Αθήνα, 2 Μαΐου 2012


Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στην εκπομπή  «Πρωινό ΑΝΤ1» 
με τους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Στρατή Λιαρέλλη

Γ. Παπαδάκης: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ που μας δεχόσαστε στο γραφείο σας.

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ ευχαριστώ που ήρθατε, καλημέρα σας.

Γ. Παπαδάκης: Είμαστε δυο μέρες πριν τις εκλογές ουσιαστικά, αντιλαμβάνομαι την κούραση και την αγωνία σας, γι’ αυτό θέλω να ξεκινήσουμε λίγο χαλαρά. Χθες άκουγα σε ερώτηση που σας έκανε συνάδελφός μου ότι ο κ. Τσίπρας είπε ότι «έχετε ξεφύγει», όπως στη γνωστή διαφήμιση. Και εσείς απαντήσατε με την γνωστή φράση στη διαφήμιση. Να παίξω και εγώ μ’ αφήνετε;

Ευ. Βενιζέλος: Παρακαλώ.

Γ. Παπαδάκης: Να φύγετε να πάτε αλλού.

Ευ. Βενιζέλος: Κατάλαβα το υπονοούμενο.

Γ. Παπαδάκης: Όχι, το γεγονός ότι σας κάνω να γελάσετε…

Ευ. Βενιζέλος: Μη χάσουμε και το χιούμορ μας.

Γ. Παπαδάκης: Κύριε Πρόεδρε, έχετε συναίσθηση το πώς σκέπτεται ο λαός και είσαστε σε μια κοινή γραμμή με τον ελληνικό λαό εσείς και τα υπόλοιπα κόμματα;

Ευ. Βενιζέλος: Απολύτως κύριε Παπαδάκη, έχω πλήρη συναίσθηση του τι συμβαίνει. Πώς νιώθει ο κάθε πολίτης, τι γίνεται σε κάθε σπιτικό, τι σημαίνει να είσαι άνεργος, τι σημαίνει να κινδυνεύεις να χάσεις τη δουλειά σου, τι σημαίνει να μην σου φθάνουν τα λεφτά, τι σημαίνει να είσαι μόνος, μεγάλος άνθρωπος και να φοβάσαι  για το τι μπορεί να σου συμβεί ανά πάσα στιγμή.

Γ. Παπαδάκης: Έχετε χάσει τον ύπνο σας εξαιτίας αυτού του γεγονότος;

Ευ. Βενιζέλος: Έχω χάσει τον ύπνο μου επί μήνες ολόκληρους αγωνιώντας και για τους πολίτες, για τους συμπολίτες μου, αλλά αγωνιώντας πρωτίστως για τη χώρα αυτή καθεαυτή, για το εάν θα σταθούμε όρθιοι, για το εάν θα πετύχουμε στην διαπραγμάτευση, για το εάν θα μειωθεί το χρέος, για το εάν θα πτωχεύσουμε, δεν θα πτωχεύσουμε. Ξέρετε πόσες κρίσιμες μέρες πέρασαν αυτό το διάστημα που ήμουν στο Υπουργείο Οικονομικών;

Στ. Λιαρέλλης: Ωστόσο κ. Πρόεδρε επειδή σας παρακολουθώ. Δυο παρατηρήσεις. Πρώτον γιατί δεν γεννάτε πολιτική; Αυτό βγάζει από μόνο μου ψευτιά. Επειδή τυχαίνει να ξέρουμε και ανθρώπους στην πολιτική και πολλοί από σας έχετε χιούμορ σήμερα, τώρα που σας είδα ξέχασα πώς γελάγατε.

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, τώρα όταν μιλάς για θέματα τόσο σοβαρά, όταν μιλάς για την ζωή ολόκληρης πατρίδας, για την αγωνία του κάθε ανθρώπου δεν μπορείς….

Στ. Λιαρέλλης: Είναι μερικές φορές όμως στοιχείο του επίπλαστου ή μιας υποκρισίας ότι κάποιοι θέλουν να βγαίνουν κουμπωμένοι.

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, το χιούμορ μας δεν το χάνουμε στις δυσκολίες.  Η φτώχια θέλει καλοπέραση λένε οι Έλληνες με την σοφία τους, αλλά το χαμόγελο όχι το γέλιο το οποίο μπορεί να δείχνει και μια έλλειψη σοβαρότητας και επίγνωσης, το χαμόγελο είναι συνυφασμένο με τον στοχασμό. Και καμιά φορά είναι και μελαγχολικό το χαμόγελο.

Στ. Λιαρέλλης: Αυτό είναι αλήθεια άρα δυο παρατηρήσεις. Η πρώτη είναι ότι πολλοί που λένε ότι πρέπει να σεβαστούμε τις υπογραφές μας, τις δανειακές μας συμβάσεις, ταυτόχρονα λένε πάρα πολλοί Έλληνες, δεν θέλουμε να γίνουμε Γερμανοί…

Ευ. Βενιζέλος: Μη φοβάστε δεν πρόκειται να γίνουμε Γερμανοί.

Στ. Λιαρέλλης: Ακούγοντάς σας από την αρχή και στις προηγούμενες συνεντεύξεις σας, με δεδομένο ότι έχετε ευφράδεια, έχετε άνεση λόγου, έχετε ευφυΐα, το αναγνωρίζουν και οι αντίπαλοί σας, σας απασχολεί το γεγονός ότι μπορεί να τα λέτε όμορφα και να μην σας ακούει κανένας, δεδομένου ότι πριν από ένα μήνα ήσασταν Υπουργός Οικονομικών;

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, εγώ στο Υπουργείο Οικονομικών για να αρχίσω από το τέλος, πήγα όχι επειδή το ήθελα, πήγα επειδή ένιωσα ότι εκείνη τη στιγμή πρέπει να επιτελέσω ένα εθνικό καθήκον.

Έπρεπε να υπάρχει κυβέρνηση, έπρεπε να υπάρχει εκπροσώπηση της χώρας, διαπραγμάτευση, κάποιος να συντονίσει όλη αυτή την προσπάθεια και στόχος ήταν αυτό που πετύχαμε, να πάμε σε ένα άλλο πρόγραμμα, πιο ολοκληρωμένο, να πάμε στην δραστική μείωση του χρέους, να βγάλουμε από τις πλάτες της πατρίδας μας, 106 δισεκατομμύρια χρέους, κάθε φορά οι κυβερνήσεις προσθέτουν χρέος. Έτυχε στη δική μου θητεία να αφαιρεθεί χρέος.

Έπρεπε να πάμε σε ένα ασφαλές τραπεζικό σύστημα, όχι χάριν των τραπεζιτών, αλλά χάριν των καταθέσεων και των καταθετών και των επιχειρήσεων που δανείζονται από τις τράπεζες για να δώσουν δουλειά στον κόσμο και αυτό σε μεγάλο βαθμό το πετύχαμε.

Βέβαια αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα και είναι το κρίσιμο και αυτό περιμένει ο κάθε πολίτης είναι, αφού διαμορφώσαμε το νέο πλαίσιο, αφού έχουμε μια νέα αφετηρία, αυτό μπορούμε να το μετατρέψουμε σε συγκεκριμένο όφελος για τον κάθε πολίτη, για την κάθε οικογένεια, για την επιχείρηση;

Αυτή η δεύτερη φάση αρχίζει τώρα. Γι’ αυτό λέω, είναι κρίμα από το Θεό αυτό που κερδίσαμε με τόσους κόπους, το επίτευγμα το εθνικό, χάρις στον κόσμο, χάρις στις θυσίες των πολιτών να μην το χάσουμε τώρα που θα ολοκληρωθεί η προσπάθεια και θα εξατομικευθεί το όφελος, θα φθάσει στον Έλληνα και στην οικογένειά του.

Γ. Παπαδάκης: Εγώ θέλω να είμαι ειλικρινής και σκληρός ταυτόχρονα, γιατί η αλήθεια είναι σκληρή. Πολλοί λένε ότι σώσατε την Ελλάδα και καταστρέψατε τους Έλληνες, γιατί το κόστος είναι τεράστιο κ. Πρόεδρε. Είπατε ότι, καταφέραμε να μειώσουμε το χρέος. Καταφέραμε να φέρουμε τη χώρα σε ένα τέτοιο επίπεδο που μπορεί να ελπίζει. Μα δεν ελπίζουν οι Έλληνες. Οι Έλληνες πηδάνε από τα μπαλκόνια. Οι Έλληνες πάνε στα συσσίτια. Οι Έλληνες δεν έχουν να φάνε. Οι Έλληνες κλαίνε. Οι Έλληνες δεν ονειρεύονται.

Ευ. Βενιζέλος: Τα ξέρω όλα αυτά. Και αν θέλετε αυτό είναι το τίμημα το κοινωνικό, το ηθικό, το ιστορικό που πληρώνουμε ως τόπος, γιατί με ευθύνη του πολιτικού συστήματος πρωτίστως, δεν ήμασταν προνοητικοί, δεν φτιάξαμε την χώρα μας σύγχρονη, ανταγωνιστική, δεν οργανώσαμε ένα παραγωγικό μοντέλο το οποίο να έχει βάσεις, γιατί η Ελλάδα έγινε η χώρα του καταναλωτισμού, της δημόσιας και ιδιωτικής κατανάλωσης με δανεικά. Είναι η χώρα που εισάγει και που δεν παράγει.

Άρα λοιπόν αυτό πρέπει να το διορθώσουμε τώρα για να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στην επόμενη γενιά, αλλά και στη δική μας γενιά, γιατί και εμείς έχουμε μπροστά μας χρόνια και τώρα παρατείνεται και ο μέσος όρος ζωής, το προσδόκιμο επιβίωσης.

Τι πρέπει να γίνει τώρα; Να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό που εμένα μου το λένε πιο σκληρά ακόμα. Είναι αυτό που σου λέει ο άλλος με απόρριψη που σου λέει, σας ευχαριστούμε που μας σώσατε, δεν θέλουμε να μας σώσετε άλλο. Που σε ειρωνεύεται και σου λέει, κοίταξε, με έβλαψες. Ενώ είναι ποτέ δυνατόν να πιστεύει κάποιος ότι εμείς θέλαμε να βλάψουμε τους πολίτες και να τιμωρήσουμε πολιτικά τον εαυτό μας; Εάν μπορούσαμε να αποφύγουμε σκληρά μέτρα θα τα παίρναμε;

Γ. Παπαδάκης: Το αποτέλεσμα μετράει όμως.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτή είναι η στάθμιση. Όταν πρέπει να κάνεις κάτι που αφορά το έθνος και το μέλλον της χώρας, είσαι δυστυχώς αναγκασμένος να στενοχωρήσεις και να πικράνεις τον λαό τώρα στην παρούσα φάση. Γιατί πρέπει να κάνεις μια στάθμιση, τι είναι αυτό που είναι πιο καλό, που είναι αναγκαίο τελικά.

Η θεωρία αυτή που είπατε, ο βρεγμένος την βροχή δεν την φοβάται, δηλαδή αφού εγώ έχω χρεοκοπήσει, είμαι άνεργος, δεν έχω λεφτά, δεν έχω προοπτική, το παιδί μου δεν βρίσκει δουλειά, τι με νοιάζει εάν χρεοκοπήσει και η χώρα και πάει στη δραχμή;

Το επαναλαμβάνω και σε σας, το είπα και χθες.

Γ. Παπαδάκης: Δεν σκέφτεται έτσι ο Έλληνας.

Ευ. Βενιζέλος: Υπάρχουν Έλληνες που σκέφτονται και έτσι.

Γ. Παπαδάκης: Υπάρχουν, η συντριπτική πλειοψηφία πάντως δεν σκέφτεται έτσι.

Ευ. Βενιζέλος: Ας απαντήσουμε στο ποσοστό αυτό, το μικρό ποσοστό εάν θέλετε. Η διαφορά μεταξύ του βρεγμένου και αυτού που έχει πνιγεί σε ένα χείμαρρο λαθών και δημαγωγίας τώρα, είναι πολύ μεγάλη. Διότι πρέπει να υπάρξει το κράτος, η οικονομία, να υπάρξει μια χώρα η οποία στέκεται στα πόδια της μέσα στην Ευρώπη για να μπορέσει να σε βοηθήσει και εσένα για να αποκτήσεις ξανά ελπίδα και προοπτική και ασφάλεια. Αλλιώς το επίπεδο θα κατεβαίνει συνεχώς. Θα πέσουμε μέσα σε μια τρύπα η οποία θα μας ρουφήξει και ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος.

Γ. Παπαδάκης: Ποια προοπτική;…

Ευ. Βενιζέλος: Αυτές οι διακρίσεις οι παλιές δυστυχώς δεν υπάρχουν τώρα. Δυστυχώς η Ευρώπη μέσα στην οποία παλεύουμε τα τελευταία τρία χρόνια, είναι μια συντηρητική μονόχρωμη Ευρώπη. Κυριαρχούν οι ομογάλακτοι του κ. Σαμαρά, τα συντηρητικά κόμματα, είναι μύγα μέσα στο γάλα τα σοσιαλιστικά κόμματα, είτε ως κυβερνήσεις, είτε ως μειοψηφούντα κόμματα μέσα σε κυβερνήσεις και βεβαίως έχει επικρατήσει μια αντίληψη, αυτή που λέμε μονεταριστική, ή αν θέλετε νεοφιλελεύθερη αντίληψη, πάντως μια αντίληψη βασισμένη στην δημοσιονομική πειθαρχία. Δεν μιλάνε εύκολα για ανάπτυξη, δεν μιλάνε για κοινωνικό κράτος. Γι’ αυτό έχει σημασία να κερδίσει ο Ολάντ μεθαύριο. Γιατί η Γαλλία είναι η δεύτερη χώρα μπορεί να αλλάξει τους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς. Αλλά είναι ένας σοσιαλιστής ηγέτης.

Γ. Παπαδάκης: Πάντως στη δανειακή σύμβαση γίνεται αναφορά για μισθούς βορά και νότου. Και ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προσαρμοστεί με τους μισθούς και το επίπεδο ζωής του νότου.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι δεν λέει αυτό, η σύμβαση, το μνημόνιο λέει το εξής: Ότι η Ελλάδα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της ποιο είναι το επίπεδο τιμών που έχουν χώρες που ανταγωνίζονται την Ελλάδα.

Γ. Παπαδάκης: Τιμών ή μισθών; Άλλο τιμών, άλλο μισθών.

Ευ. Βενιζέλος: Και τα δυο. Να σας πω κάτι, παρουσίασα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα….

Γ. Παπαδάκης: Δηλαδή τιμές Παρισίων και μισθούς Βουλγαρίας.

Ευ. Βενιζέλος: Είναι δυστυχώς όπως το λέτε, να σας πω τι συμβαίνει όμως. Μας λένε οι εταίροι μας, τι γίνεται με τις τιμές; Και τους λέμε και εμείς, βοηθήστε. Γιατί δεν είναι δυνατόν μια γερμανική αλυσίδα, ή μια γαλλική αλυσίδα το ίδιο τυποποιημένο προϊόν να το πουλάει πιο ακριβά στην Ελλάδα απ’ ότι το πουλάει στην Γαλλία ή στη Γερμανία.

Φταίμε εμείς, έχω παρουσιάσει ξέρετε μια σειρά από μέτρα τα οποία αφορούν το καλάθι της νοικοκυράς, του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού, τον πληθωρισμό του φτωχού για το πώς μπορούμε να παρέμβουμε ιδίως στα είδη πρώτης ανάγκης και σε τρόφιμα. Γιατί ο φτωχός δεν πάει να αγοράσει ούτε αυτοκίνητο, ούτε πλυντήριο την περίοδο αυτή, ούτε ακίνητο, γιατί πέφτουν οι τιμές των ακινήτων. Και για την ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα επισημοποιήσει το κίνημα της πατάτας και γι’ αυτό έχουμε παρουσιάσει πολύ συγκεκριμένη πρόταση. Για τα δημοπρατήρια και για τα σύμφωνα απευθείας συναλλαγής μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή ή λιανέμπορου.

Αλλά λέω ότι, όταν υπάρχει ανεξέλεγκτη συμπεριφορά στο πώς τοποθετούνται τα προϊόντα στο σούπερ μάρκετ και προβάλλονται τα ξένα ακριβά προϊόντα και όχι τα φθηνότερα ελληνικά, αυτό τελικά οδηγεί και σε βάρος της χώρας και σε βάρος του νοικοκυριού, του προϋπολογισμού του νοικοκυριού.

Τώρα πάω στο αρχικό σας ερώτημα. Ξέρω πολύ καλά αυτό το επιχείρημα που λέει, δεν με νοιάζει ρε παιδί μου, με έχεις φέρει σε απόγνωση, δεν μπορώ ν’ αντέξω άλλο. Είναι κρίμα όμως, πονάνε τα χέρια σου όταν κρατιέσαι για να μην πέσεις. Αλλά εάν αφεθείς, χάνεσαι. Χρειάζεται τώρα να κάνουμε την τελευταία προσπάθεια.

Υπάρχει και μια άλλη θεωρία. Η θεωρία που λέει, εντάξει μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε δεν θα μας βγάλουν από το ευρώ, γιατί μας έχουν δώσει πολλά λεφτά, έχουν επενδύσει πολλά. Είναι όπως έλεγε η παλιά ταινία η ελληνική για να θυμηθούμε την πρώτη παρατήρηση «είναι πολλά τα λεφτά Άρη» άρα δεν θα μας αφήσουν να φύγουμε. Μα θα μας κάνουν το εξής το οποίο είναι χειρότερο, θα μας πουν, μείνετε στο ευρώ, θα σας πληρώνουμε εμείς τοκοχρεολύσια για να μην έχετε πτωχευτικό γεγονός και θίξετε την Ευρωζώνη, αλλά στις εσωτερικές πληρωμές, μισθούς, συντάξεις, επιχορηγήσεις, επιδόματα, βγάλτε τα πέρα με ό,τι μαζεύετε από τους φόρους.

Γ. Παπαδάκης: Το έχω ακούσει πολλές φορές αυτό. Εδώ θα πρέπει να πούμε όμως την πραγματικότητα. Δεν πηγαίνει ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα που παίρνουμε από τους εταίρους μας και δεν είναι δανειστές μας. Ακούω δανειστές, δανειστές, εταίροι μας  είναι. Εγώ έχω δει το Σύμφωνο το οποίο υπογράψαμε για να είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι είναι και τα δυο.

Γ. Παπαδάκης: Είναι εταίροι, δεν είναι δανειστές…

Ευ. Βενιζέλος: Αυτοί δεν νοιώθουν έτσι. Να είμαστε ρεαλιστές.

Γ. Παπαδάκης: Άλλο αυτό. αλλά

Ευ. Βενιζέλος: Δε σου χαρίζει κανείς τίποτα κύριε Παπαδάκη, δεν σου χαρίζει κανείς τίποτα.

Γ. Παπαδάκης: Σωστό. Από τα χρήματα τα οποία δανειστήκαμε δεν πάει ούτε δραχμή σε μισθούς και συντάξεις.

Ευ. Βενιζέλος: Κάνετε λάθος. Ακόμα και σήμερα που μιλάμε και όλο το 2010-2012, η Ελλάδα παράγει πρωτογενή ελλείμματα. Δεν τα βγάζουμε πέρα με αυτά που εισπράττουμε στη διαχείριση του έτους. Γι’ αυτό ζητάμε να βγούμε στα πρωτογενή πλεονάσματα. Ξέρετε τώρα τι δρόμο έχουμε διανύσει; Το 2009 η χώρα είχε εκτροχιαστεί και είχε πρωτογενές έλλειμμα, το έλλειμμα της χρονιάς όχι για τόκους του χρέους 24,5 δισεκατομμύρια. Και φέτος το έλλειμμα της χρονιάς το πρωτογενές είναι 2 δισεκατομμύρια.

Γ. Παπαδάκης: Το έλλειμμα όμως του προϋπολογισμού των οικογενειών το γνωρίζετε;

Ευ. Βενιζέλος: Εντάξει προφανώς. Να σας πω κάτι, εδώ είναι και ο διαφορετικός ρόλος. Προφανώς ξέρω τι γίνεται σε κάθε νοικοκυριό, κάποιος πρέπει ν’ ασχοληθεί όμως με τη χώρα. Διότι εάν δεν ανασυγκροτηθεί και δεν σταθεί στα πόδια της η χώρα, δεν θα βοηθηθούν τα νοικοκυριά.

Στ. Λιαρέλλης: Η χώρα είναι όμως οι πολίτες.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι με συγχωρείτε είναι μόνον οι πολίτες, είναι οι πολίτες βέβαια είναι και ο τόπος, το έδαφος, είναι και οι μνήμες, είναι και η ιστορία…

Στ. Λιαρέλλης: Γιατί σας άκουσα, επειδή το λέτε πάρα πολλές φορές και το ίδιο και ο προκάτοχός σας.

Ευ. Βενιζέλος: Τι έλεγε;

Στ. Λιαρέλλης: Ότι εμείς δεν θέλαμε να κόψουμε μισθούς, δεν θέλαμε να βάλουμε χαράτσια. Δεν αισθανόμαστε καλά γι’ αυτό, το είπατε και πριν. Εγώ να το δεχθώ, μήπως κάνατε κάποια λάθη; Μήπως ήσασταν αναποτελεσματικοί; Μήπως ακόμα και το μνημόνιο το εφαρμόσατε …δηλαδή μόνο χαράτσια και περικοπές και όχι διαρθρωτικές αλλαγές;

Ευ. Βενιζέλος: Την ξέρω αυτή την θεωρία σας, να σας την πω πιο ολοκληρωμένα;

Στ. Λιαρέλλης: Μήπως είναι η πραγματικότητα;

Ευ. Βενιζέλος: Να σας την πω την θεωρία; Γιατί πράγματι υπήρξε ένα εξάμηνο αμηχανίας, αρρυθμίας, ήρθε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, νόμιζε ότι θα βρει ό,τι έβρισκαν και οι προηγούμενοι κάθε φορά, όλοι βρίσκανε καμένη γη από τον προηγούμενο.

Νομίζαμε ότι θα έχουμε ένα συμβατικό ατύχημα, δηλαδή μια πλημμύρα, ένα σεισμό, το έχω πει πολλές φορές. Τελικά καταλάβαμε ότι είμαστε στη Φουκοσίμα, ότι έχει γίνει πυρηνική καταστροφή και έρχεται και τσουνάμι. Δεν ξέραμε από αυτά, έτσι δεν είναι; Έγινε κατά τρόπο αυτοσχεδιαστικό.

Γ. Παπαδάκης: Εμείς δεν ξέραμε, εσείς δεν ξέρατε;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι εγώ δεν ήξερα διότι ξέρετε…

Γ. Παπαδάκης: Ο δεύτερος τη τάξει μέσα στο ΠΑΣΟΚ και στην κυβέρνηση…

Ευ. Βενιζέλος: Δεύτερος τη τάξει στη συνείδησή σας. Μα έτσι λειτουργούν τα κόμματα με ένα αρχηγικό τρόπο.

Γ. Παπαδάκης: Το καταγγέλλετε αυτή τη στιγμή.

Ευ. Βενιζέλος: Το αλλάζω.

Γ. Παπαδάκης: Καταγγελία είναι αυτή.

Ευ. Βενιζέλος: Το αλλάζω.

Γ. Παπαδάκης: Το αλλάζετε αλλά πρώτα το καταγγέλλετε.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν μου αρέσει η λέξη καταγγελία. Το διαπιστώνω και το αλλάζω, το οποίο έχει μεγαλύτερη σημασία, γιατί καταγγέλλω δεν σημαίνει τίποτε. 

Γ. Παπαδάκης: Ξέρετε γιατί το λέω αυτό; Ο Στρατής Λιαρέλλης είναι γενικός διευθυντής ειδήσεων και ενημέρωσης στον ΑΝΤ-1.

Ευ. Βενιζέλος: Τα ξέρει όλα και δεν σας λέει τίποτε.

Γ. Παπαδάκης: Εγώ κάνω μια ενημερωτική εκπομπή, δεν είναι δυνατόν να μην ξέρει τι συμβαίνει στην εκπομπή τη δική μου, έτσι δεν είναι;

Ευ. Βενιζέλος: Έχετε αρχηγικό μοντέλο αλλά με πλήρη ενημέρωση. Αστειεύομαι.

Στ. Λιαρέλλης: Πάντως το βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχει κανένας που θα πει είτε δεν διάβασα είτε δεν ήξερα.

Ευ. Βενιζέλος: Σίγουρα. Τώρα πάμε στην ουσία. Η ουσία είναι η εξής. Λένε πολλοί, εάν η Ελλάδα είχε δανειστεί πολλά λεφτά τον Ιανουάριο του ’10 δεν θα είχαμε κρίση δανεισμού. Μα εμείς είχαμε ένα πρόγραμμα δανεισμού ως χώρα για να πάρουμε τότε 9 δις. Αν ξαφνικά μαζεύαμε 50 θα χτυπούσε καμπανάκι στην αγορά, θα τους ψυλλιάζαμε, θα σταματούσε ο δανεισμός και θα έπεφτε αμέσως ο πέλεκυς της χρεοκοπίας.

Ή λένε άλλοι, μα δεν παίρνατε όλα τα μέτρα στην αρχή ώστε να μειωθεί το έλλειμμα…

Γ. Παπαδάκης: Γι’  αυτό είπατε τότε «λεφτά υπάρχουν» για να μην ψυλλιαστούν…

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ δεν είπα τίποτε. Εγώ είπα, προεκλογικά  αν δείτε τις ομιλίες μου, οι ομιλίες μου ήταν η αλήθεια και μόνο η αλήθεια και δεν θα υποσχεθούμε τίποτε που δεν μπορεί να γίνει. Το κλίμα το δικό μου, εγώ αυτό πιστεύω.

Τώρα, εάν τα μέτρα τα παίρναμε όλα μαζί για να μειωθεί το έλλειμμα πάλι θα έπρεπε να μειώσουμε ένα έλλειμμα από το 15,8 και να το πάμε σιγά – σιγά στο 3.

Γ. Παπαδάκης: Ότι είναι προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;

Ευ. Βενιζέλος: Ήμουν εναντίον της προσφυγής. Να σας πω όμως ποια είναι η αλήθεια για την προσφυγή. Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία χρησιμοποιήθηκαν ως όχημα. Γιατί η Ευρώπη και όταν λέω Ευρώπη εννοώ η Γερμανία ήθελε να πάει όλη η ευρωζώνη στον έλεγχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Γ. Παπαδάκης: Έπρεπε να βγείτε να το πείτε τότε, δυνατά όχι μην πάμε. Ήσασταν στο Υπουργικό Συμβούλιο. Διαφωνήσατε με τον τότε Πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου;

Ευ. Βενιζέλος: Το είπα, το έχω πει σε όλους τους τόνους.

Γ. Παπαδάκης: Δεν το ακούσαμε εμείς όμως.

Ευ. Βενιζέλος: Να σας πω κάτι κ. Παπαδάκη; Όταν είσαι σε μια κυβέρνηση δεν  είναι ωραίο να βγαίνεις και να κάνεις τώρα τον ωραίο και τον άνετο.

Γ. Παπαδάκης: Τότε παιζόταν η ιστορία της Ελλάδας.

Ευ. Βενιζέλος: Κύριε Παπαδάκη με συγχωρείτε, δεν είχαμε αντιληφθεί το παιχνίδι που παίζεται σε διεθνές επίπεδο σε σχέση με την Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τώρα έχω την πλήρη εικόνα.

Γ. Παπαδάκης: Τη σκοπιμότητα μπορείτε…

Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό, να σας πω ποιος είναι ο πραγματικός λόγος κατά τη γνώμη μου.

Γ. Παπαδάκης: Μάλιστα.

Ευ. Βενιζέλος: Ο πραγματικός λόγος είναι ότι η Γερμανία πρωτίστως έχασε την εμπιστοσύνη της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θεωρεί ότι ευθύνη για τα μεγάλα ελλείμματα και τον εκτροχιασμό σε πολλές χώρες δεν έχουν μόνο οι κυβερνήσεις, έχει και η Επιτροπή, οπότε σου λέει θέλουμε εξωτερικό παρατηρητή, επιτηρητή. Είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτό βεβαίως αφορά βαθύτερα, αν θέλετε να μιλήσουμε και λίγο πιο βαθιά, αφορά και τη σχέση ανάμεσα στους δύο άξονες της ευρωατλαντικής συνεργασίας, δηλαδή σχέσεις Ευρώπης – Ηνωμένων Πολιτειών. Για να είμαστε δίκαιοι ιστορικά και να λέμε την αλήθεια.

Να σας πω κάτι; Το παράδοξο και το άδικο είναι ότι σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία δίνω πολλές συνεντεύξεις. Μιλάω στους πολίτες κάθε μέρα. Ο κ. Σαμαράς διεκδικεί τη ψήφο σιωπηλός και κρυπτόμενος, μιλάει μόνος του, έδωσε δύο συνεντεύξεις στην αρχή σε έναν δημοσιογράφο κάθε φορά, χωρίς πολύ μεγάλη συζήτηση με πολύ κόσμο, δεν ήρθε στο debate, δεν θέλησε να κάνουμε διάλογο μεταξύ μας.

Αυτό του επιτρέπει να μην απαντά στην ερώτηση, «τι γίνεται παιδιά, εσείς θα κάνετε καμιά αυτοκριτική; Θα πείτε εάν φταίξατε σε τίποτε, γιατί εξόκειλε η χώρα το 2009»; Κουβέντα, ούτε ο κ. Σαμαράς ούτε ο κ. Καραμανλής.  

Στ. Λιαρέλλης: Αξιολογείται.

Ευ. Βενιζέλος: Αξιολογείται; Μακάρι. Το εύχομαι, το ελπίζω.

Στ. Λιαρέλλης: Με αφορμή αυτό που λέτε,  που τώρα αρχίσατε ενάντια του κ. Σαμαρά με αυτά που είπατε στο Ζάππειο και σε όλες αυτές τις συνεντεύξεις, λέτε εμείς είμαστε στο κέντρο, το πολιτικό κέντρο…

Ευ. Βενιζέλος: Στο μέσο του φάσματος.

Στ. Λιαρέλλης: Στο μέσο του φάσματος αν και αυτό είναι ένα θέμα.

Ευ. Βενιζέλος: Εκεί είναι τοποθετημένο το ΠΑΣΟΚ, η ιστορική θέση της παράταξης εκεί είναι.

Στ. Λιαρέλλης: Σας ακούω πώς μιλάτε για τον κ. Σαμαρά, τι του καταλογίζετε, πώς μιλάτε και τι καταλογίζετε στον κ. Τσίπρα και στον κ. Κουβέλη…

Ευ. Βενιζέλος: Και όχι μόνο. Και στη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ και σε διάφορους.

Στ. Λιαρέλλης: Και μετά μας λέτε, ότι εγώ επειδή είμαι στο κέντρο θέλω να είμαι πρώτο κόμμα για να συνεργαστώ με αυτούς. Με ποιους;

Γ. Παπαδάκης: Μας έχετε περιγράψει τι σας χωρίζουν. Δεν μας έχετε πει ποτέ τι είναι αυτό που σας ενώνει.

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε. Καταρχάς αυτό που μας ενώνει με όλες τις δυνάμεις που είναι πιθανά μέλη μιας μεγάλης συνεργασίας, είναι η φιλοευρωπαϊκή κατεύθυνση. Εμείς τι λέμε;

Στ. Λιαρέλλης: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι φιλοευρωπαϊκό κόμμα;

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό είναι ένα καλό ερώτημα. Κατά τη γνώμη μου ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα βαθιά διχασμένο. Εμφανίζεται φαινομενικά ως φιλοευρωπαϊκό, υπάρχουν κορυφαία του στελέχη, όπως ο κ. Λαφαζάνης που είναι υπέρ της δραχμής και αυτά που λέει είναι απολύτως ανέφικτα εντός Ευρώπης, άρα οδηγούν αυτομάτως, ακαριαία εκτός Ευρώπης, εκτός ευρώ.

Οδηγούν αυτά που λέει σε κρίση τραπεζική, σε κρίση καταθέσεων, σε αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων, σε αδυναμία λήψης των δόσεων του δανείου, γιατί αν καταγγείλεις τη σύμβαση γιατί να μη χαρεί ο δανειστής και να χαρεί ο δανειζόμενος, έτσι δεν είναι; Ο δανειζόμενος καταγγέλλει τη σύμβαση τη δανειακή, πολύ ωραία. Άρα δεν θα ρίξουμε τα λεφτά για να πληρώσουμε τις οφειλές του δημοσίου, δεν θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε το ΦΠΑ, δεν θα κινήσουμε τα μεγάλα έργα, δεν θα απορροφήσουμε τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Γιατί να μας τα δώσει τα κονδύλια του ΕΣΠΑ η Ευρωπαϊκή Ένωση, για ποιο λόγο;

Στ. Λιαρέλλης: Ωραία.

Ευ. Βενιζέλος: Μα τι ωραία; Πολύ άσχημα. Περιγράφω μια δραματική κατάσταση.

Γ. Παπαδάκης: Την εικόνα να ξεκαθαρίσουμε.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτή είναι η εικόνα.

Στ. Λιαρέλλης: Το ευκταίο για σας, ο στόχος σας είναι να είστε πρώτο κόμμα για να κινήσετε τις διαδικασίες…

Ευ. Βενιζέλος: Πιστεύω ότι αυτή είναι η ασφαλής λύση. Δεν θέλω να πω η μόνη λύση, για να μην πω μεγάλη κουβέντα. Είναι η ασφαλής λύση.

Στ. Λιαρέλλης: Και εμείς τώρα προσπαθούμε να διατρέξουμε αυτό το άνυσμα αυτής της ασφαλούς λύσεως όπως τη περιγράφετε. 

Ευ. Βενιζέλος: Ωραία το είπατε, μου άρεσε αυτό, είναι μεταξύ μαθηματικών και λογοτεχνίας.

Στ. Λιαρέλλης: Μπράβο. Κυρίως μαθηματικό γιατί μάλλον λογοτεχνικό…

Γ. Παπαδάκης: Το λογοτεχνικό το έχω εγώ.

Στ. Λιαρέλλης: Λοιπόν, με το μισό ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορείτε να τα βρείτε, με τη Νέα Δημοκρατία αλλαγμένη θα τα βρείτε; Γιατί εγώ θέλω να σκεφτώ τη Δευτέρα αν είστε εντολοδόχος Πρωθυπουργός ποιοι μπορεί να σας ακούσουν;

Ευ. Βενιζέλος: Να σας πω κ. Λιαρέλλη;

Γ. Παπαδάκης: Να σας πω αν θέλετε, πριν απαντήσετε, γιατί μακάρι να είχαμε και τον κ. Σαμαρά εδώ.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, δεν τον έχετε όμως βλέπετε.

Γ. Παπαδάκης: Θα έλεγα και στους δυο σας ότι είναι πολύ κοντινό το διάστημα…

Ευ. Βενιζέλος: Το λέτε και στους δυο μας αλλά θα απαντήσω μόνο εγώ.

Γ. Παπαδάκης: Αν  με ακούει ας πάρει τηλέφωνο στην εκπομπή και ας κάνει παρέμβαση. Είναι πολύ κοντινό το διάστημα, τέρμα τα ψέματα, τη Δευτέρα πώς θα καθίσετε να συνεργαστείτε;

Ευ. Βενιζέλος: Θα σας απαντήσω.

Γ. Παπαδάκης: Ξέρετε τι θα πει ο λαός και θα απαντήσετε, Πάλι θα είμαι σκληρός και ειλικρινής όμως, πάλι κωλοτούμπα θα κάνουν; Μας λέγανε ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούν…

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, κάποιοι μπορεί να κάνουν κωλοτούμπα. Να σας πω κάτι; Είπα χτες, τι είχε πει ο κ. Σαμαράς στην ιστορική συνεδρίαση της 6ης Μαϊου του 2010 όταν η Βουλή ψήφισε το πρώτο πρόγραμμα, το πρώτο μνημόνιο. Είπε δύο αμίμητα πράγματα. Πρώτον. Ας το ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ μόνο που έχει τους βουλευτές που χρειάζεται για να μείνουμε εμείς αλώβητοι να εισπράξουμε τη δυσαρέσκεια. Έτσι εξήγησε γιατί δεν ψηφίζει το μνημόνιο. Και είπε, δεν δέχομαι καμία αναδιάρθρωση, καμία περικοπή χρέους, θεωρώ καταστροφική τη συζήτηση για μείωση του χρέους.

Η μεγάλη κωλοτούμπα ήταν ότι τώρα πανηγυρίζει. Μοίρασα τα πρακτικά της 6ης Μαΐου.

Στ. Λιαρέλλης: Για την αναδιάρθρωση του χρέους θα σας θυμίσω ότι ο τότε Πρωθυπουργός και τότε Υπουργός Οικονομικών περίπου είχαν αποκαλέσει προδοτική και τη στάση της Βάσως Παπανδρέου που είχε πει υπέρ της αναδιάρθρωσης.

Ευ. Βενιζέλος: Κύριε Λιαρέλλη σας λέω εγώ τώρα τι είπε ο κ. Σαμαράς…

Στ. Λιαρέλλης: Δηλαδή τότε δεν το έλεγε μόνο ο Σαμαράς.

Ευ. Βενιζέλος: Τι είπε ο κ. Σαμαράς τη στιγμή που σας διαβεβαιώ οργανώναμε όλη αυτή την προσπάθεια, η οποία φάνηκε μήνες αργότερα όταν φτάσαμε στην αναδιάρθρωση. Γιατί αυτό έγινε από συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων επί μήνες. Και πρέπει να σας πω εδώ ότι εγώ επέμενα πάρα πολύ σε αυτό και έχω δουλέψει πολύ γι΄ αυτό.

Στ. Λιαρέλλης: Από το ’11 και μετά.

Ευ. Βενιζέλος: Από το ΄10 και μετά, πριν πάω στο Υπουργείο Οικονομικών. Αυτό ήταν κάτι που το πίστευα βαθιά και θεωρούσα ότι χωρίς αυτό η χώρα δεν στέκεται και αποδείχθηκε σωστό.

Γ. Παπαδάκης: Το πιστεύατε αλλά δεν το λέγατε δυνατά…

Ευ. Βενιζέλος: Το έκανα όμως. Αυτό έχει σημασία.

Γ. Παπαδάκης: Φτάνει όμως;

Ευ. Βενιζέλος: Φτάνει. Είναι πολύ καλύτερα.

Γ. Παπαδάκης: Ίσως για το στενό κομματικό σας κύκλο.

Ευ. Βενιζέλος: Το παιχνίδι, δεν είναι παιχνίδι δηλώσεων, είναι παιχνίδι χειρισμών σε διεθνές επίπεδο.

Γ. Παπαδάκης: Δεν πρέπει να ξέρουμε όμως και εμείς οι πολίτες με ποιους έχουμε να κάνουμε;

Ευ. Βενιζέλος: Εντάξει. Πάμε στη Δευτέρα. Εάν το ΠΑΣΟΚ είναι πρώτο κόμμα…

Γ. Παπαδάκης: Μεταξύ μας, το πιστεύετε;

Ευ. Βενιζέλος: Ναι. Να σας πω τι πιστεύω;

Γ. Παπαδάκης: Μου έπεσε το μικρόφωνο, με την ερώτηση αυτή μου έπεσε το μικρόφωνο.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι αντέδρασε στην ερώτησή σας το μικρόφωνο.

Γ. Παπαδάκης: Το μικρόφωνο, ναι.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι στην απάντησή μου. Αλλιώς θα έπεφτε το δικό μου μικρόφωνο. Όχι εδώ να ξέρουμε τι λέμε.

Γ. Παπαδάκης: Είσαστε σε φόρμα, ομολογώ ότι παρά την κούρασή σας είσαστε σε φόρμα.

Ευ. Βενιζέλος: Λέω το εξής. Εάν το ΠΑΣΟΚ πετύχει το στόχο του, που είναι πιο εφικτός από ότι ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας να είναι αυτοδύναμη πλειοψηφία. Τι είναι πιο εφικτό; Να είμαστε εμείς πρώτοι ή η Νέα Δημοκρατία αυτοδύναμη; Εμείς πρώτοι. Αν λοιπόν εμείς είμαστε πρώτοι, που το θέλουμε, που το διεκδικούμε, που το μπορούμε, ξέρετε πόσο διαφορετικές θα είναι οι συμπεριφορές όλων των κομμάτων; Πόσο διαφορετική θα είναι η συμπεριφορά και των συντηρητικών δυνάμεων και των δυνάμεων της κομμουνιστικής, κομμουνιστογενούς αριστεράς; Πόσο διαφορετική θα είναι η συμπεριφορά και του κ. Κουβέλη και του κ. Τσίπρα και όλων;

Στ. Λιαρέλλης: Η κα Παπαρήγα την Τρίτη στο δελτίο του ΑΝΤ-1 προέβλεψε ακόμα και διασπάσεις κομμάτων. Εσείς τις βλέπετε; Επειδή μιλάτε και για διχασμένο ΣΥΡΙΖΑ.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν το ξέρω. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πάντως ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει να είναι ενιαίος και θα είναι ενιαίος για να ξαναγίνει μεγάλος κομματικός σχηματισμός.

Γ. Παπαδάκης: Μεγάλη κουβέντα μη λέτε κ. Πρόεδρε.

Στ. Λιαρέλλης: Τόσο που έμεινε, αυτό μας έλειπε να διασπαστεί.

Ευ. Βενιζέλος: Να σας πω κάτι; Υπάρχει μια έκφραση που λέει: «Ου συ με λοιδορείς, αλλ᾿ ο τόπος». Να σας πω κάτι; Τι πληρώνει το ΠΑΣΟΚ;

Γ. Παπαδάκης: Τις αμαρτίες του.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι. Πληρώνει το γεγονός ότι μπήκε μόνο του και ανέλαβε το κόστος. Έπρεπε το 2009 αρχές του ΄10 να βγούμε όλοι μαζί. Κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Γ. Παπαδάκης: Αν μας λέγατε την αλήθεια. Αν μας λέγατε αυτό που ξέρατε από τον κ. Προβόπουλο…

Ευ. Βενιζέλος: Κύριε Παπαδάκη δεν βγήκα τυχαία τον Μάιο του ΄10 να επιμείνω στην ανάγκη να ψηφιστεί η σύμβαση με 180 ψήφους. Ναι αλλά όταν εγώ έλεγα 180 ο κ. Σαμαράς έλεγε όχι, ψηφίστε μόνοι, πάρτε εσείς το κόστος για να μπορώ μετά εγώ να κάνω τον ωραίο. Αυτό έλεγε.

Στ. Λιαρέλλης: Ωραία. Ας πούμε ότι καταλάβαμε, εγώ έχω κενά αλλά Δευτέρα θα το δούμε τι θα γίνει αν τα πράγματα πάνε έτσι όπως τα θέλετε.

Ευ. Βενιζέλος: Πάντως τώρα που μιλάμε, από Πέμπτη πρωί μέχρι Κυριακή απόγευμα παίζεται το παιχνίδι. Τώρα αποφασίζουν οι πολίτες.

Στ. Λιαρέλλης: Είσαστε οπαδός της ρήσης του Χαρίλαου Φλωράκη «να συμβουλευτούμε το μαξιλάρι μας».

Ευ. Βενιζέλος: Ναι προφανώς.

Στ. Λιαρέλλης: Βέβαια τότε που το συμβουλεύτηκε βγήκε η κυβέρνηση Τζαννετάκη.

Ευ. Βενιζέλος: Μάλιστα στη Θεσσαλονίκη ξέρετε υπήρχε και η παράδοση, έτσι έχω μεγαλώσει εγώ, αυτά ήξερα ότι υπάρχει και η φανουρόπιτα, την οποία τη βάζεις κάτω από το μαξιλάρι και οι μεν κοπέλες βλέπουν ποιον θα παντρευτούν, αν έχεις χάσει κανένα αντικείμενο μπορεί να σε βοηθήσει να το βρεις η φανουρόπιτα.

Στ. Λιαρέλλης: Πάμε λοιπόν στη φανουρόπιτα. Εάν το σενάριο δεν βγει έτσι όπως το περιγράφετε…

Γ. Παπαδάκης: Είσαστε δεύτερο κόμμα, δεν λέω τρίτο, δεύτερο.  

Ευ. Βενιζέλος: Δεν συζητάμε τέτοιο σενάριο τώρα.

Στ. Λιαρέλλης: Θα συνεργαστείτε;

Ευ. Βενιζέλος: Να σας πω κάτι; Δεν συζητάω τέτοιο σενάριο.

Στ. Λιαρέλλης: Γιατί δεν λέτε καθαρά ότι εγώ θα κάνω…

Ευ. Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι δεδομένο κ. Λιαρέλλη.

Στ. Λιαρέλλης: Άλλο αν δεν είναι δεδομένο.

Ευ. Βενιζέλος: Με όλους συζητάμε.

Γ. Παπαδάκης: Ούτε ο ψηφοφόρος δεν είναι. Ο ψηφοφόρος θέλει να ξέρει κ. Πρόεδρε, τι θα κάνει το κόμμα που θα ψηφίσει.

Ευ. Βενιζέλος: Θέλει να ξέρει ο ψηφοφόρος και τον σέβομαι.

Γ. Παπαδάκης: Βεβαίως αυτός που θα ψηφίσει ΠΑΣΟΚ.

Ευ. Βενιζέλος: Τον σέβομαι απολύτως και τον τιμώ και τον νιώθω. Όμως και εμείς θέλουμε να μας πει πράγματι την Κυριακή ο ψηφοφόρος πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος. Από ποιους και προς ποια κατεύθυνση.

Γ. Παπαδάκης: Είναι δύο οι απαντήσεις του, ναι ή όχι στο ΠΑΣΟΚ.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι δεν είναι έτσι. Διότι εδώ έχουμε σε όλες τις έρευνες μια πλειοψηφία 75% και άνω υπέρ της Ευρώπης και του ευρώ αλλά τα κόμματα τα οποία λέγονται αντιμνημονιακά εμφανίζονται να έχουν μια ισχυρή παρουσία. Αντιμνημονιακό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι θα βγούμε εκτός του πλαισίου της σύμβασης, δεν θα πάρουμε τα λεφτά, θα οδηγηθούμε στο απόλυτο αδιέξοδο. Άλλο οι βελτιώσεις.

Γ. Παπαδάκης: Αυτή είναι η ερμηνεία δική σας.

Ευ. Βενιζέλος: Είναι η ερμηνεία της εμπειρίας μου.

Γ. Παπαδάκης: Δηλαδή το μνημόνιο είναι καλό κ. Πρόεδρε;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, το μνημόνιο ήταν μια κατάσταση ανάγκης και είναι.

Γ. Παπαδάκης: Υποχρεωτική, όχι καλό όμως.

Ευ. Βενιζέλος: Προτείνω όμως ένα συγκεκριμένο σχέδιο οριστικής υπέρβασης του μνημονίου.

Γ. Παπαδάκης: Άρα και εσείς αντιμνημονιακός είστε.

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, άλλο είναι η υπέρβαση του μνημονίου και άλλο το να καταγγέλλεις τη λογική της Ευρώπης. Διότι το μνημόνιο είναι η λογική…

Γ. Παπαδάκης: Γιατί σώνει και καλά όποιος είναι κατά του μνημονίου είναι κατά της Ευρώπης;

Ευ. Βενιζέλος: Γιατί δεν ξέρει τότε τι είναι η Ευρώπη. Θα βρεθεί προ μεγάλων εκπλήξεων.

Γ. Παπαδάκης: Ή θα έχει διαβάσει καλά το μνημόνιο.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, όχι δεν έχει διαβάσει κανείς τίποτε διότι το μνημόνιο ως κείμενο…

Γ. Παπαδάκης: Το μνημόνιο δίνει προτεραιότητα στην εξόφληση…

Ευ. Βενιζέλος: Είναι λάθος αυτό.

Γ. Παπαδάκης: Δεν υπάρχει αυτό;

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό είναι μια γραφικότητα πρέπει να σας πω.

Γ. Παπαδάκης: Δεν υπάρχει αυτό στο μνημόνιο;

Ευ. Βενιζέλος: Τι υπάρχει στο μνημόνιο;

Γ. Παπαδάκης: … στον ειδικό λογαριασμό;

Ευ. Βενιζέλος: Ξέρετε τι είναι ο ειδικός λογαριασμός;

Γ. Παπαδάκης: Βεβαίως, όλα τα χρήματα πηγαίνουν εκεί...

Ευ. Βενιζέλος: Όχι.

Γ. Παπαδάκης: Τι είναι;

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό είναι μια εξαπάτηση του ελληνικού λαού. Ο ειδικός λογαριασμός είναι ένας λογαριασμός στην Τράπεζα της Ελλάδος που τον διοικεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου κάθε τρίμηνο φροντίζουμε να πληρώνουμε τα τοκοχρεολύσια για να μην υπάρξει πτωχευτικό γεγονός.

Γ. Παπαδάκης: Προτεραιότητα πού υπάρχει, στα τοκοχρεολύσια ή στις συντάξεις;

Ευ. Βενιζέλος: Μα με συγχωρείτε, αν δεν πληρωθεί το τοκοχρεολύσιο η χώρα θα οδηγηθεί σε παύση πληρωμών και δεν θα έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Με συγχωρείτε, η προτεραιότητα είναι οι μισθοί και οι συντάξεις.

Γ. Παπαδάκης: Έχετε βάλει την υπογραφή σας.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, εγώ ξέρω. Να σας πω εγώ που ξέρω τι συμβαίνει. Σας απαντώ την αλήθεια σε αντίκρουση προς το απόλυτο ψεύδος. Προσέξτε.

Γ. Παπαδάκης: Παρακαλώ.

Ευ. Βενιζέλος: Προτεραιότητα είναι να μπορείς να πληρώσεις μισθούς και συντάξεις, να μπορείς να πληρώσεις σχολεία και νοσοκομεία και επιδόματα.

Γ. Παπαδάκης: Αυτή είναι, όντως.

Ευ. Βενιζέλος: Για να το καταφέρεις αυτό, πρέπει να βάλεις τα τοκοχρεολύσια στον ειδικό λογαριασμό. Γιατί αν δεν τα βάλεις θα σου κοπούν οι πιστώσεις, θα σου κοπούν οι δόσεις του δανείου, θα σου κοπούν οι εισαγωγές και οι εξαγωγές, θα σου καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα και δεν θα έχεις να πληρώσεις μισθούς και συντάξεις.

Λένε επικίνδυνα και ωμά ψέματα όσοι χρησιμοποιούν το επιχείρημα του ειδικού λογαριασμού.

Γ. Παπαδάκης: Πόσες φορές το έχετε πει αυτό;

Ευ. Βενιζέλος: Τόσο ωραία; Στην εκπομπή σας. Τόσο ωραία το λέω σήμερα. Αυτή είναι η απόλυτη αλήθεια. Αυτή.

Στ. Λιαρέλλης: Να μας πείτε ακόμα ένα ωραίο; Εκτός από το πρόβλημα με τις τριετίες να δούμε τα καλά τα δικά σας, να δούμε και καλά άλλων κομμάτων, υπάρχουν και τρία τρίμηνα που είναι μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, για τα οποία έχω μιλήσει πολύ αναλυτικά.

Στ. Λιαρέλλης: Εμείς δια χειρός Λουκά Παπαδήμου πληροφορηθήκαμε 75 βερεσέδια που πρέπει να γίνουν μέχρι τέλος Ιουνίου.

Ευ. Βενιζέλος: Καλά εντάξει τώρα. Να σας πω κάτι; Κυκλοφορούν κατά καιρούς διάφορα έγγραφα 1000 μέτρα, 5000 μέτρα, 70 μέτρα.

Στ. Λιαρέλλης: 75 δράσεις επί των οποίων αξιοποιεί ….

Ευ. Βενιζέλος: Να απαντήσω; Τον Ιούνιο ο πολίτης φοβάται ότι μπορεί να έρθει ο πέλεκυς. Σου λέει, αυτοί μου ζητάνε ψήφο 6 Μαΐου και 10 Ιουνίου θα μου περικόψουν μισθούς και συντάξεις.

Γ. Παπαδάκης: Αυτό το πιστεύεις. Το πιστεύει και η κα Λαγκάρντ ..

Ευ. Βενιζέλος: Μα βεβαίως. Μα μισό λεπτό να σας πω πως έχουν τα πράγματα.

Γ. Παπαδάκης: Παρακαλώ.

Ευ. Βενιζέλος: Είχαμε πρωτογενές έλλειμμα το 2009 24,5 είπαμε, έτσι; Καταφέραμε να μαζέψουμε 22,5 με τις θυσίες των πολιτών. Έμειναν 2, μείον 2. Έχουμε ακόμα πρωτογενές έλλειμμα 2 δις.

Πρέπει σταδιακά μέχρι το τέλος του προγράμματος να πάμε σε +9, πρωτογενές πλεόνασμα για να έχουμε σιγουριά, για να αρχίσουμε να μειώνουμε το κράτος, για να βγούμε στις αγορές, να γίνουμε αυτοδύναμοι. Άρα μείον 2 συν 9, 11. 11 δις χρειάζονται μέχρι το τέλος του προγράμματος.

Γ. Παπαδάκης: 2 με 2,5.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, δεν έχουμε πέσει προς το παρόν έξω. Και πρέπει να εκτελεστεί ο προϋπολογισμός και το προεκλογικό κλίμα, αν επαναληφθούν οι εκλογές βέβαια θα πέσουμε έξω. Αν επικρατήσει το ανεύθυνο σενάριο της επανάληψης των εκλογών θα το πληρώσουν οι πολίτες, ο φτωχός πολίτης. Πάμε τώρα.

Γ. Παπαδάκης: Βέβαια αν δεν είχατε πάρει την επιχορήγηση τα κόμματα για τις εκλογές ….

Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό. Καλά εντάξει τώρα. Αυτά δεν έχουν σχέση με τα ποσά που μιλάμε τώρα. Μιλάμε για δισεκατομμύρια. Λέω τώρα, ακούστε.

Γ. Παπαδάκης: Ναι αλλά κάτι είναι κι αυτό στον κουμπαρά του κράτους.

Ευ. Βενιζέλος: Ακούστε τι προτείνω εγώ. Λέω, αλλά δεν απαντάνε οι άλλοι, δεν απαντάει ο κ. Σαμαράς, δεν απαντάει η Αριστερά. Δεν απαντάνε. Κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Λέω, πάμε στους εταίρους και λέμε, όχι προσαρμογή σε 2 χρόνια αλλά σε 3 χρόνια.

Σ. Λιαρέλης: Το δέχτηκαν.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, δεν το δέχτηκε κανείς. Θα το δεχτούν οι εταίροι. Δεν το έχει ζητήσει η χώρα.

Γ. Παπαδάκης: Τον Ιούνιο όμως και τον Ιούλιο.

Ευ. Βενιζέλος: Προσέξτε. Εάν σπάσει η υποχρέωση αυτή σε 3 χρόνια όλα γίνονται πιο χαλαρά, πιο ήπια, πιο φιλικά για τον πολίτη και πιο φιλικά για την ανάπτυξη. Επίσης λέω, βάλτε μέσα τα αναπτυξιακά μέτρα. Τα πακέτα τα αναπτυξιακά που έχουμε παρουσιάσει είναι δυο, τεραστίων διαστάσεων.

Ποια είναι; Πρώτον πόσα λεφτά θα πέσουν στην αγορά τώρα. Εμείς λέμε μετρημένα ένα - ένα ότι μπορεί να πέσουν τα επόμενα 2 με 3 χρόνια 50 δις στην αγορά. Από τα λεφτά αυτά, του δανείου τα λεφτά. Αν δεν πάρεις τα λεφτά του δανείου δεν πέφτουν λεφτά στην αγορά και στην ανάπτυξη.

Γ. Παπαδάκης: Και για να πέσουν αυτά τα χρήματα πρέπει να μειωθούν και άλλο οι μισθοί και οι συντάξεις; 

Ευ. Βενιζέλος: Όχι. Προσέξτε, σας εξηγώ το πρόγραμμα που οδηγεί στην υπέρβαση του μνημονίου.

Γ. Παπαδάκης: Ναι αλλά …

Ευ. Βενιζέλος: Γιατί κολλάτε στο μνημόνιο;

Γ. Παπαδάκης: Να σας πω γιατί. Αν έχετε την καλοσύνη .να σας πω γιατί. Συγκεκριμένα πράγματα. Συζήτηση και πάλι με τους κοινωνικούς εταίρους για επαναπροσδιορισμό και μείωση του κατώτατου μισθού.

Ευ. Βενιζέλος: Μα ξέρω πολύ καλά πως γίνεται. Μα αφήστε με να σας πω.

Γ. Παπαδάκης: Πρέπει να γίνει μέχρι τέλος Ιουλίου.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν υπάρχει αυτό. Αφήστε με να σας πω.

Γ. Παπαδάκης: Είναι γραμμένο. Κύριε Πρόεδρε, είναι γραμμένο.

Ευ. Βενιζέλος: Θα σας πω τι είναι γραμμένο. Θα σας πω πως έγινε αυτή όλη η συζήτηση.

Γ. Παπαδάκης: Ακριβώς η διατύπωση που σας λέω.

Ευ. Βενιζέλος: Θα σας πω, θα σας πω.

Γ. Παπαδάκης: Για μείωση του κατώτατου μισθού.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι. Αφήστε να σας πω την αλήθεια. 

Γ. Παπαδάκης: Τους έχετε παρασύρει.

Ευ. Βενιζέλος: Αφήστε με να σας πω την αλήθεια όπως την έχω ζήσει και μπορώ να την παρουσιάσω σ’ εσάς και τους τηλεθεατές μας.

Εάν πέσει το πακέτο της ρευστότητας από τα λεφτά για την ανακεφαλαιοποίηση, από το ότι θα μειωθεί ο δανεισμός του Δημοσίου από τις Τράπεζες, δεν θα παίρνουν οι Τράπεζες υποχρεωτικά έντοκα γραμμάτια, θα πληρώσουμε τα λεφτά που οφείλουμε στην αγορά, θα επιστρέψουμε το ΦΠΑ, θα γίνει πιο χαλαρός ο «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ», θα κινηθούν τα μεγάλα έργα, θα αρχίσουν μετά και άλλα μεγάλα έργα. Έχουμε έναν κατάλογο με μεγάλα έργα όχι μόνο δημόσια, και ιδιωτικά.

Γ. Παπαδάκης: Μακάρι.

Ευ. Βενιζέλος: Και οι περιβόητες ιδιωτικοποιήσεις έπαψαν να είναι 50 δις, έγιναν 19 δις. Ένα ποσό βατό που μπορούμε να το πετύχουμε τα επόμενα χρόνια σε συνδυασμό με επενδύσεις και με παρουσία ξένων κεφαλαίων στην Ελλάδα. Αυτό μας ανεβάζει το ΑΕΠ, αλλάζει τον ρυθμό ανάπτυξης, αυξάνει τα έσοδα. Από κει λοιπόν κερδίζεις προκειμένου να μειώσεις την πίεση στα εισοδήματα. Λέμε λοιπόν τώρα ….

Γ. Παπαδάκης: Τα οποία εν τω μεταξύ μειώνεις.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, μισό λεπτό. Αν παρουσιαστείς το πακέτο όλο λες: όχι περικοπή σε χαμηλόμισθο και χαμηλοσυνταξιούχο  ….

Γ. Παπαδάκης: Τώρα που έρχεται …

Ευ. Βενιζέλος: Τώρα τον Ιούνιο.

Γ. Παπαδάκης: Τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο. Δέσμευση αυτή.

Ευ. Βενιζέλος: Απολύτως. Μα την έχω πει ήδη 100 φορές. Τη ξαναλέω με χαρά. Με χαρά την ξαναλέω. Δεύτερον, όχι νέοι φόροι. Αντιθέτως έχω πει ποιοι 4 φόροι ή εισφορές ασφαλιστικές μπορούν να μειωθούν και να αφαιρεθούν. Έχω εξηγήσει.

Η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που είναι 1 έως 4% επί του συνόλου του δηλωθέντος εισοδήματος, 10% μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για να βοηθηθεί η επιχείρηση να πάρει κανέναν εργαζόμενο, το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ θα μετατραπεί σε ενιαίο προοδευτικό φόρο ακινήτων στο εθνικό φορολογικό σύστημα και ΦΠΑ συντελεστές για τουρισμό χαμηλά, για αγροτικά εφόδια στο χαμηλότερο επίπεδο και επιστροφή της εστίασης στο παλαιότερο μέσα από την πρόοδο αυτή. Η τρόικα θα δεχτεί ….

Γ. Παπαδάκης: Εδώ είναι το ερώτημα, το ερώτημα το μεγάλο.

Ευ. Βενιζέλος: Προσέξτε τώρα. Η τρόικα θα δεχτεί το πακέτο ….

Γ. Παπαδάκης: Θα σας φέρει το μνημόνιο. Έχετε υπογράψει.

Ευ. Βενιζέλος: Το μνημόνιο ξέρετε τι λέει; Νομίζω ότι μπορώ να σας μεταφέρω αυτή την εμπειρία. Το μνημόνιο προβλέπει αναθεώρηση κάθε 3 μήνες. Κάθε 3 μήνες γίνεται αναθεώρηση. Θέλουμε λοιπόν να βλέπουμε που πάει …

Στ. Λιαρέλλης: Όλες οι αναθεωρήσεις είναι επί τα χείρω.

Ευ. Βενιζέλος:  Προσέξτε.

Γ. Παπαδάκης: Εδώ ο Ματίας Μορς επανάφερε 2 Υπουργούς, τον κ. Κουτρουμάνη και τον κ. Λοβέρδο γιατί δεν ενημερώθηκε το προσωπικό του για ένα νομοσχέδιο που ψήφισε η ελληνική Βουλή.

Ευ. Βενιζέλος: Του απαντήσανε οι Υπουργοί.

Γ. Παπαδάκης: Ναι, δεν του είπαν ότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι να σας ενημερώνουμε για τα νομοσχέδια που φέρνει ….

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, να σας πω όμως κάτι; Απαντήσανε πολύ σωστά οι Υπουργοί, με αξιοπρέπεια. Με εθνική αξιοπρέπεια. Όμως προσέξτε, δεν είναι σωστό να ενοποιηθούν οι φορείς παροχής υγείας; Περιμέναμε, έπρεπε να …

Γ. Παπαδάκης: Το σωστό δεν είναι ο κάθε Ματίας Μορς .…

Ευ. Βενιζέλος: Αφήστε, ξεχάστε το.

Γ. Παπαδάκης: Να λέει ότι πρέπει να ενημερώνομαι εγώ για αυτό που θα ψηφίσει η Βουλή η δική μου.

Ευ. Βενιζέλος: Ξεχάστε τον. Το πρόβλημα είναι ότι εμείς έπρεπε τις συντάξεις μαϊμούδες να τις έχουμε βρει πολύ πριν και να μη τις έχουμε δώσει ποτέ.

Γ. Παπαδάκης: Θα σας πω ένα μυστικό πάνω σ’ αυτό. Έξαρση των συντάξεων μαϊμού κατά τη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων. Αυτό ξέρετε από που βγήκε; Από τον ΕΟΠΠΥ βγήκε.

Ευ. Βενιζέλος: Εντάξει. Ναι.

Γ. Παπαδάκης: Βουλευτικών κλπ.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι. Και δημοτικών. Δημοτικονομαρχιακών.

Γ. Παπαδάκης: Αυτό σημαίνει ότι εσείς μας παρασύρατε κι εμείς μπήκαμε στη λογική. Έτσι σας ψηφίσαμε.

Ευ. Βενιζέλος: Θέλω να σας πω κάτι.

Γ. Παπαδάκης: Δεν τα φάγαμε μαζί πάντως.

Ευ. Βενιζέλος: Θα σας πω. Εμείς έχουμε ένα βουνό ευθύνης όπως έχω πει. Αλλά και ο πολίτης ένα μικρό κόκκο άμμου ευθύνης, έναν κόκκο. Από την παραλία την ελληνική.

Γ. Παπαδάκης: Αυτός που έχει πει πως όλοι οι πολιτικοί δεν είναι ίδιοι, έτσι και οι πολίτες δεν είναι όλοι ίδιοι.

Ευ. Βενιζέλος: Μα δεν λέω τίποτα κακό. Έναν κόκκο. Ξέρετε τι λέει η Εκκλησία;

Γ. Παπαδάκης: Το δέχομαι αυτό που λέτε.

Ευ. Βενιζέλος: Η Εκκλησία ξέρετε τι λέει;  Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω.

Γ. Παπαδάκης: Σωστά.

Ευ. Βενιζέλος: Να έχουμε και λίγο συναίσθημα στη συζήτηση μας αυτή.

Στ. Λιαρέλλης: Κύριε Πρόεδρε, να σας ρωτήσω κάτι;

Ευ. Βενιζέλος: Παρακαλώ.

Στ. Λιαρέλλης: Έχω ακούσει μόνο από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου πάνω από 250 δηλώσεις, Λαγκάρντ, Όλι Ρεν, οι οποίοι λένε ότι τον Ιούνιο πρέπει να ληφθούν μέτρα  για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα.

Ευ. Βενιζέλος: Καλά, το να έχουμε ανταγωνιστική οικονομία δεν είναι κακό.

Στ. Λιαρέλλης: Βάζω μια άνω τελεία, όχι fullstop, άνω τελεία και συνεχίζω, φέρνοντας παράδειγμα τους μισθούς στην Πορτογαλία και στις βαλκανικές χώρες. Εγώ όταν το διαβάζω αυτό, καταλαβαίνω ότι …..

Ευ. Βενιζέλος: Αφήστε να σας πω. Την έχουμε κάνει τη συζήτηση αυτή από ελληνικής πλευράς ο κ. Παπαδήμος και εγώ και από πλευράς εταίρων όλοι οι κορυφαίοι .…

Στ. Λιαρέλλης: Για να απαντήσετε συνολικά, σε οποιοδήποτε πόστο βρεθείτε, εννοώ κυβερνητικό, μετά τις 7 Μαΐου για εσάς είναι κόκκινη γραμμή, τελειώνει η μείωση των μισθών ή θα τον επιχειρήσετε …;

Ευ. Βενιζέλος: Μα δεν μιλάμε τώρα για αυτά που θα γίνουν. Θα σας πω τι έχει γίνει ….

Γ. Παπαδάκης: Η κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, οι εύκολες απολύσεις.

Ευ. Βενιζέλος: Ακούστε κ. Παπαδάκη.

Γ. Παπαδάκης: Ο μηδενισμός των απολύσεων, τα επιδόματα που θα κοπούν όπως το επίδομα ανεργίας, το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης. Αυτά τα ακούει ο λαός.

Ευ. Βενιζέλος: Λοιπόν, ακούστε με.

Γ. Παπαδάκης: Και αν ξέρετε, μετά τις εκλογές τα φοβάται.

Ευ. Βενιζέλος: Ακούστε.

Γ. Παπαδάκης: Η  κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών με ένα επίδομα φτώχειας που μόνο όσοι ζουν κάτω από τις 7.000 θα έχουν απαλλαγή. Δεσμευτείτε ότι δεν θα γίνουν αυτά.

Ευ. Βενιζέλος: Ακούστε τι παίχτηκε καταρχάς. Αυτά που λέω τα έχω μετρήσει, είναι εφικτά, θα τα πετύχουμε. Όταν λέω μπορούμε, δεσμευόμαστε, εγγυόμαστε, το εννοώ.

Γ. Παπαδάκης: Μάλιστα.

Ευ. Βενιζέλος: Αν δεν μπορώ να κάνω κάτι δεν το λέω. Μπορεί να αγωνιστώ, αλλά δεν το έχω πει, δεν έχω δεσμευτεί, δεν έχω πει ψέμα.

Στ. Λιαρέλλης: Άρα αυτά που λέτε ..

Ευ. Βενιζέλος: Δεν θα έχω πει ψέματα.

Γ. Παπαδάκης: Κόκκινη γραμμή.

Ευ. Βενιζέλος: Προσέξτε το αυτό.

Γ. Παπαδάκης: Και όταν λέτε δεν μπορώ τι σημαίνει, Ότι κύριοι μέχρι εδώ και μη παρέκει;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι-όχι.

Γ. Παπαδάκης: Χτυπάτε το χέρι στο τραπέζι; Μη γυρίσετε και μας λέτε …

Ευ. Βενιζέλος: Ότι πρέπει να υπάρξει αγώνας.

Γ. Παπαδάκης: Δεν θα χτυπήσετε το χέρι;

Ευ. Βενιζέλος: Να σας πω κάτι; Θα μου επιτρέψετε να πω ότι αν υπάρχει κάποιος που χτύπησε το χέρι είναι μπροστά σας. Όταν έφυγε η τρόικα το Σεπτέμβριο, τέλη Αυγούστου του 2011 τι νομίζετε ότι είχε γίνει; Για ποιο θέμα μαλώσαμε; Ότι δεν μπορεί να έχουμε συνεχώς περικοπές εισοδηματικές χωρίς μέτρα για την ανάπτυξη.

Στ. Λιαρέλλης: Τις κάνατε.

Γ. Παπαδάκης: Και τη συνεχίσαμε.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, αλλά ξέρετε τι θα είχε συμβεί; Και τι θα είχε συμβεί αν δεν είχε γίνει η μείωση του χρέους, η αναδιάρθρωση και το νέο πρόγραμμα;

Στ. Λιαρέλλης: Μας λέτε ότι η χιονοστιβάδα ….

Ευ. Βενιζέλος: Ακούστε τώρα. Μην αφήνουμε αναπάντητες ..

Γ. Παπαδάκης: Για να απαντήσετε συνολικά. Πριν 3 μήνες καθόσαστε 4 μέρες εσείς, ο κ. Σαμαράς ….

Ευ. Βενιζέλος: Όχι. Ο κ. Σαμαράς ήρθε …

Γ. Παπαδάκης: Να σας πω για ποιο θέμα. Για τα 350 εκ. και το κόψιμο των επικουρικών συντάξεων. Τα 325. Κι εσείς μου λέτε τώρα …

Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό. Αυτό είναι μια καλή ερώτηση για τον κ. Σαμαρά που δεν μπορούσε να βοηθήσει να βρούμε τα 325 εκ.

Γ. Παπαδάκης: Για όλους. Την ίδια στιγμή όμως -ολοκληρωμένη ερώτηση- την ίδια στιγμή που χάριν εντυπώσεων συνελήφθησαν 4 άτομα για φοροδιαφυγή ….

Ευ. Βενιζέλος: Αυτή δεν είναι ερώτηση.

Γ. Παπαδάκης: Τους κρατήσατε 1-2 μέρες και δεν εισπράξατε ούτε δραχμή από αυτά τα οποία θα έπρεπε να πάρετε. Δεν φέρανε πίσω τα κλεμμένα όπως λέγανε και κάποιοι λαϊκιστές.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτή είναι αλυσίδα ερωτήσεων. Ακούστε τώρα μια μικρή αλυσίδα απαντήσεων. Καταρχάς ο κ. Σαμαράς δεν πήρε μέρος σε καμία διαπραγμάτευση. Ήρθε, μιλούσε με τους πολιτικούς αρχηγούς, τον Πρωθυπουργό και μένα. Η συζήτηση μεταξύ μας δεν είναι διαπραγμάτευση. Πάντως 325 εκ. ψάχναμε. Εδώ μας λέει ο κ. Σαμαράς έχει 18,5 δις ισοδύναμα μέτρα. Να είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι. Τώρα ακούστε.

Γ. Παπαδάκης: Αυτό πάντως είναι άλλη εικόνα, αν ο κ. Καρατζαφέρης ή ο κ. Σαμαράς ….

Ευ. Βενιζέλος: Ακούστε με τι σας λέω εγώ μιλώντας εξ ονόματος της τότε κυβέρνησης και θέλω να ελπίζω και του τότε Πρωθυπουργού, του σημερινού Πρωθυπουργού, του κ. Παπαδήμου. Με τον κ. Παπαδήμο δώσαμε μεγάλο αγώνα για τα ζητήματα των μισθών. Από την πρώτη στιγμή, από τη στιγμή που ανέλαβε κυβέρνηση με τη μορφή την τελική, της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Αγωνιστήκαμε να τους πείσουμε ότι δεν έχει νόημα για την ανταγωνιστικότητα να μειώνουμε τις αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα και ότι έχουμε ανακτήσει ένα μεγάλο μέρος γιατί η αγορά η ίδια μέσα από τη λειτουργία της, μέσα από την ανάγκη της έχει μειώσει σε αρκετό βαθμό τις αποδοχές.

Αυτή η συζήτηση η οποία εξελίχτηκε  μερόνυχτα, γιατί αυτά τα μερόνυχτα της διαπραγμάτευσης τα περάσαμε πολύ λίγοι άνθρωποι, κατέληξε  στο πολύ δύσκολο ερώτημα εάν πρέπει να αποδεχτούμε περικοπή του κατώτερου μισθού της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης κατά 22% ή αν πρέπει να θιγεί ο 13ος και ο 14ος μισθός. Εάν θιγόταν ο 13ος και ο 14ος θα έθιγε και τους χαμηλόμισθους.

Άρα είπαμε να αποδεχτούμε τον κατώτερο που βοηθάει και τους νέους και τις γυναίκες να μπουν στην αγορά εργασίας γιατί η μεγάλη ανεργία  είναι ανεργία νέων και γυναικών και να κρατήσουμε προστατευμένο τον 13ο και 14ο μισθό. Άρα κίνδυνος για 13ο και 14ο μισθό δεν υπάρχει. Είναι ένα ζήτημα που το διαπραγματευτήκαμε και το λύσαμε.

Στ. Λιαρέλλης: Έχει κλείσει για το μνημόνιο;

Ευ. Βενιζέλος: Βεβαίως, απολύτως.

Στ. Λιαρέλλης: Δεν θα μπει ούτε καν προς συζήτηση;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, διότι αυτό αφορά τον ιδιωτικό τομέα που λέμε τώρα. Δεν αφορά τις δημοσιονομικές δαπάνες.

Γ. Παπαδάκης: Τον κατώτερο μισθό στον ιδιωτικό τομέα.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτά που λέμε τώρα είναι δημοσιονομική διαχείριση. Αφορά δαπάνες του κράτους. Και ενώ σας μίλησα για ανάπτυξη, σας μίλησα για δαπάνες, υπάρχει πάντα και το ανοιχτό μέτωπο της φορολογίας, όχι με την επιβολή νέων φόρων, αλλά με την άρση των αδικιών.

Γιατί ξέρετε, έχουμε κάνει μια προετοιμασία τεράστια σε σχέση με τη φοροδιαφυγή. Και να μη σας λέω πολλές ιστορίες, θα σας πω ένα μέτρο που κατά τη γνώμη μου είναι το αυγό του Κολόμβου και που το πήρα τον Ιούλιο του 2011. Η άρση του τραπεζικού απορρήτου.

Η άρση του τραπεζικού απορρήτου, βάζει τον καθένα στη θέση του, να μη λέμε ψέματα μεταξύ μας και με το κράτος, να ξέρουμε τι γίνεται.

Γ. Παπαδάκης: Τώρα; Τώρα που τα λεφτά έχουν γυρίσει όλες τις offshore…

Ευ. Βενιζέλος: Όχι κ. Παπαδάκη.

Γ. Παπαδάκης: Έχουν μεταφέρει τα χρήματά τους κ. Πρόεδρε..

Ευ. Βενιζέλος: Να σας πω κάτι; το περίεργο είναι το εξής: Ότι από τα 70 δισεκατομμύρια που βγήκαν από τις Τράπεζες τα τελευταία 2,5 χρόνια..

Γ. Παπαδάκης: Μα δεν τα έβγαλαν από τις Τράπεζες..

Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό, 16 δισεκατομμύρια έχουν πάει στο εξωτερικό.

Γ. Παπαδάκης: Από αυτά που πέρασαν μέσω των Τραπεζών.

Ευ. Βενιζέλος: Ξέρουμε πολύ καλά ποια είναι αυτά που βγήκαν.

Γ. Παπαδάκης: Το μαύρο και βρώμικο χρήμα μέσω των Τραπεζών διακινήθηκε κ. Πρόεδρε; Είσαστε έξυπνος άνθρωπος..

Ευ. Βενιζέλος: Βεβαίως, εκεί πιάνεται..

Γ. Παπαδάκης: Δε διακινήθηκε μέσω των Τραπεζών όμως..

Ευ. Βενιζέλος: Εκεί πιάνεται.

Γ. Παπαδάκης: Άλλο αυτό, επειδή πιάνεται εκεί;

Ευ. Βενιζέλος: Όταν μπαίνει στις Τράπεζες.

Γ. Παπαδάκης: Στο ξέπλυμα..

Ευ. Βενιζέλος: Καταλήγει πάντα στις Τράπεζες. Διότι διαφορετικά δε μπορείς να το αξιοποιήσεις.

Γ. Παπαδάκης: Είπατε κάτι και σας παρακαλώ θέλω να γυρίσουμε γιατί θ’ αδικήσουμε και αυτούς που βλέπουμε αλλά και εσάς. Είπατε ότι ένα από τα πλεονεκτήματα, αν μπορεί να θεωρηθεί πλεονέκτημα, όλα τ’ άλλα μειονεκτήματα ήταν, της μείωσης του κατώτατου μισθού, είναι ότι αντιμετωπίζουμε έτσι και την ανεργία διότι πολλοί νέοι άνθρωποι και γυναίκες..

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, όταν λέμε πλεονεκτήματα, εννοούμε ουδέν κακόν αμιγές καλού.

Γ. Παπαδάκης: Ζείτε εσείς με 470 ευρώ;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι κ. Παπαδάκη. Προφανώς. Με συγχωρείτε, με το επίδομα ανεργίας ζεις;

Γ. Παπαδάκης: Όχι βέβαια.

Ευ. Βενιζέλος: Χωρίς επίδομα ανεργίας ζεις;

Γ. Παπαδάκης: Αυτό τι σημαίνει;

Ευ. Βενιζέλος: Τι είναι προτιμότερο λοιπόν για ένα παιδί; Να είναι πάντα εκτός αγοράς εργασίας ή να βρει μια πρώτη θέση έστω και με λίγα;

Γ. Παπαδάκης: Να βρει μια θέση με χρήματα που μπορεί να ζήσει.

Ευ. Βενιζέλος: Ποιος θα του τη δώσει αν δεν κινηθεί ο μοχλός της ανάπτυξης; Μια πτωχευμένη οικονομία αλβανοποιημένη του δίνει δουλειά;

Γ. Παπαδάκης: Τότε γιατί από τη Βουλγαρία έρχονταν στην Ελλάδα; Η Βουλγαρία είναι παράδεισος κ. Πρόεδρε; Τι μου λέτε; Είναι παράδεισος η Βουλγαρία; Με 130 ευρώ μισθό;

Ευ. Βενιζέλος: Και τι σημαίνει αυτό;

Γ. Παπαδάκης: Ότι παρά το γεγονός ότι έχουν χαμηλούς μισθούς δεν είναι ελκυστική η οικονομία τους. Δεν έλυσαν το πρόβλημα της ανεργίας, της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας.

Ευ. Βενιζέλος: Και ποιος είπε ότι στόχος είναι να γίνουμε Βουλγαρία;

Γ. Παπαδάκης: Το μνημόνιο.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν το λέει αυτό.

Γ. Παπαδάκης: Μα μιλάει, λέει ότι θα πρέπει να πλησιάσουμε τους μισθούς..

Ευ. Βενιζέλος: Δε λέει αυτό. Το μνημόνιο ξέρετε τι λέει; Λέει ότι «πρέπει να λάβετε υπ' όψιν σας ότι οι χαμηλοί μισθοί τής Βουλγαρίας έχουν οδηγήσει πολλές ελληνικές επιχειρήσεις στη Βουλγαρία. Είναι έτσι;

Γ. Παπαδάκης: Προς όφελος των επιχειρήσεων, όχι των Βούλγαρων.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι. Είναι όμως έτσι;

Γ. Παπαδάκης: Προς όφελος της επιχείρησης.

Ευ. Βενιζέλος: Είναι έτσι;

Γ. Παπαδάκης: Ναι, αλλά η Βουλγαρία..

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό είναι το επιχείρημά τους.

Γ. Παπαδάκης: Μα εσάς σας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή..

Ευ. Βενιζέλος: Εμένα μ’ ενδιαφέρει ο Έλληνας, αλλά ο Έλληνας επιχειρηματίας που φεύγει γιατί εκεί έχει μικρότερους μισθούς και χάνουν τη δουλειά τους…

Γ. Παπαδάκης: Έχει άλλη αντιμετώπιση, άλλο φορολογικό σύστημα…

Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό κ. Παπαδάκη, το αποτέλεσμα είναι ότι χάνουν τη δουλειά τους οι Έλληνες. Μη βλέπετε τα πράγματα μισά, είστε άνθρωποι έμπειροι, έξυπνοι, μέσα στην πιάτσα.. Μη βλέπετε τα πράγματα μισά.

Στ. Λιαρέλλης: Ναι, αλλά το ζητούμενο είναι να μην επανέλθουν οι επιχειρήσεις αυτές από τη Βουλγαρία..

Ευ. Βενιζέλος: Μα δε επανέλθουν. Με συγχωρείτε, εσείς δεν έχετε ζήσει την πραγματικότητα των περικοπών στην αγορά εργασίας;

Στ. Λιαρέλλης: Βεβαίως.

Ευ. Βενιζέλος: Όταν λοιπόν ο εργαζόμενος βρίσκεται απέναντι από τον εργοδότη σε μια συζήτηση και βλέπει την προσπάθεια, οι περισσότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, το 99% των επιχειρήσεων είναι μικρές και πολύ μικρές. Ο εργαζόμενος ζει την αγωνία του εργοδότη. Όταν του λέει ο εργοδότης «ξέρες, δε μπορώ να σταθώ, πρέπει να κάνουμε κάποιες κινήσεις να πορευθούμε όλοι μαζί, να ζήσουμε τις οικογένειές μας», ξέρετε ότι ψάχνουν όλοι μαζί να βρουν μια λύση; Εργαζόμενοι και εργοδότες.

Στ. Λιαρέλλης: Αυτό είναι αλήθεια.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτή είναι η πραγματικότητα. Να σας πω κάτι; Εάν δεν υπάρχουν Τράπεζες, υπό τον έλεγχος του κράτους τώρα, γιατί το χαρτοφυλάκιο των Τραπεζών περιέρχεται στο κράτος, εάν δεν υπάρχουν δάνεια, εάν δεν υπάρχουν δημόσιες επενδύσεις, εάν δε νιώσει ασφάλεια ο ιδιώτης να επενδύσει κι αυτός πού θα βρούμε τις θέσεις εργασίας; Πώς θα δώσουμε δουλειά στο 1 εκατομμύριο ανέργους;

Στ. Λιαρέλλης: Δεν αντιλέγει, το θέμα είναι πώς θα το κάνει.

Ευ. Βενιζέλος: Με τον τρόπο που σας λέμε.

Στ. Λιαρέλλης: Η φοροδιαφυγή, ένα θέμα που αφορά την κοινωνική δικαιοσύνη, τα δημοσιονομικά..

Ευ. Βενιζέλος: Απόλυτα δίκιο, να βοηθήσουν και λίγο οι πολίτες όμως.

Στ. Λιαρέλλης: Ναι, αλλά με συγχωρείτε, παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ 1 στους 10 να φοροδιαφεύγουν και τώρα φοροδιαφεύγουν 6,8..

Ευ. Βενιζέλος: Να εισπράττει το ΦΠΑ, ν ‘αποδίδονται οι αποδείξεις, να λειτουργεί η αγορά κανονικά..

Γ. Παπαδάκης: Άνθρωποι του πολιτικού συστήματος είναι αυτοί..

Ευ. Βενιζέλος: Όχι.

Γ. Παπαδάκης: Φίλοι του πολιτικού συστήματος.

Ευ. Βενιζέλος: Γιατί του πολιτικού;

Γ. Παπαδάκης: Συνέτρωγαν ορισμένοι από αυτούς.

Ευ. Βενιζέλος: Γιατί όχι του δημοσιογραφικού;

Γ. Παπαδάκης: Βεβαίως και του δημοσιογραφικού, το δέχομαι κι αυτό που λέτε.

Ευ. Βενιζέλος: Γιατί όχι του δικαστικού, του αστυνομικού, του εκκλησιαστικού;

Γ. Παπαδάκης: Βεβαίως. Αποκαλύψτε τους..

Ευ. Βενιζέλος: Δε μπορεί να εμφανίζεται εδώ ο καθένας ο οποίος είναι δημοσιογράφος, κληρικός, δικαστής, αστυνομικός, εκπαιδευτικός, να κουνάει το χέρι στον πολιτικό και να του λένε οι πολιτικοί «κάτσε αδερφέ, δεν είμαστε μόνοι στη χώρα αυτή»..

Γ. Παπαδάκης: Επειδή δεν είμαστε όλοι ίδιοι..

Ευ. Βενιζέλος: Δεν είμαστε όλοι ίδιοι και δεν είναι μόνον οι πολιτικοί για τον τόπο υπεύθυνοι για τον τόπο αυτό. Είναι οι πρώτοι υπεύθυνοι, αλλά όχι οι μόνοι.

Στ. Λιαρέλλης: Είναι οι πρώτοι, δεν είναι οι μόνοι, κι επειδή περιγράψατε πάρα πολλούς, οι παλιοί κομμουνιστές έλεγαν «αυτοί είναι της καταστάσεως». Όμως, εδώ το αποτέλεσμα είναι μηδέν εις το πηλίκον.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, όχι. Έχουν γίνει μεγάλα βήματα. Να σας πω κάτι;

Στ. Λιαρέλλης: Τι μεγάλα; 6 στους 10 φοροδιέφευγαν το 2009 και τώρα φοροδιαφεύγουν 6,8.

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, περιμένατε να πάω στο Υπουργείο Οικονομικών για να αρθεί το τραπεζικό απόρρητο να δοθούν στη δημοσιότητα οι λίστες των μεγάλων οφειλετών και ν’ αρχίσουν οι συλλήψεις;

Στ. Λιαρέλλης: Φράγκο δε μπήκε στο Ταμείο.

Ευ. Βενιζέλος: Κάνετε λάθος.

Στ. Λιαρέλλης: Τίποτα.

Ευ. Βενιζέλος: Όλα αυτά γίνονται σε περίοδο κρίσης και υπάρχει και ένα μήνυμα που στέλνεται, έτσι; Υπάρχουν και πολλές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν τεράστιο πρόβλημα.

Στ. Λιαρέλλης: Ο πατέρας μου πέθανε το 1980, ήταν έμπορος και στην πρώτη λίστα των οφειλετών βρήκα καμιά 60αριά προμηθευτές του, την Πειραϊκή Πατραϊκή κτλ..

Ευ. Βενιζέλος: Αλλά ξέρετε τι έλεγε ο κ. Καραμανλής το 2004 και το 2007; Ότι με αυτά τα λεφτά από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών στο κράτος, θα λύσει το πρόβλημα της οικονομίας.

Στ. Λιαρέλλης: Κι ο Παπανδρέου το έλεγε αλλά μην το κάνουμε θέμα γιατί το έλεγε για 32 δις..

Ευ. Βενιζέλος: Ο ένας έλεγε 32 και μετά αυξήθηκαν και τώρα έχουν φτάσει να είναι 42, 52… Να σας πω κάτι; Πρέπει να πάψουμε να καλλιεργούμε φλούδες ελπίδες και φούσκες.

Στ. Λιαρέλλης: Συμφωνούμε. αυτό ψάχνουμε να βρούμε και γι’ αυτό σας πιέζουμε. Και γι’ αυτό μερικές φορές σας αμφισβητούμε.

Ευ. Βενιζέλος: Αλλά ο πρώτος διδάξας, αυτός ο οποίος το έκανε δόγμα και το επέβαλλε στο δημόσιο βίο, είναι ο κ. Καραμανλής το 2004.

Στ. Λιαρέλλης: Εγώ θέλω να ρωτήσω κάτι: Επειδή εδώ γνωριζόμαστε, πώς και πότε ένας άνθρωπος θα πει σε κανα δυο τυπάκια της τρόικας «φύγετε από δω»; Διότι είναι κάποιοι οι οποίοι έργω και λόγω, μας προσβάλλουν.

Ευ. Βενιζέλος: Εμένα πώς με κόβετε; Με κόβετε ως έναν τύπο ο οποίος μπορεί ν’ ανεχθεί πολλά-πολλά; Εγώ κάνω πως δεν καταλαβαίνω και μπορεί να δέχομαι προσωπικές προσβολές για να προστατεύσω τη χώρα, αλλά προσβολές στη χώρα δε δέχομαι.

Στ. Λιαρέλλης: Πάντως δεχθήκατε..

Ευ. Βενιζέλος: Πάντως απ’ το γραφείο μου η τρόικα έφυγε. Αλλά όλοι μου έκαναν κριτική ξέρετε..

Στ. Λιαρέλλης: Και ξαναγύρισε με μέτρα.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, όχι, δεν ξαναγύρισε με μέτρα, ξαναγύρισε με το νέο πρόγραμμα. Ξαναγύρισε με την περικοπή του χρέους, ξαναγύρισε μ’ ένα μεγάλο δάνειο. Ξαναγύρισε με μια νέα αφετηρία για τη χώρα. άρα, όταν λένε κάποιοι «πού είναι ο μάγκας πολιτικός ο οποίος θ’ αρνηθεί να πληρώσει το χρέος;», αρνήθηκα να πληρώσω το χρέος.

Γ. Παπαδάκης: Δεν είναι θέμα μαγκιάς κ. Πρόεδρε.

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, κόψαμε το χρέος 50 ποσοστιαίες μονάδες.

Στ. Λιαρέλλης: Εγώ μίλησα για κόκκινες γραμμές..

Ευ. Βενιζέλος: Μα τι κόκκινες γραμμές; Εδώ κοκκινίσαμε το χρέος, κόψαμε 50 μονάδες του ΑΕΠ, 106 δισεκατομμύρια, είναι η μεγαλύτερη περικοπή στα διεθνή χρονικά.

Γ. Παπαδάκης: Ξέρετε τι ακριβώς εννοούμε κ. Πρόεδρε; Δεν το σύνολο του πολιτικού κόσμου, γιατί κι εσείς και ο κ. Σαμαράς το έχει πει και η Αριστερά το λέει συνέχεια, δεν είναι δυνατό να λέει όλος ο κόσμος ο πολιτικός ότι η μείωση μισθών δε βοηθάει την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα και εκείνοι να επιμένουν και να μειώνουν τους μισθούς συνεχώς κι εσείς να το δεχόσαστε. Εδώ δε μιλάμε για μαγκιά, μιλάμε για υποταγή.

Ευ. Βενιζέλος: Το να λες εδώ λόγια είναι εύκολο. Το να πας να κάνει τη διαπραγμάτευση με την κα Μέρκελ, τον κ. Σαρκοζί, τους Ολλανδούς, τους Βέλγους, τους Λουξεμβούργιους, εκεί είναι το δύσκολο.

Γ. Παπαδάκης: Κόκκινες γραμμές κ. Πρόεδρε.

Ευ. Βενιζέλος: Να σας πω κάτι; Οι κόκκινες γραμμές δεν είναι κόκκινες γραβάτες. Πρέπει να ξέρεις να τις χειριστείς, έτσι; Τώρα μπορείτε να δείτε ποιοι κυκλοφορούν στο δημόσιο βίο και να σταθμίσετε ποιοι μπορούν να κάνουν τη δουλειά. Να σταθμίσετε ποιοι μπορούν να κάνουν την πραγματική δουλειά, όχι τα εύκολα λόγια.

Γ. Παπαδάκης: Έρχομαι στη Δευτέρα. Ο κόσμος από Δευτέρα ξέρετε τι περιμένει; Περιμένει δυο πράγματα: Ή να προκύψει μια κυβέρνηση η οποία θα μπορέσει να δώσει όραμα και ελπίδες..

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, ο κόσμος το περιμένει και το σέβομαι. Και εμείς το περιμένουμε απ’ τον κόσμο.

Γ. Παπαδάκης: Ο κόσμος τι άλλο να κάνει;

Ευ. Βενιζέλος: Να ψηφίσει. Να εκτιμήσει τα πράγματα, να δώσει μια ολοκληρωμένη, υπεύθυνη απάντηση, που έτσι θα είναι η απάντηση του ελληνικού λαού, ο ελληνικός λαός είναι σοφός και έμπειρος, αλλά χρειαζόμαστε μια καθαρή απάντηση.

Γ. Παπαδάκης: Και λέει ο ελληνικός λαός: «Να δώσω τη δυνατότητα σ’ αυτούς που έχουν ομολογήσει και μπράβο τους που τ’ ομολόγησαν, ότι έχουν σημαντικές ευθύνες και ζήτησαν συγνώμη», εσείς ζητήσατε συγνώμη, μπράβο σας, το κάνατε, όμως αρκεί μια συγνώμη;

Ευ. Βενιζέλος: Κύριε Παπαδάκη δεν αρκεί, προφανώς δεν αρκεί.

Γ. Παπαδάκης: Γιατί να σας ξαναδώσει την ευκαιρία; Και αυτό δε σας το λέω ξέρετε, επικριτικά..

Ευ. Βενιζέλος: Για όλους αυτούς τους λόγους που σας εξήγησα. Και να σας πω και κάτι;  Εάν ο πολίτης νομίζει ότι την Κυριακή κρίνεται το ΠΑΣΟΚ ή κρίνεται ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ή της Νέας Δημοκρατίας..

Γ. Παπαδάκης: Κρίνεται η τύχη του.

Ευ. Βενιζέλος: Η τύχη του πολίτη κρίνεται. Αυτό είναι το θέμα, αυτό λέμε.

Γ. Παπαδάκης: Έχω την εντύπωση όμως ότι πολλοί από το πολιτικό σύστημα το έχουν ξεχάσει.

Ευ. Βενιζέλος: Άλλο τιμωρία και άλλο αυτοτιμωρία του πολίτη και της πατρίδας.

Γ. Παπαδάκης: Έχετε παρακολουθήσει καθόλου τηλεόραση κ. Πρόεδρε;

Ευ. Βενιζέλος: Λίγο κ. Παπαδάκη.

Γ. Παπαδάκης: Καλύτερα. Γιατί πραγματικά θα βλέπατε ότι υπάρχει φοβερή διάσταση απόψεων μεταξύ του τρόπου με τον οποίο σκέφτονται κάποιοι υποψήφιοι και του λαού.

Ευ. Βενιζέλος: Έχω απαντήσει σε ερωτήσεις πραγματικών πολιτών ζωντανά και δεν είδα άλλοι να το κάνουν .

Γ. Παπαδάκης: 50% λοιπόν και τα δυο κόμματα και τότε λέτε «ναι, συνεργαζόμαστε».

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ λέω ότι χρειάζονται απαντήσεις που θα τις δώσει ο πολίτης και οι οποίες θα διασφαλίσουν την επιβίωση και την αναδιοργάνωση της πατρίδας και θα δώσουν στους Έλληνες που είναι σε δύσκολη θέση μια ευκαιρία με ασφάλεια.

Στ. Λιαρέλλης: Το 50% σημαίνει, η κοινωνική πλειοψηφία αφορά και την περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ θα είναι πρώτο κόμμα, όχι μόνο αν θα είναι δεύτερο..

Ευ. Βενιζέλος: Είναι δυνατό να πηγαίνουμε σε εκλογές για να διαχειριστούμε μια ιστορική κρίση και να ξεκινάμε τώρα με το αν η κοινωνία ψήφισε έτσι ή ψήφισε αλλιώς, ότι η Βουλή αντιστοιχεί ή δεν αντιστοιχεί στη βούληση του εκλογικού σώματος; Βλέπουμε ότι το 75% των Ελλήνων θέλει ευρώ, Ευρώπη, ασφάλεια, προοπτική. Αυτό λένε όλες οι έρευνες. Ποιος το εκφράζει αυτό; Ποιος θα το προσφέρει τελικά; Περιμένουμε κι εμείς να μιλήσει ο πολίτης.

Γ. Παπαδάκης: Θέλει και κάτι άλλο κ. Πρόεδρε. Περιμένει τη συνέχεια του ονείρου που του κόψανε. Ξέρετε, είναι πολύ σημαντικό για έναν άνθρωπο να ονειρεύεται την ώρα που κοιμάται και να έρθει κάποιος και να του πει «έλα, ξυπνήσαμε, τελειώσαμε».

Ευ. Βενιζέλος: Συμφωνώ. Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει με ρεαλισμό και όνειρο, να πάμε στην επόμενη μέρα.

Γ. Παπαδάκης: Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε γιατί μας δώσατε την ευκαιρία να θέσουμε ερωτήματα, αν όχι όλα, τα περισσότερα από αυτά που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, πολλές φορές και μ’ έναν τρόπο που μπορεί να μην είναι κομψός, αλλά έχω την εντύπωση ότι όταν διατυπώνονται με ειλικρίνεια, τότε δίνεται η δυνατότητα ν’ απαντηθούν με ειλικρίνεια ή όχι. Αυτό δε θα το κρίνουμε εμείς, θα το κρίνει ο ελληνικός λαός.

Εγώ νιώθω την ανάγκη, να σας ευχηθώ καλή επιτυχία. Το ίδιο θα έλεγα και στον κ. Σαμαρά, το ίδιο θα πω και στην κα Παπαρήγα και σε όλους.

Ευ. Βενιζέλος: Να είστε καλά, ευχαριστώ πολύ.

Tags: Συνεντεύξεις 2012