arxiki-selida1.jpg
Αρχική σελίδα > Διαδικτυακή συνέντευξη > Ο Ευ. Βενιζέλος απαντά στη θεματική ενότητα: Περιβάλλον - Αειφόρος ανάπτυξη

Ο Ευ. Βενιζέλος απαντά στη θεματική ενότητα: Περιβάλλον - Αειφόρος ανάπτυξη

29 Σεπτεμβρίου 2009


 

Στ. Τσιτσόπουλος: Γίνεται πολύς λόγος, αλλάζω την κατηγορία για τη νέα πράσινη ανάπτυξη, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή το οικολογικό είναι νούμερο 1 θέμα συζήτησης στον πλανήτη και δεδομένου ότι η οικολογία δεν πρέπει να αρκεστεί σε ένα απλό ευχολόγιο αλλά χρειάζονται και πολιτικές αποφάσεις.

Ευ. Βενιζέλος: Το μοντέλο ανάπτυξης. Δηλαδή θέλω να πω η βιωσιμότητα και η διορατικότητα του μοντέλου ανάπτυξης.

Στ. Τσιτσόπουλος: Ακριβώς.

Ευ. Βενιζέλος: Η αειφορία είναι αυτό. Είναι να βλέπεις το χρόνο του πλανήτη όχι με τα συμβατικά μέτρα μιας ανθρώπινης ζωής ή μιας κυβέρνησης τετραετίας αλλά να το βλέπεις τον πλανήτη αυτό μέσα στον ιστορικό χρόνο, στον μακρύ ιστορικό χρόνο. Και με μια αλληλεγγύη των γενεών.

Στ. Τσιτσόπουλος: Λένε πως δεν υπάρχει χρόνος πια για τον πλανήτη ή τουλάχιστον έχει οριοθετηθεί…

Ευ. Βενιζέλος: Το λένε οι επιστήμονες αυτοί…

Στ. Τσιτσόπουλος: Στα επόμενα 25 χρόνια, θα ζήσουμε τρομακτικές κλιματολογικές αλλαγές.

Ευ. Βενιζέλος: Και νομίζω ότι αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα της Κοπεγχάγης που επίκειται τώρα ως γεγονός και είναι ευτύχημα ότι θα υπάρχει μια νέα ελληνική κυβέρνηση, η οποία να εκπροσωπηθεί και αυτή στη Κοπεγχάγη.

Στ. Τσιτσόπουλος: Η ερώτησή μου είναι αυτή η περίφημη πράσινη αειφόρος, όπως την ονομάσατε ανάπτυξη.

Ευ. Βενιζέλος: Αειφόρο τη λέει το Σύνταγμα.

Στ. Τσιτσόπουλος: Σε τι ακριβώς συνίσταται; Γιατί πλέον μιλάτε και για νέες θέσεις εργασίας ένεκα αυτής της πράσινης ανάπτυξης. Μπορούμε να την ορίσουμε;

Ευ. Βενιζέλος: Είναι μια οριζόντια προσέγγιση. Όλα τα θέματα τα βλέπεις με μια άλλη αντίληψη. Από το πώς μετακινείσαι στην πόλη μέχρι το μίγμα της ενεργειακής σου πολιτικής και από το πώς διαχειρίζεσαι τη χωροταξία, μέχρι το τι επενδύσεις στον τουρισμό ενθαρρύνεις και υποστηρίζεις ως κράτος. Γιατί δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δύο είναι οι βάσεις ενός μοντέλου ανάπτυξης που λέγεται - ας το πούμε έτσι – πράσινο, βιώσιμο, αειφορικό.

Η γη και η μεταχείριση της γης, οι χρήσεις γης και η ενέργεια και ταυτόχρονα έχεις όλα τα ενδιάμεσα. Γιατί αυτό αφορά τις μεταφορές, τις υποδομές, αφορά την μεταποίηση, το πού θα στραφείς, αφορά υπηρεσίες. Άρα επηρεάζεται το σύνολο της οικονομίας, διότι ο τουρισμός πρέπει να λειτουργεί με την αντίληψη αυτή, η κατασκευή του σπιτιού πρέπει να λειτουργεί με την αντίληψη αυτή, πρέπει δηλαδή να αναζητάς μήπως έχεις γεωθερμικό πεδίο, μήπως μπορείς να γλιτώσεις ενέργεια, μήπως μπορεί να είσαι παραγωγός και καταναλωτής, να έχεις αυτοπαραγωγή και αυτοκατανάλωση οικιακού συστήματος κ.ο.κ. Επηρεάζει τα πάντα.

Στ. Τσιτσόπουλος: Ως ΠΑΣΟΚ φτάσατε στο να επεξεργάζεστε ένα συγκεκριμένο πράσινο λόγο…

Ευ. Βενιζέλος: Δεν είναι ζήτημα του ΠΑΣΟΚ τώρα αυτό. Αυτό πρέπει να σας πω ότι είναι κοινός τόπος διεθνώς. Τα ίδια λέει ο Ομπάμα, τα ίδια λένε στη Σκανδιναβία, τα ίδια λένε παντού.

Στ. Τσιτσόπουλος: Ειδικά η Σκανδιναβία ήταν μια εξελιγμένη οικολογικά χώρα.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι πάντα. Υπάρχουν σκανδιναβικές χώρες με πυρηνική ενέργεια. Μην είμαστε και τελείως ας το πούμε έτσι αφημένοι στη γοητεία των άλλων.

Στ. Τσιτσόπουλος: Όχι, αυτό είναι μια άλλη συζήτηση βέβαια περί της ενέργειας.

Ευ. Βενιζέλος: Υπάρχουν σκανδιναβικές χώρες που έχουν πυρηνική ενέργεια. Υπάρχουν μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία για παράδειγμα, που έχει πυρηνική ενέργεια. Άρα εμείς τουλάχιστον δεν έχουμε τέτοια βάρη. Εμείς μπορούμε να μιλήσουμε για ανανεώσιμες πηγές χωρίς να έχουμε τη φωλιά μας λερωμένη από την άποψη αυτή.

Εμείς έχουμε τον λιγνίτη ας πούμε. Άλλο να έχεις τον λιγνίτη της Δυτικής Μακεδονίας ας πούμε ή να έχεις πρόβλημα στη Μεγαλόπολη ή στο Αλιβέρι πέρα από την Κοζάνη και την Πτολεμαϊδα και τη Φλώρινα και άλλο να έχεις μεγάλη «άνεση» στη χρήση πυρηνικής ενέργειας.

Στ. Τσιτσόπουλος: Ήθελα απλά να κάνω την παρατήρηση ότι η Κοινωνία των Πολιτών ήταν αυτή η οποία εξώθησε, έσπρωξε, εξανάγκασε αν θέλετε πλέον τα κόμματα να εντάξουν το οικολογικό νούμερο 1 ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης.

Ευ. Βενιζέλος: Η Κοινωνία των Πολιτών και τα μέσα ενημέρωσης και οι ακτιβιστές και οι οργανώσεις οι μεγάλες. Δεν έπαιξε ρόλο ας πούμε η GREEN PEACE τόσα χρόνια στην Ελλάδα;

Στ. Τσιτσόπουλος: Κάποτε θεωρούνταν γραφικά και μειονοτικά όλα αυτά. Σήμερα  γίνονται πλέον…

Ευ. Βενιζέλος: Αλλά και ο επιστημονικός λόγος έχει παίξει το ρόλο του. >>>

 

 

pin2 ΑΤΖΕΝΤΑ | ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
 
30/07/2010

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε σήμερα το πρωί στο γραφείο του με τον Ανώτατο Διοικητή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (SACEUR) Ναύαρχο James Stavridis. >>>
 
28/07/2010

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του με την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που παρακολουθεί την εφαρμογή του προγράμματος ανασυγκρότησης.>>>
 
28/07/2010

Στο πλαίσιο της χθεσινής κοινής συνεδρίασης του Ανωτάτου Κυβερνητικού Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας στη Σόφια, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε με τον Βούλγαρο ομόλογό του κ. Anyu Angelov με τον οποίο συζήτησε για όλο το πλέγμα της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, δίνοντας έμφαση στον τομέα της αεροπορικής συνεργασίας, καθώς ο βουλγαρικός εναέριος χώρος είναι συνδεδεμένος με το CAOC της Λάρισας.>>>
 

Όσες φίλες και φίλοι bloggers επιθυμούν να λαμβάνουν άμεση ενημέρωση για τις αναρτήσεις στο evenizelos.gr,
παρακαλούμε να αποστείλουν μήνυμα στο evenizelos34@gmail.com με θέμα « Newsletters». Ευχαριστούμε