Αθήνα, 29 Μαρτίου 2018

 

Σχόλιο Ευάγγελου Βενιζέλου σχετικά με τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας ΕΣΤΙΑΣ

 

Η εφημερίδα Εστία επιτέθηκε χθες με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της στις θέσεις μου για την ανάγκη προστασίας του Συντάγματος και των θεσμών, ανάγκη που καθιστά αδιανόητη και επικίνδυνη οποιαδήποτε σύμπραξη με την κυβέρνηση προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία αναθεώρησης. Η Εστία εχθές ήθελε συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ για το Σύνταγμα. Δεν βλέπει εμπόδια σε αυτό.

Σήμερα, στο πρωτοσέλιδο κεντρικό θέμα της αναφέρεται στα όσα δήθεν είπα προχθές στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Εξωτερικών κατά την παρουσίαση του βιβλίου του κ. Ν. Μέρτζου για το Μακεδονικό στην οποία μετείχα με τους κκ. Ν. Κοτζιά και Στ. Θεοδωράκη, προκειμένου να μου επιτεθεί, επειδή υποστηρίζω την πολιτική που ακολούθησαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 1993 έως σήμερα και την πολιτική που εξέφρασα διεθνώς ως Υπουργός των Εξωτερικών της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ το 2013-2015. Η Εστία σήμερα δεν θέλει καμία σύμπτωση με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ονοματολογικό. Ο τίτλος μάλιστα είναι χυδαίος και υπονομευτικός των εθνικών θέσεων.

Αυτό που εξήγησα απευθυνόμενος σε πολλούς παρόντες ξένους διπλωμάτες είναι ότι το σύνθημα «η Μακεδονία είναι Ελληνική» ή «η Μακεδονία είναι μια και Ελληνική» δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει επεκτατικές βλέψεις για την πΓΔΜ ή τις περιοχές της Βουλγαρίας και της Αλβανίας που ανήκουν γεωγραφικά και ιστορικά στη Μακεδονία, αλλά ότι η Ελληνική Μακεδονία είναι Ελληνική και δεν μπορεί να είναι αντικείμενο δήθεν αλυτρωτισμού ή αμφισβήτησης από κανένα.

Υπάρχουν κάποιοι που διαφωνούν με αυτό; Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να κατηγορείται η Ελλάδα ως χώρα αναθεωρητική για τα υφιστάμενα σύνορα και με τον τρόπο αυτό να υπονομεύεται διεθνώς η αξιοπιστία της ελληνικής επιχειρηματολογίας για το ονοματολογικό; Προφανώς υπάρχουν, πρόκειται για τους επαγγελματίες πατριδοκάπηλους που με το ένα χέρι συνεργάζονται με το ΣΥΡΙΖΑ στη νομή της εξουσίας, στον εκβιασμό των θεσμών και στον οικονομικό τυχοδιωκτισμό, ενώ με το άλλο χέρι σηκώνουν τα λάβαρα του ανέξοδου εθνικολαϊκισμού στο Μακεδονικό αλλά δεν ενοχλούνται από την παντελή αμηχανία της κυβέρνησης ως προς την τουρκική στρατηγική.