28 Σεπτεμβρίου 2009

Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στο Εθνος και στον δημοσιογράφο Γ. Αντύπα 

 

Είναι έτοιμο το ΠΑΣΟΚ για να κυβερνήσει; Η κυβέρνηση σας κατηγορεί πως λέτε μονάχα τα ευχάριστα…

Ευ. Βενιζέλος: Στις 4 Οκτωβρίου το ΠΑΣΟΚ θα λάβει εντολή να κυβερνήσει. Την εντολή αυτή τη σέβεσαι και την εκτελείς όσο μπορείς καλύτερα. Δεν τη διαπραγματεύεσαι. Και επίσης το ζήτημα δεν είναι να λες ευχάριστα ή δυσάρεστα πράγματα, αλλά να λες υπεύθυνα, ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα πράγματα. Να θέτεις στόχους κοινωνικούς, αναπτυξιακούς, αναδιανεμητικούς, στόχους που υπηρετούν το γενικό συμφέρον, το μέλλον του τόπου.


Πόσο κοστίζει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ;

Ευ. Βενιζέλος: Η ερώτηση αυτή που θέτει ο κ. Καραμανλής και τα στελέχη του κόμματος του, δείχνει πόσο εσφαλμένη είναι η συντηρητική, μονεταριστική και στείρα προσέγγιση της Ν.Δ. Ένα προεκλογικό πρόγραμμα και κυρίως μία προοδευτική κυβερνητική πολιτική δεν έχει μόνο κόστος, έχει κοινωνικό και αναπτυξιακό αποτέλεσμα. Έχει ως στόχο την αύξηση του εθνικού προϊόντος, την αύξηση του εθνικού εισοδήματος, την καλύτερη λειτουργία του κράτους, την ανακαίνιση του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας, την ολοκλήρωση του κοινωνικού κράτους ώστε να αποκατασταθεί η συνοχή της κοινωνίας. Αυτό το κοινωνικό, πολιτικό και αναπτυξιακό ισοζύγιο είναι ο κρίσιμος δείκτης. Και βέβαια μιλάμε πάντα για πολιτικές συμβατές με το ευρωπαϊκό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η χώρα.  

Μόνο οι μεγαλοκαρχαρίες και οι παράνομοι θα πληρώσουν; Όλοι οι υπόλοιποι θα έχουν λαμβάνειν;

Ευ. Βενιζέλος: Αυτή η ερώτηση που επίσης προκύπτει από την επιχειρηματολογία της Ν.Δ. είναι απολύτως εσφαλμένη. Πρέπει να οδηγηθούμε σε ένα νέο φορολογικό σύστημα, σε μία εθνική συμφωνία φορολογικής δικαιοσύνης και ειλικρίνειας ώστε σταδιακά το μεγαλύτερο μέρος της παραοικονομίας να ενταχθεί στη νόμιμη οικονομία και άρα να διευρυνθεί η φορολογική βάση έτσι ώστε να μπορεί το κράτος να παίξει επιτέλους το εγγυητικό, αναπτυξιακό και αναδιανεμητικό του ρόλο χωρίς τον οποίο δεν μπορεί να ζήσει μία σύγχρονη κοινωνία.

Συμφωνείτε με τις προτεραιότητες για αλλαγή του εκλογικού νόμου, του πόθεν έσχες και του νόμου περί ευθύνης υπουργών;

Ευ. Βενιζέλος: Συμφωνώ απολύτως . Βεβαίως ως προς το πόθεν εσχες και το νόμο περί ευθύνης υπουργών τα ζητήματα είναι πολύ απλά και καθαρά. Ως προς τον εκλογικό νόμο πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τέσσερις κρίσιμες παραμέτρους: Πρώτον, χρειάζεται νέο εκλογικό σύστημα και για την τοπική αυτοδιοίκηση. Δεύτερον, να προβλεφθεί εκτός από το νέο εκλογικό σύστημα και η νομοθετική απαγόρευση ακριβών και άχρηστων πια προεκλογικών δραστηριοτήτων κομμάτων και υποψηφίων. Τρίτον, πρέπει να διασφαλιστεί ο αναλογικός χαρακτήρας του συστήματος στα σημερινά του, λίγο ή πολύ. επίπεδα για να εκπροσωπούνται όλες οι υπαρκτές πολιτικές δυνάμεις. Και τέταρτον, πρέπει να περιβληθεί η εσωτερική δημοκρατική λειτουργία των κομμάτων με θεσμικές εγγυήσεις, ιδίως εφόσον οδηγηθούμε στην κατάργηση του κλασικού συστήματος  του σταυρού προτίμησης.

Πως νιώσατε όταν ακούσατε ότι ο Κ. Σημίτης δεν θα είναι υποψήφιος; Σε αυτό το θέμα αναφερόσασταν όταν δηλώσατε πως στηρίζετε το ΠΑΣΟΚ και με την σιωπή σας;

Ευ. Βενιζέλος: Σας θυμίζω ότι ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου κατ’ επανάληψη τόνισε τις τελευταίες ημέρες ότι θα ήταν ευτυχέστερος αν ο Κώστας Σημίτης ήταν υποψήφιος  στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ.

Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει η κυβέρνηση; Κάποιοι λένε ότι ο πρόεδρος του κόμματός σας θα ακολουθήσει το μοντέλο του ψηφοδελτίου Επικρατείας;

Ευ. Βενιζέλος: Ως προς τα θεσμικά χαρακτηριστικά της κυβέρνησης είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε τις επιταγές του Συντάγματος και να διασφαλίσουμε την «οριζόντια» και συλλογική λειτουργία της κυβέρνησης γιατί μόνον έτσι μπορεί να δώσει κανείς απάντηση στα σύνθετα προβλήματα που καλούμαστε να διαχειριστούμε και τα οποία δεν μπορούν να κατανεμηθούν ανάλογα με την «κάθετη» κατανομή αρμοδιοτήτων σε υπουργεία. Το πρωθυπουργοκεντρικό μοντέλο, όπως έχουμε πει κατ’ επανάληψη, οδηγήθηκε επί των ημερών του κ. Καραμανλή σε απόλυτη παρακμή και ήττα διότι ο μοναχικός πρωθυπουργός που ακούει τις απόψεις των υπουργών του από την τηλεόραση, οδηγείται σε απονενοημένα διαβήματα. Κατά τα λοιπά είμαι βέβαιος ότι ο κ. Παπανδρέου θα κάνει τις καλύτερες επιλογές για τον τόπο, την παράταξη και τον ίδιο, γιατί προφανώς η επιτυχία της κυβέρνησης είναι επιτυχία του πρωθυπουργού, επιτυχία της παράταξης και όφελος για τον τόπο.

Σας ανησυχεί ο διχασμός, η πόλωση μεταξύ νέων και παλιών;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν νομίζω ότι υπάρχει μία παρόμοια διάκριση, υπάρχει διάκριση μεταξύ ικανών και λιγότερο ικανών, μεταξύ αποδεκτών και λιγότερο αποδεκτών από την κοινωνία.

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για τη νέα πολιτική περίοδο;

Ευ. Βενιζέλος: Να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις ώστε στην προεκλογική περίοδο των επόμενων εκλογών να μπορούμε να κοιτάμε τους πολίτες στα μάτια και να παρουσιάσουμε έναν απολογισμό ταυτόσημο με τις προεκλογικές μας υποσχέσεις, χωρίς εκπτώσεις, υπαναχωρήσεις και αρνητικές όψεις του παρελθόντος.



* Η συνέντευξη δόθηκε στο δημοσιογράφο Γ. Αντύπα, στο Έθνος 28/9/2009

Tags: Συνεντεύξεις 2009Εκλογές 2009

23.1.2024: Γάμος ομοφύλων, τεκνοθεσία, παρένθετη μητρότητα. Συνταγματικό πλαίσιο και νομοθετική ρύθμιση | Κύκλος Ιδεών



https://ekyklos.gr/ev/847-23-1-2024-gamos-omofylon-teknothesia-parentheti-mitrotita-syntagmatiko-plaisio-kai-nomothetiki-rythmisi.html 

 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375