Τρίτη, 12 Ιουνίου 2012

 

του Θεόδωρου Ανδρεάδη-Συγγελλάκη

«Την παρούσα στιγμή, όποιος έρθει πρώτος στις εκλογές, είτε η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε εμείς, η σοβαρότητα της κατάστασης επιβάλλει το σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνευθύνης».

Ο νέος ηγέτης του ελληνικού σοσιαλιστικού κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος, στην αποκλειστική συνέντευξή του στην L’Unità, λίγες μέρες πριν την νέα εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου, δεν αρνείται ότι η διαφορά μεταξύ των τριών μεγάλων κομμάτων κυμάνθηκε μόλις στο 5%, κατά τις εκλογές της 6ηςΜαΐου. Ωστόσο, θεωρεί ότι καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την κατάσταση στην Ελλάδα έχοντας ισχυρή αντιπολίτευση.

Τι πιστεύετε πως θα συμβεί την επόμενη μέρα των εκλογών και ποιος θα είναι ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Μετά τις εκλογές είναι απολύτως απαραίτητο να σχηματιστεί μια κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας και εθνικής συνευθύνης. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα κατορθώσουμε να χειριστούμε την κρίση και να δώσουμε το αίσθημα αισιοδιοξίας και σταθερότητας στον ελληνικό λαό. Αυτήν τη στιγμή, δεν έχουμε την πολυτέλεια μιας κυβέρνησης που θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια ισχυρή και ευρεία αντιπολίτευση. Επίσης, σε διεθνές επίπεδο πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να συμμετέχουμε σε μια διαπραγμάτευση και να αναλάβουμε τις δεσμεύσεις έχοντας μια βάση καθώς και μεσοπρόθεσμους στόχους. Επομένως, θα ζητηθεί η δέσμευση από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων. Γι`αυτόν το λόγο επιμένω στην αναγκαιότητα μιας κυβέρνησης συνευθύνης, όπως υπογραμμίζω και στην επιστολή που απέστειλα στους ηγέτες των άλλων κομμάτων που ορίζονται ως φιλοευρωπαϊκά.

Σε εκλογικό σποτ του ΠΑΣΟΚ δηλώνετε ότι ζητήσατε συγγνώμη από τους Έλληνες θεωρώντας την ως «πράξη ουσίας και όχι τυπική». Τι εννοείτε ακριβώς;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Η μεγαλύτερη ευθύνη του ελληνικού πολιτικού συστήματος  σχετίζεται με την έλλειψη πληροφόρησης του ελληνικού λαού, κατά ενδελεχή και ειλικρινή τρόπο, επί της πραγματικής κατάστασης της οικονομίας. Ή με άλλα λόγια, πρόκειται για μια αίσθηση απερισκεψίας και αμεριμνησίας  για όλα όσα έχουν συμβεί από το 1974-, μετά την πτώση της χούντας των συνταγματαρχών- και έπειτα, ιδιαιτέρως από τη στιγμή της εισόδου μας στην ευρωζώνη. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλες ή οι σοβαρότερες ευθύνες προσάπτονται στο ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για ευθύνες που απλώνονται σε όλην την πολιτική πραγματικότητα. Όμως, εμείς, οι σοσιαλιστές, έπρεπε να χειριστούμε μόνοι μας την πιο οξεία  φάση της κρίσης και πληρώσαμε κατά συνέπεια, υψηλότατο κόστος. Με αυτήν την παρέμβαση αυτοκριτικής θέλησα να προκαλέσω μια συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να προχωρήσουμε εφεξής. Δεν είναι εύκολο, διότι ακόμα και σήμερα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος δεν θέλει να ακούσει αυτές τις σκληρές αλήθειες και δεν επιθυμεί να αλλάξει κάτι.

Στις 18 Ιουνίου, η Ελλάδα θα οδεύσει προς τη δραχμή ή θα παραμείνει στο ευρώ;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Η απάντηση της κοινής γνώμης  είναι πολύ σαφής και εμπεριέχει μια ενδιαφέρουσα αντίφαση: το 85% των Ελλήνων επιθυμεί την παραμονή στο ευρώ θεωρώντας την ως προφανή, πέραν κάθε αμφισβήτησης. Από την άλλην πλευρά, μια εξίσου ευρεία πλειοψηφία δεν επιθυμεί τη συνέχιση της εφαρμογής των σκληρών μέτρων τα οποία προκαλούν αύξηση της ανεργίας και ύφεση. Πρόκειται για μέτρα που πλήττουν τα εισοδήματα των πολιτών. Εμείς δεν τα αποδεχθήκαμε ποτέ με παθητικό τρόπο.  Προσπαθήσαμε να πείσουμε τους εταίρους μας ώστε η επίτευξη των στόχων της οικονομικής εξυγίανσης να γίνει σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα: όχι σε δύο χρόνια, όπως ειπώθηκε στην αρχή, ούτε σε 4.5 έτη όπως λέγεται τώρα, αλλά έχοντας  στη διάθεσή μας  τουλάχιστον άλλη μια τριετία. Διαφορετικά, ζητείται από έναν λαό να πραγματοποιήσει, μεγάλες δομικές αλλαγές, να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα, να καταπολεμήσει τη μαύρη οικονομία και τη φοροδιαφυγή και, ταυτόχρονα, να  αυξήσει τα φορολογικά έσοδα και να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες. Όλα αυτά επιφέρουν μια μείωση των εισοδημάτων, τόσο εξαιτίας της αύξησης των φόρων, όσο και της περικοπής των μισθών και συντάξεων του δημοσίου τομέα. Υπάρχει ο κίνδυνος ενός φαύλου κύκλου, διότι, η κλασική νεοφιλελεύθερη ευρωπαϊκή  σκέψη απαιτεί και τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Όμως, με αυτόν τον τρόπο, μειώνεται ακαριαία η συνολική εσωτερική ζήτηση. Πρέπει να προσπαθήσουμε να διαρήξουμε αυτόν το φαύλο κύκλο.

Τι εννοείτε;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Έχουμε προβεί σε συμβιβασμούς για να διασφαλίσουμε το νέο δάνειο και να φθάσουμε στη μείωση της αξίας των κρατικών τίτλων. Τώρα, στη βάση αυτής της δεδομένης πραγματικότητας, θα θέσουμε όλα τα ζητήματα, επί των οποίων είχαμε ήδη αναφερθεί, ήδη κατά την πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης.

Ποια είναι η άποψή σας για τη νίκη του Hollande;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Είναι σημαντική αλλαγή.  Πρόκειται  για αλλαγή των θέσεων της δεύτερης οικονομικά ισχυρότερης χώρας στην Ευρώπη. Θα μπορούσε να δράσει ως καταλύτης για να τεθούν επί τάπητος νέες όψεις του ζητήματος. Η παράμετρος της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής, κατά ρητορικό τρόπο, υπήρχε ανέκαθεν, αλλά πρέπει να εφαρμόζεται τόσο πρακτικά όσο και πολιτικά. Κατά την πρόσφατη  συνάντησή μου με τον πρόεδρο Hollande στο Παρίσι αναφερθήκαμε σε αυτά τα θέματα.

Ελπίζετε σε μια σταδιακή αλλαγή των θέσεων της AngelaMerkel;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Η πολιτική οπτική της ευρωζώνης θα πρέπει να είναι πολύ πιο μακρόπνοη και να βασίζεται  σε μια σκέψη καθοδηγούμενη από μια στρατηγική και πολιτική λογική. Όσον αφορά στη Γερμανία, θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσει όλα τα μεγάλα οφέλη που της προσφέρει το ευρώ και η ευρωζώνη. Επιπλέον, (να συνειδητοποιήσει) την ανάγκη διατήρησης της  ευρωζώνης, όχι σε κατάσταση κρίσης και γενικής ύφεσης, αλλά  δυναμικής  της οικονομίας, με πραγματικά χαρακτηριστικά κοινωνικής συνοχής, γεγονός που αντιπροσωπεύει, άλλωστε, ένα στοιχείο ιδίας ανταγωνιστικότητας. Δεν χρειάζεται μια γραμμική και μονοδιάστατη προσέγγιση. Έχουμε ανάγκη από μια πολιτική, ιστορική και κοινωνική προσέγγιση για να ωφελήσουμε και την οικονομία.

Χθες συναντήσατε τον πρωθυπουργό MarioMonti  και τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος (Pd-PartitoDemocratico) PierLuigiBersani. Μετά τις εκλογές, η Ιταλία θα αποτελέσει μια από τις πρώτες χώρες με την οποία θα συζητηθεί και θα αποφασισθεί ό,τι πρέπει να γίνει;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Δεν είναι η πρώτη μου συνάντηση και με τους δύο. Μπορώ να πω ότι η ιταλική κυβέρνηση διαδραματίζει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο, είναι η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της ζώνης του ευρώ και μέλος των G8. Επιπλέον, υπάρχουν ίσως συγκλίνοντα συμφέροντα των χωρών της νοτίου Ευρώπης.

Tags: Συνεντεύξεις 2012

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος - Μαθήματα εμβάθυνσης στο Συνταγματικό Δίκαιο, Εκδόσεις Σάκκουλα, 2022



Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375