Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

 

«Το ΠΑΣΟΚ είναι η κοίτη της Κεντροαριστεράς»

Η εκλογή της Κυριακής είναι η κορυφαία στιγμή της εσωκομματικής δημοκρατικής διαδικασίας που όλοι πρέπει να τιμήσουμε. Είναι μια γιορτή Δημοκρατίας, μια γιορτή συμμετοχής. Είναι μια ευκαιρία συσπείρωσης, μια ευκαιρία «νομιμοποίησης» της παράταξης, μια ευκαιρία να πλησιάσουμε ξανά ανθρώπους πικραμένους.

Στόχος μας είναι να συγκροτήσουμε αυτή την κοινωνική συμμαχία που τώρα μπορεί να εκφράσει το αίτημα για κάτι καινούργιο.

Χρειαζόμαστε συσπείρωση, μια αναπτέρωση του ηθικού. Πρέπει να σπάσουμε αυτό τον φραγμό της σιωπής και της ακινησίας που πάνε να μας επιβάλουν.

Ναι, κάναμε και θα κάνουμε σκληρή αυτοκριτική. Βεβαίως, από την άλλη μεριά διατηρούμε το δικαίωμα να ασκούμε αυστηρή κριτική για τους άλλους, γιατί υπάρχουν κι άλλες πολιτικές δυνάμεις, που δεν ειναι, στον εναν ή στον άλλο βαθμό, αμμέτοχες στη δημιουργία της σημερινης κρίσης.

Ναι, έχουμε πικράνει κόσμο. Ειναι μια πραγματικότητα πως έχει απομακρυνθεί κόσμος από το ΠΑΣΟΚ.

Ναι, η κριτική αυτή που γίνεται στο ΠΑΣΟΚ, είναι σε πάρα πολλά σημεία δίκαιη.

Ναι, υπάρχουν τεράστιες ευθύνες της εξουσίας, του πολιτικού συστήματος, δικές μας προσωπικές, γιατί όλοι μετείχαμε, όσο μετείχε ο καθένας στην άσκηση της εξουσίας.

Ναι, έχουμε ο καθένας από μας που είμαστε μέσα στο πολιτικό σύστημα και όλοι μαζί ένα μεγάλο βουνό ευθύνης. Όμως, και ο πολίτης οφείλει να συμβάλει στην αυτογνωσία, αναγνωρίζοντας και στον εαυτό του έναν μικρό, απειροελάχιστο, κόκκο άμμου ευθύνης;

Ναι, έχουμε πικράνει το λαό, για να σώσουμε το έθνος.

Αλλά θέλω να ελπίζω ότι τώρα που θα αρχίσει να γυρίζει και πάλι ο τροχός, τώρα που θα αρχίσει να αλλάζει η κατάσταση, που θα φαίνεται το φως της προσδοκίας, τώρα όλοι θα αρχίσουν να καταλαβαίνουν ότι αυτό που κάναμε ήταν να εφαρμόσουμε ένα σχέδιο με αρχή, μέση και τέλος, ώστε ο καθένας να βλέπει τον εαυτό του τοποθετημένο σε αυτή τη νέα πορεία της χώρας. Και τώρα είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη να διατυπώσουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, με συγκεκριμένο προοδευτικό προσανατολισμό, που θα είναι ο οδηγός για μια σύγχρονη Ελλάδα. Που θα κινητοποιήσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου και κυρίως τη νεολαία της.

Για όλους αυτούς του λόγους, η φωνή μας πρέπει να ακουστεί δυνατά αυτή την Κυριακή. Πρέπει να στείλουμε παντού το μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε το καθήκον του απέναντι στο έθνος και θα είναι και πάλι παρόν, ισχυρό, ενωμένο, ανανεωμένο, δυναμικό, ενωτικό και πάνω απ’ όλα λαϊκό. Ένα ΠΑΣΟΚ που είναι η κοίτη της δημοκρατικής παράταξης, της σύγχρονης κεντροαριστεράς και που στέλνει ένα συγκεκριμένο μήνυμα σε όλους που θέλουν ειλικρινά να ακούσουν και να συνεργαστούν: Αρχίζουμε!

 

* Σχετικό Link

Tags: ΠΑ.ΣΟ.ΚΆρθρα 2012