Αθήνα, 22 Απριλίου 2012

Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και στον δημοσιογράφο Γιάννη Αντύπα

Δημοσιογράφος: Βρισκόμαστε λίγες ημέρες ουσιαστικά πριν από τις εκλογές και οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν ακυβερνησία.

redsq Ευ. Βενιζέλος: Πράγματι, αν αυτά που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις αποτυπωθούν στην κάλπη, η χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί. Και αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα της χώρας είναι το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί. Άρα, πρέπει οι πολίτες να αντιληφθούν ότι οι επιλογές τους της 6ης Μαΐου έχουν όχι απλώς και μόνον συγκυριακή πολιτική βαρύτητα, αλλά ιστορική.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει λύση;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Υπάρχει. Αυτή είναι ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο είναι πρώτο και το οποίο παίρνει τη διερευνητική εντολή και διαμορφώνει μία μεγάλη συμμαχία, αυτή που ονομάζουμε «συμμαχία της υπευθυνότητας, των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και της αλληλεγγύης». Διότι η Νέα Δημοκρατία είναι εγκλωβισμένη στο αδιέξοδο της κυβερνητικής αυτοδυναμίας και της πρωθυπουργίας Σαμαρά. Οι δε άλλες δυνάμεις, οι οποίες αυτοχαρακτηρίζονται ως αντιμνημονιακές, δεν έχουν καθαρό κοινό παρονομαστή ο οποίος να μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε μία κυβέρνηση και σε μία πολιτική κατεύθυνση.

Δημοσιογράφος: Εσείς με ποιους θα συμμαχήσετε;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Με όσους -αν όχι πριν από τις εκλογές, τουλάχιστον μετά- θα αντιληφθούν την ευθύνη τους και θα θελήσουν να συμπράξουν στη διαχείριση της τελευταίας φάσης της κρίσης. Γιατί πρέπει να σεβαστούμε τις θυσίες του ελληνικού λαού, να μην τις χαραμίσουμε. Είναι κρίμα να χαραμίσουμε όλα αυτά που έχει αναγκαστεί να κάνει ο ελληνικός λαός για να ξεπεράσει την κρίση - περικοπές εισοδημάτων, απαξίωση περιουσιών, μείωση ελπίδων. Πρέπει επίσης να πούμε στους πολίτες ότι τώρα που κάναμε τα 2/3 της διαδρομής και απομένει η τελευταία φάση είναι πραγματικά κρίμα να γυρίσουμε ξανά στην αφετηρία σαν να παίζουμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, όπου επειδή ρίξαμε λάθος ζαριά πρέπει να γυρίσουμε στην αρχή.

Δημοσιογράφος: Είναι όμως «μετρημένα κουκιά»: η Δημοκρατική Αριστερά αρνείται κάθε συνεργασία επί του μνημονίου, ο ΣΥΡΙΖΑ το ίδιο...

redsq Ευ. Βενιζέλος: Ναι, αλλά αυτές οι συμπεριφορές πρέπει να αξιολογηθούν από τους πολίτες. Έχω πολύ συχνά την εντύπωση ότι οι πολίτες, οργισμένοι καθώς είναι, και δίκαια, αλλά και φοβισμένοι και πολλές φορές απελπισμένοι -και η απελπισία είναι δυστυχώς πάρα πολύ κακός σύμβουλος-, θέλουν να τιμωρήσουν κόμματα και πρόσωπα. Στρέφονται συνεπώς κατά των δύο κομμάτων που ιστορικά έχουν την ευθύνη της διαχείρισης της εξουσίας τα τελευταία 38 χρόνια. Αλλά εδώ το πρόβλημα δεν είναι να τιμωρήσεις κάποιους, το θέμα είναι να μην τιμωρήσεις τον εαυτό σου, δηλαδή να μην πάμε στο αδιέξοδο της αυτοτιμωρίας της ίδιας της πατρίδας μας. Επίσης, το δεύτερο κατά τη γνώμη μου πολύ σημαντικό είναι να καταλάβουν οι πολίτες ότι δεν υπάρχει δεδομένη κυβέρνηση. Γιατί πολλοί πιστεύουν ότι υπάρχει μια κυβέρνηση, μια πολιτική κατεύθυνση, υπάρχει ένας πρωθυπουργός, όλα θα συνεχίσουν ομαλά και φυσιολογικά μετά τις 6 Μαΐου, και ότι εμείς μπορούμε να λέμε την άποψή μας, να αντιδρούμε, να ασκούμε πιέσεις. Δεν είναι έτσι, δεν πάμε ούτε σε ευρωεκλογές, ούτε σε μία επίσημη δημοσκόπηση μέσω κάλπης. Πηγαίνουμε σε ένα εκλογικό αποτέλεσμα που καθορίζει τη μοίρα μας.

Δημοσιογράφος:  Επειδή είπατε τη φράση «πριν από τις εκλογές ή μετά από αυτές» θα μείνω στη λέξη «πριν». Έχετε στον σχεδιασμό σας να απευθύνετε κάποια πρόσκληση πριν από τις εκλογές σε αυτές τις δυνάμεις, τις οποίες εσείς θεωρείτε...

redsq Ευ. Βενιζέλος:  Την πρόσκληση την απευθύνω ούτως ή άλλως δημόσια, διότι ο καθένας πηγαίνει και οχυρώνεται πίσω από μία απόρριψη οποιασδήποτε ιδέας συνεργασίας. Το μόνο κόμμα που μιλάει στην πραγματικότητα για μία ρεαλιστική συμμαχία υπευθυνότητας, αλληλεγγύης και προοδευτικών μεταρρυθμίσεων είναι το ΠΑΣΟΚ. Η Νέα Δημοκρατία αποκλείει οποιαδήποτε συνεργασία, οι δε άλλες πολιτικές δυνάμεις, παλαιότερες ή καινούριες, ειλικρινά δεν βλέπω από τη δημόσια συμπεριφορά τους ποιο είναι το κυβερνητικό σχήμα το οποίο προτείνουν. Ποιο είναι το κυβερνητικό σχήμα που προτείνουν όσοι δεν πιστεύουν στην οδό του μνημονίου και χαρακτηρίζουν εμάς  οπαδούς του μνημονίου; Εμείς δεν είμαστε οπαδοί του μνημονίου, είμαστε οπαδοί της σοβαρότητας και του ρεαλισμού. Εμείς θεωρούμε ότι το μνημόνιο καλύπτει μία στενή λωρίδα θεμάτων και ότι υπάρχει ένα τεράστιο εύρος θεμάτων που πρέπει να είναι το αντικείμενο ενός μεγάλου εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης. Δεν έχω καταλάβει, ειλικρινά, ποια είναι η αντιπρόταση.

Δημοσιογράφος: Τον Ιούνιο θα έχουμε νέες περικοπές;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Έχω απαντήσει κατ’ επανάληψη στο πώς βλέπω την πορεία τον Ιούνιο. Έχω προτείνει την επέκταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το τέλος του 2015, σε τρία αντί για δύο χρόνια, πιο ήπια. Έχω προτείνει μέτρα αναπτυξιακά. Έχω πει τι πρέπει να γίνει με τις διαρθρωτικές αλλαγές για να αποσυμφορηθεί η πίεση για περικοπές μισθών και συντάξεων. Έχω δεσμευτεί μετά λόγου γνώσεως ότι δεν θα θιγούν χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, ότι δεν θα γίνουν οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, ούτε θα υπάρξουν νέοι φόροι. Αλλά για να αποφύγουμε κάθε άλλη περικοπή πρέπει να προχωρήσουμε εμείς στη σωστή επισκόπηση των δαπανών και στην περικοπή των δαπανών οι οποίες συνδέονται με το μέγεθος του κράτους και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Και έχω πει ότι όσο πιο καλά τα πάμε στα διαρθρωτικά μέτρα τόσο περισσότερο προφυλαγμένοι είμαστε σε σχέση με τα εισοδήματα. Οι άλλοι, αυτοί οι οποίοι έχουν τη φιλοδοξία να οδηγήσουν τη χώρα αλλού, στο άγνωστο, εγγυώνται ότι θα καταβληθούν οι μισθοί και οι συντάξεις τον Ιούνιο; Ότι θα υπάρχουν λεφτά; Ή θα αναγκαστεί η χώρα να πάει σε ισοσκέλιση του Προϋπολογισμού άμεση, δηλαδή σε ένα βιαστικό και εκβιασμένο πρωτογενές πλεόνασμα, που θα το πληρώσουν πάλι οι φτωχοί, οι αδύναμοι και οι μισθωτοί και συνταξιούχοι;

Δημοσιογράφος: Υπάρχει κίνδυνος δραχμής ακόμη και ύστερα από τα δύο μνημόνια;

redsq Ευ. Βενιζέλος:  Μα εδώ είναι μια άλλη τεράστια αντίφαση: πιστεύουν οι πολίτες ότι με το νέο πρόγραμμα, τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI εξέλιπε οριστικά ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ, διότι, όπως λέει και η κυρία Μέρκελ, κοστίζει να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ. Ναι, αλλά αυτό σημαίνει μία Ελλάδα η οποία είναι συνεπής σε μία λογική, σε αυτή που έχει λίγο-πολύ συμφωνηθεί, με βελτιώσεις, αναθεωρήσεις, με όλες τις διαπραγματεύσεις που διαρκώς γίνονται και που κυρίως τις έχω κάνει εγώ σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, γιατί όλοι ήταν κρυμμένοι πίσω από μένα και πρωτίστως ο κ. Σαμαράς. Όμως, όλοι αυτοί έχουν στο μυαλό τους μια Ευρώπη που λειτουργεί ορθολογικά, με διαφάνεια. Εδώ υπάρχουν 17 κυβερνήσεις, 17 λαοί, 17 κοινοβούλια, βάλτε και 5 κόμματα σε κάθε χώρα, άρα 100 περίπου κόμματα που το καθένα ασκεί την επιρροή του, και μπορεί να οδηγηθούμε σε εξελίξεις οι οποίες θα είναι τυχαίες ή μη ορθολογικές χωρίς να το έχει σχεδιάσει κανείς αυτό με έναν τρόπο οργανωμένο, επίσημο και εμφανή. Αρα μιλάμε για ένα σύστημα το οποίο δοκιμάζεται συνολικά. Αυτή τη στιγμή δεν είναι σε κρίση μόνο η Ελλάδα, αλλά η ευρωζώνη συνολικά. Αρα, όποιος παίζει με την ιδέα ότι μπορούμε να κινηθούμε εκ του ασφαλούς, κάνει λάθος, κάνει μια ανιστόρητη εκτίμηση. Μπορείς μια χαρά να είσαι μέσα στο ευρώ και να σου πουν ότι «εμείς σου καλύπτουμε τις διεθνείς υποχρεώσεις, τις υποχρεώσεις σε σχέση με τον εξωτερικό δανεισμό. Βόλεψέ τα με τα λεφτά που μαζεύεις από τους φόρους σε σχέση με τις εσωτερικές σου υποχρεώσεις. Μισθούς και συντάξεις!».

Δημοσιογράφος: Ο κ. Σαμαράς θέλει να γίνει πρωθυπουργός. Εσείς;

redsq Ευ. Βενιζέλος:  Κοιτάξτε, ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι η χώρα τού χρωστά να γίνει πρωθυπουργός και το θεωρεί αυτό πρόταγμα των εκλογών. Εγώ θεωρώ κατ’ αρχάς ότι αυτό που έκανα τους εννέα προηγούμενους μήνες είναι μια ιστορική εμπειρία, η οποία δεν είναι πάρα πολύ συχνή. Και θέλω πράγματι να είμαι ο επικεφαλής, ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, και αυτός που θα πάρει τη διερευνητική εντολή. Γιατί πιστεύω ότι αυτό θα είναι ο καταλύτης για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε μία κυβέρνηση η οποία θα έχει και καθαρή προγραμματική βάση και θα μπορέσει να διαμορφώσει την «Εθνική Ελλάδος», η οποία πρέπει να μπει στο γήπεδο για να κάνουμε την οριστική υπέρβαση της κρίσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με Παπαδήμο ξανά στον ρόλο του;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Δεν αναφέρομαι σε πρόσωπα, θα δούμε. Από τις επαφές με τα κόμματα θα προκύψει η μορφή της κυβέρνησης αφού συμφωνηθεί το κοινό πολιτικό πλαίσιο και, εν πάση περιπτώσει, αφήστε αυτό να το διαχειριστούμε με έναν τρόπο ο οποίος είναι δημοκρατικά νομιμοποιημένος και διαφανής. Πάντως, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός είναι αυτός που έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Δημοσιογράφος:  Θεωρείτε ότι ο προηγούμενος χειρισμός δεν ήταν τόσο δημοκρατικά νομιμοποιημένος;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Απλώς σας θυμίζω ότι στον προηγούμενο χειρισμό ο κ. Σαμαράς αρνήθηκε στον αρχηγό του κόμματος της αυτοδύναμης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να είναι πρωθυπουργός.

Δημοσιογράφος: Αλήθεια, οι σχέσεις σας με τον κ. Παπανδρέου πώς είναι; Γιατί από την τελευταία συνέντευξή σας στο MEGA CHANNEL πήρατε κάποιες αποστάσεις από το «λεφτά υπάρχουν»...

redsq Ευ. Βενιζέλος: Οι προσωπικές μας σχέσεις είναι πάρα πολύ καλές.

Δημοσιογράφος: Οι πολιτικές;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Πολιτικά αγωνιζόμαστε για το καλό της πατρίδας και το καλό της παράταξης, η οποία υπάρχει χάριν της πατρίδας. Αλλά όταν κάνουμε μια αποτίμηση πεπραγμένων με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, νομίζω πρέπει να είμαστε απολύτως ειλικρινείς, δίκαιοι και ρεαλιστές.

Δημοσιογράφος:Σας ενοχλεί το ότι δίνετε τον αγώνα για το ΠΑΣΟΚ μόνος σας;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Γιατί δεν βλέπω άλλα κορυφαία στελέχη, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Το βάρος πάντα το κουβαλάει ο αρχηγός του κόμματος, αλλά πρέπει να σας πω ότι για πρώτη φορά είναι καθισμένα γύρω από ένα τραπέζι, με τη μορφή της Γραμματείας της Εκλογικής Επιτροπής, όλα τα βασικά μας στελέχη και συζητούν για όλα τα θέματα.

Δημοσιογράφος: Μετά όμως πάνε στις εκλογικές τους περιφέρειες, δεν ασχολούνται με την κεντρική μάχη.

redsq Ευ. Βενιζέλος:  Αυτά συμπλέκονται, γιατί το μεγάλο πεδίο της εκλογικής μάχης είναι τα μέσα ενημέρωσης. Αρκεί φυσικά να είμαστε όλοι πολλαπλασιαστές των καθαρών βασικών μηνυμάτων μας. redsq

Tags: Συνεντεύξεις 2012