2 Ιουλίου 2009

Ο Ευ. Βενιζέλος απαντά σε ερωτήσεις που έθεσαν διαχειριστές ιστολογίων

Citypress-gr.blogspot.com:
Αγαπητε Βαγγέλη θα ήθελα να μάθω ποια είναι η άποψη σου και ποια μέτρα θα λάβει το ΠΑΣΟΚ την επομένη των εκλογών όποτε αυτες γινουν για την ασφάλεια των πολιτών, και ποια η άποψη σου ,και του επισήμου ΠΑΣΟΚ για την ανωνυμία των blogs ( νομικο πλαισιο)

Ευ. Βενιζέλος: H ασφάλεια των πολιτών είναι αναμφίβολα θέμα ύψιστης προτεραιότητας στην ατζέντα του ΠΑΣΟΚ. Η ασφάλεια δεν είναι ζήτημα που ανήκει μόνον στην ατζέντα των συντηρητικών ή των υπερσυντηρητικών δυνάμεων. Το δικαίωμα στην ασφάλεια είναι η άλλη όψη του δικαιώματος στην ελευθερία. Μόνον που αυτό πρέπει να γίνει με πλήρη σεβασμό του Συντάγματος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέσα στο προστατευτικό θώρακα του κράτους δικαίου. Γιατί μόνον ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προσφέρει τελικά αποτελεσματική καταπολέμηση του εγκλήματος και προστασία της ασφάλειας των πολιτών. Άρα το ζήτημα δεν είναι το να έχουμε ακόμα πιο αυστηρούς ποινικούς νόμους, γιατί έχουμε ήδη αυστηρούς ποινικούς νόμους. Το ζήτημα είναι να έχουμε μία αστυνομία η οποία είναι επαγγελματική, έξυπνη, ευέλικτη, που ξέρει ότι βρίσκεται στην υπηρεσία της κοινωνίας και άρα από τη συνεργασία της κοινωνίας εξαρτάται η επιτυχία της. Και κυρίως μία αστυνομία που ξεφεύγει από τα κλασικά στερεότυπα τα οποία τελικώς ενοχοποιούν το «άλλο», ενοχοποιούν το ξένο, δηλαδή στην πραγματικότητα αναπαράγουν μία ξενοφοβική και αδιέξοδη λογική χωρίς αποτελέσματα.

Ως προς το θέμα των blogs  έχω απαντήσει παλιότερα στο blog μου, κάνοντας μία πάρα πολύ απλή ταξινόμηση. Το διαδίκτυο είναι μία τεράστια τεχνολογική πλατφόρμα πάνω στην οποία διεξάγονται πάρα πολλές δραστηριότητες: επικοινωνιακές, πολιτικές, εμπορικές. Δραστηριότητες νόμιμες και δραστηριότητες παράνομες. Δραστηριότητες κοινωφελείς και δραστηριότητες εγκληματικές. Υπάρχει ένας ψηφιακός κόσμος που λίγο ή πολύ έχει τα προβλήματα που έχει και ο πραγματικός κόσμος και την ποικιλία των δραστηριοτήτων που έχει και ο πραγματικός κόσμος. 

Συνεπώς όταν το διαδίκτυο είναι η τεχνική πλατφόρμα για την τηλεπικοινωνία δηλαδή για μία ιδιωτική επικοινωνία σημείου προς σημείο (point to point) ισχύουν πλήρως οι εγγυήσεις της ελευθερίας και του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών και εν γένει των ανταποκρίσεων και όλοι οι αυστηροί κανόνες του άρθρου 19 του Συντάγματος που προβλέπει το ρόλο της ΑΔΑΕ κοκ. Όταν το διαδίκτυο χρησιμοποιείται για δραστηριότητες e-commerce, για ηλεκτρονικό εμπόριο, φυσικά δεν μπορεί κανείς να ενθαρρύνει εξαπατήσεις των καταναλωτών. Όταν το διαδίκτυο χρησιμοποιείται ως δημόσιος χώρος ελεύθερης πρόσβασης, δηλαδή ως ψηφιακό μέσο ενημέρωσης, φυσικά ισχύουν οι κανόνες που περιέχονται στο άρθρο 14 του Συντάγματος και τις σχετικές διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Όπως θεωρούμε αυτονόητο ότι η παιδική πορνογραφία  ή η απάτη στο διαδίκτυο δεν μπορεί να γίνει ανεκτή, έτσι μπορούμε να κάνουμε απλούς διαχωρισμούς για το τι είναι νόμιμο και τι είναι παράνομο, όπως και απλούς διαχωρισμούς για το τι είναι επικοινωνία  «σημείο προς σημείο» που καλύπτεται από το απόρρητο και τι είναι δημόσιος λόγος που αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο του άρθρου 14. Υπό την έννοια αυτή η τελευταία γνωμοδότηση του κ. Σανιδά, «το κύκνειο άσμα» του, δεν έχει συλλάβει τη λειτουργία και τις διαστάσεις του διαδικτύου. 

Κουρδιστό Πορτοκάλι
:
1) Σε μια χώρα (της οποίας έχετε διατελέσει υπουργός)  με ανύπαρκτη μεταναστευτική πολιτική και με το χαμηλότερο ποσοστό χορήγησης πολιτικού ασύλου στην Ευρωπαική Ενωση (απο τις 30000 αιτήσεις μόνο 14 (!) εγκρίθηκαν μέσα στο 2008), ποιες συγκεκριμένες δράσεις θα μπορούσαν να έχουν χειροπιαστά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης; Γιατί οι πολίτες έχουμε την εντύπωση, πως με "λαθρόβιες" πολιτικές επιχειρούμε ν αντιμετωπίσουμε την λαθρομετανάστευση;

2) Παρότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν μια καθαρή νίκη του Πασόκ, την ίδια στιγμή επικρατεί πολιτική αμηχανία και ασάφεια  στόχου και στόχευσης  στο κόμμα σας, η οποία επιτρέπει σε μια κυβέρνηση που αποδεδειγμένα συγκαλύπτει σκάνδαλα (φυγαδεύει τις μηχανές λαδώματος της Siemens (Χριστοφοράκο-Καραβέλα), αθωώνει τους "Βατοπεδινούς" γαλάζιους κλπ), και βάζει σε διαρκώς νέες περιπέτειες τη χώρα να συνεχίζει το "έργο" της. Επιτέλους, πόσο χρόνο θέλει το ΠΑΣΟΚ για να παρουσιάσει μια πειστική, ενιαία, και οραματική πρόταση εξουσίας; Γιατί ακόμη και μετά τις ευρωεκλογές το κόμμα σας δίνει την εντύπωση ενός σκορποχωρίου σε σιέστα;


Ευ. Βενιζέλος: Συμφωνώ καταρχάς ότι η χώρα στερείται πλήρως μεταναστευτικής πολιτικής και είναι προσβλητικό για τον θεσμικό και πολιτικό μας πολιτισμό το γεγονός ότι χορηγούνται με το σταγονόμετρο καθεστώτα πολιτικού ασύλου ή ανθρωπιστικής προστασίας. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν σέβεται τη Συνθήκη της Γενεύης και καταστρατηγεί δικαιώματα ανθρώπων που αναζητούν μία θέση κάτω από τον ήλιο. Υπό την έννοια  αυτή βεβαίως πρέπει να συγκροτηθεί αυτή η περιβόητη ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο γιατί και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει στην πραγματικότητα μεταναστευτική πολιτική. Πρέπει να αναθεωρηθεί ριζικά ο κανονισμός «Δουβλίνο ΙΙ» γιατί είναι στην πράξη ανεφάρμοστος και δυσανάλογος και άδικος για την Ελλάδα ως χώρα με εκτεταμένα θαλάσσια σύνορα που γεωγραφικά υποδέχεται το μεγάλο κύμα των μη νόμιμων μεταναστών. Πρέπει να συγκροτηθεί η Frontex ως μία δύναμη με υποδομή και στελέχωση ικανή να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά μόνον έτσι δεν αντιμετωπίζεται το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης. Βεβαίως και πρέπει να είναι κακούργημα η δουλεμπορία, αλλά δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις τους μη νόμιμους μετανάστες ούτε με μακρά κράτησή τους, χωρίς δικαστικό μάλιστα καθημερινό έλεγχο σε στρατόπεδα κράτησης, ούτε μπορείς να τους γκετοποιείς.  Αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνον εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλάβει μεγάλες διεθνείς πρωτοβουλίες για τις εστίες  των προβλημάτων (Αφγανιστάν, Πακιστάν, Σουδάν, Σομαλία κοκ), και μόνον εάν μοιραστούν δίκαια τα βάρη μεταξύ των 27 κρατών- μελών μέσα από την τροποποίηση του «Δουβλίνο ΙΙ» στην οποία αναφέρθηκα.

Ως προς το δεύτερο ερώτημα, χαίρομαι που ξεκινάτε με τη διαπίστωση ότι οι Ευρωεκλογές ήταν μια καθαρή νίκη του ΠΑΣΟΚ και ένας οιωνός που διαμορφώνει αισιοδοξία για τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές και μάλιστα για τη δυνατότητα αυτοδύναμης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Αυτοδυναμίας νέου όμως τύπου, χωρίς αυταρέσκεια και χωρίς μονοκομματική νοοτροπία, ως εγγύηση σταθερότητας αλλά και ως βάση για μεγάλες συνεργασίες και συναινέσεις προοδευτικού χαρακτήρα.  Βεβαίως όλα αυτά συμβαίνουν μέσα σε ένα νοσηρό κλίμα, μέσα σε ένα κλίμα κατάρρευσης της δημόσιας ηθικής, αλλά και του ίδιου του κανονιστικού πλαισίου της χώρας. Γι΄ αυτό έχω μιλήσει για «εθνική ανομία» και για την ανάγκη να συγκροτηθεί μία νέα εθνική στρατηγική.  Έχω επίσης τονίσει κατ’ επανάληψη ότι όλοι έχουμε ένα καθήκον αληθείας πλέον διότι όλοι είναι καχύποπτοι, όλοι είναι ενημερωμένοι, όλοι είναι δύσπιστοι. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κανένα λόγο να υπόσχεται τίποτε που δεν μπορεί να κάνει.  Τίποτα που δεν μπορεί να στηριχθεί δημοσιονομικά, να χρηματοδοτηθεί αναπτυξιακά, τίποτε που δεν μπορεί να προωθηθεί μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το οποίο βέβαια είναι πάντα υπό διαπραγμάτευση και πάντα έχουν σημασία οι ενδοκοινοτικοί συσχετισμοί. Άρα μεγαλύτερη σημασία από επιμέρους προγραμματικές προτάσεις έχει η διαμόρφωση μίας ενιαίας πολιτικής βούλησης που την αντιλαμβάνεται ο κόσμος μέσα από συγκεκριμένα πρόσωπα  τα οποία μπορούν να διαχειριστούν καταστάσεις και μπορούν να δώσουν μία πρόταση εξουσίας με αξιακό περιεχόμενο. Όλα αυτά είναι ο λόγος μου στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο λόγος μου προς την κοινωνία και θέλω να ελπίζω ότι καθ΄οδόν προς τις εκλογές θα γίνουν με τον καλύτερο τρόπο όλα όσα πρέπει να γίνουν.

newsblog.gr
Η λαθρομετανάστευση βρέθηκε ξαφνικά στην ατζέντα της πολιτικής συζήτησης μετά τις ευρωεκλογές. Το υπαρκτό πρόβλημα των χιλιάδων οικονομικών μεταναστών ήταν γνωστό  για χρόνια σε όλους τους κατοίκους των παραμεθορίων περιοχών, τόσο στον Έβρο, όσο πολύ περισσότερο στα νησιά του Αιγαίου, οι οποίοι "φώναζαν", ζητώντας βοήθεια από το σύνολο της Πολιτείας (Κυβέρνηση, αντιπολίτευση, Αρχές) αλλά δεν εισακούονταν ποτέ. Ξαφνικά, βλέπουμε, ότι το θέμα μονοπωλεί τη συζήτηση κάτω από την πίεση των καταστάσεων, με τον κίνδυνο των υπερβολών ή των πρόχειρων μέτρων να είναι κάτι παραπάνω από ορατός. Το ΠΑΣΟΚ επικαλέσθηκε τη συμφωνία που είχε υπογραφεί με την Τουρκία για την επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών που συλλαμβάνονται και τη μη εφαρμογή της, αλλά από ότι φαίνεται μία συμφωνία για να εφαρμοστεί θέλει δύο και στην προκειμένη περίπτωση η Τουρκία δεν δείχνει σημάδια συνεργασίας. Αυτή είναι η άποψη του κόμματός σας; Ότι με μία συμφωνία με τη γειτονική χώρα μπορεί να λυθεί το ζήτημα; Έχετε κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο για τη συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος η οποία να μπορεί να ισορροπήσει ανάμεσα στον αυτονόητο ανθρωπισμό και τη λήψη ουσιαστικών μέτρων;

Ευ. Βενιζέλος: Συμφωνώ κατ’ αρχάς με την παρουσίαση του προβλήματος, όπως την κάνετε στην ερώτησή σας. Δεν αντιμετωπίζεται το ζήτημα μόνο με την εφαρμογή του ελληνοτουρκικού πρωτοκόλλου επαναπροώθησης. Η Τουρκία δήλωσε αποφασισμένη να μην το σεβαστεί με το επιχείρημα ότι δεν είναι η ίδια χώρα προέλευσης αλλά απλώς διέλευσης των μη νόμιμων αυτών μεταναστών και δεν έχει ως εκ τούτου τη δυνατότητα να τους «επαναπροωθήσει» στη χώρα της καταγωγής τους. Ως εκ τούτου η ελληνοτουρκική σχέση στο ζήτημα αυτό πρέπει να μετατραπεί σε ευρωτουρκική και να ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπόψη και το ζήτημα που θέτει η Τουρκία σε σχέση με τον τελικό προορισμό των ανθρώπων αυτών που δεν μπορούν να αφεθούν στην τύχη τους.

Όμως όλα ξεκινούν από την πηγή του προβλήματος. Και πηγή του προβλήματος είναι η αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχει παρουσία ως ισχυρή διεθνής οντότητα. Να παρεμβαίνει στην αντιμετώπιση μεγάλων ανθρωπιστικών κρίσεων ή μεγάλων εντάσεων σε χώρες όπως είναι το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Πακιστάν, το Σουδάν, η Σομαλία ή σε περιοχές όπως το Νταρφούρ. Διότι τώρα πια δεν έχουμε κύματα μεταναστών επειδή κατέρρευσαν οι χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού ή επειδή έχουμε πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Έχουμε ανθρώπους που αναζητούν μία θέση κάτω από τον ήλιο από πολύ μακρινές περιοχές, ανθρώπους που δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, αλλά αναγκάζονται να περάσουν από την Ελλάδα λόγω των εκτεταμένων θαλασσίων συνόρων που αυτή έχει.  Ως εκ τούτου πρέπει να απογράψουμε και να περιγράψουμε σωστά το πρόβλημα, να ζητήσουμε τη ριζική αλλαγή του κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ» ώστε να μην αναλαμβάνει η Ελλάδα ένα βάρος που ανήκει σε όλη την Ευρώπη. Να οργανώσουμε τη Frontex ως ευρωπαϊκή δύναμη με υποδομή. Αλλά να μην νομίζουμε ότι μόνο με φύλαξη των συνόρων μπορεί να λυθεί το ζήτημα αυτό. Να σεβαστούμε τη συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες και να εφαρμόσουμε διαδικασίες απονομής του καθεστώτος του πρόσφυγα ή του καθεστώτος ανθρωπιστικής βοήθειας όπως προβλέπει η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και όπως κάνουν οι πιο προωθημένες στα θέματα αυτά χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και κυρίως να αποτρέψουμε τη γκετοποίηση, να πάψουμε να τροφοδοτούμε τα κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με ανθρώπους που στοιβάζονται χωρίς σεβασμό στην αξιοπρέπειά τους ή που γίνονται αντικείμενο πολλαπλής εκμετάλλευσης. Και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μέσα από το συνδυασμό των μέτρων που προανέφερα όσο πιο συνοπτικά μπορούσα.

Tags: Συνεντεύξεις 2009

23.1.2024: Γάμος ομοφύλων, τεκνοθεσία, παρένθετη μητρότητα. Συνταγματικό πλαίσιο και νομοθετική ρύθμιση | Κύκλος Ιδεών



https://ekyklos.gr/ev/847-23-1-2024-gamos-omofylon-teknothesia-parentheti-mitrotita-syntagmatiko-plaisio-kai-nomothetiki-rythmisi.html 

 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375