2 Δεκεμβρίου 2008

Αγόρευση Ευ. Βενιζέλου κατά τη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών κατά της γενετήσιας εκμετάλλευσης και κακοποίησης, μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης και άλλες διατάξεις».


 

Κύριε Πρόεδρε, παρ’ ότι η αντιπολίτευση ψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο, γιατί θέλει να ενθαρρύνει τον κύριο Υπουργό στην ανάληψη πρωτοβουλιών που θα καθιστούν πιο φιλελεύθερο και πιο αποτελεσματικό το ποινικό και το σωφρονιστικό μας σύστημα, βλέπω ο κύριος Υπουργός να ενοχλείται όταν ακούει και την πιο μικρή παρατήρηση εκ μέρους της αντιπολίτευσης γιατί πιστεύει με αυτάρεσκο τρόπο, το είπα και την προηγούμενη φορά που συζητούσαμε για το θέμα αυτό, ότι έχει συλλάβει φιλοσοφικά και δικαιοπολιτικά όλο το πρόβλημα του σωφρονιστικού συστήματος και του ποινικού συστήματος και ως εκ τούτου θα το λύσει και το θέμα αυτό.

Άκουσα μάλιστα κύριε Πρόεδρε, χθες σε μια σύντομη τηλεοπτική του συνέντευξη τον Υπουργό της Δικαιοσύνης να λέει: «Τώρα με προσωρινά μέτρα, μεταβατικές διατάξεις μειώνουμε τον αριθμό των κρατουμένων, αλλά μη στεναχωριέστε το πρόγραμμα κατασκευής νέων σωφρονιστικών καταστημάτων συνεχίζεται θα αυξηθούν οι διαθέσιμες θέσεις κρατουμένων και θα τις γεμίσουμε». Αυτή είναι η σωφρονιστική δικαιοπολιτική αντίληψη που εκπέμπετε κύριε Υπουργέ και αυτό είναι αντιφατικό, γιατί από τη μια θέλετε να εμφανιστείτε ως ένας άνθρωπος φιλελεύθερος, ανεκτικός, ανοικτός στις σύγχρονες ιδέες, από την άλλη το μυαλό σας δεν κατευθύνεται προς την αναζήτηση λύσεων για τα ουσιαστικά προβλήματα, όπως είναι το πρόβλημα των ναρκωτικών, της ποινικής μεταχείρισης των εξαρτημένων ατόμων, αλλά το πώς θα αξιοποιήσουμε τις διαθέσιμες θέσεις με βάση το κτιριολογικό πρόγραμμα κατασκευής νέων σωφρονιστικών καταστημάτων.

Αυτό είναι μια βαθιά ιδεολογική και πολιτική και αξιακή σύγχυση. Γι’ αυτό σας είπα και την προηγούμενη φορά ότι αν θέλετε να αντιμετωπίσετε το ζήτημα, προχωρήστε στη συνολική αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας. Το πρόβλημα των φυλακών στην Ελλάδα, είναι δευτερογενές. Το πρωτογενές πρόβλημα είναι η ποινική μεταχείριση των αλλοδαπών, το πρόβλημα των ναρκωτικών και η ποινική μεταχείριση των εξαρτημένων, η υπερποινικοποίηση των συμπεριφορών που υπερβαίνει την αρχή της αναλογικότητας και η έλλειψη εσωτερικής ανεξαρτησίας στο χώρο της δικαιοσύνης γιατί ο δικαστής αναγκάζεται για λόγους σταδιοδρομίας να γίνεται αυστηρός και αδέκαστος, απάνθρωπος, δυσανάλογος για να παραβιάζει τις αρχές του κράτους δικαίου. Δεν μας δίδετε με τις παρεμβάσεις σας επί της αρχής του νομοσχεδίου, απάντηση σε αυτά τα μεγάλα ερωτήματα. Δεν μας λέτε γιατί οι δυο βασικές διατάξεις που στοχεύουν στην αποσυμφόρηση των φυλακών, η διάταξη του άρθρου 15 και η διάταξη του άρθρου 16, που είναι διατάξεις μεταβατικές, δεν μας εξηγείτε πως δικαιολογείται συνταγματικά ο μεταβατικός χαρακτήρας αυτών των ρυθμίσεων που θα έπρεπε να είναι πάγιες ρυθμίσεις. Και δεν δίνετε απάντηση στο αίτημα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη ρίζα του, δηλαδή να χαρακτηριστούν πλημμελήματα τα εγκλήματα διακίνησης ναρκωτικών από εξαρτημένους όπως προτείνουν με πολύ συγκεκριμένο τρόπο το ΚΕΘΕΑ σε έγγραφο που έχει απευθύνει και σε σας και στη Βουλή και το οποίο καταθέτω στα Πρακτικά, ώστε να το λάβετε υπόψη σας, μέχρι το τέλος της συζήτησης του νομοσχεδίου.

Κύριε Υπουργέ, τα προβλήματα του τομέα σας είναι εντυπωσιακά πολλά. Και αντί να έρθετε εδώ και να δώσετε κάποια δείγματα υπέρβασης των προβλημάτων στο χώρο της δικαιοσύνης, έρχεστε και επαναλαμβάνετε την ίδια αδιέξοδη και αυταρχική νοοτροπία η οποία έχει οδηγήσει σε τόσα και τόσα προβλήματα μέχρι στιγμής. Και επειδή στην επάνω αίθουσα συνεχίζεται αυτή τη στιγμή η λειτουργία της Εξεταστικής Επιτροπής, δεν πρέπει να αξιοποιήσει την ευκαιρία της σημερινής συζήτησης του νομοσχεδίου ο κύριος Υπουργός Δικαιοσύνης για να μας εξηγήσει επιτέλους, πως είναι δυνατόν η πολυπρόσωπη Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, να προχωρά με τέτοιους ρυθμούς και να εξετάζει τόσο μεγάλο αριθμό μαρτύρων και να συγκεντρώνει τόσο μεγάλο αριθμό εγγράφων. Και η προκαταρκτική εξέταση από την εισαγγελία Εφετών Αθηνών να προχωράει με τους ρυθμούς που προχωράει οι οποίοι σας θυμίζω, ότι οδήγησαν και σε παραίτηση δυο εισαγγελικών λειτουργών. Πως είναι δυνατόν να προχωρά έτσι η Εξεταστική Επιτροπή και να μην ξέρουμε τι γίνεται με την περιβόητη υπόθεση των ομολόγων για να θυμηθούμε μια άλλη ζοφερή υπόθεση.

Αυτά είναι ερωτήματα στα οποία πρέπει να απαντήσετε κύριε Υπουργέ, γιατί επί των ημερών σας η δικαιοσύνη εκτίθεται θεσμικά και εσείς ο ίδιος όσες φορές επιχειρήσατε να καλύψετε δικαστικούς λειτουργούς που δεν ασκούν ευόρκως τα καθήκοντά τους, εκτεθήκατε πολιτικά και αυτός ο φαύλος κύκλος δεν έχει σπάσει δυστυχώς. Δώστε απαντήσεις σε αυτά. Πείτε μας τι θα γίνει με όλα αυτά τα θέματα. Και πείτε μας τώρα πως νοιώθετε ως Υπουργός Δικαιοσύνης όταν αποδεικνύεται ότι η Εξεταστική Επιτροπή έπρεπε να έχει λειτουργήσει προ πολλού. Και ανακόλουθοι ήρθατε εκόντες άκοντες μετά την παραίτηση των δυο εισαγγελέων και την αποδεχθήκατε όταν το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου έχει κατακλύσει την Κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία. Αν θέλετε να έχετε αξιοπιστία στη νομοθετική σας πολιτική πρέπει να έχετε αξιοπιστία στο σύνολο της αρμοδιότητάς σας. Και τέτοια αξιοπιστία δεν έχετε δυστυχώς.

Tags: Υγεία