Αθήνα 14 Μαϊού 2016

Ευάγγελος Βενιζέλος για Τα Νέα του Σαββατοκύριακου

Βαθιά μέσα στο Μνημόνιο 3 plus

Για δεύτερη χρονιά επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό. Η κυβέρνηση δαπανά εν ψυχρώ πολύτιμο εθνικό χρόνο δήθεν διαπραγματευόμενη και όταν εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια υποχωρεί κατά κράτος. Το 2015 αυτό έγινε επενδεδυμένο με τη ρητορεία και της αντιμνημονιακής αυταπάτης, με γκροτέσκο τρόπο. Η οικονομική βλάβη ήταν τεράστια. Η χώρα βρέθηκε στο τρίτο Μνημόνιο που οφείλεται στους χειρισμούς του 2015.

Το 2016 το ίδιο σενάριο επαναλαμβάνεται προσαρμοσμένο στη νεομνημονιακή ρητορεία της κυβέρνησης. Έχουν όμως χαθεί σχεδόν δύο οικονομικά έτη για την πραγματική οικονομία. Τώρα λοιπόν η κυβέρνηση δέχεται τα πάντα και βάζει τη χώρα στο Μνημόνιο 3 plus: νέα φορολογικά μέτρα, περικοπή μισθών στον δημόσιο τομέα, αυτόματο μηχανισμό περικοπών, συνεχή μηχανισμό εποπτείας μετά το 2018, υποχώρηση στα κόκκινα δάνεια και στην πρώτη κατοικία.

Υποτίθεται ότι αντίβαρο θα ήταν οι ρυθμίσεις για το χρέος. Όχι οι παλιές «λεβεντιές» περί επονείδιστου χρέους και μονομερών ενεργειών, αλλά το υπεσχημένο από το 2012 συμπλήρωμα του «καταστροφικού» PSI/OSI που κούρεψε ονομαστικά το χρέος και το αναδιάρθρωσε μειώνοντας δραστικά την παρούσα αξία του και το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης.

 

Αντί όμως να γίνει αυτό, οι ευρωπαίοι εταίροι υπαναχωρούν. Μεταθέτουν τις πρόσθετες παραμετρικές αλλαγές στο τέλος του προγράμματος, «αν είναι αναγκαίες». Και αποσαφηνίζουν, πρώτον, ότι αποκλείεται ονομαστικό κούρεμα και, δεύτερον, ότι η όποια παρέμβαση θα αφορά τα χρεολύσια (διευθέτηση λήξεων, περίοδος χάριτος) και όχι τους ετήσιους τόκους. Μπορεί, απλώς μπορεί, να σταθεροποιηθούν τα σημερινά πολύ χαμηλά κυμαινόμενα επιτόκια και να μας ξαναδοθούν τα κέρδη της ΕΚΤ και του Ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα (SMP και ANFA).

Αναρωτιέμαι συνεπώς πότε επιτέλους θα αναρωτηθεί η ελληνική κοινωνία για ποιον λόγο και με ποια λογική έπρεπε η χώρα να υποστεί αυτή την υποχώρηση για να καταλήξει σήμερα βαθιά μέσα στο Μνημόνιο 3 plus, δηλαδή σε ένα σημείο που βρίσκεται πάρα πολλά χιλιόμετρα πίσω από την κατάσταση και την προοπτική του Δεκεμβρίου 2014.

Tags: Άρθρα 2016