Αθήνα, 12 Ιουνίου 2012

Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ,
στον τηλεοπτικό σταθμό του «ΑΝΤ1»  και στο δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχουμε κοντά μας τον Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, να τον καλωσορίσουμε και να τον υποδεχτούμε στη συντροφιά μας και να τον ευχαριστήσουμε που παρά το βαρύ πρόγραμμά του δέχθηκε να είναι μαζί μας. Καλημέρα κ. Πρόεδρε.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Καλημέρα σας.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τι κάνετε, είσαστε καλά;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Καλά, γύρισα χθες το βράδυ από τη Ρώμη και με χαρά είμαι σήμερα κοντά σας.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Λέω τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, ίσως να είναι και ιστορικές οι στιγμές αυτές, γιατί ίσως μετά από λίγες μέρες να μην είναι έτσι ο τίτλος του κόμματός σας.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν είναι θέματα τίτλων αυτά, είναι θέματα ουσίας κ. Παπαδάκη.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βεβαίως είναι ουσίας, αλλά ξέρετε, μιλάμε για το ΠΑΣΟΚ που είναι ένα ιστορικό κόμμα. Ένα ιστορικό κόμμα, που στη μεταπολίτευση έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο και που βέβαια δεν έπαιξε ο τίτλος του αλλά τα πρόσωπα και οι ιδέες του.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Και από την άλλη μεριά πρέπει να σας πω ότι δε φταίει ο τίτλος, ο οποίος είναι ένα ιστορικό σύμβολο. Φταίνε πρακτικές, φταίνε επιλογές. Αλλά βεβαίως αυτά θα τα συζητήσουμε, έχουμε καιρό. Τώρα αυτό που επείγει και που προέχει είναι να αποφασίσει ο ελληνικός λαός εάν θέλει να κυβερνηθεί η χώρα και πως θα κυβερνηθεί. Εάν θέλει η χώρα να έχει μία ευρωπαϊκή πορεία ή αν θέλει να τη θέσει υπό διακινδύνευση την πορεία αυτή.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μπορείτε να βάλετε τα όρια; Όταν το λέτε αυτό, στο μυαλό σας έχετε και θα θέλαμε να μοιραστούμε τη σκέψη σας. Πότε λοιπόν διακινδυνεύει ο ελληνικός λαός την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πότε όχι; Και θέλουμε συγκεκριμένες απαντήσεις, δηλαδή ψηφίζοντας ποιους και αποκλείοντας ποιους.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κοιτάξτε, νομίζω ότι είναι εμφανές ποιες πολιτικές δυνάμεις αυτή τη στιγμή διατυπώνουν έναν υπεύθυνο λόγο, ο οποίος είναι πολλές φορές δυστυχώς δυσάρεστος και ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι παίζουν το γνωστό κλασικό παιχνίδι της δημαγωγίας, του λαϊκισμού, των υποσχέσεων. Ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι περιγράφουν έναν αντιμνημονιακό παράδεισο και δε λένε στον ελληνικό λαό την αλήθεια.

Κι εμείς έχουμε κάνει το λάθος αυτό στο παρελθόν. Και εμείς δεν εκφραστήκαμε με τη σαφήνεια και την ειλικρίνεια που έπρεπε σε άλλες προεκλογικές περιόδους. Αλλά νομίζω ότι ο ελληνικός λαός έχει μάθει ή θα έπρεπε να έχει μάθει αυτό το πολύ δυσάρεστο μάθημα. Τώρα, η δική μου άποψη είναι και την επαναλαμβάνω και σε σας…

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ο ελληνικός λαός ή εσείς;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Εμείς το μάθαμε και ο ελληνικός λαός μας τιμώρησε και μας αφήρεσε ένα πολύ μεγάλο μέρος της δύναμης του ΠΑΣΟΚ. Το θέμα είναι να μη μετατραπεί η τιμωρία του ΠΑΣΟΚ σε αυτοτιμωρία του ελληνικού λαού. Γιατί εδώ οδεύουμε σε ένα πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο.

Εάν δεν σπάσει το σκηνικό της τεχνητής πόλωσης, που το περιγράψατε εσείς προηγούμενα αλλά νομίζω δεν είναι η περιγραφή σας ακριβής. Υπό την έννοια ότι αυτό το σκηνικό δεν είναι πραγματικό, είναι ένα επίπλαστο σκηνικό μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Αν λοιπόν αυτό δεν σπάσει, δεν οδηγούμεθα πουθενά. 

Πιστεύετε ότι μπορεί να κυβερνηθεί ο τόπος από τη Νέα Δημοκρατία ή το ΣΥΡΙΖΑ ή να κυβερνηθεί από συμμαχικές Κυβερνήσεις που να έχουν τον έναν ή τον άλλον ως κορμό; Δε γίνεται αυτό. Μόνον μια κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, μόνον μια συμφωνία εθνικής συνευθύνης, μπορεί να βγάλει τη χώρα αυτή τη στιγμή από τον κίνδυνο του αδιεξόδου.

Δεν μπορεί να αποκλεισθεί καμία δύναμη η οποία εκφράζει πραγματικές πολιτικές δυνάμεις, δηλώνει φιλοευρωπαϊκή και πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι είναι. Διότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση δε θα μας αφήσει να διαπραγματευτούμε και να δεσμευτούμε εάν δεν έχουμε εσωτερική συναίνεση, θέλει δέσμευση και υπογραφή από όλους.

Σ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Μία επισήμανση και δύο ερωτήσεις, γιατί βάλατε αρκετά θέματα. Η επισήμανση είναι, όπως σας ακούω, φαντάζομαι ότι αισθάνεστε και λίγο αλληλέγγυος με τα κόμματα της Αριστεράς που τόσα χρόνια έλεγαν για τον δικομματισμό. Νοιώθετε τώρα στο πετσί σας κι εσείς την κόντρα μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ και αισθάνομαι ότι ασφυκτιάτε.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κύριε Λιαρέλλη με συγχωρείτε, οι αντιπαραθέσεις μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας στα χρόνια της μεταπολίτευσης..

Σ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Ίδια χαρακτηριστικά είχαν.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μισό λεπτό, από το 1977, για την ακρίβεια από το 1981 οπότε και διαμορφώθηκε πλήρως ο δικομματισμός της μεταπολίτευσης, μέχρι το 2009 δεν είχαν τα χαρακτηριστικά τα σημερινά. Τώρα έχουμε ένα πολυπολικό..

Σ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Μην πάμε στο φως και στο σκότος, τα έχουμε ζήσει αυτά.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όχι, όχι με συγχωρείτε.

Σ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Πάμε όμως στην επόμενη μέρα.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μισό λεπτό, πριν πάμε στην επόμενη μέρα να δούμε ποια είναι η προηγούμενη νύχτα στην οποία βρισκόμαστε. Διότι εδώ η χώρα βρίσκεται σε μία πολιτική νύχτα.

Λοιπόν, ο ελληνικός λαός στις 6 Μαΐου άλλαξε το κομματικό σκηνικό, το κομματικό σύστημα. Δεν έχουμε μεγάλα κόμματα, έχουμε μεσαία και μικρά κόμματα. Αυτή είναι μία νέα πραγματικότητα, δεν κυβερνιέται η Ελλάδα με 16,8% ούτε με 18% ούτε με 20%. Θέλετε 25; Ούτε με 25, δεν κυβερνιέται με τα δύο τρίτα απέναντι, δεν κυβερνιέται με διχασμό, δεν κυβερνιέται χωρίς να έχουμε αποσαφηνίσει προεκλογικά ει δυνατόν τι θα κάνουμε.

Διότι εδώ έχουμε ένα φαινόμενο που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, που λέει «θα καταγγείλω μονομερώς θα ακυρώσω το μνημόνιο» και ούτω καθεξής και το μισό εκλογικό του κοινό δεν το πιστεύει αυτό. Θεωρεί ότι πρόκειται για ένα προεκλογικό ψεύδος. Το άλλο μισό τον πιστεύει. Αυτό είναι μία γηγενής αντίφαση, είναι το σπέρμα της απόλυτης παρεξήγησης και του αδιεξόδου.

Σ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Λέτε τη γνωστή άποψη ότι θα κάνει κολοτούμπα μετά ο ΣΥΡΙΖΑ και δε θα καταγγείλει το μνημόνιο, αυτό εννοείτε;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όχι, εννοώ ότι και τώρα με βάση τις έρευνες υπάρχουν πάρα πολλοί οι οποίοι δεν το πιστεύουν αυτό, παρόλα αυτά τείνουν να τον ψηφίσουν.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εδώ όμως υπάρχει και κάτι άλλο κι εσείς τόσα χρόνια, τα δύο χρόνια μετά το 2009 μέχρι και προχτές, δεν πιστέψατε ότι η εικόνα της ελληνικής κοινωνίας ήταν αυτή που αποτυπώθηκε στις εκλογές της 6ης Μαΐου.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Γιατί κ. Παπαδάκη, δε βλέπαμε τις δημοσκοπήσεις;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι και ξέρετε τι λέγατε; Λέγατε ακριβώς το αντίθετο, τότε δεν αναζητήσατε τη δυνατότητα που θα έδινε ο λαός για μία Κυβέρνηση συνευθύνης και εθνικής συνεννόησης.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κάνετε λάθος. Αυτή η κυβέρνηση επιδιώχθηκε και έγινε το Νοέμβριο, με καθυστέρηση σας λέω εγώ, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, αλλά οι τελευταίοι..

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ σας λέω όταν άρχισε, στην αρχή του προβλήματος, πριν την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και με τους όρους που μπήκαμε.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Έχετε δίκιο. Εγώ ξέρετε ότι είχα υποστηρίξει την ανάγκη να ζητηθεί η ψήφος ευρυτάτης πλειοψηφίας στη Βουλή, τουλάχιστον 180 Βουλευτών. Και είναι αλήθεια ότι έπρεπε να έχουμε ζητήσει όχι μόνον συστράτευση αλλά και νομιμοποίηση, καθαρή εντολή.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν το κάνατε όμως.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ναι, αλλά πρέπει να σας πω ότι όταν φτάσαμε στο τέλος και στο Eurogroup ζητούσαν υπογραφές και από το ΣΥΡΙΖΑ και από το ΚΚΕ προκειμένου να εγκριθεί η δανειακή σύμβαση, μπήκαμε εμείς μπροστά και λέγαμε «μην οδηγείτε τη χώρα μας σε αδιέξοδο». Διότι χρειαζόμαστε τη μείωση του χρέους, γιατί χρειαζόμαστε τα μικρότερα επιτόκια, γιατί χρειαζόμαστε τη στήριξη των καταθέσεων γιατί τα λεφτά έρχονται για τη στήριξη του ιδρώτα του ελληνικού λαού.

Τώρα, που θα χρειαστούν οι υπογραφές όλων, διότι κανείς δεν μπορεί να πει ότι δε χρειάζεται η υπογραφή κάποιας πολιτικής δύναμης η οποία είναι μέσα στο πολιτικό παιχνίδι και εκφράζει τμήμα του λαού, τώρα θα δούμε πόσα απίδια έχει ο σάκος.

Σ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Μισό λεπτό, εδώ να φτάσουμε, στην Κυβέρνηση συνευθύνης. Επειδή παρακολουθήσαμε και τη στάση των κομμάτων στις διερευνητικές εντολές που προηγήθηκαν, στην Κυβέρνηση συνευθύνης που καταλάβαμε πως τη ζητάτε και με τι χαρακτηριστικά. Θεωρείτε εκ των ων ουκ άνευ και προϋπόθεση και τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ εάν είναι δεύτερο κόμμα;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Προφανώς.

Σ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Προφανώς; Άρα θεωρείτε ότι η λύση σε κυβερνητικό αδιέξοδο μπορεί να προκύψει μόνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ πει ναι;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Προσέξτε, δεν έχει καμία σημασία από ένα σημείο και μετά τι σκέφτονται τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδος. Εδώ η χώρα είναι σε μία κρίση η οποία είναι βαθιά πρωτοφανής και θέλει αντισυμβατικές και γενναίες μεθόδους αντιμετώπισης.

Λοιπόν, το γεγονός ότι πορευθήκαμε μόνοι μας δεν οδήγησε πουθενά. Το γεγονός ότι πορευθήκαμε από ένα σημείο και μετά με τη Νέα Δημοκρατία και το ΛΑΟΣ δεν οδήγησε πουθενά. Άρα πρέπει να αλλάξουμε το σχήμα στήριξης της εθνικής αυτής προσπάθειας, να συμφωνήσουν οι πολιτικές δυνάμεις, οι κοινωνικές δυνάμεις, να υπάρχει συμμετοχή του πολίτη να ξέρει τι κάνουμε.

Γι΄ αυτό απευθύνθηκα προεκλογικά με την επιστολή μου και είπα ελάτε να κάνουμε συμφωνία εθνικής συνευθύνης, μπορούμε να πάμε στην Ευρώπη για..

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό είναι και λίγο εγωιστικό όμως κ. Πρόεδρε.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Για αναθεώρηση της σύμβασης και να μην έχουμε τη συμμετοχή ενός κόμματος που εκφράζει ένα μεγάλο ποσοστό του ελληνικού λαού;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτό είναι και λίγο εγωιστικό, δεν ξέρω αν το αποδίδω σωστά. Γιατί μιλάει ο Αρχηγός ενός κόμματος, ο οποίος είχε την κύρια ευθύνη, το κόμμα αυτό. Για την υπογραφή των δανειακών συμβάσεων, με τους όρους που εκείνη διαπραγματεύτηκε και που απεδείχθησαν λάθος, γιατί στο δεύτερο σημείο από την επιστολή σας λέτε «αλλαγή των όρων της δανειακής σύμβασης», την οποία υπογράψατε εσείς πριν από τρεις μήνες και τώρα λέτε "ελάτε όλοι μαζί να τους αλλάξουμε".

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κύριε Παπαδάκη με συγχωρείτε..

Σ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Για να μη σας κόψουμε τη σκέψη πριν ξεκινήσετε για να πάμε σε διαφημίσεις..

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πουλάτε κ. Πρόεδρε, έχουμε διαφημίσεις. Πουλάτε, τι να κάνουμε;

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Επιστρέφουμε και θέλω να σας ζητήσω συγνώμη, είναι καθορισμένος ο χρόνος των διαφημίσεων κύριε Πρόεδρε.

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Πάντως αν κρίνω από την ποσότητα των διαφημίσεων η συζήτησή μας είναι πάρα πολύ πετυχημένη.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σας είπα πουλάτε κ. Πρόεδρε.

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ίσως δεν χρειάζεται να προσθέσουμε τίποτα. Μίλησαν οι διαφημίσεις για μας.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έτσι να σας δω και λίγο γιατί σας βλέπω λιγάκι κουρασμένο. Λίγο κουρασμένο σας βλέπω και εσείς διαθέτετε χιούμορ.

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κοιτάξτε, κουρασμένος είμαι αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Χωρίς κούραση δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες μιας διπλής προεκλογικής περιόδου.

Στ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Εκτός από κουρασμένος είσαστε και απογοητευμένος; Είστε ένας άνθρωπος που έχετε ένα συγκεκριμένο DNA. Γνωστό στους πολίτες. Ηγείστε ενός κόμματος με ένα DNA πρωταγωνιστή από το ’80 και τώρα ξαφνικά καλείστε να παίξετε έναν άλλο ρόλο. Το ρωτώ και πολιτικά και ανθρώπινα αυτό. 

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Είμαι πολύ στεναχωρημένος που βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πολιτικό πρόβλημα το οποίο μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνο για τη χώρα. Πιστεύω λοιπόν ότι πρέπει να σκεφτούν οι Έλληνες, πρέπει να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις του σχηματισμού κυβέρνησης και της εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης πολιτικής,  τη Δευτέρα, 18 του μηνός.

Πρέπει να πάμε με σχέδιο και κυβέρνηση στις 21 του μηνός στο κρίσιμο Eurogroup. Με την Ισπανία πλέον στο μνημόνιο και στην τρόϊκα και κυρίως πρέπει να πάμε 28 Ιουνίου στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και να μετάσχουμε ουσιαστικά σε μια συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης και της ευρωζώνης.

Βεβαίως είναι για μας εξαιρετικά στενάχωρο, είναι ένα μεγάλο πολιτικό και ηθικό πρόβλημα να βλέπουμε το ΠΑΣΟΚ του 44 ή το 48% να είναι στο επίπεδο του 13,2%. Αυτό για μας σημαίνει ότι πρέπει να ξεκινήσουμε απ’ την αρχή, εκ του μηδενός. Γι’ αυτό έχω πει ότι παράλληλη προτεραιότητα με τις εκλογές, με τη διακυβέρνηση του τόπου, με την εθνική πολιτική είναι να ξαναστήσουμε την παράταξη, να την ανασυστήσουμε.

Άρα λοιπόν έχουμε μπροστά μας πολύ μεγάλα καθήκοντα. Και ξέρετε δεν μου έλειψε ποτέ ούτε το κουράγιο ούτε η αίσθηση καθήκοντος. Λόγω καθήκοντος μπήκα στην κυβέρνηση πέρσι τέτοια εποχή. Και λόγω καθήκοντος βρίσκομαι εδώ. Αλλά το κάνω, αυτό που κάνω, με χαρά. Γιατί θεωρώ ότι είναι σημαντικό για τον τόπο να υπάρχει ένα ΠΑΣΟΚ ισχυρό ως εγγυητής και καταλύτης μιας κυβέρνησης εθνικής συνευθύνης.

Να απαντήσω όμως στην ένσταση του κ. Παπαδάκη σε σχέση με τη δανειακή σύμβαση. Αν θυμούνται οι τηλεθεατές μας το ερώτημα πριν από το μπαράζ των διαφημίσεων. Γιατί, λέει ο κ. Παπαδάκης, ενώ υπογράψατε τη δανειακή σύμβαση τώρα μιλάτε για αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης.

Καταρχάς να θυμίσω ότι την σύμβαση την υπογράψαμε μαζί με τη Νέα Δημοκρατία, μαζί με τον κ. Παπαδήμο και τον κ. Προβόπουλο, έχοντας την εντολή της ελληνικής Βουλής με πλειοψηφία 2/3. Την κυβέρνηση Παπαδήμου την στήριζαν 258 βουλευτές.

Τι γίνεται στην Ευρώπη, πώς λειτουργεί η δανειακή σύμβαση; Είναι μία διαρκής διαπραγμάτευση. Έπρεπε λοιπόν πριν από τρεις μήνες και τους προηγούμενους έξι μήνες να κάνουμε μια πολύ σκληρή συζήτηση, έχοντας απέναντί μας μια δεξιά συντηρητική Ευρώπη. Μια Ευρώπη με νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις, που θέλει να επιβάλλει το δικό της μοντέλο και στην Ελλάδα.

Και είχαμε μια Ελλάδα με δυσθεώρητο χρέος, που έπρεπε να μειωθεί για να ζήσει η χώρα και να είναι βιώσιμο το χρέος. Μια χώρα που πλήρωνε πάρα πολλούς τόκους για το χρέος κάθε χρόνο, υψηλά επιτόκια. Και έπρεπε η χώρα αυτή να σώσει το τραπεζικό της σύστημα όχι τα λεφτά των τραπεζιτών αλλά τις καταθέσεις και τις αποταμιεύσεις των Ελλήνων πολιτών.

Άρα λοιπόν, έπρεπε να σπεύσουμε να κάνουμε κάποια στιγμή μία συμφωνία προκειμένου να πάρουμε αυτά που είναι τώρα το κεκτημένο. Τώρα μιλάμε μετά από τρεις μήνες με το χρέος μειωμένο. Με τα επιτόκια λιγότερα κάθε χρόνο 7,5 δισεκατομμύρια, 3,5 μονάδες του ΑΕΠ. Με επιτόκιο 2% όταν η Ισπανία δανειζόταν και δανείζεται με 6,5. Και βεβαίως μιλάμε με τα λεφτά για τις τράπεζες, δηλαδή για τις καταθέσεις στα χέρια μας ώστε να μπορούμε να πούμε στον Έλληνα πολίτη: σταμάτα να αποσύρεις καταθέσεις από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα…

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όσοι έχουν, όσοι έχουν κ. Πρόεδρε.

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Έχουν ακόμη 170 δισεκατομμύρια, ευτυχώς.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τα έχουνε λίγοι.

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Και τα άλλα έχουνε φύγει και σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι εδώ σε στρώματα, σε χρηματοκιβώτια, σε θυρίδες.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πρέπει να μιλήσουμε και για κάποιους άλλους αριθμούς. Να μιλήσουμε για το 22% της ανεργίας, να μιλήσουμε και για τους μισθούς οι οποίοι απαξιώθηκαν, τις συντάξεις που απαξιώθηκαν.

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μισό λεπτό, θα μιλήσουμε. Να απαντήσω λίγο στην ερώτησή σας, κ. Παπαδάκη, κ. Λιαρέλλη. Άρα λοιπόν, έπρεπε να γίνει μία στάθμιση και αυτό έγινε και με τις εργασιακές σχέσεις. Έπρεπε να φυλάξουμε τον 13ο και 14ο μισθό. Έπρεπε να φυλάξουμε τη δυνατότητα της χώρας να είναι στο τραπέζι των συζητήσεων με το νέο ευρωπαϊκό τοπίο, με τον Ολάντ που αλλάζει τα δεδομένα στη Γαλλία, που είναι η δεύτερη χώρα, και παίζει ρόλο στους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς, αλλάζουν οι αντιλήψεις. Και, για σκεφτείτε, να μην είχαμε υπογράψει αυτή τη δανειακή σύμβαση και να ερχόταν η Ισπανία τώρα να άνοιγε το μεγάλο πρόβλημα της Ευρωζώνης. Για να δούμε θα υπήρχαν λεφτά και διάθεση για τη στήριξη της Ελλάδας;

Άρα λοιπόν υπογράψαμε μία σύμβαση που η ίδια προβλέπει ότι το αργότερο κάθε τρεις μήνες αναθεωρείται με βάση τις πολιτικές εξελίξεις. 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για την οποία ο ελληνικός λαός σας έστειλε στην 3η θέση με 13% όμως.

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Και γιατί ο κ. Σαμαράς που στήριξε την πολιτική αυτή κρυπτόμενος από πίσω μας διεκδικεί την πρώτη θέση; Και γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος με την κοινωνική του αντιπολίτευση και τη μη συμμετοχή στη συζήτηση και τη στήριξη δημιούργησε ένα κοινωνικό μέτωπο το οποίο δεν μας επέτρεψε να κινηθούμε όλοι μαζί οι Έλληνες πιο αποτελεσματικά; Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Το ΠΑΣΟΚ φταίει;

Φταίει το ΠΑΣΟΚ και για την συντριβή της χώρας από το 2004 έως το ’09;

Στ. ΛΙΑΡΕΛΛΛΗΣ: Μισό λεπτό. Το ΠΑΣΟΚ έχει σημαντικές, αναντίρρητες και πανθομολογούμενες ευθύνες.

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Εντάξει τα έχουμε πει αυτά, κ. Λιαρέλλη.

Στ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Για τη νύχτα που λέμε. Άρα μην το βάζουμε ρητορικά. Το δεύτερο θέμα, σας απασχολεί…

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όχι, με συγχωρείτε. Δεν το βάζουμε ρητορικά αλλά να το βάζουμε δίκαια.

Στ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Σας απασχολεί όμως το γεγονός ότι μετακόμισε με λεωφορεία η κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ προς το ΣΥΡΙΖΑ;

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Απολύτως. Όχι μόνο προς τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε και μία μετακίνηση ψηφοφόρων μας…

Στ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Δεν έχουμε μετακίνηση, έχουμε τι να σας πω; Δεν μπορεί να το περιγράψουμε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μετακόμιση.

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μισό λεπτό, να κάνω μια διάκριση. Να κάνω μια διάκριση.

Στ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Μετεγκατάσταση.

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μισό λεπτό, θα το δούμε αυτό, μην βιάζεστε, μην βιάζεστε, διότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και τεκτονικές και εδώ θα είμαστε -αν ο Θεός μας δίνει δύναμη και υγεία- και θα τα πούμε. Λοιπόν, ακούστε, πρέπει να κάνουμε ένα διαχωρισμό. Υπάρχουν επώνυμα πολιτικά στελέχη και συνδικαλιστικά στελέχη που από πολιτικό καιροσκοπισμό έφυγαν απ’ το ΠΑΣΟΚ, πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να συνεχίσουν την συνηθισμένη τακτική του κρατισμού, του συντεχνιασμού και της απομύζησης της οικονομικής λειτουργίας του κράτους.

Υπάρχει όμως απλός κόσμος, ο οποίος έχει αγανακτήσει, έχει πικραθεί…

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και γιατί δεν τους διαγράφατε τόσο καιρό;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Και αυτός ο κόσμος είναι κόσμος που ανήκει στην παράταξη, είναι κόσμος που νιώθει το ΠΑΣΟΚ σπίτι του.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί τους καταγγέλλετε τώρα που έφυγαν, γιατί οι συνδικαλιστές που αναφέρεστε ήσασταν μέχρι προχτές χέρι με χέρι. 

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Με συγχωρείτε κ. Παπαδάκη, κάνετε πολύ μεγάλο λάθος.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Φωτογραφία με τον κ. Παπακωνσταντίνου, αν αναφέρεστε στον κ. Φωτόπουλο.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Τι είπατε;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αν αναφέρεστε στον κ. Φωτόπουλο, φωτογραφία με τον κ. Παπακωνσταντίνου, με πρώην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν αναφέρομαι σε ονόματα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αναφέρθηκα εγώ.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν μπαίνω σε αστυνομικού ή δημοσιογραφικού χαρακτήρα έρευνα. Αυτό που λέω το καταλαβαίνει ο κόσμος. Ο κόσμος καταλαβαίνει.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν είναι αστυνομικού, πολιτικό θέμα είναι, πολιτικό ζήτημα, εσείς το βάλατε. Εσείς τους καταγγείλατε για κρατισμό και ότι πάνε να συνεχίσουν. Kαι σας λέω δικοί σας ήταν, γιατί δεν τους διαγράφατε και τους καταγγέλλετε εκ των υστέρων μόλις μπήκαν στο ΣΥΡΙΖΑ;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μα κ. Παπαδάκη το ΠΑΣΟΚ είναι μια μεγάλη παράταξη που μπαίνει και βγαίνει κόσμος. Διαγράφει το ΠΑΣΟΚ κανέναν; Διαγράφουμε μόνο όταν υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ηθικό, ποινικό κλπ. Για πολιτικές συμπεριφορές οι οποίες μπορεί να είναι και καιροσκοπικές διαγράφηκε ποτέ κανείς από κανένα κόμμα;

Να σας πω το εξής. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού θέλετε να πάρουμε αυτό το παράδειγμα…

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όσοι διαφωνήσανε πάντως με την πολιτική των τελευταίων μηνών στο ΠΑΣΟΚ διεγράφησαν. Δεν διεγράφησαν γιατί έκλεψαν, διεγράφησαν γιατί είχαν διαφορετικές πολιτικές απόψεις.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Με συγχωρείτε, διεγράφησαν βουλευτές οι οποίοι εξελέγησαν…

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Οι οποίοι δεν ψήφισαν.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Και ψήφισαν εις βάρος της κυβέρνησης.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι γιατί έκλεψαν. Γιατί είπατε ηθικό…

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν διεγράφησαν από το ΠΑΣΟΚ.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ήταν πολιτική η διαφωνία καθαρά.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Διεγράφησαν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Τι θα πει πολιτική διαφωνία; Πολιτική διαφωνία που οδηγεί σε πτώση της κυβέρνησης; Είναι αυτό πολιτική διαφωνία; Με συγχωρείτε, αυτό είναι αμφισβήτηση της βάσης συνεννόησης των βουλευτών ενός κόμματος. Αλλά η ουσία είναι άλλη.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν είναι ιδιοκτησία του κόμματος οι βουλευτές.

Σ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Είναι και έκφραση της συνείδησης του βουλευτή.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν είναι ιδιοκτησία του κόμματος οι βουλευτές.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μα ο βουλευτής έχει τη συνείδησή του και κρατάει την έδρα του, φεύγει από το κόμμα. Είναι άλλο η κατά συνείδηση ψήφο του βουλευτή και άλλο η συνοχή του κόμματος. Αυτά είναι προφανή θέματα, αυτονόητα. Το θέμα είναι: υπάρχει κανείς που μιλάει στην Ελλάδα για το τι πρέπει να γίνει την επόμενη ημέρα για το νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο; Για την ανεργία; Για το πώς θα κρατήσει ο εργαζόμενος τη θέση του; Για το αν χρειάζονται μεταρρυθμίσεις;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αφού την έχασε προηγουμένως;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν μιλάνε τα δύο κόμματα τα οποία δίνουν αυτό τον ψεύτικο διπολισμό. Διότι στην πραγματικότητα μοιράζονται την ίδια συντηρητική αντίληψη, δεν θέλουν τίποτε. Η Ελλάδα με ακινησία και αδράνεια οδηγείται στον τοίχο, οδηγείται στην καταστροφή και αυτό είναι σε βάρος του άνεργου, σε βάρος του εργαζόμενου.

Και πίσω από αυτά, για να μιλάμε καθαρά, υπάρχουν και συμφέροντα που επενδύουν. Επενδύουν στο πολιτικό αδιέξοδο ερήμην των κομμάτων, αλλά αξιοποιώντας τα κόμματα αυτά, προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί σε έξοδο από την Ευρώπη. Για να αγοράσουν φθηνά την Ελλάδα της πληθωριστικής δραχμής με τα ωραία ευρώ…

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τώρα κατηγορείτε και τους δύο τώρα και τη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ για μια τέτοια προοπτική; 

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κύριε Παπαδάκη, όποιος συμβάλει στη δημιουργία πολιτικού αδιεξόδου και οδηγεί τη χώρα…

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί αυτό θα ακούγεται για πρώτη φορά αν κατηγορείτε και τη Νέα Δημοκρατία, αν δεν κάνω λάθος. 

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κατηγορώ τον τεχνητό διπολισμό και δεν κατηγορώ τα κόμματα. Λέω ότι στο αδιέξοδο επενδύει το «λόμπι της δραχμής». Στον τεχνητό διπολισμό.

Σ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Από λόμπι και συμφέροντα κάθε φορά οι κατηγορίες εκτοξεύονται ένθεν κακείθεν και είναι απολύτως υποκειμενικές, όχι ότι δεν υπάρχουν συμφέροντα. Διότι ο κ. Τσίπρας μιλάει για συμφέροντα που στηρίζουν τις πολιτικές του μνημονίου.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ποια είναι αυτά;

Σ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Και θέλετε να σας πω και κάτι; Εάν υπάρχουν επιχειρηματίες ή συμφέροντα  τα οποία κατά το δοκούν πιέζουν για τα δικά τους συμφέροντα είναι θέμα του πολιτικού συστήματος να τα απομονώσει και των πολιτών με τη ψήφο τους. Δεν είναι κακό.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ποιος είπε στο δημόσιο λόγο ότι υπήρχαν επιχειρηματικοί κύκλοι που μιλούσαν απευθείας με την τρόικα και έλεγαν άλλα από αυτά που λέγανε στους κοινωνικούς εταίρους και το διάλογο με τους εργαζόμενους;

Σ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Εσείς, αλλά κατόπιν εορτής. Γιατί δεν μας το είπατε τον Φεβρουάριο;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Με συγχωρείτε δεν το είπα καθόλου κατόπιν εορτής.

Σ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Τώρα το είπατε.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Με συγχωρείτε, το λέω όταν πρέπει. Όταν διαπραγματεύομαι με την τρόικα, όταν κρέμεται από μια κλωστή η χώρα, όταν έχουμε πρόβλημα αντοχής του τραπεζικού συστήματος δεν μπορώ να βγω και να πω ότι να ΄ναι όποτε να ΄ναι. Το εθνικό καθήκον επιβάλλει να μιλάμε με προσοχή τη στιγμή που πρέπει. Και προσέχω, σας διαβεβαιώ, πάρα πολύ τα λόγια μου. Όπως πρόσεχα τι έλεγα στη σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα και τώρα έχω τη δυνατότητα και το πρόσωπο να πάω στον κ. Ολάντ ή στον κ. Μόντι και να τους πω ότι «κοιτάξτε αυτά που προτείνω τώρα για αναθεώρηση της σύμβασης ως βάση εθνικής συνευθύνης» είναι αυτά που έλεγα στη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε αν το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν τρίτο κόμμα στις εκλογές αυτές και δεν είχε υποστεί αυτή την μεγάλη ήττα, θα βγαίνατε να λέγατε ότι οι βιομήχανοι πιέζανε την τρόικα να μειώσει τους μισθούς και όχι εσείς;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Προφανώς, το είπα από πριν από τις εκλογές της 6ης Μαϊου κ. Παπαδάκη.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι αλλά θέλω να σας πω βλέποντας τις εξελίξεις.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ποιες εξελίξεις; Τις εξελίξεις αυτές τις βλέπουμε μήνες τώρα. Πότε περιμέναμε να δούμε τις εξελίξεις;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σε ότι αφορά το μέλλον του κόμματός σας.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Με συγχωρείτε, δεν θέλω να μένουν αδιευκρίνιστα σημεία. Όλα αυτά τα έχω πει πριν από τις εκλογές της 6ης Μαϊου. Και προφανώς τα είπα έχοντας υπόψη μου την πλήρη εικόνα. Δεν μπορούσα να βγαίνω και να λέω ότι να ΄ναι όποτε να ΄ναι. Η συμφωνία για τα θέματα αυτά έκλεισε στην πραγματικότητα στις 9 Μαρτίου.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με λίγα λόγια μας λέτε ότι δεν είχατε τον έλεγχο των χειρισμών. Τον έλεγχο των χειρισμών τον είχαν οι βιομήχανοι, οι οποίοι πίεσαν την τρόικα και έτσι είχαμε το θέμα της μετενέργειας.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ποιο έλεγχο των χειρισμών; Τι έχουμε να χωρίσουμε με τους Ευρωπαίους, αντιλαμβάνεστε;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι, λέω για το θέμα της μετενέργειας και των πιέσεων του ΣΕΒ.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Προσέξτε, αυτό είναι κρίσιμο σημείο. Τι έχουμε να χωρίσουμε με την τρόικα; Ποια είναι η διαφορά μας; Τι διαπραγματευόμαστε; Διαπραγματευόμαστε την ιδεολογική και πολιτική μας διαφορά. Εκπροσωπούν μια αντίληψη που τη θεωρούμε δεξιά, συντηρητική, αυτή κυριαρχεί στην Ευρώπη, αυτή κυριαρχεί στο δυτικό κόσμο. Εμείς πιστεύουμε σε μια άλλη αντίληψη, σοσιαλδημοκρατική, ευρωπαϊκή.

Σ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Αυτή η ιδεολογική και πολιτική διαφορά την οποία μπορώ να σεβαστώ και την οποία επικαλούνται και άλλοι εδώ στην Ελλάδα, το αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης έχει επίπτωση στο βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μα προφανώς.

Σ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Αυτό είναι το θέμα.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αλλά να σας πω κάτι;

Σ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Δεν είμαστε στο αμφιθέατρο όπου βάζουν οι επιστήμονες διαφορετικές απόψεις.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ακριβώς.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Με συγχωρείτε κ. Λιαρέλλη. Έχετε ρωτήσει τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων με ποιες συγκεκριμένες και πρακτικές κινήσεις θα διαχειριστούν το οικονομικό πρόβλημα της χώρας στις 18 Ιουνίου;

Σ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Αυτό κάνουμε μέχρι τώρα και με εσάς και θα το κάνουμε.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Πήρατε καμιά απάντηση;

Σ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Αυτό θα το κρίνουν οι πολίτες. Εγώ θέλω να επανέλθω σε κάτι…

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μπορώ να το κρίνω ως συνομιλητής σας;

Σ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Βεβαίως.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Το κρίνω και λέω ότι δεν ακούει ο ελληνικός λαός τίποτε υπεύθυνο και συγκεκριμένο. Αν εξαιρέσετε την πρόταση τη δική μας με τα έξι σημεία για την αναθεώρηση της σύμβασης και τα 8 σημεία για τη συγκέντρωση των εθνικών δυνάμεων σε ένα στόχο, δεν λέει κανείς τίποτε. Αυτά που λένε είναι οικονομικά και δημοσιονομικά αδύνατο να συμβούν. Θα οδηγήσουν το φτωχό και μεσαίο πολίτη σε απόγνωση.

Σ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Έχετε ένα θέμα αν και διεκδικείτε την αποκλειστική αντιπροσωπεία της υπευθυνότητας, το οποίο ξέρετε ακούγεται κάπως…

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η υπευθυνότητα είναι στοιχείο της συνείδησης, δεν αντιπροσωπεύεται, ή ενυπάρχει ή δεν ενυπάρχει.

Σ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Έχετε ένα αντικειμενικό ζήτημα ότι αρκετοί πολίτες, είτε θεωρούν ότι δεν δικαιούστε δια να ομιλείτε καθώς σας θεωρούν υπεύθυνους, είτε δεν σας ακούν. Θέλω όμως να επανέλθω σε κάτι. Κυριακή κοντή γιορτή και Δευτέρα όπως λέει ο Παπαδάκης θα δούμε πόσα απίδια έχει ο σάκος. Εσείς λέτε 8 σημεία όμορφα. Πρώτος θα είναι ή ο Σαμαράς ή ο Τσίπρας. Σωστά; Εσείς για τα 8 σημεία και για την κυβέρνηση συνευθύνης θεωρείτε προϋπόθεση ότι το δεύτερο κόμμα όποιο και να είναι, πρέπει να είναι στην κυβέρνηση για να συμμετάσχετε;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μα προφανώς…

Σ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Ναι  αλλά αυτό σημαίνει κ. Βενιζέλε ότι θα φτάσουμε στις προηγούμενες διερευνητικές, ο δεύτερος θα λέει όχι και θα ξαναπάμε σε εκλογές.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Τι λέτε; Και φταίει ο τρίτος;

Σ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Όχι.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αν υποθέσουμε ότι θα είναι έτσι τα πράγματα;

Σ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Η πραγματικότητα μπορεί να φταίει.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Περιμένετε τις εκλογές. Αυτή η εικόνα θέλουμε να σπάσει.

Σ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Εάν ο πρώτος, ο τρίτος και ο τέταρτος συμφωνήσουν γιατί σας ενοχλεί;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν γίνεται κ. Λιαρέλλη. Με ποια αντιπολίτευση απέναντί τους και ποιος θα πάει να υπογράφει στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Σ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Άρα θέλετε κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης με ανύπαρκτη αντιπολίτευση;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Με συγχωρείτε να σας πω κάτι; Το σκηνικό είναι πάρα πολύ απλό. Δεν κυβερνιέται ο τόπος με τους μισούς ή τα 2/3 των Ελλήνων απέναντι. Δεν κυβερνιέται ο τόπος με κάποιους να σηκώνουν το βάρος της διακυβέρνησης και κάποιους να είναι ασφαλείς και ωραίοι στην αντιπολίτευση, να γιγαντώνονται, να ανευθυνολογούν και να μην αναλαμβάνουν με την υπογραφή τους…

Σ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Ωραία και αν κάποιος θέλει αυτό θα πάμε σε τρίτες εκλογές για να φουντάρουμε;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αυτό είναι ευθύνη των κομμάτων που εσείς θεωρείτε ότι είναι πρώτο και δεύτερο και πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους.

Σ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Αν δεν αναλάβει ένα από τα δύο κόμματα...

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αν δεν αναλάβουν να μη ψηφιστούν. Εάν λένε προεκλογικά ότι δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη αυτή πρέπει να καταψηφιστούν και να διαμορφωθεί ο σωστός συσχετισμός δυνάμεων. Αυτό λέω, είναι τόσο απλό. Είμαστε πριν τις εκλογές, δεν είμαστε μετά.

Σ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Άρα αν κατά τη γνώμη σας οι πολίτες…

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν είναι κατανοητό αυτό που λέω;

Σ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Πολύ. Αλλά είναι κατανοητό εξίσου και αυτό που θέλω να ρωτήσω. Εάν στις 17 του μηνός οι πολίτες ψηφίσουν με ένα συγκεκριμένο τρόπο, επειδή κάποιοι εκ των πολιτών ψήφισαν κατά τη γνώμη σας λάθος θα πρέπει να φουντάρουμε;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Με συγχωρείτε δεν είπα ότι ψήφισαν λάθος. Οι πολίτες θέλουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία, έτσι λένε οι έρευνες που επικαλείστε, την Ελλάδα στο Ευρώ …

Σ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: 87%.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κυβέρνηση συνεργασίας και αναθεώρηση των δυσμενών όρων της σύμβασης. Πρέπει να προσφέρουμε στον ελληνικό λαό τα τρία πράγματα που θέλει με μεγάλη πλειοψηφία.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι, ξέρετε όμως; Εξαρτάται ποιος είναι εκείνος -σας ακούω τόση ώρα- ποιος είναι εκείνος ο οποίος θέλει να βάλει τους όρους και λέει εσείς έχετε βάλει 6 από την αρχή και 8 μετά 14, 18 έβαλε η Νέα Δημοκρατία, έχει βάλει και καμιά 15αριά ο Καμμένος, έβαλε και καμιά 10αριά ο κ. Κουβέλης.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κύριε Παπαδάκη, μην αθροίζετε πορτοκάλια και μήλα, δεν θα βγάλετε καλό χυμό. Είναι άλλο να κάνεις παροχές ….

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μα τέτοιο χυμό δεν θέλετε κι εσείς να βγάλετε;  

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μισό λεπτό. Όχι, όχι. Θέλω μια χώρα η οποία να ανθίσει. Δεν θέλω μια χώρα που να λιώσει. Σας λέω ότι είναι άλλο πράγμα να λες …

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι πολύ πρόσφατο το παρελθόν και ειλικρινά εγώ αισθάνομαι πολύ άσχημα που σας πιέζω, αλλά είναι πολύ πρόσφατο. Εγώ θα ήθελα τον Βενιζέλο να μου τα έλεγε αυτά πριν από 4 μήνες και όχι να μου τα λέει τώρα.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Τα έχω πει κ. Παπαδάκη. Δεν με ακούγατε ούτε εσείς.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι, σας άκουγα.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Γιατί, ξέρετε, κι εσείς με το δημοσιογραφικό σας λόγο έχετε συμβάλει σε μια απλούστευση και ισοπέδωση των πραγμάτων.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί το λέτε αυτό;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Το λέω. Διότι τώρα αποδεικνύεται με αυτά που μου λέτε ότι δεν είναι εύκολο  να συζητήσουμε επί της ουσίας. Γυρίζουμε διαρκώς στο πόσο κοντά είναι το παρελθόν.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βέβαια, στο παρελθόν το οποίο καταγγέλλετε. 

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ξέρετε ποιο είναι το πρόβλημα; Ότι είναι πολύ μακριά το μέλλον.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μα φτάσατε μέχρι εσείς να το καταγγέλλετε το πρόσφατο παρελθόν. Καταγγείλατε τους βιομηχάνους.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Με συγχωρείτε. Είναι πολύ μακριά το μέλλον.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Συμφωνώ. Συμφωνώ  σ’ αυτό.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Και ξέρετε γιατί είναι πολύ μακριά το μέλλον; Γιατί είμαστε βουτηγμένοι σε μια συζήτηση για το παρελθόν χωρίς γενναιότητα. Κανείς δεν παραδέχεται τίποτα, κανένα σφάλμα.

Ποιο κόμμα, πλην του ΠΑΣΟΚ, παραδέχτηκε ένα σφάλμα; Πείτε μου ένα κόμμα. Ένα κόμμα άλλο.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ίσως γιατί είχατε τα περισσότερα συγκριτικά με τα άλλα.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όχι, με συγχωρείτε. Πείτε μου ένα κόμμα που να έχει παραδεχτεί ένα σφάλμα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ίσως γιατί είχατε τα περισσότερα.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μα τι σημαίνει αυτό; Οι άλλοι δεν κάνανε τίποτα;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κάνανε.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Βλέπετε τι σημαίνει ισοπέδωση και διαφυγή;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τηρουμένων των αναλογιών κάνατε τα περισσότερα.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Με συγχωρείτε κ. Παπαδάκη, διαφεύγετε. Δεν υπάρχει ένα κόμμα, που να έχει παραδεχτεί ένα λάθος. Άρα μιλάμε σε μια βάση η οποία είναι ψευδής και παραπλανητική, χωρίς το στοιχείο της ειλικρίνειας.

Σ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Επιτρέπεται να σας πω κάτι; Το στοιχείο της ειλικρίνειας πρώτον το ΠΑΣΟΚ έκανε την αδυναμία του στιλ, διότι εδώ που έφτασε άμα δεν παραδεχόταν και λάθη δεν θα ....

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μα ωραίος είστε. Η Νέα Δημοκρατία δεν έπεσε;

Σ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Έπεσε. Και γι' αυτό ο Σαμαράς ξέχασε την αυτοδυναμία. Ο πολιτικός λόγος του Σαμαρά …

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Το ΚΚΕ δεν πέφτει;

Σ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Έχει καμία σχέση ο πολιτικός λόγος του Σαμαρά μέχρι τις 6 Μαΐου και μετά τις 6 Μαΐου;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ίδιος είναι.

Σ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Ότι πήρε το μήνυμα, το κρατά στην καρδιά του, ότι δεν ….

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ίδιος είναι. Τα 18 σημεία είναι ίδια. Καμία αλλαγή.

Σ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Η αυτοδυναμία είναι ίδια;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Στροφή προς τον συντηρητισμό. Θα ήταν αστείο να μιλάει για αυτοδυναμία. Υπάρχει και ένα όριο σοβαρότητος, ένα στοιχειώδες όριο αριθμητικής σοβαρότητας. Αλλά ξεκινήστε από αυτό. Αυτοδυναμία δεν υπάρχει. Άρα πάμε σε συνεργασίες.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν θέλουν.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ποιες συνεργασίες; Βιώσιμες, εθνικές. Είμαστε σε εθνικό κίνδυνο και σε εθνική κρίση;

Σ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Είμαστε.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Άρα λοιπόν θέλει εθνική απάντηση.

Σ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Το θέμα είναι και το περιεχόμενο της εθνικής απάντησης.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Το δώσαμε. Ας πουν οι άλλοι την αντιπρόταση τους, ας έρθουν να συζητήσουμε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και αν δεν σας πιστεύει ο ελληνικός λαός;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αλλά ξέρετε; Τώρα κρύβουν λόγια, δεν λένε την αλήθεια στον ελληνικό λαό προεκλογικά.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, χωρίς να θέλω να σας προσβάλω, και αν δεν σας πιστεύει ο ελληνικός λαός; Αν δεν σας πιστεύει, αν δεν πιστεύει στο λόγο σας. Στον πολιτικό σας λόγο.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μα ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού κ. Παπαδάκη δεν μας ακούει καν. Και αυτό συμβάλει στο να αναπαράγεται και να οξύνεται το αδιέξοδο.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν έχει λίγο δίκιο που δεν σας ακούει;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μα με συγχωρείτε. Βεβαίως ο πολίτης σε τελευταία ανάλυση έχει πάντα δίκιο γιατί είναι κύριος ….

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι θυμωμένος, είναι εξοργισμένος.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Βεβαίως και είναι σεβαστό αυτό. Είναι κύριος της μοίρας του. Επειδή κάποιος είναι οργισμένος και αγανακτισμένος, δικαίως σας λέω εγώ, δεν σημαίνει ότι πρέπει να στραφεί κατά του εαυτού του. Εν πάση περιπτώσει, είπα και ελάλησα και αμαρτίαν ουκ έχω. Αλλά δεν θέλω να πω αυτό, ούτε να νίψω τας χείρας μου. Αγωνίζομαι και θα αγωνίζομαι πάντα να πείσω τον ελληνικό λαό. Γι' αυτό κάνουμε εκλογές κάθε λίγο και λιγάκι., αλλάζουν οι αντιλήψεις.

Σ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Να ρωτήσω κάτι. Το είπατε σε ομιλία σας στη Χαλκίδα αν δεν κάνω λάθος, μετά στείλατε και ένα tweet. Ζητάτε 30άρηδες. Αυτό σημαίνει ότι οι 50άρηδες πάνε δρόμο;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ρώτησα, είχα χθες τον κ. Βενιζέλο και του το είπα …

Σ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Τον κ. Λοβέρδο.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τον κ. Λοβέρδο και κατέβασε το κεφάλι μόλις του το είπα. Του λέω, πρέπει με ελαφρά πηδηματάκια, για εσάς του λέω το λέει.

Σ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Και τριαντάρηδες, ούτε πενηντάρηδες.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είπατε ότι «εγώ όταν ήμουν» ….

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κατ' αρχάς ξέρετε, για να διασκεδάσουμε λίγο, πρέπει να σας πω ότι βλέπω και στο κόμμα το δικό μας και αλλού 50άρηδες και 60άρηδες οι οποίοι νιώθουν ως 30άρηδες και 25άρηδες. Από τότε που είπα αυτό για τον 30χρονο είναι πάρα πολλοί αυτοί που μου έχουν πει ότι είμαι σε καταπληκτική ευεξία. Γυμνάζομαι διαρκώς και νιώθω 20 χρονών.

Σ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Για να το απαντήσετε συγκεκριμένα, χθες βγήκε μια επίσημη ανακοίνωση ότι μπαίνουν στη μάχη των εκλογών κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ με ομιλίες σε όλη την Ελλάδα.

 ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αυτό γίνεται εδώ και μέρες κ. Λιαρέλλη.

Σ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Τη διάβασα λοιπόν όλη, είδα πολλούς κορυφαίους, σχεδόν όλους, εκτός από τον Λοβέρδο. Έχει δουλειές; Τον ξεχάσατε;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ο κ. Λοβέρδος; Έχει τις πιο πολλές ομιλίες από όλους.

Σ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Στην ανακοίνωση πάντως δεν είναι μέσα.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Καλά, συμπτωματικό. Έχει μιλήσει στις περισσότερες πόλεις στις περισσότερες περιοχές.

Σ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Α, έτυχε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Στο Βόλο που πήγε αν δεν κάνω λάθος μίλαγε υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου. Ήταν ένας λόγος ….

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κύριε Παπαδάκη, ακούστε. Ο κ. Λοβέρδος δίνει πολύ μεγάλη μάχη σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας, του Πειραιά και σε όλη την Ελλάδα. Και αυτό ισχύει για όλα μας τα στελέχη. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρχε τέτοια συστράτευση και τέτοια συνολικότητα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μακάρι. Θέλω μια τελευταία ερώτηση γιατί δεν έχουμε χρόνο.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Είναι όπως εσείς και ο κ. Λιαρέλλης, ξέρετε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι.

Σ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Ο Λοβέρδος, ποιος είναι στην προκειμένη περίπτωση;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κοιτάξτε…

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ποιος είναι ο Βενιζέλος, ποιος είναι ο Λοβέρδος;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αν κρίνω από την εμφάνιση ο πιο ωραίος, άρα ο κ. Παπαδάκης.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ εκτιμώ το γούστο σας. Μια τελευταία ερώτηση. Κάνατε την εξής πρωτοτυπία. Να βάλετε τους πολίτες που σκέφτονται να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ να σκεφτούν ακόμα περισσότερο να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ. Γιατί; Γιατί δεν ξέρουν τι θα ψηφίσουν.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μια χαρά ξέρουν οι πολίτες.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δηλαδή ξέρετε να ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ το βράδυ και το πρωί να βρεθούν με δημοκρατικό κόμμα; 

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όχι κ. Παπαδάκη, αντίθετα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εσείς λέτε ότι θα γίνουν αλλαγές στις 18 του μηνός.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αντίθετα οι πολίτες …

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να ψηφίσουν ένα κόμμα που δεν θα ξέρουν πως θα είναι στις 18;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μια χαρά ξέρουν οι πολίτες. Εμείς πρέπει να γίνουμε όπως μας θέλουν οι πολίτες. Δικό μας είναι το πρόβλημα και όχι των πολιτών.

Σ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Πάντως είναι παγκόσμια πρωτοτυπία θα έλεγα ….

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Σιγά κ. Λιαρέλλη.

Σ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Να λέτε «ψηφίστε έτσι όπως είμαι και εγώ από Δευτέρα θα αλλάξω».

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κύριε Λιαρέλλη, είναι αντίστροφα. Οι πολίτες μας ψηφίζουν επειδή θέλουν ένα ΠΑΣΟΚ που είναι κοντά σ’ αυτούς και είναι αυθεντικό και δεν έχει τα προβλήματα και τα “βαρίδια” τα οποία είχε το ΠΑΣΟΚ και εξακολουθεί αυτό να μας κατατρέχει.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τα έχει ακόμα;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Πρέπει να δώσουμε μια απάντηση.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχει ακόμα βαρίδια;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κοιτάξτε, εμείς θέλουμε να ανέβουμε πάρα πολύ. Άρα πρέπει να σκεφθείτε τους νόμους της Φυσικής που ισχύουν.

Σ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Απαντήσατε.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Οι αγνοί άνθρωποι της βάσης, οι ψηφοφόροι, οι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν συμμετοχή στην άσκηση της εξουσίας θέλουν ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο να τους εκφράζει, να είναι το κόμμα της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων, του Έλληνα ο οποίος έχει θέλει μια Ελλάδα που παράγει, που δημιουργεί, μα Ελλάδα η οποία είναι ευρωπαϊκή επάξια και δεν είναι ο φτωχός συγγενής μέσα στην Ευρώπη.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μάλιστα. Κύριε Πρόεδρε, να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ. Ήταν ενδιαφέρουσα η συζήτηση.

Σ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Καλή δύναμη.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ενδιαφέρουσα η συζήτηση τι σημαίνει; Το βρήκα πολύ συμβατικό αυτό.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι, πάρα πολύ καλή.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όπως λέμε θα τα πούμε σύντομα, χάρηκα που σας είδα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι, δεν είναι έτσι. Ήταν ενδιαφέρουσα με την έννοια ότι έβγαλε ειδήσεις.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Να ‘στε καλά.

Σ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Μπορεί να το δούμε όπως λέγαμε μικροί. Θα μείνουμε πάντα φίλοι και δεν ξαναλέγαμε καλημέρα.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όχι-όχι. Έτσι κάνετε εσείς;

Σ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Όχι, μικροί.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Απαράδεκτος.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν ξέρω, γιατί εγώ ήμουν καλό παιδί. Αν εσείς ήσασταν κακό παιδί … Εγώ μιλούσα στους φίλους μου.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Απαράδεκτος, απαράδεκτος. Εύχομαι την επόμενη φορά …

Σ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Καλή δύναμη.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Την επόμενη φορά που θα τα πούμε, να είσαστε Πρόεδρος του κόμματος το οποίο θα έχει αλλάξει ονομασία και …

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν είπαμε ότι θα αλλάξει ονομασία. Κι εγώ πρέπει να σας πω ότι με την ίδια χαρά θα σας ξαναδώ στην εκπομπή σας εάν την έχετε. Μπορώ να το πω;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα σας στείλω λουλούδια. Ευχαριστούμε κ. Πρόεδρε.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Γεια σας.

 

2012-06-12. Antenna from Evangelos Venizelos on Vimeo.

Tags: Συνεντεύξεις 2012