Αθήνα, 10 Αυγούστου 2011

 

Συνέντευξη Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στον ραδιοσταθμό Real FM
και στους δημοσιογράφους Βασίλη Σκουρή και Λώρα Ιωάνου


Β. Σκουρής: Θέλουμε μια πρώτη κρίση. Πόσο αυτή η διεθνής κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες, Ιταλία και Γαλλία επηρεάζει την ελληνική οικονομία, την προσπάθεια που κάνετε.

redsq Ευ. Βενιζέλος: Κατ' αρχάς ορθώς ξεκινάτε από το ερώτημα αυτό γιατί το διεθνές περιβάλλον μέσα στο οποίο κινούμεθα, έχει δυσκολέψει πάρα πολύ τις τελευταίες μέρες. Από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης στις 21 Ιουλίου μέχρι σήμερα, έχουν μεσολαβήσει πάρα πολλά γεγονότα που έχουν επιδεινώσει το παγκόσμιο περιβάλλον.

Βλέπετε ότι η ίδια η αμερικανική οικονομία υποβαθμίζεται από τους οίκους αξιολόγησης, βλέπετε επιθέσεις που στρέφονται κατά μεγάλων χωρών της Ευρωζώνης όπως είναι η Ιταλία που έχουν σχετικώς καλά μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη και είναι το 25% του δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης, μόνη της η Ιταλία.


Άρα βλέπετε όλες οι χώρες να αναγκάζονται να πάρουν μέτρα, σκληρά μέτρα, μέτρα τα οποία είναι επώδυνα, αλλά η επίθεση είναι ασύμμετρη γιατί κανένα κράτος και κανένας διεθνής Οργανισμός, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το ανεξέλεγκτο και σχεδόν μεταφυσικό φαινόμενο των λεγόμενων αγορών, στις οποίες όμως καταφεύγουν τα κράτη, προκειμένου να δανειστούν. Και άρα εξαρτώνται από τις αγορές, γιατί δανείζονται από αυτές και άρα υπάρχει μια ανισομέρεια, η οποία είναι ένα τεράστιο πολιτικό και κοινωνικό πρόβλημα. Ένα πρόβλημα δημοκρατίας και πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ουδέν κακό όμως αμιγές καλού. Γιατί τώρα που η κρίση έχει πάρει αυτές τις διαστάσεις, όλοι καταλαβαίνουν και στην Ευρώπη και στην Αμερική και διεθνώς, ότι η εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου για την Ελλάδα, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Έχει ζωτική σημασία, όχι για την Ελλάδα που είναι ένα εντοπισμένο περιφερειακό πρόβλημα, αλλά για την ίδια την Ευρωζώνη και άρα για την παγκόσμια νομισματική ισορροπία.

Άρα προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε την επιδείνωση της διεθνούς συγκυρίας, προκειμένου να εφαρμοστεί γρήγορα και ολοκληρωμένα το πακέτο των αποφάσεων του Ιουλίου, που αφορά στην Ελλάδα. Γιατί έχουν όλοι πειστεί ότι πρέπει να «στεγανοποιηθεί» η Ελλάδα, να κλείσει ένα πρόβλημα και να σταλεί ένα μήνυμα ότι η Ευρωζώνη έχει την ικανότητα και την αποφασιστικότητα να προστατέψει το ευρώ, να προστατέψει δηλαδή τον εαυτό της και την παγκόσμια οικονομία, της οποίας είναι ένας πολύ σημαντικός, ένας εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας.Λ. Ιωάννου:
Κύριε Υπουργέ αυτό είναι όπως λέτε κι εσείς «ουδέν κακόν αμιγές καλού», η θετική πλευρά της κρίσης που έχει ξεσπάσει. Να σας ρωτήσω όμως δυσμενείς επιπτώσεις παρενέργειες που μπορούν εμάς να μας ζημιώσουν με τον άλφα ή βήτα τρόπο, βλέπετε; Ανησυχείτε; Υπάρχουν;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Δεν θα ήθελαν τώρα οι χώρες – μέλη της Ευρωζώνης να αποφασίσουν κάτω από τέτοια πίεση, ότι ένα μοντέλο αντίστοιχο με το ελληνικό, θα εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες οι οποίες έχουν πολύ μεγαλύτερα μεγέθη.
Διότι σας θυμίζω η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία μαζί έχουμε το 6% του δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης, η Ιταλία μόνη της έχει το 25% και η Ισπανία το 8,5%. Δηλαδή η Ιταλία και η Ισπανία μαζί έχουν περίπου το 35% του δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης. Μιλάμε συνεπώς για τελείως διαφορετικά μεγέθη.

Λ. Ιωάννου: Και θα επιβαρύνουν πολύ δηλαδή τα ευρωπαϊκά Ταμεία.

redsq Ευ. Βενιζέλος: Αλλά, από την άλλη μεριά, όλοι καταλαβαίνουν ότι πρέπει ο ιδιωτικός τομέας να μετάσχει όπως έχει συμφωνηθεί. Και το EFSF, το Ταμείο δηλαδή χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ευρωζώνης που θα λειτουργεί μέχρι το 2013 οπότε και αρχίζει να λειτουργεί ο νέος μόνιμος μηχανισμός, το ESM όπως λέμε, αυτό το EFSF αυτός ο μηχανισμός που έχει τεράστια σημασία, πρέπει να αξιοποιηθεί όσο γίνεται περισσότερο, πρέπει να ενισχυθεί, πρέπει να μπορεί να δανείζεται το ίδιο με δικά του ομόλογα τα οποία αξιολογούνται στον υψηλότερο δυνατό βαθμό με τριπλό «Α» δηλαδή και πρέπει να μπορεί να παρεμβαίνει στη δευτερογενή αγορά.

Αυτό βέβαια δεν είναι τόσο απλό και τόσο αυτονόητο, όσο το λέμε. Γιατί υπάρχουν χώρες οι οποίες είναι διστακτικές, γιατί ξέρουν ότι ως ισχυρές χώρες θα κληθούν να αναλάβουν ένα πολύ μεγαλύτερο μέρος του βάρους και αυτές οι Κυβερνήσεις απολογούνται σε Κοινοβούλια και σε εκλογικά σώματα και η κάθε χώρα έχει τα δικά της προβλήματα. Όπως θέλουμε να μας καταλαβαίνουν εμάς, πρέπει να καταλαβαίνουμε κι εμείς τι γίνεται πολιτικά στις άλλες χώρες – μέλη της Ευρωζώνης.

Β. Σκουρής:
Η τηλεδιάσκεψη που είχατε χτες με κορυφαίους αξιωματούχους, τι συμπεράσματα είχε; Που κατέληξε;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Κατ' αρχάς είναι σημαντικό αυτό καθαυτό το γεγονός ότι έγινε αυτή η τηλεδιάσκεψη και καθίσαμε γύρω από ένα τραπέζι ο κ. Γιούνκερ που είναι ο Πρόεδρος του Euro Group ο αρμόδιος Επίτροπος ο κ. Όλι Ρεν, ο Τσάρλς Νταλάρα από τη διεθνή Ένωση Τραπεζών, ο επικεφαλής του EFSF και ο επικεφαλής της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της Ευρωζώνης, προκειμένου να πούμε το θεμελιώδες: ότι συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε με επιμονή και χωρίς παρεκκλίσεις τις αποφάσεις που αφορούν την Ελλάδα και που έλαβε η Ευρωζώνη στις 21 Ιουλίου.

Αυτό πρέπει να γίνει με γρήγορο ρυθμό, πρέπει να γίνει ολοκληρωμένα χωρίς καμία απόκλιση. Βέβαια όταν λέμε «γρήγορο ρυθμό» πρέπει να ξέρουμε ότι αυτό το σχέδιο είναι μεγάλων διαστάσεων, είναι καινοτομικό δεν έχει ξαναεφαρμοστεί, άρα χρειάζεται πολύ καλή προετοιμασία, πολύ καλή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Την ευθύνη του συντονισμού την έχει η Ελλάδα, την έχει η ελληνική Κυβέρνηση και ο ΟΔΔΗΧ (ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους), μετέχουν οι σύμβουλοί μας, οι χρηματοοικονομικοί και οι νομικοί σε διεθνές επίπεδο, μετέχουν οι συντονίστριες Τράπεζες που είναι οι τρεις μεγαλύτερες Τράπεζες του κόσμου εν πάση περιπτώσει του κόσμου που μας ενδιαφέρει δηλαδή η Deutsche Bank, η BNP Paribas και η HSBC. Και όλο αυτό έχει ένα χρόνο προετοιμασίας ο οποίος τελειώνει στα τέλη Σεπτεμβρίου κι ένα πάρα πολύ μικρό χρόνο εφαρμογής. Γιατί όλα πρέπει να εφαρμοστούν σε όσο γίνεται πιο πυκνό χρόνο, για να μην υπάρξει οποιαδήποτε αμφισβήτηση ή οποιοδήποτε πρόβλημα.

Β. Σκουρής: Είστε αισιόδοξος γι' αυτό;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Είμαι αισιόδοξος γιατί βλέπω ότι όλοι έχουν διάθεση να μείνουν μέσα στο σχέδιο και να βοηθήσουν γιατί πρέπει να δείξουν ότι μπορούν να χειριστούν το θέμα της Ελλάδας. Αυτό θα είναι ένα πρώτο καλό δείγμα για την ικανότητά τους να χειριστούν, για την ικανότητά μας γιατί πρέπει να μιλήσουμε ως Ευρωζώνη, να χειριστούμε το μεγαλύτερο πρόβλημα που είναι αυτή καθαυτή η Ευρωζώνη και το διεθνές νομισματικό σύστημα.

Β. Σκουρής: Η ανταπόκριση του ιδιωτικού τομέα έως τώρα πως την κρίνετε κ. Υπουργέ;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Ακόμη δεν έχουμε στείλει την επίσημη τυπική πρόσκληση. Όπως ξέρετε πρέπει να αναγγελθούν ομόλογα τα οποία είναι ύψους 150 δις, λήγοντα μέχρι το 2020 ή και λίγο μετά το 2020 προκειμένου να συγκεντρωθεί αυτό το ποσό, η ονομαστική αξία των 150 δις. Άρα στόχος μας είναι να έχουμε από αυτά 90% συμμετοχή, δηλαδή 135 δις και αυτό είναι μια γιγάντια αλλαγή στο προφίλ του ελληνικού δημοσίου χρέους, που διευκολύνει πάρα πολύ στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους και αυτό είναι η ανακούφιση.

Και ταυτόχρονα -όπως ξέρετε- ενεργοποιείται ο δημόσιος τομέας, η νέα βοήθεια θα έχει πολύ χαμηλό επιτόκιο, πολύ μεγαλύτερη μέση διάρκεια, θα έχει μια περίοδο χάριτος 10 ετών και ταυτόχρονα  θα έχουμε και τις εγγυήσεις που απαιτούνται και για το ευρωσύστημα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και για τον ιδιωτικό τομέα. Άρα πρόκειται για ένα άλλο κολοσσιαίο πρόγραμμα, ύψους 109 δις.

Β. Σκουρής: Και για τις ελληνικές Τράπεζες κ. Πρόεδρε;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Για τις ελληνικές Τράπεζες υπάρχει πλήρης διασφάλιση. Οι ελληνικές Τράπεζες όπως έχω πει, είναι οι πιο διασφαλισμένες Τράπεζες στην Ευρώπη. Πρώτον, γιατί η ρευστότητά τους είναι απολύτως καλυμμένη ό,τι κι αν συμβεί μέσω του ευρωσυστήματος στο οποίο μετέχει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ελλάδος και υπάρχουν τα ποσά τα οποία είναι διασφαλισμένα για την περίπτωση αυτή, επαρκέστατα ποσά. Και δεύτερον,  στο επίπεδο της κεφαλαιακής επάρκειας, οι Τράπεζες θα είναι απολύτως εξυγιασμένες, διότι τα κεφάλαιά τους θα έχουν ελεγχθεί πολλαπλώς και αυτό έγινε ήδη με το stress test που είχαμε πριν από περίπου ένα μήνα.

Β. Σκουρής: Εσείς στηρίζετε κινήσεις των Τραπεζών στην κατεύθυνση της ενοποίησης, συγχωνεύσεων;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Στηρίζουμε κάθε κίνηση η οποία ενισχύει την κεφαλαιακή επάρκεια και τη συστημική σταθερότητα. Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι πρώτα να γίνουν όλες οι  κινήσεις οι οποίες έχουν σχέση με την εφαρμογή των συμφωνημένων με τους εταίρους μας.

Άρα πρέπει να κινούμεθα πρώτα στο επίπεδο της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, του ελέγχου όλων των δανείων που έχουν χορηγηθεί ώστε να είμαστε πλήρως εξασφαλισμένοι και να πατάμε σε πάρα πολύ γερά θεμέλια. Και πιστεύω, έχοντας δει τώρα σε βάθος όλα τα θέματα, ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πραγματικά προσφέρει το μέγιστο δυνατό βαθμό ασφάλειας. Και γι' αυτό έχουμε και μια αλλαγή στην καταθετική συμπεριφορά, ξέρετε.

Β. Σκουρής: Πόσο έχουμε αλλαγή;

Λ. Ιωάννου: Κύριε Υπουργέ αυτό ήθελα να σας ρωτήσω. Τον Ιούνιο είχαμε μείωση των καταθέσεων. Η εικόνα Ιούλιο και Αύγουστο ποια είναι;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Το διάβασα αυτό που γράφεται, ναι τον Ιούνιο είχαμε όπως και όλους τους προηγούμενους μήνες από το 2008 μείωση των καταθέσεων και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα κι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα και για το τραπεζικό σύστημα γιατί είναι κρίμα να φεύγουν καταθέσεις για να πάνε, που; Να πάνε σε άλλες χώρες που έχουν ίδια ή μεγαλύτερα προβλήματα; Να πάνε που; Στο σπίτι κάτω από το στρώμα, για να μένουν αναξιοποίητα και να είναι στη διάθεση του κάθε εγκληματία; Άρα πρέπει να σας πω ότι αυτά συνέβαιναν τον Ιούνιο, αλλά στα τέλη Ιουλίου και τώρα τον Αύγουστο συμβαίνει το τελείως αντίστροφο.

Λ. Ιωάννου: Δηλαδή;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Όπως μας ενημερώνει η Τράπεζα της Ελλάδος εδώ και αρκετές μέρες υπάρχει αντίστροφη ροή. Επιστρέφουν καταθέσεις στις ελληνικές Τράπεζες και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Έχει αρχίσει μια ροή επιστροφής καταθέσεων, αυτό είναι ένα εξαιρετικά αισιόδοξο μήνυμα, που δείχνει ότι οι Έλληνες πολίτες είναι πρωτίστως ευφυείς και ευαίσθητοι στα μηνύματα. Καταλαβαίνουν τι γίνεται. Πέρα από τους πατριωτικούς λόγους που κι αυτοί πρέπει να λειτουργούν στην περίπτωση αυτή, γιατί είναι πατριωτικό καθήκον να πληρώνουμε τους φόρους μας και να στηρίζουμε τη χώρα, αλλά δεν το θέτω έτσι.

Το θέτω στη βάση της κοινής λογικής και του πρακτικού συμφέροντος. Οι καταθέσεις είναι όλες απολύτως διασφαλισμένες, γιατί όχι μόνο υπάρχει το νομικό καθεστώς, αλλά γιατί οι ίδιες οι ελληνικές Τράπεζες εμπνέουν εμπιστοσύνη και ο πολίτης το ξέρει αυτό, ο καταθέτης το ξέρει, γι' αυτό γυρίζουν οι καταθέσεις πίσω σιγά - σιγά, αλλά αυτό γίνεται σταθερά, κάθε μέρα.Γυρίζουν πίσω σε ελληνικές Τράπεζες.

Β. Σκουρής: Η κρίση κ. Πρόεδρε σε τι νέα καθήκοντα βάζει την Κυβέρνηση;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Εμείς έχουμε αυτή τη στιγμή ένα …

Β. Σκουρής: Κάποιοι λένε ευρωομόλογο, δάνειο, εξασφαλισμένα, συνεπώς μπορείτε να κάνετε χαλαρότητα …

redsq Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, αυτή η συζήτηση για το ευρωομόλογο είναι μια συζήτηση που την έχει ξεκινήσει το ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου. Γίνεται μια συζήτηση πανευρωπαϊκά εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ξέρετε ότι και ο κ. Γιούνκερ και ο Ιταλός Υπουργός Οικονομικών ο κ. Τρεμόντι είχαν καταθέσει ένα κοινό άρθρο πριν από μερικές εβδομάδες για το ευρωομόλογο. Είναι αν θέλετε ένας κοινός τόπος.

Για να μιλήσω εγώ πρακτικά και συγκεκριμένα στο δικό μου επίπεδο, θα έλεγα ότι αυτή τη στιγμή η κίνηση που πρέπει να γίνει είναι να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Ιουλίου, σε σχέση με το ρόλο του EFSF. Ο ρόλος του EFSF έχει μέσα του μια δυναμική η οποία μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα του δημοσίου δανεισμού και της διαχείρισης του δημοσίου χρέους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Και ταυτόχρονα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ζήτημα είναι πολιτικό, θέλει πολιτικό όραμα και πολιτική αποφασιστικότητα, άρα πρέπει και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Πρόεδρος Ομπάμα και η Κυβέρνησή του και η Ευρωζώνη και οι μεγάλες χώρες του G-7, G-8 να πάρουν πρωτοβουλίες που έπρεπε να έχουν παρθεί από το 2008, όταν έγινε η περιβόητη Σύνοδος των 20 μεγάλων οικονομιών του G-20 στο Λονδίνο, γιατί χρειάζονται αναμφίβολα σοβαροί θεσμοί παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης.

Η σύγκρουση είναι ασύμμετρη. Από τη μια μεριά έχουμε κράτη και διεθνείς Οργανισμούς που εφαρμόζουν κανόνες και πρέπει να απολογούνται σε πολίτες και από την άλλη μεριά έχουμε ασύμμετρες οντότητες της αγοράς, έχουμε funds, έχουμε οίκους αξιολόγησης…

Β. Σκουρής: ...τους οποίους, όμως, η πολιτική τους έδωσε ρόλο και τους επέτρεψε να κρίνουν την πολιτική και την οικονομία.

redsq Ευ. Βενιζέλος: Δεν είναι τόσο απλό. Δυστυχώς η ίδια η λογική του δανεισμού των κρατών, του δημοσίου δανεισμού και του δημοσίου χρέους, φέρνει στο επίκεντρο της πολιτικής, την αγορά. Διότι δανείζεσαι από την αγορά και δανείζεσαι με όρους αγοράς και αξιολογείσαι από την αγορά, γιατί πρέπει να κρίνει αν θα επενδύσει –εντός ή εκτός εισαγωγικών- σε εσένα, αν θα διακινδυνεύσει κεφάλαια σε εσένα, ή όχι. Άρα πρέπει αυτό το σύστημα να το δούμε με άλλη θεσμική λογική, με διαφάνεια, με σοβαρότητα. Αλλά με ρωτήσατε ποιο είναι το καθήκον μας.

Το καθήκον μας στην Ελλάδα, όπως και το καθήκον κάθε χώρας, γιατί βλέπετε ότι το ίδιο συμβαίνει τώρα στην Ιταλία, το ίδιο συμβαίνει στην Αμερική, το ίδιο συμβαίνει στην Ισπανία, είναι να εξορθολογίσουμε να εκλογικεύσουμε τα δημόσια οικονομικά μας.

Πρέπει να λειτουργεί ένα φορολογικό σύστημα, μια φορολογική Διοίκηση, να έχουμε έσοδα τα οποία μας επιτρέπουν να έχουμε ένα πραγματικό προϋπολογισμό, πρέπει να έχουμε συγκρατημένες και λογικές δαπάνες, πρέπει να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα. Δεν νοείται να είμαστε σε τέτοια κρίση δημοσίου χρέους, να ζητάμε να μας δανείσουν και να μας στηρίξουν και ταυτόχρονα να παράγουμε νέα ελλείμματα και άρα χρέη σωρευτικά, γιατί ακόμη δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα.

Β. Σκουρής:
Δεν είναι μήνυμα κ. Πρόεδρε το Λονδίνο για παράδειγμα; Δεν σας φοβίζει η σύγκρουση με κοινωνικές ομάδες;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Μα προφανώς. Εμείς εκφράζουμε κοινωνίες, πολίτες, ανθρώπους με ψυχή, με προβλήματα, πολλούς ανθρώπους οι οποίοι νιώθουν εγκαταλελειμμένοι και δυστυχείς. Μιλάμε όλοι διεθνώς με αριθμούς αλλά πίσω από τους αριθμούς κρύβονται ανθρώπινες καταστάσεις και ανθρώπινα προβλήματα.

Αυτό είναι το θέμα μας. Αυτό είναι το θέμα των Κυβερνήσεων, των Κοινοβουλίων, των Κρατών και των διεθνών Οργανισμών όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη. Οι λεγόμενες αγορές δεν έχουν τέτοια θέματα, μπορούν να είναι πολύ σκληρές. Αλλά εμείς, προκειμένου να σταθούμε όρθιοι, πρέπει να εκτελέσουμε τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει να εκτελέσουμε.

Λ. Ιωάννου: Κύριε Πρόεδρε να πάμε κάπου αλλού. Το μεγάλο στοίχημα, ή το μεγάλο αγκάθι δεν ξέρω πως ακριβώς εσείς θα το πείτε, είναι το θέμα των αποκρατικοποιήσεων–ιδιωτικοποιήσεων. Θα περάσουμε πάνω από τον πήχη των στόχων που έχετε θέσει;

Β. Σκουρής: Και το ερώτημα είναι πως θα πραγματοποιηθούν αυτές όταν το Χρηματιστήριο είναι τόσο χαμηλά. Δεν φοβάστε μήπως κατηγορηθείτε;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό. Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι πράγματι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο. Το πρώτο κεφάλαιο είναι να εφαρμόσουμε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και πιο συγκεκριμένα να εκτελέσουμε με επιτυχία τον προϋπολογισμό του 2011 όπως έχει διορθωθεί με το μεσοπρόθεσμο διαρθρωτικό πρόγραμμα.

Β. Σκουρής: Για τον οποίο δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Για τον οποίο δεν πρέπει να χρειαστούν νέα μέτρα, διότι πρέπει να εφαρμόσουμε τη ήδη αποφασισμένα και ψηφισμένα μέτρα. Αυτό είναι το στοίχημα.

Β. Σκουρής: Μάλιστα.

redsq Ευ. Βενιζέλος: Και πρέπει ταυτόχρονα να κάνουμε μια προσπάθεια κολοσσιαίων διαστάσεων και στα έσοδα και στις δαπάνες για να τις συγκρατήσουμε. Πρέπει να εφαρμόσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές, δηλαδή να μειώσουμε το κράτος και να το κάνουμε πιο λογικό και λιγότερο ακριβό, να υπηρετεί τον πολίτη και όχι να τον απομυζά. Και βεβαίως, πρέπει να κάνουμε και τις ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες θα μας φέρουν τα 28 δισεκατομμύρια μέχρι το 2014, τα οποία υπολογίζονται μέσα στο συνολικό πρόγραμμα το διεθνές. Δηλαδή σου δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο 220  ώς τώρα δισεκατομμύρια...

Λ. Ιωάννου: Με ποιες τιμές κ. Πρόεδρε, αυτό είναι το θέμα.

Β. Σκουρής:
Διότι έτσι που πέφτουν οι μετοχές τώρα θα μπορέσετε ή θα κατηγορηθείτε;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό. Και αφού αυτοί δίνουν 220 λένε κι εσείς συμβάλλετε με 28, χωρίς να υπολογίζω τον ιδιωτικό τομέα και τις τράπεζες. Εμείς πρέπει να φέρουμε τα 28 δις και πρέπει να τα φέρνουμε μέσα σε συγκεκριμένα ορόσημα, άρα μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου πρέπει να έχουμε 1.700. Έχουμε τα 400 του ΟΤΕ κι άλλα 1.300 και μέχρι τέλη Δεκεμβρίου άλλα 3.300, δηλαδή συνολικά 5. Κάνουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια να κινηθούμε έτσι ώστε να πετύχουμε τους στόχους αυτούς και ταυτόχρονα να ωριμάσουμε τα επόμενα σχέδια μέχρι το 2014, αλλά το άκρως επείγον είναι να πετύχουμε τους στόχους του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου του 2011.

Β. Σκουρής: Αυτό ακριβώς ρωτάμε, δε σας φοβίζει η πτώση του Χρηματιστηρίου;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Γι΄ αυτό έχουμε κάνει όλες τις κινήσεις με τους νόμους που ψηφίσαμε για τον ΟΠΑΠ, όλες τις κινήσεις που κάνουμε σε σχέση με το αεροδρόμιο, σε σχέση με άλλα δικαιώματα του δημοσίου, όπως είναι τα δικαιώματα από τις συχνότητες και ετοιμάζουμε και ορισμένες κινήσεις όπως είναι αυτή που αφορά ας πούμε τη ΔΕΠΑ.Όλα αυτά προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου, που είναι η περίοδος της παγκόσμιας περιδίνησης, διότι δε θα τελειώσει εύκολα αυτή η παγκόσμια περιδίνηση μέσα στην οποία βρισκόμαστε.

Β. Σκουρής: Μέσα στο Σεπτέμβρη πόσες ιδιωτικοποιήσεις να περιμένουμε δηλαδή;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Τόσες ώστε στις 30 Σεπτεμβρίου να έχουμε συγκεντρώσει μαζί με τα 400 εκατομμύρια που πήραμε από τον ΟΤΕ, από την τελευταία δόση του ΟΤΕ 1.700, αυτό είναι απαράβατος όρος.

Β. Σκουρής: Και μιας και μιλήσαμε τώρα για ανθρώπους και όχι για αριθμούς, με το ΦΠΑ στα είδη εστίασης τι θα κάνετε, το επανεξετάζετε;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, κατ΄ αρχάς ότι έχει αποφασιστεί και συμφωνηθεί εφαρμόζεται. Εφαρμόζεται και το 23% στην εστίαση, με τις διευκρινίσεις που έδωσε η εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών. Έχω πλήρη συνείδηση ότι αυτός ο συντελεστής είναι υψηλός για την εστίαση. Και δε θα έπρεπε λογικά να έχουμε τέτοιο ποσοστό, αλλά στην κατάσταση που είμαστε πρέπει να είμαστε συνεπείς. Τώρα, έχει αρχίσει ο διάλογος για το εθνικό φορολογικό σύστημα, εκεί βλέπουμε και τους συντελεστές του ΦΠΑ, αλλά για να μιλήσουμε για συντελεστές χωρίς να χάσουμε τα αποτελέσματα που πρέπει να έχουμε σε σχέση με τον προϋπολογισμό, χωρίς να χάσουμε το στόχο των εσόδων, πρέπει πρώτα να μιλήσουμε για το μηχανισμό είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ.

Εάν ο ΦΠΑ δεν εισπράττεται και δεν αποδίδεται, τότε βεβαίως κάποιοι καλούνται αδίκως να πληρώσουν πολύ μεγάλο συντελεστή. Αυτό δεν είναι λογικό, είναι αναγκαίο προσωρινά αλλά δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε λογικό. Άρα προκειμένου να κάνουμε το σύστημα δίκαιο και λογικό, δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε τη συζήτηση από τους συντελεστές, αλλά από τους μηχανισμούς είσπραξης και απόδοσης.

Όταν λειτουργούν οι μηχανισμοί είσπραξης και απόδοσης, μπορούμε να μειώσουμε τους συντελεστές, αυτό είναι ένα βασικό θέμα που θα συζητήσουμε τώρα από τις 22 Αυγούστου με όλους τους φορείς της αγοράς, προκειμένου να βάλουμε μία τάξη. Εφόσον συμφωνήσουμε στην εφαρμογή απλών και καθαρών μηχανισμών είσπραξης του ΦΠΑ, μπορούμε να μειώσουμε τους συντελεστές.

Β. Σκουρής:
Και μια τελευταία ερώτηση κ. Πρόεδρε, θα χρειαστεί νέα δανειακή σύμβαση; Κι αν θα χρειαστεί, θα έρθει με 180; Ποια είναι η γνώμη σας;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Όχι, η δανειακή σύμβαση δε θα έχει τη μορφή που είχε η πρώτη δανειακή σύμβαση. Δεν πρόκειται να πάρουμε διακρατικό δάνειο από τις άλλες 16 χώρες της Ευρωζώνης. Τώρα ο διακανονισμός γίνεται μέσω του EFSF, άρα τα νομικά θέματα θα αποσαφηνιστούν αφού λειτουργήσει πλήρως ο μηχανισμός του EFSF.

Β. Σκουρής: Το αφήνετε ανοιχτό δηλαδή το ενδεχόμενο;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Αφήνω ανοιχτό το τι θα έρθει στη Βουλή, διότι  υπάρχουν πολλά θέματα που εκκρεμούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση..

Β. Σκουρής: Και τον τρόπο που θα ψηφιστούν.

redsq Ευ. Βενιζέλος: Και πιστεύω η Αξιωματική Αντιπολίτευση να μην έχει ξεχάσει ότι από το 1981 και μετά η συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων στηρίζει τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ΟΝΕ, έτσι;

Λ. Ιωάννου: Κύριε Πρόεδρε, απλά να το ρωτήσω διαφορετικά. Σας άκουσα από το βήμα της Βουλής, δεν το έχετε πει μια φορά μόνο αλλά περισσότερες, ότι νομικά μπορεί να μην υπάρχει τέτοιο ζήτημα για την ανάγκη 180 ψήφων, αλλά πολιτικά ζητάτε την ψήφο και τη στήριξη των άλλων κομμάτων της Αντιπολίτευσης. Αυτό εννοείτε;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Όχι κα Ιωάννου, αυτό που είχα πει είναι ότι προτείνουμε στην Αντιπολίτευση να έρθει να διαπραγματευτούμε από κοινού το νέο σχήμα κι εφόσον το έχουμε διαπραγματευθεί από κοινού είναι προφανές ότι θα το ψηφίσουμε και από κοινού.

Ο κ. Σαμαράς μου απάντησε ότι δε θέλει να έρθει να διαπραγματευθεί, ότι έχουμε υποχρέωση να διαπραγματευθούμε μόνοι, να ψηφίσουμε μόνοι και να μην τους θέτουμε προ διλημμάτων. Κατόπιν αυτού, πήγαμε με τον Πρωθυπουργό και διαπραγματευθήκαμε μόνοι, φέραμε το νέο σχήμα το οποίο το θεωρώ σημαντικό για τη χώρα, μπορεί να δώσει ένα παράθυρο ευκαιρίας, ένα νέο momentum.

Και ως εκ τούτου ο κ. Σαμαράς έχει πάρει τη θέση του η οποία δε νομίζω ότι είναι δημιουργική από την άποψη αυτή. Γιατί όπως έχω πει πολλές φορές, όταν στο εξωτερικό στέλνουμε έστω και μικρά μηνύματα συναίνεσης, όπως έγινε με τις ιδιωτικοποιήσεις, η ανταπόκριση είναι πάρα πολύ θετική.

Λ. Ιωάννου: Αυτό είναι αλήθεια που λέτε.

redsq Ευ. Βενιζέλος: Άρα βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε άλλη φάση, γιατί τώρα έχουμε μπροστά μας νέα δεδομένα της παγκόσμιας κρίσης κι έχουμε μπροστά μας κι ένα σχήμα το οποίο αποφασίστηκε στις 21 Ιουλίου, το οποίο εφαρμόζεται. Το σχήμα το εφαρμόζουμε ήδη, δεν περιμένουμε να κάνουμε τίποτα άλλο, φαντάζομαι ότι έχουμε όλοι συμφωνήσει ότι το σχήμα το εφαρμόζουμε.

Β. Σκουρής: Μάλιστα, σας ευχαριστούμε πολύ.

Λ. Ιωάννου: Καλή επιτυχία, καλή ξεκούραση στο υπόλοιπο, που τι ξεκούραση, δεν ξεκουράζεστε εσείς φέτος, δεν υπάρχουν διακοπές.

redsq Ευ. Βενιζέλος: Δε νομίζω, ναι.

Β. Σκουρής: Καλή συνέχεια, γεια σας.

redsq Ευ. Βενιζέλος: Σας εύχομαι το καλύτερο και σε όλους τους ακροατές μας, να είστε καλά.

Λ. Ιωάννου: Επίσης, καλή συνέχεια. -

Tags: Συνεντεύξεις 2011