Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011


Συζήτηση στη Βουλή του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών "Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2012-2015" (δεύτερη ημέρα)


left-red-arrowΕίμαστε όλοι πολύ ήρεμοι, σε σύγκριση με την ένταση των στιγμών και των περιστάσεων και ιδίως εγώ. Ο κ. Χατζηδάκης είναι ένας μετριοπαθής συνάδελφος, πάρα πολύ συμπαθής και υπεύθυνος και ο λόγος του είναι γενικά, προσεκτικά διατυπωμένος και συναινετικός.

Τον παρακολουθώ, λοιπόν, πάντα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Και ενώ παρακολουθούσα τον ειρμό της σκέψης του, έμεινα κατάπληκτος με την τελική του φράση: πως το ΠΑΣΟΚ που ψηφίζει μόνο του, πρέπει να προσέξει γιατί αν αποτύχει στην εφαρμογή αυτού που αρνείται να ψηφίσει επί της αρχής και στο σύνολο η Νέα Δημοκρατία, θα αποτύχει και θα καταστραφεί η χώρα.Αυτό το βρίσκω ιστορικά τραγικό. Δηλαδή λέει, ένας έγκυρος συνάδελφος, μετριοπαθής, της Νέας Δημοκρατίας: “σηκώστε το βάρος της ψήφισης και της εφαρμογής και προσέξτε, σηκώνετε το βάρος της Ελλάδας, αλλά εμείς παρακολουθούμε από απόσταση ασφαλείας. Και εν πάση περιπτώσει μπορεί να μην επιχαίρουμε αν καταστραφείτε εσείς και η Ελλάδα, αλλά είμαστε εδώ για να έρθουμε να διεκδικήσουμε τον επόμενο γύρο”.

Αυτό είναι μια αντίληψη, η οποία είναι έξω από τη λογική των στιγμών και η οποία είναι αδικαίωτη ιστορικά. Και πραγματικά έχω μείνει κατάπληκτος από αυτή τη διατύπωση.

Και θα ήθελα, θα ήμουν ευτυχής, αν ο κ. Χατζηδάκης ερμήνευε αυθεντικά τα λεγόμενά του και εκφράζονταν με μεγαλύτερη σαφήνεια, ώστε να στείλουμε ένα μήνυμα συνευθύνης και συστράτευσης. redsq

Tags: Φορολογικό Σύστημα | Δημοσιονομική Πολιτική