13 Μαρτίου 2005

Τα πολιτικά γενέθλια του κ. Καραμανλή

του Ευ. Βενιζέλου


Λίγες φορές  στην πολιτική ιστορία της χώρας μία κυβέρνηση ανέλαβε τα καθήκοντα της με τόσο προνομιακούς όρους, όσο η κυβέρνηση της Ν.Δ. πριν ένα χρόνο: Η χώρα διέθετε την κεκτημένη ταχύτητα της ολυμπιακής προετοιμασίας και του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, ενώ στην εξωτερική πολιτική είχαν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις για σημαντικές εξελίξεις στο Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο κ. Καραμανλής είχε καταφέρει, ως αρχηγός της αντιπολίτευσης να διαμορφώσει μία ηθικίζουσα νεοσυντηρητική ρητορεία, βασισμένη στις έννοιες της διαφάνειας και της διαπλοκής σε συνδυασμό με την φθορά που αναπόφευκτα υπέφερε η μακρά παραμονή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.


Όλα αυτά τροφοδοτήθηκαν από τον πληθωρισμό των προεκλογικών υποσχέσεων του κ., Καραμανλή και μετατράπηκαν σε ένα κλίμα μεγάλων προσδοκιών για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Η περίοδος χάριτος ήταν ταυτόχρονα και περίοδος προσμονής για πολλά και νέα πράγματα. Την λήξη όμως αυτής της περιόδου χάριτος, που τόσο γενναιόδωρα είχε δοθεί, την κήρυξε η ίδια η κυβέρνηση, αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες με το επεισόδιο του Σινούκ. Από το σημείο αυτό και μετά η καμπύλη διαμορφώθηκε γρήγορα: Απογοήτευση από την εξαγγελία της εισοδηματικής πολιτικής του 2005, αδιέξοδο στην αγροτική πολιτική και σύγκρουση με τους αγρότες, συνεχείς παλινωδίες με τους συμβασιούχους, εμπαιγμός των συνταξιούχων σε σχέση με το ΛΑΦΚΑ κ.ο.κ.

Η κοινή βάση αυτής της εξέλιξης συγκροτείται από δύο στοιχεία : Πρώτον, το τραγικό στρατηγικό σφάλμα της «απογραφής», που αιχμαλωτίζει την ελληνική οικονομία για πολλά χρόνια. Η σκόπιμη λογιστική επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών, επιβάλλει τώρα να επιδιωχθεί η πραγματική τους βελτίωση με βαρύ κόστος για τα μικρά κυρίως εισοδήματα. Δεύτερον, η αδυναμία της κυβέρνησης να νιώσει υπεύθυνη για όσα συμβαίνουν στη χώρα.

Εξακολουθεί να φέρεται ως αντιπολίτευση, πιστεύοντας ότι κυβερνά ο απόηχος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Η αμηχανία και η αναποφασιστικότητα μετατρέπονται πλέον σε μαλακό υπογάστριο της κυβέρνησης. Πολλοί περίμεναν ότι ο κ. Καραμανλής στην συνέντευξη του για τα πρώτα «γενέθλια» της κυβέρνησης θα έδειχνε ότι μπορεί να διαμορφώσει έναν πολιτικό σχεδιασμό στον οποίο να ενσωματώνονται τα νέα δεδομένα και ιδίως το γεγονός ότι πέρασε ήδη ένας χρόνος, δηλαδή το ένα τέταρτο της θητείας του και άλλαξε η στάση της κοινής γνώμης: Αυτό που είπε ο κ. Καραμανλής ουσιαστικά είναι ότι όλα όσα έκανε η κυβέρνηση ήταν ορθά και θα συνεχίσει με την ίδια μέθοδο, στον ίδιο σκοπό και λίγο ή πολύ με τα ίδια πρόσωπα. Προφανώς είναι ειλικρινής.

Ας προσέξει όμως γιατί υπάρχει κίνδυνος οι πολίτες να τον πιστέψουν και έτσι να οδηγηθούν σε πλήρη και οριστική απογοήτευση για τις δυνατότητες της κυβέρνησης.


* Άρθρο Ευ.Βενιζέλου στο Πρώτο Θέμα

Tags: ΠΑ.ΣΟ.ΚΆρθρα 2005

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375