Τρίτη, 5 Ιουλίου 2011

 

Bloomberg
Οι ελληνικές τράπεζες έτοιμες να συμμετάσχουν στην μετακύλιση ομολόγων,
λέει ο Υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος


των Nicole Itano και Maria Petrakis

BerlinΟι ελληνικές τράπεζες είναι διατεθειμένες να μετακυλίσουν τα κρατικά ομόλογα που κατέχουν, ως μέρος του σχεδίου διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο θα κρατήσει την χώρα εκτός αγορών για τρία χρόνια, είπε ο Υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Οι ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες να συμμετάσχουν”, είπε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg σήμερα στην Αθήνα. “Πρέπει να σεβαστούμε απολύτως τον εθελοντικό χαρακτήρα αυτής της διαδικασίας. Είναι ένα πολύ λεπτό ζήτημα και σας δίνω μια απολύτως ξεκάθαρη απάντηση σε αυτό το θέμα”.


Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν ζητήσει από τους επενδυτές να σηκώσουν το βάρος μέρους του νέου σχεδίου βοήθειας για την Ελλάδα, μετά το πακέτο αξίας 110 δισ. ευρώ (159 δισ. δολάρια) το οποίο απέτυχε να σταματήσει την διάχυση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη. Η συμμετοχή ελληνικών τραπεζών και συνταξιοδοτικών ταμείων αποτελεί κλειδί για την επιτυχία ενός σχεδίου που στοχεύει στην μετακύλιση ομολόγων που ωριμάζουν και που κατέχουν επενδυτές, ύψους έως και 30 δισ. ευρώ, σε μακροπρόθεσμα χρεόγραφα.


Η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει το ενδεχόμενο οι οίκοι αξιολόγησης να βάλουν τη χώρα στο επίπεδο της “επιλεκτικής χρεοκοπίας”, είπε ο Βενιζέλος, που αναμένεται να έχει συνομιλίες αύριο στο Βερολίνο με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Wolfgang Schäuble.

Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την ευκαιρία και όχι το ρίσκο”, είπε. “Για εμάς είναι πολύ, πολύ σημαντικό να οργανώσουμε μια διαδικασία που να είναι ασφαλής, διότι το ελληνικό πρόβλημα είναι πάντοτε ένα ευρωπαικό πρόβλημα, ένα παγκόσμιο πρόβλημα και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα είναι σημείο κλειδί για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης”.

“Βαθύτερη Συζήτηση”

Η συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 11 Ιουλίου θα είναι μια ευκαιρία για “βαθύτερη συζήτηση” επί του σχεδίου μετακύλισης, πρόσθεσε. Αυτή την ημέρα ο Βενιζέλος θα πρέπει να έχει διορίσει τα μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου που θα επιβλέπει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κρατικής περιουσίας, το οποίο αποτελεί κλειδί για το δεύτερο πακέτο χρηματοδότησης της χώρας.

Οι συζητήσεις για το δάνειο από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το τρίτο μέρος ενός νέου πακέτου βοήθειας για την χώρα, μπορούν να ξεκινήσουν μόνο όταν οι λεπτομέρειες για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα έχουν ξεκαθαρίσει.

Ο Βενιζέλος απέρριψε την κριτική πως το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων δεν είναι ρεαλιστικό, λέγοντας πως στοχεύει σε έσοδα ύψους 1,7 δισ. ευρώ από τις πωλήσεις κρατικής περιουσίας μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Μπορώ να τιμήσω το χρονοδιάγραμμα”, είπε, σε μια αναφορά στην περίοδο που ήταν ο υπεύθυνος Υπουργός για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα. “Μπορώ να παρουσιάσω αποτελέσματα εμπρόθεσμα”.

Η Ελλάδα θα πετύχει τον στόχο της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος την επόμενη χρονιά και τα επόμενα χρόνια, κάτι που αποτελεί “την πρώτη προϋπόθεση για την ανοικοδόμηση της οικονομίας μας και την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το συντομότερο δυνατό”, είπε ο Βενιζέλος.

Με βάση το νέο σχέδιο στήριξης, η Ελλάδα θα προσπαθήσει να βγει στις αγορές για χρηματοδότηση στο δεύτερο μισό του 2014.

* Σχετικό link: Greek Banks Ready to Take Part in Rollover, Finance Chief Venizelos Says (Bloomberg, 5-7-2011)

Tags: Συνεντεύξεις 2011