Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2012

Συνέντευξη του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου στην εφημερίδα Die Zeit και τους δημοσιογράφους Mark Schieritz και Zacharias Zacharakis

 

Βενιζέλος: «Η Γερμανία χρειάζεται ένα ξεκάθαρο όραμα για την Ευρώπη»
Η συζήτηση για έξοδο από την ευρωζώνη ήταν επιβλαβής, λέει ο επικεφαλής του σοσιαλιστικού κόμματος της Ελλάδας Βενιζέλος και για πρώτη φορά επικρίνει για αυτό το λόγο την γερμανίδα καγκελάριο.

Zeit: Η Ελλάδα βιώνει τον έκτο χρόνο ύφεσης. Πότε θα ανακάμψει και πάλι η χώρα σας;

Βενιζέλος: Η οικονομική κατάσταση έχει βελτιωθεί αισθητά, χάρη και στη στήριξη των διεθνών μας εταίρων, παρά ταύτα εξακολουθεί να μην είναι καλή. Υπάρχουν θετικά σημάδια από τους οίκους αξιολόγησης, και επιπλέον οι χρηματαγορές θεωρούν στην παρούσα φάση εντελώς απίθανο το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Zeit: Ωστόσο το κλίμα αυτό δεν το εισπράττουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις. Αυτό τον καιρό στην Αθήνα γίνονται και πάλι απεργίες.

Βενιζέλος: Το κύριο πρόβλημα είναι το εξής: χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις εξακολουθούν να δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε δάνεια για επενδύσεις. Για αυτό το λόγο πρέπει κατ’ αρχάς   να εξυγιάνουμε το τραπεζικό μας σύστημα με τη βοήθεια των εταίρων μας.

Zeit: Η εντύπωση που υπάρχει στη Γερμανία είναι ότι η Ελλάδα έλαβε πολλά χρήματα και προχώρησε λίγο σε μεταρρυθμίσεις.

Βενιζέλος: Και αυτή η εντύπωση είναι λανθασμένη. Έχουμε εφαρμόσει εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις. Το εργασιακό κόστος μειώθηκε σημαντικά, δημιουργήσαμε ένα εντελώς νέο συνταξιοδοτικό σύστημα και καταστήσαμε την αγορά εργασίας περισσότερο ευέλικτη. Πολλές επαγγελματικές ομάδες απώλεσαν τα προνόμιά τους. Τα θεμέλια για μία ανταγωνιστική οικονομία έχουν τεθεί.

Zeit: Οι ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων δεν προχωρούν.

Βενιζέλος: Δημιουργήσαμε τις αναγκαίες προϋποθέσεις. Όμως υπάρχουν πολύ λίγοι ενδιαφερόμενοι γιατί στην παρούσα φάση λίγες μόνο επιχειρήσεις του εξωτερικού θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Χρειαζόμαστε, ιδιαίτερα από τη Γερμανία, βοήθεια στην αναζήτηση επενδυτών.

Zeit: Πολλοί πιθανοί ενδιαφερόμενοι τρομάζουν λόγω των υψηλών χρεών.

Βενιζέλος: Φέτος θα πετύχουμε για πρώτη φορά και πάλι πρωτογενές πλεόνασμα. Άρα εισπράττουμε περισσότερα απ’ αυτά που δαπανούμε, εάν δεν λάβει κανείς υπόψη του τα χρέη. Αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή στην δημοσιονομική πολιτική: η εποχή ενός ελλειμματικού πρωτογενούς προϋπολογισμού έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Εντός τριών ετών μειώσαμε το έλλειμμά μας κατά δώδεκα ποσοστιαίες μονάδες- κάτι που δεν έχει ξαναγίνει σε βιομηχανική χώρα.

Zeit: Το πρόγραμμα λιτότητας επιβαρύνει την οικονομική ανάπτυξη. Πότε θα αλλάξει αυτό;

Βενιζέλος: Το 2013 είναι το έκτο αλλά και το τελευταίο έτος της ύφεσης. Από τον επόμενο χρόνο η οικονομία θα σημειώσει και πάλι ανάπτυξη. Αυτό είναι κάτι που δε λέω μόνον εγώ αλλά το λένε και οι διεθνείς εταίροι μας. Χρειαζόμαστε αυτή την ανάπτυξη: πολλοί πολίτες υποφέρουν, τα μέτρα λιτότητας θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή στη χώρα μας.

Zeit: Τότε γιατί τα εφαρμόζετε;

Βενιζέλος: Αυτό δεν ήταν δική μας απόφαση! Δεν το επιλέξαμε εμείς. Βρεθήκαμε μπροστά στην επιλογή του να αποδεχτούμε τους όρους των εταίρων μας ή να επιτρέψουμε μία χρεοκοπία.

Zeit: Θα μπορούσατε να έχετε επιλέξει το δεύτερο;

Βενιζέλος: Κάτι τέτοιο θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία: για τις συντάξεις, για το δημόσιο τομέα, για τις τραπεζικές καταθέσεις, για την αγορά ακινήτων. Μπορούσαμε να διαλέξουμε όχι μεταξύ μίας καλής και μίας κακής λύσης, αλλά μεταξύ μίας κακής και μίας καταστροφικής. Γ’ αυτό και αποδεχτήκαμε το πρόγραμμα.

Zeit: Για ποιο λόγο δεν επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη συμμετοχή των εύπορων στα βάρη; Αυτό θα μετρίαζε την δύσκολη κοινωνική κατάσταση.

Βενιζέλος:  Πρόκειται για ένα δομικό πρόβλημα στην Ελλάδα. Η ελλιπής φορολογική ηθική και η φοροδιαφυγή ιδίως μεταξύ των αυτοαπασχολούμενων και των επιχειρήσεων είναι ιστορικά προσδιορισμένη. Προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε καταργώντας το τραπεζικό απόρρητο. Τώρα μπορούμε να έχουμε όλες τις  σημαντικές πληροφορίες για μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό.

Zeit: Η αποφασιστικότητά σας να αντιμετωπίσετε στην πράξη την φοροδιαφυγή δεν είναι και τόσο μεγάλη. Εν τέλει η κυβέρνησή σας παρέλαβε πριν από δύο χρόνια από την τότε υπουργό οικονομικών της Γαλλίας κα Christine Lagarde  ένα cd  με στοιχεία 2000 πιθανών φοροφυγάδων. Και δεν έχει γίνει τίποτα.

Βενιζέλος: Το ελληνικό κοινοβούλιο κατά την έρευνά του κατέληξε σε άλλο συμπέρασμα. Προτού γίνω υπουργός οικονομικών το 2011, τα στοιχεία ήταν ήδη στη διάθεση των φοροδιωκτικών αρχών . Η ευθύνη επομένως ανήκει στις φορολογικές αρχές. Εξάλλου η λίστα είναι μία από πολλές.

Zeit: Ποιες άλλες υπάρχουν;

Βενιζέλος: Έχουμε μια λίστα από το Λουξεμβούργο, μια από το Λιχτενστάιν, μία λίστα με κατόχους ακινήτων στο Λονδίνο και στο Βερολίνο. Το κυριότερο όμως είναι η «λίστα» των αδικαιολόγητων εμβασμάτων καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες στο εξωτερικό. Συνολικά πρόκειται για περιουσία που πρέπει να ελεγχθεί αν φορολογήθηκε, ύψους 90 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτά τα στοιχεία θα τα ερευνήσουμε εξαντλητικά βήμα-βήμα. Στη λίστα Lagarde το ποσό ανέρχεται σε περίπου 2 δισεκατομμύρια. Και αυτό ήταν μειωμένης εξασφάλισης και αφορούσε την περίοδο 1996-2007.

Zeit: Περίπου 12% του ΑΕΠ της Ελλάδας προέρχεται από τον τουρισμό. Ακριβώς αυτή την περίοδο ξεκινούν οι κρατήσεις για το καλοκαίρι. Παρά τις αυστηρές επιταγές λιτότητας της κυβέρνησης οι Γερμανοί εξακολουθούν να είναι ευπρόσδεκτοι;

Βενιζέλος: Οι Γερμανοί τουρίστες είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για την Ελλάδα. Οι άνθρωποι στη Γερμανία βλέπουν ότι η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα έχει σταθεροποιηθεί αισθητά. Η κυβέρνησή μας θα τηρήσει τον φιλοευρωπαϊκή πορεία των μεταρρυθμίσεων. Η Γερμανία αποτελεί τον σημαντικότερο οικονομικό μας εταίρο και σε αυτόν τον τομέα.

Zeit: Φέτος θα διεξαχθούν εκλογές στη Γερμανία. Θα συνεχίζατε να συνεργάζεστε με την Άνγκελα Μέρκελ ως καγκελάριο;

Βενιζέλος: Χρειαζόμαστε μια ξεκάθαρη φιλοευρωπαϊκή στάση στη Γερμανία. Η Γερμανία πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ευρωζώνη, με ξεκάθαρο όραμα για το μέλλον της νομισματικής ένωσης. Αυτό είναι για εμάς πολύ σημαντικό. Η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει  πόσο ωφελείται η Γερμανία υπερασπιζόμενη το κοινό νόμισμα και εγγυώμενη για αυτό.

Zeit: Η τωρινή κυβέρνηση δεν έχει αυτό το όραμα;

Βενιζέλος: Η συζήτηση για μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη ήταν πολύ επιβλαβής, όχι μόνο για εμάς αλλά και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες και για την Γερμανία. Προκάλεσε μεγάλη ανησυχία. Αλλά φαίνεται ότι στο τέλος επικράτησαν οι δυνάμεις της λογικής.

Zeit: Είχατε μια συνάντηση με τον Peer Steinbrück. Μια σοσιαλιστική κυβέρνηση θα ήταν καλύτερη για την Ευρώπη και για τη χώρα σας;

Βενιζέλος: Εγώ είμαι ο πρόεδρος ενός σοσιαλιστικού κόμματος και το ΠΑΣΟΚ έχει ασφαλώς μια προνομιακή σχέση με το SPD. Σέβομαι ωστόσο τη δημοκρατική απόφαση των Γερμανών. Την κυβέρνησή σας πρέπει να την εκλέξετε εσείς.

Zeit: Πόσο σταθερή είναι η ελληνική δημοκρατία; Το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής στις δημοσκοπήσεις παίρνει 10%.

Βενιζέλος: Οργανώνουμε μια συμμαχία όλων των πολιτικών κομμάτων που λειτουργούν βάσει του συντάγματος κατά των νεοναζιστών, του ρατσισμού και της ξενοφοβικής βίας. Διαμορφώνεται μια κοινότητα των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων  όχι μόνο στον αγώνα εναντίον της ακροδεξιάς αλλά και για την έξοδο από την κρίση. Αυτό το βλέπετε και στην παρούσα κυβέρνηση. Πρόκειται για έναν συνασπισμό τριών κομμάτων, και αυτό για τα ελληνικά δεδομένα είναι αξιοσημείωτο. Θα τα καταφέρουμε.

Σχετικό λινκ:
Venizelos: "Deutschland braucht eine klare Vision für Europa