Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2015

Πρώτη απάντηση Ευάγγελου Βενιζέλου στον υπουργό Οικονομικών, κ. Τσακαλώτο, στη Βουλή κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου «Μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων»


Η αλήθεια είναι ότι θα ωφεληθείτε πολύ αν ξαναδιαβάσετε όσα είπα στην προηγούμενη Βουλή, τους κρίσιμους επτά μήνες. Γιατί όλα δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν κατά κεραία.

Με εντυπωσιάζετε όμως επιστημονικά τώρα! Γιατί καταλαβαίνω ότι δεν έχετε αντιληφθεί κάτι το θεμελιώδες: το 2012, δεν έγινε απλώς το PSI, δηλαδή το κούρεμα του ελληνικού χρέους που κατείχαν διεθνώς ιδιώτες.  Έγινε ονομαστικό κούρεμα του κατεχόμενου από ιδιώτες χρέους, που σε καθαρούς όρους φτάνει περίπου τα 90 δισεκατομμύρια.

Αλλά παράλληλα έγινε και ένα OSI (Official Sector Involvement), έγινε μια δραστική μείωση σε όρους καθαρής παρούσας αξίας του χρέους που κατέχουν οι επίσημοι φορείς, οι χώρες της Ευρωζώνης, το EFSF και το χρέος μειώθηκε στα χέρια του δημόσιου τομέα 100 δισεκατομμύρια, όπως λέει στο ετήσιο report που υπέβαλλε ο κ. Ρέγκλιν πριν από δυο μήνες, όπου εξηγεί αναλυτικά πώς κέρδισε η Ελλάδα με την αναδιάρθρωση αυτή το 49% του ΑΕΠ της Ελλάδας του 2013, δηλαδή 100 δισεκατομμύρια.

Επίσης προφανώς γνωρίζετε –αν όχι ως Υπουργός, τουλάχιστον ως Καθηγητής των Οικονομικών- ότι το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, το βάλατε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που καταθέσατε, έχει μειωθεί δραστικά και φέτος το κόστος είναι 3,1% του ΑΕΠ. Το μικρότερο ίσως στην Ευρωζώνη. Το χρέος είναι εξυπηρετήσιμο. Ακόμη κι αν λάβουμε υπόψη και το κόστος αναχρηματοδότησης με τα χρεολύσια, δεν θα ξεπεράσει το 9% μέχρι το 2022, όταν το διεθνές όριο είναι στο 15%.

 

Τι συνέβη όμως και ανετράπη η δυναμική αυτή από τον Γενάρη και μετά; Συνέβη η άφιξή σας. Και τους πρώτους μήνες ήσασταν καλυμμένος πίσω από τον κ. Βαρουφάκη, τώρα έχετε βγει μπροστά και σας βλέπουμε με άλλο μάτι. Σας βλέπουμε να είστε γεμάτος αυτοπεποίθηση, αλλά χρειάζεται να είστε και πιο ακριβής όταν μιλάτε στη Βουλή, επί των τεχνικών θεμάτων και των αριθμών.

Λέτε στο δικό σας σχέδιο προϋπολογισμού πόσο δραστική είναι η μείωση του ετησίου κόστους εξυπηρέτησης. Όμως η δυναμική πράγματι κλονίστηκε, γιατί ξαναπεράσαμε σε ύφεση, γιατί χάσαμε τα δημόσια έσοδα, γιατί χάσαμε το πρωτογενές πλεόνασμα και φυσικά τώρα χρειάζεται συμπληρωματική επέμβαση στον επίσημο τομέα, στο OSI, για περαιτέρω μείωση της καθαρής παρούσας αξίας, η οποία όμως και αυτή είχε προβλεφθεί από το 2012 με ρητές αποφάσεις.

Άρα αντί να λέτε ανακρίβειες στη Βουλή, όπως αυτές που είπατε προηγουμένως και αντί να επιχειρείτε να κάνετε σε εμένα συστάσεις ύφους, εσείς να προσέχετε τώρα που ασκείτε την εξουσία. Αρχή άνδρα δείκνυσι!

Και επειδή εσείς έχετε να δώσετε λόγο όχι μόνο στη Βουλή, όχι μόνο στο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο στον ελληνικό λαό αλλά και στους 53 ,γιατί έχετε ένα ειδικό ρόλο, προσέξτε γιατί κουβαλάτε πολύ μεγάλο βάρος και εδώ είμαστε στη Βουλή να κρίνουμε και να κριθούμε. 

*** 

Δεύτερη απάντηση Ευάγγελου Βενιζέλου στον υπουργό οικονομικών, κ. Τσακαλώτο, στη Βουλή κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου «Μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» 

Κύριε Τσακαλώτε, σας εύχομαι να γράψετε την αυτοβιογραφία σας, αλλά βλέπω ότι απασχολείστε πάρα πολύ με τη βιογραφία μου.

Σας λέω ότι δεν μπορεί εσείς προσωπικά ως Καθηγητής να αγνοείτε αυτό που ψευδώς τώρα παρουσιάσατε στη Βουλή. Είναι άλλο πράγμα η βιωσιμότητα του χρέους ως οικονομική δυναμική-γιατί προφανώς θέλουμε και κούρεμα και αναδιάρθρωση και χάρισμα του χρέους- και άλλο πράγμα η θεσμική και νομική έννοια της βιωσιμότητας ως προϋπόθεση για να σε δανείζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όταν μια Κυβέρνηση δηλώνει δια του στόματος του Υπουργού Οικονομικών, όπως είστε εσείς τώρα, ότι «το χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο» θεσμικά, είναι σα να λέει στο ESM και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς σύμφωνα με την ισχύουσα συνθήκη: «Μην εκταμιεύετε το δάνειο»!

Είναι σα να λέει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου «Μη μας δίνετε τα υπολειπόμενα χρήματα, γιατί δεν έχουμε τις θεσμικές προϋποθέσεις». Βλάπτετε τη χώρα για να κάνετε μικροκομματική δημαγωγία.

Από εκεί και πέρα εμείς έχουμε φέρει στη χώρα το κούρεμα του χρέους και την αναδιάρθρωση που σας είπα. Όταν εσείς φέρετε –και το εύχομαι- την πρόσθετη αναδιάρθρωση, θα σας επαινέσω και θα σας βοηθήσω να το πετύχετε. Αλλά όχι με έπαρση. Μη φτύνετε εκεί που θα γλείψετε γονυπετής σε λίγες μέρες.

 

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΑγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2015