Τρίτη, 5 Ιουλίου 2011

CNBC

Υπουργός Οικονομικών: Η Ελλάδα «οριστικό» μέλος της ευρωζώνης

της Catherine Boyle

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος κλήθηκε να αναλάβει Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας μόλις πριν 2 εβδομάδες, είπε σε συνέντευξη στο CNBC την Τρίτη πως ο ρόλος της Ελλάδας στην ευρωζώνη «είναι μη αναστρέψιμος».

Στην πρώτη του συνέντευξη σε διεθνές τηλεοπτικό μέσο από την ημέρα που η Ελλάδα απεδέχθη τους όρους του δεύτερου πακέτου διάσωσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ο Βενιζέλος είπε πως η κυβέρνηση είναι “πολύ ευχαριστημένη” με την συμφωνία με την ΕΕ.

Επιβεβαίωσε τη σημασία της συμμετοχής της χώρας στην ευρωζώνη και είπε: "Είμαστε μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης και μέλος της ευρωζώνης".

"Αυτή είναι μια οριστική και μη αναστρέψιμη κατάσταση".


Η κυβέρνηση ψήφισε την περασμένη εβδομάδα τα μέτρα λιτότητας ύψους 28 δισ. ευρώ (40 δισ. δολάρια) τα οποία είναι απαραίτητα για την εκπλήρωση των όρων του τελευταίου πακέτου διάσωσης, παρά τις διαδηλώσεις στους δρόμους της Αθήνας.

Ο Βενιζέλος είπε πως οι Έλληνες στηρίζουν την κυβέρνηση όσον αφορά την συνεχιζόμενη συμμετοχή της στην ευρωζώνη, παρά το γεγονός πως ορισμένοι αναλυτές εξακολουθούν να εικάζουν πως η χώρα ίσως αναγκαστεί να αποχωρήσει από το κοινό νόμισμα και να επαναφέρει την δραχμή.

"Αυτή είναι η κοινή επιθυμία του λαού μας, όχι απλά του πολιτικού μας συστήματος και της Κυβέρνησης και της πολιτικής πλειοψηφίας", είπε στο CNBC.

"Αυτή την στιγμή μιλάω εκ μέρους του έθνους μας. Αυτή είναι η ξεκάθαρη μας θέση, χωρίς καμία αμφιβολία".

Έχουν εκφραστεί αμφιβολίες σχετικά με το αν η Ελλάδα μπορεί να ολοκληρώσει την πώληση δημόσιας περιουσίας και να ανεβάσει το ποσό είσπραξης φόρων εντός χρονοδιαγραμμάτων, ώστε να είναι εντός των προθεσμιών που έχουν επιβληθεί από το ΔΝΤ και την ΕΕ.

"Πρέπει να παρουσιάσουμε νέα αποδεικτικά στοιχεία για την εθνική, πολιτική και οικονομική μας αξιοπιστία και αποδοτικότητα", είπε στο CNBC ο Βενιζέλος.

"Αυτή τώρα είναι μια νέα εποχή. Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων είναι πράγματι ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα. Αλλά έχουμε ένα σταθερό νομικό πλαίσιο, σε συνεργασία με τους θεσμικούς μας εταίρους και έχουμε την απαραίτητη θέληση, την απαραίτηση τεχνογνωσία για να προχωρήσουμε, μέσα από διαδικασίες εξπρές, επειδή οφείλουμε να πετύχουμε πολύ συγκεκριμένους οικονομικούς στόχους".

Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στοχεύει, μόνο μέχρι το τέλος του 2011, σε έσοδα 5 δισ. ευρώ και σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων μέχρι το 2015 συνολικής αξίας 50 δισ. ευρώ.

" Χρειαζόμαστε μια πραγματική ευρωπαική στρατηγική", είπε, προσθέτοντας πως μια "κοινή ευρωπαική αίσθηση ανάγκης" είναι απαραίτηση για την Ελλάδα.

"Έχουμε ανάγκη την απαραίτηση τεχνική αξιοπιστία, επειδή αυτό είναι το σημείο κλειδί για την αξιοπιστία της χώρας μου", πρόσθεσε.
"Χωρίς την εφαρμογή του προγράμματος, δεν είναι δυνατό να ανοικοδομήσουμε, να επαναφέρουμε την αξιοπρέπεια -όχι μόνο την κυριαρχία- την αξιοπρέπεια του λαού μας".

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δεχθεί το ελληνικό χρέος ως εγγύηση για δάνεια, εκτός εάν όλοι οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης το θεωρήσουν χρεοκοπία, μετέδωσαν την Τρίτη οι Financial Times.

Την Δευτέρα, ο οίκος Standard & Poors προειδοποίησε πως το σχέδιο, με την στήριξη τόσο της Γαλλίας όσο και της Γερμανίας, για την μετακύλιση των τίτλων ελληνικού χρέους που κατέχουν σε νέα ομόλογα οι τράπεζες, θα ήταν «επιλεκτικη χρεωκοπία».

* Σχετικό link: Greece 'Definitive' Part of Euro Zone: Finance Minister

 

2011-07-05. CNBC inteview from Evangelos Venizelos on Vimeo.

 

 

Tags: Συνεντεύξεις 2011