Αθήνα, 17 Μαΐου 2014

Άρθρο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου στην εφημερίδα Το Παρόν της Κυριακής

Το στοίχημα των εκλογών 

Αυτήν και την επόμενη Κυριακή θεσμικά, οι τοπικές κοινωνίες καλούνται να εκλέξουν τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες που μπορούν να κάνουν το καλύτερο για τον τόπο τους και ο ελληνικός λαός, στο σύνολό του, καλείται να εκλέξει τους Έλληνες Ευρωβουλευτές και να συνδιαμορφώσει τους πανευρωπαϊκούς συσχετισμούς δυνάμεων στο νέο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Όμως, εκτός από την τυπική προσέγγιση υπάρχει και η ουσιαστική πολιτική εντύπωση. Η Αντιπολίτευση προσπάθησε στην αρχή να θέσει θέμα εκλογών-δημοψηφίσματος για την Κυβέρνηση και την κυβερνητική πολιτική. Στη συνέχεια κατέβασε τους τόνους. Έμεινε όμως, ως δήθεν πολιτικό στοίχημα των εκλογών αυτών, η διεκδίκηση της πρώτης θέσης στις Ευρωεκλογές από τη Νέα Δημοκρατία ή το ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι προφανές, ότι όλοι περιμένουν να φτάσει το βράδυ τη 25ης Μαΐου για να ερμηνεύσουν το εκλογικό αποτέλεσμα και τότε κάποιοι να πουν ότι υπάρχει πρόβλημα ουσιαστικής νομιμοποίησης της Κυβέρνησης. Ότι η χώρα μπαίνει σε πολιτική κρίση. Ότι δεν μπορεί η Κυβέρνηση να συνεχίσει την εθνική προσπάθεια ώστε να ολοκληρωθεί η έξοδος της χώρας από το μνημόνιο και την επιτήρηση της τρόικας.

Όλα όμως αυτά, που έχουν ως κοινό παρονομαστή τη σταθερότητα, τη σταθερότητα τη Κυβέρνησης και της εθνικής στρατηγικής, εξαρτώνται καθοριστικά από την θέση, την αντοχή και την προοπτική του ΠΑΣΟΚ και της Ελιάς, της δημοκρατικής παράταξης.

Η δημοκρατική παράταξη είναι ο προοδευτικός πόλος της Κυβέρνησης. Αγωνίζεται να αποτραπούν λανθασμένα, σκληρά μέτρα. Αγωνίζεται να γίνουν οι καλύτερες κοινωνικές και αναπτυξιακές επιλογές. Αν διαταραχθεί η θέση του προοδευτικού πόλου, δεν υπάρχουν οι ισορροπίες και τα θεμέλια της κυβερνητικής συνεργασίας.

Δεν ισχύει, συνεπώς, η απίθανη λογική εκείνων που λένε «Ανήκουμε στον προοδευτικό δημοκρατικό χώρο, θέλουμε να υπάρχει σταθερότητα, εκτιμούμε τη στάση του ΠΑΣΟΚ, ψηφίζουμε όμως ΝΔ». Ούτε η εξίσου απίθανη λογική εκείνων που λένε «είμαι προοδευτικός άνθρωπος, θέλω η Κυβέρνηση να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το έργο της, αλλά δεν ψηφίζω ΠΑΣΟΚ/ΕΛΙΑ. Ψηφίζω χαλαρά και ελεύθερα».

Λέμε, με δημοκρατικά ευαίσθητο, έντιμο και ευθύ τρόπο στο λαό, ότι πρέπει να τα σταθμίσει όλα και να λάβει τις αποφάσεις του. Δεν πρέπει να αφήσει να ερμηνεύσουν κάποιοι άλλοι την ψήφο του στις δημοτικές, περιφερειακές και ευρωπαϊκές εκλογές.

Το στοίχημα των εκλογών είναι η προστασία των θυσιών του ελληνικού λαού, που αρχίζουν να πιάνουν τόπο και να οδηγούν στην έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο.

Tags: ΠΑ.ΣΟ.ΚΚεντροαριστερά | Προοδευτικό ΚέντροΆρθρα 2014