Αθήνα, 24 Ιουνίου 2012

Δήλωση Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής»

left-red-arrowΤο κρίσιμο ζήτημα των επόμενων εβδομάδων είναι η συζήτηση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης, κυρίως για την παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Μόνο μετά από αυτό θα έχει αποσαφηνιστεί το μακροοικονομικό και δημοσιονομικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο μπορεί να κινηθεί η χώρα και άρα η νέα κυβέρνηση.

Το ΠΑΣΟΚ, έχοντας πλήρη συνείδηση της εθνικής του ευθύνης, αποφάσισε να μετάσχει και να στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης.

Το ΠΑΣΟΚ, ανταποκρινόμενο στο φρόνημα του εκλογικού σώματος, δίνει προτεραιότητα στην ανασύσταση της παράταξης και όχι στην καθημερινή διαχείριση του κυβερνητικού έργου. Γι’ αυτό και αποφάσισε να μετάσχει με εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα στην κυβέρνηση. Δεν μας ζητήθηκε, άλλωστε, μεγαλύτερη συμμετοχή.

Υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει το συμφωνημένο μεταξύ των τριών κομμάτων προγραμματικό πλαίσιο. Αυτό ανταποκρίνεται πλήρως στις προγραμματικές εξαγγελίες και δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ.

Θα παρακολουθούμε την εφαρμογή του πλαισίου αυτού στενά και θα παρεμβαίνουμε σε κάθε περίπτωση απόκλισης. Αυτό αφορά την στελέχωση και την καθημερινή λειτουργία της κυβέρνησης και του κράτους, με κριτήριο το δημόσιο συμφέρον, τη νομιμότητα και την αξιοκρατία. Αφορά το νομοθετικό έργο και τη διοικητική πρακτική. Κυρίως, όμως, αφορά οτιδήποτε συνδέεται με το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της χώρας, με την ανάσχεση της ύφεσης και της ανεργίας και με την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Αυτό είναι που ενδιαφέρει τον κόσμο. Αυτό ζήτησε ο ελληνικός λαός με την ψήφο του.

Tags: Συνεντεύξεις 2012