Αθήνα, 12 Ιουνίου 2012

 

Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ,
στην διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΜΕ και στους δημοσιογράφους Βασίλη Μούρτη και Νικο Λιονάκη

 

Β. ΜΟΥΡΤΗΣ: Κυρίες και κύριοι γεια σας. Είναι η τηλεόραση του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν τις εκλογές και φιλοξενούμε σήμερα τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο. Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστούμε για την παρουσία σας. Θα μας επιτρέψετε να σας «ανακρίνουμε» περίπου για μία ώρα. Έχουμε και πάμπολλες ερωτήσεις από το twitter και το facebook. Ο κόσμος αγωνιά να μάθε τι θα γίνει την επόμενη μέρα και για πολλά άλλα πράγματα. Θα σας παρακαλούσαμε να απαντήσετε και σε αυτά.

Ν. ΛΙΟΝΑΚΗΣ: Έχουμε πάρα πολλές ερωτήσεις που οι φίλοι που μας παρακολουθούν στην αρχική μας σελίδα μπορούν να στέλνουν στο twitter και το facebook για να τις μεταφέρουμε στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.   

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κατ’ αρχήν να πω ότι χαίρομαι που δίνω αυτή τη συνέντευξη στο ΑΜΠΕ γιατί συνδέομαι από το πρακτορείο από την εποχή της θητείας μου στο Υπουργείο Τύπου, όταν ήμουν Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, γιατί είχα συμβάλει στη διαμόρφωση της σύγχρονης και ολοκληρωμένης φυσιογνωμίας του πρακτορείο. Και χαίρομαι γιατί επιτελεί το ρόλο του τώρα και διαδικτυακά.

Β. ΜΟΥΡΤΗΣ: Θα ήθελα να κάνω κι εγώ μια μικρή παρένθεση και να πω ότι πριν από λίγο καιρό χάσαμε τον εμπνευστή…

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ναι, τον Ανδρέα Χριστοδουλίδη, με τον οποίο είχαμε μια πολύ στενή και πάρα πολύ καλή συνεργασία. Θα πρέπει να πω τιμώντας τη μνήμη του ότι ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης ήταν μια μεγάλη φυσιογνωμία της δημοσιογραφίας και της πολιτικής και των εθνικών αγώνων. Αφοσιώθηκε στο ΑΠΕ και στον Ανδρέα οφείλεται η σύγχρονη μορφή, η υποδομή και ο νέος ρόλος του ΑΠΕ.

Β. ΜΟΥΡΤΗΣ: Ας μπούμε στα πολιτικά θέματα της επικαιρότητας. Σήμερα, κάπως αιφνιδιαστικά θα έλεγα, επισκεφθήκατε τον Πρωθυπουργό, τον κ. Πικραμμένο...     

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Τον επισκέφθηκα κατ' αρχάς γιατί έπρεπε να τον ενημερώσω για τα όσα είπα χθες με τον Ιταλό Πρωθυπουργό, τον κ. Μόντι. Γιατί πρέπει να υπάρχει επίσημη ενημέρωση της κυβέρνησης και συνέχεια του κράτους. Πρέπει και το γραφείο του Πρωθυπουργού να ενημερώσει την επόμενη κυβέρνηση. Γιατί αυτές οι επαφές που κάνω κι εγώ στο εξωτερικό με τον κ. Μόντι, με τον Πρόεδρο Ολάντ, με τους ομολόγους μου των σοσιαλιστικών κομμάτων, πολλά από τα οποία είναι κυβερνητικά κόμματα, ή μετέχουν σε συμμαχίες, οι οποίες παίζουν ρόλο, δεν γίνονται για λόγους κομματικούς, γίνονται για λόγους εθνικούς, για λόγους κρατικής πολιτικής, στο όνομα των Ελλήνων  πολιτών και αυτό  πρέπει να γίνεται απ’ όλα τα κόμματα και απ’ όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Β. ΜΟΥΡΤΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν χθες που συζητήσατε με τον κ. Μόντι, είδατε ότι η Ιταλία είναι πιθανό το επόμενα θύμα της κρίσης και αν χρειαστεί να προσφύγει κι εκείνη στο μηχανισμό στήριξης;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η Ιταλία ακριβώς για να μην προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης, ακριβώς επειδή είναι πάρα πολύ μεγάλη για να τη χωρέσει ο μηχανισμός στήριξης εύκολα -διότι είναι  η τρίτη οικονομία της Ευρωζώνης και η έκτη οικονομία του κόσμου- έχει λάβει εδώ και καιρό με την κυβέρνηση Μόντι, πολύ σοβαρά και δύσκολα μέτρα προκειμένου να συγκρατήσει και το έλλειμμά της και το χρέος της. Γιατί έχει και αυτή διογκωμένο χρέος. Κι επίσης έχει λάβει μέτρα διαρθρωτικά, παρ’ ό,τι η Ιταλία είναι ένα μεγάλο βιομηχανικό κράτος με παράδοση, με ανταγωνιστικότητα, με εξαγωγές.

Ξέρετε, εδώ στην Ελλάδα, ο πρώτος εμπορικός μας εταίρος είναι η  Γερμανία και ο δεύτερος είναι η Ιταλία. Δεν είναι η Γαλλία ή οι ΗΠΑ. Άρα, έχει πάρα πολύ  μεγάλη σημασία να βλέπουμε ένα κράτος το οποίο έχει υποδομές -βεβαίως κουβαλάει το βάρος της Νότιας Ιταλίας, υπάρχει μια εσωτερική αντίφαση στην Ιταλία- να παίρνει μέτρα ακριβώς για ν’ αποφύγει την υπαγωγή στο πρόγραμμα.

Από την άλλη, είναι σα να είναι σε πρόγραμμα χωρίς να παίρνει τα λεφτά. Διότι εφαρμόζει μέτρα αντίστοιχα από αυτά που εφαρμόζουμε εμείς, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία τώρα. Γιατί για την Ισπανία κάποιοι νόμισαν ότι δεν θα υπάρχει μνημόνιο, δεν θα υπάρχει τρόικα. Τελικά και μνημόνιο θα υπάρχει και όχι απλώς τρόικα, αλλά θα υπάρχει κουαρτέτο…

Β. ΜΟΥΡΤΗΣ: Ποιος θα είναι ο τέταρτος;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ο τέταρτος θα είναι η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, δηλαδή το όργανο που εποπτεύει όλου του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Η European Bank Authority, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο. 

Ν. ΛΙΟΝΑΚΗΣ: Πριν περάσουμε σε μια σχετική ερώτηση από κάποιο  φίλο στο facebook, θα ήθελα να ρωτήσω τι αίσθηση αποκομίσατε κ. Πρόεδρε επιστρέφοντας σε σχέση με τα ελληνικά ζητήματα.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κοιτάξτε, με τον κ. Μόντι έχουμε δώσει μάχες στο Eurogroup γιατί είναι και Υπουργός Οικονομικών. Μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Ένα σημείο στο οποίο βοήθησε καταλυτικά ο Μάριο Μόντι ήταν όταν ζητούσαν και οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί επιμόνως τις υπογραφές όλων των πολιτικών κομμάτων, προκειμένου να εκταμιευθούν οι δόσεις και να εγκριθεί το δεύτερο δάνειο, το δεύτερο πρόγραμμα. Δηλαδή να πάμε στο PSI, στη μείωση του χρέους, στη στήριξη των ελληνικών Τραπεζών, δηλαδή των καταθέσεων των Ελλήνων  πολιτών.

Τότε δεν δέχονταν μόνο τις υπογραφές της κυβέρνησης, μόνο τις υπογραφές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ήθελαν και του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ και εμείς τους λέγαμε «δε θα δώσουν, μας δημιουργείτε αδιέξοδο, διότι είμαστε ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο και κινδυνεύουμε να κάνουμε τη χώρα μπάλα η οποία χτυπιέται από τις αντίπαλες ομάδες στο γήπεδο μιας προεκλογικής αντιπαράθεσης».

Ο Μάριο Μόντι είχε βοηθήσει στη λογική της δημοκρατίας και των θεσμών. Τώρα όμως, επειδή είμαστε σε προεκλογική περίοδο, τώρα επειδή πηγαίνουμε να σχηματίσουμε μια νέα κυβέρνηση και έχουν πέσει οι δυνάμεις των κομμάτων -και μιλάμε για κόμματα τα οποία είναι μεσαία και μικρά- τώρα δεν αρκούν δύο κόμματα ή τρία, τώρα πρέπει όλες οι δυνάμεις οι οποίες δηλώνουν φιλοευρωπαϊκές να το αποδείξουν ότι είναι έτσι και ν’ αναλάβουν μέρος της ευθύνης.

Γι’ αυτό μιλάω πάντα για διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης. Γιατί δεν βγαίνει διαφορετικά. Και δε βγαίνει ούτε εσωτερικά με διχασμό και κοινωνικό μέτωπο, ούτε εξωτερικά. Γιατί, για να είμαστε αξιόπιστοι και αποτελεσματικοί, πρέπει να διαπραγματευθούμε και να υπογράψουμε όλοι μαζί.

Ν. ΛΙΟΝΑΚΗΣ: Το συζητήσατε αυτό με τον κ. Μόντι;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ναι, το συζήτησα όπως συζήτησα και τα 8 σημεία  που έχω παρουσιάσει για την κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης τα οποία τα ήξερε. Τον είχε ενημερώσει το γραφείο του και προφανώς και η Πρεσβεία εδώ της Ιταλίας. Ήταν απολύτως ενήμερος για τα θέματα αυτά.

Και συζητήσαμε και για μια πολύ καλή ιδέα που έχει ο κ. Μόντι: Να ιδρυθεί πανευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων. Αυτό θα αποτρέπει να πάρεις τα λεφτά σου από την Ελλάδα ή την Ιταλία και να τα πας στο Λονδίνο ή στο Λουξεμβούργο, διότι η εγγύηση θα είναι η ίδια. Και πρέπει να σας πω ότι και ο έλεγχος πρέπει να είναι ο ίδιος.

Ν. ΛΙΟΝΑΚΗΣ: Ο κ. Ιωαννίδης ρωτάει από το facebook. Θέλει την εκτίμησή σας αν η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει εκτός Ευρωζώνης σε περίπτωση που οι απαιτήσεις της επόμενης ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με την περιβόητη, όπως λέει, αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου  κριθούν υπερβολικές από τους δανειστές μας.

Β. ΜΟΥΡΤΗΣ: Και να μου επιτρέψετε να προσθέσω, εάν πιστεύετε ότι σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίσει κυβέρνηση, κινδυνεύει η Ελλάδα να βγει από το ευρώ ή αυτό είναι μια κινδυνολογία.

 

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Να δούμε τα πράγματα με μια λογική σειρά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πάντα μια ανοιχτή διαπραγμάτευση. Όλοι διαπραγματεύονται διαρκώς με όλους. Αυτό είναι πλεονέκτημα και μειονέκτημα. Μειονέκτημα γιατί υπάρχουν καθυστερήσεις, αντιφάσεις, ασάφειες, παίρνεις δύσκολα μια οριστική απόφαση και ακόμη πιο δύσκολα την εφαρμόζεις. Και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να γίνει το λάθος, το τυχαίο.

Επίσης πρέπει να σας πω ότι κάθε κυβέρνηση απολογείται σε κυβερνητικούς εταίρους -στη Φιλανδία για παράδειγμα υπάρχουν 6 κόμματα στην κυβέρνηση- απολογείται σε Κοινοβούλια, σε εκλογικά σώματα, σε Μέσα Ενημέρωσης, σε αγορές. Άρα ο καθένας πρέπει να δίνει εξηγήσεις, τι δανείζει, πώς δανείζει, γιατί κάνει το ένα, γιατί κάνει το άλλο. Η ίδια η σύμβαση προβλέπει ότι θ’ αναθεωρείται κάθε τρεις μήνες, το αργότερο κάθε τρεις μήνες μάλιστα,. Γιατί υπάρχουν πολλά πολιτικά στοιχεία μέσα και πρέπει να βλέπεις αν επιβεβαιώνονται οι μακροοικονομικές προγνώσεις: ύφεση, ανεργία, τι γίνεται με την πορεία είσπραξης  των δημοσίων εσόδων, τι γίνεται με τις δαπάνες, τι γίνεται με τις αλλαγές, τις μεταρρυθμίσεις για την ανταγωνιστικότητα και ούτω καθ' εξής.

Άρα, εάν ακολουθήσεις τη λογική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ευρωπαϊκή πρακτική, τη λογική της σύμβασης και πεις «θέλω τώρα που έχουμε ένα πρώτο τρίμηνο  να κάνουμε την αναθεώρηση» θα σου πουν «ναι, να την κάνουμε». Αν τους πεις ότι «δεν αντέχουμε τώρα πλέον εισοδηματικές περικοπές γιατί θέλουμε ζήτηση, γιατί ο κόσμος δε μπορεί να τα βγάλει πέρα», το καταλαβαίνουν, αρκεί να τους πεις ότι «ταυτόχρονα θα εντείνουμε τη μάχη για τα δημόσια έσοδα, θα κάνουμε τις ιδιωτικοποιήσεις, θα κάνουμε αλλαγές στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στις αναπηρικές συντάξεις οι οποίες είναι παράνομες, στα επιδόματα αναπηρίας που αποδεικνύεται ότι πολλές φορές είναι πλαστά». Στη Ζάκυνθο 680 άνθρωποι έπαιρναν επίδομα ως τυφλοί χωρίς να είναι τυφλοί…

Αν λοιπόν τους πεις αυτά τα πράγματα, σε καταλαβαίνουν. Από πού ξεκινάει αυτό; Από το να τους πεις ότι «θέλουμε τρία χρόνια παραπάνω για να την κάνουμε αυτή τη δουλειά». Είναι έτοιμοι να το συζητήσουν αυτό γιατί ξέρουν ότι ούτως ή άλλως μέχρι το 2020 η Ελλάδα θα αγωνίζεται να ξαναβγεί στις αγορές. Γι’ αυτό λέμε, ελέγχουμε τη βιωσιμότητα του χρέους το 2020. Εμείς αυτό συμφωνήσαμε.

Εμείς έχουμε συμφωνήσει και αυτό περιλαμβάνεται στις αποφάσεις της 21ης Φεβρουαρίου, ότι ώσπου να βγει η Ελλάδα στις αγορές, θα υπάρχει κάλυψη από την Ευρωζώνη, θα υπάρχει κάλυψη από τους εταίρους. Άρα, λοιπόν ξέρουμε εμείς τι έχουμε ζητήσει στη διαπραγμάτευση, ξέρουν ότι τους λέγαμε ότι «δεν αντέχει ο κόσμος εισοδηματικές περικοπές, μη φύγετε από τον ιδιωτικό τομέα, μην επιμένετε στα θέματα των συντάξεων, αφήστε να το χειριστούμε εμείς το θέμα του κατώτατου μισθού».

Επέμεναν γιατί έχουν ένα μοντέλο στο μυαλό τους, το οποίο είναι πολιτικό μοντέλο. Όταν λέμε ότι διαπραγματευόμαστε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τι εννοούμε; Το έχω εξηγήσει πολλές φορές αυτό. Θέλουν να μας κάνουν κακό; Θέλουν να βλάψουν την Ελλάδα; Αντιθέτως, θέλουν να την κάνουν ανταγωνιστική, εξαγωγική, ισότιμη. Πώς όμως; Με τη μέθοδό τους, που είναι μια νεοφιλελεύθερη μέθοδος. Με μειώσεις μισθών, που τις θεωρούν ομώνυμες με την  άνοδο της ανταγωνιστικότητας.

Έχουν λοιπόν μια πολύ συγκεκριμένη συντηρητική και νεοφιλελεύθερη προσέγγιση. Εμείς τους μιλάμε στο όνομα μιας άλλης αντίληψης, σοσιαλδημοκρατικής, προοδευτικής...

Β. ΜΟΥΡΤΗΣ: Με συγχωρείτε, αυτή η άλλη αντίληψη διευκολύνεται τώρα να επικρατήσει μετά τη νίκη των σοσιαλιστών στη Γαλλία;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κοιτάξτε, είναι πολύ σημαντικό αυτό γιατί η Γαλλία είναι η δεύτερη χώρα. Χωρίς τη Γαλλία δε διαμορφώνονται συσχετισμοί. Επίσης είναι μια χώρα η οποία έχει διεθνή ρόλο που υπερβαίνει τα όρια της οικονομική της δύναμης, είναι μια ισχυρή στρατιωτική και πολιτική δύναμη. Είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, παίζει ρόλο διεθνή, οικουμενικό και ανεξαρτήτως της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Γερμανία, η οποία είναι πολύ ισχυρή δύναμη οικονομικά, δεν έχει την πολιτική διπλωματική και στρατιωτική παρουσία που έχει η Γαλλία  σε πάρα πολλά θέματα,, για λόγους οι οποίοι εξηγούνται ιστορικά. Άρα έχει πολύ μεγάλη σημασία το τι λέει η Γαλλία. Ή η Ιταλία, που παρά τα προβλήματά της, είναι τρίτη χώρα, μετέχει στο G8. Ο κ. Μόντι με ενημέρωσε διεξοδικά  για το τι είπαν με τον Πρόεδρο Ομπάμα οι 8 ηγέτες  στο Camp David πριν από μερικές εβδομάδες.

Γι’ αυτό είχε έρθει και η Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ να με δει πριν από λίγες μέρες για να μου πει τι ακριβώς συμβαίνει με τα θέματα αυτά.

Άρα, η απάντηση είναι ότι: Ναι, εάν έχεις κυβέρνηση η οποία έχει εθνική γραμμή, ικανή στελέχωση, ξέρει τι να ζητήσει, πώς να το ζητήσει και από ποιον να το ζητήσει, τώρα μπορούμε να πετύχουμε πολλά στη βάση του κεκτημένου μας. Αυτού που έχουμε: Μειωμένο χρέος, μειωμένους τόκους, μειωμένα επιτόκια, εγγυημένες τραπεζικές καταθέσεις. Αυτά δεν τα είχαμε πριν.

Β. ΜΟΥΡΤΗΣ: Θα θέλατε μεγαλύτερες αλλαγές αν ας πούμε σ’ ένα χρόνο και κάτι άλλαζε και ο συσχετισμός στη Γερμανία;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ίσως. Πρέπει να σας πω ότι γενικώς η πολιτική των χωρών είναι σταθερή. Δεν αλλάζει με τις κυβερνήσεις. Αλλά σίγουρα και οι κυβερνήσεις παίζουν το ρόλο τους. Δηλαδή, μη νομίζετε ότι κάθε πολιτική αλλαγή σημαίνει και αλλαγή αντιλήψεων. Αλλά, μπορεί όταν η αλλαγή είναι σημαντική όπως η αλλαγή μεταξύ του Προέδρου Σαρκοζί και του Προέδρου Ολάντ, εκεί να έχεις και μια αλλαγή αντιλήψεων επί του ευρωπαϊκού θέματος.

Και το λέω αυτό γιατί ο Πρόεδρος Ολάντ προεκλογικά στη Γαλλία μίλησε πολύ για το τι θα γίνει στην  Ευρώπη και ούτω καθ' εξής. Με είχατε ρωτήσει  τι θα γίνει αν ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίσει κυβέρνηση. Κοιτάξτε, πώς θα σχηματίσει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ; Θα σχηματίσει κυβέρνηση με ποιον;

Β. ΜΟΥΡΤΗΣ: Με τη ΔΗΜΑΡ ή και με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Φανταστείτε λοιπόν ένα σχήμα όπου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ -αν θέλει, θα δούμε, γιατί βλέπω μεγάλες διαφωνίες οι οποίες ενδεχομένως δημιουργούν θέμα ταυτότητος και για τη ΔΗΜΑΡ και για το ΣΥΡΙΖΑ- και ο κ. Καμμένος με τους βουλευτές του. Και αυτό το σχήμα θα πάει να κυβερνήσει τον τόπο; Και δε θα είναι μέσα οι άλλες πολιτικές δυνάμεις; Δε θα δεσμευθούν;

Ν. ΛΙΟΝΑΚΗΣ: Εσείς δε θα  συμμετείχατε;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δε μας θέλουν. Πρέπει να σας πω δε ότι αυτό οδηγεί σε απόλυτο αδιέξοδο. Αν πάρετε τα σενάρια ένα-ένα, σενάριο με πρώτο κόμμα Νέα Δημοκρατία, σενάριο με πρώτο κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, θα δείτε ότι θα είναι το απόλυτο αδιέξοδο γιατί δε θα υπάρχει  κοινωνικό εσωτερικό μέτωπο και δε θα υπάρχει και εξωτερική αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα.

Άρα, μόνη λύση: Να σπάσουν τα δίπολα, ν’ αλλάξουν οι συσχετισμοί, ισχυρό ΠΑΣΟΚ, διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης. Μιλάμε πριν τις εκλογές. Και δε θέλω να πω ότι  τα κατοχυρώνουμε αυτά και τα λέμε στο συμβολαιογράφο ώστε να έρθουμε στις 18 του μηνός και να πούμε «σας τα λέγαμε». Έστειλα μια επιστολή 6 σελίδων με αναλυτική πρόταση για το πώς θα μπορούσε η χώρα να κυβερνηθεί πάνω στη βάση μιας εθνικής συμφωνίας. Περιμένω μια απάντηση. Και ο λαός πρέπει να ξέρει τι ψηφίζει.

Ν. ΛΙΟΝΑΚΗΣ: Τα δυο κόμματα πάντως, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και ο ΣΥΡΙΖΑ απ’ ό,τι γνωρίζω, έχουν κάνει κάποιες  δηλώσεις που φαίνεται ότι δείχνουν ότι αρνούνται αυτή την πρότασή σας για διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν έχω αυτή την αίσθηση. Δεν ξέρω πώς το εισπράττετε εσείς. Δηλαδή δε θέλουν συνεργασία ευρύτερη; Το έχουν πει στον κόσμο αυτό; Ότι θέλουν να κυβερνήσουν μόνοι τους και οι δυο τους μήπως; Μήπως υπάρχει και αυτό το σχήμα; Δηλαδή ο κ. Τσίπρας με τον κ. Καμμένο να καθοδηγήσουν τη μοίρα της χώρας για τους  επόμενους μήνες, για τα επόμενα χρόνια; Ας το σκεφτεί ο πολίτης αυτό, ας το αξιολογήσει.

Ν. ΛΙΟΝΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε οι πολίτες βλέπω εδώ πέρα ότι ενδιαφέρονται για τη δική σας θέση, για το ποια θα είναι η στάση μετά τις εκλογές και πώς θα συμβάλλετε στη δημιουργία μιας συγκυβέρνησης. Εδώ  ο χρήστης, ο Αλέξανδρος ρωτάει συγκεκριμένα στο facebook αν θεωρείτε το προεκλογικό σας μότο ότι «το ΠΑΣΟΚ αποτελεί δύναμη πολιτικής υπευθυνότητας και σταθερότητας» και ως εκ τούτου αξίζει την ψήφο των πολιτών ώστε να εγγυηθεί την ύπαρξη κυβέρνησης την επομένη των εκλογών,  έχει πείσει τον κόσμο…

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κοιτάξτε, δεν έχει πείσει τον κόσμο.  Στις 6 Μαΐου  έπεισε το 13,2%, δεν ξέρω αν οι άλλοι μας άκουσαν καν γιατί υπήρχε μια διάθεση τιμωρίας του ΠΑΣΟΚ η οποία υπερέβαινε το μέγεθος της ευθύνης του. Φτάσαμε πια στο άλλο άκρο.

Τώρα αυτό λειτουργεί εναντίον της χώρας πιστεύω διότι χρειάζεται μία δύναμη στη θέση του ΠΑΣΟΚ μες στο πολιτικό σύστημα, εδώ  στη μεσαία, στην κεντρική θέση τη στρατηγική η οποία να μπορεί να εγγυηθεί και να επιβάλλει τη συνεργασία.

Λοιπόν, τι σημαίνει υπεύθυνη πολιτική δύναμη; Δύναμη που λέει την αλήθεια. Εμείς λέμε λοιπόν την αλήθεια, ότι αν δεν υπάρχει εθνική συνευθύνη δεν κυβερνιέται ο τόπος. Λέμε την αλήθεια λέγοντας ποια είναι τα σημεία στα οποία μπορεί να αναθεωρηθεί η σύμβαση. Λέμε την αλήθεια για το πώς έγινε η πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης, ώσπου να φτάσουμε στο κεκτημένο που έχουμε περιγράψει, και πώς πρέπει να γίνει η δεύτερη φάση ως συνέχεια της πρώτης και επί τη βάσει αυτών που λέγαμε στην πρώτη. Γιατί εμείς δεν εκπλήσσουμε κανέναν στην Ευρώπη. Εμείς τα είχαμε πει αυτά. Λέγαμε τι είναι το σωστό αλλά έπρεπε να κάνουμε συμβιβασμούς για να προχωρήσει το δάνειο Φανταστείτε να μην είχαμε πάρει αυτά τα πράγματα και να είχε ξεσπάσει η ισπανική κρίση. Θα είχαμε πολύ μεγάλες δυσκολίες να πάρουμε 240 δισ. ευρώ.

Β. ΜΟΥΡΤΗΣ: Όπως το λέτε φαίνεται σα να εννοείτε ότι η Ελλάδα μέσα στην ατυχία της να μπει πρώτη στην κρίση ήταν και λίγο τυχερή γιατί πρώτη μπήκε στο μηχανισμό στήριξης.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Και έχει πάρει τα περισσότερα λεφτά. Κύριε Μούρτη, να σας πω κάτι; Μόνο για τις τράπεζες εμείς παίρνουμε 40 δισ. ευρώ περίπου ενίσχυση. Αυτό είναι το 25% περίπου του ελληνικού ΑΕΠ. Τα 100 δισ. ευρώ που παίρνει η Ισπανία για τις τράπεζές της είναι το 9% του ισπανικού ΑΕΠ. Για να καταλάβετε τη διαφορά…

Εάν επρόκειτο η Ισπανία να πάρει το αντίστοιχο των 240 δισ. ευρώ που παίρνουμε εμείς, επειδή έχει πενταπλάσιο ΑΕΠ από εμάς, θα έπρεπε να πάρει 240x5, δηλαδή θα έπρεπε να πάρει 1,24 τρισ. ευρώ περίπου ενίσχυση. Δεν υπάρχουν αυτά, είναι ασύλληπτα, είναι αδιανόητα ποσά.

Β. ΜΟΥΡΤΗΣ: Χθες και προχθές έγινε μία συζήτηση βασισμένη στο ότι τα 100 δισεκατομμύρια που παίρνει η Ισπανία για τις τράπεζες δεν θα μπουν υπό την εποπτεία της τρόικας.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αυτό το είπαμε. Θα μπούνε και θα παραμπούνε υπό την εποπτεία της τρόικας και επιπλέον ενός ακόμη οργάνου. Της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών.

Β. ΜΟΥΡΤΗΣ: Άρα δεν υπάρχει και θέμα να τεθεί από πλευράς Ελλάδος ζήτημα εξαίρεσης των 50 δισ. ευρώ που παίρνουμε για τις τράπεζες.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Να σας πω κάτι; Αυτό που ζητούσαμε εμείς, να τα δώσει απευθείας στις τράπεζες το EFSF ώστε να μην επιβαρυνθεί το κράτος, το ζητήσαμε εμείς, το ζήτησε και η Ισπανία. Δεν το δίνουνε γιατί τα κράτη θέλουν να έχουν απέναντί τους κράτη. Το EFSF χρηματοδοτείται από κράτη. Σου λέει δεν μπορεί το γερμανικό ή το φιλανδικό κράτος να δανείσει την τράπεζα. Πρέπει να παρεμβάλλεται ένα κράτος.

Δεύτερο: αυτά τα λεφτά για τις τράπεζες τα δίνει η Ευρώπη και σε μας και στην Ισπανία, δεν τα δίνει το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ δεν μετέχει στο πακέτο αυτό. Στην εποπτεία όμως μετέχει. Γιατί μετέχει; Διότι πάντα ήθελε και θέλει η Γερμανία να είναι μέσα στο ΔΝΤ ως μηχανισμός παρακολούθησης λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Γιατί υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Διότι δεν πρόλαβε τα φαινόμενα δημοσιονομικού εκτροχιασμού σε πάρα πολλές χώρες.

Ν. ΛΙΟΝΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, σε μία από τις ομιλίες σας είχατε πει ότι θα πρέπει να υπάρξει μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, αν δεν κάνω λάθος. Αυτή ήταν η φράση που είχατε χρησιμοποιήσει. 

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Για την ακρίβεια υποστήριξης της διαπραγμάτευσης γιατί σε τελική ανάλυση η διαπραγμάτευση γίνεται κάπως μοναχικά. Υπάρχει ο Πρωθυπουργός στο Συμβούλιο Κορυφής μόνος του και ο Υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup μόνος του. Μάλιστα. ο Υπουργός Οικονομικών έχει και έναν συνεργάτη δίπλα του. Ο Πρωθυπουργός δεν έχει ούτε συνεργάτη δίπλα του. Για να καταλάβετε ότι θέλει ετοιμότητα και ικανότητα άμεσης πολιτικής αντίδρασης.

Ν. ΛΙΟΝΑΚΗΣ: Σε περίπτωση που τελικά επικρατήσει η δική σας πρόταση για διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, αυτή η ομάδα υποστήριξης θα μπορούσε να αποτελείται από πρόσωπα από όλα τα κόμματα που στηρίζουν…

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κανονικά βεβαίως.

Ν. ΛΙΟΝΑΚΗΣ: Θα μπορούσατε να συμμετέχετε και εσείς σε αυτό;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Τι εννοείτε; Οι αρχηγοί των κομμάτων φαντάζομαι ότι θα μετέχουν σε μία συζήτηση η οποία θα καθορίζει την εθνική γραμμή. Έτσι δεν είναι; Δεν πρέπει να γίνεται αυτό; Εκτός αν δεν θέλουνε να ακούνε την γνώμη μας, δεν θέλουν την γνώση, την γνώμη, την εμπειρία, τις ιδέες, έχουν καλύτερα πράγματα να πούνε.

Κυριολεκτώ. Αν πιστεύουν ότι δεν έχουν να μάθουν τίποτα, να ακούσουν τίποτα… Εγώ δεν άκουσα πάντως στην προεκλογική περίοδο κάτι το οποίο να είναι καινοτομικό. Ακούω ένα συντηρητικό λόγο. Να μην κάνουμε το ένα, να μην κάνουμε το άλλο.

Εδώ δεν είναι μόνο το θέμα του εισοδήματος των νοικοκυριών, της ανεργίας, όπου ποιος έχει αντίρρηση; Όλοι συμφωνούμε. Εδώ πρέπει να γίνουνε πράγματα που θα κάνουν τη χώρα ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος.

Θα μου πείτε αυτό προέκυψε τα τελευταία δυόμισι χρόνια; Όχι. Αυτό έχει προκύψει από τότε που ιδρύθηκε το νέο ελληνικό κράτος. Από το 1827, για να μην πω από το 1822, γίνεται αυτή η συζήτηση και αυτή η συζήτηση δεν έχει τελειώσει ποτέ. Υπήρχανε περίοδοι όπου επεκράτησε μία αντίληψη την οποία θα μπορούσα να θεωρήσω και τυφλή, η οποία οδήγησε σε μία καταστροφή: στον ατυχή πόλεμο του 1897, μετά στον εθνικό διχασμό, μετά στην Μικρασιατική καταστροφή, μετά στον εμφύλιο, μετά στη δικτατορία. Άρα πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί.

Ν. ΛΙΟΝΑΚΗΣ: Βλέπετε τώρα, κ. Πρόεδρε, κάποια σημάδια κοινωνικού διχασμού που να οδηγήσουν σε κάποιες ανεξέλεγκτες καταστάσεις;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Βλέπω σημάδια βίας, καταρχάς. Υπάρχει διάχυτη ένταση και διάχυτη βία στην κοινωνία. Και πιστεύω ότι αν δεν μιλήσουμε με σωφροσύνη, με εντιμότητα στον κόσμο, εάν λέμε προεκλογικά ψέματα, κατά συνθήκην ψεύδη, παροχολογίες, υποσχέσεις, τεχνητοί παράδεισοι αντιμνημονιακοί, θα οδηγηθούμε σε απόλυτο αδιέξοδο γιατί αυτά είναι τώρα πληρωτέα άμα τη εμφανίσει.

Αυτά δεν θα καθυστερήσουν, έρχονται. Στις 18 Ιουνίου αρχίζει η φάση της πληρωμής. Εξέδωσες επιταγή πολιτική με υπόσχεση; Θα πας να την πληρώσεις.

Ν. ΛΙΟΝΑΚΗΣ: Δεν είναι μία αντίδραση του κόσμου που κατά κάποιο τρόπο θα έπρεπε να περιμένουμε;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η αντίδραση είναι δικαιολογημένη. Αλλά δεν θα έπρεπε και ο κόσμος να σκεφτεί ότι όσες φορές άκουσα ψεύτικες και εύκολες υποσχέσεις ηττήθηκα ως λαός; Δηλαδή, εμείς έχουμε αναλάβει την ευθύνη μας και για τις προεκλογικές υποσχέσεις του 2009. Αλλά ξέρετε οι αρχιτέκτονες των υποσχέσεων του 2009 έχουνε τώρα μετεγκατασταθεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Καλά, δεν λέω για τον κ. Σαμαρά. Ο κ. Σαμαράς δεν έχει καταλάβει τίποτα. Ό,τι έλεγε πριν τις 6 Μαΐου λέει και τώρα, τις ίδιες παροχολογίες, τον ίδιο δεξιό λόγο με ελαφρά ψυχροπολεμική -ας το πούμε έτσι- προσθήκη. Εντάξει, αυτή είναι η κατάσταση.

Το ΠΑΣΟΚ είχε την ευθύνη της διαχείρισης μέχρι το Νοέμβριο οπότε και μπήκε και η Νέα Δημοκρατία. Και έχει τιμωρηθεί εκλογικά. Η ΝΔ η οποία παρέδωσε τη χώρα κατεστραμμένη τον Οκτώβριο του 2009 μπήκε στην υπόθεση της διαχείρισης της κρίσης τον Νοέμβριο του 2011 με το ένα πόδι, ως συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση-αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση, είναι τώρα η δύναμη η οποία θα διαχειριστεί το μέλλον της χώρας.

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να εξηγεί για το παρελθόν και η ΝΔ εκφράζει το μέλλον. Νομίζω ότι έχει γίνει πολύ μεγάλη παρεξήγηση στον τόπο μας.

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος είναι μία δύναμη, η οποία εμφανίζεται ως ριζοσπαστική, είναι συντηρητική γιατί θέλει να παραμείνει ο κρατισμός, ο συντεχνιασμός, οι ΔΕΚΟ της δεκαετίας του ’80 και του ’90 και αυτός δικαιούται να επαγγέλλεται το μέλλον της χώρας. Ωραία, θα τα δούμε όλα αυτά.

Β. ΜΟΥΡΤΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: παρότι εσείς λέτε ότι αναλάβατε την ευθύνη να σωθεί η χώρα, να μείνει στο ευρώ, να μην διακινδυνεύσει. 

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Έμεινε πάντως.

Β. ΜΟΥΡΤΗΣ: Έμεινε. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον παραμένει στο ευρώ.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κοιτάξτε, έφυγα από το Υπουργείο Οικονομικών στις 19 Μαρτίου. Η χώρα ήτανε στο ευρώ. Στο ταμείο του κράτους υπήρχε πρωτογενές πλεόνασμα δυόμισι δισεκατομμυρίων από το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Το χρέος μειώθηκε με τη δική μου υπογραφή 110 δισ. ευρώ, 50 μονάδες του ΑΕΠ. Οι τράπεζες είχαν πάρει τα πρώτα 25 δισ. ευρώ από τα 50 δισ. ευρώ, όχι για τις τσέπες των τραπεζιτών αλλά για τη στήριξη του ιδρώτα, δηλαδή των αποταμιεύσεων του ελληνικού λαού.

Είχαμε μειώσει τους τόκους κάθε χρόνο για το χρέος 7,5 δισ. ευρώ, δηλαδή 3,5 μονάδες του ΑΕΠ, και πληρώνουμε επιτόκιο για τα δικά μας ομόλογα 2% όταν η Ισπανία πλήρωνε 6%. Λοιπόν, τώρα θα ’ρθούν κάποιοι να τα κάνουν καλύτερα απ’ αυτά. Αυτά όμως δεν πρέπει να θιγούνε. Πρέπει να παραμείνουν ως κεκτημένα.

Β. ΜΟΥΡΤΗΣ: Αυτό που ήθελα να σας ρωτήσω είναι το εξής: εσείς κάνατε όλα αυτά που λέτε. Η χώρα είναι σήμερα στο ευρώ. Δεν έχει φύγει από το ευρώ. Ωραία. Παρόλα αυτά όμως…

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Χαίρομαι που το λέτε γιατί υπάρχει και το σόφισμα ότι «ούτως ή άλλως θα βγαίναμε απ’ το ευρώ λόγω δανειακής σύμβασης οπότε τι έχουμε να χάσουμε; Μπορούμε να είμαστε ριψοκίνδυνοι». Υπάρχει και το αντίθετο σόφισμα, ότι «φοβούνται οι Ευρωπαίοι μη τυχόν και φύγουμε από το ευρώ οπότε έχουμε πυρηνικό όπλο και αν πατήσουμε το κουμπί, μπορούμε να τινάξουμε στον αέρα όλη την Ευρώπη».

Β. ΜΟΥΡΤΗΣ: Αυτό που θέλω να σας ρωτήσω είναι το εξής: Παρόλα αυτά ο κόσμος που σήμερα θέλει να παραμείνει η χώρα στο ευρώ δείχνει να στηρίζει περισσότερο τη ΝΔ παρά εσάς. Πώς το εξηγείτε εσείς αυτό;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Εγώ να το εξηγήσω; Εγώ σας είπα προηγουμένως ότι είναι ανεξήγητα. Είναι μία αντίφαση κολοσσιαία, διότι η ΝΔ η οποία ευθύνεται για τη δραματική διαχείριση της περιόδου 2004-2009, κυρίως για την τυφλή διαχείριση της περιόδου 2007-2009 όταν όλοι σε όλο τον κόσμο λέγανε «ήρθε η κρίση, προσέχτε». Και εδώ δεν έγινε κάτι μικρό για να αποφύγουμε το μεγάλο που κάνουμε τώρα, το δύσκολο.

Θα μπορούσαμε εύκολα να έχουμε συμμαζέψει τα πράγματα. Παρέδωσε τη χώρα με έλλειμμα 15,8%, παρέδωσε τη χώρα με χρέος ανεξέλεγκτο, μη χρηματοδοτήσιμο, με έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών 15%! Τώρα έχουμε φτάσει με κόπους και το κατεβάσαμε στο 9%. Η Ισπανία είναι στο 3%. Η Ισπανία έχει έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Για να καταλάβετε τις διαφορές. Το χρέος της είναι 79% όχι 160%.

Λοιπόν και τώρα εμφανίζεται αυτός που έφερε την κρίση να θέλει να δώσει τη λύση. Και βεβαίως αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε μια μετακίνηση βεβαίως από στελέχη, όχι απλούς ανθρώπους -τους απλούς ανθρώπους τους τιμώ, αναγνωρίζω την οργή τους, την αγανάκτησή τους, το δικαίωμα της επιλογής τους. Αλλά τώρα γνωστά, «σεσημασμένα» στελέχη του ΠΑΣΟΚ, εμβληματικά…

Β. ΜΟΥΡΤΗΣ: Ο όρος είναι βαρύς.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όχι αυτά τα λέω πολιτικά. Εννοώ ότι είναι γνωστά, τα οποία είναι τώρα στο επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ και καθοδηγούνε το μέλλον, ας πούμε, λέγοντας με το δικό τους τρόπο το «λεφτά υπάρχουν» εις τη νιοστή δύναμη το 2012, παρά την εμπειρία του 2009. Αυτό παραπάει. Δεν είναι πάρα πολύ;

Β. ΜΟΥΡΤΗΣ: Ασφυκτιάτε ανάμεσα στις συμπληγάδες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ; 

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ε όχι και συμπληγάδες… Λόφοι. Είναι κόμματα σε ποσοστά τα οποία είναι περιορισμένα. Αν υπήρχε περίπτωση να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, να πάρουν τη χώρα να την πάμε στην κατεύθυνση που τους δίνει εντολή ο ελληνικός λαός να δούμε το αποτέλεσμα. Μετά μπορεί να λυπόμασταν πάρα πολύ αλλά αυτό είναι μια ιστορική αξιολόγηση. Δημοκρατικά έχει μια λογική.

Αυτό όμως που συμβαίνει τώρα δεν έχει ούτε δημοκρατική λογική, ούτε ιστορική λογική. Τίποτα δεν έχει. Είναι αδιέξοδο. Είναι μια τεχνητή πόλωση.

Ν. ΛΙΟΝΑΚΗΣ: Παρόλα αυτά, κύριε Πρόεδρε, οι πολίτες θα έλεγα ότι έχουν μία προτίμηση σε αυτά τα δύο κόμματα που αναδείχθηκαν.  

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Σχετική. Αν πιστέψουμε κάποιες δημοσκοπήσεις πριν από 15 μέρες μία σχετική προτίμηση. Ξέρετε στις εκλογές της 6ης Μαΐου η απόσταση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είναι τρεις μονάδες, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ 2 μονάδες, άρα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ 5 μονάδες. Μέσα σε 5 μονάδες βρίσκονται τα τρία κόμματα. Από πού ως πού υπάρχει δίπολο;

Ν. ΛΙΟΝΑΚΗΣ: Τουλάχιστον έτσι καταγραφόταν στις δημοσκοπήσεις έως ότου μπορέσανε να αξιολογηθούν.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ναι αλλά ξέρετε, καταγραφόταν στις δημοσκοπήσεις…

Ν. ΛΙΟΝΑΚΗΣ: Όλη η συζήτηση έτσι γίνεται, κ. Βενιζέλο.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Στις δημοσκοπήσεις δεν είχε κανείς την αίσθηση του αποτελέσματος της 6ης Μαΐου. Υπήρχε καμιά δημοσκόπηση η οποία κατέγραψε τις οροφές και τις δυναμικές της 6ης Μαΐου; Θα έλεγε κανείς ότι θα κινηθούν τα κόμματα κάτω από το 20 όλα και ότι θα ανέβει τόσο πολύ ο ΣΥΡΙΖΑ; Το έλεγε καμιά δημοσκόπηση αυτό;

Εγώ δεν είδα να έχει εμπεδωθεί αυτό ως εντύπωση πριν τις 6 Μαΐου. Μην βιάζεστε λοιπόν για το αποτέλεσμα. Έχουμε ακόμη τέσσερις μέρες οι οποίες είναι κρίσιμες και νομίζω ότι εκ των πραγμάτων στη συζήτηση κυριαρχεί η πρότασή μας τώρα για τη διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης.

Και αν δεν υπάρχει ΠΑΣΟΚ το οποίο να μπορεί με ισχύ και κύρος να οδηγήσει σε αυτό, η χώρα οδηγείται σε αδιέξοδο. Δεν το λέω απειλητικά, οι πολίτες κάνουν τις επιλογές τους. Δεν θέλουν να μας ακούσουν; Σεβαστό. Δεν θέλουν να μας ψηφίσουν; Σεβαστό. Αλλά αυτή είναι η κατάσταση.

Ν. ΛΙΟΝΑΚΗΣ: Αυτό μας δίνει μια πολύ καλή πάσα για να προχωρήσουμε σε ένα επόμενο ερώτημα. Από το facebook έρχεται κι αυτό. Εάν εκτιμάτε εσείς με αυτά που αναφέρατε ήδη ότι το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ θα είναι ενισχυμένο, σε σχέση με τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Πρέπει. Τι να εκτιμήσω; Πρέπει. Εμείς αγωνιζόμαστε για το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό.

Ν. ΛΙΟΝΑΚΗΣ: Τα μηνύματα που λαμβάνετε στις περιοδείες σας ενδεχομένως;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κοιτάξτε, ένα αποδυναμωμένο ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να παίξει το ρόλο να  βοηθήσει τη χώρα προς την κατεύθυνση αυτή που λέμε, του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης, της αναθεώρησης της σύμβασης και της δημιουργίας του σχήματος εθνικής συνευθύνης. Εάν μπορούν χωρίς το ΠΑΣΟΚ, ας το κάνουν μόνοι τους. Ας το κάνουν! Αφού λοιπόν πάνε τόσο καλά η ΝΔ με το ΣΥΡΙΖΑ, ας το κάνουν οι δυο τους. Το κάνουν; Ας το κάνουν. Να πουν στον κόσμο όμως τι ακριβώς θα κάνουν.

Β. ΜΟΥΡΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε την Κυριακή στην «Αυγή» δημοσιεύτηκε μια συνέντευξη του κ. Τσίπρα, όπου ο  κ. Τσίπρας εκεί λέει για την επαναδιαπραγμάτευση των δυσμενών όρων …

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όχι αυτά τα λέω εγώ, επαναδιαπραγμάτευση δυσμενών όρων.

Β. ΜΟΥΡΤΗΣ: Τα είπατε, εσείς τα έχετε πει.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ο κ. Τσίπρας μιλάει για ακύρωση των όρων του Μνημονίου και για μονομερή καταγγελία.

Β. ΜΟΥΡΤΗΣ: Εγώ αναφέρθηκα σε μια συγκεκριμένη συνέντευξη όμως του κ. Τσίπρα.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Υπάρχουν πολίτες που δεν τον πιστεύουν, λένε «έτσι τα λένε αυτά δεν τα εννοούν γιατί είναι πολύ δύσκολα και επικίνδυνα και δεν θα τα κάνουν», αλλά υπάρχουν άλλοι οι οποίοι το πιστεύουν και επειδή το πιστεύουν ψηφίζουν και άρα υπάρχει το σπέρμα του διχασμού και της αντίφασης εξ αρχής.

Β. ΜΟΥΡΤΗΣ: Εν πάση περιπτώσει εγώ είδα ότι ο κ. Τσίπρας στην «Αυγή» λέει ότι η καλύτερη στρατηγική είναι να επαναδιαπραγματευτούμε τους δυσμενείς όρους της δανειακής σύμβασης.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Πείτε μου ακριβώς τι λέει.

Β. ΜΟΥΡΤΗΣ: Δεν έχω μπροστά μου την «Αυγή» τώρα …

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Έχει σημασία. Η ακριβολογία έχει μεγάλη σημασία πια. Διότι μας έχουν λίγο ζαλίσει. Κύριε Μούρτη πρέπει να σας πω ότι έχουμε ακούσει τόσες εκδοχές, έχουμε ακούσει τόσες προτάσεις: αναγκαστικό δάνειο, κατάσχεση καταθέσεων, καταγγελία, επαναγορά του ΟΤΕ, έξοδος από το ΝΑΤΟ …

Β. ΜΟΥΡΤΗΣ: Δεν έχει σημασία όμως τι λέει ο επικεφαλής του σχήματος;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ναι. Ό,τι είπε στην παρουσίαση που έκανε στην Αθηναΐδα, στην επίσημη παρουσίαση του προγράμματος που έκανε στην Αθηναΐδα. Εκεί λοιπόν τάχτηκαν υπέρ της μονομερούς καταγγελίας.

Β. ΜΟΥΡΤΗΣ: Εν πάση περιπτώσει εγώ βλέπω ότι ίσως και με κάποιες παραλλαγές ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, εσείς, η ΔΗΜΑΡ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μιλάτε… Όχι συγνώμη οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν το λένε ακριβώς...

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αυτοί θα συμμαχήσουν με τον κ. Τσίπρα στη βάση της μονομερούς καταγγελίας. Έτσι δεν είναι;

Β. ΜΟΥΡΤΗΣ: Εν πάση περιπτώσει είστε τουλάχιστον τρία κόμματα …

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Εγώ θα ήθελα να είμαστε πέντε, εκεί που απηύθυνα την επιστολή.

Β. ΜΟΥΡΤΗΣ: Είδα και που αποστείλατε την επιστολή σας.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ναι με συγχωρείτε, αλλά στη βάση που λέω. Εγώ μιλώ για αναθεώρηση, δεν μιλάω για μονομερή καταγγελία.

Β. ΜΟΥΡΤΗΣ: Εντάξει το λέτε αναθεώρηση εσείς, ο κ. Κουβέλης το λέει απαγκίστρωση …

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Με συγχωρείτε, εγώ το λέω αναθεώρηση επειδή η σύμβαση το λέει αναθεώρηση και επειδή πρέπει να συνεννοηθούμε με σοβαρότητα και με αυτούς που μας δίνουν τα λεφτά. Και επειδή η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής θέλει παραπάνω λεφτά, επίσης. Γιατί όσο παρατείνεται ο χρόνος δημοσιονομικής προσαρμογής παρατείνεται η περίοδος που θα έχουμε ελλείμματα. Και πρέπει να μας πληρώσει κάποιος με δάνειο τα ελλείμματα για να μην αναγκαστεί μια Κυβέρνηση, στο όνομα της λεβεντιάς της, να βρει τα χρήματα αυτά κόβοντας μισθούς και συντάξεις. Θα ήταν πολύ κακό στο όνομα μιας λεβέντικης συμπεριφοράς να την πληρώσει ο συνταξιούχος και ο μισθωτός.

Β. ΜΟΥΡΤΗΣ: Ωραία, άλλο θέλω να πω εγώ. Επειδή είστε τουλάχιστον τρία κόμματα τα οποία συμφωνείτε με την επαναδιαπραγμάτευση, αναθεώρηση -εν πάση περιπτώσει τον όρο θα τον βρούμε, θα τον βρείτε…

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κάνετε μια καλόπιστη ερμηνεία των θέσεων των άλλων.

Β. ΜΟΥΡΤΗΣ: Δεν μπορώ να κάνω κακόπιστη.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Εντάξει, μακάρι σας λέω εγώ. Γι' αυτό έστειλα την επιστολή. Έστειλα την επιστολή για να γίνει αυτό που λέτε. Αλλά δεν απαντούν οι Αρχηγοί των Κομμάτων προεκλογικά, ώστε να κρίνει ο ελληνικός λαός.

Β. ΜΟΥΡΤΗΣ: Ωραία. Άρα, βλέπετε αδιέξοδο στο σχηματισμό της Κυβέρνησης την επόμενη μέρα.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Βλέπω αδιέξοδο εάν δεν σπάσει αυτή η κατάσταση. Ο πολίτης έχει το κλειδί στα χέρια του. Και σας λέω και τη μέθοδο. Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ είναι ένας μοχλός. Είναι θέμα επιλογής. Έχουμε πει τα πράγματα, τα έχουμε παρουσιάσει πολύ καθαρά. Τι να κάνουμε άλλο; Έτσι λειτουργεί η δημοκρατία.

Ν. ΛΙΟΝΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε έτσι λειτουργεί η δημοκρατία. Εσείς έχετε πει όμως ότι οι πολίτες δεν σας ακούν.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Το ότι δεν μας ακούν οι πολίτες είναι παθογένεια της δημοκρατίας. Διότι οι πολίτες θα έπρεπε να ακούν.

Ν. ΛΙΟΝΑΚΗΣ: Μπορεί να ακούν κάποιους άλλους. Ίσως είναι μια όψη της δημοκρατίας.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Με συγχωρείτε θα έπρεπε να προτιμούν κάποιους άλλους αν θέλουν.  Είναι άλλο «προτιμώ κάποιον» και άλλο «ακούω ή δεν ακούω κάποιον».

Ν. ΛΙΟΝΑΚΗΣ: Εσείς εννοείτε ότι συνειδητά δεν σας ακούν δηλαδή;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όχι συνειδητά. Τι συνειδητά; Έχουν κουραστεί, έχουν απηυδήσει, δεν θέλουν να σκέφτονται γύρω από μια συγκεκριμένη γραμμή την οποία λέμε και κυρίως πιστεύω –το έχω πει αυτό, είναι ένα φαινόμενο το οποίο εξηγείται- δεν θέλουν να ακούν την αλήθεια, δεν θέλουν να ακούν πράγματα τα οποία είναι κάπως δύσκολα και πολύπλοκα. Σου λέει «εντάξει αν μπορώ να πετύχω κάτι από όλο αυτό, ας το πετύχω ακόμη κι αν παίξω με τη φωτιά, λίγο ή πολύ». Διότι πυρηνικό όπλο δεν υπάρχει, σπίρτα για να βάλουμε φωτιά, υπάρχουν. Είναι προϊόν το οποίο πωλείται εύκολα.

Ξέρετε, ήταν προϊόν του ελληνικού μονοπωλίου. Ήταν προϊόν του ελληνικού μονοπωλίου τα σπίρτα, διότι είχε επιβληθεί από το διεθνή οικονομικό έλεγχο, μετά την καταστροφή του πολέμου του 1897. Μετά το «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» του Χαρίλαου Τρικούπη. Αντιλαμβάνεστε πόσο διδακτική είναι η Ιστορία.

Ν. ΛΙΟΝΑΚΗΣ: Στο εγχείρημα για την αναγέννηση του Κόμματος που έχετε προαναγγείλει και είπατε ότι θα ξεκινήσετε άμεσα, έχετε ξεκινήσει ήδη, αλλά με περισσότερη ένταση από το βράδυ των εκλογών.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Λογικό δεν είναι; Τώρα έχουμε να δώσουμε τη μάχη των εκλογών. Δώσαμε δυο αλλεπάλληλες μάχες μέσα στους τρεις μήνες που είμαι Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Και πρέπει να εκτελέσω και την εντολή που έχω λάβει από τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ από τη βάση του ΠΑΣΟΚ. Διότι εξελέγην στις 18 Μαρτίου με μια πολύ σαφή και ρητή εντολή: Να γίνει αλλαγή στο ΠΑΣΟΚ, δηλαδή ανασύσταση της Παράταξης.

Ν. ΛΙΟΝΑΚΗΣ: Μιλάτε για οργανωτική ανασύσταση;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Τα πάντα. Χρειάζεται μια συζήτηση για τη σύγχρονη ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ, που θα είναι βεβαίως πάντα ένα πατριωτικό, λαϊκό, σοσιαλιστικό Κίνημα. Αλλά πρέπει να πούμε τι σημαίνουν οι όροι αυτοί σήμερα. Τι σημαίνει να δηλώνεις Ευρωπαίος δημοκράτης και σοσιαλιστής σήμερα.

Αυτό είναι ένα πρόβλημα που δεν έχει μόνο το ΠΑΣΟΚ. Το έχουν όλα τα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά Κόμματα, όλα τα Κόμματα θα έλεγα. Αλλά εμείς έχουμε την υποχρέωση να αποσαφηνίσουμε την ταυτότητά μας, να την καταστήσουμε επίκαιρη. Διότι υπάρχει ένα πρόβλημα επικαιροποίησης των αρχών και των αξιών μας, οι οποίες είναι πάντα παρούσες αλλά πρέπει να γίνουν ξανά ζωντανές και να τονιστούν τα χρώματά τους. Και βεβαίως πρέπει να συσπειρωθεί ο κόσμος σε μια βάση η οποία να είναι απλή και αυθεντική. Αυτό το νόημα έχει η αυτοοργάνωση.

Ν. ΛΙΟΝΑΚΗΣ: Άρα πρώτος στόχος σε αυτό το εγχείρημα είναι να έρθετε ξανά σε επαφή με την κοινωνία, με τη βάση;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Συγνώμη με τη βάση ήρθαμε σε επαφή και στις 18 Μαρτίου που κινητοποιήθηκαν 240.000 άνθρωποι μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Ήταν πολύ πιο δύσκολες οι συνθήκες από ότι είναι σήμερα, σας θυμίζω. Ήρθαμε σε επαφή. Σπάσαμε ένα νόμο σιωπής που υπήρχε και αποκλεισμού του ΠΑΣΟΚ. Κανείς δεν πίστευε ότι θα έχουμε τέτοια συμμετοχή και αυτό κάτι σημαίνει.

Β. ΜΟΥΡΤΗΣ: Είπατε νωρίτερα κ. Πρόεδρε ότι ο κόσμος έχει κουραστεί, δεν ακούει γενικώς. Πιστεύετε ότι με αυτό που αναγγείλατε ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που θα αναλάβουν την ηγεσία του Κινήματος -μετά από εσάς φαντάζομαι- θα πρέπει να στοιχεία 30 ετών, δηλαδή εμφανίζοντας τριαντάρηδες μπορείτε να λύσετε ένα πρόβλημα;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Εξήγησα ότι όταν λέμε τριαντάρηδες εννοούμε ότι πρέπει να μπουν νέοι άνθρωποι μέσα. Πρέπει να γίνει καλύτερη αναλογία των γενεών. Βεβαίως όλες οι γενεές πρέπει να είναι παρούσες. Αλλά ένα Κόμμα που δεν έχει ανανέωση, που δεν έχει νέους ανθρώπους, που δεν αναδεικνύει νέα στελέχη, έχει πρόβλημα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε νέο στέλεχος ή κάθε νέο πολιτικό πρόσωπο είναι αυτομάτως καλό και κατάλληλο. Διότι εδώ στην προηγούμενη θνησιγενή Βουλή της 6ης Μαΐου μπήκαν διάφοροι άνθρωποι από τη Χρυσή Αυγή, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τους έχει δει κανείς; Τους έχει μετρήσει; Τους έχει αξιολογήσει ως προσωπικότητες; Ως διαδρομή προσωπική και πολιτική; Ως ικανότητα συμβολής στη διαχείριση των αναγκών του έθνους; Και ο κ. Κασιδιάρης ήταν βουλευτής στη Βουλή της 6ης Μαΐου των δύο ημερών. Είναι κι αυτό ένα στιλ πολιτικό, μπορεί κάποιοι να το προτιμούν. Αλλά, εδώ πρέπει να αξιολογήσουμε τις ανάγκες της χώρας σε τελευταία ανάλυση. Όποιος μπορεί.

Β. ΜΟΥΡΤΗΣ: Τώρα παρεμπιπτόντως μιας και αναφέρατε τον κ. Κασιδιάρη, θεωρείτε ότι η εκδήλωση βίας από την πλευρά του στο τηλεοπτικό στούντιο είχε επωαστεί στις διαδηλώσεις τις αντι-συγκεντρώσεις στους προπηλακισμούς των πολιτικών, στα γιαουρτώματα και σε όλα αυτά;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Τώρα αυτό είναι μια διπλή ερώτηση. Το τι κάνει η συγκεκριμένη οργάνωση, η Χρυσή Αυγή, το βλέπετε, το ξέρετε. Αυτό οφείλεται στην απουσία του κράτους σε πολύ μεγάλο βαθμό και στην έλλειψη αίσθησης νομιμότητας που υπάρχει στη χώρα μας.

Β. ΜΟΥΡΤΗΣ: Λόγω της ακυβερνησίας;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όχι. Πολύ παλαιότερα. Το άλλο ζήτημα  που θέτετε είναι εάν κι άλλες πολιτικές δυνάμεις ενεθάρρυναν ακραίες πολιτικές συμπεριφορές προπηλακισμούς, συμβολική βία, αντισυγκεντρώσεις, γιουχαΐσματα. Και τώρα αυτή η διάχυτη βία στρέφεται κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος. Ναι, υπάρχουν κι άλλα κόμματα που το έκαναν αυτό και κόμματα τα οποία εμφανίζονται ως αριστερά, ως ριζοσπαστικά. Βεβαίως, το έκαναν και το κάνουν, πρέπει να σας πω.

Ν. ΛΙΟΝΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε αυτή η συμπεριφορά από τον εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής που υπήρξε βουλευτής, βέβαια για λίγο, αλλά τώρα δεν έχει τη βουλευτική ασυλία μας οδηγεί σε ένα άλλο ερώτημα που θέτουν εδώ οι φίλοι από το διαδίκτυο: εάν θα πρέπει να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών, να μην υπάρχει αυτή η ασυλία.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Είναι άλλο το θέμα της ασυλίας των βουλευτών κι άλλο το θέμα του νόμου περί ευθύνης Υπουργών. Εμείς έχουμε πει ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ παραιτούνται από την ασυλία τους εκ προοιμίου, με εξαίρεση τα αμιγώς πολιτικά θέματα. Μπορεί ο κ. Κασιδιάρης να σου πει ότι «αυτό είναι ένα αμιγώς πολιτικό θέμα, δέχτηκα μια πολιτική επίθεση και αντέδρασα πολιτικά».

Σημειωτέον, ότι στο διάστημα των εκλογών υπάρχει κέλυφος ασυλίας για ορισμένα θέματα στη μεταβατική περίοδο. Εμείς έχουμε λοιπόν τοποθετηθεί ανοιχτά υπέρ της παραίτησης από την ασυλία.

Ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών επίσης έχει αποδειχθεί ότι  σε πολύ μεγάλο βαθμό ήταν θύμα μιας παρεξήγησης. Γιατί στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου και σε άλλες υποθέσεις βλέπουμε ότι δεν υπάρχει καμία παραγραφή, όταν υπάρχουν δωροδοκίες, ξεπλύματα, όταν υπάρχουν εγκληματικές πράξεις, οι οποίες συνδέονται με τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Η λεγόμενη πολιτική παραγραφή, λόγω διάλυσης της Βουλής είναι κάτι, το οποίο αφορά πολιτικές πράξεις όχι δωροδοκίες και ξεπλύματα.

Β. ΜΟΥΡΤΗΣ: Η ευθύνη πάντως για το νόμο περί ευθύνης Υπουργών έτσι όπως έχει ερμηνευτεί, σας έχει αποδοθεί προσωπικά.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Καλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία για αγρίους! Διότι ο νόμος αυτός, το Σύνταγμα δηλαδή ισχύει από το 1844 το ίδιο. Εμείς το κάναμε πολύ αυστηρότερο. Με ομοφωνία των Κομμάτων, το δε νόμο περί ευθύνης Υπουργών τον οποίο καταγγέλλουν, που τον εισηγήθηκε ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης ο κ. Πετσάλνικος τον ψήφισαν όλα τα Κόμματα και το ΚΚΕ, και ο ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ με εκπρόσωπο τον κ. Κουβέλη. Να λέμε και την αλήθεια και να βγουν κι αυτοί που ψήφισαν, να πουν ότι το ψήφισαν, όχι να αφήνουν να καλλιεργείται ένα ψέμα.

Β. ΜΟΥΡΤΗΣ: Επειδή φτάνουμε στο τέλος της συνέντευξής μας θα ήθελα να επανέλθουμε λίγο στα πρώτα θέματά μας τα ευρωπαϊκά. Γράφουν σήμερα οι εφημερίδες ότι στις Βρυξέλλες έχει σημάνει πορτοκαλί συναγερμός για το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Πόσο πιθανό το θεωρείτε αυτό και αν συμμερίζεστε αυτές τις προσεγγίσεις.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Εμείς πρέπει να κάνουμε πολλά πράγματα για να διαψεύσουμε στην πράξη, εμπράκτως, αυτά τα σενάρια. Και αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να σκεφτούμε ψύχραιμα και να ψηφίσουμε μετά λόγου γνώσεως και με μια ιστορική διορατικότητα.

Διότι εδώ θα κριθούν τα πράγματα, από τις συμπεριφορές μέσα στην Ελλάδα. Οι καταθέτες οι οποίοι παίρνουν ή αφήνουν τις καταθέσεις τους στην τράπεζα, είναι Έλληνες πολίτες. Δηλαδή, δεν μπορεί να έχετε συμπεριφορά που λέει «ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ ως πολίτης, αλλά ως καταθέτης παίρνω τις καταθέσεις μου μη τυχόν και γίνει κάτι». Το έχω ακούσει και αυτό!

Και δεν μιλάμε τώρα για μεγαλοκαταθέτες, μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι έχουν τον ιδρώτα τους και την αποταμίευσή τους μέσα στις τράπεζες. Και δεν βγαίνουν τα λεφτά αυτά στο εξωτερικό -βγαίνουν και στο εξωτερικό- και δεν πάνε στην Ελβετία. Πάνε κυρίως στην Αγγλία, πρέπει να σας πω. Αλλά τα άλλα πάνε σε σπίτια, σε σεντούκια, σε στρώματα δηλαδή δεν αποδίδουν ούτε τόκο, ούτε επενδύονται στην πραγματική οικονομία να δώσουν ανάπτυξη για απασχόληση.

Β. ΜΟΥΡΤΗΣ: Σε μια από τις  τελευταίες συνεντεύξεις σας είπατε ότι υπάρχουν κάποιοι,  οι οποίοι χρηματοδοτούν την πολιτική αστάθεια και το κόμμα της δραχμής.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Επενδύουν και επενδύοντας χρηματοδοτούν κιόλας.

Β. ΜΟΥΡΤΗΣ: Θα μας πείτε ποιοι είναι αυτοί;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όχι. Θα τους καταλάβετε εσείς. Να κάνετε μια μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα του ΑΠΕ  και να δείτε. Δεν τον βλέπετε αυτόν μπροστά σας; Δε βλέπετε ότι υπάρχει μια στήριξη του πολιτικού αδιεξόδου;

Β. ΜΟΥΡΤΗΣ: Ότι υπάρχει πολιτικό αδιέξοδο το διαπιστώνουμε.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν το βλέπετε να ενισχύεται καθόλου αυτό;

Β. ΜΟΥΡΤΗΣ: Δε μπορούμε τώρα εμείς να κάνουμε τέτοιες δηλώσεις..

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δε σας είπα να κάνετε, σας είπα να το ερευνήσετε. Πολιτικά το βλέπω και οφείλω να το πω. Όπως είπα ότι συγκεκριμένοι επιχειρηματικοί κύκλοι εφάπτονται με την τρόικα ανεπισήμως πίσω από τις πλάτες της ελληνικής κυβέρνησης και ασκούσαν πιέσεις για τα εργασιακά.

Ν. ΛΙΟΝΑΚΗΣ: Να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Εγώ ευχαριστώ τους θεατές σας που είχαν την καλοσύνη να στείλουν ερωτήσεις. Απαντήσαμε δειγματοληπτικά βεβαίως. Ευχαριστώ και εσάς.

Β. ΜΟΥΡΤΗΣ: Θέλουμε ν’ ανανεώσουμε το ραντεβού μαζί σας και για μετά τις εκλογές.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Πρώτα ο Θεός. Να είστε καλά.

Β. ΜΟΥΡΤΗΣ: Να μας μιλήσετε περισσότερο για το κόμμα και πώς το βλέπετε.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Βεβαίως. Αν υπάρχει ενδιαφέρον του ΑΠΕ και των συνδρομητών, ευχαρίστως.

Β. ΜΟΥΡΤΗΣ: Το ΑΠΕ βεβαίως, για όλα τα κρίσιμα θέματα έχει ενδιαφέρον.  Ευχαριστούμε πολύ κ. Πρόεδρε.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ:  Γεια σας, καλή συνέχεια.

 

2012-06-12. AMNA webtv interview from Evangelos Venizelos on Vimeo.

Tags: Συνεντεύξεις 2012