Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2011

Υπουργός Οικονομικών: Η ελληνική δημοσιονομική επιβίωση ζωτικής σημασίας για την ευρωζώνη

Greek fiscal survival vital for euro zone: Finance Minister

της Ντίνας Κυριακίδου

Αθήνα | Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2011 (Reuters) - Η Ελλάδα θα αποφύγει την χρεοκοπία όχι μόνο για την ίδια αλλά και γιατί η επιβίωσή της είναι κρίσιμη για την ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Ευάγγελος Βενιζέλος την Δευτέρα μιλώντας στο Reuters.

Με βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους της και με νέα αποφασιστικότητα, το υπερχρεωμένο μέλος της ευρωζώνης θα επανακτήσει την δημοσιονομική του κυριαρχία το συντομότερο δυνατό και στοχεύει στην επιστροφή στις αγορές στα μέσα του 2014, όπως αναμένεται, είπε ο Υπουργός.

Θα τα βγάλουμε πέρα, γιατί αυτό είναι ζωτικό, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρωζώνη και για όλη την διεθνή οικονομία γιατί στην Ελλάδα τώρα δοκιμάζεται η αντοχή του χρηματοοικονομικού συστήματος”, είπε στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στο Reuters.

Έχοντας αναλάβει καθήκοντα μετά τον ανασχηματισμό της 17ης Ιουνίου και μιλώντας μετά την έγκριση της κρίσιμης πέμπτης δόσης του δανείου που αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης για να αποτρέψουν τη χρεοκοπία, ο Βενιζέλος λέει ότι ήταν ευγνώμων προς τους εταίρους της ΕΕ και δεσμεύεται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Είπε ότι θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για τη συγκέντρωση 1,7 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις μέχρι το Σεπτέμβριο, όπως έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ που διέσωσαν την Ελλάδα από το χείλος της χρεοκοπίας με ένα δάνειο 110 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο.

Η Ελλάδα οφείλει να συγκεντρώσει 50 δισ. ευρώ από ένα μαζικό και περίπλοκο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έως το 2015, από τα οποία τα 5 δισ. μόνο φέτος. Μέχρι στιγμής, μετά από 18 μήνες στην εξουσία, οι σοσιαλιστές δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει καμία ιδιωτικοποίηση.

Εν μέσω της χειρότερης ύφεσης εδώ και σχεδόν 40 χρόνια, τα καλά νέα για την οικονομία έρχονται από τον τουριστικό τομέα, ο οποίος αποτελεί σχεδόν το 15% του ΑΕΠ. Τα έσοδα έχουν αυξηθεί κατά 10% περίπου φέτος, μετά από μια πτώση της τάξης του 25% την περίοδο 2009-2010, είπε ο Βενιζέλος.

Τα στοιχεία που έχουμε ως τώρα από το Υπουργείο Τουρισμού και από την Τράπεζα της Ελλάδος είναι πολύ ενθαρρυντικά και δείχνουν ότι θα είναι μια καλή χρονιά. Τα έσοδα θα ανέβουν κατά 10% περίπου”, είπε.

Σκληρός βετεράνος της πολιτικής, που έχει διατελέσει υπουργός πολλάκις και έχει προετοιμάσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ο Βενιζέλος αναφέρθηκε στα σχόλια του επικεφαλής του Eurogroup κ. Ζαν-Κλώντ Γιούνγκερ που είπε πως η κυριαρχία της Ελλάδας πρέπει να περιοριστεί δραστικά κατά την διάρκεια του πακέτου διάσωσης.

Ο κ. Γιούνγκερ είναι ένας μεγάλος φιλέλληνας”, είπε ο Βενιζέλος. “Αναμφίβολα θέλει πάντα να βοηθά την Ελλάδα, αλλά και την ίδια την Ευρωζώνη, να ξεπεράσει τα προβλήματά της και ιδίως να αποφύγει τον συστημικό κίνδυνο”.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι έχουμε πολύ σκληρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς και πρέπει να αποκαταστήσουμε την δημοσιονομική μας κυριαρχία το ταχύτερο δυνατό μέσα από την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος”, πρόσθεσε.

Ξένοι επιθεωρητές

Ο Βενιζέλος διέψευσε πως ξένοι επιθεωρητές θα τοποθετηθούν σε Υπουργεία με σκοπό την εποπτεία της διαδικασίας.

Δεν θα τοποθετηθούν πουθενά Επίτροποι” είπε. “Όλοι μπορούμε να προσφεύγουμε στην τεχνογνωσία και την εμπειρία της ΕΕ και των κρατών-μελών. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα τοποθετηθούν Επίτροποι ή θα αφαιρεθούν αρμοδιότητες από την ελληνική Βουλή, την ελληνική Κυβέρνηση ή την ελληνική δημόσια διοίκηση”.

Ο Βενιζέλος είπε πως οι πωλήσεις και η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων του και τόνισε πως θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την καταπολέμηση της χρονίζουσας φοροδιαφυγής και της βελτίωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού που έχουν μείνει πίσω στους στόχους, την επόμενη εβδομάδα.

Η Ελλάδα έχει 20 ημέρες, από το περασμένο Σάββατο και μετά, για να δημιουργήσει ένα ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και ο Βενιζέλος είπε πως θα παρουσιάσει το ΔΣ του Ταμείου στους συναδέλφους του στο Eurogroup στις 11 Ιουλίου.

Θα κάνω ανακοινώσεις, αφού τελειώσω τις διαβουλεύσεις με την Αντιπολίτευση σχετικά με 2-3 κεντρικά πρόσωπα, διότι χρειάζεται να υπάρξει ευρύτερη δυνατή συναίνεση”, είπε.

Η συντηρητική αντιπολίτευση είναι αντίθετη στο πακέτο διάσωσης, δεχόμενη έτσι την κριτική αξιωματούχων της ΕΕ, αλλά λέει πως συμφωνεί με μερικά μέρη του σχεδίου ιδιωτικοποιήσεων δίνοντας έτσι ελπίδες πως κάποιου είδους πολιτική συναίνεση μπορεί να επιτευχθεί.

Οι διεθνείς δανειστές εργάζονται για ένα σχέδιο που θα δώσει την Ελλάδα ακόμα 110 δισ. ευρώ ώστε η χώρα να αποφύγει την χρεοκοπία που θα επέφερε πλήγμα στις τράπεζες της Ευρώπης και σε άλλους δανειστές.

Ερωτηθείς για την προειδοποίηση του οίκου S&P πως το σχέδιο των τραπεζών να μετακυλίσουν ελληνικό χρέος θα μπορούσε να θεωρηθεί χρεοκοπία, κάτι που οδήγησε σε πτώση την ισοτιμία του ευρώ την Δευτέρα, ο Βενιζέλος είπε πως είναι κρίσιμο κάθε μοντέλο να συμπεριλαμβάνει την αυστηρά εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών δανειστών.

Όι αγορές είναι αδυσώπητες και πολύ αυστηρές και θέλουμε το σχήμα που θα προκύψει για το επόμενο πρόγραμμα να είναι ένα σχήμα το οποίο θα γίνει δεκτό από τις αγορές για να αντιδράσουν θετικά," είπε.

 
Σχετικό link: Greek fiscal survival vital for euro zone – FinMin (Reuters)

 

Tags: Συνεντεύξεις 2011

23.1.2024: Γάμος ομοφύλων, τεκνοθεσία, παρένθετη μητρότητα. Συνταγματικό πλαίσιο και νομοθετική ρύθμιση | Κύκλος Ιδεώνhttps://ekyklos.gr/ev/847-23-1-2024-gamos-omofylon-teknothesia-parentheti-mitrotita-syntagmatiko-plaisio-kai-nomothetiki-rythmisi.html 

 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375