Αθήνα, 3 Μαΐου 2012

 

Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στο axiaplus.gr και στο δημοσιογράφο Σωτήρη Πίκουλα

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε όλοι μιλάνε για την ανεργία αλλά θέλω να μου πείτε 2-3 άμεσες κινήσεις για να ανακοπεί αυτή ιδιαίτερα στους νέους που μένουν εκτός παραγωγικής διαδικασίας... Φαντάζομαι πως το μέτρο της μείωσης των μισθών δεν είναι μέτρο που μπορεί να αλλάξει αυτόν τον ρυθμό....

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κύριε Πίκουλα, στόχος και δέσμευσή μας λοιπόν είναι να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες ώστε τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη για την ενίσχυση της απασχόλησης, να ολοκληρωθούν μέχρι το καλοκαίρι του 2013 αντί για το τέλος του 2014 όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός του ΕΣΠΑ. Αυτή η εμπροσθοβαρής απορρόφηση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας των νέων ήταν και βασικό αντικείμενο της επιστολής που έστειλα στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον κ. Barroso.

Δεύτερος στόχος είναι ν' αυξηθούν οι πόροι του ΕΣΠΑ για την ανεργία των νέων. Πρέπει να ενισχυθεί ο άξονας της απασχόλησης με προτεραιότητα τους νέους. Ήδη μέσα από τις εσωτερικές αλλαγές που έχουμε κάνει, έχουμε διασφαλίσει 250 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα για τον τομέα αυτόν και αυτό που ζητάμε είναι άλλα 150 εκατομμύρια από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στόχος εφικτός ώστε να έχουμε συμπληρωματικούς πόρους 400 εκατομμυρίων.

Αυτό σημαίνει πολλά για τα προγράμματα ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας, για την επαγγελματική κατάρτιση, για την πρακτική άσκηση και πρέπει σ' αυτά να προσθέσουμε τα προγράμματα της αυτεπιστασίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

Όπως είπα σε μια μεγάλη ομάδα νέων με την οποία συναντήθηκα προ ημερών, πρέπει να στείλουμε το μήνυμα πως θα αποκαταστήσουμε τα δικαιώματά τους, το δικαίωμα στην ελπίδα, το δικαίωμα στην ευτυχία, το δικαίωμα στην επιτυχία, το δικαίωμα να δοκιμαστούν στο στίβο της επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής.

Οι πιο σημαντικές όμως κατά της ανεργίας είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας η διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά, το ξεμπλοκάρισμα των έργων του ΕΣΠΑ. Όλα αυτά τώρα γίνονται λόγω της μείωσης του χρέους με το PSI.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ομολογιούχοι. Τον τελευταίο καιρό ακούμε από τα πολιτικά κόμματα ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους ομολογιούχους που με τις οικονομίες τους αγόρασαν ομόλογα ελληνικού δημοσίου. Εσείς τι προβλέπετε για αυτήν την ομάδα των συνανθρώπων μας που οι περισσότεροι δεν ανήκουν στους μεγαλοεπενδυτές;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Είναι αλήθεια ότι με το PSI οι μικρο-ομολογιούχοι αδικήθηκαν. Είναι αλήθεια ότι πρόκειται για αποταμιευτές και όχι επενδυτές και δεν θα έπρεπε να περιληφθούν επέβαλαν όμως οι εταίροι μας από φόβο για τις διεθνείς νομικές συνέπειες μίας διαφοροποίησης. Υπάρχουν 11.000 περίπου μικρο-ομολογιούχοι και για να αποζημιωθούν οι 9.000 απ' αυτούς που κατέχουν ομόλογα ύψους έως 100.000 ευρώ, απαιτούνται μόλις 300 εκατομμύρια ευρώ. Το πρόβλημα δεν είναι στο ύψος των χρημάτων, αλλά πρόκειται για ένα πρόβλημα καθαρά θεσμικό, πολιτικό και νομικό και ξεκίνησε όταν οι κάτοχοι ομολόγων ελληνικού δημοσίου στη Γερμανία και στην Ολλανδία στράφηκαν δικαστικά κατά των εκεί κυβερνήσεων και αυτές προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Eurogroup. Έτσι, παρά τον αγώνα που δώσαμε στο Eurogroup να βρούμε έναν τρόπο αποκατάστασής τους, το Eurogroup έκρινε ότι κανείς δεν θα αποζημιωθεί.

Η αλήθεια είναι όμως ότι λύση νομικά ασφαλής και δίκαιη υπάρχει. Δεν θέλω να πω τίποτα άλλο γιατί κάθε συζήτηση γύρω από το θέμα αυτό κάνει ζημιά. Έχω μιλήσει κατ' ιδίαν στους εταίρους μας στο Eurogroup για τους συγκεκριμένους τρόπους που μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα και ξέρω ακριβώς τι θα κάνω την επομένη των εκλογών αν έχω την ευθύνη της διαχείρισης. Εάν την έχει κάποιος άλλος, θα του πω τι πρέπει να κάνει κατά τη γνώμη  μου, γιατί έχουμε ένα έδαφος καλλιεργημένο στην Ευρώπη για το θέμα αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο βασικός σας αντίπαλος Αντώνης Σαμαράς έχει πει ότι θα μειώσει σταδιακά τους φορολογικούς συντελεστές και τον ΦΠΑ, πρώτα για τις επιχειρήσεις και μετά για τα φυσικά πρόσωπα, στο πλαίσιο ενός πιο δίκαιου και πιο λειτουργικού φορολογικού συστήματος. Εσείς λέτε το ίδιο; Η τρόικα θα ερωτηθεί για την αλλαγή αυτή στο φορολογικό σύστημα.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η Νέα Δημοκρατία, δυστυχώς απεχώρησε από το διάλογο για το φορολογικό, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, για να μπορεί να λέει ελεύθερα ό,τι θέλει. Γιατί δεν ήρθε να συμφωνήσουμε σε ένα εθνικά αποδεκτό, σταθερό φορολογικό σύστημα, ώστε να υπάρχει ασφάλεια δικαίου και να μπορέσουμε να κάνουμε δίκαιες, κοινωνικά ευαίσθητες, φιλοαναπτυξιακές ρυθμίσεις; Αντί να έρθει να συμφωνήσουμε το εθνικό φορολογικό σύστημα ώστε να διαπραγματευτούμε με την τρόικα, ο κ. Σαμαράς επέλεξε τη φυγή. Εμείς όμως ξέρουμε τι λέμε και ξέρουμε πώς μπορούμε αυτό να το διαπραγματευθούμε με τους εταίρους μας.

Αυτό που προτείνουμε είναι ένα ολόκληρο σύστημα ενεργειών και προτάσεων, είναι ένα πακέτο. Εμείς λέμε λοιπόν: Ενιαίο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, σταθερό για δέκα χρόνια, ευρύτατης αποδοχής.

Σε ό,τι αφορά το ΦΠΑ, εμείς αυτό που λέμε είναι ότι θα κρατήσουμε χαμηλά τους συντελεστές στον τουρισμό, που φέτος κινδυνεύει να χάσει ένα σημαντικό μέρος της επίδοσής του, λόγω της κακής εντύπωσης που δημιουργείται για τη χώρα. Επίσης, τα αγροτικά εφόδια, λιπάσματα, μηχανήματα, φυτοφάρμακα θα είναι στον χαμηλό συντελεστή. Και την εστίαση που την ανεβάσαμε το Μάιο του 2011 για λόγους ταμειακής ανάγκης θα την ξαναπάμε το ταχύτερο δυνατό στον παλαιό συντελεστή. Κατά τα λοιπά, δεσμευτήκαμε για αφαίρεση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης (1%-4% στο δηλωθέν εισόδημα), για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών 10% και για μετατροπή του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω ΔΕΗ σε ενιαίο προοδευτικό φόρο ακίνητης περιουσίας μέσα στο πλαίσιο που θέσαμε με το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η φοροδιαφυγή δεν έχει χτυπηθεί και το μόνο που βλέπουμε είναι μία επικοινωνιακή διαχείριση του προβλήματος με την τηλεοπτική «διαπόμπευση» διάσημων φοροφυγάδων... Χρήματα στα ταμεία, όμως, δεν έρχονται...

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αν και ποτέ άλλοτε δεν είχαν γίνει τόσα πολλά στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, είναι αλήθεια ότι ακούει ο κόσμος για σύλληψη της φοροδιαφυγής, για μείωση της παραοικονομίας, πάταξη του λαθρεμπορίου, άρση του τραπεζικού απορρήτου, δημοσίευση ονομάτων και συλλήψεις φοροφυγάδων και πάλι δυσπιστεί.

Όμως, πρέπει να αντιληφθούμε ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα σταδιακά και υπάρχει, διότι όλα αυτά λειτουργούν και παραδειγματικά. Και πρέπει να κάνουμε λίγο υπομονή, γιατί αυτά εφαρμόζονται μόλις τους τελευταίους 6-7 μήνες.

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε να αντιπαλέψουμε μία χρόνια κατάσταση. Δεν μπορεί μόνος του ο δημόσιος μηχανισμός. Το κράτος έχει οικοδομηθεί με τρόπο άδικο, γιατί οι όροι λειτουργίας του έχουν γραφτεί άδικα από τότε που γεννήθηκε. Και γι΄ αυτό πρέπει να ξαναγράψουμε τώρα τους όρους λειτουργίας του κράτους, της οικονομίας και της κοινωνίας.

Να σας πω κάτι πολύ απλό: στο κράτος μας, στην κοινωνία μας, λιγότερο από 25.000 φορολογούμενοι δηλώνουν φορολογητέο εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ. Στη Γαλλία, ας πούμε, σκέφτονται πώς θα φορολογήσουν τα πολύ μεγάλα εισοδήματα. Ξέρετε πόσοι δηλώνουν μεγάλα εισοδήματα στην Ελλάδα; Άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ δηλώνουν μόλις 50 άνθρωποι! Αυτή είναι η κατάσταση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακούμε για επενδύσεις καιρό τώρα χωρίς να έχει γίνει κάτι. Πώς εσείς θα διασφαλίσετε ότι θα υπάρξει ένα φιλικό περιβάλλον, ποιες πρώτες κινήσεις θα γίνουν άμα εκλεγείτε πρωθυπουργός;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Υπολογίζουμε ότι τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα μπορεί να πραγματοποιήσει επενδύσεις σε μεγάλα έργα, σε υποδομές, που ξεπερνούν τα 55 δισ. ευρώ. Όχι ως δημόσια επένδυση, όχι μόνο μέσα από το ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αλλά έχουμε τα ΣΔΙΤ και τις παραχωρήσεις, έχουμε πολλές κρίσιμες ιδιωτικές επενδύσεις: αυτοκινητόδρομοι, λιμάνια, μαρίνες, αεροδρόμια, αναπλάσεις, τουρισμός, διαχείριση αποβλήτων και απορριμμάτων, διαχείριση υδάτων. Όλα αυτά μπορούν να ξεπεράσουν τα 25 δισεκατομμύρια. Ο μεγάλος όγκος είναι οι επενδύσεις στην ενέργεια, σε κάθε μορφή ενέργειας που μπορεί να ξεπεράσουν τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το νέο πρόγραμμα και η δανειακή σύμβαση προβλέπουν μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, αλλά σε εμάς εναπόκειται να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε μια χώρα φιλοεπενδυτική, σε ένα μεγάλο πεδίο αναπτυξιακών πρωτοβουλιών με δημόσιες επενδύσεις, με συγχρηματοδοτούμενα έργα, με ιδιωτικοποιήσεις ως ευκαιρία επενδύσεων, με δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, με τη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μέσω της ενίσχυσης των εξαγωγών και της υποκατάστασης των εισαγωγών.

Σε εμάς εναπόκειται να βρούμε την κρίσιμη και αναγκαία ισορροπία ώστε η ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις να συνδυάζεται με την απαραίτητη ασφάλεια στους όρους και τις συνθήκες εργασίας με την τήρηση των νόμων μέσα από την αποτελεσματική λειτουργία των συστημάτων επιθεώρησης εργασίας. Και τελικά με την εξασφάλιση ότι η μείωση του κόστους εργασίας αντανακλάται σε αύξηση θέσεων απασχόλησης και μειωμένες τιμές για τους καταναλωτές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκτός από τις επενδύσεις που δεν έρχονται, προβληματίζει και η έλλειψη ρευστότητας τράπεζες που ουσιαστικά κόβει τον ομφάλιο λώρο προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τι άμεσο θα κάνετε γι΄αυτό;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μιλάμε για ανάπτυξη, αλλά η ανάπτυξη δεν είναι λόγια, είναι συγκεκριμένες παρεμβάσεις που προϋποθέτουν ρευστότητα, τη δυνατότητα να πέσει χρήμα στην αγορά. Υπάρχουν τρία κανάλια που μπορούν να φέρουν χρήμα στην αγορά και να διαμορφώσουν το περιβάλλον της ανάπτυξης που χρειάζεται η χώρα μας τους αμέσως επόμενους μήνες:

Το πρώτο κανάλι είναι το τραπεζικό σύστημα για το οποίο το πρόγραμμα προβλέπει 50 δις. ευρώ για ανακεφαλαιοποίηση, που θα διοχετευτούν στις επιχειρήσεις και την αγορά. Άλλα 50 δις. ελπίζουμε ότι θα επιστρέψουν στις τράπεζες από τα 70 δις. καταθέσεων που έχουν φύγει τα τελευταία τρία χρόνια. Επιπλέον, το τραπεζικό σύστημα υπό τον στρατηγικό έλεγχο του Δημοσίου δεσμεύεται να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση των επιτοκίων χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις, ενώ στόχος μας είναι επίσης να αλλάξουν και οι κανόνες του Τειρεσία, ώστε να γίνουν δίκαιοι, λογικοί και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της οικονομίας.

Το δεύτερο κανάλι είναι το Ενιαίο Ταμείο Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, που θα εξυπηρετεί 750.000 επιχειρήσεις, δηλαδή το 99% του συνόλου, οι οποίες θα βοηθούνται να έχουν πρόσβαση στο απαραίτητο κεφάλαιο κίνησης.

Το τρίτο και σημαντικότερο κανάλι είναι το ίδιο το κράτος που με βάση το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση, πρέπει να εξοφλήσει αμέσως τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς τις επιχειρήσεις, ύψους 6,3 δις. ευρώ που θα αλλάξουν την εικόνα της αγοράς. Παράλληλα, με τον αυτοματοποιημένο μηχανισμό επιστροφής του ΦΠΑ, πρόκειται άμεσα να καταβληθούν 900 εκατ. ευρώ εκκαθαρισμένων υποχρεώσεων του Δημοσίου για επιστροφή. Άλλο σημαντικό σημείο είναι ότι με βάση το πρόγραμμα μειώνεται ο δανεισμός του Δημοσίου με έντοκα γραμμάτια κι έτσι να αποδεσμευτούν συνολικά 10 δις. ευρώ και να πέσουν στην αγορά. Τέλος, υπολογίζουμε πολύ και στην αποδέσμευση των μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που κολλάνε στην κοινοτική γραφειοκρατία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Σαμαράς έχει μιλήσει για «φορολογική αμνηστία» των καταθέσεων που έφυγαν νομίμως ή παρατύπως στο εξωτερικό... Εσείς έχετε προβλέψει με ποια «ανταλλάγματα» θα προσελκύσετε πίσω τα ελληνικά κεφάλαια του εξωτερικού;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ο κ. Σαμαράς, αντί να απευθύνει πρόσκληση επιστροφής καταθέσεων, είπε ότι θα δώσει φορολογική αμνηστία σε εκείνους που έβγαλαν τα λεφτά τους έξω. Μα τα πιο πολλά λεφτά έχουν μείνει μέσα. Και αν δοθεί τέτοια αμνηστία γιατί να μη φύγουν και τα άλλα λεφτά από τις τράπεζες για να ξαναμπούν με αμνηστία; Δηλαδή μιλάμε για προτάσεις οι οποίες έχουν αυτοακυρούμενο περιεχόμενο και επικίνδυνο. Και εν πάση περιπτώσει, οι Έλληνες που έχουν αφήσει 170 δις. αποταμιεύσεων είναι οι χαζοί της υπόθεσης; Αυτοί πρέπει να φορολογούνται και οι άλλοι οι έξυπνοι πρέπει να έχουν φορολογική αμνηστία; Εδώ τίθεται ένα τεράστιο ζήτημα πολιτικής, θεσμικής και οικονομικής ηθικής. Αφήστε που το νέο πρόγραμμα στήριξης αποκλείει ρητά κάθε μορφή φορολογικής αμνηστίας.

Οι ελληνικές καταθέσεις θα επιστρέψουν στη χώρα όταν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο είναι απολύτως ασφαλές. Όπως είπα και πριν, υπολογίζουμε ότι μπορούν να επιστραφούν τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ και αυτά είναι ζωτικά για την αγορά. Γιατί τώρα μένουν αχρησιμοποίητα, δεν δίνουν καν τόκο, ενώ αν μπουν στο τραπεζικό σύστημα θα δώσουν ζωή στην αγορά και δουλειά στους ανέργους. Ήδη έχουμε ενθαρρυντικά σημεία επιστροφής καταθέσεων. Το κίνημα επιστροφής των καταθέσεων στις Τράπεζες είναι κάτι, που πρέπει να το υιοθετήσουμε ως πατριωτικό καθήκον.

 

Tags: Συνεντεύξεις 2012

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)



Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375