Αθήνα, 11 Ιουλίου 2012

Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στο Κεντρικό Δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ και τη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη

Σ. Κοσιώνη: Κύριε Πρόεδρε καλησπέρα σας.

Ευ. Βενιζέλος: Καλησπέρα.

Σ. Κοσιώνη: Με τη χθεσινή σας ανακοίνωση, τη χθεσινή ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ και εν συνεχεία με τη σημερινή προσωπική σας δήλωση, φαίνεται να παίρνετε μία διαφορετική θέση με αυτή που πήρε η Κυβέρνηση στο πρόσφατο Eurogroup σε ότι έχει να κάνει με το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης. Είναι έτσι;

Ευ. Βενιζέλος: Αυτά που είπα στη δήλωσή μου, αυτά που είπε χθες η κα Γεννηματά, είναι αυτά που λέμε συνεχώς και προεκλογικά και μετεκλογικά. Τις τελευταίες μέρες είπα τα ίδια πράγματα στο συνέδριο του Economist, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις. Και τα ίδια περιλαμβάνονταν στην ανακοίνωση που εξέδωσα, μετά τη συνάντηση που είχα το Σάββατο με τους επικεφαλείς της τρόικας.

Σ. Κοσιώνη: Πράγματι παρόλα αυτά ο κ. Στουρνάρας πήγε στο Eurogroup και έκανε, προφανώς έχοντας τη σύμφωνη γνώμη του κ. Σαμαρά, θεωρούσαμε ότι έχει τη σύμφωνη γνώμη όλης της Κυβέρνησης, έκανε κάτι διαφορετικό. Είπε δηλαδή πρώτα θα δείξουμε και μετά θα ζητήσουμε.

Ευ. Βενιζέλος: Κατ’ αρχάς, πρέπει να σας πω ότι δεν ξέρω τι έγινε στο Εurogroup. Θα το μάθουμε όταν θα έχουμε την πλήρη ενημέρωση από τον Υπουργό των Οικονομικών. Αυτό που έχει σημασία είναι να μένουμε πιστοί στο κείμενο της προγραμματικής σύγκλισης των τριών κομμάτων που μετέχουν στην Κυβέρνηση και τη στηρίζουν.

Αυτά που λέω εγώ τα έχουμε συζητήσει δια μακρόν και με τον κ. Σαμαρά και με τον κ. Κουβέλη. Είναι το θεμέλιο της συνεργασίας μας και είναι πράγματα αυτονόητα και αναγκαία για τη χώρα. Αυτά τα είπα και στην τρόικα.

Σ. Κοσιώνη: Άρα θεωρείτε ότι παραβιάζονται;

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, εμένα δε με ενδιαφέρει να διαπιστώνω παραβιάσεις, εμένα με ενδιαφέρει να οργανώνω την καλή διαπραγμάτευση. Γι’ αυτό εξ αρχής πρότεινα εκτός από την Κυβέρνηση και τις δραστηριότητές της να λειτουργεί μια Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης, με τη συμμετοχή των Αρχηγών των κομμάτων, όχι μόνον των τριών, και των κομμάτων της Αντιπολίτευσης και σίγουρα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων μας σε διάφορα διεθνή όργανα, όπως είναι ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, για παράδειγμα και με τη συμμετοχή προσώπων που έχουν γνώση κι εμπειρία γύρω από τα θέματα αυτά, ώστε να στρατεύσουμε όλες τις εθνικές δυνάμεις.

Θα έλεγα ότι έχουμε καθυστερήσει στο θέμα αυτό. Θα έπρεπε να έχει συμβεί αυτό. Ελπίζω ότι θα καλύψουμε το χρόνο, διότι εκτός από την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup έχουμε ξανά στις 20 Ιουλίου και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι κυρίως για τις επαφές σε υψηλό πολιτικό επίπεδο που πρέπει να κάνει η Ελλάδα με τις κρίσιμες χώρες της Ευρωζώνης και άλλους παράγοντες, όπως είναι για παράδειγμα η γερμανική κυβέρνηση, η γαλλική κυβέρνηση, η ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Διότι δεν πρόκειται αυτά τα θέματα να λυθούν ούτε σε τεχνικό επίπεδο, ούτε στο επίπεδο των Υπουργών Οικονομικών. Αυτά θα λυθούν στο επίπεδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Θα λυθούν με πολιτικό κριτήριο. Πρέπει να σας πω ότι πολύ συχνά έχουμε ζήσει και έχω ζήσει μία εικόνα που είναι στο Eurogroup, ή σε χαμηλότερα επίπεδα, να υπονομεύουν και να αφυδατώνουν σημαντικές πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως η απόφαση της 29ης Ιουνίου που είναι σε απόλυτη αρμοδία με τη δική μας στρατηγική.

Σ. Κοσιώνη: Πάντως κ. Πρόεδρε μισό λεπτό, το Eurogroup έγινε. Ο κ. Στουρνάρας εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση πήγε και πήγε χωρίς να έχει οργανωθεί το πλαίσιο που εσείς περιγράφετε.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν ξέρω τι έγινε εκεί.

Σ. Κοσιώνη: Θεωρείτε ότι η Κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψιν της την πρόταση που έχετε καταθέσει;

Ευ. Βενιζέλος: Σε τελευταία ανάλυση, όλοι μετέχουμε στην Κυβέρνηση. Διότι στην Κυβέρνηση δεν μετέχουν μόνον οι Υπουργοί. Μετέχουν πρωτίστως τα κόμματα που διαμορφώνουν την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή.

Είχα ζητήσει είναι η αλήθεια κα Κοσιώνη να γίνει μία σύσκεψη των τριών Αρχηγών με τον Υπουργό Οικονομικών πριν το Eurogroup. Αλλά εν πάση περιπτώσει, ίσως λόγω των προγραμματικών δηλώσεων, ίσως λόγω της υγείας του Πρωθυπουργού, δεν έγινε. Δε νομίζω ότι δεν έγινε για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας.

Αλλά, σημασία έχει να παράγεται έργο και να είμαστε αποτελεσματικοί. Εμένα με ενδιαφέρει η Κυβέρνηση να είναι αποτελεσματική, οι πολίτες να πεισθούν ότι η Κυβέρνηση προωθεί τα εθνικά συμφέροντα και κάνει ότι καλύτερο μπορεί. Κι επίσης να πεισθούν οι πολίτες ότι κανείς άλλος δε θα έκανε κάτι καλύτερο από αυτό που μπορεί και πρέπει να κάνει η σημερινή Κυβέρνηση. Διότι αλλιώς θα υπάρχει πάντα ο εντός εισαγωγικών «παράδεισος» που υποσχέθηκαν προεκλογικά άλλα πολιτικά κόμματα, πρωτίστως ο ΣΥΡΙΖΑ, που θεώρησαν ότι όλα μπορούν να γίνουν με ευκολία, με ταχύτητα, χωρίς κόπο. Εμείς ξέρετε, έχουμε υποστεί τεράστιο κόστος και φθορά.

Σ. Κοσιώνη: Ωραία, σας ρωτώ όμως το εξής. Πώς θα είναι αποτελεσματική μία Κυβέρνηση, όταν λίγες ώρες αφότου προσγειώνεται από τις Βρυξέλες στην Αθήνα ο Υπουργός Οικονομικών, ένα κόμμα που διαφωνεί προφανώς με την τακτική που επισήμως έχει ακολουθήσει η Κυβέρνηση στο Eurogroup, βγάζει μία δημόσια ανακοίνωση, πόσο μάλλον ώρες πριν πραγματοποιηθεί και μία σύσκεψη των Αρχηγών και εκφράζει αυτή του τη διαφοροποίηση. Δεν υπάρχει ένα θέμα δυσλειτουργίας της Κυβέρνησης;

Ευ. Βενιζέλος: Κάνετε πολύ μεγάλο λάθος. Καθόλου, εμείς αντιδράσαμε απέναντι σε πλήθος πληροφοριών, δημοσιευμάτων και σχολίων, που διαμόρφωναν την εικόνα ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα, δεν πρόκειται να συμφωνήσουν οι εταίροι μας με παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, δεν πρόκειται να συμφωνήσουν οι εταίροι μας με οποιαδήποτε αναθεώρηση όρων της δανειακής σύμβασης, εάν πρώτα η Ελλάδα δεν δείξει ότι συμμορφώνεται απολύτως με τις υποχρεώσεις που έχει από τον προϋπολογισμό.

Σ. Κοσιώνη: Και τι, άρα παρασύρθηκε η Κυβέρνηση από αυτά τα δημοσιεύματα και πήγε και κινήθηκε με αυτόν τον τρόπο;

Ευ. Βενιζέλος: Έχει πολύ μεγάλη σημασία να θέσουμε τώρα στην αρχή το πλαίσιο της καλής συνεννόησης με τους εταίρους μας. Αυτή τη δουλειά την έχω κάνει, τη γνωρίζω πάρα πολύ καλά, ξέρω ότι επαναλαμβάνονται διαρκώς τα ίδια επιχειρήματα.

Το θέμα είναι την κατάλληλη στιγμή να θέτεις τα κατάλληλα ζητήματα και να μετέχεις στη διαμόρφωση των συσχετισμών. Τώρα είναι νωπή η εντολή της Κυβέρνησης. Τώρα είναι νωπό αυτό που έγινε σε σχέση με την προεκλογική εκστρατεία. Τώρα έχουμε ανάγκη από υποστήριξη πολιτική, οικονομική αναπτυξιακή από τους εταίρους μας. Τώρα πάνω στη βράση πρέπει να κολλήσει το σίδερο. Τώρα θέτει τα θέματα η Ιταλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Κύπρος.

Σ. Κοσιώνη: Άρα λέτε ο κ. Στουρνάρας έπρεπε τώρα να θέσει το θέμα της επιμήκυνσης, έτσι είναι κ. Βενιζέλο;

Ευ. Βενιζέλος: Δε θα λυθεί το θέμα στο Eurogroup της 9ης Ιουλίου. Το Eurogroup της 9ης Ιουλίου κα Κοσιώνη ήταν αυτοϋπονομευμένο εκ μόνου του γεγονότος ότι το πρωί της επόμενης μέρας, το πρωί της Τρίτης, ο κ. Σόιμπλε έπρεπε να παραστεί στη συνεδρίαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, για να υποστηρίξει την κύρωση της νέας συνθήκης για το Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Υποστήριξης, του ESM. Άρα, δεν μπορούσε η Γερμανική Κυβέρνηση να αφήσει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις στο Eurogroup της Δευτέρας.

Σ. Κοσιώνη: Δε λέμε για τις αποφάσεις, λέμε εάν η Ελληνική Κυβέρνηση έπρεπε κατά τη γνώμη σας να θέσει τώρα το ζήτημα, όχι να περιμένει αποφάσεις.

Ευ. Βενιζέλος: Μα, έχω την εντύπωση ότι το έθεσε ο Πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε με την τρόικα την περασμένη εβδομάδα και σίγουρα στη συνάντηση που είχαμε εδώ στο ΠΑΣΟΚ οι συνεργάτες μου και εγώ με την τρόικα το θέσαμε το θέμα αυτό. Και το θέσαμε μιλώντας όχι εξ ονόματος του ΠΑΣΟΚ, αλλά εξ ονόματος της χώρας, θα μου επιτρέψετε να πω. Διότι στις διεθνείς επαφές μας δεν αναπαράγουμε μία κομματική αντίληψη, ούτε καν μία κυβερνητική, αλλά μία εθνική αντίληψη.

Μου έκανε, βέβαια, εντύπωση που ο κ. Τσίπρας δεν δέχτηκε σε συνάντηση την τρόικα, παρότι είναι πλέον Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Μου έκανε εντύπωση και το γεγονός ότι ούτε με τον κ. Κουβέλη πραγματοποιήθηκε συνάντηση. Αλλά με εμένα και τους συνεργάτες μου που πραγματοποιήθηκε συνάντηση και ήταν πολύ σημαντική και σοβαρή η συνάντηση αυτή, μου δόθηκε η ευκαιρία να πω όλο το πλαίσιο, όπως το έχουμε συμφωνήσει, όπως το έχουμε υπογράψει τα τρία κόμματα και όπως το είπε και ο Πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις.

Εμείς προφανώς και δίνουμε δείγματα γραφής και προφανώς έχουμε συνείδηση των υποχρεώσεών μας ως χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης κι έχουμε συνείδηση του τι έχουμε υπογράψει και πώς το έχουμε υπογράψει και στο πλαίσιο ποιας διαπραγμάτευσης.

Σ. Κοσιώνη: Άρα έπρεπε να τεθεί ευθέως κατά τη γνώμη σας από τον κ. Στουρνάρα το ζήτημα της επιμήκυνσης.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό είναι το θεμέλιο της ύπαρξης της Κυβέρνησης. Άρα, η συζήτηση όπως είπα και στην τρόικα στο γραφείο μου ξεκινά από την επικαιροποιημένη εκτίμηση των μακροοικονομικών δεδομένων -τι γίνεται με την ύφεση και την πραγματική οικονομία- και συνεχίζεται με βάση μηχανισμούς που πρέπει να κινηθούν και από ευρωπαϊκής πλευράς και από πλευράς Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ώστε να στηριχθεί η Ελλάδα, να αυξηθεί η ρευστότητα, να βοηθηθούν οι επενδύσεις. Να γίνουν αυτά που μπορούν και πρέπει να γίνουν, για να μπορέσουμε να μειώσουμε το έλλειμμα και φέτος, να το μειώσουμε και να το πάμε σε πρωτογενές πλεόνασμα εγκαίρως.

Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει μέχρι το 2014. Πρέπει να πάρουμε τουλάχιστον δύο, ει δυνατόν τρία χρόνια επιμήκυνση…

Σ. Κοσιώνη: Δύο με τρία χρόνια λέτε, είναι γνωστή η θέση σας και την έχετε περιγράψει πολλές φορές.

Ευ. Βενιζέλος: Επιμήκυνση, για να γίνει αυτό, όχι απλά και μόνον ομαλά, να γίνει πραγματικά. Γιατί διαφορετικά θα αυτοϋπονομεύουμε τον στόχο. Ο στόχος σε σχέση με τον αριθμητή, που είναι το έλλειμμα, θα υπονομεύεται από τη μείωση του παρονομαστή που είναι το ΑΕΠ.

Σ. Κοσιώνη: Κύριε Πρόεδρε θέλω όμως να έρθουμε λίγο και στο χθες. Κύριε Πρόεδρε είναι μία τρικομματική Κυβέρνηση, καταλαβαίνω ότι υπάρχουν πολύ δύσκολες ισορροπίες, όπως δύσκολες είναι και οι καταστάσεις. Κάθε φορά που κάποιο κόμμα διαφωνεί θα βγάζει μία ανακοίνωση προτού συνεννοηθεί με τους εταίρους του;

Ευ. Βενιζέλος: Δε διαφωνεί κανένα κόμμα. Δεν θεωρώ ότι διαφωνώ ούτε με τη Νέα Δημοκρατία, ούτε με τη ΔΗΜΑΡ. Θεωρώ ότι συμφωνώ και έχουμε συμφωνήσει μετά από πολύ μεγάλη συζήτηση και μετά λόγου γνώσεως. Και το να λες ποια είναι η σωστή και συμφωνημένη γραμμή, δεν συνιστά διαφωνία, αλλά συνιστά επισήμανση και υπόμνηση της ανάγκης να είμαστε σταθεροί, συγκεκριμένοι, πειθαρχημένοι, επίμονοι, για να μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας.

Σ. Κοσιώνη: Λοιπόν είναι ένα ζήτημα συντονισμού της Κυβέρνησης και θέλω να ρωτήσω αν είναι κάτι το οποίο θα θέσετε στη συνάντηση που θα έχετε σε λίγο με τους Αρχηγούς.

Ευ. Βενιζέλος: Η Κυβέρνηση αυτή έχει ζωή λίγων ημερών, δύο εβδομάδων. Θα συντονιστεί, σας διαβεβαιώ, πάρα πολύ καλά. Αλλά, έχω κάνει πολλές και θα έλεγα επίμονες προτάσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Και θα μου επιτρέψετε να πω ότι και στη συζήτηση στις προγραμματικές δηλώσεις θα είδατε με τι προσοχή από την οπτική γωνία του εθνικού συμφέροντος της ενότητας και της συναίνεσης τοποθετήθηκε το ΠΑΣΟΚ. Δεν δημιουργήσαμε οξύτητα, προσπαθήσαμε να ενώσουμε τις πολιτικές δυνάμεις, όχι μόνον της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η οποία χειροκρότησε με ενθουσιασμό αυτά που είπαμε, αλλά να ενώσουμε και τις δυνάμεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ υφίσταται μία εσωτερική αντίφαση. Ενώ κάποιοι πιστεύουν στο εσωτερικό του ότι η λύση είναι πάντα η ακύρωση του μνημονίου και η μονομερής καταγγελία, η φωνή του ρεαλισμού ανάγκασε τον κ. Τσίπρα να πει «αντικατάσταση του μνημονίου». Και αυτή ήταν κατά τη γνώμη μου η κρίσιμη στιγμή της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις.

Και η πρότασή μου για την Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης έχει και την έννοια ότι είναι μία διαρκής, ανοιχτή πρόσκληση στην Αντιπολίτευση και ιδίως στο ΣΥΡΙΖΑ να έρθει να συμπράξει. Πιστεύετε ότι μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα ως χώρα με τους μισούς Έλληνες, ή εν πάση περιπτώσει το 47% έναντι του 53%, να λένε ότι διαφωνούν ριζικά; Ότι δεν πρέπει να γίνουν τις διαρθρωτικές αλλαγές, δεν πρέπει να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις, ότι κακώς παίρνουμε μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής γιατί υπήρχε πιο εύκολη λύση; Λύση χωρίς κόπο, λύση χωρίς να αναγκαστούμε να κάνουμε κάποιες θυσίες;

Και πρέπει να σας πω ότι το μόνο κόμμα που δεν καλλιέργησε την αίσθηση της ευκολίας, είναι το ΠΑΣΟΚ. Αντιμνημονιακές ευκολίες καλλιέργησαν και οι κυβερνητικοί μας εταίροι στο παρελθόν και χαιρόμαστε που τώρα σηκώνουμε μαζί αυτό το βάρος. Αλλά αυτό συνέβη μόλις τώρα. Άρα, μαθήματα υπευθυνότητας, θα μου επιτρέψετε να πω, είναι άδικο να απευθύνονται στο ΠΑΣΟΚ.

Και η συζήτηση δεν πρέπει να ευτελίζεται σε μία συζήτηση περί προσώπων και προσωπικών προτιμήσεων, ούτε σε μία συζήτηση περί διαδικασίας, είναι η συζήτηση για την εθνική στρατηγική και πρέπει την εθνική στρατηγική να την χαράσσουμε, να την τηρούμε και να τη σεβόμαστε όλοι. Και όχι μόνον η Κυβέρνηση, όχι μόνον οι Υπουργοί, ει δυνατόν όλοι οι Έλληνες πολίτες, όλες οι κοινωνικές δυνάμεις. Γιατί πρέπει να βγούμε ζωντανοί από την κρίση.

Σ. Κοσιώνη: Κύριε Πρόεδρε θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά, καλό σας βράδυ.

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ ευχαριστώ και λυπήθηκα που δεν είναι και ο κ. Παπαδημητρίου στη συζήτησή μας αυτή. Τον περίμενα, γιατί χθες ήταν πολύ επικριτικός σε σχέση με μένα.

Σ. Κοσιώνη: Την επόμενη φορά λοιπόν κ. Βενιζέλο, σας ευχαριστώ πολύ.

Ευ. Βενιζέλος: Θα έχουμε την ευκαιρία. Κι εγώ ευχαριστώ. -

Tags: Συνεντεύξεις 2012