Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010
*
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
*
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, θέλω να σας ρωτήσω για τη σημερινή επέτειο που είναι οι 100 ημέρες της κυβέρνησης. Κάντε μας ένα πολιτικό απολογισμό αυτών των 100 ημερών. Ευ. Βενιζέλος: Εμείς τη γιορτάσαμε χθες στο Υπουργείο Αμύνης με μια μεγάλη απολογιστική συνέντευξη.
Δημοσιογράφος: Τη γιορτάσατε, αλλά επιτρέψτε μου, εγώ τη διάβασα πολύ προσεκτικά και το μεγαλύτερο μέρος ήταν για το Υπουργείο σας, στο οποίο έχετε κάνει πολύ σημαντικά πράγματα. Ευ. Βενιζέλος: Αυτή ήταν η εντολή του Πρωθυπουργού, να δώσει ο κάθε υπουργός συνέντευξη για το υπουργείο του. Εφ’ όλης της ύλης θα δώσει αυτός σήμερα στο Ζάππειο.
Δημοσιογράφος: Έχετε όμως την άποψή σας για τις πρώτες 100 ημέρες και θα μας την πείτε τώρα. Ευ. Βενιζέλος: Μα, νομίζω την είπα προηγουμένως. Να σας την πω και πιο αναλυτικά για να μη νομίζετε ότι αποφεύγω να πω την άποψή μου. Ήταν ένα πρώτο πάρα πολύ δύσκολο 3μηνο, γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση και γιατί καλούμαστε να διαχειριστούμε κάθε ημέρα προβλήματα που αντιστοιχούν τουλάχιστον σε μια εβδομάδα.
Βρισκόμαστε μπροστά σε μια εντυπωσιακή πύκνωση του πολιτικού χρόνου. Κάθε ημέρα που περνάει έχει ιδιαίτερο βάρος. Έχει ιδιαίτερο βάρος για να ξεπεράσουμε το δημοσιονομικό πρόβλημα, να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο μέσα στον οποίο έχει εγκλωβιστεί η χώρα και λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Αλλά και λόγω των μεγάλων διαρθρωτικών προβλημάτων που έχουμε. Αλλά και λόγω των παιχνιδιών που παίζονται με πρόσχημα και άλλοθι την Ελλάδα και που είναι πολύ ευρύτερα και που αφορούν τη λειτουργία των χρηματοοικονομικών αγορών, αλλά και την άσκηση της νομισματικής πολιτικής γενικότερα στη διεθνή οικονομία, ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκα χθες.
Επίσης έχουμε προβλήματα θεσμικής αξιοπιστίας. Προβλήματα ανομίας. Πρέπει να ξαναφτιάξουμε το κράτος, την κοινωνία και την οικονομία. Το ελληνικό πρόβλημα είναι σύνθετο. Δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα που αφορά το φορολογικό σύστημα, το ασφαλιστικό σύστημα, ή τη δημόσια διοίκηση. Είναι ένα πρόβλημα που αφορά την ανελέητη σύγκρουση μεταξύ τυπικών και άτυπων χαρακτηριστικών, μεταξύ θεσμικών και παραθεσμικών λειτουργιών, όχι μόνο στην οικονομία, ή στη σχέση οικονομίας και κράτους, αλλά συνολικά στον τρόπο με τον οποίο είναι σχηματισμένη η κοινωνία μας, η αγορά μας, αλλά και η πολιτική μας, το πολιτικό μας σύστημα.
Και όπως αντιλαμβάνεστε, όταν έχουμε βγει από μια απογοητευτική 6ετία της Ν.Δ., όταν βρισκόμαστε στη δίνη μιας κρίσης διεθνούς και εθνικής, όταν ο κόσμος νιώθει τέτοια ανασφάλεια και έχει τέτοιες απαιτήσεις, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη κάθε ημέρα να συγκρούεται με πλήθος προβλημάτων.
Και βέβαια έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να δώσουμε την αίσθηση ότι έχουμε συνείδηση των προβλημάτων, ότι έχουμε σχέδιο και ότι το σχέδιο αυτό έχει αρχή, μέση και τέλος και ότι στο σχήμα που φτιάχνουμε, στο νέο μοντέλο, ο καθένας θα βρει κάτι καλύτερο για τον εαυτό του και την οικογένειά του. Ότι εδώ το πρόβλημά μας δεν είναι να ξεπεράσουμε το δημοσιονομικό μας άγχος και να αυξήσουμε τα φορολογικά έσοδα, ή να μειώσουμε τεχνητά τις δαπάνες, αλλά να διαμορφώσουμε άλλες σχέσεις. Πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές, άλλες και σχέσεις στην αγορά.
Και βεβαίως αυτό θα ενισχύσει τα εισοδήματα, θα τα εξασφαλίσει και θα δώσει νέες προοπτικές. Προοπτικές εργασίας και προοπτικές στην επιχειρηματικότητα και θα διαμορφώσει και άλλες σχέσεις πολιτικής συμμετοχής.
Όταν έχει λοιπόν κανείς μπροστά του όλο το φάσμα είναι λογικό να πρέπει να κάνει πάρα - πάρα πολλά πράγματα, κάποια να μην τα κάνει καλά και να πρέπει να τα διορθώσει. Κάποια να μην προλαβαίνει να τα κάνει ολοκληρωμένα και να πρέπει να επιταχύνει τους ρυθμούς του. Αλλά αν δει κανείς τι έγινε αυτούς τους 3 μήνες και το συγκρίνει αυτό ως έργο με τα προηγούμενα 5,5 χρόνια, αντιλαμβάνεται τη διαφορετική ποιότητα που υπάρχει και τη διαφορετική ελπίδα, τη διαφορετική προοπτική που υπάρχει.
Πάρτε για παράδειγμα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Πιστεύω ότι έχουμε έναν –να μην πω πλούσιο- πάντως έναν πολύ εντατικό απολογισμό του 3μηνου. Δείτε ποιος ήταν ο απολογισμός των προηγούμενων χρόνων!
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, με βάση αυτά που λέτε, ότι παραλάβατε τη χώρα στην κατάσταση που την παραλάβατε, ότι ήταν ένα πάρα πολύ δύσκολο 3μηνο… Ευ. Βενιζέλος: Και είναι και το επόμενο πολύ δύσκολο, πάρα πολύ δύσκολο.
Δημοσιογράφος: Αυτό ήθελα να σας ρωτήσω. Ευ. Βενιζέλος: Γιατί είναι ένα τρίμηνο με πολύ μεγάλες απαιτήσεις ως προς το πρόγραμμα δανεισμού του δημοσίου. Πάρα πολύ απαιτητικό σε σχέση με….
Δημοσιογράφος: Άρα μιλάμε δηλαδή για 100 ακόμη δύσκολες μέρες που έρχονται; Ευ. Βενιζέλος: Έχουμε μπροστά μας 3 τουλάχιστον δύσκολα χρόνια. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι έχουμε μπροστά μας 3 χρόνια με θυσίες χωρίς προοπτική και χωρίς αντάλλαγμα. Στόχος μας είναι ταυτοχρόνως να εφαρμόζουμε το πρόγραμμα ανασυγκρότησης, αναδιανομής, αποκατάστασης αδικιών. Ταυτοχρόνως να προωθούμε το νέο μοντέλο λειτουργίας του κράτους, της οικονομίας και της κοινωνίας και να έχουμε και συγκεκριμένα απτά αποτελέσματα που να βελτιώνουν τις προοπτικές και το επίπεδο ζωής όσο γίνεται περισσότερων οικογενειών, όσο γίνεται περισσότερων πολιτών. Δε λέμε περιμένετε τρία χρόνια, κάντε θυσίες και μετά θα σας πω ποια είναι η προοπτική.
Δημοσιογράφος: Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον που περιγράφετε η σύσταση 5 εξεταστικών επιτροπών, που θα δαπανήσουν ενέργεια, θα προκαλέσουν αντιπαραθέσεις. Είναι απολύτως απαραίτητη; Ευ. Βενιζέλος: Αυτό που είναι απολύτως απαραίτητο είναι να υπάρχει διαφάνεια και να νοιώθει ο πολίτης ότι δε συγκαλύπτουμε την αλήθεια και ότι έχουμε συνείδηση των προβλημάτων και συνείδηση των ευθυνών μας. Οι εξεταστικές επιτροπές δεν είναι επιτροπές επιθετικές, ή μονομερείς. Δε ζητάμε εξιλαστήρια θύματα, ούτε θέλουμε να ενοχοποιήσουμε πολιτικά το χώρο της Ν.Δ., ή στελέχη από τη Ν.Δ. Υπάρχουν και ζητήματα που αφορούν το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν και ζητήματα που αφορούν τη δημόσια διοίκηση, τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, τις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Ζητήματα που αφορούν πρακτικές έξω από την Ελλάδα. Διότι για παράδειγμα η υπόθεση της SIEMENS είναι μια υπόθεση που έχει γεννηθεί και έχει μεγαλώσει και έχει γίνει πολυπλόκαμη στη Γερμανία. Έτσι δεν είναι;
Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά ο πρωταγωνιστής είναι στη Γερμανία… Ευ. Βενιζέλος: Δεν είναι μια υπόθεση που ξεκινάει από την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που ήταν πεδίο δραστηριότητας. Ή η υπόθεση των υποκλοπών. Η υπόθεση των υποκλοπών δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, ή δεν προέρχεται από την Ελλάδα -μπορώ να το πω αυτό ως πρώην μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που ασχολήθηκε εκτενώς με το ζήτημα αυτό.
Η υπόθεση του Χρηματιστηρίου ήταν αίτημα της Ν.Δ. να διερευνηθεί. Και επίσης θα ήταν λάθος και δεν θα πέσουμε στο λάθος αυτό, να κυριαρχούν στο δημόσιο βίο οι εξεταστικές επιτροπές. Στο δημόσιο βίο κυριαρχούν τα μεγάλα προβλήματα της συγκυρίας και οι μεγάλες ανάγκες των πολιτών, δηλαδή η οικονομική πολιτική, η κοινωνική πολιτική, το ασφαλιστικό, η διοικητική μεταρρύθμιση. Αυτά είναι που κυριαρχούν. Δεν πρόκειται να κάνουμε παρελθοντολογία επί μήνες.
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, θεωρώ ότι μας καλύψατε σε ό,τι αφορά τα ερωτήματα. Ευ. Βενιζέλος: Αυτό με χαροποιεί πάρα πολύ και εύχομαι καλή συνέχεια στην εκπομπή σας.
Δημοσιογράφος: Εκείνο που όμως μπορούμε να βγάλουμε είναι ότι τα δύσκολα δεν έχουν περάσει ακόμη.
Δημοσιογράφος: Τα δύσκολα είναι μπροστά. Ευ. Βενιζέλος: Προφανώς. Αλλά αυτό πρέπει να συνοδεύεται πάντοτε από μια παρατήρηση αισιοδοξίας, από μια ρήτρα αισιοδοξίας για να το πω καλύτερα. Είναι λάθος να λέμε μόνο τα προβλήματα χωρίς να δίνουμε και την ολοκληρωμένη πρότασή μας για ένα αισιόδοξο αποτέλεσμα. Αυτό κάνουμε ως κυβέρνηση και αυτό οφείλουμε να κάνουμε.
Δημοσιογράφος: Και να αποφύγετε ενδεχομένως…. Ευ. Βενιζέλος: Δεν είμαστε εδώ για να περιγράφουμε την πραγματικότητα, αλλά για να αλλάζουμε προς το καλύτερο την πραγματικότητα.
Δημοσιογράφος: Και να αποφύγετε ενδεχομένως και κάποιες υπερβολές που υπήρξαν στη ρητορεία σας προεκλογικά και τώρα μόνο με αυτές ασχολούμαστε εμείς. Ευ. Βενιζέλος: Δεν είναι ίδιον των προεκλογικών αντιπαραθέσεων να υπάρχει και ένα στοιχείο υπερβολής; Τώρα πρέπει να ξέρουμε όλοι και το ξέρουμε πάρα πολύ καλά, ότι ο πολιτικός μας λόγος ελέγχεται απολύτως και με μεζούρα. Άρα πρέπει κάθε μας λέξη να έχει αντίκρισμα αλήθειας και πραγματικότητας και θα έχει γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν έχουμε δικαίωμα να απογοητεύσουμε τους πολίτες.
Δημοσιογράφος: Έτσι είναι κ. Υπουργέ. Σας ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτή την επικοινωνία.
Δημοσιογράφος: Καλή σας ημέρα. Ευ. Βενιζέλος: Γεια σας.