Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010


Ν. Χατζηνικολάου: Να καλημερίσουμε τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Κύριε Υπουργέ καλημέρα σας. Θέλω να ξεκινήσω ρωτώντας πόσο αισιόδοξος είστε για την πορεία μας σε ό,τι αφορά την οικονομία ιδίως μετά τον χθεσινό δανεισμό ο οποίος ήρθε με πολύ ακριβά επιτόκια, επιτόκια που πολλοί θεωρούμε ότι υπονομεύουν την επόμενη μέρα της χώρας.

Ευ. Βενιζέλος: Πράγματι, το κόστος του δανεισμού είναι ακριβό αλλά είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι έσπασε το σενάριο της πτώχευσης της χώρας. Δηλαδή της τεχνητής και τεχνικής αδυναμίας καταβολής των χρεολυσίων και ανανέωσης του δημοσίου χρέους. Αυτό νομίζω ότι μας επιτρέπει να κάνουμε πιο αποτελεσματικούς χειρισμούς στη σχέση μας με τις διεθνείς αγορές. Επίσης μας επιτρέπει να σπάσουμε στο εσωτερικό μέτωπο το φάσμα της κακής ψυχολογίας, να το ξεπεράσουμε. Γιατί η οικονομική ψυχολογία είναι ένα πραγματικό οικονομικό μέγεθος, αντιαναπτυξιακό όπως αποδεικνύεται. Και οφείλουμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι και να έχουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.


Η Ελλάδα είναι μια πολύ ισχυρή χώρα, έχει τεράστια προβλήματα διαρθρωτικά και δημοσιονομικά και ένα ξεπερασμένο σε μεγάλο βαθμό μοντέλο ανάπτυξης, αλλά είναι η 30η σε όγκο οικονομία στον κόσμο σε απόλυτους αριθμούς, και στο κρίσιμο μέγεθος του αθροίσματος εθνικής αποταμίευσης και εθνικών επενδύσεων είναι 15η στον κόσμο.

Άρα έχουμε μεγάλες δυνατότητες αρκεί να καταλάβουμε ότι διεξάγεται μια πολύ σκληρή σύγκρουση πια στη χώρα μας ανάμεσα στην άτυπη και την τυπική οικονομία, ανάμεσα στη νόμιμη και την παραθεσμική λειτουργία όχι μόνο της οικονομίας, αλλά πολλές φορές και της διοίκησης και της πολιτικής και της κοινωνίας. Εάν πεισθούν οι Έλληνες πολίτες ότι μπορεί να βρουν μια πιο ασφαλή θέση με καλύτερη προοπτική στη σφαίρα της νομιμότητας, σιγά-σιγά, σταδιακά και συμφωνημένα, μπορούμε να πετύχουμε αυτή τη μετακίνηση από την ατυπία στην τυπικότητα, στη διαφάνεια, στη νομιμότητα.  Έτσι θα έχουμε καλύτερα δημοσιονομικά, καλύτερο ασφαλιστικό, καλύτερο μοντέλο ανάπτυξης, καλύτερα εισοδήματα.

Ν. Χατζηνικολάου: Κύριε Υπουργέ, πιστεύετε ότι αυτά τα σενάρια, τα σενάρια περί πτώχευσης, τα σενάρια περί εξόδου από την ευρωζώνη είναι κατευθυνόμενα σενάρια, είναι σενάρια που κινούνται από κερδοσκοπικά κέντρα;

Ευ. Βενιζέλος: Πρέπει να διακρίνουμε δηλώσεις και  παραπολιτικά σχόλια πολιτικών παραγόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών οικονομικών Οργανισμών και κινήσεις κερδοσκοπικές που μπορεί να καθοδηγούνται από ένα ή δύο μικρά κέντρα. Αυτό έχει φανεί και στο παρελθόν  σε σχέση με άλλες χώρες ή σε σχέση με μεγάλες τράπεζες.

Εδώ έχουμε μια αλλαγή κλίματος προς το θετικότερο στο επίπεδο των πολιτικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο επίπεδο του διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του ΟΟΣΑ. Αλλά βεβαίως οι αγορές επηρεάζονται και από κινήσεις οι οποίες δεν είναι πολιτικού χαρακτήρα, κυρίως επηρεάζονται από κινήσεις οι οποίες είναι οικονομικού και κερδοσκοπικού, σε πολύ μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα. Αυτά τα δύο δε μπορεί να διακριθούν.

Άρα έχουμε εμείς που έχουμε τα προβλήματά μας, υπάρχει η διεθνής κρίση, υπάρχει η αμηχανία η ευρωπαϊκή σε όλα τα θέματα, επιπλέον είμαστε και το άλλοθι και το γήπεδα για διάφορα παιχνίδια που μας ξεπερνούν, που αφορούν τη σχέση του ευρώ με το δολάριο και τη στερλίνα, που αφορούν τα διεθνή αποθεματικά νομίσματα, που αφορούν βεβαίως την ανάγκη κάποιες χρηματοοικονομικές οντότητες πολύ σημαντικές, να κερδίσουν αυτά που έχασαν λόγω της κρίσης.

Ν. Χατζηνικολάου: Έρχομαι τώρα στα μπλόκα των αγροτών και σε αυτή την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες σε ολόκληρη τη χώρα. Θέλω να σας ρωτήσω πόσο αισιόδοξος είστε για την εκτόνωση του πράγματος και κυρίως τι πρέπει κατά τη γνώμη σας να κάνει η κυβέρνηση στην περίπτωση που εμμείνουν στη στάση τους οι αγρότες παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση δεν επιτρέπει να τους δοθεί ή οικονομική ενίσχυση την οποία ζητούν.

Ευ. Βενιζέλος: Εμείς σεβόμαστε τον αγροτικό κόσμο, κατανοούμε τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει η ανασφάλεια και η αγωνία, ότι υπάρχει πραγματικό πρόβλημα εισοδήματος. Πρέπει να βρούμε ποια είναι η σωστή λύση. Και η σωστή λύση δεν είναι να παρακωλύουμε τη λειτουργία της οικονομίας, να παρεμποδίζουμε τη διεξαγωγή του εμπορίου, να δυσκολεύουμε τους συμπολίτες μας να μετακινηθούν σε μια χώρα που ούτως ή άλλως έχει πρόβλημα λόγω των Τεμπών την περίοδο αυτή.

Χρειάζεται ένα στοιχείο κοινωνικής αλληλεγγύης και, θα έλεγα, στοιχειώδους υπομονής. Βέβαια ο καθένας βλέπει τα δικά του προβλήματα από τη δική του οπτική γωνία και αυτό είναι αντιληπτό, έτσι κάνουν όλες οι κοινωνικές ομάδες. Η πολιτική είναι αυτή που έχει την υποχρέωση να συνθέτει τα προβλήματα των επιμέρους ομάδων και τα ατομικά προβλήματα και να τα μετατρέπει σε μια ενιαία θέση. Νομίζω ότι μόνο ο διάλογος και μόνο η συνολική προσέγγιση των θεμάτων μπορεί να οδηγήσει σε μια λύση. Το ξέρουν αυτό και οι αγρότες. Γι’ αυτό βλέπετε δεν επιμένουν σε οικονομικού εισοδηματικού χαρακτήρα μέτρα, αλλά θέτουν και το θεσμικό πλαίσιο. Θέτουν το μέλλον της γεωργίας. Την αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής, την εναρμόνιση  μεταξύ του διατροφικού μοντέλου του Έλληνα και των καταναλωτικών αναγκών του και της δικής μας εγχώριας αγροτικής παραγωγής, το ζήτημα της ποιότητας, το ζήτημα των τιμών μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή, το ζήτημα της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων.

Όλα αυτά πρέπει να συζητηθούν και πρέπει να συζητηθούν ψύχραιμα και αξιόπιστα. Δε νομίζω ότι υπάρχει άλλη λύση. Ούτε η επίδειξη δύναμης είναι λύση ούτε ο μαξιμαλισμός. Πιστεύω ότι έχουν ωριμάσει οι αγρότες και νιώθουν και αυτοί το βάρος της κοινωνικής ευθύνης και θα κάνουν τα βήματα που απαιτούνται. Και από τη δική τής πλευρά η Κυβέρνηση, η αρμόδια Υπουργός βλέπω ότι είναι έτοιμη να συζητήσει σε αυτή τη βάση σοβαρά.

Δε θα ήθελα να σκεφτώ άλλο σενάρια, δεν υπάρχει άλλο σενάριο. Τα άλλα σενάρια οδηγούν σε αδιέξοδο νομίζω και πρωτίστως οδηγούν σε αδιέξοδο τον αγροτικό κόσμο διότι αυτό δεν είναι ένα ζήτημα μηνός ή έτους, είναι ζήτημα μακροχρόνιο και κυρίως είναι ένα ζήτημα που μετά το 2013, στη νέα φάση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, θα είναι πάρα πολύ οξύ.

Ν. Χατζηνικολάου: Θέλω να σας ρωτήσω με αφορμή το γεγονός ότι ξεκινούν αυτή την εβδομάδα τη λειτουργία τους οι Εξεταστικές Επιτροπές στη Βουλή για το Βατοπέδιο και για τη SIEMENS, αν σε αυτό το πολιτικό κλίμα, την ώρα δηλαδή της μεγάλης οικονομικής κρίσης που οι πολίτες ζητούν ευρύτερες συναινέσεις..

Ευ. Βενιζέλος: Και πρέπει να επιτευχθούν ευρύτερες συναινέσεις, χρειάζεται εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση..

Ν. Χατζηνικολάου: Το είπατε και την Κυριακή στη “Real News” σε μια συνέντευξη που συζητήθηκε πολύ, εγώ θεωρώ ότι ήταν από τις πολύ ώριμες πολιτικές σας στιγμές και το λέω δημόσια, αυτός ο εθνικός συντονισμός κ. Υπουργέ πώς θα μπορέσει να επιτευχθεί σε μια περίοδο που παράλληλα στη Βουλή θα γίνονται συζητήσεις για τα σκάνδαλα της τελευταίας 10ετίας και γνωρίζουμε όλοι μας ότι δυστυχώς δεν έχει αποκτήσει το πολιτικό μας προσωπικό και τα κόμματά μας αυτή την ωριμότητα που επιτρέπει να τα συζητήσει χωρίς αντεγκλήσεις, χωρίς διαξιφισμούς, χωρίς μάχη εντυπώσεων;

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, αν αυτές οι Εξεταστικές Επιτροπές ήταν Εξεταστικές Επιτροπές του κλίματος και της νοοτροπίας του ’89 ή του ’93, θα συμφωνούσα μαζί σας, θα συμφωνούσα με το πνεύμα της ερώτησής σας. Όμως θα ήταν τραγικό, εάν πηγαίναμε στις αντιλήψεις της προηγούμενης 20ετίας. Αυτές οι Εξεταστικές Επιτροπές θα δείτε ότι θα συγκροτηθούν ομόφωνα. Ήδη χτες ομόφωνα συγκροτήθηκε η πρώτη Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπέδιο, φαντάζομαι το ίδιο θα γίνει και για τη SIEMENS και για όλα τα θέματα.

Δεν πρόκειται  για μικροκομματικές και μικρόψυχες Εξεταστικές Επιτροπές, ούτε για μονομερείς Εξεταστικές Επιτροπές. Σας θυμίζω ότι και το ζήτημα του Χρηματιστηρίου, για παράδειγμα, περιλαμβάνεται στα υπό εξέταση ζητήματα. Δεν πρόκειται  να γίνει κανένα πογκρόμ ή κανένα κυνήγι μαγισσών. Με ώριμο τρόπο, όσο γίνεται πιο υπεύθυνο και συναινετικό και κυρίως με δημόσιο και άρα κοινωνικά ελεγχόμενο τρόπο, θα εξετασθούν τα ζητήματα αυτά με έγγραφα και με μάρτυρες ώστε ν’ αποκτήσουμε μια εικόνα και εμείς ως Βουλή αλλά και η κοινή γνώμη, και εσείς ως Μέσα Ενημέρωσης, ως σύστημα επικοινωνίας. Γιατί ποιος άλλος θα μας προσφέρει αυτή την ενιαία εικόνα και ποιος άλλος θα προσφέρει το βήμα για μια συλλογική και διαλογική προσέγγιση αυτών των θεμάτων;

Πρέπει να μάθουμε. Η αλήθεια ποτέ δε βλάπτει. Όταν ξέρεις να την αντιμετωπίσεις με ώριμο και υπεύθυνο τρόπο. Άρα δεν πρόκειται  για επιθετικού χαρακτήρα κινήσεις, αλλά για κινήσεις διαφάνειας οι οποίες θα μας επιτρέπουν να είμαστε πιο έντιμοι απέναντι στον εαυτό μας και νομίζω ότι αυτό το έχει ανάγκη ο τόπος αυτός, έχει ανάγκη από ειλικρίνεια και εντιμότητα στις δημόσιες σχέσεις.

Ν. Χατζηνικολάου: Θέλω να πάμε λίγο στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας. Θα ξεκινήσω από την επιστολή Παπανδρέου προς Ερντογάν,  την απαντητική επιστολή, στην οποία μιλάει για διάλογο εφ’ όλης της ύλης και στο βάθος Χάγη.

Ευ. Βενιζέλος: Η Χάγη αφορά την υφαλοκρηπίδα. Η επιστολή επαναλαμβάνει τις γνωστές, δεδομένες, εθνικές μας θέσεις οι οποίες συγκεντρώνουν και ευρύτατη πολιτική αποδοχή.

Ν. Χατζηνικολάου: Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι αν πιστεύετε ότι είναι εφικτή η δημιουργία ενός κλίματος ηρεμίας στο χώρο του Αιγαίου και ιδίως, και θα το συνδέσω με την κρίση γιατί είναι κάτι που το ακούω σε πολλές συζητήσεις μεταξύ των απλών πολιτών, αν θα μπορούσαμε μελλοντικά, σταδιακά με προσοχή, να μειώσουμε το πολύ ακριβό κόστος των εξοπλισμών μας βοηθώντας έτσι το συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα της χώρας.

Ευ. Βενιζέλος: Μα στόχος εδώ και δεκαετίες είναι να εκλογικευθούν οι αμυντικές δαπάνες και να απαλλαγεί η χώρα μας αλλά ν’ απαλλαγεί και η Τουρκία από το βάρος αυτής της έντασης, το οποίο βεβαίως προκαλείται από μονομερείς ενέργειες και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ.  Έχει πολύ μεγάλη σημασία να υπάρξει πολιτική βούληση σ’ ένα ασφαλές πλαίσιο και το μόνο ασφαλές πλαίσιο είναι, όπως ξέρετε, το πλαίσιο του διεθνούς Δικαίου.

Αυτό που είναι προαπαιτούμενο, είναι  όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, όπως συμβαίνει σε όλα τα δυτικά κράτη δημοκρατίας και δικαίου, να υπάρχει απόλυτος πολιτικός έλεγχος της εξωτερικής πολιτικής και της αμυντικής πολιτικής και της λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Όταν υπάρχει πολιτικός έλεγχος, δημοκρατικός έλεγχος, όταν υπάρχει πολιτική βούληση μπορούν να βρεθούν όλες οι λύσεις στο πλαίσιο που προανέφερα.

Το πρόβλημα της Τουρκίας λοιπόν είναι σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, ένα πρόβλημα εσωτερικό, θεσμικό, κοινωνικό. Ένα πρόβλημα το οποίο το παρακολουθούμε με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή, γιατί εμείς θέλουμε τη δυτική πορεία της Τουρκίας. Θέλουμε να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Αλλά αυτό προϋποθέτει μια Τουρκία που λειτουργεί ως θεσμικά σύγχρονο και ολοκληρωμένο κράτος δικαίου, με διαφάνεια και δημοκρατικό έλεγχο σε όλες τις δραστηριότητες. Και αυτό αφορά πρωτίστως την πολιτική ασφάλειας και άμυνας.

Άρα  υπάρχει ένα πρόβλημα εξαγωγής εσωτερικών προβλημάτων το οποίο το βλέπουμε και σ’ αυτά τα σενάρια του 2003 τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας κι έχουν προκαλέσει μια πολύ  μεγάλη εσωτερική συζήτηση στην Τουρκία. Τα σενάρια και για την ένταση στο Αιγαίο, την προκλητή ένταση, και για ενδεχόμενες κινήσεις στον Έβρο, στη Θράκη. Λένε οι Τούρκοι οι επίσημοι ότι πρόκειται  απλώς για σενάρια, για ασκήσεις. Ακόμη δεν έχουμε μελετήσει τα πλήρη κείμενα των επισήμων  δηλώσεών τους, γιατί αναμιγνύονται πληροφορίες δημοσιογραφικές και πληροφορίες οι οποίες έχουν επίσημο χαρακτήρα.

Αλλά βλέπετε ότι πάντα υπάρχει ένα πρόβλημα το οποίο με πολλή ψυχραιμία αντιμετωπίζουμε, γιατί φαντάζομαι ότι ούτε ο τουρκικός λαός ούτε η τουρκική κυβέρνηση θα ήθελε να καθοδηγείται από μη ελεγχόμενες από αυτήν εξελίξεις. Άρα έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να διαμορφωθούν αυτές οι θεσμικές προϋποθέσεις, οι οποίες θα επιτρέψουν και τη βελτίωση των σχέσεων των δυο χωρών και την αλλαγή της κατάστασης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Γιατί δε νομίζω ότι αυτή η κατάσταση βοηθά κανέναν και βεβαίως δε βοηθά ούτε τα ευρύτερα συμμαχικά συμφέροντα, για να χρησιμοποιήσω μια παραδοσιακή έκφραση.

Ν. Χατζηνικολάου: Ένα ερώτημα για τις προτεραιότητες του Υπουργείου Άμυνας. Τι είναι στην ατζέντα σας, ποιες είναι οι κινήσεις που θα δούμε να ξετυλίγονται το επόμενο διάστημα; Τι Ένοπλες Δυνάμεις; Τι στρατό;

Ευ. Βενιζέλος: Όλα αυτά που έχω πει στις προγραμματικές δηλώσεις τον Οκτώβριο τα προωθούμε με όσο γίνεται γρηγορότερο ρυθμό σε συνεργασία με τον κ. Μπεγλίτη, τον Αναπληρωτή Υπουργό και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δηλαδή: Το πρώτο θέμα είναι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός  και η επιχειρησιακή ετοιμότητα και η καθημερινή διαχείριση πολλών εντάσεων, πολλών μικρών κρίσεων που πρέπει να τις προβλέπουμε, να τις ξεπερνάμε, να τις εντάσσουμε στη δική μας στρατηγική. Αυτό συνδέεται μ’ ένα δεύτερο ζήτημα που είναι η διακλαδικότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις, η νέα διάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων, ένας πιο σύγχρονος,  πιο ευέλικτος, πιο επαγγελματικός, πιο «έξυπνος» στρατός. Με οικονομίες κλίμακος αλλά και με πολύ μεγαλύτερη επιχειρησιακή ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα. Αυτό αφορά την κάθετη δομή διοίκησης, αφορά τα μοντέρνα σχήματα διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων. Σ’ αυτό δουλεύουμε πάρα πολύ έντονα.

Το τρίτο σημείο είναι το ανθρώπινο δυναμικό. Ήδη πήραμε μέτρα για τη θητεία, μια ανθρώπινη θητεία με σεβασμό στην προσωπικότητα και στα προσόντα του στρατεύσιμου, μέτρα για τους επαγγελματίες οπλίτες, καταργήσαμε την περιβόητη συνέντευξη, ετοιμάζουμε ένα νέο νόμο για την ιεραρχία και τις προαγωγές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων  ώστε να υπάρχει αξιοκρατία,  επαγγελματισμός, και ν’ αξιοποιεί η πατρίδα την επένδυση που κάνει στην εκπαίδευση και τη μετεκπαίδευση του στρατιωτικού της δυναμικού το οποίο πρέπει να’ αποδίδει, και ν’ αποδίδει όσο γίνεται περισσότερο, ώστε να μην αναγκάζονται να φεύγουν από τις Ένοπλες Δυνάμεις άνθρωποι που έχουν να προσφέρουν πάρα πολλά πράγματα.

Το τέταρτο σημείο είναι αυτό που αφορά τους εξοπλισμούς: ετοιμάζουμε το νέο νόμο, έχουμε επιβάλλει έναν κώδικα δεοντολογίας αυστηρό, έχουμε καταστήσει επίκεντρο του θεσμικού συστήματος την Υποεπιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής. Νομίζω ότι βλέπετε μια αλλαγή κλίματος στο ζήτημα αυτό.

Το επόμενο θέμα είναι αυτό που αφορά την κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων.  Αυτό αφορά την πολιτική προστασία, την πυρόσβεση, την προσφορά υπηρεσιών από τις υγειονομικές δομές των Ενόπλων Δυνάμεων σε όσο γίνεται περισσότερους πολίτες, από τα νοσοκομεία, να μη χάνει το επίπεδο νοσηλείας ο στρατιωτικός και η οικογένειά του, ο εν ενεργεία και ο απόστρατος, αλλά ό,τι μπορεί να προσφερθεί σε περισσότερο κόσμο, να προσφέρεται με αίσθημα ευθύνης και ανοιχτή καρδιά. Γιατί τα παιδιά των Ενόπλων Δυνάμεων είναι παιδιά του ελληνικού λαού και αυτό αφορά και τους   στρατευμένους αλλά και τους επαγγελματίες στρατιωτικούς.

Και βέβαια σ’ αυτό όλο  προστίθεται όλα όσα έχουμε πει για την πράσινη ανάπτυξη, για τις οικονομίες που κάνουμε ώστε ν’ αξιοποιήσουμε τις δαπάνες να είναι αποτελεσματικές. Και να κόψουμε περιττές δαπάνες συμβάλλοντας στη μεγάλη δημοσιονομική προσπάθεια. Και πρέπει να σας πω ότι η συμβολή είναι πάρα πολύ μεγάλη γιατί και η καμπύλη των πληρωμών και των παραλαβών των εξοπλιστικών προγραμμάτων για τα επόμενα έτη, μας βοηθά να συμβάλλουμε πάρα πολύ στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος μέσω του Υπουργείου Αμύνης.

Ν. Χατζηνικολάου: Ένα τελευταίο ερώτημα για να κλείσουμε: Μιλήσατε την Κυριακή για την ανάγκη εθνικού συντονισμού στη χώρα σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο. Ερώτηση: Χρειάζεται και η κυβέρνηση καλύτερο συντονισμό; Και το λέω γιατί είδαμε το τελευταίο διάστημα, πολλές φορές τριβές ανάμεσα σε Υπουργούς, να διατυπώνονται διαφορετικές απόψεις στο ίδιο ζήτημα δημόσια ή και να υπάρχουν δυσκολίες στο να συντονιστούν συγκεκριμένες κυβερνητικές δράσεις. Δε θέλω να μπω σε ονόματα, η εικόνα είναι γνωστή.

Ευ. Βενιζέλος: Νομίζω ότι το Υπουργικό Συμβούλιο λειτουργεί αποτελεσματικά, μας δίνεται  η δυνατότητα να συζητούμε όλα τα θέματα, μέσα από τη λειτουργία των κυβερνητικών οργάνων. Μέσα από τους κυβερνητικούς θεσμούς δίνεται λύση στα προβλήματα αυτά. Αλλά μη σας ξενίζει το γεγονός ότι υπάρχει μια συζήτηση, υπάρχει μια αγωνία, υπάρχει μια υπερένταση. Γιατί όλοι έχουμε συνείδηση της ευθύνης μας κι ο καθένας αγωνίζεται να κάνει ό,τι  καλύτερο μπορεί για το Υπουργείο του, αλλά και για τη χώρα.

Αυτό όπως αντιλαμβάνεστε, μπορεί καμιά φορά να εμφανίζεται ως δυσλειτουργία ή ως νευρικότητα αλλά στην πραγματικότητα, πίσω απ’ αυτό, υπάρχει ένα άγχος και μια πίεση προκειμένου να παραχθεί ένα έργο μέσα σε μέρες, που αντιστοιχεί σε εβδομάδες και σε μήνες. Έχουμε τη δυνατότητα όλα αυτά να τα συζητούμε και να βρίσκουμε τους τρόπους υπέρβασής τους.

Ν. Χατζηνικολάου: Σας ευχαριστώ θερμά κ. Υπουργέ. Καλημέρα σας.
Tags: Συνεντεύξεις 2010