Αθήνα, 27 Ιουλίου 2014

 Δήλωση Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στο Έθνος της Κυριακής

Ίσως κάποιοι βιάζονται να ξεχάσουν το πολύ καθαρό μήνυμα των πρόσφατων ευρωπαϊκών, δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Ένα μήνυμα που αναδεικνύει την πολιτική σταθερότητα ως βασική προϋπόθεση για την οριστική υπέρβαση της κρίσης, για την αλλαγή σελίδας που θέλει η ελληνική κοινωνία, η οποία έχει καταβάλει τεράστιο κόστος με τις θυσίες στις οποίες υποβλήθηκε.

Άρα, θεμελιώδης προϋπόθεση για τον οδικό χάρτη οριστικής εξόδου από την κρίση είναι τώρα να σεβαστούμε και να αξιοποιήσουμε το μήνυμα αυτό που συνεπάγεται πρώτα απ’ όλα σεβασμό των θεσμών, με κορυφαίο τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Άλλωστε, η Ιστορία διδάσκει ότι όσες φορές το ζήτημα της προεδρικής εκλογής έγινε αντικείμενο κομματικής αντιδικίας δεν οδήγησε σε θετικά αποτελέσματα.

Το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη -όπως είπα και στη δήλωσή μου για την επέτειο της Μεταπολίτευσης- δεν έχει στρατηγικές αμφιταλαντεύσεις ως προς την πορεία της χώρας, ούτε δέχεται μαθήματα και υποδείξεις, γιατί έχει αποδείξει στην πράξη με επώδυνο τρόπο ότι αυτό που λέει το εννοεί. Αυτό μας επιτρέπει να μπορούμε να καταλαβαίνουμε στα επιμέρους θέματα ποια είναι κάθε φορά τα όρια αντοχής της κοινωνίας. Επιπλέον, ο σεβασμός των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και η ανάγκη να υπάρχει ένα αίσθημα ασφάλειας σε όλους τους πολίτες πρέπει να συνεκτιμάται στους ειδικότερους χειρισμούς μας, εφόσον το στρατηγικό πλαίσιο είναι σταθερό και μάλιστα εξυπηρετείται καλύτερα απ’ το να δημιουργούνται περιττές τριβές για άδικες ή μη αποτελεσματικές λεπτομέρειες.

 

Αυτή είναι και η ορθή βάση για τη διαρκή διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας. Συνέπεια και αποτελεσματικότητα στους στόχους δεν σημαίνει ούτε αδράνεια, ούτε μυωπία.

Σηκώσαμε και σηκώνουμε έναν ιστορικό και εθνικό σταυρό. Αυτή είναι η γνήσια προοδευτική στάση, αυτή που αλλάζει όντως τα πράγματα και στην οικονομία και στην κοινωνία και στο κράτος προς το καλύτερο.

Γι αυτό, έχουμε ένα διπλό μέτωπο. Ένα μέτωπο κατά του λαϊκισμού κι ένα μέτωπο κατά του ψευτο-νεοφιλελευθερισμού του συρμού. Και δεν δεχόμαστε παλικαρισμούς από κανέναν.