Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

To momentum της χώρας   
του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου για την Real News

left-red-arrowTo ΠΑΣΟΚ, παρότι πλήρωσε πολύ μεγάλο πολιτικό και συναισθηματικό κόστος για τη διαχείριση της κρίσης τα προηγούμενα χρόνια, σηκώνει και πάλι ένα πολύ μεγάλο βάρος της ευθύνης για την πορεία της χώρας. Μάλιστα, κατά τρόπο παράδοξο, πολλοί που το ασκούσαν σκληρή κριτική για την προηγούμενη περίοδο, αξιώνουν από το ΠΑΣΟΚ να σηκώσει τώρα ακόμα μεγαλύτερο βάρος.

Αυτό το βάρος το αναλαμβάνουμε επειδή μας το επιβάλλει η συνείδηση ιστορικής και εθνικής ευθύνης που έχει η παράταξή μας. Αλλά αυτό μπορεί και πρέπει να γίνει μόνον  στο όνομα της αλήθειας. Είναι καθήκον μας απέναντι στην κοινωνία και την Πατρίδα να λέμε ευθέως αυτό που απορρέει από την εμπειρία και τη γνώση μας, ως προς την εθνική στρατηγική που πρέπει να χαραχθεί και ως προς τους χειρισμούς που πρέπει να γίνουν.

Κατά τον τρόπο αυτό στηρίζουμε τη νέα κυβέρνηση, τη βοηθούμε να αποκτήσει ρυθμό και προοπτική, να καταστεί αποτελεσματική και να διαφυλάξει την αξιοπιστία της τόσο σε σχέση με την ελληνική κοινωνία όσο και σε σχέση με τους θεσμικούς μας εταίρους του εξωτερικού.

Το momentum έχει τεράστια σημασία. Εξίσου μεγάλη σημασία έχει να μην αφεθεί η αντιπολίτευση σε ένα καθεστώς ασυλίας που της επιτρέπει να αναπαράγει εύκολα, προεκλογικές δημαγωγίες χωρίς κόστος.

Τώρα είναι συνεπώς η στιγμή να συγκροτηθεί η Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης και να παρουσιαστεί ολοκληρωμένη η ελληνική πρόταση ως προς την παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής και άρα ως προς το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής που πρέπει να εκτείνεται τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2016. Τώρα είναι η στιγμή να ζητηθεί η εκταμίευση των δόσεων της δανειακής σύμβασης, που θα πέσουν στην αγορά για να ενισχυθεί η ρευστότητα. Τώρα είναι η στιγμή να κινηθούν οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί στήριξης των αναπτυξιακών προγραμμάτων που μπορούν να ανασχέσουν την ύφεση και την ανεργία. Τώρα είναι η στιγμή να ζητηθεί η βοήθεια του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Ταμείου για μέτρα στήριξης της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Από την άλλη μεριά, τώρα, αμέσως, είναι η στιγμή να κινηθούμε αποφασιστικά σε σχέση με όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές για τη δημόσια διοίκηση, το φορολογικό σύστημα, το άνοιγμα των επαγγελμάτων, το νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο. Και βεβαίως τις ιδιωτικοποιήσεις, που πρέπει να τις δούμε εντεταγμένες σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο και όχι ως «εκποίηση», όπως με ευκολία λέει η αντιπολίτευση.

Όλα αυτά απορρέουν από όσα διεκδικήσαμε στην πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης, όταν δεν είχαμε αποκτήσει ακόμα το κεκτημένο της δανειακής σύμβασης, δεν είχαμε λάβει 150 δις, δεν είχαμε διασφαλίσει τη μείωση του χρέους και την προστασία των τραπεζών, δηλαδή των καταθέσεων.

 Όλα αυτά απορρέουν από την εικόνα του συσχετισμού που διαμορφώνεται στην Ευρώπη αλλά και των κινδύνων που την απειλούν. Δεν υπάρχει ούτε λεπτό για χάσιμο. Η Ελλάδα πρέπει να αναστρέψει τη δική της κρίση και να θωρακιστεί απέναντι στις εξελίξεις της ευρωπαϊκής και διεθνούς οικονομίας.

To ΠΑΣΟΚ, ως καθοριστική συνιστώσα της κοινοβουλευτικής και κυβερνητικής πλειοψηφίας και ως ομόλογη δύναμη των άλλων ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, θα κάνει όλα όσα πρέπει.

Από το ΠΑΣΟΚ ζητούνται διαρκώς ευθύνες ιστορικού χαρακτήρα.

Άρα θα κινηθούμε έχοντας ακριβώς αίσθηση του ιστορικού χρόνου. Τα κριτήρια μας είναι βαθύτατα πολιτικά και εθνικά. Δεν σχετίζονται ούτε με προσωπικούς ούτε με κομματικούς ρόλους.  Καλούμε όλες τις πολιτικές ηγεσίες  να κινηθούν με τον ίδιο τρόπο.

Tags: Συνεντεύξεις 2012