Reuters, Κυριακή, 29 Απριλίου 2012

Ο ηγέτης των σοσιαλιστών κάνει έκκληση στους Έλληνες να σταματήσουν την ακροδεξιά*.

*Φοβάται την είσοδο του κόμματος της Χρυσής Αυγής στην Βουλή
* Παλεύει για να πείσει πως η λιτότητα είναι ο ασφαλής δρόμος
* Θέλει να κυβερνήσουν μαζί τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα
*Το ΠΑΣΟΚ χάνει πολλούς παραδοσιακούς ψηφοφόρους του στην Αχαΐα

Της Ντίνας Κυριακίδου

Πάτρα, Ελλάδα, 29 Απριλίου (Reuters) – Ο ηγέτης των Ελλήνων σοσιαλιστών, Ευάγγελος Βενιζέλος, προειδοποίησε τους ψηφοφόρους πως αφήνουν την ακροδεξιά με το «περπάτημα της χήνας» να περάσει την πύλη του Κοινοβουλίου και έκανε έκκληση να δείξουν κατανόηση για τα μέτρα λιτότητας που προώθησε το κόμμα του σε αντάλλαγμα ενός διεθνούς πακέτου διάσωσης.

Ο Βενιζέλος πήρε την αρχηγία του σοσιαλιστικού κόμματος, του ΠΑΣΟΚ, που εδώ και δεκαετίες είναι το μεγαλύτερο στην χώρα, πριν λίγο καιρό για να ξανακερδίσει τη λαϊκή στήριξη στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, όπου οι ψηφοφόροι αναμένεται να τιμωρήσουν τα κόμματα που υποστήριξαν τα επώδυνα μέτρα λιτότητας.

Σε συνέντευξή του, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε για την άνοδο του ακραίου εθνικιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή, το οποίο ενδέχεται να πάρει 5% περίπου των ψήφων, ξεπερνώντας με άνεση το όριο του 3% που χρειάζεται για την είσοδο στην Βουλή.


«Η Χρυσή Αυγή είναι ένα ακραίο φαινόμενο, πιστεύω πως είναι ένα παράδειγμα φασισμού και  είμαστε ριζικά αντίθετοι σε αυτό. Είναι προσβολή προς την ιστορία μας και το Κοινοβούλιο μας», είπε ο κ. Βενιζέλος, λέγοντας πως η Ελλάδα ενδεχομένως να βιώνει τη δική της εκδοχή της γερμανικής «Βαϊμάρης» που οδήγησε στην άνοδο του Ναζιστικού Κόμματος και του Αδόλφου Χίτλερ στη εξουσία.

Η Χρυσή Αυγή, η οποία υπόσχεται να απελάσει τόσο τους νόμιμους όσο και τους παράνομους μετανάστες και κάνει συγκεντρώσεις υπό την σημαία ενός αρχαιοελληνικού συμβόλου που θυμίζει με την σβάστικα, έχει κερδίσει τις καρδιές πολλών φτωχών Ελλήνων με την τακτική του να τους προσφέρει ρουχισμό και δέματα με τρόφιμα.
Ισχυρίζεται πως είναι απλά ένα εθνικιστικό κόμμα, και έχει προσελκύσει μια μεγάλη μερίδα της ψήφου διαμαρτυρίας μέσω της επίθεσης που εξαπολύει εναντίον του πακέτου στήριξης και αυτού που αποκαλεί γερμανική επικυριαρχία της Ευρώπης.

Τα κόμματα της συγκυβέρνησης ανησυχούν τόσο πολύ για την άνοδο της ακροδεξιάς ώστε κατά την διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων η κυβέρνηση έχει συλλάβει χιλιάδες παράνομους μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας και ξεκίνησε την κατασκευή κέντρων κράτησης για να τους φιλοξενήσει.

Ο Βενιζέλος λέει πως ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσει η Ελλάδα το μέλλον της είναι να υπάρξει κυβερνητικός συνασπισμός των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων. «Περισσότερο από το 75% των πολιτών, λένε πως είναι υπέρ της Ευρώπης και του ευρώ. Αυτό πρέπει να εκφραστεί».

Ο δεινός ρήτορας, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει την άνοδο της ακροδεξιάς στην χώρα, λέγοντας πως η επιτυχία της ηγέτιδας του Εθνικιστικού Μετώπου, Marine Le Pen, στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών είναι απόδειξη της δεξιάς στροφής.

Η Le Pen κέρδισε το ένα πέμπτο περίπου των ψήφων.

Το ΠΑΣΟΚ και ο βασικός του συντηρητικός αντίπαλος, η Νέα Δημοκρατία, βλέπουν τους ψηφοφόρους του να διαρρέουν προς μικρότερους σχηματισμούς, πριν τις εκλογές της 6ης Μαΐου, γεγονός που απειλεί την δυνατότητα τους να σχηματίσουν μια κυβέρνηση που θα παραμείνει πιστή στους όρους της διεθνούς βοήθειας που έχει ως στόχο η Αθήνα να μείνει μακριά από την χρεοκοπία και εντός της ευρωζώνης.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται, με το ΠΑΣΟΚ να είναι στην δεύτερη θέση. Κανένα από τα τέσσερα κόμματα που ακολουθούσαν στις επόμενες θέσεις δεν στηρίζουν το πακέτο διάσωσης από την Ε.Ε. και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πολλές από τις δημοσιονομικές περικοπές επιβάρυναν την πολιτική βάση του ΠΑΣΟΚ –τους δημόσιους υπαλλήλους- και το κόμμα είδε να λιποτακτούν μαζικά οπαδοί του προς άλλα κόμματα.

Ο Βενιζέλος έχει μετριάσει κάποιον από τον θυμό, παρά το γεγονός ότι επέβλεψε μεγάλο μέρος του προγράμματος ως Υπουργός Οικονομικών. Πολλοί θεωρούν ότι μπήκε αργά στην μάχη της ελληνικής κρίση χρέους της Ελλάδας καθώς επιστρατεύτηκε κυριολεκτικά το τελευταίο λεπτό από τον προκάτοχό του στο κόμμα, τον πρώην Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στον οποίον στρέφεται το μεγαλύτερο μέρος της κριτικής.

Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΥΡΡΙΚΝΩΝΕΤΑΙ

 «Δεν θα επιτρέπουμε νέο-Ναζί να μπουν στο Κοινοβούλιο με το βάδισμα της χήνας και Χιτλερικούς χαιρετισμούς. Η ελληνική κοινωνία θα νικήσει, δεν θα υποκύψει στον φασισμό» είπε ο Βενιζέλος σε 2.000 οπαδούς του το βράδυ της Παρασκευής, στην πόλη της Πάτρας υπενθυμίζοντας πόσο πολύ έχει υποφέρει η Ελλάδα στην ναζιστική κατοχή κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ωστόσο η συγκέντρωση στο μικρό, κλειστό γυμναστήριο θύμιζε χλωμή απομίμηση των μαζικών συγκεντρώσεων προηγούμενων εκλογών στην Πάτρα, ενός παραδοσιακού σοσιαλιστικού «κάστρου» και έδρας της οικογένειας Παπανδρέου η οποία ίδρυσε το κόμμα.

Οι ντόπιοι θυμούνται όταν περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι –ο μισός πληθυσμός της πόλης- πήγαν να ακούσουν τον αείμνηστο ιδρυτή,  Ανδρέα Παπανδρέου, να μιλά. Το 2009, το 53% ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και το 29% την Νέα Δημοκρατία, εκλέγοντας στην Βουλή τέσσερις σοσιαλιστές.

 «Θα πάρουμε δύο έδρες αυτή την φορά», λέει ο Μιχάλης Κάνιστρας, 61 ετών, υποστηρικτής του ΠΑΣΟΚ εδώ και χρόνια. Ο ίδιος παραδέχεται πως ο χειρισμός της κρίσης εκ μέρους του Γιώργου Παπανδρέου, μιας κρίσης που δημιούργησε τριγμούς στο ευρώ και έριξε την Ελλάδα στην χειρότερη της ύφεση εδώ και δεκαετίες, έχει πλήξει την λαϊκή στήριξη προς το ΠΑΣΟΚ.

 «Αλλά ο Βενιζέλος δίνει νέο αέρα στο κόμμα. Ξέρει πώς να χειριστεί την κρίση, έχει την ευφυΐα για κάτι τέτοιο», λέει ο κ. Κάνιστρας.

Ο Βενιζέλος έχει αναζωογονήσει τις ελπίδες του ΠΑΣΟΚ από τότε που ανέλαβε στην θέση του Παπανδρέου τον περασμένο Μάρτιο, ανεβάζοντας το κόμμα από την πέμπτη στην δεύτερη θέση.

Ο διορισμός του Βενιζέλου την τελευταία στιγμή από τον Παπανδρέου στο Υπουργείο Οικονομικών τον έφερε στη γραμμή του πυρός. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέκριναν τον Βενιζέλο πως δεν κατάφερε να συμμορφωθεί με τις μεταρρυθμίσεις, ωστόσο ο ίδιος κατάφερε να διασφαλίσει το δεύτερο πακέτο στήριξης ύψους 130 δισ. ευρώ (172,37 δισ. δολάρια) και την ανταλλαγή χρέους που έσβησε πάνω από 100 δισ. ευρώ ελληνικού δημόσιου χρέους.

Ο Βενιζέλος αντιμετωπίζει το δύσκολο έργο να υπερασπιστεί το κόμμα του μετά από δεκαετίες κακοδιαχείρισης, απέναντι σε ένα οικονομικό περιβάλλον οικονομικής κατάπτωσης. Με την Ελλάδα στον πέμπτο χρόνο ύφεσης και με έναν στους πέντε πολίτες άνεργους, πολλοί νέοι φεύγουν και οι ηλικιωμένοι μόλις που τα βγάζουν πέρα.

 «Παλεύουμε για να πείσουμε τους Έλληνες πως ο δρόμος που ακολουθούμε είναι δύσκολος, αλλά ασφαλής. Είμαι ειλικρινής και αυτοκριτικός, αλλά προσπαθώ να εξηγήσω πως αυτό που κάναμε ήταν για να προστατέψουμε, όχι να πληγώσουμε, τον ελληνικό λαό», λέει ο Βενιζέλος.

ΣΚΛΗΡΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

Στα καφενεία της Πάτρας ο κόσμος λέει πως είναι απογοητευμένος από το κόμμα που για χρόνια στήριζε, επειδή δεν έχει αντιμετωπίσει τα προβλήματα της πόλης. Δεκάδες παράνομοι μετανάστες ζουν στην εξαθλίωση κοντά στο λιμάνι, ελπίζοντας να μπουν κρυφά σε κάποιο καράβι που φεύγει.

 «Τη νύχτα δεν μπορείς να περπατήσεις εκεί. Ο Παπανδρέου μας απογοήτευσε, ιδίως επειδή η οικογένεια του κατάγεται από εδώ», λέει ο 37-χρονος υπάλληλος γραφείου Γιώργος Μαγδαληνός.

Το λιμάνι της Πάτρας είναι μια πύλη προς την Δύση με τα παλιά νεοκλασσικά του κτίρια να επισκιάζονται από τις πολυκατοικίες. Το κρατικό πανεπιστήμιο δίνει ώθηση στην οικονομία της πόλης και γεμίζει τα καφενεία κατά μήκος της παραλίας όλες τις ώρες της μέρας.

Ο Παπανδρέου ήταν παρών στην ομιλία του Βενιζέλου το βράδυ της Παρασκευής. Μπήκαν στην αίθουσα του γηπέδου μαζί, υπό τις επευφημίες οπαδών αλλά και υπό τις ιαχές «Κλέφτες, Κλέφτες!» που φώναζαν αριστεροί διαδηλωτές απ΄έξω. Οι συνεργάτες του Παπανδρέου είπαν πως ο ίδιος δεν θα κάνει καμία άλλη δημόσια εμφάνιση στην Πάτρα, την πόλη στην οποία είναι υποψήφιος βουλευτής.

Λέει ο κ. Μαγδαληνός: «Στήριξα το ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες δύο εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά τώρα δεν θέλω καν να ψηφίσω. Πολλοί λένε πως θα ψηφίσουν την Χρυσή Αυγή, αλλά εγώ δεν θα το κάνω. Μπορεί να ψηφίσω κάποιο από τα μικρότερα κόμματα της Αριστεράς».

Ο Βενιζέλος είναι αισιόδοξος πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμφωνήσει σε ένα σχέδιο το οποίο θα ανακουφίσει τους πόνους από το επώδυνο πρόγραμμα λιτότητας, μέσα από την παράταση [της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής] από δύο σε τρία χρόνια, που θα δώσει ώθηση στην οικονομία.

 «Η διαφορά μας με την Νέα Δημοκρατία είναι πως εμείς δεν δίνουμε παλαιοκομματικού τύπου υποσχέσεις. Προτείνουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση σε τρία χρόνια αντί για δύο. Δεν έχουμε ακόμα συμφωνήσει [με τους δανειστές] αλλά είμαι βέβαιος πως αυτό το σχέδιο θα γίνει αποδεκτό» λέει ο Βενιζέλος.

Οι πολιτικοί αναλυτές λένε πως τα δύο μεγάλα κόμματα δεν θα έχουν άλλη επιλογή παρά να συνεργαστούν μετά τις εκλογές, οπότε και αναμένεται να συγκεντρώσουν μαζί το 35%-40% των ψήφων περίπου.

Αλλά θα είναι ένας γάμος με το πιστόλι στον κρόταφο.

Ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, έχει καταστήσει σαφές πως, παρά το γεγονός πως αποδέχεται τους στόχους του προγράμματος, θα επαναδιαπραγματευθεί τον τρόπο με τον οποίο αυτοί θα επιτευχθούν και ότι προτιμά να κυβερνήσει μόνος του.

Ο Βενιζέλος λέει πως η Ελλάδα χρειάζεται μια ευρύτερη πλειοψηφία και είναι βέβαιος πως οι πολίτες θα ψηφίσουν τα κόμματα που θα τους βγάλουν από την κρίση.

 «Ο αριθμός των αναποφάσιστων ψηφοφόρων είναι τόσο μεγάλος που κάθε συζήτηση για το τελικό αποτέλεσμα δεν έχει αξία. Οι εκλογές θα κριθούν τις τρεις τελευταίες ημέρες», λέει ο Βενιζέλος. «Οι Έλληνες πολίτες μπορεί να είναι πικραμένοι, αλλά είναι σοφοί».

*https://www.reuters.com/article/uk-greece-election-venizelos-idUKBRE83S03120120429 

 

Tags: Εκφασισμός | ΝεοναζισμόςΣυνεντεύξεις 2012

23.1.2024: Γάμος ομοφύλων, τεκνοθεσία, παρένθετη μητρότητα. Συνταγματικό πλαίσιο και νομοθετική ρύθμιση | Κύκλος Ιδεώνhttps://ekyklos.gr/ev/847-23-1-2024-gamos-omofylon-teknothesia-parentheti-mitrotita-syntagmatiko-plaisio-kai-nomothetiki-rythmisi.html 

 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375