Αθήνα, 10 Ιουνίου 2012

 

Διακαναλική Συνέντευξη Τύπου, Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ

redsq Ευ. Βενιζέλος:  Καλό μεσημέρι σε όλους σας. Σας ευχαριστώ που είστε και πάλι στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Ευχαριστώ τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που μας παρακολουθούν, για την προσοχή τους.

Είναι πολύ καθαρό ότι οι Έλληνες πολίτες θέλουν στις 18 Ιουνίου να υπάρχει κυβέρνηση, να μην υπάρχει ακυβερνησία. Ξέρουν ότι η ακυβερνησία, η οποία δυστυχώς τώρα παρατείνεται επί τρεις μήνες, βλάπτει τον τόπο. Οι Έλληνες πολίτες θέλουν να υπάρχει κυβέρνηση που θα κρατήσει τη χώρα μέσα στο ευρώ, μέσα στην Ευρώπη.

Θέλουν να υπάρχει κυβέρνηση που θα διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την εθνική οικονομία και για τους Έλληνες πολίτες. Ενώ λοιπόν είναι πολύ καθαρό το τι θέλουν οι Έλληνες πολίτες, διαμορφώνεται ένα σκηνικό πολιτικού αδιεξόδου. Αυτό το αδιέξοδο διαμορφώνεται πρωτίστως λόγω της στάσης που τηρούν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό το σκηνικό αδιεξόδου πρέπει τώρα να το μετατρέψουμε σε θετική προοπτική για τη χώρα. Αυτό σημαίνει εκ των πραγμάτων ψήφο στο ΠΑΣΟΚ. Ισχυρό ΠΑΣΟΚ που μπορεί να ανατρέψει το αδιέξοδο και να δώσει αυτή τη θετική προοπτική.

Πώς προκύπτει ο κίνδυνος του αδιεξόδου; Ας μιλήσουμε πάρα πολύ απλά: Αυτοδυναμία δεν διαμορφώνεται για κανένα κόμμα ούτε πολιτικά, ούτε αριθμητικά. Αλλά ακόμη και αν θεωρητικά προέκυπτε μια ισχνή αυτοδυναμία που δεν είναι η περίπτωση, δεν κυβερνιέται ο τόπος με οριακές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες που έχουν απέναντί τους τα 2/3 του λαού, ή τους μισούς και παραπάνω Έλληνες σε κάθε περίπτωση.

Εάν κάποιοι πιστεύουν ότι τη λύση τη δίνει το μπόνους των 50 εδρών σε όποιο κόμμα έρθει πρώτο πάλι κάνουν λάθος αριθμητικά και πολιτικά. Γιατί και με το μπόνους δεν υπάρχει αυτοδυναμία, ούτε σχηματίζεται μέτωπο συνεργασίας το οποίο να μπορεί να τα βγάλει πέρα με ασφάλεια, σταθερότητα και προοπτική.

Αν σκεφτούμε κάθε πιθανό σενάριο εκλογικού αποτελέσματος, κάθε πιθανό σενάριο εκλογικών ποσοστών και κάθε πιθανό σχήμα συνεργασίας, θα δούμε ότι κανένα δεν οδηγεί σε λύση. Όλα οδηγούν ουσιαστικά σε παράταση της ακυβερνησίας, γιατί συμβαίνουν δυο πράγματα:

-          Κάθε πιθανό σχήμα θα αντιμετωπίσει εσωτερικά τον κίνδυνο του διχασμού της κοινωνίας και θα βρεθεί σε πραγματική αδυναμία λήψης αποφάσεων, ή σε κάθε περίπτωση σε πραγματική αδυναμία εφαρμογής αποφάσεων. Δεν μπορείς να κυβερνήσεις με μια ισχυρή κοινωνική αντιπολίτευση στο δρόμο.

-          Στο εξωτερικό οποιοδήποτε σχήμα θα πάσχει από έλλειψη αξιοπιστίας που θα ακυρώνει τη διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας. Είναι πάρα πολύ. Χωρίς τη συμμετοχή, χωρίς τη δέσμευση και τελικά χωρίς την υπογραφή όλων των πολιτικών δυνάμεων που πιστεύουν πραγματικά στην ευρωπαϊκή προοπτική και εκπροσωπούν υπαρκτά τμήματα του ελληνικού λαού, δεν μπορεί να διαμορφωθεί ασφαλής θέση της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη, σταθερή σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Απέναντι σε αυτό το αδιέξοδο, το ΠΑΣΟΚ εκ των πραγμάτων είναι το μόνο που μπορεί να λειτουργήσει ως εγγυητής και καταλύτης μιας συμφωνίας εθνικής συνευθύνης. Γι’ αυτό ζητούμε την ψήφο των πολιτών, όχι επειδή θέλουμε να παραμείνουμε στη φθορά της εξουσίας. Δεν είναι αυτό το θέμα μας.

Το θέμα μας είναι ο τόπος, η ευθύνη για την διακυβέρνηση και την προοπτική του τόπου με βάση τη δύναμη των κομμάτων και τη δίκαιη κατανομή της ευθύνης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Γι’ αυτό ζητούμε την ψήφο των πολιτών στο ΠΑΣΟΚ. Ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ μπορεί να παίξει το ρόλο του και να επιβάλει την εθνική συνευθύνη.

Έστειλα σήμερα επιστολή στον Πρόεδρο της Ν.Δ., τον Πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, τον Πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ με τους οποίους προτείνω οκτώ σημεία πάνω στα οποία μπορεί να οικοδομηθεί η συμφωνία αυτή.

Δεν έστειλα την επιστολή μου στο ΚΚΕ, στην κα Παπαρήγα γιατί είναι δεδηλωμένη και σταθερή η θέση του ΚΚΕ κατά της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Είναι μια έντιμη στάση. Διαφωνώ, αλλά την αντιλαμβάνομαι και προφανώς δεν έστειλα την επιστολή αυτή στη Χρυσή Αυγή που δεν πληροί τη θεμελιώδη προϋπόθεση του σεβασμού της δημοκρατικής και κοινοβουλευτικής τάξης.

Τα οκτώ σημεία τα παρουσίασα χθες στη Θεσσαλονίκη αναλύοντας την επιστολή. Λέω τους τίτλους:

1.      Πρώτο σημείο. Διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων που πιστεύουν πράγματι στην ανάγκη παραμονής της χώρας στην Ευρώπη και το ευρώ. Καταδίκη της βίας, σεβασμός του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού πολιτεύματος και ει δυνατόν συμφωνία για αναθεώρηση του Συντάγματος και θεσμικές αλλαγές που αναβαθμίζουν το πολιτικό σύστημα.

2.      Δεύτερο σημείο. Αλλαγή των όρων της δανειακής σύμβασης που μας επιβλήθηκαν στη διαπραγμάτευση μέσα στους συσχετισμούς μιας συντηρητικής Ευρώπης, ενώ έπρεπε να κάνουν πολύ δύσκολες σταθμίσεις για να πάρουμε το κεκτημένο που τώρα έχουμε. Είναι διαφορετικά να διαπραγματεύεσαι πριν και διαφορετικά να διαπραγματεύεσαι μετά τη μείωση του χρέους, τη μείωση των τόκων, τη μείωση των επιτοκίων, τη στήριξη των καταθέσεων.

Και βεβαίως είναι διαφορετικό να διαπραγματεύεσαι με μια γκρίζα συντηρητική Ευρώπη χωρίς παράθυρο αλλαγής και διαφορετικό να έχεις τον Πρόεδρο Ολάντ στη Γαλλία.

3.      Τρίτο σημείο. Παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο ένας χρόνος επιτεύχθηκε, στόχος τα τρία χρόνια. Αυτό σημαίνει όμως και παράταση της χρηματοδότησης από τους εταίρους, γιατί θα παραταθεί η περίοδος των ελλειμμάτων.

4.      Τέταρτο σημείο. Να διατηρήσουμε τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Έχω στην επιστολή μου αναλυτική πρόταση πως με ασφάλεια και αξιοποιώντας τη δυναμική του κεκτημένου του PSI μπορούμε να πετύχουμε ακόμη μεγαλύτερη μείωση του χρέους. Είναι αυτά που είχαμε ζητήσει στη διαπραγμάτευση.

5.      Πέμπτο σημείο. Αυτό που έχει αποσιωπηθεί είναι η ζωτική ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες πολύ απλά θα κάνουν την Ελλάδα  ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος.

6.      Έκτο σημείο. Η συμφωνία για το εθνικό φορολογικό σύστημα.

7.      Έβδομο σημείο. Η ανάγκη να υποστηριχθεί πραγματικά η ανάπτυξη. Να υποστηριχθούν οι επενδύσεις, η δημιουργία θέσεων απασχόλησης. ΕΣΠΑ, μεγάλα έργα, αναπτυξιακή βοήθεια, αποκρατικοποιήσεις. Να δούμε ποιος είναι επιτέλους ο κατάλογος στον οποίο συμφωνούμε. Στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Να βοηθήσουμε τον τουρισμό, την οικοδομή, την ενέργεια. Να δούμε πώς θα επιστρέψουν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες.

8.      Όγδοο σημείο. Το δίχτυ κοινωνικής προστασίας, το αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για κάθε ελληνική οικογένεια, τα μέτρα για την ανεργία των νέων.

Ελπίζω να υπάρξει ανταπόκριση στην επιστολή αυτή, γιατί πρέπει ο πολίτης να ξέρει πριν τις εκλογές τι θα γίνει την επομένη των εκλογών. Θα αποκτήσει έτσι ουσιαστικό περιεχόμενο και η διαδικασία των διερευνητικών εντολών η οποία την προηγούμενη φορά, παρά την προσπάθειά μας, εξελίχθηκε σε μία τραυματική εμπειρία, τραυματική για τους θεσμούς, για την αξιοπιστία της πολιτικής και εν τέλει για την οικονομία της χώρας και το επίπεδο ζωής των Ελλήνων. Σας ευχαριστώ.

Β. Κεχαγιά (Τα Νέα): Καλό σας μεσημέρι κ. Πρόεδρε. Εγώ πάλι μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές στη χώρα μας, θα σας καλέσω να μου κάνετε ένα σχόλιο για το πρόβλημα της Ισπανίας, για τις τελευταίες εξελίξεις με την Ισπανία. Πόσο πιστεύετε ότι επηρεάζουν τις γενικότερες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και εν πολλοίς θα καθορίσουν και το εκλογικό αποτέλεσμα στη χώρα μας; Ευχαριστώ.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό που έγινε στην Ισπανία έχει πολύ μεγάλη επίπτωση στην Ελλάδα. Κατ’ αρχάς ας σκεφτούμε λίγο πρακτικά. Αν αυτή η κρίση στην Ισπανία είχε ξεσπάσει στην ολοκληρωμένη της μορφή λίγους μήνες νωρίτερα, πριν εγκριθεί η δική μας δανειακή σύμβαση, πριν ολοκληρωθεί η μείωση του ελληνικού χρέους, πριν πάρουμε τα κονδύλια για τη στήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, δηλαδή των καταθέσεων και του ιδρώτα των Ελλήνων πολιτών, θα είχαμε πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία.

Θα είχαμε πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία γιατί οι αγορές δεν θα συμφωνούσαν στη μείωση του χρέους. Θα κινδυνεύαμε να μην έχουμε ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τον ιδιωτικό τομέα και άρα θα κινδυνεύαμε πραγματικά από μία χρεοκοπία στην περίπτωση αυτή, με δραματικές, τραγικές επιπτώσεις για την Ελλάδα.

Άρα, από την άποψη αυτή το γεγονός ότι προλάβαμε, ότι κάναμε δύσκολες σταθμίσεις, ότι υπογράψαμε τη δανειακή σύμβαση και μειώσαμε το χρέος και τώρα μιλάμε από μια άλλη θέση πιο ασφαλή, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Μας διδάσκει πολλά από την άποψη αυτή η Ισπανία.

Επίσης, η ταχύτητα με την οποία αντέδρασαν τώρα οι Ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ στην υπόθεση της Ισπανίας, στηρίζοντας με 100 δισ. ευρώ τις ισπανικές τράπεζες, δείχνει ότι ετοιμάζεται ένα δίκτυο προστασίας της Ευρωζώνης σε σχέση και με την ελληνική περίπτωση.

Άρα, υπάρχουν διεργασίες οι οποίες συντελούνται αυτή τη στιγμή, δυστυχώς λόγω ακυβερνησίας, ερήμην της Ελλάδος, γιατί είναι προφανές από τον τρόπο αντίδρασης στην Ισπανία ότι διαμορφώνουν ένα μέτωπο το οποίο να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε ελληνικό ενδεχόμενο.

Κι εμείς πρέπει να απαντήσουμε σ' αυτό. Πρέπει να στείλουμε μήνυμα ότι θέλουμε αναθεώρηση. Θέλουμε να κάνουμε τη δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης, όπως προβλέπει ρητά η σύμβαση. Αλλά θέλουμε να είμαστε μέσα, καθισμένοι ισότιμα στο τραπέζι της Ευρώπης, για να συνδιαμορφώσουμε τους συσχετισμούς και να επωφεληθούμε από τους συσχετισμούς.

Ι. Χασαπόπουλος (Mega): Κύριε Πρόεδρε, στο πρώτο σημείο που προτείνετε διακυβέρνηση εθνικής ευθύνης, δεν βλέπω κάτι που είπατε εχθές από τη Θεσσαλονίκη: το χρονικό όριο που πρέπει να έχει αυτή η κυβέρνηση. Εχθές είπατε μέχρι το 2014, στις ευρωεκλογές. Θέλω να μου πείτε εάν περιλαμβάνεται στην πρότασή σας. Αυτό είναι μία διευκρίνιση.

Θέλω να σας ρωτήσω, από αυτά που είπατε νωρίτερα και απ’ ό,τι ακούω στις ομιλίες σας, βασική προϋπόθεση την επομένη των εκλογών θεωρείτε ότι πρέπει να είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην κυβέρνηση;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Κύριε Χασαπόπουλε, σε σχέση με το χρονικό όριο, η ημερομηνία των επόμενων ευρωεκλογών το 2014 είναι το ελάχιστο. Το είπα στην ομιλία μου. Δεν θέλω να είμαι πάρα πολύ αυστηρός και άκαμπτος στην επιστολή. Πρόκειται για μία επιστολή που ανοίγει ένα διάλογο.

Θα προτιμούσα μια πλήρη τετραετία. Εν πάση περιπτώσει θεωρώ ότι είναι ατύχημα για τη χώρα εάν δεν μπορέσει να αποκτήσει μία περίοδο ομαλότητας και σταθερότητας τουλάχιστον ενάμισι έτους. Είναι το λιγότερο. Είναι αστείο να μιλάμε για ο,τιδήποτε λιγότερο.

Τώρα μου λέτε για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που ισχύει για τη ΝΔ ισχύει και για το ΣΥΡΙΖΑ. Θα μου επιτρέψετε να πω, ισχύει και για τη Δημοκρατική Αριστερά. Περιμένω να αποσαφηνιστεί η θέση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, να μας πουν κάποια στιγμή ρητά και καθαρά αν είναι υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής, αν αυτό είναι απαράβατος όρος γι' αυτούς. Αν η ευρωπαϊκή φυσιογνωμία και η ευρωπαϊκή πορεία είναι θεμελιώδες στοιχείο της φυσιογνωμίας τους. Ελπίζω να ταχθούν υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής.

Από κει και πέρα, πιστεύω ότι οποιοδήποτε σχήμα έχει απέναντί του μια μεγάλη πολιτική δύναμη, η οποία σε συνεργασία με μικρότερες πολιτικές δυνάμεις μπορεί να οργανώσει μέτωπο αντικυβερνητικό της λεγόμενης «κοινωνικής» αντιπολίτευσης, δεν μπορεί να επιβιώσει, δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Άρα, πρέπει να είναι μέσα οπωσδήποτε αυτές οι πολιτικές δυνάμεις. Αυτό είναι η εσωτερική μας ανάγκη για να έχουμε ενότητα, συναίνεση, νομιμοποίηση, συστράτευση, σοβαρότητα.

Αλλά, δείτε το πράγμα και από την οπτική γωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωζώνης, των ξένων κυβερνήσεων και Κοινοβουλίων. Μας ζητούσαν το Φεβρουάριο, τον Μάρτιο, υπογραφές από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Και τους λέγαμε «μη μας φέρνετε σε τόσο δύσκολη θέση γιατί ενόψει των εκλογών θα αρνηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, θα αρνηθεί το ΚΚΕ, θα αρνηθούν άλλες πολιτικές δυνάμεις να υπογράψουν και αρκεστείτε στις υπογραφές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου για να προχωρήσουμε».

Μας έλεγαν «ναι, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αλλαγή συσχετισμών». Και τους λέγαμε «ναι, αλλά η κυβέρνηση είναι η νόμιμη κυβέρνηση της χώρας, έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής». Τώρα έχουν μάθει το μάθημα. Δεν θα είμαστε αξιόπιστοι στη διαπραγμάτευση, αποτελεσματικοί, έγκυροι εάν δεν είμαστε όλοι μαζί και δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε σε μία αναθεωρημένη σύμβαση όπως εξαρχής τη θέλαμε και όπως αγωνιστήκαμε να την πετύχουμε, αλλά έπρεπε να κάνουμε συμβιβασμούς και σταθμίσεις στην πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης, εάν δεν δεσμευθούν κι αν δεν υπογράψουν όλοι.

Άρα, αφού πρέπει να συνδιαπραγματευθείς και πρέπει να συνυπογράψεις, πρέπει να είσαι μέσα στη συμφωνία εθνικής συνευθύνης. Τώρα αν θα έχεις Υπουργούς, αν θα δώσεις ψήφο εμπιστοσύνης ή ψήφο ανοχής, εάν θα είσαι δημιουργικά δίπλα στην κυβέρνηση ή μέσα στην κυβέρνηση, αυτό είναι κάτι που μπορούμε να το συζητήσουμε, αλλά στο σχήμα εθνικής συνευθύνης πρέπει να είσαι.

Φ. Γιωτάκη (Έθνος): Κύριε Πρόεδρε, διαβάζω εδώ στην επιστολή σας προς τους τέσσερις πολιτικούς αρχηγούς που πήραμε τώρα στα χέρια μας, αναφέρεστε στη δραματική επιδείνωση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας λόγω της ακυβερνησίας. Λέτε μάλιστα ότι αυτό φαίνεται καθαρά «στα δημοσιονομικά στοιχεία, το χρηματοπιστωτικό τομέα, πολλούς κλάδους της πραγματικής οικονομίας από τον τουρισμό έως στην ενέργεια».

Αυτό με απλά λόγια τι σημαίνει την επομένη των εκλογών; Δηλαδή από την επόμενη Δευτέρα; Δεν θα χρειαστούν νέα δημοσιονομικά μέτρα, νέοι φόροι, νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις;

Και το άλλο που θέλω να σας ρωτήσω είναι το εξής. Στην πρόσφατη συνάντηση που είχαμε με την ΑΔΕΔΥ, αμέσως μετά δεσμευθήκατε ότι δεν θα υπάρχουν απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Μήπως αυτό έρχεται σε αντίφαση με το Μνημόνιο 2 που υπέγραψε και το κόμμα σας;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Κυρία Γιωτάκη, να ξεκινήσω από τη δεύτερη ερώτηση που είναι ειδικότερη και μικρότερη. Ναι, στην ΑΔΕΔΥ είπα ότι ποτέ δεν θέλαμε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό που θέλουμε είναι:

-          Να εκσυγχρονιστεί η Δημόσια Διοίκηση.

-          Να λειτουργήσει το σύστημα αξιολόγησης, υπηρεσιών, δομών και προσωπικού.

-          Να γίνουν οργανωμένες μετακινήσεις προσωπικού για να καλυφθούν τομείς που έχουν ανάγκη και δεν έχουν προσωπικό, ενώ υπάρχουν άλλοι τομείς με πλεονάζον προσωπικό.

-          Να υπάρχει διαρκής επιμόρφωση, διαρκής αξιολόγηση.

-          Να ενθαρρύνονται οι πολύ καλοί δημόσιοι υπάλληλοι και λειτουργοί.

-          Να τιμωρούνται πειθαρχικά και ποινικά όσοι είναι επίορκοι και αυτό το θέλει και η ΑΔΕΔΥ.

Το μνημόνιο προβλέπει μείωση 15.000 του προσωπικού μέσω απομακρύνσεων. Αυτό δεν είναι κρίσιμο. Δεν το θέλαμε. Είναι συμβολικού και θα έλεγα «παιδαγωγικού» - εντός εισαγωγικών - χαρακτήρα. Ούτως ή άλλως θα πετύχουμε τη μείωση μέσω των συνταξιοδοτήσεων και του κανόνα 1:5, δηλαδή για κάθε 5 αποχωρήσεις 1 πρόσληψη. Και η εφεδρεία η οποία επιβλήθηκε με τον πιο ήπιο τρόπο, γιατί φύγανε οι μεγαλύτεροι, αυτοί που είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, δεν ήταν δική μας επιλογή. Ήταν μία απαίτηση της Τρόικας, των εταίρων.

Έπρεπε κάπου να συμφωνήσουμε, γιατί έπρεπε να φτάσουμε στο κεκτημένο στο οποίο έχουμε φτάσει. Γι' αυτό ό,τι έχουμε πει στην πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης, τώρα το προβάλλουμε ως μία εθνική στρατηγική. Ξέρει η Τρόικα τι έχουμε πει γι’ αυτά. Ξέρει ότι έχουμε αγωνιστεί να τους πείσουμε πώς πρέπει να γίνει   σωστά η αλλαγή στη Δημόσια Διοίκηση.   Αλλά να γίνει. Η μεταρρύθμιση είναι ανάγκη.

Δεν μπορεί να μιλάνε κάποιοι ως δήθεν ριζοσπάστες, ως δήθεν Αριστεροί και προοδευτικοί, στην πραγματικότητα καλλιεργώντας τη νοοτροπία του συντεχνιασμού, του κρατισμού, των παλαιών ΔΕΚΟ, με όραμα την επιστροφή στο παρελθόν, στις χειρότερες όψεις της δεκαετίας του ’80 και του ’70. Γιατί αυτό συμβαίνει. Το δήθεν ριζοσπαστικό, αντιμνημονιακό κίνημα σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό είναι ένα κίνημα του λαϊκισμού, της δημαγωγίας, του κρατισμού και του συντεχνιασμού. Δηλαδή προνομιακών καταστάσεων. Άμεσα ή έμμεσα προνομιακών καταστάσεων.

Τώρα, το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας που είναι καθοριστικό: Πράγματι η οικονομία βλάπτεται λόγω της παρατεταμένης διπλής προεκλογικής περιόδου. Έφυγα στα τέλη Μαρτίου από το Υπουργείο Οικονομικών, αφήνοντας πίσω μου για το α’ τρίμηνο εκτέλεσης του προϋπολογισμού, πρωτογενές πλεόνασμα 2,5 δισ. ευρώ. Τώρα, έχει εξανεμισθεί αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο τουρισμός πλήττεται γιατί εκπέμπουμε εικόνες ακυβέρνητης χώρας τον Απρίλιο, το Μάιο, τον Ιούνιο. Τώρα που κορυφώνονται οι κρατήσεις και οι αφίξεις. Κακές επιδόσεις στον τουρισμό σημαίνει μεγαλύτερη ύφεση, μεγαλύτερη ανεργία λόγω της μεγάλης συμβολής του τουριστικού τομέα στην εθνική οικονομία και στον ΑΕΠ και στην απασχόληση.

Δεν πρέπει να αντιδράσουμε σ’ αυτό; Δεν πρέπει να πούμε ποιες επενδύσεις στηρίζουμε; Δεν πρέπει να πούμε πώς θα γίνει το ΕΣΠΑ μια πραγματικότητα; Πώς θα βρουν δουλειά οι άνεργοι; Ποιος δίνει πρακτική απάντηση στους ανέργους;

Αυτά πρέπει να τα συμφωνήσουμε, πρέπει να τα συνυπογράψουμε, πρέπει να τα κάνουμε πράξη. Ένα μόνο παράδειγμα: Χρηματοπιστωτικό σύστημα, Τράπεζες. Θέλουμε επιστροφή καταθέσεων. Εγγυόμεθα και στηρίζουμε τις καταθέσεις με 50 δις, με πλήρη κάλυψη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τη δανειακή σύμβαση. Με σεβασμό στον ιδρώτα, την αποταμίευση και την περιουσία του ελληνικού λαού.

Δυστυχώς φεύγουν καταθέσεις. Είναι μια πραγματικότητα αυτό. Αντί να γυρίσουν. Που είχαν αρχίσει να γυρίζουν μετά τη μείωση του χρέους και το PSI, ξαναφεύγουν.   Πρέπει να κάνουμε ένα πατριωτικό κίνημα επιστροφής καταθέσεων για να έχουμε ρευστότητα στην αγορά, επενδύσεις, κεφάλαιο κίνησης, θέσεις εργασίας. Πώς θα δώσουμε απάντηση στον επαγγελματία, στον επιχειρηματία, στο μισθωτό που αγωνιά μην κλείσει η επιχείρηση στην οποία δουλεύει, στον άνεργο; Με λόγια; Με ευχές;

Σ. Μουρελάτου (Antenna): Κύριε Πρόεδρε, ήσαστε διεξοδικός ως προς την πρότασή σας γι’ αυτή την εθνική διακυβέρνηση του τόπου, όμως διερωτώμαι αν τελικά υπάρχει βάση ώστε να γίνει αυτό πραγματικότητα, όταν παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες τη ΝΔ με το ΣΥΡΙΖΑ να επιδίδονται σ’ ένα άνευ προηγουμένου πολωτικό κλίμα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει -και ο κ. Καμμένος- ότι δε θέλει κανενός είδους συνεργασία ή να συγχρωτισθεί σε μια κυβέρνηση με εσάς ή τον κ. Σαμαρά. Και πώς τελικά θα εμπνευστεί αυτή η κοινωνική ηρεμία ώστε να προχωρήσει αυτή η κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, όταν υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις οι οποίες δεν αντιπαρατίθενται με λόγια, αντιπαρατίθενται με χαστούκια ή θα υπάρχουν κάποιες δυνάμεις που είναι στρατηγικά εκτός του ευρώ και θα είναι μόνιμα απέναντί σας;   

redsq Ευ. Βενιζέλος: Κάνατε μια ερώτηση που δείχνει το αδιέξοσο στο οποίο οδεύει η χώρα. Το οποίο είναι ένα τεχνητό αδιέξοδο που το επιδιώκουν και το καλλιεργούν πολιτικές δυνάμεις, η κάθε μια με τον τρόπο της και στο επίπεδό της. Γιατί η Χρυσή Αυγή και τα στελέχη της ασκούν ωμή βία, απροκάλυπτη, προσβάλουν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Γιατί έχουμε τον κ. Καμμένο να στρέφεται κατά του κ. Σαμαρά και εναντίον μου προσωπικά γιατί υπογράψαμε μαζί με   το Λουκά Παπαδήμο και το Διοικητή της Τράπεζα της Ελλάδος τη δανειακή σύμβαση σε εκτέλεση νόμου του κράτους που ψήφισαν τα 2/3 της Βουλής των Ελλήνων .

Και είπα κατ’ επανάληψη ότι δεν ξέρω τι έχει φέρει με την υπογραφή του στη χώρα ο κ. Καμμένος. Έτυχε ως Υπουργός Οικονομικών να φέρω στη χώρα μείωση χρέος 110 δισ. ευρώ, 50 ποσοστιαίων μονάδων -δεν έχει ξαναγίνει αυτό στην οικονομική ιστορία της χώρας, στην παγκόσμια οικονομική ιστορία σε τέτοιο μεγάλο μέγεθος.

Έφερα τη δανειακή σύμβαση, έφερα την προστασία των καταθέσεων και η υπογραφή που βάλαμε με τον κ. Προβόπουλο και τον κ. Παπαδήμο γι’ αυτό έχει μπει κάτω από την υπογραφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή που έβαλε τη χώρα στην ΕΟΚ, κάτω από την υπογραφή του Ανδρέα Παπανδρέου που έφερε στη χώρα τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, κάτω από την υπογραφή του Κώστα Σημίτη που έβαλε τη χώρα στο ευρώ.

Πιο πάνω ιστορικά από την υπογραφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή είναι οι υπογραφές του Ελευθερίου Βενιζέλου, του Χαρίλαου Τρικούπη, του Ιωάννη Καποδίστρια. Λοιπόν, είμαστε υπερήφανοι για τις κινήσεις αυτές. Δε θ’ απολογηθώ στον κ. Καμμένο.

Τώρα, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν στήσει ένα γαϊτανάκι πόλωσης μεταξύ τους θεωρώντας ότι εάν κάποιος απ’ τους δυο καταλάβει την πρώτη θέση κάτι θα πετύχει. Τι θα πετύχει: Το απόλυτο αδιέξοδο. Πώς θα κυβερνήσει τη χώρα η ΝΔ; Με ποιες συμμαχίες; Με το ΠΑΣΟΚ ας πούμε και τη ΔΗΜΑΡ; Και θα έχουμε απέναντί μας το ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, τον κ. Καμμένο, τα κοινωνικά κινήματα, την κοινωνική αντιπολίτευση; Για να προσφέρουμε στη χώρα τον αγώνα μας και την προσπάθειά μας και να μας λένε «αυτό που φέρατε δεν είναι τίποτα, είναι μια κουτσουλιά, εμείς θα φέρναμε τον αντιμνημονιακό παράδεισο, χάσατε την ευκαιρία να δοκιμάσετε τον απαγορευμένο καρπό».

Η χώρα οδηγείται σε αδιέξοδο. Και να πάμε στην Ευρώπη θα μας πουν «φέρτε τις υπογραφές των άλλων κομμάτων, τουλάχιστον των κομμάτων που εκφράζουν τμήματα σοβαρά του ελληνικού λαού». Δε θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε πουθενά. Αδιέξοδο.

Το δεύτερο σενάριο: Να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος. Ας τα πούμε όλα στον ελληνικό λαό. Πού θα οδηγήσει; Δε θέλει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει ένταση στις σχέσεις με τη ΔΗΜΑΡ διότι υπάρχει μια προϊστορία διάσπασης του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ και γιατί εμείς προτείναμε στον κ. Κουβέλη την προηγούμενη φορά να γίνει Πρωθυπουργός, να αδράξει μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία, να κάνουμε κυβέρνηση με κορμό την υπεύθυνη Κεντροαριστερά, με τη στήριξη της ΝΔ.

Αλλά ο Πρωθυπουργός έχει τεράστια σημασία. Μια ιστορική ευκαιρία να διαπραγματευθούμε και να διαπραγματευθεί στο όνομα των δικών μας απόψεων και με τη δική μας στήριξη. Θα του προσφέραμε τη στήριξη της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Θα του προσφέραμε τη στήριξη της γνώσης και της εμπειρίας. Δεν έγινε αυτό. Τι θα γίνει λοιπόν; Με ποιον θα κυβερνήσει αυτό το σχήμα; Πάλι θα θέλει συνευθύνη, συνδιαπραγμάτευση, συνυπογραφή.

Άρα, για να μην κουραζόμαστε αποδεικνύοντας το αυτονόητο και το προφανές, μία λύση υπάρχει: Να σπάσουμε το αδιέξοδο, να σπάσουμε την τύφλωση η οποία έχει επικρατήσει και σε πολλές φάσεις της ελληνικής ιστορίας δυστυχώς, επικρατεί μια τύφλωση και ξυπνάμε αργά ως έθνος, ως λαός, όταν έχει συμβεί η καταστροφή. Τώρα χρειάζεται μια εθνική αφύπνιση λίγες   μέρες πριν τις εκλογές για να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος.

Δ. Κρουστάλλη (Το Βήμα): Λέτε ότι υπάρχει μόνο μία λύση για ν’ αντιμετωπισθεί το εθνικό μας πρόβλημα. Στην περίπτωση όμως που δεν τελεσφορήσει η πρόταση που κάνετε αλλά δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης, ενός κυβερνητικού σχήματος συνεργασίας χωρίς όμως τη συμμετοχή όλων αυτών των δυνάμεων που έχει πει μέχρι τώρα, το ΠΑΣΟΚ θα συμμετάσχει σ’ αυτή   την κυβέρνηση;

Κι αν δε συμμετάσχει, φοβόσαστε το ενδεχόμενο να κατηγορηθείτε εσείς για την ακυβερνησία που θα υπάρξει μετά τις εκλογές;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Να ξέρετε, γι’ αυτό απευθυνόμαστε τώρα στον ελληνικό λαό, προεκλογικά και γι’ αυτό έστειλα την ολοκληρωμένη επιστολή με την πρόταση   με την πρόταση για συμφωνία εθνικής συνευθύνης τώρα στα πολιτικά κόμματα.

Γιατί ο ελληνικός λαός πρέπει να ξέρει τώρα ποια είναι η στάση των κομμάτων, πρέπει να ξέρει τώρα ο πολίτης πού πηγαίνει η χώρα. Πρέπει να σκεφτεί τώρα ο πολίτης πού δίνει την ψήφο του και σε τι θα μετασχηματιστεί η ψήφος του. Υπάρχουν πολίτες ξέρετε, οι οποίοι σκέφτονται μ’ έναν περίεργο τρόπο. Λένε για παράδειγμα: «Ας ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ, δεν πειράζει που μιλάει για μονομερή καταγγελία και για μονομερή ακύρωση του μνημονίου   και για   κρίση στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τα λέει προεκλογικά, τα λέει  στέλνοντας μηνύματα στην Ευρώπη. Δε θα τα κάνει. Υπάρχουν όμως άλλοι πολίτες που ψηφίζουν το ΣΥΡΙΖΑ επειδή   πιστεύουν ότι λέει αλήθεια. Και πρέπει να   θεωρήσουμε ότι   λέει αλήθεια, ότι είναι δεσμευμένος από τις υποσχέσεις του να πάει σε μονομερή καταγγελία, σε ακύρωση, σε πρόσκρουση πάνω σε τετελεσμένα   γεγονότα.

Αυτό να το υπολογίσει ο κάθε πολίτης τώρα. Διότι  εξήγησα πώς είναι οι αριθμοί, πώς είναι τα σενάρια. Υπάρχει μια εκλογική αριθμητική, μια εκλογική γεωμετρία. Δεν οδηγούμεθα σε λύση υπό συνθήκες κρίσης εθνικής και πανευρωπαϊκής, παρά μόνον εάν πετύχουμε την συμφωνία εθνικής συνευθύνης. Όλα τα άλλα είναι μικροκομματικά, είναι προσωρινά και θα οδηγήσουν σε διόγκωση της κρίσης.

Β. Νέδος (Η Καθημερινή): Καλησπέρα κ. Πρόεδρε, έχετε καθίσει σε όλα τα μεγάλα τραπέζια των διαπραγματεύσεων κατά το χρονικό διάστημα που ήσασταν Υπουργός Οικονομικών, έχετε δει πώς σκέφτονται οι ευρωπαίοι. Τα κόμματα στην Ελλάδα μιλάνε για τις κόκκινες γραμμές τις δικές μας, τα παράγωγα τα οποία πρόκειται να αιτηθούμε εμείς από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ήθελα να ρωτήσω, ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές που έχουν οι Ευρωπαίοι; Πόσο είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν σε όλα αυτά που ζητάμε εμείς, εσείς ο ΣΥΡΙΖΑ, τα ελληνικά κόμματα. Ευχαριστώ.

redsq Ευ. Βενιζέλος: Καταρχάς όταν μιλάμε για ευρωπαίους τι εννοούμε; Ίσως κάποιοι έχουν την εντύπωση ότι αυτό που λέμε Ευρωπαϊκή Ένωση, πιο συγκεκριμένα Ευρωζώνη, είναι ένα ισχυρά οικοδομημένο σύστημα με ένα κέντρο λήψης αποφάσεων που λειτουργεί ενιαία, γρήγορα, αποφασιστικά, λέει κάτι και το εφαρμόζει και έτσι έχεις έναν διαπραγματευτή με τον οποίον συνεννοείσαι. Δεν είναι έτσι.

Το σύστημα είναι πολύπλοκο, είναι ασταθές, είναι αντιφατικό. Αργεί να πάρει αποφάσεις, δεν παίρνει ολοκληρωμένες αποφάσεις, σέρνεται πολλές φορές πίσω από το τυχαίο και αυτό όλο μπορεί να οδηγήσει στο ατύχημα. Έχεις απέναντί σου 17 κυβερνήσεις, πολλά κόμματα, γιατί οι περισσότερες κυβερνήσεις είναι συνεργασίας, έχεις αντιπολιτεύσεις, έχεις κοινές γνώμες, Μέσα Ενημέρωσης, οργανωμένα συμφέροντα, κερδοσκοπικούς κύκλους, οίκους αξιολόγησης, έχεις απέναντί σου όχι μόνο την Ευρώπη, αλλά και τις μεγάλες χώρες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου οι οποίες ψήφισαν με συγκεκριμένο τρόπο για τα προγράμματα της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον.

Έχεις απέναντί σου τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχεις απέναντί σου τα ασύντακτα τμήματα της αγοράς που πάνε να βγάλουν από την μύγα ξύγκι. Άρα πρέπει να δεις ποιο είναι το πολιτικό και όχι μόνο το οικονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείσαι, όταν έχεις κυβερνήσεις οι οποίες πήραν την έγκριση των κοινοβουλίων τους για να δώσουν ένα δάνειο στην Ελλάδα και εσύ τους λες ότι ξέρεις τώρα πρέπει να πας και να πεις ότι το δάνειο αυτό δεν θα αποπληρωθεί, ή ότι πρέπει να δοθεί ένα πολύ μεγαλύτερο δάνειο κάθε κυβέρνηση έχει πρόβλημα. Δεν το αντέχει αυτό εύκολα η Φιλανδική κυβέρνηση, η Ολλανδική, η Εσθονική, η Σλοβακική. Έχουν πέσει κυβερνήσεις λόγω των προγραμμάτων της Ελλάδος, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

Χρειάζεται την συμφωνία της αντιπολίτευσης σε πάρα πολλές χώρες για να προχωρήσει ένα παρόμοιο  πρόγραμμα. Άρα λοιπόν εάν πας στους Ευρωπαίους και τους πεις ότι «Κοιτάξτε, δεν μ’ ακούσατε όταν σας έλεγα τι πρέπει να γίνει στην πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης, γιατί είστε συντηρητικοί, δεξιοί και εγώ είμαι ευρωπαίος σοσιαλιστής και σοσιαλδημοκράτης, γιατί εσείς έχετε τα λεφτά και εγώ ζητούσα τα λεφτά γιατί είχα ανάγκη ταμειακή, γιατί εσείς έχετε μια πολύ συγκεκριμένη νεοφιλελεύθερη αντίληψη η οποία εφαρμόστηκε σε άλλες χώρες, στη Γερμανία, στην Ολλανδία, στη Φιλανδία και νομίζετε ότι με το κλασικό μοντέλο θα λύσετε το πρόβλημα της Ελλάδας. Σας τα λέγαμε. Πήραμε πολλά, δεν μας δώσατε άλλα, επιμένατε για λόγους οικονομικούς αλλά και ιδεολογικούς και πολιτικούς, φθάσαμε εδώ. Τώρα επαναφέρουμε αυτά που σας είπαμε, ζητούμε αναθεώρηση γιατί η αναθεώρηση προβλέπεται μέσα στη σύμβαση».

Το λέει και ο κ. Ρεν σήμερα σε ένα άρθρο του στο Πρώτο Θέμα που λέει ότι κάθε τρεις μήνες προβλέπει η σύμβαση αναθεώρηση ακριβώς. Εμείς το βάλαμε αυτό στη σύμβαση. Και θα κάνουμε μεγάλες μεταρρυθμίσεις, θα κάνουμε την Ελλάδα σύγχρονο κράτος, ανταγωνιστική οικονομία, ανοιχτή στους νέους ανθρώπους, θα σπάσουμε προνόμια, θα χτυπήσουμε την παραοικονομία και την φοροδιαφυγή, αφήστε μας χωρίς πιέσεις στα εισοδήματα. Χωρίς να ζητάτε μειώσεις μισθών και συντάξεων γιατί θεωρούμε ότι αυτό είναι λάθος.

Αν τους το πεις αυτό όπως το λέμε εμείς, αυτό είναι κατανοητό. Αν πας και τους πεις, θα καταγγείλω μονομερώς τη σύμβαση και δεν θα πληρώνω το δημόσιο χρέος οδηγώντας τη χώρα σε πτώχευση οι άλλοι τρομάζουν, γίνονται έξαλλοι.

Εάν τους πεις όμως αυτό που τους λέγαμε εμείς, ότι μπορούμε μέσω των χαρτοφυλακίων των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων, λόγω της δυναμικής του PSI να πάρουμε πίσω πολλά ομόλογά μας έτσι ώστε και τα ταμεία να ενισχυθούν και το ελληνικό δημόσιο χρέος να μειωθεί, το καταλαβαίνουν.

Εάν θέσουμε στο τραπέζι την πρότασή μας, να μετάσχει στη μείωση του χρέους με το χαρτοφυλάκιό της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυτό το καταλαβαίνουν.

Κερδίσαμε πάρα πολλά στη διαπραγμάτευση μέσω της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με άλλους τρόπους. Αλλά έχουμε και άλλα αποθέματα. Ξέρουμε λοιπόν την προϊστορία της διαπραγμάτευσης, την λογική της διαπραγμάτευσης, τις εκκρεμότητες της διαπραγμάτευσης και το νέο συσχετισμό δυνάμεων και μπορούμε όλα αυτά να τα μετατρέψουμε σε μια εθνική στρατηγική. Αυτή που προτείνουμε. Τα άλλα είναι τυφλά.

Είπα το παράδειγμα προχθές της συνάντησης του κ. Τσίπρα με τους πρέσβεις, πολλές φορές δεν έστελναν τον πρέσβη τους βέβαια των είκοσι μεγάλων οικονομιών των G20. Και είπα, ούτε ο κ. Παπαδήμος, ούτε εγώ καλέσαμε ως πρωθυπουργός, ως υπουργός οικονομικών και αντιπρόεδρος τους πρέσβεις του G20 γιατί στους G20 εκφράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση ενιαία.

Ξέρουμε τι ψήφισε η κάθε χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Γιατί η Ρωσία πήρε τη θέση που πήρε; Γιατί η Κίνα πήρε τη θέση που πήρε; Γιατί η Βραζιλία πήρε τη θέση που πήρε; Τι λέει ο Καναδάς στον ΟΟΣΑ; Πρέπει να λάβεις  υπόψη πάρα πολλές παραμέτρους για να μπορείς να μιλήσεις στο διεθνές κοινό και να κάνεις διαπραγμάτευση.

Μερικοί φαντασιώνονται λοιπόν ότι θα κάνουν μια ριζοσπαστική σκληρή διαπραγμάτευση. Αυτό το έχω βιώσει ξέρω τι σημαίνει να κάνεις σκληρή διαπραγμάτευση κι είσαι μόνος, ο πρωθυπουργός είναι μόνος μέσα στην αίθουσα, ο υπουργός οικονομικών είναι μόνος. Πρέπει να χειριστεί και στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο καταστάσεις οι οποίες είναι δυναμικές, απρόβλεπτες πολλές φορές ανεξέλεγκτες και να αντιδράσει ακαριαία. Και τότε κάναμε την διαπραγμάτευση αυτή με υπονομευμένο εσωτερικό μέτωπο. Με τον κ. Σαμαρά να θέλει να πάμε σε εκλογές, να είναι αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση και συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση, με τον κ. Τσίπρα να επιχαίρει λόγω των εκλογών και να είναι στους δρόμους, το ΚΚΕ το ίδιο. Όλες οι δυνάμεις στην πραγματικότητα εναντίον. Και σηκώσαμε ένα σταυρό, αλλά τώρα φθάσαμε εδώ, τώρα μιλάμε με το δεδομένο που έχει διαμορφωθεί, τώρα μιλάμε με μειωμένο χρέος, μειωμένους τόκους, μειωμένα επιτόκια, εγγυημένες τράπεζες, εγγυημένες καταθέσεις, ρευστά για ρευστότητα και επενδύσεις.

Ξέρετε πόσο μεγάλη σημασία έχει η μείωση των επιτοκίων; Ο ελληνικός λαός πληρώνει τώρα κάθε χρόνο 7,5 δισ. ευρώ λιγότερα τόκους. 7,5 δισ. ευρώ είναι 3,5% του ΑΕΠ.

Κ. Μακρή (Real News): Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να σας πάω σε ένα άλλο μέτωπο το εσωκομματικό. Πριν από τρεις μέρες αν δεν κάνω λάθος σε συνέντευξή στο MEGA προαναγγείλατε ότι πορεύεστε με το κόμμα που παραλάβατε αλλά 17 το βράδυ δηλαδή το βράδυ των εκλογών θα δώσετε το δικό σας στίγμα για το ΠΑΣΟΚ που εσείς θέλετε. Θέλετε να μας δώσετε μια πτώχευση ώστε να ξέρει και ο ψηφοφόρος στις 18 τι θα είναι το κόμμα που θα έχει ψηφίσει στις 17 και ένα δεύτερο αν μου επιτρέψετε υποερώτημα, στη συνέντευξή σας την περασμένη Κυριακή στη Real News είπατε κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Διάλογο με τη ΔΗΜΑΡ μετά τις εκλογές ισότιμα και χωρίς προκαταλήψεις. Είστε ήδη σε επαφή με τον κ. Κουβέλη, ή θα κάνετε το άνοιγμα στις 17 το βράδυ διαλύοντας ταυτόχρονα και το ΠΑΣΟΚ; Ευχαριστώ πολύ.

redsq Ευ. Βενιζέλος: Κυρία Μακρή θέσατε πάρα πολλά θέματα. Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, ούτε αυτοδιαλύεται. Το ΠΑΣΟΚ αναγεννάται. Πρέπει να ξαναφυτρώσει ρίζα, να ξαναβγάλει άνθη. Η ρίζα του Ανδρέα Παπανδρέου, η ρίζα του 1974 έδωσε πολλούς καρπούς, έδωσε και αγκάθια στην ιστορική αυτή διαδρομή. Πρέπει να αποβάλουμε τα αγκάθια και πρέπει να αναζωπυρώσουμε την ρίζα. Να ξαναβγούν πραγματικά λουλούδια πολιτικά και ιστορικά, όχι «λουλούδια», κατά κυριολεξία άνθη και καρποί. Γιατί είχαμε και «λουλούδια» στο ΠΑΣΟΚ δυστυχώς που τα έχουμε αποκόψει, τα έχουμε πετάξει από τη παράταξη, γιατί μας ντρόπιασαν. Από εκεί και πέρα όλοι έχουν θέση φυσικά στη παράταξη αυτή, όλες οι γενιές, όλα τα στελέχη, αλλά δεν υπάρχουν βαρόνοι, δεν υπάρχουν μηχανισμοί, δεν υπάρχουν εσωτερικοί συσχετισμοί οι οποίοι αποθαρρύνουν τον πολίτη.

Το ΠΑΣΟΚ θα είναι ένα ανοιχτό δημοκρατικό αποκεντρωμένο κόμμα, ένας συλλογικός φορέας που σκέπτεται και δρα πολιτικά, ένα κόμμα της ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς, ένα ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα. Ένα μεταρρυθμιστικό κόμμα, ένα πατριωτικό λαϊκό κίνημα πάντα, αλλά σύγχρονο, ικανό να εκφράσει την ανάγκη του μέλλοντος και να δώσει φυσικά την προτεραιότητα στην νέα γενιά, στους νέους ανθρώπους, χωρίς να αποκλείονται οι άλλοι, διότι η δημογραφική σύνθεση της κοινωνίας έχει αλλάξει, αλλά εάν δεν έχεις μπροστά τους νέους δεν έχεις προοπτική και δεν εφάπτεσαι με τα νέα ρεύματα σκέψης.

Ο διάλογος με όλα τα κόμματα που είναι κοντά μας ιδεολογικά, όλες τις Κινήσεις, όλα τα πρόσωπα, όλα τα περιοδικά, όλους τους διανοούμενους, ανθρώπους από τον επιχειρηματικό χώρο, ανθρώπους από την Περιφέρεια γιατί δεν μπορεί αυτό να είναι μια υπόθεση του κέντρου της Αθήνας είναι απολύτως ανοιχτός και απροκατάληπτος. Αλλά πρέπει και οι άλλοι χώροι να προσδιοριστούν με μεγαλύτερη σαφήνεια.

Αυτό ισχύει και με τη ΔΗΜΑΡ η οποία πρέπει να αποσαφηνίσει την ταυτότητά της, τη σχέση της με το ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή τη σχέση της με ένα μόρφωμα, το οποίο εμφανίζεται ως ριζοσπαστικό, αλλά στην πραγματικότητα εκφράζει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό  μια συντηρητική συσπείρωση. Μια συσπείρωση στο όνομα της ακινησίας, μια συσπείρωση στο όνομα προνομίων, μια συσπείρωση στο όνομα του κρατισμού και του συντεχνιασμού. Γι' αυτό έχουν πάει και πολύ συγκεκριμένοι άνθρωποι από το ΠΑΣΟΚ στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως και κάποιοι έχουν πάει με τον κ. Καμμένο, εντάξει το καταλαβαίνω αυτό σε επίπεδο στελεχών.

Και υπάρχουν και οριζόντιες διασυνδέσεις βεβαίως για τις οποίες έχω μιλήσει. Υπάρχουν κάποιοι ερήμην των Κομμάτων, κάποιοι που εκφράζουν συμφέροντα οικονομικά παρασκηνιακά, που συγκροτούν το λόμπι της δραχμής.

Το οριζόντιο «κόμμα της δραχμής», επενδύουν στο αδιέξοδο το πολιτικό γιατί θέλουν να οδηγήσουν τη χώρα στην καταστροφή, στη δραχμή. Έχουν βγάλει τα λεφτά τους σε ευρώ στο εξωτερικό και περιμένουν να αγοράσουν φτηνά την πτωχευμένη Ελλάδα και την περιουσία των πτωχευμένων Ελλήνων, γιατί υπάρχει στο στόχαστρο και η ιδιωτική περιουσία. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Γι' αυτό βλέπετε ότι υπάρχει και μια περίεργη συσπείρωση πολλές φορές γύρω από τα μορφώματα αυτά, τα οποία είναι τμήμα του αδιεξόδου για το οποίο έχω μιλήσει.

Γ. Πιτταράς (Alpha): Κύριε Πρόεδρε θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: ποιο είναι το ψυχολογικό ποσοστό, κάτω από το οποίο θα δείξει ενδεχομένως ότι υπάρχει μια κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, ή ακόμη δείξει ότι το ΠΑΣΟΚ περισσεύει στο πολιτικό σύστημα. Αν σε αυτό το ενδεχόμενο, το κακό ενδεχόμενο εσείς έχετε Plan B. Γιατί μπορεί τη βραδιά των εκλογών αν ισχύει αυτό που περιγράφω, να βγει κάποιο στέλεχος και να θέσει ουσιαστικά και ανοιχτά θέμα ηγεσίας.

Σε αυτή την περίπτωση τι θα κάνετε; Θα τρέξετε τις διαδικασίες, θα δρομολογήσετε τις διαδικασίες για διαδοχή σε αυτόν τον 30ντάρη που έχετε περιγράψει; Θα μείνετε στο ΠΑΣΟΚ αλλάζοντας ονόματα, σύμβολα; Θα αναζητήσετε την τύχη σας ίσως σε ένα νέο σχηματισμό; Εσείς προσωπικά έχετε Plan Β;

redsq Ευ. Βενιζέλος:  Κύριε Πιτταρά, προσωπικά δεν επενδύω ποτέ ούτε στο πλάνο Β ούτε στο πλάνο Γ. Είμαι πολύ ευθύς και αναλαμβάνω κινδύνους που δεν μου αναλογούν, γιατί ξέρω ότι ο πολιτικός είναι υποχρεωμένος να υπηρετεί το εθνικό συμφέρον και δευτερευόντως το συμφέρον της Παράταξής του.

Χωρίς δεύτερες σκέψεις πήγα στο Υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνοντας βάρη που δεν μου αναλογούσαν και είπα ότι θα αναλάβω την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εάν αυτό προκύψει ως ανάγκη, εφόσον υπήρχαν άλλοι οι οποίοι ήθελαν να αναλάβουν το βάρος αυτό, να είστε βέβαιος ότι θα τους άφηνα το δρόμο ελεύθερο. Δεν κάνω κάτι που με ευχαριστεί, επιτελώ καθήκον εθνικό και παραταξιακό.

Έχω όμως μια εντολή. Πολύ νωπή εντολή, μόλις τριών μηνών και οι 240.000 άνθρωποι που με ψήφισαν στις 18 Μαρτίου, μου έχουν δώσει προσωπικά την εντολή να αλλάξω την κατάσταση και να ξαναφτιάξω την Παράταξη, να την κάνω Παράταξη άξια του ονόματός της και άξια της ιστορικής της διαδρομής και αυτό θα κάνω.

Είναι γελοίο να εμφανιστεί οποιοσδήποτε που δεν εμφανίστηκε στις 18 Μαρτίου και να λέει τώρα «Είμαι κι εγώ εδώ!». Υπάρχουν και τέτοιοι οι οποίοι μας έχουν γενικώς πλήξει με τη συμπεριφορά τους και θα παρακαλούσα πάρα πολύ να μην επιμένουν σε αυτή την επιθετική στάση κατά της Παράταξης, που ανέδειξε πολλούς από αυτούς και τους προέβαλλε πολιτικά και τους έδωσε την ευκαιρία να χειριστούν πολύ σημαντικά αξιώματα, αλλά πολλοί από αυτούς πλήγωσαν τον ελληνικό λαό. Τον πλήγωσαν και ηθικά και πολιτικά. Γιατί δεν πληγώνεις το λαό μόνο όταν εγκληματείς σε βάρος του, τον πληγώνεις και όταν τον προσβάλλεις και μπορείς να τον προσβάλλεις με λόγια. Είναι ακόμη χειρότερο να τον προσβάλλεις και με έργα.

Άρα την εντολή που έχω πάρει, θα την τιμήσω και θα την ολοκληρώσω. Τώρα ψυχολογικό όριο για το ΠΑΣΟΚ υπάρχει μόνο προς τα πάνω, δεν υπάρχει προς τα κάτω. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναγίνει μεγάλο. Έχασε τα 2/3 και πλέον της δύναμής του και τιμωρήθηκε από τον ελληνικό λαό.

Μόνο που δυστυχώς επειδή έτσι λειτουργούν τα πράγματα μέσα στις αντιφάσεις της ζωής, το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ τιμωρήθηκε υπερβολικά πια, γιατί έγινε ο αμνός ο αίρων τας αμαρτίας όλου του κόσμου του ελληνικού, τώρα το μικρότερο ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να παίξει το ρόλο του και η χώρα οδηγείται σε αδιέξοδο.

Αγωνιστήκαμε να σχηματιστεί Κυβέρνηση μετά τις 6 Μαΐου και δεν σχηματίστηκε Κυβέρνηση. Η χώρα έμεινε ακυβέρνητη και το πληρώνει. Το πληρώνει ο πολίτης γιατί αυξάνονται τα ελλείμματα, διογκώνεται το χρέος, εκτροχιάζεται η προσπάθειά μας να μεταρρυθμίσουμε το κράτος και την κοινωνία.

Τώρα στις 18 του μηνός ετοιμάζεται η χώρα να το ξαναπληρώσει. Δεν είμαστε μετά τις εκλογές για να κάνουμε αποτίμηση, είμαστε πριν τις εκλογές και κοιτάμε τον πολίτη στα μάτια και του λέμε «Ελληνίδα και Έλληνα σκέψου ψύχραιμα, λογικά για το συμφέρον σου, το ατομικό και οικογενειακό και για το συμφέρον του τόπου τι πρέπει να γίνει».

Μιλάει κανείς πιο υπεύθυνα από ό,τι μιλάμε εμείς; Μιλάει κανείς πιο συγκεκριμένα; Μιλάει κανείς πιο τεκμηριωμένα; Μιλάει κανείς με μεγαλύτερη μετριοπάθεια; Μιλάει κανείς με μεγαλύτερη ενωτική διάθεση; Λέει κανείς κάτι το οποίο να είναι πιο λογικό, πιο αποτελεσματικό, πιο αν θέλετε οραματικό και αισιόδοξο;

Δηλαδή τι θέλει ο ελληνικός λαός; Να διχαστεί μπροστά σε ένα αδιέξοδο; Να επιλέξει τη μία ή την άλλη εκδοχή του αδιεξόδου; Θέλει ο ελληνικός λαός να διχαστεί μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, σε χαμηλά επίπεδα, να είναι τα 2/3 των Ελλήνων απέναντι στα άλλα 2/3 κάθε φορά; Αυτό είναι το όραμα; Αυτός είναι ο στόχος; Αυτή είναι η προοπτική της πατρίδας μας;

Είναι συνηθισμένες καταστάσεις αυτές που ζούμε; Όταν έχεις ασυνήθιστες καταστάσεις δεν πρέπει να διαμορφώνεις αντισυμβατικές γενναίες και οραματικές λύσεις;

Εμείς λέμε συμφωνία εθνικής συνευθύνης, διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης. Εξηγούμε το πρόγραμμα, το τεκμηριώνουμε, λέμε τι πρέπει να γίνει και δεν θέλουμε θώκους κυβερνητικούς, δεν θέλουμε συμμετοχή σε μια φθορά. Αλλά έχουμε υποχρέωση να συμβάλλουμε με τη γνώση μας, με την εμπειρία μας και αυτό θα κάνουμε.

Γ. Μακρυγιάννης (Πρώτο Θέμα): Κύριε Πρόεδρε βλέπω μια μετατόπιση σε σχέση με τη θέση που εκφράσατε σε γενικές γραμμές στις προηγούμενες διερευνητικές εντολές, όπου δεν θα είχατε πρόβλημα να συγκροτηθεί και μια τρικομματική Κυβέρνηση, όπως είπατε νωρίτερα που αποκαλύψατε ότι προτείνατε και στον κ. Κουβέλη να γίνει Πρωθυπουργός.

Τώρα, έτσι όπως το λέτε, με την Κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, θεωρείται από ό,τι καταλαβαίνω αναγκαίο όρο να είναι και η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, με κάποιας μορφής συνεργασία, στήριξη εν πάση περιπτώσει ή ολοκληρωμένης κυβερνητικής συνεργασίας.

Εάν δεν προκύψει αυτό το ΠΑΣΟΚ θα συμφωνήσει σε μια άλλη Κυβέρνηση πάλι τρικομματική ή κάτι τέτοιο, ούτως ώστε να αποφευχθούν τρίτες εκλογές; Διότι εάν πουν όχι, υπάρχει πάλι ο κίνδυνος να πάμε σε νέες εκλογές και πόσο απαραίτητο θεωρείτε, συμπληρωματικά, να υπογράψει ο ΣΥΡΙΖΑ –διότι είδα ότι το επισημαίνετε στην επιστολή σας, το είπα κι εδώ- το πλαίσιο που έχετε υπογράψει εσείς με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

redsq Ευ. Βενιζέλος: Κατ' αρχάς όλοι θα κληθούν να υπογράψουν την αναθεωρημένη δανειακή σύμβαση, τους αναθεωρημένους όρους. Εκτός κι αν θέλουν να πάμε στη μονομερή καταγγελία. Αν θέλουν να βγούμε από το ευρώ, αν θέλουν να πάμε εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν θέλουν να χάσουμε αυτά που έκαναν οι Έλληνες με τις θυσίες τους που πέτυχαν τα τελευταία 2,5 χρόνια, ας το πουν.

Έχουμε μειώσει το πρωτογενές έλλειμμα 22 δις. Από τα 24 δις το 2009 στα μόλις 2 δις του 2012, αν εκτελεστεί ο προϋπολογισμός. Εάν κάποιοι θέλουν να τα χάσουμε αυτά, αν κάποιοι θέλουν να πάμε πίσω από το 2009 και να βρεθούμε στη δραχμή την κατοχική, την πληθωριστική, ας το πουν.

Είπα χτες στη Θεσσαλονίκη κ. Μακρυγιάννη, ότι θεωρώ αλαζονικό και προκλητικό το δίλημμα Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ. Εάν το δίλημμα είναι αυτό, τότε η απάντηση είναι το πραγματικό δίλημμα: επενδύσεις ή ΣΥΡΙΖΑ; Απασχόληση ή ΣΥΡΙΖΑ; Σταθερή ευρωπαϊκή πορεία ή ΣΥΡΙΖΑ; Ευρώ ή ΣΥΡΙΖΑ; Ρευστότητα στην αγορά για να κινηθούν οι επιχειρήσεις και να βρουν δουλειά οι άνεργοι ή ΣΥΡΙΖΑ;

Κι αν το δίλημμα του κ. Σαμαρά και της Νέας Δημοκρατίας είναι: ψηφίστε τη Νέα Δημοκρατία που γίνεται πιο δεξιά, πιο λαϊκιστική, πιο συντηρητική, πιο ψυχροπολεμική, τότε θα θέσω εγώ το δίλημμα αν μου επιτρέπετε, που είναι: με μια Ευρώπη των σοσιαλιστών, της αλληλεγγύης, της προοπτικής που εκφράζει το ΠΑΣΟΚ ή με μία συντηρητική νεοφιλελεύθερη Ευρώπη που την είχαμε απέναντί μας στην πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης που εκφράζει ο κ. Σαμαράς;

Με τον  κριτικό και αυτοκριτικό λόγο του ΠΑΣΟΚ που διαχειρίστηκε την κρίση με λάθη ή με αυτούς που έφεραν την κρίση και παράδωσαν τη χώρα συντετριμμένη το 2009 χωρίς να έχουν καμία αίσθηση αυτοκριτικής, που είναι η Νέα Δημοκρατία; Αυτοί που έφεραν την κρίση δεν θα φέρουν τη λύση.

Άρα λοιπόν εγώ στις 6 Μαΐου είχα πει κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Δοκιμάσαμε και διάφορες άλλες ιδέες. Είχαμε πει και στο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη ΔΗΜΑΡ: κάντε μια κυβέρνηση εσείς με όριο τη συμμετοχή στο ευρώ και σας στηρίζουμε. Κανείς δεν έπαιρνε την ευθύνη. Κανείς δεν παίρνει την ευθύνη, κανείς δεν μπορεί.

Τα προεκλογικά λόγια είναι εύκολα, όταν βρίσκεσαι όμως μετά ενώπιον του προβλήματος, πρέπει να χορέψεις εσύ, γιατί έξω από το χορό πολλά τραγούδια ξέρεις, αλλά δεν είσαι στα αποδυτήρια πια, είσαι στον αγωνιστικό χώρο και πρέπει να παίξεις μπάλα, τότε όλοι κάνουν ότι δεν μπορούν, ότι έχουν πάθει κράμπα και θέλουν τον φυσιοθεραπευτή, διότι αυτή είναι η εικόνα, για να τιμήσουμε και τους Έλληνες που παρακολουθούν του EURO τώρα. Έτσι δεν είναι; Έχει μεγάλη σημασία αυτό.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία να μπορείς να παίξεις μπάλα μέσα στο γήπεδο, γιατί στη θεωρία του ποδοσφαίρου μπορείς να είσαι πάρα πολύ καλός και να υπόσχεσαι μεγάλες νίκες, αλλά πρέπει να έχεις αποδείξει ότι μπορείς να πάρεις τουλάχιστον ένα τοπικό πρωτάθλημα, να φέρεις κάτι στη χώρα.

Λ. Μπεθάνη (ΝΕΤ): Κύριε Πρόεδρε, τι απαντάτε σ' αυτούς που σας κατηγορούν ότι καλλιεργείτε πλασματικό φόβο σε περίπτωση που υπάρξει καταγγελία του μνημονίου;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, δεν καλλιεργώ κανένα πλασματικό φόβο. Η χώρα κυριαρχείται από τρία σοφίσματα στα οποία έχω πολλές φορές αναφερθεί. Ένας δημόσιος λόγος, μια δημόσια σκέψη η οποία βασίζεται σε σοφίσματα είναι σαθρή, θα καταρρεύσει.

Ποια είναι τα τρία σοφίσματα; Το πρώτο σόφισμα είναι ότι η δανειακή σύμβαση ούτως ή άλλως οδηγεί τη χώρα εκτός ευρώ. Δεν έχουμε λοιπόν να χάσουμε τίποτα εάν διακινδυνεύσουμε τη θέση στο ευρώ καταγγέλλοντας τη δανειακή σύμβαση.

Το γιατί είναι ψευδές το σόφισμα αυτό το λέει το δεύτερο σόφισμα των ίδιων κύκλων, των ίδιων ανθρώπων που έρχεται καπάκι. Το δεύτερο λοιπόν σόφισμα λέει: ό,τι και να συμβεί δεν πρόκειται να μας αφήσουν να φύγουμε από το ευρώ γιατί έχουν επενδύσει πολλά λεφτά επάνω μας, κοστίζει πολύ η αποχώρηση από το ευρώ. Θα μας στηρίξουν, θα υποχωρήσουν, δεν θα μας αφήσουν να φύγουμε.

Ένα από τα δύο μπορεί να συμβαίνει, και εξήγησα πώς λειτουργεί η Ευρώπη. Εξήγησα τι σημαίνει τυχαίο. Εξήγησα τι γίνεται με την Ισπανία, πώς προετοιμάζεται ο τοίχος προστασίας για ό,τι συμβεί στην Ελλάδα. Και εν πάση περιπτώσει το παιχνίδι με τη φωτιά είναι πολύ δύσκολο γιατί αν μια μέρα σταματήσει η χρηματοδότηση των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν θέλουμε δεύτερη ημέρα. Θα έχει δημιουργηθεί το πρόβλημα μέσα σε ώρες.

Και έρχεται πάνω απ’ όλα αυτά το τρίτο σόφισμα: και τι μας πειράζει η πτώχευση της χώρας αφού ούτως ή άλλως έχουμε πτωχεύσει οι Έλληνες. Μα έχω εξηγήσει πολλές φορές, είναι τραγικό να σου μειώνεται το εισόδημα, να χάνεις τη δουλειά σου, να μην έχεις τζίρο, να πρέπει να συμβιβαστείς με ένα χαμηλότερο επίπεδο ζωής, αλλά το να πτωχεύσει η χώρα και να καταρρεύσουν τα πάντα, είναι η διαφορά μεταξύ του βρεγμένου και του πνιγμένου.

Ο βρεγμένος στεγνώνει, ξαναντύνεται, ξαναπροσπαθεί, έχει πού να πάει το βράδυ να κοιμηθεί. Ο πνιγμένος είναι πνιγμένος, έχει φύγει από τη ζωή αυτή. Δεν μπορείς να του προσφέρεις τίποτα, δεν μπορεί να βοηθήσει ούτε τον εαυτό του ούτε τα παιδιά του.

Είναι κρίμα να κυριαρχείται η σκέψη μας από σοφίσματα ή από συνομωσίες, γιατί υπήρχαν οι συνομωσιολογικές θεωρίες, όχι αυτές που εκφοβίζουν εάν η χώρα φύγει από το ευρώ και πάει στην πληθωριστική δραχμή, αλλά αυτές που έλεγαν διάφορα άλλα πράγματα, θα καταρρεύσει η χώρα με το PSI, τι θα γίνει με τα CDS. Και δεν έγινε τίποτα.

Όλα έγιναν αβρόχοις ποσίν, χωρίς να ανοίξει ρουθούνι, με απόλυτη ασφάλεια και απηλλάγησαν οι Έλληνες από τέτοιο βάρος, όχι μόνο οι επόμενες γενιές, το εξήγησα, και η τωρινή γενιά μέσα από τη μείωση των τόκων. Και τώρα πάμε να ρίξουμε 50 δις στην αγορά σε ρευστότητα για να κινηθεί ο τροχός της ανάπτυξης και δεν θέλουμε τον γάιδαρο και τον κοιτάζουμε στα δόντια;

Πάμε να ξεμπλοκάρουμε τα μεγάλα έργα, να γίνουν εργοτάξια, να προσληφθούν άνθρωποι και δεν θέλουμε; Πάμε να κινήσουμε τα προγράμματα για τους νέους ανέργους, την αυτεπιστασία, την κοινωφελή εργασία, να δημιουργήσουμε 200.000 θέσεις απασχόλησης κυλιόμενες τους επόμενους μήνες και δεν θέλουμε;

Προφανώς θέλουμε το καλύτερο για τη χώρα όλοι οι Έλληνες. Δεν υπάρχει ένας που να θέλει το χειρότερο, εκτός κι αν κινείται με τελείως μικροκομματική υστεροβουλία, υπάρχει κι αυτό, αλλά πρέπει να την απομονώσουμε την μικροκομματική υστερόβουλη συμπεριφορά. Πρέπει να κινηθούμε ενωμένοι, διορατικοί, δυναμικά προς το μέλλον, με ασφάλεια.

Μ. Ζαφειριάδου (Δημοκρατία): Καλησπέρα σας. Ήθελα να σας ρωτήσω, μια και μιλάμε τόση ώρα για μία τετρακομματική τουλάχιστον κυβέρνηση απ’ όσο μπορώ να καταλάβω, θα δεχόσασταν να είναι Πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας ή ο κ. Σαμαράς ή θα πρέπει να είναι ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής; Κι αν είναι ένας από τους δύο, εσείς οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί θα πρέπει να μετάσχετε σ' αυτή την κυβέρνηση;

redsq Ευ. Βενιζέλος:  Αυτή η ιστορία του Πρωθυπουργού είδατε ότι έχει ατονήσει; Είδατε ότι σιγά - σιγά έπαψαν να μιλάνε για τον Πρωθυπουργό, γιατί όλοι κατάλαβαν ότι πρέπει να συμφωνήσουμε στο πολιτικό περιεχόμενο, να υπάρξει συμφωνία εθνική συνευθύνης, να συμφωνήσουμε στις μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες, τις δεσμεύσεις και μετά θα βρεθούν τα πρόσωπα.

Λοιπόν, η απάντησή μου είναι, ας συμφωνήσουμε στο πολιτικό περιεχόμενο και θα βρεθούν τα πρόσωπα. Η χώρα έχει κάποια πρόσωπα, δεν έχει πολλά. Τώρα αν θέλει να στερείται των υπηρεσιών κάποιων προσώπων με γνώση και ικανότητα, κι αυτό μπορεί να το κάνει.

Ο ρόλος δε των πολιτικών αρχηγών δεν θεωρώ ότι είναι ο πιο κρίσιμος παράγων της όλης συζήτησης. Νομίζω ότι πρέπει άλλα θέματα να προτάξουμε, διότι εάν δημιουργηθεί στον Έλληνα πολίτη η εντύπωση ότι ασχολούμαστε με τους προσωπικούς στόχους της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, θα έχουμε τραυματίσει ακόμη περισσότερο τη σχέση μας με τον ελληνικό λαό, η οποία είναι ούτως ή άλλως τραυματισμένη και πρέπει να την προστατεύσουμε. Ας αναδείξουμε τουλάχιστον την προσωπική μας ανιδιοτέλεια.

Ά. Μόσχοβας (Κέρδος): Κύριε Πρόεδρε, σας άκουσα να δηλώνετε υπερήφανος που βάλατε την υπογραφή σας στο κούρεμα του ελληνικού χρέους, μια απόδειξη δηλαδή ουσιαστικά της χρεοκοπίας της χώρας κατά την ταπεινή μου γνώμη, παρότι θα περίμενα να δηλώσετε ότι ντρέπεστε, ότι έχετε μέρος της ευθύνης.

redsq Ευ. Βενιζέλος: Όχι, με συγχωρείτε, δεν κατάλαβα καθόλου. Κάνετε τεράστιο επιστημονικό, πολιτικό και ιστορικό λάθος. Η μείωση του χρέους ήταν εθελοντική, συμφωνημένη και έγινε χωρίς καμία επίπτωση για τη χώρα.

Ά. Μόσχοβας (Κέρδος): Να κάνω την ερώτηση όπως την έχω στο μυαλό μου;

redsq Ευ. Βενιζέλος:  Για να κάνετε την ερώτηση πρέπει να συμφωνήσουμε στις παραδοχές.

Ά. Μόσχοβας (Κέρδος): Διότι η χώρα δεν είχε να πληρώσει. Αυτό δεν είναι μια απόδειξη πραγματικής, ουσιαστικής χρεοκοπίας…

redsq Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, τι θα πει η χώρα δεν είχε να πληρώσει;

Α. Μόσχοβας: Δεν είχε να πληρώσει αυτά που χρώσταγε.

redsq Ευ. Βενιζέλος: Η χώρα θεώρησε ότι μπορεί να πείσει τους ιδιώτες που κατείχαν ομόλογά της ότι πρέπει να μπουν σε μία διαδικασία συμφωνημένης μείωσης του χρέους. Δεν είχαν βγει χαμένοι οι ιδιώτες αυτοί ιστορικά από την επένδυσή τους στα ελληνικά ομόλογα.

Ξέρετε, αυτή ήταν η σύγκρουσή μου με τον κ. Τσίπρα στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, γιατί έχει μείνει ένα κερδοσκοπικό fund εκτός PSI, που αυτή τη στιγμή έχει ομόλογα τα οποία δεν μπήκαν στο PSI γιατί παλιά, το ΄90 είχαν εκδοθεί με Αγγλικό Δίκαιο και τώρα κερδοσκοπεί, και ήμουν και είμαι υπέρ του να μην πληρωθούν. Δεν πρέπει να πληρωθούν, διότι είναι ανήθικο να πληρωθούν αυτοί οι οποίοι κερδοσκοπούν όταν η συντριπτική πλειονότητα των ιδιωτών κατόχων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου μπήκε στη διαδικασία του PSI.

Ά. Μόσχοβας (Κέρδος): Ο κ. Παπαδήμος είπε να πληρωθούν όμως…

redsq Ευ. Βενιζέλος: Κατά τη γνώμη μου δεν έπρεπε να πληρωθούν αυτά, και η συντριπτική πλειονότητα των χωρών του Eurogroup, των χωρών μελών της Ευρωζώνης ήταν κατά, και πρέπει να έχουμε αξιοπιστία όταν καλούμε τους ιδιώτες να διαπραγματευθούν και να συμφωνήσουν υπό την εγγύηση της Ευρωζώνης.  

Ά. Μόσχοβας (Κέρδος): Αν μου επιτρέπετε να συνεχίσω. Νομίζω, εγώ τουλάχιστον θα περίμενα να δηλώσετε ότι έχετε και αισθήματα αρνητικά, ότι ντρέπεστε για όσες παραλείψεις από όλες τις μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις μας οδήγησαν μέχρι εδώ που μας οδήγησαν, εννοώ στο σημείο στο παρά πέντε της χρεοκοπίας.

Και ερωτώ: η υπόθεση της Ισπανίας που ρωτηθήκατε και νωρίτερα, πέρα από τη διαφορά μεγεθών, οικονομιών, που τις αντιλαμβάνομαι, σε σχέση με την Ελλάδα, που πήρε ένα μνημόνιο light χωρίς δεσμεύσεις, δεν συνιστά και μια αποτυχία της δικής μας διαπραγμάτευσης;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Είναι όλο λάθος το ερώτημα και θα σας το αποδείξω γιατί έτσι ενσταλάσσεται στη συνείδηση της κοινής γνώμης μία εσφαλμένη και άδικη για τη χώρα εντύπωση.

Κατ’ αρχάς εμείς ήμασταν οι μόνοι που έχουμε ασκήσει τόσο αυστηρή αυτοκριτική. Έχω μιλήσει για συγγνώμη, έχω μιλήσει για ευθύνες. Άλλοι δεν λένε μία λέξη ευθύνης, και όταν λέω «άλλοι» δεν εννοώ τον κ. Σαμαρά για την κατάσταση στην οποία παρεδόθη η χώρα τον Οκτώβριο του 2009, σε συντρίμμια δηλαδή.

Εννοώ και το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ και όλους αυτούς που έχουν ενθαρρύνει συντεχνιακές συμπεριφορές, παλαιοσυνδικαλιστικές. Δεν άφησαν και δεν αφήνουν να εκσυγχρονιστεί η χώρα, να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Συντηρούν προνόμια. Δεν αφήνουν να ανοίξει η οικονομία. Δεν αφήνουν να βρουν δουλειά νέοι άνθρωποι.

Έχω πει πολλές φορές ότι το πολιτικό σύστημα έχει ένα βουνό ευθύνης, τον Όλυμπο, το μεγαλύτερο ελληνικό βουνό. Αλλά τα κόμματα της αντιπολίτευσης αυτά που δεν άσκησαν εξουσία δεν έχουν ένα λόφο ευθύνης; Ο Έλληνας πολίτης δεν έχει ένα κόκκο άμμου ευθύνης για ότι συμβαίνει στη φοροδιαφυγή, στην παραοικονομία, την ανομία;

Όλοι μας δεν είμαστε και στοιχείο του κράτους, δεν ψηφίζουμε; Δεν μετέχουν στην τοπική αυτοδιοίκηση, στο συνδικαλισμό; Στις οργανώσεις της κοινωνίας; Η Ισπανία κ. Μόσκοβα είναι η τέταρτη οικονομία της Ευρωζώνης, μετέχει στους G20, δεν έχει πρόβλημα χρέους, το χρέος της είναι κοντά στο 80% όχι κοντά στο 60%, έχει παραγωγική βάση, έχει προνομιακές σχέσεις με τον ισπανόφωνο χώρο και μιλάει μια γλώσσα που είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο και το έλλειμμά της είναι γύρω στο 8%, δηλαδή είναι πιο κάτω από εκεί που θα πάμε εμείς φέτος εάν τηρήσουμε όλο το πρόγραμμα.

Και με βάση το μέγεθος των καταθέσεών της, εάν έπαιρνε την ενίσχυση που πήραμε εμείς για τις τράπεζές μας έπρεπε να πάρει 350 δισεκατομμύρια όχι 100 που πήρε, γιατί εμείς πήραμε 50, αλλά εμείς έχουμε 170 δισεκατομμύρια καταθέσεων ενώ η Ισπανία έχει 1 τρισεκατομμύριο 200.000.000 καταθέσεων να στηρίξει.

Και μνημόνιο έχει πάρει μια χαρά. Γιατί εφαρμόζει μέτρα τα οποία είναι πάρα πολύ σκληρά, είναι ίδια με τα δικά μας. Ενώ η Ιταλία χωρίς να πάρει μια ενίσχυση, ούτε ευρώ ενίσχυση δεν έχει πάρει η Ιταλία, εφαρμόζει το ίδιο πρόγραμμα με μας, το ίδιο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, αλλαγών κ.ο.κ., η Ιταλία. Γιατί παίρνετε το παράδειγμα της Ισπανίας η οποία πήρε και εκατό δισεκατομμύρια.

Α. Μαραθιάς (Ραδιόφωνο ΝΕΤ): Κύριε Πρόεδρε ήθελα να σας ρωτήσω, με την πρότασή σας για κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης δεν γίνεστε τελικά τσόντα του νέου διπολισμού που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία; Και κάτι διευκρινιστικό. Το Συνέδριο του κόμματος όποτε διεξαχθεί θα είναι και εκλογικό συνέδριο;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Όχι απλώς δεν γινόμαστε τσόντα, αλλά γινόμαστε ο καταλύτης και ο εγγυητής της πλήρους διάλυσης και αυτοακύρωσης του τεχνητού διπολισμού.  Και αυτό καλείται να κάνει ο Έλληνας πολίτης με την ψήφο του. Να δώσει μια απάντηση σ’ αυτή την καρικατούρα διπολισμού η οποία δεν οδηγεί πουθενά, οδηγεί στο αδιέξοδο. Το επόμενο συνέδριο θα είναι συνέδριο συντακτικό, όχι εκλογικό, τι εκλογικό; Τι είναι συνέδριο το οποίο διευθετεί τις τρέχουσες υποθέσεις σαν να μην έχει συμβεί τίποτα; Είναι το συνέδριο που αναγεννά την παράταξη, είναι κάτι πολύ περισσότερο από επανιδρυτικό.

Σ. Μουρελάτος (Αθήνα 984): Κύριε Πρόεδρε, μιλήσατε πριν πέραν της πρότασής σας για την κυβέρνηση συνευθύνης, έχετε θέσει και άλλο έναν μεγαλεπίβολο στόχο την αναβάπτιση του κινήματος. Θέλω να ρωτήσω καταρχήν εάν αυτό συνάδει, συμβαδίζει υπό τις τρέχουσες συνθήκες με τον στόχο να είναι το ΠΑΣΟΚ εντός κυβερνητικού σχήματος, ή να στηρίζει, ή να ανέχεται εν πάση περιπτώσει. Και ένα δεύτερο, είπατε πριν και το αξιολογώ ως πολύ σημαντικό είναι γελοίο να εμφανιστεί κάποιος τώρα, που δεν εμφανίστηκε το Μάρτιο υπονοήσατε και να πει ότι, γεια σας είμαι εδώ.

Και μιλήσατε για στελέχη που έχουν πληγώσει ηθικά και πολιτικά την παράταξη. Θεωρώ ότι είναι δίκαιο για τον υποεπαναπατρισμό ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, ενόψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου να γνωρίζει ποια στελέχη εννοείτε.

redsq Ευ. Βενιζέλος: Ξέρει ο ψηφοφόρος πολύ καλά, ξέρει πολύ καλά, δεν χρειάζεται να τον βοηθήσω στο να εντοπίσει πρόσωπα, τα έχει ζήσει τα πρόσωπα και τα έχει αξιολογήσει.          

Τώρα σε σχέση με το πρώτο ερώτημά σας, αυτή η ειδικότερη ερώτηση που θέλατε να μου κάνετε ποια είναι; Γιατί ήταν ένας πρόλογος αυτό που κάνατε.

Σ. Μουρελάτος (Αθήνα 984): Θέλω να σας ρωτήσω κατά πόσο η αναβάπτιση του κινήματος συμβαδίζει με μια ενδεχόμενη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στη κυβέρνηση.

redsq Ευ. Βενιζέλος: Μα σας είπα προηγουμένως ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία πρεμούρα να μετέχει στη κυβέρνηση και ν’ ασκεί κυβερνητική εξουσία. Αλλά εδώ βρισκόμαστε σε κατάσταση εθνικής ανάγκης. Βλέπουμε ότι εμείς είμαστε αυτοί που μπορούμε να ενεργήσουμε ως εγγυητής και καταλύτης και να πάμε στην συμφωνία εθνικής συνευθύνης. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάνε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ν’ αναλάβουν υπουργικά καθήκοντα ,ή να στελεχώσουν τους δημόσιους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις. Θα θέλαμε πάρα πολύ να μην έχουμε συμμετοχή στη καθημερινή άσκηση της εξουσίας και την φθορά που αυτή συνεπάγεται.

Αλλά εδώ μιλάμε για μια εθνική κρίση και για την ανάγκη ενός εθνικού σχεδιασμού. Δηλαδή με συγχωρείτε, αυτά που λέω, αυτά που προτείνω για την παράταση του χρόνου προσαρμογής για την βιωσιμότητα του χρέους, για το πώς μπορεί να γίνει η δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης, για το τι πρέπει να ζητήσουμε ,για τις μεταρρυθμίσεις, είναι τόσο αδιάφορα για την επόμενη διακυβέρνηση και για τον ελληνικό λαό; Δεν πρέπει να ειπωθούν αυτά; Δεν είναι τραγικό να κάνουμε τρεις μήνες προεκλογική εκστρατεία και να μην έχουμε μιλήσει για το εθνικό παραγωγικό μοντέλο;

Κάναμε προχθές μια εξαιρετική εκδήλωση με νέους αγρότες στη Βέροια, την οποία δεν την πρόσεξαν τα ΜΜΕ δυστυχώς λόγω φόρτου πληροφοριών και δουλειάς και εκεί μιλήσαμε για το νέο μοντέλο αγροτικής παραγωγής που είναι η βάση του νέου εθνικού παραγωγικού μοντέλου. Είχαμε κάνει μια συνάντηση εδώ και χθες την ίδια στη Θεσσαλονίκη με νέους επιστήμονες, νέους επαγγελματίες, οι οποίες διψούν ν’ ακούσουν συγκεκριμένο και πρακτικό λόγο. Δεν πρέπει να μιλήσουμε για το πώς φανταζόμαστε τη χώρα μας μεταρρυθμισμένη, σύγχρονη, ανταγωνιστική; Αυτό δεν το λέει κανείς, δεν συζητάμε γι’ αυτά.

Υπάρχει ένα τραγικό έλλειμμα πολιτικού λόγου. Έχει μειωθεί το αντικείμενο της συζήτησης. Ενώ όλοι μιλούμε πολιτικά, ενώ υπάρχει μια ακατάσχετη πολιτικολογία, αυτή στρέφεται γύρω από σενάρια τα οποία είναι κομματικού χαρακτήρα, ποιος θα βγει πρώτος, ποιος δεύτερος, ποια κυβέρνηση, ποιος πρωθυπουργός, ποιος θα γίνει υπουργός… δεν είναι αυτό το θέμα της χώρας.

Το θέμα της χώρας είναι να στρατευθούμε, να την βγάλουμε από το τέλμα και την απαισιοδοξία, να την κάνουμε πιο δημιουργική, πιο ζωντανή, πιο αισιόδοξη, πιο ασφαλή.

Γ. Σιδέρης (ΣΚΑΪ): Μ’ αυτά που θέλετε να κάνετε σώζετε το σύστημα, δεν βλέπω κατά πόσο σώζετε τον λαό. Ο μη κομμουνιστής Γιούνγκερ είπε χθες σε γερμανικό ραδιόφωνο ότι στην Ελλάδα έχει δει να κλαίνε πολλοί ασθενέστεροι, δεν έχει δει να κλαίει κανένας πλούσιος. Γιατί οι ασθενέστεροι λοιπόν να αποδεχθούν τις προτάσεις σας;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Γιατί οι ασθενέστεροι την πληρώνουν κ. Σιδέρη. Γιατί οι πλούσιοι φυσικά δεν κλαίνε και ιδίως εάν έχουν βγάλει τα λεφτά τους σε ευρώ στο εξωτερικό είναι πάρα πολύ ριζοσπάστες, έχουν γίνει σχεδόν «αριστεροί» και περιμένουν να καταρρεύσει η χώρα να πάει στη δραχμή για να την αγοράσουν.

Και για να χτυπήσουμε την φοροδιαφυγή και την παραοικονομία στα υψηλά στρώματα, πρέπει να έχουμε ένα κίνημα πολιτών κατά της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας. Γιατί οι απλοί πολίτες, οι πολλοί πολίτες που ανήκουν στη μεσαία τάξη και στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα θα μας βοηθήσουν συστρατευόμενοι στην προσπάθεια αυτή να χτυπήσουμε την άθλια συμπεριφορά των λεγομένων πλουσίων που δεν έχουν αποκτήσει πλούτο με τον ιδρώτα τους, αλλά έχουν αποκτήσει πλούτο μέσα από τον παρασιτισμό. Γι’ αυτό. Και γιατί εάν η χώρα καταρρεύσει, εάν η χώρα πτωχεύσει δεν θα την πληρώσουν οι πλούσιοι, θα την πληρώσουν οι φτωχοί και οι μεσαίοι.

Και έχετε δίκιο που αναφερθήκατε στον κ. Γιούνκερ ο οποίος δεν είναι σοσιαλιστής αλλά είναι προοδευτικός χριστιανοδημοκράτης και τίποτα δεν είναι πιο αριστερό και πιο προοδευτικό ξέρετε από το να είσαι ειλικρινής και έντιμος σ’ αυτά που λες. Εάν είσαι ειλικρινής και έντιμος θα πεις τελικά προοδευτικά πράγματα. Και γι’ αυτό μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ και ως Πρόεδρος του Eurogroup o κ. Γιούνκερ.

Β. Κωτούλας (Ριζοσπάστης): Κύριε Πρόεδρε, στα οκτώ σημεία που περιγράφει η επιστολή στους πολιτικούς αρχηγούς, προβλέπεται η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Μια από αυτές στη κατεύθυνση της εσωτερικής υποτίμησης όπως προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπάρχει στο μνημόνιο που πρόσφατα υπογράψατε και προβλέπει εκτός από την μείωση 22% των μισθών των κατώτερων ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου πρέπει να προχωρήσουμε στην αντικατάσταση του ύψους των μισθών που ορίζονται στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση με ελάχιστο ύψος μισθού νομοθετημένο από την κυβέρνηση είναι στη σελίδα 505 του μνημονίου. Επειδή είπατε πριν από λίγο ότι ο λαός πρέπει να ξέρει από τώρα τι θα κάνει η κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, τι θα κάνετε με το συγκεκριμένο;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Δεν προβλέπεται στη δανειακή σύμβαση καμία περαιτέρω νομοθετική ρύθμιση η οποία να αφορά τον κατώτατο μισθό. Εμείς έχουμε πει ότι οι εργασιακές σχέσεις και οι συλλογικές συμβάσεις πρέπει να κινούνται στο επίπεδο που προβλέπει το ευρωπαϊκό κοινωνικό Δίκαιο για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.

Πρέπει δε να σας πω ότι δώσαμε επί μέρες και νύχτες λυσσώδη μάχη για να προστατεύσουμε τον κατώτατο  μισθό, τον 13ο και 14ο μισθό και τις συλλογικές συμβάσεις. Λυσσώδη μάχη!

Είχαμε απέναντί μας μια Τρόικα δασκαλεμένη από ελληνικούς κύκλους, με Έλληνες νομικούς συμβούλους και Έλληνες εμπειρογνώμονες, οι οποίοι είχαν αναδείξει πολύ συγκεκριμένους στόχους μείωσης του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, ανεξαρτήτως από το αν ένας κλάδος είναι κερδοφόρος ή προβληματικός, ανεξαρτήτως από το αν μια επιχείρηση πάει καλά, ή πάει άσχημα. Γιατί ο εργαζόμενος ξέρει που δουλεύει, ξέρει τι κάνει η επιχείρηση τι κάνει ο εργοδότης. Και η μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων στην Ελλάδα, δουλεύει δίπλα στον εργοδότη σε επιχειρήσεις με 10 άτομα προσωπικό το πολύ. Μειοψηφία είναι οι μεγάλες οργανωμένες εκμεταλλεύσεις.

Κάναμε μια στάθμιση ένα συμβιβασμό. Κερδίσαμε το 13ο και 14ο, κερδίσαμε τα βασικά επιδόματα και έχει πολύ μεγάλη σημασία στο μυαλό μας να έχουμε και τους ανέργους βέβαια οι οποίοι πρέπει κάποια στιγμή ιδίως οι νέοι, όπου η ανεργία είναι 55% να μπορέσουν να μπουν στη δουλειά, να αποκτήσουν εμπειρία έστω και με μικρό εισόδημα συμπληρωματικό στο εισόδημα της οικογένειάς τους, αν έχουν οικογένεια και δεν είναι οι ίδιοι οικογενειάρχες οι οποίοι δεν τα βγάζουν πέρα ούτε με το μισθό το δικό τους, ούτε με το μισθό της γυναίκας τους.

Αλλά για να μπορέσουμε να δώσουμε απάντηση στην αγωνία αυτών των ανθρώπων, πρέπει να υπάρχει η χώρα, πρέπει να υπάρχει οικονομία, πρέπει να υπάρχει επιχείρηση. Εάν κλείσουμε τις επιχειρήσεις, εάν δεν δώσουμε την ευκαιρία να γίνουν νέες επενδύσεις, θα αυξήσουμε και την ανεργία. Εκτός κι αν έχουμε στο μυαλό μας ένα μοντέλο, όπου θα κρατικοποιηθεί όλη η οικονομία και θα πάμε σε μια επανάληψη ενός σχήματος, το οποίο έχει ιστορικά δοκιμαστεί και ηττηθεί. Αλλά δεν νομίζω ότι είναι αυτό το ζητούμενο για τον ελληνικό λαό εν έτη 2012.

Τώρα να πω και κάτι άλλο για να είναι αυτό κατανοητό. Με ρώτησε ένας πολίτης στη Λιβαδειά όταν είχα πάει το προηγούμενο Σάββατο: «Λέτε διαπραγματευόμαστε, θα διαπραγματευτούμε, έχουμε απέναντί μας την Τρόικα, την Ευρώπη. Αυτοί οι άνθρωποι τι θέλουν; Θέλουν το κακό της Ελλάδας; θέλουν να μας τιμωρήσουν; Θέλουν μια Ελλάδα η οποία να φτωχύνει και να βγει από την Ευρώπη;». Πρέπει να το απαντήσουμε αυτό στον ελληνικό λαό: τι θέλει η Τρόικα, τι θέλει η Ευρωζώνη.

Θέλει μια Ελλάδα στην Ευρώπη, σύγχρονη, ανταγωνιστική, να κάνει εξαγωγές. Εις βάρος τους είναι αυτό. Ποια είναι η διαφορά μας; Η διαφορά μας είναι ιδεολογική και πολιτική. Οι Ευρωπαίοι στην πλειοψηφία τους έχουν μια συντηρητική νεοφιλελεύθερη αντίληψη, σου λέει «πρόοδος είναι να μειώσεις το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, να γίνεις ανταγωνιστικός, να δημιουργήσεις δουλειές». Δεν έχουν μια αντίληψη πιο προωθημένη όπως η δική μας, που είναι μια αντίληψη ευρωπαϊκή σοσιαλιστική ότι έχει σημασία η ποιότητα, έχει σημασία το διανοητικό κεφάλαιο που επενδύεις, έχει σημασία το κοινωνικό κράτος, η αναδιανομή του πλεονάσματος. Έχουν ένα μοντέλο το οποίο επικράτησε στη Γερμανία, στην Ολλανδία, στη Φιλανδία, στην Αυστρία και έδωσε καρπούς. Οι χώρες αυτές αναπτύχθηκαν, έγιναν ανταγωνιστικές και ακολουθούν μια διαδρομή. Θέλουν αυτό να το επιβάλλουν και στον ευρωπαϊκό νότο και στην Ελλάδα.

Εμείς λοιπόν έχουμε ένα πιο ολοκληρωμένο και ιδιαίτερο μοντέλο και θέλουμε να τους πείσουμε ότι «Αφήστε μας να το δοκιμάσουμε, να το εφαρμόσουμε». Αλλά πρέπει να το κάνουμε αυτό. Να πούμε το μοντέλο μας ολοκληρωμένο, να το πιστέψουμε, να το τεκμηριώσουμε οικονομικά και να το εφαρμόσουμε.

Εάν λες «δεν θέλω ούτε μέτρα περιορισμού του εισοδήματος όπως μου ζητούν οι Ευρωπαίοι, ούτε μεταρρυθμίσεις για να κάνω καλύτερο κράτος, καλύτερη δικαιοσύνη, καλύτερα σχολεία, καλύτερη εκπαίδευση, καλύτερες επιχειρήσεις, καλύτερα προϊόντα καλύτερες υπηρεσίες», τελικά δεν κερδίζεις τίποτε. Χάνεις από παντού.

Και όταν με διάφορους τρόπους καταργείς την ακτοπλοΐα, καταργείς τις ευκαιρίες του ελληνικού τουρισμού στα νησιά, μειώνεις τους τουρίστες που έρχονται, αυξάνεις όπως είπα την ύφεση και αυξάνεις και την ανεργία.

Γ. Στρατάκης (Flash): Κύριε Πρόεδρε, γιατί παρά τις προσπάθειες που καταβάλλετε να παρουσιάσετε τις δικές σας θέσεις, τα πέντε σημεία, το εθνικό σχέδιο, τα έξι σημεία, τώρα τα οκτώ, εντούτοις οι πολίτες φαίνεται ότι σας επιφυλάσσουν την τρίτη θέση τουλάχιστον έτσι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις μέχρι την ώρα που επιτρεπόταν η δημοσίευσή τους, τι γίνεται. Δεν σας ακούν; Δεν σας καταλαβαίνουν; Εσείς μοιρολατρικά έχετε περιοριστεί στο ρόλο του τρίτου Κόμματος;

Ή μήπως έχετε αυτοπαγιδευτεί στο σύνδρομο του διαπραγματευτή κατά το σύνδρομο της Στοκχόλμης, ή μήπως φταίνε τα αγκάθια και τα λουλούδια στις ρίζες που άφησε ο Ανδρέας Παπανδρέου; Και αν μέσα σε αυτά τα αγκάθια και στις ρίζες, συμπεριλαμβάνεται και ο γιος του.

redsq Ευ. Βενιζέλος: Μαθήματα πολιτικής ανθοκομίας δεν θα κάνουμε σήμερα, θα το αφήσουμε αυτό για μια άλλη ευκαιρία. Το σύνδρομο της Στοκχόλμης δεν είναι αυτό που λέτε με τον διαπραγματευτή, είναι νομίζω να ερωτεύεσαι τον απαγωγέα σου.

Εάν τώρα κάποιος προτείνει στον ελληνικό λαό μια διανοητική απαγωγή, δηλαδή θέλει να κλέψει την κοινή λογική και ερωτευόμαστε αυτόν που μας κλέβει την κοινή λογική, ναι πάσχουμε από το σύνδρομο της Στοκχόλμης, το οποίο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, οδηγεί στην καταστροφή.

Δεν έχουμε συμβιβαστεί καθόλου με την τρίτη θέση. Διεκδικούμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό. Και δεν θεωρούμε ότι έχουν γίνει οι εκλογές, γιατί δεν έχουν γίνει. Είναι κρίσιμες οι 8 μέρες που απομένουν και εξηγούμε στους πολίτες ότι πρέπει να σπάσει ο τεχνητός διπολισμός, το τεχνητό αδιέξοδο, πρέπει να μετατραπεί σε θετική προοπτική. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από ένα ισχυρό, ισχυρότερο ΠΑΣΟΚ γιατί ένα ΠΑΣΟΚ που δεν έχει κοινοβουλευτική δύναμη, δεν μπορεί να παρέμβει δεν μπορεί να εγγυηθεί, δεν μπορεί να προσφέρει στον τόπο.

Δεν μας ακούν –λέτε- οι πολίτες. Ναι, δεν μας ακούν, πράγματι. Υπάρχει ένα έλλειμμα επικοινωνίας. Οι πολίτες είναι δύσπιστοι, υπάρχει ένα τεκμήριο ενοχής για το ΠΑΣΟΚ γιατί διαχειρίστηκε μόνο του την πιο δύσκολη φάση της κρίσης και πήρε μόνο του πολύ δύσκολες αποφάσεις, ενώ έχω πει κατ’ επανάληψη ότι έπρεπε να ζητηθεί η συστράτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων, να κατανεμηθεί δίκαια η ευθύνη, να τεθούν τα ζητήματα ενώπιον του ελληνικού λαού εξ αρχής και να ζητηθεί ρητή νομιμοποίηση επί τη βάση των νέων δεδομένων. Αυτών, που είδαμε ότι υπάρχουν στις αρχές του 2010.

Αλλά είναι άλλο πράγμα η ευθύνη για λάθη διαχείρισης της κρίσης και άλλο πράγμα η ιστορική ευθύνη για τη δημιουργία της κρίσης. Είναι άλλο πράγμα να παραδέχεσαι την αλήθεια και την ευθύνη σου και άλλο πράγμα να σιωπάς με κουτοπόνηρο τρόπο και να θες να εμφανιστείς ως ο σωτήρας μετά από 2,5 μόλις χρόνια.

Είναι διαφορετικό πράγμα να λες την αλήθεια σε σχέση με τον κρατισμό, τον συντεχνιασμό, την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, την ανάγκη να σώσουμε την οικονομία να την κρατήσουμε στην Ευρώπη και διαφορετικό να έρχεσαι και να κλείνεις το μάτι σε κάθε έναν ο οποίος ψάχνει ένα πολιτικό εκφραστή τελικά της ακινησίας, του συντηρητισμού. Γιατί πίσω από το δήθεν ριζοσπαστισμό υπάρχει όπως σας είπα, ένα Κίνημα συντηρητισμού, κρατισμού, συντεχνιασμού, που καθηλώνει τη χώρα, που αναπαράγει τα βαθύτερα αίτια της κρίσης.

Πράγματι λοιπόν δεν μας ακούν, ναι. Και αγωνιζόμαστε να μας ακούσουν οι πολίτες και σε αυτό βοηθάει και η συζήτηση που κάνουμε σήμερα. Αλλά δεν θέλουμε εμείς να καταθέτουμε προτάσεις απλά και μόνο για να έχουμε μετά την πολυτέλεια να πούμε «εμείς σας τα λέγαμε, εμείς σας τα είχαμε πει», είναι εύκολος ο ρόλος αυτός.

Δεν θέλουμε να συμβεί κάτι το αρνητικό ή κάτι το καταστροφικό, για να έρθουμε μετά εμείς και να πούμε «Ξέρετε, σας τα είχαμε πει, ελάτε τώρα να συνομολογήσετε ότι είχαμε δίκιο». Όχι. Θέλουμε να το αποτρέψουμε αυτό, θέλουμε να βοηθήσουμε, θέλουμε να ενώσουμε, θέλουμε να συσπειρώσουμε, να κινητοποιήσουμε. Γι' αυτό προτείνουμε τη διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης.

B. Μούρτης (ΑΠΕ): Κύριε Πρόεδρε είπατε μόλις πριν για δεύτερη ή τρίτη φορά ότι ζητάτε την ψήφο του ελληνικού λαού για να γίνει το ΠΑΣΟΚ ο ισχυρός τρίτος πόλος. Από την άλλη, πριν λίγες μέρες δηλώσατε ότι το ΠΑΣΟΚ το οποίο διεξάγει τις εκλογές σήμερα δεν είναι το ΠΑΣΟΚ που οραματίζεστε, αλλά είναι το ΠΑΣΟΚ που παραλάβατε. Και εξαγγείλατε σχέδιο επανασύστασης του ΠΑΣΟΚ όπως το είπατε από το βράδυ των εκλογών.

Τελικά ζητάτε την ψήφο του ελληνικού λαού για ποιο ΠΑΣΟΚ; Το σημερινό ΠΑΣΟΚ που διεξάγει τις εκλογές και δεν είναι το ΠΑΣΟΚ που οραματίζεστε ή το ΠΑΣΟΚ που θα δημιουργηθεί από την επομένη ή τη μεθεπομένη των εκλογών;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Σας ευχαριστώ για την ερώτηση. Ας το αποσαφηνίσουμε ακόμη μια φορά το σημείο αυτό. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε μια μεταβατική κατάσταση. Έχει όμως ένα νεοεκλεγμένο Πρόεδρο που το εκφράζει και που εκφράζει άμεσα τη βάση του κινήματος και το σύνολο του κινήματος, έχει πολύ συγκεκριμένο προεκλογικό πρόγραμμα, έχει την πιο ολοκληρωμένη πρόταση για την εθνική στρατηγική.

Και ζητούμε την ψήφο του ελληνικού λαού επί τη βάσει αυτής της ολοκληρωμένης και υπεύθυνης πρότασής μας. Αυτό που θα γίνει στις 18 Ιουνίου είναι ότι θ’ αρχίσει η ανασύσταση η οργανωτική της παράταξης, όχι η αλλαγή των προεκλογικών του θέσεων και των προγραμματικών του δεσμεύσεων έναντι του ελληνικού λαού.

Θα γίνει η συσπείρωση των κοινωνικών δυνάμεων που θέλουμε στο ΠΑΣΟΚ. Θα γίνει το άνοιγμά του στην κοινωνία. Άρα, η μεταβατική αυτή περίοδος είναι προσανατολισμένη ακριβώς στις ανάγκες του έθνους, έπρεπε να θέσουμε ως προτεραιότητά μας τη διατύπωση  καθαρών και θα έλεγα όχι απλά και μόνο γενναίων, αλλά ριζοσπαστικών στην ουσία τους προτάσεων και σε δεύτερη φάση, από τις 18 Ιουνίου και μετά θα έχουμε ως προτεραιότητα την οργανωτική ανασύσταση της παράταξης.

Αλλά ο πολιτικός λόγος που έχει διατυπώσει το ΠΑΣΟΚ τους τελευταίους τρεις μήνες είναι ένας λόγος καθαρός, γενναίος, σαφής, ενωτικός, προοδευτικός, ευρωπαϊκός, πατριωτικός, μεταρρυθμιστικός. Είναι ο λόγος πάνω στον οποίο προτείνουμε να εγκαθιδρυθεί μια σχέση εμπιστοσύνης και αλήθειας. Λέμε την αλήθεια και δε μας ακούνε πολλοί συμπολίτες μας οι οποίοι δυστυχώς  έχουν συνηθίσει να μην ακούν την αλήθεια προεκλογικά και σοκάρονται στο προεκλογικό άκουσμα της αλήθειας.

Το προεκλογικό άκουσα της αλήθειας σοκάρει δυστυχώς ακόμη, πολλούς πατριώτες μας. και αυτό θέλουμε να ξεπεράσουμε. Θέλουμε ν’ αλλάξουμε συνήθειες.  Θέλουμε να παρακαλέσουμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να συνηθίσουν ν’ ακούν την αλήθεια και να βασίζουν την ψήφο τους σε μια σχέση αλήθειας, όχι σε κατά συνθήκη προεκλογικά ψεύδη.

Γιατί δυστυχώς αυτός ο κίνδυνος ελλοχεύει, αυτός ο κίνδυνος υπάρχει. Αυτό είναι το μήνυμά μας, ένα ενωτικό, εθνικό μήνυμα αλήθειας και προόδου  με ασφάλεια μέσα  στην Ευρώπη. Για να μπορέσουμε ν’ ανακουφίσουμε τους Έλληνες που έχουν κάνει πολλές θυσίες, πολύ μεγάλες θυσίες και να δώσουμε προοπτική στην πατρίδα και τα παιδιά μας.

Με την ευκαιρία, ήθελα κλείνοντας τη συνάντησή μας αυτή να σας πω όπως μου υπενθυμίζει η κα Γεννηματά ότι αύριο θα πάω στη ρώμη για να συναντήσω τον Ιταλό Πρωθυπουργό και Υπουργό Οικονομικών, το Μάριο Μόντι με τον οποίο συνυπήρξαμε στο Eurogroup και θα έχω την ευκαιρία να δω και τον Ιταλό ομόλογό μου του Δημοκρατικού Κόμματος.

Αυτό είναι συνέχεια της συνάντησης με τον Πρόεδρο Ολάντ, της συνάντησης με τους αρχηγούς των περισσότερων ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων και με το ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα γιατί πιστεύω ότι αυτές οι δυνάμεις, αυτά τα πρόσωπα είναι μία πολύ σημαντική περιουσία για εμάς, είναι  οι άνθρωποι και οι πολιτικές δυνάμεις που θα μας βοηθήσουν να οργανώσουμε σε νέα βάση με ασφάλεια και προοπτική τη σχέση μας με την Ευρώπη.

Σας ευχαριστώ πολύ. Καλό απόγευμα. redsq

Tags: ΠΑ.ΣΟ.ΚΣυνεντεύξεις ΤύπουΣυνεντεύξεις 2012