Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2011

Ο Υπουργός Οικονομικών στοχεύει επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2012


της Ντίνας Κυριακίδου

Αθήνα, 1 Ιουλίου (Reuters) - Η ελληνική οικονομία θα διολισθήσει και άλλο πριν αρχίσει να αναπτύσσεται ξανά την επόμενη χρόνια, χάρη σε γρήγορες "ενέσεις" ευρωπαϊκών κεφαλαίων και σε μεταρρυθμίσεις που τονώνουν την ανάπτυξη, δήλωσε ο νέος Υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στο Reuters την Παρασκευή.

Στην πρώτη του συνέντευξη στα διεθνή ΜΜΕ από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο μήνα, ο κ. Βενιζέλος δεσμεύθηκε να επιταχύνει τις προσπάθειες για την πώληση κρατικών εταιρειών και το χτύπημα στη φοροδιαφυγή, λέγοντας πως οι βίαιες διαδηλώσεις εναντίον των μέτρων λιτότητας καλύπτουν μια υψηλού επιπέδου πολιτική συναίνεση στην ανάγκη να γίνουν μεταρρυθμίσεις και να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.

 

Τόνισε πως η οικονομία θα συρρικνωθεί κατα 3,9% φέτος, αλλά θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης αν σημειώσει η Ελλάδα πρόοδο με τη μείωση του τεράστιου δημοσίου χρέους της.

"Αυτή είναι η υποχρέωση μας, η ελπίδα μας και ο στόχος μας: να επιστρέψουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης του χρόνου. Διότι χωρίς ανάπτυξη, δεν γίνεται να επιτευχθούν οι στρατηγικοί μας στόχοι", τόνισε.

Οι δηλώσεις έρχονται μια ημέρα μετά την ψήφιση από την ελληνική Βουλή του δεύτερου από τα δύο σαρωτικά νομοσχέδια λιτότητας που άνοιξαν τον δρόμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να απελευθερώσουν 12 δις ευρώ (17 δις δολλάρια) της δόσης του δανείου που χρειάζεται επειγόντως η Αθήνα για να αποφύγει την χρεοκοπία.

Ο κ. Βενιζέλος, ένας εκ των πρωταγωνιστών του κυβερνώντος κόμματος, που έχει ηγηθεί σε μια σειρά χαρτοφυλακίων και προετοίμασε τους επιτυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, είπε πως ο διττός του ρόλος ως Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης θα του δώσει την ισχύ ώστε να προχωρήσει τα μέτρα προς τα εμπρός και να θέσει την Ελλάδα και πάλι σε τροχιά για την επίτευξη των στόχων του πακέτου διάσωσης των 110 δις ευρώ της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Είπε πως οι βασικές του προτεραιότητες είναι να μεταρρυθμίσει ένα ανεπαρκές φορολογικό σύστημα και να εισαγάγει ένα φιλόδοξο σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων που θα συγκεντρώσει 50 δις ευρώ μέχρι το 2015.

“Ο πρωθυπουργός και εγώ μπορούμε να συντονίσουμε το σύστημα γρήγορα και αποτελεσματικά”, είπε. “Η εφαρμογή, φυσικά, είναι δύσκολη. Για αυτό δεν επιτρέπεται να σπαταλήσουμε ούτε μια ώρα. Έχω πει στο επιτελείο μου πως κάθε μέρα πρέπει να μετράει ως ένας μήνας”.

Ιδιωτικοποιήσεις και φόροι

Ο Βενιζέλος επιλέχθηκε στον ανασχηματισμό της 17ης Ιουνίου για να αντικαταστήσει τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έχασε την θέση του μετά την αδυναμία του να πετύχει βασικούς στόχους στον τομέα των εσόδων, λόγω της επίμονης φοροδιαφυγής, και επειδή άργησε να ξεκινήσει κρίσιμες ιδιωτικοποιήσεις.

“Θα δημιουργήσουμε άμεσα το κρατικό ταμείο αποκρατικοποιήσεων για να επιτύχουμε τον στόχο αυτής της χρονιάς και μέχρι το 2015. Ο στόχος του 2011 είναι εφικτός διότι αφορά σε περιουσιακά στοιχεία που δεν επιβαρύνονται με πολύπλοκα νομικά προβλήματα”, είπε.

Σύμφωνα με το πακέτο διάσωσης, η Ελλάδα πρέπει να συγκεντρώσει 5 δις ευρώ από πωλήσεις κρατικής περιουσίας φέτος και άλλα 10 δις το 2012. Μέχρι τώρα, καμία ιδιωτικοποίηση δεν έχει ολοκληρωθεί στους 19 μήνες που είναι στην εξουσία οι σοσιαλιστές.

Πολλοί οικονομολόγοι έχουν αμφισβητήσει το αν ο στόχος των ιδιωτικοποιήσεων είναι ρεαλιστικός, δεδομένης της σκληρής αντίστασης των ελληνικών συνδικάτων, που έχουν προχωρήσει σε κυλυόμενες απεργίες για να διαμαρτυρηθούν για την πώληση κρατικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της επιχείρησης ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ.

Ωστόσο, ο κ. Βενιζέλος λέει πως αρκετές δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας -λιμάνια, τράπεζες και άλλα κρατικά περιουσιακά στοιχεία που είναι προς πώληση φέτος- θα πωληθούν γρήγορα και συμπληρώνει πως ήδη προετοιμάζει το έδαφος για πιο πολύπλοκες ιδιωτικοποιήσεις που θα ακολουθήσουν.

“Η συμμετοχή της ελληνικης εφοπλιστικής κοινότητας στην προσπάθεια των ιδιωτικοποιήσεων μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική. Θα συναντηθώ με εκπροσώπους τους την επόμενη εβδομάδα και θα συζητήσουμε για τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους”, λέει, εκφράζοντας την ελπίδα πως οι πλούσιοι Έλληνες πλοιοκτήτες ίσως να ενδιαφερθούν για μερικά από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία.

Η αποτυχία καταπολέμησης της αχαλίνωτης φοροδιαφυγής θεωρείται υπεύθυνη για την απώλεια βασικών στόχων στα έσοδα, οδηγώντας έτσι στην ανάγκη για ένα νέο κύμα από αντιδημοφιλή μέτρα, ώστε να κλεισει η τρύπα. Ο Βενιζέλος λέει πως ένας νέος φορολογικός νόμος που θα δίνει απάντηση σε παρόμοιες αδυναμίες θα είναι έτοιμος σε λίγες εβδομάδες.

Αυτός ο νόμος θα εμπεριείχε μέτρα, όπως την δυνατότητα του κράτους να έχει πρόσβαση σε τραπεζικές συναλλαγές και να θεσπίζει αυστηρότερα κριτήρια για τον εντοπισμό του αδήλωτου εισοδήματος,

“Δεν μπορούμε να ζητάμε από τους Ελβετούς στοιχεία όταν δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στα δικά μας”, είπε. Το κράτος θα συνεργαστεί για πρώτη φορά με ιδιωτικές εταιρίες ελέγχου και με άλλες χώρες και οι οποιεσδήπτε αλλαγές θα είναι χρηματοοικονομικά ουδέτερες.

“Θέλουμε να αυξήσουμε παραπάνω τα έσοδά μας και να περικόψουμε τις δαπάνες ώστε να είμαστε άνετα εντός των στόχων. Θέλουμε αυτή η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος να ενισχύσει την απλότητα, την σταθερότητα και την δικαιοσύνη και να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη”, είπε ο κ. Βενιζέλος

Επιδιώκοντας την ανάπτυξη


Ο κ. Βενιζέλος είπε πως το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί φέτος κατά 3,9%, περισσότερο από την προηγούμενη εκτίμηση της κυβέρνησης για ύφεση 3,5% και πως η ανεργία θα φτάσει φέτος το 16 έως 17 τοις εκατό.

“Κάθε άνεργος είναι άνεργος 100%. Τα φιλοαναπτυξιακά μέτρα θα κάνουν την Ελλάδα φιλική στις επιχειρήσεις και θα ωφελήσουν τους εργαζόμενους”, είπε.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα προχωρημένο στάδιο συμφωνίας για την προκαταβολή κοινοτικών κεφαλαίων με παράλληλη χαλάρωση των κανόνων που απαιτούν συμπληρωματικά κονδύλια από τις εθνικές κυβερνήσεις για να πάρουν γρήγορα τα χρήματα που θα χορηγηθούν στην προβληματική οικονομία, είπε, ενώ λαμβάνονται και μέτρα για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.

Οι διεθνείς τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρίες συζητούν τρόπους για την μετακύληση ελληνικού χρέους και την αποφυγή της χρεοκοπίας, εν μέσω μιας κρίσης χρέους που έχει ταρακουνήσει το Ευρώ.

Ο Βενιζέλος βλέπει θετικά τα σχέδια που θα βοηθήσουν την Ελλάδα, λέγοντας πως το μέγεθος ενός δεύτερου πακέτου διάσωσης θα καθοριστεί, κατά μεγάλο βαθμό, από το μέγεθος της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα και τις ανάγκες δανεισμού της χώρας. Η Αθήνα έχει αποκλειστεί από τις διεθνές αγορές ομολόγων εδώ και πάνω από ένα έτος.

“Χαιρετίζουμε την εθελοντική διάθεση των τραπεζών και γενικότερα του ιδιωτικού τομέα να μετάσχει με έναν τρόπο που πρέπει να είναι ασφαλής και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δημιουργεί πιστωτικό γεγονός ή επιλεκτική χρεοκοπία”, είπε.

Παρά τις βίαιες διαδηλώσεις αυτής της εβδομάδας εναντίον των μέτρων λιτότητας, ο Υπουργός υποβάθμισε τους φόβους πως η απουσία ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης και η κοινωνική αναταραχή θα εκτροχιάσουν τις ελληνικές προσπάθειες να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί από τους διεθνείς πιστωτές.

Το συντηρητικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία, η οποία αντιτίθεται στο πακέτο διάσωσης, υπερψήφισε κάποια σημεία του πενταετούς πακέτου λιτότητας που επιβάλει αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών ύψους 28 δις ευρώ, κάτι που οδήσησε σε βίαιες διαδηλώσεις στους δρόμους.

“Η εντύπωση που υπάρχει στο εξωτερικό για πλήρη απουσία συναίνεσης είναι εν μέρει αδικαιολόγητη, διότι οι διαφορές μας είναι αμελητέες και υπάρχει ευρύτατη συμφωνία στα θεμελιώδη ζητήματα”, είπε.

Τόνισε επίσης ότι θα εργαστεί μαζί με την Νέα Δημοκρατία στην διαδικασία διορισμού του πενταμελούς Διοικητικού Συμβουλίου του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και ότι ελπίζει να συνεργαστεί και στην αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Τα περισσότερα πολιτικά κόμματα συμφώνησαν πως είναι κρίσιμο για την Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, να μεταρρυθμίσει τον δυσκίνητο κρατικό μηχανισμό, να κάνει την οικονομία ανταγωνιστική και να αποκτήσει ένα σύγχρονο φορολογικό σύστημα.

Όσο για τους χιλιάδες πολίτες που έχουν βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την λιτότητα, λέει πως η αντίδραση δεν είναι τόσο σφοδρή αν λάβει κανείς υπόψη το σοκ που έχει υποστεί η κοινωνία λόγω της κρίσης.

“Η πρώτη μας βασική προτεραιότητα είναι να επαναποκτήσουμε την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό και την εμπιστοσύνη των πολιτών στο εσωτερικό”, τονίζει. “Επωμιζόμαστε ένα τεράστιο πολιτικό κόστος, αλλά έχουμε ως αποστολή μας να σώσουμε την χώρα. Τόσο ο πρωθυπουργός οσο και εγώ είμαστε αποφασισμένοι να επιτύχουμε αυτή την αποστολή”, λέει ο Βενιζέλος.

* Σχετικό link: Greek finance minister aims return to growth in 2012, (Reuters. 01.07.2011)

 

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΣυνεντεύξεις 2011

23.1.2024: Γάμος ομοφύλων, τεκνοθεσία, παρένθετη μητρότητα. Συνταγματικό πλαίσιο και νομοθετική ρύθμιση | Κύκλος Ιδεώνhttps://ekyklos.gr/ev/847-23-1-2024-gamos-omofylon-teknothesia-parentheti-mitrotita-syntagmatiko-plaisio-kai-nomothetiki-rythmisi.html 

 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375