Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012


Της Μαρίας Πετράκη και του Marcus Bensasson

Η Ελλάδα αναμένει από τους ομολογιούχους να αποδεχθούν τη μια και μοναδική προσφορά για διαγραφή 100 δισ. ευρώ (140 δισ. δολάρια) ελληνικού χρέους και είναι έτοιμη να τους εξαναγκάσει να συμμετάσχουν αν χρειαστεί, όπως είπε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Αυτή είναι η καλύτερη προσφορά», είπε ο κ. Βενιζέλος σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Bloomberg και τη Nicole Itano το μεσημέρι της Δευτέρας στην Αθήνα. «Αυτή είναι η καλύτερη προσφορά επειδή είναι η μόνη προσφορά που υπάρχει».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει το πρώτο της τεστ στην προσπάθεια της να γυρίσει σελίδα στη διετή κρίση χρέους, καθώς οι ομολογιούχοι του ιδιωτικού τομέα αποφασίζουν αν θα συμφωνήσουν να συμμετάσχουν στην μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία. Η επιτυχία της ανταλλαγής των 106 δισ. ευρώ, η οποία επιβεβαιώθηκε τις παραμονές της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περασμένη εβδομάδα, βασίζεται στο πόσοι επενδυτές θα συμφωνήσουν στην διαγραφή χρέους μέχρι την προθεσμία της 8ης  Μαρτίου.«Αυτή είναι η κρίσιμη εβδομάδα», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Δώδεκα τράπεζες και επενδυτές, μεταξύ των οποία η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η BNP Paribas, η Commerzbank AG και η Deutsche Bank, τόνισαν σήμερα πως σχεδιάζουν να αποδεχθούν την προσφορά, σύμφωνα με δήλωση που εστάλη με email από το IIF. Την ίδια στιγμή το γερμανικό γκρουπ προστασίας επενδυτών DSW, συμβούλεψε τους ομολογιούχους του ιδιωτικού τομέα να απορρίψουν την ελληνική προσφορά.

Ποσοστό συμμετοχής

Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει το ποσοστό συμμετοχής 75% ως το κατώφλι για να προχωρήσει με την συναλλαγή στο πλαίσιο της οποίας οι επενδυτές θα σβήσουν το 53,5% του χρέους που κατέχουν και θα ανταλλάξουν τα εναπομείναντα holdings τους με νέα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και ομόλογα από το EFSF. Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξουσιοδότησαν την περασμένη εβδομάδα το EFSF να εκδώσει ομόλογα για την ανταλλαγή.

Ο Erik Nielsen, επικεφαλής οικονομολόγος για την UniCredit SpA στο Λονδίνο, είπε πως αρκετοί επενδυτές είναι αυτοί που αναμένεται να συμμετάσχουν στην διαγραφή χρέους ώστε να αποφευχθεί η ενεργοποίηση των λεγόμενων ρητρών συλλογικής δράσης, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την Ελλάδα για να υποχρεώσει τους επενδυτές να συμμετάσχουν και να ταρακουνήσει τις αγορές μέσω της ενεργοποίησης των ασφαλίστρων κινδύνου CDS.

«Αν μπορούμε να αποφύγουμε την ενεργοποίηση των CDS, αυτή είναι η καλύτερη λύση», είπε ο κ. Βενιζέλος. «Με μια σχεδόν καθολική συμμετοχή δεν είναι απαραίτητο να ενεργοποιηθούν τα CACs. Αλλά αυτή η ρήτρα υπάρχει στην ελληνική έννομη τάξη και είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε την νομοθεσία αν χρειαστεί».

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συμμετάσχουν σε τηλεδιάσκεψη στις 9 Μαρτίου για να αξιολογήσουν το αποτέλεσμα της συμφωνίας.

*Διαβάστε το αγγλικό κείμενο εδώ

 

Tags: Συνεντεύξεις 2012