5 Οκτωβρίου 2007

Παρουσιάζοντας τις «είκοσι θέσεις για το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα» τόνισα ότι :


Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που συγκροτείται και λειτουργεί ως κόμμα - θεσμός και όχι ως προσωπικό ή αρχηγικό κόμμα. Ένα ΠΑΣΟΚ συλλογικό, αποκεντρωμένο, εσωκομματικά δημοκρατικό. Που δίνει ευκαιρίες και κίνητρα ουσιαστικής συμμετοχής στους φίλους, τα μέλη και τα στελέχη του, και τους καθιστά συνδιαμορφωτές των θέσεων του. Ένα ΠΑΣΟΚ που λειτουργεί ως ανοικτό κόμμα και όχι ως κόμμα - μηχανισμός. Ένα ΠΑΣΟΚ συντεταγμένο, παρεμβατικό, με ισχυρό λόγο που διαμορφώνει την πολιτική ατζέντα. Αρνούμαστε τα φοβικά και εσωστρεφή αντανακλαστικά, τα εσωκομματικά πελατειακά δίκτυα, τις προσωπολατρικές πρακτικές, τις λευκές επιταγές. Πιστεύουμε στο ΠΑΣΟΚ που αξιοποιεί την ικανότητα όλων των στελεχών του σε όλη της χώρα, δίκαια και αξιοκρατικά, χωρίς αποκλεισμούς, παραγοντισμούς και νεποτισμούς.

Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που έχει ως θεμέλιο την αξιακή, πολιτική και προγραμματική ενότητα. Τη σύνθεση μέσα από τον πλουραλισμό των απόψεων και την κοινή δράση. Το ΠΑΣΟΚ είναι το κοινό μας σπίτι. Είναι η βάση για κάθε στρατηγική και πολιτική επιτυχία. Είναι πρώτιστο καθήκον μας να διαφυλάξουμε την ενότητα της Δημοκρατικής Παράταξης που είναι η μεγάλη παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου.

Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που είναι ικανό ν’ αλλάξει τον εαυτό του για ν’ αλλάξει την κοινωνία. Ένα ΠΑΣΟΚ που ξέρει ότι το αίτημα για ανανέωση είναι διαρκές, στηρίζεται όμως σε ιδεολογικές αρχές και πολιτικά κριτήρια. Ένα ΠΑΣΟΚ που ξέρει ότι η ανανέωση του πρέπει να αποσαφηνίζει και να ενδυναμώνει την ταυτότητά του, να πολλαπλασιάζει τη δυναμική του και να διατηρεί διαρκώς ανοικτή την επαφή του με τα μηνύματα και τα αιτήματα της κοινωνίας.

Κατά την ομιλία μου στο Εθνικό Συμβούλιο τόνισα ότι:

Το ΠΑΣΟΚ της νίκης είναι πάντα – όπως ήταν εκ γενετής – πατριωτικό, λαϊκό, προοδευτικό, ριζοσπαστικό.

  • Είναι όμως μεγάλο, πλειοψηφικό και πολυσυλλεκτικό. Δεν είναι το ΠΑΣΟΚ του 13% ή του 25%. Δεν μας κληροδότησε αυτό το ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Παπανδρέου. Είναι το ΠΑΣΟΚ του 48% του 1981 και του 47% του 1993. Αυτό το ΠΑΣΟΚ είναι το καθαρό ΠΑΣΟΚ. Όχι το φοβικό, ηττοπαθές και παραιτημένο ΠΑΣΟΚ.
  • Το ΠΑΣΟΚ της νίκης είναι ανοικτό στην κοινωνία, στα ρεύματα και στις εκφάνσεις της, αλλά οργανωτικά συγκροτημένο, με ραχοκοκαλιά.
  • Είναι γνήσια συλλογικό, συμμετοχικό και δημοκρατικό. Σέβεται, ακούει, αξιοποιεί, αξιολογεί αξιοκρατικά και δίκαια και προστατεύει τα στελέχη του. Αναπτύσσει στην πράξη δεσμούς συντροφικότητας και αλληλεγγύης.
  • Το ΠΑΣΟΚ της νίκης είναι ανοιχτό στους νέους. Τους εμπιστεύεται, τους αναθέτει ευθύνες, όπως έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1974.
  • Το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής εγγυάται την αυτονομία της πολιτικής, αλλά η μέθοδος, αν θες να εγγυηθείς την αυτονομία της πολιτικής, είναι πάρα πολύ απλή. Προϋποθέτει ισχυρό και αξιόπιστο πολιτικό λόγο, που διαμορφώνει την ατζέντα και δεν αφήνει κενά που να τα καλύπτουν άλλες εκδοχές του δημοσίου λόγου, πίσω από τις οποίες αναγκάζεται να τρέχει η πολιτική. Η αυτονομία της πολιτικής ισχύει παντού και πάντοτε. Ισχύει το 2007, όπως έπρεπε να ισχύει και το 2004, όπως έπρεπε να ισχύει και το 1989 και το 1996.
  • Το ΠΑΣΟΚ της νίκης είναι χώρος ελεύθερης πολιτικής σκέψης, ελεύθερης πολιτικής έκφρασης, αλλά και ενότητας μέσα από την κοινή πολιτική δράση. Έχει την ικανότητα να συνθέτει απόψεις, διασφαλίζοντας τον προοδευτικό και πλειοψηφικό χαρακτήρα των απόψεων αυτών. Είναι άλλο η σύνθεση και άλλο ο συμψηφισμός και η στρογγυλοποίηση. Ικανότητα πολιτικής ηγεμονίας σημαίνει ικανότητα σύνθεσης ώστε να προκύπτει το μεγάλο νικηφόρο και πλειοψηφικό ΠΑΣΟΚ».

Σήμερα παρουσιάζουμε την οργανωτική διάσταση των θέσεων αυτών με συγκεκριμένες προτάσεις ανοικτές στον διάλογο που θα οριστικοποιηθούν και θα κατατεθούν στην Εθνική Συνδιάσκεψη.

Ι. ΠΑΣΟΚ σύγχρονο, θεσμικό κόμμα, συλλογικό, δημοκρατικό, οργανωτικά συγκροτημένο, ανοικτό στους πολίτες

1. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι ο εκφραστής του ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία και στη Βουλή και ο εγγυητής της ενότητας και της συλλογικής και δημοκρατικής λειτουργίας του Κινήματος. Είναι πρώτος μεταξύ ίσων και διασφαλίζει την συλλογική ηγεσία, την κοινωνική αντιπροσωπευτικότητα και την πολιτική αποτελεσματικότητα της παράταξης. Εκλέγεται από το σύνολο των μελών και φίλων που περιλαμβάνονται σε εκκαθαρισμένο και πιστοποιημένο από την ΕΚΑΠ ψηφιακό μητρώο.

2. Το τακτικό συνέδριο συνέρχεται κάθε τρία χρόνια, ενώ κάθε χρόνο συνέρχεται συνέδριο πολιτικού απολογισμού και προγραμματισμού

3. Ο Γραμματέας του Κινήματος εκλέγεται από το συνέδριο

4. Το Πολιτικό Συμβούλιο είναι ολιγομελές και εκλέγεται από το Συνέδριο. Το Πολιτικό Συμβούλιο συνεδριάζει κάθε εβδομάδα.

5. Η Πολιτική Γραμματεία
συγκροτείται από τον Πρόεδρο, τον Γραμματέα, τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο, τον Γραμματέα του Πολιτικού Σχεδιασμού, τον Εκπρόσωπο Τύπου και τα κατά περίπτωση αρμόδια στελέχη. Συνεδριάζει καθημερινά.

6. Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή αποτελείται από το Πολιτικό Συμβούλιο και άλλα 140 μέλη που εκλέγονται από το Συνέδριο. Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή συνεδριάζει το αργότερο κάθε δίμηνο και τα μέλη της ενεργοποιούνται στους επιμέρους τομείς και τις περιφερειακές οργανώσεις του κόμματος.

7. Το Εθνικό Συμβούλιο συγκροτείται από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, την Κοινοβουλευτική Ομάδα, την Ομάδα των Ευρωβουλευτών, τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ στις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, στην ΕΝΑΕ, την ΚΕΔΚΕ, τα επιμελητήρια, τους μεγάλους επιστημονικούς συλλόγους, τον αγροτοσυνδικαλιστικό χώρο, τα μεγάλα κοινωνικά κινήματα (ανάπηροι, αθλητισμός, πολιτισμός κ.ο.κ.), εκπροσώπους της νεολαίας και τους γραμματείς των περιφερειακών επιτροπών. Το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται σε τακτική σύνοδο κάθε τετράμηνο.

8. Κοινοβουλευτική Ομάδα: Τι εργασίες της συντονίζει πενταμελές εκλεγμένο προεδρείο που λειτουργεί με επικεφαλής τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και με κατανομή αρμοδιοτήτων σε όλα τα μέλη του. Οι βουλευτές κατανέμονται ανά διαρκή επιτροπή και υπουργείο (ΚΤΕ), αλλά στον κάθε βουλευτή ανατίθενται η ευθύνη ενός μεγάλου θέματος (Φακέλου). Πραγματοποιούνται κάθε μήνα τακτικές συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την οργάνωση του αντιπολιτευτικού έργου και την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Κανονισμού της Βουλής. Οι βουλευτές συνδέονται με τους τομείς και την δράση του ΠΑΣΟΚ εκτός Βουλής. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν ασκεί το δικαίωμα διαγραφής βουλευτή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά παραπέμπει κάθε παράπτωμα άξιο λόγου στην Επιτροπή Καταστατικού και Δεοντολογίας.

9. Η σκιώδης κυβέρνηση συγκροτείται κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα από βουλευτές και σε ορισμένες περιπτώσεις από σημαντικές εξωκοινοβουλευτικές προσωπικότητες. Τα μέλη της σκιώδους κυβέρνησης παρακολουθούν συστηματικά το έργο του αντίστοιχου υπουργείου. Η σκιώδης κυβέρνηση συνεδριάζει κάθε εβδομάδα.

10. Η Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού λειτουργεί με επικεφαλής γραμματέα, απαρτίζεται από πολιτικά στελέχη και ειδικούς επιστήμονες και συνδέει την καθημερινή με την προγραμματική λειτουργία του κόμματος.

11. Διαδικασία επιλογής υποψηφίων: Ανοικτή, διαφανής και έγκαιρη. Τα ψηφοδέλτια αποτυπώνουν την συνέχεια και την ανανέωση του Κινήματος και επιτρέπουν στην κοινωνία να εκφράζεται μέσα από αυτά και να νοιώθει ότι αντιπροσωπεύεται. Αυτό ισχύει και για τα ψηφοδέλτια επικρατείας και ευρωεκλογών, που πρέπει να εκφράζουν όλο το πολιτικό και κοινωνικό εύρος της παράταξης και εκλογικά σημαντικές περιοχές της χώρας.

12. Συγκροτείται επιτροπή αξιολόγησης στελεχών από μέλη υψηλού πολιτικού και ηθικού κύρους που λειτουργεί (πέραν της ΕΚΑΠ και του Συνηγόρου του Μέλους) για τη διαρκή αξιολόγηση των στελεχών που αξιοποιούνται όταν το ΠΑΣΟΚ ασκεί την κυβέρνηση. Στην Επιτροπή αυτή ανατίθεται και η διερεύνηση τυχόν καταγγελιών ώστε να αποσαφηνίζεται και να προστατεύεται η θέση κάθε στελέχους χωρίς να διατηρούνται ενδιάμεσες καταστάσεις που παρεξηγούνται από την κοινωνία. Η Επιτροπή είναι αρμόδια και για τον ουσιαστικό έλεγχο των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των στελεχών.

13. Η Εθνική Επιτροπή Κοινωνικού Διαλόγου
συγκροτείται με τη συμμετοχή κοινωνικών φορέων, επιστημονικών ιδρυμάτων, προσωπικοτήτων κ.ο.κ. Η Επιτροπή οργανώνει τον μόνιμο διάλογο του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία των πολιτών και λειτουργεί ως μηχανισμός αξιολόγησης των πολιτικών επιλογών και πρακτικών του ΠΑΣΟΚ.

ΙΙ. ΠΑΣΟΚ κόμμα αποκεντρωμένο με ισχυρή περιφερειακή δομή – ΠΑΣΟΚ: Κόμμα των περιφερειών και της τοπικής κοινωνίας.

1. Η περιφερειακή συγκρότηση του ΠΑΣΟΚ αποτελεί το πρόπλασμα της αντίληψης μας για την αποκέντρωση και την περιφερειακή συγκρότηση του κράτους.
Είναι αδιανόητο στο κράτος να ισχύουν θεσμοί αποκέντρωσης και περιφερειακής συγκρότησης ισχυρότεροι από αυτούς που εφαρμόζονται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Το περιφερειακό ΠΑΣΟΚ αποκτά κύρος και φωνή. Αυτό ισχύει όχι μόνον για όλες τις περιφέρειες της χώρας, αλλά και για τα περιφερειακά όργανα της ευρύτερης περιοχής της Αττικής που συχνά ασφυκτιούν σε σχέση με τον κεντρικό μηχανισμό και για τα περιφερειακά όργανα της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας.

2. Οι περιφερειακές επιτροπές συγκροτούνται από γραμματέα και ολιγομελή γραμματεία που εκλέγονται από περιφερειακά συνέδρια κάθε τρία χρόνια. Στις περιφερειακές επιτροπές εκπροσωπούνται και οι Νομαρχιακές Επιτροπές κάθε περιφέρειας. Οι περιφερειακές επιτροπές έχουν την πολιτική αρμοδιότητα στην περιοχή τους και αναλαμβάνουν σχετικές πολιτικές, κοινωνικές και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

3. Τα περιφερειακά συμβούλια συγκροτούνται κατά το πρότυπο της σύνθεσης του Εθνικού Συμβουλίου

4. Οι νομαρχιακές επιτροπές είναι ολιγομελείς, με επικεφαλής γραμματέα και εκλέγονται από το σύνολο των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ σε κάθε νομό. Για το συντονισμό της δράσης των δημοτικών οργανώσεων μετέχουν στις συνεδριάσεις και οι γραμματείς – αναπληρωτές γραμματείς των δημοτικών οργανώσεων.

5. Τα νομαρχιακά συμβούλια συγκροτούνται κατά τα πρότυπα του Εθνικού Συμβουλίου και των περιφερειακών συμβουλίων

6. Οι περιφερειακές και νομαρχιακές επιτροπές κοινωνικού διαλόγου
συγκροτούνται κατά τα πρότυπα της Εθνικής Επιτροπής Κοινωνικού Διαλόγου.

7. Οι δημοτικές οργανώσεις λειτουργούν σε επίπεδο δήμου ή δημοτικού διαμερίσματος μεγάλου δήμου. Διαθέτουν κατάλληλη στέγη και υποδομή, λειτουργούν ως χώρος πολιτικού διαλόγου και δράσης, αναλαμβάνουν πολιτικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες στην περιοχή τους ενώ διασυνδέονται με όλες τις δραστηριότητες της τοπικής κοινωνίας, τους φορείς, τα σχολεία, τα ιδρύματα κ.ο.κ.

8. Ομάδα πρωτοβουλίας πολιτών ΠΑΣΟΚ συγκροτείται και λειτουργεί σε κάθε γειτονιά ή χωριό
στο πλαίσιο της αντίστοιχης δημοτικής οργάνωσης, αλλά με σταθερό σημείο επαφής (γραφείο) και δυνατότητα ανάληψης κοινωνικών και πολιτικών πρωτοβουλιών.

9. Τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ μετέχουν ενεργά και ουσιαστικά στη διαμόρφωση των πολιτικών θέσεων του Κινήματος σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Είναι συνδιαμορφωτές των πολιτικών του ΠΑΣΟΚ και όχι παθητικοί αποδέκτες ή απλοί εκτελεστές της «γραμμής». Αυτό διασφαλίζεται μέσα από την ουσιαστική λειτουργία των οργανώσεων και μέσα από την εφαρμογή θεσμών άμεσης δημοκρατίας στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ με την αξιοποίηση τόσο συμβατικών όσο και ηλεκτρονικών μεθόδων.

ΙΙΙ. ΠΑΣΟΚ των νέων και των κινημάτων της κοινωνίας των πολιτών


1.    Νεολαία: Η νεολαία έχει πολιτική αναφορά στις ιδέες και τις αρχές του ΠΑΣΟΚ. Έχει πολιτική αυτοτέλεια και πλήρη οργανωτική αυτονομία. Εκφράζει τους νέους όλης της παράταξης. Είναι ανοικτή σε όλους τους νέους, χειραφετημένη, με κοινωνικές πρωτοβουλίες, ιδίως στα νέα πεδία της πολιτικής, του πολιτισμού, του Διαδικτύου κ.ο.κ. Θέλουμε νεολαία με ισχυρό λόγο, ανατρεπτική και παρεμβατική. Η νεολαία εκπροσωπείται σε όλα τα κεντρικά και περιφερειακά όργανα του ΠΑΣΟΚ. Ο Γραμματέας της Νεολαίας μετέχει στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ και η Γραμματεία της Νεολαίας στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. Αντίστοιχες προβλέψεις ισχύουν στο επίπεδο των περιφερειακών και νομαρχιακών οργάνων.

2.    Το ΠΑΣΟΚ οργανώνει δίκτυα συνεργασίας με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών σε τομείς όπως το διαδίκτυο, ο εθελοντισμός, η οικολογία, η ανθρωπιστική βοήθεια κ.ο.κ.

3.    Το ΠΑΣΟΚ συνδέεται με όλες τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τους μετανάστες, τους πρόσφυγες κ.ο.κ.

4.    Το ΠΑΣΟΚ οργανώνει δίκτυα συνεργασίας με όλα τα κοινωνικά κινήματα: αναπηρικό, γονεϊκό, καταναλωτικό, γυναικών κ.ο.κ.

IV. ΠΑΣΟΚ ανοικτό στην κοινωνία και στα ρεύματα σκέψης

1.    Το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα πλειοψηφικό, πολυσυλλεκτικό, πολυφωνικό, με στοχευμένο και σαφή λόγο και κοινή δράση μέσα και έξω από τη Βουλή στο όνομα των ιδεών, των αρχών και των πεποιθήσεων του.

2.    Το ΠΑΣΟΚ είναι ανοικτό στην κοινωνία, το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ θέλουμε να εκφράζεται μέσα στο οργανωμένο ΠΑΣΟΚ, να το τροφοδοτεί και να το αναζωογονεί.

3.    Ρεύματα πολιτικής σκέψης συγκροτούνται και λειτουργούν ελεύθερα με δυνατότητα παρέμβασης σε όλα τα οργανωτικά επίπεδα.

4.    Το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί ως χώρος ελεύθερης σκέψης. Η αποδοχή του πολιτικού του λόγου από την κοινωνία καθιστά αποτελεσματική την πολιτική του δράση. Η ενιαία δράση και η αξιοπιστία του προγραμματικού λόγου του ΠΑΣΟΚ διασφαλίζεται μέσα από την ικανότητα σύνθεσης και διαμόρφωσης πειστικών και ευρύτερα αποδεκτών προοδευτικών θέσεων.

5.    Το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα σκεπτόμενο που παράγει νέες ιδέες και ανοίγει νέα θέματα. Αξιοποιεί όλους τους παράπλευρους μηχανισμούς, όπως το ΙΣΤΑΜΕ, το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης κ.ο.κ. και διασυνδέεται με τα πανεπιστήμια, με τα ΤΕΙ και με όλα τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού που ασχολούνται με θεματολογία κρίσιμη για το πρόγραμμα και τον πολιτικό λόγο του ΠΑΣΟΚ.

6.    Θεμελιώδης προϋπόθεση για τη λειτουργία του ανανεωμένου ΠΑΣΟΚ της νίκης είναι μία εσωτερική, όχι μόνο οργανωτική, αλλά και πολιτιστική ανατροπή. Αυτό απαιτεί υπέρβαση των παλαιοκομματικών αντιλήψεων, του παραγοντισμού και των μικροφεουδαρχικών πρακτικών που απωθούν τις τοπικές κοινωνίες. Απαιτεί υπέρβαση της εσωστρέφειας και της γκρίνιας και διαρκές άνοιγμα στην κοινωνία καθώς το ΠΑΣΟΚ υπάρχει και λειτουργεί χάριν του λαού και του τόπου.

7.    Η ανανεωμένη σχέση του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία προϋποθέτει μία ριζικά διαφορετική σχέση του ΠΑΣΟΚ με το κράτος, όταν αυτό βρίσκεται στην κυβέρνηση. Η πλήρης διάκριση κόμματος και κράτους καθίσταται καταστατική αρχή που διέπει την συγκρότηση όλων των κομματικών οργάνων και τις αντίστοιχες πρακτικές και νοοτροπίες.

8.    Η νέα αυτή αντίληψη για τη σχέση κόμματος – κοινωνίας – κράτους αφορά και τη σχέση του ΠΑΣΟΚ με το συνδικαλιστικό κίνημα. Ένα κίνημα που το θέλουμε αυτόνομο, χειραφετημένο, αξιόπιστο, ικανό να υπερβεί την κρίση συνδικαλιστικής αντιπροσώπευσης και τη μειωμένη συμμετοχή των εργαζομένων. Κίνημα με οργανωτική υπόσταση, αλλά χωρίς μηχανιστικές αντιλήψεις και επαγγελματίες συνδικαλιστές που συγκροτούν προσωπικούς θύλακες επιρροής και «μονιμοποιούνται» στο ρόλο αυτό.

9.    Βασική εγγύηση για τη νέα σχέση κόμματος – κοινωνίας – κράτους είναι η θεσμοθέτηση μεγίστου αριθμού δύο συνεχόμενων και τριών συνολικά θητειών στα όργανα του ΠΑΣΟΚ.

10. Η ανανέωση στα όργανα διασφαλίζεται και μέσω της υποχρεωτικής ανανέωσης του 30% του οργάνου σε κάθε εκλογή, όπως και μέσω της υποχρεωτικής εκπροσώπησης (ποσόστωση) των γυναικών, των νέων κάτω των τριάντα και των περιφερειακών στελεχών.

V. ΠΑΣΟΚ με ισχυρή παρουσία στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές Σοσιαλιστικό Κίνημα

Το ΠΑΣΟΚ μετέχει πάντα ενεργά στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Η συμμετοχή του όμως αυτή γίνεται κτήμα όλων των στελεχών, των μελών και φίλων και όλων των οργανώσεων του, από το επίπεδο του Πολιτικού Συμβουλίου μέχρι το επίπεδο της δημοτικής οργάνωσης.

Tags: ΠΑ.ΣΟ.Κ