Ηράκλειο, 12 Ιουλίου 2013

Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ
στον τηλεοπτικό σταθμό «Κρήτη TV»


Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε καλησπέρα σας. Μου έχετε πρόχειρα ως πρώτη ερώτηση και θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί δεχθήκατε χωρίς ατζέντα, το γεγονός της παρουσίας σας σε ένα χώρο που πολιτικά διαχρονικά θεωρείται το κάστρο του ΠΑΣΟΚ, με μία εικόνα contrast εξαιτίας των κινητοποιήσεων διαφόρων κοινωνικών ομάδων, που όμως είναι απώλεια κυβερνητικών αποφάσεων. Αναρωτιέμαι, το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να συνεχίσει να πληρώνει το κόστος επιλογών που η κοινωνία αντιδρά;

Ε. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, οι επιλογές αυτές είναι στην πραγματικότητα οι επιλογές της ανασυγκρότησης της χώρας. Εάν κάνετε μία έρευνα κοινής γνώμης και στην Κρήτη και πανελλήνια θα δείτε ότι η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας θέλει ένα διαφορετικό κράτος. Θέλει αξιολόγηση του προσωπικού της Δημόσιας Διοίκησης, θέλει ένα μικρότερο εξυπνότερο κράτος φιλικό για τον πολίτη, που να υποστηρίζει την ανάπτυξη, γιατί το μεγάλο ζητούμενο είναι οι επενδύσεις, η απασχόληση, η ανάσχεση της ανεργίας.

 Έχουμε 1,5 εκατομμύριο ανέργους που ψάχνουν μια θέση στον ιδιωτικό τομέα. Όταν έχεις τέτοια ποσοστά ανεργίας, τέτοια ύφεση, όταν έχεις τέτοιον ανταγωνισμό διεθνώς, πρέπει να αναπτύξεις τα συγκριτικά σου πλεονεκτήματα, δεν πρέπει να έχεις αγκυλώσεις, δεν πρέπει να έχεις αναξιοκρατικές καταστάσεις, πελατειακές σχέσεις, συντεχνιασμούς. Πρέπει να αναπνεύσει το κράτος, να αναπνεύσει η κοινωνία, να αναπνεύσει η νέα γενιά.

Άρα υπάρχουν αντιδράσεις σε κάθε τι καινούριο, σε κάθε τι ανατρεπτικό και ως προοδευτικό, ως φιλολαϊκό, ως αριστερό, εμφανίζεται αυτό που είναι βαθιά συντηρητικό, να μη γίνει τίποτα, να μην αλλάξει τίποτα, να διατηρούμε τα βαθύτερα αίτια της κρίσης. Ανισότητες, προνόμια νέου τύπου, να διατηρούμε ένα κράτος το οποίο είναι αντιπαραγωγικό και πολύ συχνά αυταρχικό και αλαζονικό απέναντι στον πολίτη. Αυτή είναι η ουσία.


Θα μου πείτε φταίνε οι σχολικοί φύλακες ή φταίνε όσοι υπηρετούν στη δημοτική αστυνομία; Όχι, είναι συμπαθέστατοι αξιόλογοι άνθρωποι, υπάρχουν αδικίες σε πάρα πολλές επιλογές, σε πάρα πολλές ρυθμίσεις, έχουμε καθυστερήσει επί ένα χρόνο τώρα τις παρεμβάσεις στη Δημόσια Διοίκηση και έχουμε χάσει την αξιοπιστία μας διεθνώς.

Και άρα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να καλύψουμε αυτό το κενό ώστε να μπορέσουμε το ταχύτερο δυνατό πριν το Σεπτέμβριο να μπούμε σε ένα ολοκληρωμένο δίκαιο σχέδιο ανασυγκρότησης της Δημόσιας Διοίκησης, αξιολόγησης όλων των φορέων, όλων των υπηρεσιών και όλου του προσωπικού, αλλά χωρίς ανασφάλεια, με αυτόματο τρόπο απλό αξιοκρατικό, ένας κανονικός εργαζόμενος που κάνει τη δουλειά του δεν έχει να φοβηθεί απολύτως τίποτα.

Και εκεί σε αυτή τη φάση, που θέλουμε να αρχίσει το ταχύτερο, που δυστυχώς δεν μπορεί να αρχίσει τώρα λόγω της έλλειψης αξιοπιστίας που είχαμε και της συνεχούς καθυστέρησης..

Δημοσιογράφος: Άρα αναγκαστικά πάει..

Ε. Βενιζέλος: Βεβαίως, τώρα κάνουμε παρεμβάσεις για να καλύψουμε την καθυστέρηση και να δώσουμε διαπιστευτήρια αξιοπιστίας και μπορεί να υπάρχουν αδικίες και οι αδικίες θα διορθωθούν.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε αυτό σημαίνει ότι συμμερίζεστε την άποψή του νέου Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ότι επί της ουσίας ο κ. Μανιτάκης δεν έκανε τίποτα;

Ε. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, δε θέλω..

Δημοσιογράφος: Δε θέλω να το προσωποποιήσετε, αλλά όταν ένα χρόνο..

Ε. Βενιζέλος: Με τον κ. Μανιτάκη με συνδέει πολύ στενή συναδελφική σχέση, στο πανεπιστήμιο, έχουμε συμπορευθεί δεκαετίες ολόκληρες. Λοιπόν δε νομίζω ότι είναι θέμα προσώπων, είναι θέμα αντιλήψεων. Υπάρχουν βαθιά ριζωμένες οι αντιλήψεις αυτές που οδηγούν στο να μην κάνουμε τίποτα.

Επικαλούμαστε διάφορα επιχειρήματα, εφαρμόζουμε διάφορες μεθόδους, αποτέλεσμα μηδέν.  Και φτάσαμε τώρα να πρέπει να δείξουμε ότι έχουμε βούληση να παρέμβουμε στο κράτος όχι για λόγους οικονομικούς, δεν μας ζητούν να πάρουμε τα μέτρα αυτά για να έχουμε δημοσιονομικό όφελος, να περιορίσουμε για παράδειγμα τη μισθολογική δαπάνη. Όχι, δημοσιονομικά, οικονομικά, έχει κόστος αυτό, γιατί και αποζημιώσεις μπορεί να χρειαστεί να δοθούν, αλλά και για κάθε θέση που τυχόν θα αδειάσει θα προσλαμβάνεται ένα νέος με μεγάλα προσόντα, που τον χρειάζεται το κράτος, η περιφέρεια, η ανάπτυξη, τον χρειάζεται η αγροτική παραγωγή, τον χρειάζεται η καινοτομία, η επιχειρηματικότητα, τον χρειάζεται ο χώρος της υγείας ή ο χώρος της έρευνας.

Άρα λοιπόν δεν είναι οικονομικοί οι λόγοι, πρέπει να αποδείξουμε ότι πιστεύουμε στην ποιότητα, στην αξιοκρατία, στην αξιολόγηση και πρέπει να δούμε όλα αυτά που έχουν γίνει, όλα, το κράτος όπως έχει απλωθεί 200 χρόνια ή τα 40 χρόνια της μεταπολίτευσης. Έχει λογική τώρα, εξυπηρετεί κάποια ανάγκη ή πρέπει να κάνουμε αναδιατάξεις, να κάνουμε μια πολύ καλύτερη στόχευση του κράτους;

Δημοσιογράφος: Θα σου πει όμως ο δημοτικός αστυνομικός ή ο δημοτικός υπάλληλος γιατί κύριε Αντιπρόεδρε της Κυβέρνησης να την πληρώσω εγώ επειδή άλλοι..

Ε. Βενιζέλος: Η δημοτική αστυνομία δεν αξιολογήθηκε επιστημονικά, ήταν μία αξιολόγηση πρακτική πολιτική. Τα περισσότερα στελέχη της δημοτικής αστυνομίας, μπορώ να πω το 90%, έχει προσληφθεί με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ και μάλιστα ΑΣΕΠ νέου τύπου, άρα έχουν ένα πλεονέκτημα κι έναν θώρακα. Επίσης έχουμε πει κι αυτό είναι μία πρόταση που συζητήθηκε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ότι η δημοτική αστυνομία φεύγει από τους Δήμους πηγαίνει στην Ελληνική Αστυνομία στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης ως αυτοτελής Υπηρεσία Διοικητικής Αστυνομίας.

Γιατί πρέπει να κάνει κι άλλα πράγματα που να έχουν σχέση με τις αρμοδιότητες του κράτους κι όχι μόνον της Δημοτικής Αρχής ή με τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας για παράδειγμα και θα εξυπηρετεί τις προτεραιότητες και τις ανάγκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως τις αποφασίζει το Δημοτικό και το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Δηλαδή έχουμε θέματα στάθμευσης, έχουμε θέματα τραπεζοκαθισμάτων, έχουμε θέματα πολεοδομικών και υγειονομικών παρεμβάσεων; Έχουμε θέματα απορριμμάτων; Αυτά όλα θα είναι στις προτεραιότητες αυτής της Διοικητικής Αστυνομίας, η οποία θα συγκροτηθεί υπό τη σκέπη του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, για να υπάρχει και μία ενότητα δράσης.

Γιατί κάπου μπορεί να παρέμβει ο άοπλος διοικητικός αστυνομικός, κάπου χρειάζεται να παρέμβει η Αστυνομία με τα μέσα που διαθέτει.

Δημοσιογράφος: Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης είναι Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ..

Ε. Βενιζέλος: Πρωτίστως, αυτή είναι η θεμελιώδης ιδιότητα. Οι άλλες είναι ιδιότητες για να βοηθήσουμε τη χώρα σε μία στιγμή κρίσης, να κρατήσουμε τη σταθερότητα, να κρατήσουμε τον στρατηγικό προσανατολισμό και να μη βλάψουμε την οικονομία, να μη βλάψουμε τον τουρισμό, να μη βλάψουμε όλους αυτούς που προσδοκούν να στηριχθεί η επιχείρησή τους για να στηριχθεί η απασχόληση.

Δημοσιογράφος: Άρα η διακριτή σας μέσα στην Κυβέρνηση σε αυτό το ζήτημα, γιατί η Αντιπολίτευση λέει κινητικότητα ίσον διαθεσιμότητα ίσον απολύσεις.

Ε. Βενιζέλος: Δε μας βοηθάει.

Δημοσιογράφος: Άλλο θέλω να πω κ. Πρόεδρε, οι διακριτοί σας είναι εδώ και μέσα στην Κυβέρνηση ότι αν αντιληφθείτε ότι αντί για κινητικότητα διαθεσιμότητα αξιολόγηση και ενδεχομένως απόλυση πάμε απευθείας στην απόλυση, θα πείτε στοπ;

Ε. Βενιζέλος: Μα προφανώς, μα τα έχουμε συμφωνήσει αυτά, κάναμε προχθές μία μακρά συζήτηση με τον Υφυπουργό και αυτά που σας λέω δε σας τα λέω ως προσωπικές μου απόψεις απλώς, που είναι οι προσωπικές μου απόψεις και οι απόψεις του ΠΑΣΟΚ κι είναι συμφωνημένα.
Βεβαίως πρέπει να παρακολουθούμε την εφαρμογή, γιατί είπα και σε μία συνέντευξή μου πρόσφατα ότι δεν αρκεί να συμφωνούμε ο κ. Σαμαράς και εγώ, χρειάζονται ενδιάμεσοι κρίκοι οι οποίοι ακούνε αυτά που λέμε, πιστεύουν σε αυτά που λέμε και μας βοηθούν στα κόμματά μας, στις κοινοβουλευτικές ομάδες, στην Κυβέρνηση, στη Διοίκηση.  

Δημοσιογράφος: Όταν πήρατε την πολιτική απόφαση να προχωρήσετε σε μία νέα Κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία..

Ε. Βενιζέλος: Να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Κυβέρνηση, αυτή είναι μια απόφαση που την είχαμε πάρει με πολλή περίσκεψη, μετά λόγου γνώσεως, συλλογικά. Δηλαδή ήταν μια απόφαση της κοινοβουλευτικής μας ομάδας ομόφωνη και του Πολιτικού μας Συμβουλίου που ήταν σε συνεχή συνεδρίαση από το κρίσιμο εκείνο διήμερο το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα χρόνια πίσω και ευτυχώς την κράτησε όρθια.

Δημοσιογράφος: Δε λέτε σε εκλογές, λέτε "χρόνια πίσω";

Ε. Βενιζέλος: Χρόνια πίσω ναι. Εγώ πιστεύω ότι και οι εκλογές Μαΐου-Ιουνίου 2012 προκάλεσαν ζημιά, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, χάσαμε μήνες. Εμείς όπως ξέρετε δεν ήμασταν υπέρ των πρόωρων εκλογών τον Μάιο του 2012 και μετά τις εκλογές με τα αποτελέσματα του Μαΐου που ήταν πιο φυσιολογικά, πιο κοντά στη βούληση της κοινωνίας, υπήρχε θα έλεγα μια πιο δίκαιη κατανομή δυνάμεων μεταξύ των κομμάτων, τα οποία είχαν πέσει όλα σε χαμηλά επίπεδα, ζητήσαμε να γίνει Κύριο και μπορούσε να γίνει Κυβέρνηση.

Σας θυμίζω ότι τότε θα μπορούσε να γίνει Κυβέρνηση και μόνον με Νέα Δημοκρατία ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ, αλλά πολλοί ήταν αυτοί που θέλανε για τους δικούς τους κομματικούς λόγους τις εκλογές του Ιουνίου και την τεχνητή πόλωση. Εμείς δεν τη θέλαμε και θα θέλαμε στην Κυβέρνηση αυτή και όλες τις δυνάμεις οι οποίες θα δήλωναν ότι είναι ευρωπαϊκές, αλλά ουσιαστικά και έντιμα ευρωπαϊκές, είτε συντηρητικές, είτε προοδευτικές.

Αυτό συμβαίνει σε όλες τις χώρες, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες Κυβερνήσεις συνασπισμού υπάρχουν. Η πανίσχυρη Καγκελάριος Μέρκελ θέλει κυβερνητικό σύμμαχο για να σταθεί ως Κυβέρνηση, είτε τους φιλελεύθερους, είτε τους σοσιαλδημοκράτες και μάλιστα πολλοί μιλάνε για έναν μεγάλο συνασπισμό. Αλλά και για τους Πράσινους σας λέω εγώ.

Άρα αντιλαμβάνεστε ότι η δική μας πρόταση ήταν και είναι πάντα η ευρύτερη εθνική συσπείρωση, για να αντιμετωπίσουμε την εθνική κρίση. Άλλοι είναι αυτοί οι οποίοι δεν ξέρουν τι είναι ως ταυτότητα, δηλαδή δεν μπορούν να ελέγξουν τον στρατηγικό τους προσανατολισμό και κάτω από ένα κέλυφος αντιμνημονιακό δημαγωγικό στην πραγματικότητα τι κάνουν; Συντηρούν αξεπέραστες αντιφάσεις, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.

Βλέπετε στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τι έγινε; Η πτέρυγα η οποία θέλει έξοδο από το ευρώ, στην πραγματικότητα έξοδο από την Ευρώπη, η πτέρυγα η οποία θέλει επιστροφή σε ένα νόμισμα υποτιμημένης δραχμής, η πτέρυγα η οποία δε θέλει καμία συνεργασία με δυνάμεις ευρωπαϊκού προσανατολισμού, είναι πανίσχυρη.

Και οι άλλοι, θα έλεγα αυτοί που συγκροτούν το πλειοψηφικό ρεύμα, έχουν μια απόλυτη ασάφεια, δεν καταλαβαίνεις τι είναι αυτό που θέλουν, αν αυτό που θέλουν είναι σοβαρό συμβατό με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αν είναι κάτι υπεύθυνο ή αν είναι λόγια του αέρα τα οποία δεν έχουν κανένα αντίκρισμα.

Μπορεί να ακούγονται συμπαθητικά στον κάθε εργαζόμενο που αγωνιά, στον άνεργο, σε αυτόν ο οποίος ήταν συνηθισμένος σε παλιές πολιτικές και προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από το ΠΑΣΟΚ αλλά από ένα ΠΑΣΟΚ που δεν διαχειριζόταν την κρίση, διαχειριζόταν την πρόοδο και την ευμάρεια σταδιακά όλα αυτά τα χρόνια της μεταπολίτευσης που ήταν τα καλύτερα χρόνια της χώρας.

Όλοι αυτοί λοιπόν ακούνε λόγια τα οποία είναι χωρίς αντίκρισμα, όπου στην καρδιά τους μέσα ξέρουν ότι η μάχη δίνεται στο εσωτερικό της Κυβέρνησης, ανάμεσα στη συντηρητική Νέα Δημοκρατία και το δημοκρατικό προοδευτικό ΠΑΣΟΚ, η μάχη δίνεται μέσα από την Ευρώπη, η προοπτική της Ευρώπης είναι οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές κι εμείς είμαστε οι εκπρόσωποι στην Ελλάδα των Ευρωπαίων σοσιαλιστών οι οποίοι είναι οι μόνοι ικανοί λόγω των συσχετισμών να δώσουν μία άλλη στρατηγική κατεύθυνση στην Ευρώπη.

Δημοσιογράφος: Αν η μάχη δίνεται λοιπόν μέσα στην Κυβέρνηση και μέσα στην καρδιά της Ευρώπης, όπως λέει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μέχρι που είναι η διακριτή, η κόκκινη να το πω έτσι γραμμή, του ΠΑΣΟΚ σε αυτή την Κυβέρνηση; Διότι θέλω να σας υπενθυμίσω..

Ε. Βενιζέλος: Η κόκκινη γραμμή είναι η σωτηρία της χώρας.

Δημοσιογράφος: Ναι κύριε Πρόεδρε αλλά η σωτηρία της χώρας με μέτρα που εσείς έχετε πει πρώτος..

Ε. Βενιζέλος: Η κόκκινη γραμμή είναι η σωτηρία των ανθρώπων, των πολιτών.

Δημοσιογράφος: Που εσείς έχετε πει πρώτος ότι είναι εκτροπή, υπέρβαση δημοκρατική, αν τα ξαναδείτε αυτά θα επιμείνετε στο όνομα της σωτηρίας της χώρας;

Ε. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, εμείς θα παίρναμε ποτέ μέτρα τα οποία οδηγούν σε μία δημοσιονομική προσαρμογή δηλαδή στην πραγματικότητα σε μία μείωση του ελλείμματος δραστική μέσα σε τρία χρόνια, ξεκινώντας από ύφεση που υπήρχε στη χώρα μας από το 2008, πριν συνειδητοποιήσουμε την κρίση, μεγαλώνοντας την ύφεση και μεγαλώνοντας την ανεργία;

Εάν όμως δεν δεχόμασταν το δάνειο, που το δάνειο είναι 249 δισεκατομμύρια ευρώ, εάν δεν δεχόμασταν το δάνειο και κάναμε μια άλλη επιλογή, θα μπορούσε η επιλογή αυτή να είναι κακή και για την Ευρώπη, θα προκαλούσε ένα ντόμινο επιπτώσεων και στην Ευρώπη αλλά για μας θα ήταν η απόλυτη καταστροφή, η ζούγκλα, η επιστροφή στην προϊστορία.

Ακούστε, εμείς το 2009 βρεθήκαμε να έχουμε πρωτογενές έλλειμμα 12% του ΑΕΠ, 24 δισεκατομμύρια. Δηλαδή αν εκείνη τη στιγμή λέγαμε ακυρώνουμε και διαγράφουμε το δημόσιο χρέος, δεν πληρώνουμε κανέναν, σταματάμε να πληρώνουμε τόκους, σταματάμε να πληρώνουμε χρεολύσια, δε θα μας δάνειζε κανείς στις αγορές, θα βγαίναμε εκτός διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος, θα κατέρρεαν οι τράπεζές μας, θα χανόταν οι καταθέσεις, θα ακυρωνόταν οι ακίνητες περιουσίες, θα εκμηδενιζόταν η αξία τους στην αγορά άρα δε θα υπήρχε αγορά.

Θα κλείνανε οι επιχειρήσεις που δε θα είχαν δυνατότητα εξαγωγών και δε θα είχαν και δυνατότητα παραγωγής ελλείψει κεφαλαίων κίνησης, θα πηγαίναμε σε συνθήκες εμφυλίου πολέμου ζούγκλας στην καθημερινή ζωή και το κράτος δε θα είχε να πληρώσει μισθούς και συντάξεις γιατί για να το πετύχει αυτό έπρεπε να βρει λεφτά, έπρεπε δηλαδή να καλύψει στην πραγματικότητα το πρωτογενές έλλειμμα, που το πρωτογενές έλλειμμα ήταν δικό μας, εσωτερικό.

Αντιλαμβάνεστε τι θα συνέβαινε; Θα μου πείτε θα μας αφήνανε; Και οι Κύπριοι δοκιμάσανε κάποια στιγμή να απορρίψουν το πρώτο σχέδιο για να πάνε στο σχέδιο βήτα, ποιο ήταν καλύτερο τώρα το σχέδιο άλφα ή το σχέδιο βήτα; Υπάρχει σχέδιο βήτα; Δεν υπάρχει σχέδιο βήτα. Ούτε οι Ρώσοι υπήρχαν, ούτε οι Κινέζοι υπήρχαν, ούτε η αγορά υπήρχε, τίποτα δεν υπήρχε, υπήρχε αυτό το σχέδιο που υπαγόρευσε η δεξιά νεοφιλελεύθερη Ευρώπη μαζί με το ΔΝΤ.

Οι πολίτες την κάνουν την Ευρώπη δεξιά, οι λαοί, οι κοινωνίες, τα εκλογικά Σώματα.  

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε εγώ άλλο ήθελα να πω, μέχρι που φτάνει το όριο για το ΠΑΣΟΚ, που να δείξει την τέχνη του.. να σας δώσω ένα παράδειγμα;

Ε. Βενιζέλος: Παρακαλώ.

Δημοσιογράφος: Αν ανοίξει η συζήτηση και πει ο επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών, αφού σας ενημερώσουν, με τον Πρωθυπουργό ότι ξεπαγώνουμε τους πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία, το ΠΑΣΟΚ τι θα πει;  

Ε. Βενιζέλος: Δίνουμε μεγάλη μάχη γι΄ αυτό.

Δημοσιογράφος: Θέλω να καταλάβω το όριο δηλαδή.

Ε. Βενιζέλος: Δίνουμε μεγάλη μάχη γι΄ αυτό και έχουμε κρατήσει την αναστολή των πλειστηριασμών όλα αυτά τα χρόνια και η πρώτη κατοικία και μάλιστα η πρώτη κατοικία του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού δεν πρόκειται να τεθεί σε κίνδυνο, αυτό είναι για μας απαράβατος όρος.

Τώρα βεβαίως εάν έχεις μεγάλες περιουσίες ή εταιρικά ακίνητα, χρέη δεκάδων εκατομμυρίων και τα λοιπά, αυτό είναι μια άλλη ιστορία, δεν αφορά τον κόσμο, δεν αφορά τη στέγη, δεν αφορά την οικογένεια και την κληρονομιά που θέλει να αφήσει ο πατέρας στο παιδί και ούτω καθεξής. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα, εγώ σας το γενικεύω, μπορεί η χώρα να πάρει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, περιορισμούς στο εισόδημα; Δεν μπορεί, αυτό θα είναι καταστροφικό για την οικονομία.

Δημοσιογράφος: Άρα είναι δέσμευση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης αυτό;

Ε. Βενιζέλος: Μα προφανώς, όμως υπάρχει αυτό που λένε..

Δημοσιογράφος: Λέτε προφανώς, συγνώμη, αλλά ο κ. Στουρνάρας τη μία λέει δεν παίρνονται, μετά λέει ισοδύναμα..

Ε. Βενιζέλος: Αφήστε, ο κ. Στουρνάρας προσπαθεί να βρει λύσεις στο πλαίσιο των κατευθύνσεων που του δίνουμε και του δίνουμε την κατεύθυνση πάντα να διαπραγματευθεί με τον πιο σκληρό και πειστικό τρόπο.  Άλλωστε και εμείς διαπραγματευόμαστε και εγώ με την αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ είδαμε την τρόικα, δεν κρυβόμαστε, δεν κάνουμε την επιλογή να εμπιστευόμαστε τη διαπραγμάτευση σε άλλους. Άλλοι είχαν κάνει την επιλογή την κρίσιμη περίοδο του πρώτου εξαμήνου της Κυβέρνησης να τα αφήσουν όλα στον κ. Σαμαρά και τους Υπουργούς του, δεν βλέπανε την τρόικα, δεν έβλεπαν κανέναν.

Λοιπόν, εμείς είμαστε στη μάχη. Να σας πω συνθηματικά που είμαστε; Όχι πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικών περιορισμών και επιβαρύνσεων, ναι στις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές, ώστε να αλλάξει το κράτος, να αλλάξει η κοινωνία, να λειτουργεί η αγορά ελεύθερα, να λειτουργεί δίνοντας τόπο σε νέους ανθρώπους, σε νέες ιδέες, χωρίς προνόμια και αγκυλώσεις.

Άρα όχι εισοδηματικοί περιορισμοί και επιβαρύνσεις, ναι σε αλλαγές που μας κάνουν ένα σύγχρονο κράτος, μια σύγχρονη κοινωνία δικαιοσύνης και ισότητας.

Δημοσιογράφος: Έχω μια διπλή ερώτηση, είστε και Υπουργός Εξωτερικών..

Ε. Βενιζέλος: Προφανώς.

Δημοσιογράφος: Έχουμε μια σημαντική απόφαση από τις Βρυξέλες, σε σχέση με την ΑΟΖ συνολικά στις χώρες της Μεσογείου, ιδίως για την Ελλάδα ακόμη περισσότερο για την Κρήτη από τη μία κι από την άλλη έχουμε την επίσημη ανακοίνωση συνάντησης του Αμερικανού Προέδρου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Ξεκινάω από το δεύτερο, θα είναι παρών και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας;

Ε. Βενιζέλος: Αυτό θα εξαρτηθεί από τη σύνθεση των αντιπροσωπειών, από ποιο ακριβώς θα είναι το επίπεδο και οι συμμετέχοντες και της αμερικανικής πλευράς. Ούτως ή άλλως έχω εγώ στο δικό μου επίπεδο με τον κ. Κέρι να συζητήσω πάρα πολλά πράγματα και πάρα πολλές ευκαιρίες συνάντησης το επόμενο διάστημα.

Δημοσιογράφος: Οι Αμερικάνοι λένε ότι θα είναι παρόντες, άρα θα είστε κι εσείς.

Ε. Βενιζέλος: Αυτό θα το ρυθμίσουμε διπλωματικά τις επόμενες μέρες. Άρα τα κρατούντα δεν είναι ένα θέμα διπλωματικής τεχνικής, ας το πούμε έτσι, γιατί ούτως ή άλλως το Σεπτέμβριο θα είμαι μία εβδομάδα και παραπάνω στη Νέα Υόρκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου θα έχω συνάντηση με όλους τους κρίσιμους ομολόγους μου.

Αλλά με χαρά αν χρειαστεί θα πάω με τον Πρωθυπουργό, φυσικά έστω και για μία μέρα, για μισή μέρα και το έχω κάνει πολλές φορές αυτό, έχω πάει πολλές φορές για μισή μέρα στην Ουάσινγκτον ως Υπουργός Οικονομικών για πολύ δυσκολότερα πράγματα. Αυτό είναι και μια θα έλεγα πιο ευχάριστη συνάντηση που αναβαθμίζει τις διμερείς μας σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και έπρεπε να γίνει.

Τώρα από κει και πέρα σε σχέση με την ΑΟΖ και την έκθεση, η κα Δαμανάκη κάνει μια εξαιρετική δουλειά, είμαστε σε πολύ στενή συνεργασία, άλλωστε μία από τις..

Δημοσιογράφος: Δεν την παραιτείτε όπως έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ε. Βενιζέλος: Μα για όνομα του Θεού, κάνει εξαιρετική δουλειά ως Ευρωπαία Επίτροπος, αλλά δεν παύει να είναι μία Ελληνίδα Επίτροπος, η οποία μάλιστα είναι μία σοσιαλίστρια Επίτροπος κι είναι μεταξύ των λίγων Επιτρόπων που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, όπως ο κ. Αλμούνια, που έρχονται και στις συναντήσεις των Ηγετών των Σοσιαλιστικών Κομμάτων και μετέχουν στις συζητήσεις μας.

Η δουλειά της λοιπόν είναι πάρα πολύ καλή, εναρμονίζεται με τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας, η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική είναι μια οριζόντια προτεραιότητα η πιο σημαντική ίσως της Ελληνικής Προεδρίας που αρχίζει 1η Ιανουαρίου του 2014, γιατί οι άλλες προτεραιότητες είναι λίγο-πολύ δεδομένες και αναγκαστικές, είναι οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς βέβαια έχουμε θέματα ασφάλειας, θέματα μετανάστευσης, θέματα ανεργίας, θέματα επενδύσεων, αυτά που είναι η αγωνία του Νότου.

Τώρα και η Ευρωβουλευτής η Νίκη Τζαβέλα είχε συμβάλλει με μια δική της έκθεση να τεθεί το θέμα των θαλασσίων Ζωνών σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου και η κα Δαμανάκη με τη μελέτη που είχε παραγγείλει η Επιτροπή και παρουσίασε ανοίγει αυτό το θέμα των θαλασσίων Ζωνών στη Μεσόγειο. Εμείς συμφωνούμε απολύτως με την προσέγγιση αυτή, αλλά βεβαίως αυτή είναι η αρχή μας γιατί εμείς κάνουμε εξωτερική πολιτική αρχών, στο πλαίσιο του σεβασμού του Δικαίου της Θάλασσας.
Τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα είναι ζωντανά δεδομένα διασφαλισμένα, ουδείς μπορεί να τα αμφισβητήσει και βεβαίως το πιο σημαντικό γεγονός που έχει γίνει τα τελευταία 40 χρόνια στον τομέα των φυσικών πόρων της χώρας, που είναι η περιουσία του έθνους, η περιουσία των επομένων γενεών, είναι οι έρευνες που έχουν ξεκινήσει.

Και οι έρευνες αυτές προετοιμάστηκαν από την Κυβέρνησή μας, θυμάστε ο κ. Μανιάτης ο νέος Υπουργός Περιβάλλοντος τι δουλειά είχε κάνει ως Υπουργός, το συνέχισε ο κ. Λιβιεράτος ο λαμπρός επιστήμονας και τώρα επανήλθε ο κ. Μανιάτης γιατί αυτό είναι το πιο σημαντικό κεκτημένο των τελευταίων ετών.

Και ο νόμος ο σχετικός, ο νόμος του 2011 που προσδιορίζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε γεωγραφικά και τις προτεραιότητές μας τις ερευνητικές, αλλά και αυτές καθ΄ αυτές οι έρευνες που διεξάγονται και που έχουν αποδώσει πολύ σημαντικά αποτελέσματα.

Δημοσιογράφος: Τελευταία μου ερώτηση: Επιμένετε ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας ή όπως λένε οι άλλοι η πίεση των μέτρων, το βάρος των ελλειμμάτων, το τι θα συμβεί μετά το Μάιο του 2014, θα οδηγήσει μοιραία και μαθηματικά σε εκλογές το 2014;

Ε. Βενιζέλος: Αν δείτε τις δημοσκοπήσεις που κάποιοι παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή, θα δείτε πόσο μεγάλο ποσοστό πολιτών που δηλώνουν οπαδοί της Αντιπολίτευσης δε θέλανε εκλογές. Λοιπόν, η Κυβέρνηση οφείλει να αντέξει και η απάντηση στο ερώτημά σας εξαρτάται από τους Βουλευτές μας.

Δημοσιογράφος: Άρα είναι κρίσιμη..

Ε. Βενιζέλος: Ο κάθε Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο κάθε Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, θα μου επιτρέψετε να πω ο κάθε Βουλευτής γενικά, της ΔΗΜΑΡ, γιατί η ΔΗΜΑΡ δεν είπε ποτέ ότι αποσύρει τη στήριξή της από την Κυβέρνηση ή ότι δε θα ψηφίσει τα νομοσχέδια στη Βουλή, η ΔΗΜΑΡ έχει μία..

Δημοσιογράφος: Είπε ότι το πολυνομοσχέδιο δεν το ψηφίζει όμως.

Ε. Βενιζέλος: Έχει όμως μία πολύ προσεκτική στάση στα διάφορα θέματα. Εντάξει ούτε τα μέτρα του Νοεμβρίου τα είχε ψηφίσει η ΔΗΜΑΡ το Νοέμβριο του 2012 στην κρίσιμη ψηφοφορία. Εμείς σταθήκαμε εκεί, σταθήκαμε και σηκώσαμε το βάρος, παρότι είχαμε διαφωνία στην οργάνωση της διαπραγμάτευσης, έτσι;

Δημοσιογράφος: Άρα η ΔΗΜΑΡ έφυγε κι όχι εσείς της τη φέρατε, όπως ο κ. Κουβέλης άφησε να εννοηθεί.

Ε. Βενιζέλος: Μα για όνομα του Θεού, αυτά τα έχω πει πολλές φορές, θα σας απαντήσω όμως, θα απαντήσω και στο πρόσθετο ερώτημά σας.
Λοιπόν οι Βουλευτές μας σηκώνουν το βάρος, είναι οι άνθρωποι που με ηρωισμό το έκαναν οι δικοί μας Βουλευτές της προηγούμενης Βουλής ήρωες, οι Βουλευτές μας τώρα η μικρή κοινοβουλευτική μας ομάδα και η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά θα μου επιτρέψετε να πω και της ΔΗΜΑΡ, δεν την διαφοροποιώ.

Τώρα δε χρειάζεται να πω ότι εμείς προτείναμε συμπόρευση με τη ΔΗΜΑΡ, με πολλή γενναιοδωρία και αγάπη, συντροφικά. Δεν πήραμε απάντηση και κάπου εμφανιζόταν το ΠΑΣΟΚ να είναι αυτό το οποίο παρακαλά ή ζητά και κάποιοι το αντιμετωπίζουν με απόσταση και αφ΄ υψηλού, αλλά ξέρετε στα δύσκολα κρίνονται κόμματα, άνθρωποι, συμπεριφορές και προτεραιότητες.

Εμείς είμαστε συμφωνήσει μία λύση μεταβατική, είχε υποχωρήσει ο κ. Σαμαράς κι είχε αποδεχθεί τις απόψεις μας σε πολύ μεγάλο βαθμό, όχι 100%, έτσι; Πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς. Αυτό μπορούσαμε να το βελτιώσουμε ως αποτέλεσμα, όπως το βελτίωσα μόνος μου το μεταβατικό σχήμα, άλλο αν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ ακόμη δεν έχουν ανταποκριθεί και τους ζητώ και τους παρακαλώ να ανταποκριθούν γιατί θα είναι πολύ σημαντικό και για τη συμμετοχή τους στο οριστικό σχήμα.

Αλλά η ΔΗΜΑΡ πήρε μία απόφαση χωρίς να μας ρωτήσει, έθεσε το ζήτημα αυτό ως πρώτη προτεραιότητα της τηλεόρασης, ενώ πρώτη προτεραιότητα δεν είναι η τηλεόραση. Είναι κι αυτό ένα θεσμικό ζήτημα πολύ σημαντικό, ένα ζήτημα δημοκρατίας και κράτους δικαίου. Αλλά υπάρχει η οικονομία, η παραγωγή, η ανεργία, η επιχείρηση, η χώρα, ο τουρισμός, η διαπραγμάτευση με την Ευρώπη, το τραπεζικό σύστημα το οποίο έχει τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών και είναι η προσδοκία των επιχειρήσεων να βρουν λεφτά για να κινηθούν.

Είναι ένα πλέγμα αξιών, συμφερόντων και προτεραιοτήτων, στο όνομα του έθνους και του λαού και του πολίτη, που πρέπει να σταθμίσεις κι εμείς κάναμε τη στάθμιση της ευθύνης.

Δημοσιογράφος: Άρα οφείλει λέτε να εξαντλήσει την τετραετία αυτή η Κυβέρνηση και έχει χαρακτήρα εν δυνάμει ψήφου εμπιστοσύνης το πολυνομοσχέδιο..

Ε. Βενιζέλος: Κάθε ψηφοφορία στη Βουλή είναι κρίσιμη, στο πλαίσιό της. Δεν είναι κανείς διατεθειμένος να άρει την εμπιστοσύνη του από την Κυβέρνηση, αλλά φυσικά η χώρα πρέπει να είναι αξιόπιστη, δεν μπορεί να συμφωνούμε να υπογράφουμε και να μην εκτελούμε αυτά που έχουμε συμφωνήσει. Είπα πως θα τα διαμορφώσουμε, με τρόπο διαφανή και θεσμικά εγγυημένο.

Τι θα συμβεί αν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές, ποιο θα είναι το σχήμα το οποίο θα την κυβερνήσει; Που θα την οδηγήσει τη χώρα το επόμενο κυβερνητικό σχήμα; Για να τα σκεφτούμε αυτά. Ο κάθε πολίτης να σκεφτεί μόνος του τι είναι αυτό που θέλει μέσα στην Ευρώπη, μέσα στους συσχετισμούς, βλέποντας τι συμβαίνει στην Κύπρο, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην ισχυρή Γαλλία.

Ας τα σκεφτούμε όλα αυτά, να δούμε πως πρέπει να πορευθούμε, για το καλό μας, για το συμφέρον των οικογενειών, για την απασχόληση, για το εισόδημα, για τις περιουσίες των Ελλήνων που έχουν μειωθεί αλλά υπάρχουν, για να τα σκεφτούμε όλα αυτά να δούμε ποια θα ήταν η εναλλακτική λύση, αν υπάρχει εναλλακτική λύση μέσα σε δύσκολους και επικίνδυνους διεθνείς συσχετισμούς που απειλούν μεγάλες και ισχυρές χώρες.

Δημοσιογράφος: Το μήνυμά σας για την Κρήτη, που ήταν ο παραδοσιακός χώρος του ΠΑΣΟΚ αλλά φαίνεται να έχει γυρίσει την πλάτη της;

Ε. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, με στεναχωρούν συμπεριφορές, γιατί καμιά φορά νοιώθω ότι υπάρχει νέα στοιχείο μίσους απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, από ανθρώπους που έχουν στηρίξει το ΠΑΣΟΚ αλλά και στηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ και από πολλούς που έχουν ευνοηθεί. Κυρίως από απασχολούμενους στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ή σχετιζόμενους με τις οικονομικές λειτουργίες του κράτους.

Νοιώθω επίσης ότι καμιά φορά χάνεται η λεβεντιά και η φιλοξενία, γιατί ακόμη κι όταν διαφωνείς, ακόμη κι όταν κάποιον τον αντιμετωπίζεις ως αντίπαλό σου δεν μπορεί να τον υποδέχεσαι με εκδηλώσεις εμφυλιοπολεμικές ή να κάνεις αντισυγκεντρώσεις φασίζουσες δήθεν ως προοδευτικός, δηλαδή μεθόδους οι οποίες ήταν μέθοδοι της ακροδεξιάς στη δεκαετία του ΄60.

Αυτά δε νομίζω ότι συνδέονται με τον χαρακτήρα, το ήθος, τη λεβεντιά, του κρητικού λαού. Εγώ πιστεύω ότι όλα αυτά είναι τεχνητά παροδικά φαινόμενα, είναι μια κακή επιλογή της στιγμής. Από κει και πέρα εμείς πορευόμαστε σταθεροί, ως εκφραστές της δημοκρατικής παράταξης.

Η δημοκρατική παράταξη, η παράταξή του Ελευθερίου Βενιζέλου, ήταν και είναι πάντα η παράταξη της εθνικής ευθύνης, των μεγάλων αποφάσεων. Δεν δίστασε ποτέ ο Εθνάρχης που έχω την τιμή συμπτωματικά να φέρω το επίθετό του - Ευβοϊκής καταγωγής είμαι εγώ όπως ξέρετε, αλλά έχουμε κι εμείς το όνομα αυτό εκεί- να συγκρουστεί, να δυσαρεστήσει τον κόσμο. Όποιος γλείφει τον κόσμο λέγοντάς του ψέματα -και το έχουμε κάνει κι εμείς αυτό στο παρελθόν- είναι ιστορικά ασυνεπής και εθνικά ανεύθυνος.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ.

Ε. Βενιζέλος: Να είστε καλά κι εγώ σας ευχαριστώ.
 

Tags: ΠΑ.ΣΟ.Κ