3 Δεκεμβρίου 2008

Παρέμβαση Ευ. Βενιζέλου κατά τη συζήτηση επί των άρθρων και των τροπολογιών του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης: «Κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών κατά της γενετήσιας εκμετάλλευσης και κακοποίησης, μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης και άλλες διατάξεις».


 

Κύριε Πρόεδρε, άκουσα με πολύ μεγάλη έκπληξη τον Υπουργό Δικαιοσύνης να αναπτύσσει αυτές τις νομικές θεωρίες σε σχέση με την ιδιοκτησία και την προστασία της δημόσιας περιουσίας. Η πρόταση νόμου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. επιτρέπει σε όποιον θεωρεί ότι έχει δικαιώματα να τα διεκδικήσει ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων. Όμως δικαιοπρακτικό θεμέλιο των σκανδαλωδών ανταλλαγών ήταν μια σειρά από διοικητικές πράξεις. Αυτές οι διοικητικές πράξεις πρέπει να ανακληθούν εκ του νόμου, γιατί προσβάλλουν την έννομη τάξη και η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι σαφέστατη και κατηγορηματική ως προς την υποχρέωση ανάκλησης αυτών των προδήλως παρανόμων διοικητικών πράξεων.

Δεν ανακλήθηκε η πράξη του 2004 που συγκεφαλαιώνει και επιβεβαιώνει τις προηγούμενες πράξεις, γιατί για λόγους μικροκομματικής σκοπιμότητας περιοριστήκατε στην ανάκληση πράξεων μέχρι το 2003. Δεν ανακαλέσατε τις κοινές υπουργικές αποφάσεις που επέτρεψαν και επέβαλαν τις ανταλλαγές και δεν έχετε προβεί σε καμμία ενέργεια, δικαστική ή εξώδικη, για την προστασία των συμφερόντων του δημοσίου επί των ακινήτων που αντηλλάγησαν. Ποιος έχει αυτήν τη στιγμή κυριότητα, νομή και κατοχή στο Ολυμπιακό Ακίνητο, στα οικόπεδα της Θεσσαλονίκης, του Ωραιοκάστρου, της Θέρμης, του Γραμματικού; Ποιος; Έχουν ασκηθεί αγωγές του ελληνικού δημοσίου, έχει ζητηθεί η λήψη ασφαλιστικών μέτρων; Και πώς νοείται να εκδίδεται αυτή η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης, εάν πράγματι ήταν τίτλοι κυριότητας οι διοικητικές πράξεις που ανεκλήθησαν; Δεν ήταν τίτλοι κυριότητας. Το δημόσιο αντιδίκησε, κέρδισε τη δίκη. Έχετε στα χέρια σας την απόφαση αυτή. Δεν έχει φροντίσει το δημόσιο για την καθαρογραφή και την κοινοποίησή της, ώστε να τρέχουν οι προθεσμίες προκειμένου να καταστεί η απόφαση αυτή τελεσίδικη και στη συνέχεια αμετάκλητη.

Η απόφαση δεν αφορά ούτως ή άλλως τη λίμνη. Αφορά τις παρόχθιες περιοχές. Εξέδωσε ο κ. Μπέζας μια προβληματική πράξη, η οποία προσεβλήθη κιόλας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, και οποιαδήποτε δικαστική ενέργεια γίνει ενώπιων των πολιτικών δικαστηρίων για την προστασία των συμφερόντων του δημοσίου θα βρίσκει απέναντί της το επιχείρημα ότι έχουμε εκκρεμοδικία στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Έχει στηθεί ένας μηχανισμός με πράξεις και παραλείψεις για τη δεύτερη φάση του σκανδάλου. Δεν έχετε βάλει μυαλό. Η Κυβέρνηση έχει καταβαραθρωθεί λόγω της πολιτικής της αδυναμίας, των οικονομικών της επιλογών, της ανικανότητας διαχείρισης της οικονομικής κρίσης, των ταξικών επιλογών που έκανε τα τελευταία πέντε χρόνια, καθιστώντας αντίπαλό της την ελληνική κοινωνία. Η Κυβέρνηση έχει οδηγήσει τη χώρα σε δημοσιονομικό αδιέξοδο. Οι δανειακές ανάγκες του δημοσίου αυτήν τη στιγμή δεν επιτρέπουν στην Κυβέρνηση να λάβει μέτρα τόνωσης της πραγματικής οικονομίας και υπέρβασης της κρίσης. Και όλα αυτά μέσα σε ένα ζοφερό περιβάλλον λόγω της υπόθεσης Βατοπεδίου η οποία βλέπω τώρα να διασυνδέεται με τη «SIEMENS», με τα ομόλογα, με όλο τον αστερισμό των σκανδάλων και δεν αντιλαμβάνεστε ότι δεν πρέπει να τροφοδοτήσετε τη δεύτερη φάση του σκανδάλου. Κι έρχεστε τώρα και μου λέτε άρρητα ρήματα. Και θέλω να σας απαλλάξω προσωπικά της ευθύνης. Τι να κάνετε κι εσείς; Να πάτε να πείτε στην Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό ότι αυτήν τη στιγμή συμπράττουν στη διάπραξη ενός δευτερογενούς σκανδάλου Βατοπεδίου; Η δεύτερη γενιά, θα είναι χειρότερη της πρώτης, του σκανδάλου.

Tags: Υγεία