4 Σεπτεμβρίου 2005

[31 χρόνια μετά την 3η Σεπτεμβρίου]

Ο καλύτερος εορτασμός της επετείου της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ είναι η εξασφάλιση της καθημερινής εγκαθίδρυσης μιας σχέσης εμπιστοσύνη ανάμεσα σε αυτό και τους προνομιακούς κοινωνικούς του εταίρους. Αυτό ήταν εξ αρχής και είναι πάντα το μυστικό της επιτυχίας του ΠΑΣΟΚ.

Το στοιχείο που το μετέτρεψε σε εκφραστή της μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης και του επέτρεψε να συνενώσει την μεγάλη παράδοση του δημοκρατικού αντιδεξιού κέντρου με τις ευαισθησίες και την δυναμική της αριστεράς. Η σύνθεση αυτή έγινε χάρις στη χαρισματική φυσιογνωμία του Ανδρέα Παπανδρέου και στην κοίτη του πολιτικού και κοινωνικού ριζοσπαστισμού που εξέφρασε μέσα στα μεταδικτατορικά δεδομένα το ΠΑΣΟΚ. Αυτό όμως συνέβη γιατί το ΠΑΣΟΚ θέλησε να είναι και οφείλει πάντοτε να είναι ένα κίνημα κατά των ανισοτήτων, κατά της φτώχειας, κατά του αποκλεισμού. Κίνημα υπέρ της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, κίνημα κοινωνικής αλληλεγγύης και δικαιοσύνης, κίνημα της αυτοδιοίκησης και της αποκέντρωσης, αλλά και κίνημα ανάπτυξης.


Από το 1974, και κυρίως από το 1981 έως σήμερα συνέβησαν βέβαια πολλά που κατάργησαν το τεκμήριο παρθενίας και αθωότητας. Προσέθεσαν όμως το τεκμήριο της εμπειρίας, της αποτελεσματικότητας, της ικανότητας διαχείρισης δύσκολων προκλήσεων και προσαρμογής σε νέες καταστάσεις.

Το ζητούμενο ήταν όμως και είναι πάντα η επιβεβαίωση του τεκμηρίου της κοινωνικής ευαισθησίας, της λαϊκότητας και της αυθεντικότητας του ΠΑΣΟΚ. Της πλειοψηφικής του δυναμικής όχι ως αυτοσκοπού, αλλά ως προϋπόθεσης για την εφαρμογή μιας πολιτικής υπέρ των μη προνομιούχων κάθε εποχής, υπέρ των πολλών και λιγότερων ισχυρών, υπέρ αυτών που νοιώθουν την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια του σημερινού κόσμου.

Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να είναι η αριστερότερη, δηλαδή η προοδευτικότερη δυνατή εκδοχή ενός μεγάλου πολυσυλλεκτικού, πλειοψηφικού κόμματος εξουσίας, που πείθει για την πολιτική του υπευθυνότητα, την κυβερνητική του ικανότητα και κυρίως την κοινωνική του ευαισθησία. Όταν το πετυχαίνει αυτό γιορτάζει και τιμά καθημερινά και έμπρακτα την ίδρυση του.

 


*Άρθρο Ευ. Βενιζέλος στο Έθνος της Κυριακής, 4 Σεπτεμβρίου 2005

Tags: ΠΑ.ΣΟ.Κ