Αθήνα, 4 Ιουνίου 2012

 

Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην εφημερίδα «Real News»

και στη δημοσιογράφο Κάτια Μακρή

 

Δημοσιογράφος: Στις ομιλίες λέτε πως το «ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει τσόντα κανενός» και παράλληλα ότι «κυβέρνηση χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν γίνεται». Αυτά δεν είναι μεταξύ τους αντιφατικά;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Καθόλου. Κυβέρνηση χωρίς το ΠΑΣΟΚ πράγματι δεν γίνεται, γιατί το ΠΑΣΟΚ προτείνει τη μόνη ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη εθνική στρατηγική. Τη στρατηγική της αναθεώρησης των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης, ενώ παράλληλα διατηρούνται και  εφαρμόζονται τα πολλά θετικά στοιχεία της σύμβασης, που είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον του τόπου.

Η στρατηγική αυτή συγκρούεται με τη τυφλή και  αδιέξοδη γραμμή της μονομερούς καταγγελίας της σύμβασης. Το ΠΑΣΟΚ κρίνει τα πράγματα από την σκοπιά του εθνικού συμφέροντος και αξιολογεί τα άλλα κόμματα από τον τρόπο που τοποθετούνται απέναντι στην ολοκληρωμένη πρόταση που έχουμε παρουσιάσει.

Δεν μας ενδιαφέρει μια ευκαιριακή ή αναγκαστική  συγκόλληση κοινοβουλευτικών δυνάμεων ή η παρουσία γνωστών στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε κυβερνητικούς θώκους.  Το ΠΑΣΟΚ δεν θα  λειτουργήσει, συνεπώς, ως συμπλήρωμα μιας πλειοψηφίας στήριξης ή ανοχής της κυβέρνησης, αλλά ως εγγυητής και  καταλύτης της μόνης εθνικής στρατηγικής.

Δημοσιογράφος: Μετά τις εκλογές και εσείς αλλά και η ΝΔ ανακαλύψατε πως υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου. Αν υπάρχουν, γιατί δεν  το κάνατε στις διαπραγματεύσεις για την ψήφιση του δεύτερου μνημονίου;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Αυτό που προτείνουμε τώρα δεν είναι μια μετεκλογική έμπνευση που οφείλεται στην αλλαγή των συσχετισμών, αλλά είναι η πλήρης αξιοποίηση όλων των σημείων στα οποία επιμείναμε στην διαπραγμάτευση επί μήνες, αγωνιζόμενοι υπό πάρα πολύ αντίξοες συνθήκες, μέσα σε ένα συντηρητικό ευρωπαϊκό περιβάλλον και με υπονομευμένο το εσωτερικό μέτωπο στην Ελλάδα, καθώς η δύσκολη διαπραγμάτευση έγινε με τη χώρα να βαδίζει σε εκλογές.

Ποιοι επέμεναν να πάει η χώρα σε πρόωρες εκλογές και ποιοι προκάλεσαν αυτή την αβεβαιότητα την πιο δύσκολη και ευαίσθητη στιγμή;  Η ΝΔ, που επέμενε στη γραμμή των άμεσων εκλογών,   και ο ΣΥΡΙΖΑ,  ο οποίος επέχαιρε γι’ αυτή την εξέλιξη.

Αυτά όλα όμως είχαν πολύ μεγάλο κόστος. Τότε είμασταν από κάτω στην διαπραγμάτευση. Δεν είχαμε πετύχει τη μείωση του δημοσίου χρέους, δεν είχαμε πετύχει τη μείωση των επιτοκίων και των ετήσιων τόκων, δεν είχαμε πετύχει  την έγκριση του δανείου και την εκταμίευση των ποσών που είναι αναγκαία  όχι μόνο για τα δημόσια οικονομικά, αλλά και  για την πραγματική οικονομία, για τη ρευστότητα, για την ανάπτυξη, για την απασχόληση.

Τώρα έχει διαμορφωθεί, λόγω αυτών που κάναμε, ένα σημαντικό κεκτημένο, που μας επιτρέπει να ξαναθέσουμε τα θέματα στα οποία είχαμε επιμείνει στη διαπραγμάτευση, αλλά είχαμε απέναντί μας ένα αρνητικό διεθνή συσχετισμό και ένα υπονομευμένο εσωτερικό μέτωπο.

Δημοσιογράφος: Στη περίπτωση που το νήμα κόψει πρώτη η ΝΔ, θα  συμπλεύσετε κυβερνητικά  μαζί της ή θα επιμείνετε στη  συμμετοχή και των κομμάτων της Αριστεράς;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Όπως σωστά επισημάνατε στην πρώτη ερώτησή σας, το ΠΑΣΟΚ δεν είναι συμπληρωματική δύναμη, η οποία κρίνει με βάση τον  αριθμό των εδρών. Η χώρα δεν κυβερνιέται ούτε με 18%  ούτε με 25% ούτε με 50% του εκλογικού σώματος. Ούτε με 120 ούτε με 151 ούτε με 180 έδρες. Χρειάζεται μία πανεθνική κινητοποίηση.

Άρα, η θέση μας σε σχέση με το ποια κυβέρνηση θα σχηματιστεί εξαρτάται από το πώς τοποθετούνται οι άλλες δυνάμεις  απέναντι στη δική μας ολοκληρωμένη πρόταση. Η τελική απάντηση θα δοθεί μέσα στο πλαίσιο που θα διαμορφώσει ο ελληνικός λαός στις 17 Ιουνίου. Η ευθύνη όλων των κομμάτων είναι τεράστια, η ευθύνη του πολίτη ιστορική.

Δημοσιογράφος: : Έχετε πει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πάσχει από κυβερνητισμό, και γι’ αυτό δεν θα μετάσχουν στην επόμενη κυβέρνηση γνωστά στελέχη. Υπάρχει όμως και η άποψη, που εκφράζουν ορισμένα στελέχη σας, πως κάθε πολιτική δύναμη πρέπει να διαθέσει ό,τι καλύτερο έχει στην κυβέρνηση, γιατί η χώρα έχει προτεραιότητα…

redsq Ευ. Βενιζέλος:  Όλοι μας διαθέτουμε, και σε συλλογικό και σε ατομικό επίπεδο, όλες τις δυνάμεις που έχουμε σε μια πανεθνική προσπάθεια. Πρέπει, δε, να σας πω ότι προσωπικά αυτό ελπίζω να το έχω αποδείξει, αναλαμβάνοντας βάρη που δεν μου ανήκαν προσωπικά και κινδύνους που κάποιος έπρεπε να αναλάβει για να σταθεί η χώρα όρθια.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει τα ίδια γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ να βρίσκονται πάντα σε κάποιους υπουργικούς θώκους, ούτε  ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει οπωσδήποτε να είναι αναμεμειγμένο  στην καθημερινή διαχείριση της κυβερνητικής εξουσίας.

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δείξει –και το δείχνουμε αυτό με όσα λέμε- ότι έχει ως βασική του προτεραιότητα  να διαμορφωθεί μια εθνική στρατηγική. Αν αυτό το συνδέσουμε με προσωπικούς ρόλους, υπονομεύουμε την αξιοπιστία του.

Δημοσιογράφος:  Η πόλωση που προεξοφλείται ότι θα υπάρξει τις τελευταίες ημέρες μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ φοβάστε ότι μπορεί να πιέσει περαιτέρω το ΠΑΣΟΚ;

redsq Ευ. Βενιζέλος:  Η εποχή του διπολικού δικομματισμού και των αυτοδύναμων κυβερνήσεων έχει παρέλθει οριστικά. Τώρα, εκ των πραγμάτων βρισκόμαστε στην εποχή των συνεργασιών.  Το σκηνικό που  διαμορφώνεται δεν έχει καμία σχέση με τον διπολισμό που ξέραμε. Είναι μία επικοινωνιακή καρικατούρα δήθεν διπολισμού.

Δημοσιογράφος: Ποια συγκεκριμένα μέτρα εκτιμάτε πως είναι ρεαλιστικό να τεθούν υπό αναθεώρηση με δεδομένη τη στάση των δανειστών μας;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Αφετηρία είναι η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής. Ήδη από τις 20 Μαρτίου, πριν αρχίσει η προεκλογική περίοδος, είχα προτείνει την παράταση κατά ένα τουλάχιστον χρόνο και είχα εξηγήσει πώς μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την υπάρχουσα δανειακή σύμβαση ο ένας πρόσθετος χρόνος.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι  σημαντικές ευρωπαϊκές προσωπικότητες, όπως ο ίδιος ο κ. Γιούνκερ, έχουν αποδεχθεί την παράταση κατά ένα χρόνο και τώρα μπορούμε να διεκδικήσουμε την παράταση και κατά δεύτερο και τρίτο χρόνο, ώστε η προσαρμογή να γίνει με ηπιότερο τρόπο. Πάνω στην παράταση του χρόνου προσαρμογής έχουμε οικοδομήσει μια στρατηγική έξι σημείων, τα οποία είναι όλα απολύτως τεκμηριωμένα και υποστηρήξιμα διεθνώς:

-          Το πρώτο σημείο είναι πως δεν υπάρχει περιθώριο για νέες εισοδηματικές περικοπές, για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

-          Το δεύτερο είναι να διασφαλιστεί η συλλογική αυτονομία και  το συλλογικό εργατικό δίκαιο στην Ελλάδα στα επίπεδα που είναι διασφαλισμένο κατά το ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο.

-          Το τρίτο είναι να πέσει ρευστότητα τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ τους επόμενους μήνες στην πραγματική οικονομία για επενδύσεις, κεφάλαιο κίνησης και δημιουργία θέσεων εργασίας

-          Το τέταρτο είναι το ξεμπλοκάρισμα μεγάλων έργων υποδομής, συνολικού προϋπολογισμού 55 δισ. ευρώ, που ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τζίρου στην αγορά.

-          Το πέμπτο είναι η ενεργοποίηση του αναπτυξιακού πακέτου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον τρόπο που ζήτησα με την επιστολή μου προς τον κ. Μπαρόζο.

-          Το έκτο σημείο είναι η αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, μέσω των  προγραμμάτων των δήμων για την αυτεπιστασία και την  κοινωφελή  εργασία  και μέσω προγραμμάτων κατάρτισης και νεανικής επιχειρηματικότητας.

Δημοσιογράφος:  Αυτά τα έχετε συζητήσει με τους δανειστές ή απλώς υποθέτετε ότι θα γίνουν αποδεκτά;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Τα έχω συζητήσει με τον Πρόεδρο Ολάντ,  με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Είναι πράγματα που μπορεί η χώρα να τα διεκδικήσει και να τα πετύχει, γιατί πάντοτε τα ζητούσαμε, αλλά βρίσκαμε τον τοίχο της συντηρητικής Ευρώπης και των μονεταριστικών αντιλήψεών της.

Τώρα, όμως, και οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί μπορούν να μεταβληθούν και εμείς έχουμε διαμορφώσει ένα κεκτημένο μέσα από τη μείωση του δημοσίου χρέους κατά 106 δισ. ευρώ και μέσα από την ανάληψη των 150 από τα 240 δισ. ευρώ της δανειακής σύμβασης.

Είναι τυχαίο ότι από τα 150 δισ. ευρώ που έχουμε εισπράξει συνολικά, τα 75 τα πήραμε τους τελευταίους δύο μήνες;

Είναι τυχαίο ότι μόλις προχθές μπήκαν τα 18 δισ. ευρώ στις τράπεζες, όχι για τους τραπεζίτες, αλλά για την προστασία των καταθέσεων των Ελλήνων πολιτών;

Αυτά δεν τα πετυχαίνεις με εκβιασμούς και κραυγές, ούτε με επιπολαιότητες και ερασιτεχνισμούς, αλλά με πολύ καλή προετοιμασία, σχεδιασμό, τεκμηρίωση και μία στέρεη εθνική στρατηγική.

Δημοσιογράφος: Έχετε κηρύξει την έναρξη της διαδικασίας ανασύστασης της παράταξης και την πορεία προς ένα συντακτικού  χαρακτήρα συνέδριο. Πώς φαντάζεστε το ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Το φαντάζομαι και το θέλω ένα σύγχρονο, δημοκρατικό, συλλογικό κόμμα.

Ένα κόμμα ανοικτό στην κοινωνία, αποκεντρωμένο, χωρίς μηχανισμούς και παραγοντισμούς.

Ένα  κόμμα που εφαρμόζει στο εσωτερικό του κανόνες δημοκρατίας και διαφάνειας που πρέπει να εφαρμόζονται σε όλο τον δημόσιο βίο. 

Ένα κόμμα που βρίσκεται στο μέσον του πολιτικού φάσματος και λειτουργεί ως μοχλός για την ανανέωση της ελληνικής κοινωνίας, διεκδικώντας και πάλι να γίνει  ο εκφραστής της πλειοψηφίας των Ελλήνων.

Δημοσιογράφος: Προτίθεστε μετά τις εκλογές να κάνετε άνοιγμα στη ΔΗΜΑΡ και στις όμορες δυνάμεις της κεντροαριστεράς;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Προφανώς. Έχω πει ότι βλέπουμε σε αυτήν τη διαδικασία,  με σεβασμό, ισότιμα , χωρίς προκαταλήψεις, όλες τις ιδεολογικοπολιτικά συγγενείς πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες πρέπει  να προσδιορίσουν και  τη δική τους ταυτότητα και τον δικό τους ρόλο. Η δική μας διάθεση είναι απολύτως ανοιχτή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς κρίνετε την ουσία όσων παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτικό πρόγραμμα;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Η τυφλή και αδιέξοδη επιλογή της μονομερούς καταγγελίας της δανειακής σύμβασης είναι ένα παιχνίδι με τη φωτιά, μια επιλογή που διχάζει την κοινωνία και οδηγεί, δυστυχώς, τη χώρα εκτός ευρωπαϊκών διαδικασιών.  Αυτά που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ οξύνουν την κρίση, αντί να οδηγήσουν με ασφάλεια την Ελλάδα στην οριστική έξοδο από αυτή.  Η βασική παραδοχή του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το μνημόνιο οδηγεί τη χώρα στην έξοδο από το ευρώ, άρα αφού αυτό είναι ούτως ή άλλως δεδομένο, μπορούμε να το χαρούμε και να το απολαύσουμε μόνοι μας κάνοντας ό, τι θέλουμε.  Προτείνει, συνεπώς, στην Ελλάδα μία αυτοκαταστροφική επιλογή που βασίζεται σε ένα τραγικό λάθος.  Ότι η γραμμή που ακολουθεί είναι εκτός ευρώ.  Ενώ η γραμμή που ακολουθούμε, χάρη στις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, διασφαλίζει τη θέση της Ελλάδας μέσα στο ευρώ και την Ευρώπη.   

Δημοσιογράφος: Με βάση αυτό το πολιτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύετε ότι υπάρχει περιθώριο συνεργασίας μαζί του;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Από τα όσα είπε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα όσα είπε ο κ. Σαμαράς την Πέμπτη, αναδεικνύεται ένα σκηνικό τεχνητής πόλωσης και ακυβερνησίας. Από αυτό μπορεί η χώρα να ξεφύγει μόνο μέσα από την ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ, που έχει προτείνει και μπορεί να εγγυηθεί την εφαρμογή της μόνης υπεύθυνης και ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής. Της στρατηγικής της αναθεώρησης των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης, ενώ κρατάμε όλα τα θετικά της, με την Ελλάδα να βρίσκεται με ασφάλεια μέσα στην Ευρώπη, μέσα στο ευρώ.

Είναι αστείο και επικίνδυνο να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να υπάρχει μία κυβέρνηση με τις αντιλήψεις του ΣΥΡΙΖΑ ή μία κυβέρνηση με τις ψυχροπολεμικές αντιλήψεις της ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ενώσει όπου οι άλλοι διχάζουν. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αξιοποιήσει και να συνδιαμορφώσει τους νέους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς για το καλό των Ελλήνων.redsq 

Tags: Συνεντεύξεις 2012