The Guardian, Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Ελληνικές εκλογές: Σε μια αποκλειστική του συνέντευξη, ο ηγέτης των σοσιαλιστών Ευάγγελος Βενιζέλος καλεί σε εκλογική κινητοποίηση

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως πάνω από το 75% των Ελλήνων εξακολουθούν να στηρίζουν το ευρώ παρά τις διαρκείς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

της Helena Smith, Αθήνα

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σκέφτεται δύο φορές πριν πει κάτι. Ο άνθρωπος που συνέβαλε στην πραγματοποίηση της μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης χρέους στην παγκόσμια ιστορία κατά τη συνεχή προσπάθεια αποτροπής μιας ελληνικής χρεοκοπίας, μιλά με την προσοχή που αρμόζει σε έναν καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, ιδιότητα που είχε πριν μπει στην πολιτική.

Ωστόσο, ελάχιστες ημέρες πριν πάνε να ψηφίσουν οι Έλληνες, ο γεμάτος αυτοπεποίθηση πρώην Υπουργός Οικονομικών δεν έχει καμία αμφιβολία πως η εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής είναι η «πιο κρίσιμη» από όσες έχει δει η χώρα μετά την επάνοδό της στην Δημοκρατία το 1974.

«Η μάχη θα κριθεί τις τελευταίες μέρες», λέει στην πρώτη του μεγάλη συνέντευξη σε ξένη εφημερίδα από τότε που ανέλαβε το πηδάλιο του σοσιαλιστικού κόμματος ΠΑΣΟΚ τον Μάρτιο. «Οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να δώσουν μια ξεκάθαρη απάντηση για το αν θέλουν [να ακολουθήσουν] μια φιλοευρωπαϊκή πορεία, ασφαλή και υπεύθυνη, ή κάτι άλλο».

Αν αποφασίσουν το «κάτι άλλο», η χώρα που άναψε την σπίθα της συνεχώς αυξανόμενης ευρωπαϊκής κρίσης χρέους δεν θα γυρίζει απλά την πλάτη στις «προοδευτικές μεταρρυθμίσεις» για τον εκσυγχρονισμό της ετοιμοθάνατης οικονομίας της, αλλά θα επιλέγει να ρίξει την ευρωζώνη σε ακόμα βαθύτερη κρίση.

Ο Βενιζέλος παραδέχεται πως ανησυχεί. Αν και οι έρευνες της κοινής γνώμης δείχνουν πως πλέον του 75% των Ελλήνων πολιτών εξακολουθούν να είναι ισχυροί υποστηρικτές του ευρώ –παρά τις βαθιές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που πολλοί έχουν υποστεί στα δύο και πλέον χρόνια σκληρής λιτότητας- ένας μεγάλο ποσοστό, λέει, μοιάζει να μπερδεύεται από «ορισμένες παρανοήσεις».

 «Υπάρχουν κάποιες παρανοήσεις που με ανησυχούν: για παράδειγμα, η παρανόηση πως ό,τι και αν συμβεί, δεν θα φύγουμε από το ευρώ», λέει, προσθέτοντας πως με όλα αυτά που διακυβεύονται, είναι σημαντικό η «πολιτική σταθερότητα» της Ελλάδας να διασφαλιστεί στην κάλπη.

«Με βάση την λογική, η Ευρώπη και η Ευρωζώνη δεν έχουν κανένα λόγο να εξωθήσουν την Ελλάδα εκτός ευρώ. Αλλά μιλάμε για ένα σύστημα στο οποίο συμμετέχουν πολλά κόμματα, πολλές χώρες, πολλές κυβερνήσεις, πολλά εκλογικά σώματα και θα μπορούσαμε να έχουμε γεγονότα τα οποία, πάλι με βάση την λογική, θα ήταν ανεξέλεγκτα», λέει.

Με σχεδόν άδεια τα κρατικά ταμεία της Αθήνας εξαιτίας αποκλειστικά και μόνο μιας διαφθαρμένης και ανυπόληπτης πολιτικής ελίτ, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν δραματική πτώση στην στήριξη των παραδοσιακών κομμάτων που στηρίζουν τους αυστηρούς όρους των δανείων διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ, τα οποία κρατούν την οικονομία ζωντανή και εντός Ευρωζώνης.

Παγιδευμένοι στον πέμπτο χρόνο ύφεσης, τη χειρότερη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και με ελάχιστο φως να διαφαίνεται στο τέλος του τούνελ, οι Έλληνες μοιάζουν έτοιμοι να δώσουν τη στήριξή τους σε «αντιμνημονιακούς» εξτρεμιστές, συμπεριλαμβανομένης της Χρυσής Αυγής η οποία φαίνεται να παίρνει το 5% της λαϊκής ψήφου.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τον εκφασισμό της ελληνικής κοινωνίας, ούτε το Κοινοβούλιο μπορεί να φιλοξενήσει οπαδούς του νεοφασισμού», είπε ο Βενιζέλος. «Είναι παράλογο και κρίμα ότι άνθρωποι που είναι σε απόγνωση, που είναι πικραμένοι, που είναι άνεργοι και έχουν χάσει τις επιχειρήσεις τους, να πείθονται από τέτοιες πολιτικές».

Στο Βενιζέλο δεν διαφεύγει το γεγονός πως η πικρία και η απόγνωση είναι παράγωγα των μέτρων λιτότητας που ο ίδιος αναγκάστηκε να υιοθετήσει όταν διορίστηκε Υπουργός Οικονομικών μετά τις έντονες επικρίσεις που δέχθηκε η Αθήνα για τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες πέρυσι.

Δρακόντειες περικοπές, νέοι φόροι και ποσοστά ανεργίας ρεκόρ έχουν τις επιπτώσεις τους στα ποσοστά στήριξης στο σύνολο του πολιτικού κατεστημένου, αλλά κανένα κόμμα δεν έχει πληγεί περισσότερο από το ΠΑΣΟΚ.

Το κόμμα που εκτινάχθηκε στην εξουσία με μια συντριπτική νίκη το 2009, είδε πολλούς υποστηρικτές του να λιποτακτούν εν μέσω συνεχόμενων επιθέσεων από μέτρα λιτότητας εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων, που αποτελούν την παραδοσιακή κομματική του βάση.

Οι έρευνες της κοινής γνώμης δείχνουν πως τέσσερις στους 10 υποστηρικτές του ΠΑΣΟΚ είναι ανήκουν στον πρωτοφανή σε μέγεθος όγκο των αναποφάσιστων ψηφοφόρων. «Υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι χωρίς δουλειά… δεν υπάρχει οικογένεια χωρίς έναν άνεργο», λέει ο Βενιζέλος, παραδεχόμενος πως και αυτός έχει συγγενείς «με πολλά προσόντα» που δεν μπορούν να βρουν δουλειά.

Η προοπτική ακόμα μεγαλύτερων περικοπών στις δαπάνες τον Ιούνιο, όταν η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να ανακοινώσει περικοπές €11,5 δισ., όπως προβλέπει η τελευταία δανειακή σύμβαση των €130 δισ., έχει προκαλέσει μεγαλύτερη οργή και έχει αυξήσει την αγωνία που προκαλούν οι εκλογικές.

«Σε μεγάλο βαθμό, η μάχη θα κριθεί εντός του ΠΑΣΟΚ», λέει ο Βενιζέλος, του οποίου η άνοδος στην θέση του Προέδρου του κόμματος ήταν ένα ακόμα επεισόδιο στη εξελισσόμενη κρίση που κόστισε στον προκάτοχό του –τον πρώην Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου- τη θέση του. «Θέλουμε να πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους πως, παρά την πικρία τους και τις χαμένες ελπίδες… πρέπει να στηρίξουν ξανά το ΠΑΣΟΚ», λέει ο 55χρονος Βενιζέλος, του οποίου η ηγεσία έχει αναβιώσει τις ελπίδες στο κόμμα, έστω κι αν αυτό εξακολουθεί να βρίσκεται πίσω από την συντηρητική Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις.

Μέχρι και τις 20 Απριλίου, ημέρα έναρξης της απαγόρευσης δημοσίευσης δημοσκοπήσεων, όπως προβλέπει ο εκλογικός νόμος, οι έρευνες της κοινής γνώμης έδειχναν πως τα δύο κόμματα εξουσίας της χώρας, θα κέρδιζαν συγκεντρωτικά λιγότερο από το 50% της ψήφου –σε σύγκριση με το σχεδόν 80% που κέρδισαν στις τελευταίες εκλογές το 2009. Αντιθέτως, οι Έλληνες φαίνεται ότι είναι πιθανότερο να ψηφίσουν υπέρ διαφόρων περιθωριακών κομμάτων των άκρων, από τα αριστερά και τα δεξιά, με τους σκληροπυρηνικούς κομμουνιστές και άλλους ακροαριστερούς να αναμένεται να συγκεντρώσουν ακόμα και το 30% της ψήφου.

Οι Έλληνες έχουν επιδείξει «μεγάλο κουράγιο» στις θυσίες που έχουν κάνει και οι οποίες έχουν αρχίσει να αποδίδουν. «Θα έλεγα πως έχουμε διανύσει πάνω από τα 2/3 της απόστασης μέσα στην κρίση», λέει ο Βενιζέλος. «Ξεκινήσαμε με ένα πρωτογενές έλλειμμα ύψους €24,5 δισ. και τώρα βρισκόμαστε στα €2 δισ. … αλλά πρέπει να βοηθηθούμε ώστε να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο. Από αυτή την άποψη, είναι πολύ σημαντική η στήριξη της Ελλάδας [από την ΕΕ] σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη».

Ούτε η Νέα Δημοκρατία, ούτε το ΠΑΣΟΚ, που από τον περασμένο Νοέμβριο συμμετέχουν σε έναν εύθραυστο συνασπισμό καταμερισμού εξουσίας, έχουν πολλά περιθώρια για παλαιού τύπου προεκλογικές υποσχέσεις. Μέχρι σήμερα, η μεγαλύτερη υπόσχεση εκ μέρους του σοσιαλιστή ηγέτη είναι πως θα ζητήσει από την ΕΕ και το ΔΝΤ να αφήσουν την Αθήνα να επεκτείνει την περίοδο εφαρμογής των πιο πρόσφατων περικοπών μέχρι το τέλος του 2015 αντί για το 2014. Για τον Βενιζέλο, η χώρα είναι ακόμα «σε πόλεμο». Για τον άνθρωπο που έχει συνδεθεί περισσότερο από κάθε άλλον με τις δαιδαλώδεις διαπραγματεύσεις που κατέληξαν στην διαγραφή €108 δισ. από το ελληνικό δημόσιο χρέος μέσω μιας γιγαντιαίας ανταλλαγής ομολόγων, αυτός είναι ένας πόλεμος που θα μπορούσε να αποσοβηθεί αν η Ευρώπη είχε κρούσει νωρίτερα τον κώδωνα του κινδύνου. 

Αντίθετα, λέει ο Βενιζέλος, η μικροσκοπική Ελλάδα αφέθηκε να μετατραπεί σε «εργαστήρι της ιστορίας», ακριβώς όπως ήταν τη δεκαετία του ’40 όταν ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στις κομμουνιστικές και αντικομμουνιστικές δυνάμεις την έφεραν στην πρώτη γραμμή του Ψυχρού Πολέμου. «Ο κώδωνας του κινδύνου έπρεπε να έχει κτυπήσει νωρίτερα. Έπρεπε να είχαμε κάνει πράγματα που δεν κατανοήσαμε πως έπρεπε να τα κάνουμε, επειδή δεν μας είχαν προειδοποιήσει έγκαιρα. Και γι αυτό, οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης φέρουν κάποια ευθύνη».

Επειδή οι οικονομικές αστοχίες συζητούνταν μόνο σε επίπεδο Πρωθυπουργών ή Υπουργών Οικονομικών και διοικητών κεντρικών τραπεζών, το μέγεθος της κρίσης δεν είχε γίνει αντιληπτό όταν και τελικά “εξερράγη” κάτω από την Ακρόπολη στα τέλη του 2009. «Είχαμε την αίσθηση πως ήταν μια συμβατική κρίση, όπως μια πλημμύρα ή ένας σεισμός», λέει. «Δεν κατανοήσαμε πως ήταν περισσότερο σαν μια πυρηνική καταστροφή για την οικονομία και πως βασικά στοιχεία της οικονομικής πολιτικής είχαν εντελώς εκτροχιαστεί». Οικονομία σε ελεύθερη πτώση, πολιτική αστάθεια και η προοπτική εκφασισμού έδειχναν το άσχημο πρόσωπό τους και αυτό δεν ήταν κάτι που φανταζόταν ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου όταν έμπαινε στην πολιτική.

Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μετά την πτώση της Χούντας, 31 χρόνια μετά την ένταξη της Αθήνας στην τότε Ευρωπαϊκή Κοινότητα και 11 χρόνια μετά την υιοθέτηση του ευρώ, η χαοτική κατάσταση στην Ελλάδα είναι «μια αντιστροφή των νόμων της ιστορίας», λέει.

Για όσους, όπως ο ίδιος, μεγάλωσαν με τα όνειρα και τα οράματα της αντιχουντικής πολιτικής της αντιπολίτευσης, η κρίση ήταν ένα τεράστιο σοκ. Αρκετές φορές ένιωσε «σαν πρόσφυγας» στην ίδια του την χώρα, με την απειλή της πτώσης του βιοτικού επιπέδου σε επίπεδα που είχαμε να δούμε από τις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60 και μετά, γεγονός που αποτελούσε ανατριχιαστική υπενθύμιση του τι μπορεί να επιφέρει η οικονομική κακοδιαχείριση.

Η διεύθυνση της χώρας εν μέσω τρικυμίας σήμαινε άυπνες νύχτες και την εκμάθηση της τέχνης του αυτοελέγχου, λέει ο Βενιζέλος που δηλώνει θαυμαστής του Τσόρτσιλ. 

 «Ποτέ δεν φαντάστηκα πως θα το έβλεπα αυτό. Η γενιά μου μεγάλωσε με την σκέψη πως κάθε χρόνο τα πράγματα θα ήταν καλύτερα», λέει. «Και τώρα, εδώ και πολλά χρόνια τα πράγματα χειροτερεύουν και η απόστασή μας από άλλες ευρωπαϊκές χώρες μεγαλώνει … Ήταν μια πολύ δύσκολη εμπειρία. Η ευθύνη και η αγωνία είναι τεράστιες».

 


The Guardian , Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Οι Έλληνες σοσιαλιστές ελπίζουν να κερδίσει της γαλλικές εκλογές ο François Hollande

Το φαβορί των γαλλικών εκλογών είναι η «καλύτερη λύση» για την Ελλάδα, λέει ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς στην ΕΕ το χάσμα απόψεων για τη λιτότητα μεγαλώνει.

της Helena Smith, Αθήνα

Ο ηγέτης του ελληνικού σοσιαλιστικού κόμματος λέει πως η χώρα εναποθέτει τις ελπίδες της στην εκλογή του François Hollande στις γαλλικές προεδρικές εκλογές της Κυριακής, με το φαβορί των σοσιαλιστών να θεωρείται ως ο καλύτερος εγγυητής των αναπτυξιακών πολιτικών που χρειάζεται τόσο απεγνωσμένα η χτυπημένη από την λιτότητα περιφέρεια του νότου της ΕΕ.

Καθώς και οι Έλληνες πηγαίνουν στις κάλπες [την ίδια μέρα], ο ηγέτης του σοσιαλιστικού κόμματος ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε σε συνέντευξή του στη Guardian: «Ευελπιστούμε πως θα κερδίσει ο Hollande. Είναιμεδιαφοράηκαλύτερηλύση».

Η υποστήριξη προς τον Γάλλο σοσιαλιστή είναι το μέχρι σήμερα πιο κραυγαλέο παράδειγμα του ολοένα και μεγαλύτερου χάσματος εντός της Ευρώπης απέναντι στην Καλβινιστική προσέγγιση του Βερολίνου για την επίλυση της κρίσης. Μιας κρίσης που πολλοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είχε περιοριστεί όταν ξέσπασε για πρώτη φορά στην Αθήνα, αν δεν είχε επιλεγεί μια τόσο ανελέητη λιτότητα.

 «Αναμφίβολα αυτός είναι πόλεμος, είναι ο πόλεμος της γενιάς μας», λέει ο Βενιζέλος ο οποίος ήταν έφηβος κατά την διάρκεια του στρατιωτικού καθεστώτος την περίοδο 1967-1974. «Μετά την δικτατορία, η γενιά μας δεν αντιμετώπισε δυσκολίες. Ζήσαμε 38 πολύ χαρούμενα χρόνια ευημερίας».

Δεσμευόμενος να δώσει τέλος στην ανελέητη έμφαση στην λιτότητα που προωθεί η παντοδύναμη Γερμανία ως απάντηση στα δεινά του χρέους της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, ο Hollande δήλωσε τα εξής κατά την διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στο Παρίσι την περασμένη Κυριακή: «Οι λαοί της Ευρώπης προσβλέπουν σε εμάς». Ο Hollande έχει υποσχεθεί ότι αν εκλεγεί θα στείλει επιστολή στις υπόλοιπες κυβερνήσεις της ευρωζώνης, ζητώντας την υιοθέτηση ενός πακέτο που θα στοχεύει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη.

Ο Hollande, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα δεσμεύτηκε ότι αν επικρατήσει του Προέδρου Nicolas Sarkozy θα βοηθήσει την Ελλάδα «να επανακτήσει ένα επίπεδο ανάπτυξης», έχει υποσχεθεί να επαναδιαπραγματευθεί το δημοσιονομικό σύμφωνο στο οποίο η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel έχει υποχρεώσει τα κράτη της νομισματικής ένωσης να δηλώσουν συμμετοχή. Η Συνθήκη, το επιστέγασμα της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής που επιδιώκει η Γερμανία, υποχρεώνει τα κράτη-μέλη της ΕΕ να παραμείνουν εντός αυστηρών δημοσιονομικών στόχων.

Για χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, η ανελέητη στόχευση στην λιτότητα έχει οδηγήσει σε ιστορικά επίπεδα ανεργίας και φτώχιας, η οποία συνεχώς χειροτερεύει. Οι Έλληνες -που δείχνουν έτοιμοι να εγκαταλείψουν μαζικά τα κόμματα εξουσίας στις εκλογές της Κυριακής, τις πρώτες από τότε που ξέσπασε η κρίση– έχουν δει τα τελευταία δύο χρόνια τους μισθούς να μειώνονται 25%κατά μέσο όρο.  Οι συνταξιούχοι έχουν αναγκαστεί να επιβιώνουν ακόμα και με €500 το μήνα.  Οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα θα εκλέξουν μια Βουλή 300 μελών, από την οποία θα σχηματιστεί η κυβέρνηση.

Ο Βενιζέλος, το κόμμα του οποίου, το ΠΑΣΟΚ, συμμετέχει από τον περασμένο Νοέμβριο σε μια κυβέρνηση συνασπισμού έκτακτης ανάγκης υπό τον τεχνοκράτη Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, λέει πως είναι καιρός να δοθεί τέλος στην «μονοδιάστατη» προσέγγιση.

Η στόχευση πρέπει να είναι στην ανάπτυξη και οι κανόνες πρέπει να χαλαρώσουν, αν είναι να βγει η Αθήνα από τον «φαύλο κύκλο» στον οποίο βρίσκεται τώρα.

«Χρειαζόμαστε βοήθεια. Προτείνω το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής να επεκταθεί κατά ένα χρόνο … αυτή η κάπως πιο ήπια προσαρμογή, από δύο σε τρία χρόνια, θα μας βοηθήσει πολύ», λέει στην συνέντευξή του. «Και φυσικά πρέπει να συνεχίσουμε πολύ εντατικά με τις διαρθρωτικές αλλαγές, αλλαγές που θα απελευθερώσουν και θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας».

Λέει επίσης πως η απόφαση να χαλαρώσει ο στόχος του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων της χώρας και να προβλέπει αντί για έσοδα €50 δισ., έσοδα €19 δισ. τα επόμενα τρία χρόνια είναι «πολύ πιο ρεαλιστική».

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως κανένα κόμμα δεν θα κερδίσει ξεκάθαρη πλειοψηφία και με τους όλο και μεγαλύτερους φόβους για πολιτική αστάθεια να επιδεινώνουν την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, ο Βενιζέλος λέει πως είναι ζωτικής σημασίας να περιοριστεί η αίσθηση απελπισίας, σε έναν πληθυσμό που φαίνεται έτοιμος να ψηφίσει εξτρεμιστικά κόμματα των άκρων, συμπεριλαμβανομένης της Χρυσής Αυγής.

«Είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να εμπνεύσουμε τους πολίτες υπό πολύ δύσκολες συνθήκες, υπό συνθήκες οι οποίες συνήθως προκαλούν απαισιοδοξία και απόγνωση», λέει ο Βενιζέλος.

Οι διαπραγματεύσεις για το αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας μέσω της εξώθησης του ιδιωτικού τομέα να δεχθεί τεράστιες απώλειες στα ελληνικά ομόλογα –η μεγαλύτερη ανταλλαγή ομολόγων στην ιστορία- ήταν «οι πιο σημαντικές» διαπραγματεύσεις που έγιναν ποτέ από την εποχή της Συνθήκης της Λοζάνης το 1923, με την οποία είχε γίνει η γιγαντιαία ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μετά την καταστροφική εκστρατεία των ελληνικών δυνάμεων στην Μικρά Ασία το 1922.

Η Γερμανία, προσθέτει, όπως κάθε άλλη χώρα της ΕΕ δεν έχει «χάσει οικονομικά» με την παροχή δανείων βοήθειας προς την Ελλάδα.

 «Παίρνουν ένα μικρό, λογικό επιτόκιο και η Ελλάδα εξυπηρετεί τα δάνειά της. Το θέμα, γενικότερα, είναι πως η ευρωζώνη πρέπει να έχει μια στρατηγική και πιστεύουμε πως οι [πολιτικές] ισορροπίες στην Ευρώπη πρέπει να αλλάξουν. Η Ευρώπη πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται με άλλον τρόπο. Η προσέγγιση της είναι πολύ μονοδιάστατη από την οπτική γωνία του πώς έχει χειριστεί την οικονομική κρίση».


 

The Guardian Business Blog, Τρίτη 1 Μαΐου 2012

 

Ζωντανή κάλυψης της κρίσης στην ευρωζώνη: Ο Βενιζέλος προειδοποιεί πως η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη κινδυνεύει.

Ο ηγέτης που ΠΑΣΟΚ λέει στη Guardian πως οι επερχόμενες εκλογές είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της Ελλάδας από την εποχή της πτώσης της Χούντας το 1974.

του Graeme Wearden

8.26 πμ: Δεν αποτελεί έκπληξη πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αρχηγός του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, θα ήθελε να κερδίσει τις γαλλικές προεδρικές εκλογές ένας αριστερός ομοϊδεάτης. Αλλά η ισχύς της στήριξής του για τον François Hollande είναι αξιομνημόνευτη και δείχνει πως η ευρωπαϊκή Αριστερά χάνει με γρήγορους ρυθμούς της υπομονή της με την ανελέητη στόχευση στην λιτότητα.

Σε αυτήν την αποκλειστική του συνέντευξη με την Guardian, ο Βενιζέλος λέει πως το ΠΑΣΟΚ σταυρώνει τα δάχτυλά του για έναν θρίαμβο του Hollande.

«Ευελπιστούμε πως θα κερδίσει ο Hollande. Είναι με διαφορά η καλύτερη λύση».

Η δέσμευση του Hollande να επαναδιαπραγματευθεί το δημοσιονομικό σύμφωνο της ευρωζώνης έγινε δεκτή με θέρμη από τον Βενιζέλο, ο οποίος λέει πως η «μονοδιάστατη» προσέγγιση απέναντι στην κρίση πρέπει να τελειώσει. Όπως το έθεσε ο ίδιος:

«Το θέμα, γενικότερα, είναι πως η ευρωζώνη πρέπει να έχει μια στρατηγική και πιστεύουμε πως οι [πολιτικές] ισορροπίες στην Ευρώπη πρέπει να αλλάξουν. Η Ευρώπη πρέπει να ξεκινήσει να σκέφτεται με άλλον τρόπο. Η προσέγγιση της είναι πολύ μονοδιάστατη από την οπτική γωνία του πως έχει χειριστεί την οικονομική κρίση».

8.09 πμ: Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο νέος ηγέτης του κόμματος του ΠΑΣΟΚ, ήταν σε καλή φόρμα (τυπικά συγκρατημένος) κατά τη συνάντησή του με τη συνάδελφό μου Helena Smith, την ανταποκρίτριά μας στην Αθήνα.

Ο Βενιζέλος ήταν ξεκάθαρος πως οι βουλευτικές εκλογές, μόλις πέντε μέρες από σήμερα, δίνουν στην Ελλάδα την ευκαιρία να στείλει ένα μήνυμα πως θα ακολουθήσει «μια ασφαλή και υπεύθυνη» φιλοευρωπαϊκή πορεία.

Καθώς τα εξτρεμιστικά κόμματα αυξάνουν την δύναμή τους, ο Βενιζέλος παραδέχτηκε επίσης πως το μακροπρόθεσμο μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη φυσικά και δεν είναι εγγυημένο –αν και η χώρα εξασφάλισε το δεύτερο πακέτο [βοήθειας] τον Μάρτιο.

Σε ένα ξεκάθαρο μήνυμά του προς το μέσο Έλληνα με το οποίο του ζητούσε να μείνει μέσα στο κυρίαρχο ρεύμα και να μην φλερτάρει με τους εξτρεμιστές, είπε στην Helena:

«Υπάρχουν ορισμένες παρερμηνείες που με ανησυχούν: για παράδειγμα, η παρερμηνεία πως ό,τι και να γίνει δεν θα φύγουμε από το ευρώ».

Προσθέτοντας…

«Με βάση την λογική, η Ευρώπη και η Ευρωζώνη δεν έχουν κανένα λόγο να εξωθήσουν την Ελλάδα εκτός ευρώ. Αλλά μιλάμε για ένα σύστημα στο οποίο συμμετέχουν πολλά κόμματα, πολλές χώρες, πολλές κυβερνήσεις, πολλά εκλογικά σώματα και θα μπορούσαμε να έχουμε γεγονότα τα οποία, πάλι με βάση την λογική, θα ήταν ανεξέλεγκτα». 

Ο Βενιζέλος κράτησε την πιο αιχμηρή και οργίλη παρατήρησή του για το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής, λέγοντας πως θα ήταν λάθος για το Κοινοβούλιο να φιλοξενήσει «οπαδούς του νεοναζισμού», προσθέτοντας: «Είναι παράλογο και κρίμα ότι άνθρωποι που είναι σε απόγνωση, που είναι πικραμένοι, που είναι άνεργοι και έχουν χάσει τις επιχειρήσεις τους, να πείθονται από τέτοιες πολιτικές».

Τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, ωστόσο, δείχνουν πως η Χρυσή Αυγή ετοιμάζεται να συγκεντρώσει αρκετή στήριξη για να κερδίσει βουλευτικές έδρες με βάση το ελληνικό σύστημα της αναλογικής αντιπροσώπευσης. Κι αυτό, υποσχόμενη την έξοδο από το ευρώ και το τέλος στη μετανάστευση, μια πλατφόρμα που έχει αποδειχθεί δημοφιλής σε κάποιους Έλληνες.

Tags: Συνεντεύξεις 2012