Οκτώβριος 2002


Είκοσι σχεδόν μήνες πριν την επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, μπορούν όλοι οι Έλληνες να έχουν την απόλυτη βεβαιότητα ότι η Χώρα μας είναι ικανή και έτοιμη να διοργανώσει άψογους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Ολυμπιακή Προετοιμασία είναι το πιο συγκεκριμένο και  συγκροτημένο σχέδιο πραγματικού εκσυγχρονισμού της Ελλάδας. Με αυτή την έννοια η Ολυμπιακή Προετοιμασία συνδέεται με το ίδιο το μεταβιομηχανικό μοντέλο ανάπτυξης της Χώρας, δηλαδή με την ανταγωνιστική θέση της Χώρας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση  και τη ζώνη του Ευρώ, αλλά και γενικότερα μέσα στο νέο καταμερισμό της παγκόσμιας οικονομίας.

Tags: ΑθλητισμόςΆρθρα 2002

1 Σεπτεμβρίου 2002

[Θρησκεία, ιδεολογία και εθνική ταυτότητα από τον 19ο στον 21ο αιώνα]

Η νεοελληνική ιδεολογία και ταυτότητα, όπως συγκροτήθηκε, με τις αντιφάσεις της, σχεδόν παράλληλα και ταυτόχρονα με το νέο ελληνικό κράτος, συνομιλεί διαρκώς με τα ποικίλα ιδεολογικά ρεύματα, κυρίως του 18ου και του 19ου αιώνα. Πεδίο αναφοράς είναι όμως σχεδόν πάντοτε η Ευρώπη ως πολιτικός και πολιτιστικός χώρος.

Η συσχέτιση, επομένως, των ιδεολογικών διεργασιών που αφορούν έστω όχι στενά τα όρια του νέου ελληνικού κράτους αλλά αυτά του Ελληνισμού του 19ου αιώνα, με τις κυρίαρχες αμερικανικές αντιλήψεις της εποχής, έχει από μόνη της μεγάλο ενδιαφέρον. Ακόμη όμως μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η αναγωγή στις ρίζες της σημερινής αμερικανικής αυτοσυνειδησίας και στις πολιτισμικές και πολιτικές της επιπτώσεις στην αρχή του 21ου αιώνα.

Tags: Κράτος και ΕκκλησίαΆρθρα 2002

19 Απριλίου 2002


Μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 η αναφορά στην πολιτική σημασία του Πολιτισμού έγινε ένα από τα στερεότυπα του δημόσιου λόγου. Αυτό οφείλεται μάλλον στο γεγονός πως όλοι αντιλήφθηκαν με τον πιο έντονο τρόπο ότι ο Πολιτισμός δεν είναι κάτι το πολυτελές και δευτερεύον που ταυτίζεται με τον ελεύθερο χρόνο και την ψυχαγωγία ούτε αναφέρεται μόνο στις καλές τέχνες, τη λογοτεχνία και την πολιτιστική κληρονομιά.

Ολοι αντιλήφθηκαν πως αυτό που ονομάζεται πολιτιστική ταυτότητα συνδέεται με την εθνική και γλωσσική συνείδηση, με την πρόσληψη και τη χρήση της ιστορίας, με τις συλλογικές νοοτροπίες και πρακτικές, με το ίδιο το επίπεδο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. 

Tags: ΠολιτισμόςΆρθρα 2002