27 Μαρτίου 2005

1. Το Σύνταγμα είναι από τη φύση του νόμος αυξημένης τυπικής ισχύος, αλλά γενικός και λιτός ως προς τη διατύπωσή του. Φιλοδοξεί να ρυθμίσει τα πιο σημαντικά ζητήματα με τη μεγαλύτερη νομική δύναμη και για το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα. Για τον λόγο αυτό οι συνταγματικές διατάξεις συνοδεύονται από ρητή ή υπονοούμενη επιφύλαξη υπέρ του νόμου, που καλείται να εξειδικεύσει τις γενικές συνταγματικές ρυθμίσεις.

Αυτό ισχύει και για τη διάταξη της παραγράφου 9 του άρθρου 14, που αφορά τους κανόνες διαφάνειας στα MME και στις δημόσιες συμβάσεις. Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου αυτής είναι μια παραπομπή στον νόμο για την εξειδίκευση και συμπλήρωση των συνταγματικών κανόνων.


2. Το Σύνταγμα ερμηνεύεται με συγκεκριμένες, επιστημονικά παραδεκτές, μεθόδους που κατατείνουν στη λεγόμενη ολοκληρωμένη ερμηνεία, που είναι ερμηνεία πρωτίστως συστηματική. Καμία διάταξη δεν ερμηνεύεται αποσπασματικά. Όλες πρέπει να ερμηνεύονται συνδυαστικά.

3. H Z´ Αναθεωρητική Βουλή ψήφισε με ευρύτατη πλειοψηφία το άρθρο 14 παράγραφος 9 και γιατί ήταν ούτως ή άλλως αναγκαίο κατά το Σύνταγμα (άρθρο 110) να συμπληρωθεί η αυξημένη πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών, αλλά και γιατί ήθελε να διαμορφώσει ένα αυστηρό αλλά και εφαρμόσιμο θεσμικό πλαίσιο για τα MME και τις δημόσιες συμβάσεις. H αρχική πρόταση του ΠαΣοΚ ήταν πολύ πιο συνοπτική στη διατύπωσή της, αλλά η διατύπωση αυτή μετεβλήθη για τους παραπάνω λόγους κατά τη συζήτηση στη Βουλή.

4. H Z´ Αναθεωρητική Βουλή ψήφισε όμως ταυτόχρονα και τη νέα διατύπωση του άρθρου 28, που προβλέπει ρητά τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. H συμμετοχή αυτή διασφαλίζεται με μεταφορά εθνικών αρμοδιοτήτων στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με την αποδοχή περιορισμών στην άσκηση της εθνικής κυριαρχίας. H συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στην άμεση εφαρμογή και στην υπεροχή του ευρωπαϊκού Κοινοτικού Δικαίου. Όχι γιατί υποβαθμίζεται το Ελληνικό Σύνταγμα, αλλά γιατί το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει κάτι τέτοιο, εφόσον τηρούνται οι διαδικαστικές και οι ουσιαστικές προϋποθέσεις του άρθρου 28 παράγραφοι 2 και 3.

5. Στο πλαίσιο αυτό είχε ρητά επισημανθεί στα πρακτικά της Z´ Αναθεωρητικής Βουλής ότι το άρθρο 14 παράγραφος 9 πρέπει να ερμηνεύεται και να εφαρμόζεται σε αρμονία προς το Κοινοτικό Δίκαιο, γιατί τα θέματα των MME και ιδίως τα θέματα των δημοσίων συμβάσεων απασχολούν όλες τις χώρες-μέλη και την Ένωση συνολικά και γι' αυτό ρυθμίζονται με σειρά οδηγιών και άλλων κοινοτικών νομοθετικών πράξεων.

6. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δίνει τη «μάχη» του εθνικού Συντάγματος και άρα της εθνικής κυριαρχίας, εισηγείται - και ορθά - στη Βουλή των Ελλήνων την κύρωση της Συνθήκης για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Αυτό προβλέπει ρητά στο άρθρο I-6 την υπεροχή του Ευρωπαϊκού Συντάγματος και του Δικαίου της Ένωσης, έναντι του εθνικού Συντάγματος και του Δικαίου των κρατών-μελών. H διάταξη αυτή επαναλαμβάνει πανηγυρικά αυτό που ούτως ή άλλως συμβαίνει και τώρα με τις ισχύουσες συνθήκες.

7. H κυβέρνηση με την «απογραφή» και τον «βασικό μέτοχο» έβλαψε ήδη την ευρωπαϊκή εικόνα και αξιοπιστία της χώρας και έθεσε σε κίνδυνο τα συμφέροντά της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι χειρισμοί αυτοί έχουν κόστος σε μισθούς, σε συντάξεις, σε θέσεις εργασίας, σε ρυθμούς ανάπτυξης. Ο κ. Καραμανλής δαπανά το διπλωματικό κεφάλαιο της χώρας σε λάθος μέτωπο. Δεν συγκρούεται με τη διαπλοκή, αλλά με τους εταίρους μας, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη συνέχεια με το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Άραγε όλοι αυτοί είναι εκπρόσωποι της διαπλοκής και μάλιστα της ελληνικής;

8. H οχύρωση της κυβέρνησης πίσω από τη δήθεν υπεράσπιση του Συντάγματος εντείνει απλώς το αδιέξοδο και θα καταστήσει ακόμη πιο ταπεινωτική πολιτικά και θεσμικά την υποχώρησή της. H κυβέρνηση δεν υπερασπίζεται το Σύνταγμα, αλλά τα προεκλογικά της στερεότυπα και τις μετεκλογικές της εμμονές. Δεν είχε ως στόχο την αναβάθμιση των θεσμών και την ενίσχυση των εγγυήσεων διαφάνειας, αλλά τη διαμόρφωση φιλικών προς αυτήν συσχετισμών στον χώρο της ενημέρωσης και της οικονομίας. Το κυβερνητικό επιχείρημα ήταν βάρβαρα απλοϊκό: το ΠαΣοΚ εκφράζει τη διαπλοκή. Άραγε το ίδιο συμβαίνει τώρα και με τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Όταν θεωρεί κάποιος ότι όλοι συνωμοτούν εναντίον του, μπορεί το λάθος να βρίσκεται στη δική του αντίληψη για τα πράγματα.

9. Πολύ αργά θυμήθηκε η κυβερνητική παράταξη το γνωστό σύνθημα «1-1-4». H διεκδίκηση της εφαρμογής του Συντάγματος ήταν και είναι βασική παράμετρος του λόγου της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης που συνδέεται πάντα με το αίτημα για δημοκρατία, για κράτος δίκαιου και κοινωνικό κράτος. Αν αυτά τα μεγάλα ζητούμενα δεν διασφαλίζονται στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί θεωρούμε τη συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ως θεμελιώδες στοιχείο της εθνικής μας στρατηγικής; Μπορεί άραγε το αδιέξοδο της πολιτικής στρατηγικής του κ. Καραμανλή να μετατραπεί σε κρίση εθνικής στρατηγικής; Το να κραυγάζει η κυβέρνηση σήμερα αναδρομικά «1-1-4» είναι απλώς μία ιστορική φάρσα. 

 


* Άρθρο Ευ. Βενιζέλου στο Βήμα της Κυριακής,  27 Μαρτίου 2005

Tags: Συνταγματική Πολιτική | Αναθεώρηση του ΣυντάγματοςΆρθρα 2005

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375