Παρίσι, 15 Ιανουαρίου 2014

Συνέντευξη Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου στο αγγλόφωνο κανάλι του διεθνούς τηλεοπτικού δικτύου France 24 (15.01.2014)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλώς ήλθατε στη συνέντευξη του FRANCE 24. Νωρίτερα σήμερα το πρωί, η Ελλάδα ανέλαβε την εκ περιτροπής Προεδρία της ΕΕ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη Λιθουανία. Ενώ μερικοί αμφισβητούν την ικανότητα της υπερχρεωμένης χώρας να προεδρεύσει της Ευρώπης, οι Έλληνες αξιωματούχοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτή την ευκαιρία για να αποκαταστήσουν τη φήμη και την αξιοπιστία της χώρας τους στην ευρωπαϊκή σκηνή. Μαζί μου, εδώ στο Παρίσι, βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ευάγγελος Βενιζέλος. Καλωσορίσατε στη συνέντευξη του FRANCE 24.

ΕΥ. Βενιζέλος: Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκλησή σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Ελλάδα, μετά από τεράστιες θυσίες, είναι σε θέση να πει ότι αφήνει πίσω της την κρίση. Δεν το λέω εγώ αυτό, το δήλωσε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς. Η κυβέρνησή σας προέβλεψε ότι η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει ανάπτυξη της τάξης του 0,6% κατά το τρέχον έτος, αλλά ο ΟΟΣΑ προβλέπει άλλο ένα έτος ύφεσης. Ποιος έχει δίκιο τελικά;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση. Μετά από έξι χρόνια ύφεσης, τώρα είμαστε για πρώτη φορά σε θέση να δείξουμε προς τους εταίρους μας το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού μας. Αυτή είναι μια πολύ θετική ένδειξη, όχι μόνο για τη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά και για τη νέα κατάσταση της πραγματικής ελληνικής οικονομίας. Το κρίσιμο σημείο δεν είναι μόνο η δημοσιονομική κατάσταση, αλλά και το μέγεθος της οικονομίας μας, καθώς και η ικανότητα της κοινωνίας μας να οργανώσει το μέλλον μετά την κρίση.

 

Είναι πολύ σημαντικό να σταματήσει αυτή η ατέρμονη συζήτηση σχετικά με την ικανότητά μας,  την προθυμία μας, γιατί τώρα έχουμε να επιδείξουμε αριθμούς. Αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα είναι το πρώτο σημείο προς την επαλήθευση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους μας και αυτή η επαλήθευση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι η προϋπόθεση για να γίνει το επόμενο βήμα προς τις αγορές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ποιο είναι το επόμενο βήμα; Επειδή ξέρετε την άποψη μιας μερίδας οικονομολόγων. Λένε ότι, παρά το μικρό πλεόνασμα, η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει χωρίς «κούρεμα». Εσείς διαφωνείτε με αυτό, αλλά επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω πώς η Ελλάδα θα καταφέρει να αποπληρώσει το χρέος της.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ήμουν υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια αυτής της μοναδικής επιχείρησης, του λεγόμενου PSI, δηλαδή της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα. Επρόκειτο για το μεγαλύτερο, ιστορικά μιλώντας, «κούρεμα» δημόσιου χρέους, του ιδιωτικού όμως μέρους αυτού του δημόσιου χρέους – του δημόσιου χρέους από ιδιωτικούς φορείς. Η άλλη όψη αυτής της πολύ μεγάλης και ιστορικής επιχείρησης είναι η ριζική αναπροσαρμογή του ελληνικού δημόσιου χρέους. Το χρέος μας δεν είναι μόνο μια αναλογία σε σχέση με το ΑΕΠ μας, αλλά είναι, επίσης, μια πολύ ισχυρή σχέση μεταξύ της δυνατότητάς μας να αποπληρώσουμε το ετήσιο κόστος και της αντίδρασης της αγοράς.

Το ελληνικό δημόσιο χρέος χαρακτηρίζεται από πολύ «φιλική» διάρκεια. Μιλάμε για το δημόσιο χρέος για 30 χρόνια. Έχουμε εξαιρετικούς μέσους όρους επιτοκίων, έχουμε μια πολύ σημαντική περίοδο χάριτος, έχουμε άριστες ωριμάνσεις και, πρώτα από όλα, έχουμε ένα πολύ χαμηλό, πλέον, ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους μας. Σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι περισσότερο βιώσιμο από άλλα χρέη σε άλλες χώρες της ΕΕ. Αυτή είναι η προσέγγιση και η πρόταση, όχι της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά του κ. Klaus Regling, του επικεφαλής, του διευθύνοντος συμβούλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση, αλλά και την τεχνική ικανότητα της χώρας μας να επιβεβαιώσει και, επίσης, να εγγυηθεί τη βιωσιμότητα του χρέους μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρ’ όλα αυτά, δηλώσατε πρόσφατα ότι δημιουργεί ένα πρόβλημα δημοκρατίας και νομιμότητας η παρουσία του ΔΝΤ, μέσω της τρόικας, στην καρδιά της Ευρωζώνης. Τι εννοούσατε με αυτό;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αυτό είναι ένα πρόβλημα όχι μόνο για την Ελλάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εννοείτε ότι το σχέδιο, το πακέτο διάσωσης ήταν αντιδημοκρατικό;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όχι, καθόλου. Σεβόμαστε πλήρως τους θεσμικούς εταίρους μας·  την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωζώνης. Όμως, η συμμετοχή του ΔΝΤ ως θεσμικού παράγοντα στην ευρωπαϊκή διαδικασία είναι κάτι νέο. Είναι μια ένδειξη δυσπιστίας ως προς την ικανότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ενεργήσει. Επίσης, η τρόικα, όχι ως θεσμική οντότητα, αλλά ως πολιτικός εκπρόσωπος των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, πρέπει να παρουσιάσει κάποιες εκθέσεις, όχι μόνο στις κυβερνήσεις, αλλά και ενώπιον του Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με τους κανόνες της ευρωπαϊκής μας παράδοσης, το Κοινοβούλιο είναι πάντα ο ανώτατος θεσμός, ο θεσμός με την απαιτούμενη δημοκρατική νομιμότητα. Αλλά σεβόμαστε τις κοινές  προσπάθειές μας με τους υπεύθυνους της τρόικας. Βρισκόμαστε εδώ τώρα, σε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση, τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της ιστορικής προσπάθειάς μας να ξεπεράσουμε την κρίση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρόσφατα δηλώσατε, σε γερμανική εφημερίδα, ότι η Γερμανία πρέπει να δείξει μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση και, παραθέτω τα λόγια σας, «σεβασμό της πολυμορφίας της Ευρώπης και του δικαιώματος για διαφορετικές λύσεις». Είναι αποδεκτό ότι ορισμένοι Έλληνες αισθάνονται ότι η Γερμανία τους απειλεί;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Έχουμε εξαίρετες διμερείς σχέσεις με τη γερμανική κυβέρνηση και με το γερμανικό πολιτικό σύστημα. Καταλαβαίνουμε πολύ καλά πόσο σημαντικός είναι ο ηγετικός ρόλος της Γερμανίας για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την ύπαρξη της Ένωσής μας. Αλλά λαμβάνουμε επίσης υπόψη την κοινωνική κατάσταση, το δημοκρατικό πρόβλημα. Δεν είναι δυνατόν η νέα  ευρωπαϊκή γενιά να αποδεχθεί ότι η Ευρώπη, ως έννοια, είναι μόνο η πολιτική λιτότητας και η ανεργία. Είναι απολύτως σημαντικό να υπάρχει διάλογος μεταξύ των πολιτικών εταίρων, όχι σε πολιτική βάση, αλλά πάντα στην πολύ συγκεκριμένη βάση των αριθμών, με την απαραίτητη, όμως, ικανότητα να λαμβάνονται υπόψη και οι άλλες διαστάσεις της κατάστασης· η κοινωνική διάσταση, η δημοκρατική διάσταση και, επίσης, η κατάσταση της πραγματικής οικονομίας. Κι αυτό επειδή η εθνική οικονομία, η ευρωπαϊκή οικονομία δεν είναι μόνο ο χρηματοοικονομικός τομέας. Πρέπει να λάβουμε υπόψη τη λεγόμενη πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις, τους πραγματικούς, απλούς ανθρώπους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλήσατε για το κοινωνικό κόστος της κρίσης. Δεν είναι μυστικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα ακροαριστερό κόμμα, και η Χρυσή Αυγή, ένα νεοναζιστικό κόμμα, αναμένεται να τα πάνε πολύ καλά στις προσεχείς Ευρωεκλογές. Πόσο σας ανησυχεί  αυτό, ως αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, ενός σοσιαλιστικού κόμματος;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Οι Ευρωεκλογές, παντού, όχι μόνο στην Ελλάδα, είναι μια δευτερεύουσα εκλογική διαδικασία. Οργανώνουμε, ταυτόχρονα, όχι μόνο τις ευρωπαϊκές εκλογές, αλλά και τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές. Αλλά, χωρίς αμφιβολία, είναι απολύτως σημαντικό να πείσουμε την ελληνική κοινή γνώμη, το εκλογικό σώμα μας, ότι αυτό το μοναδικό εθνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα νέο κεφάλαιο για το μέλλον. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για εμάς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πιθανώς εδώ είναι που η Ελληνική Προεδρία της ΕΕ μπορεί να βοηθήσει την κυβέρνησή σας. Γνωρίζουμε ότι η ανάπτυξη και η ανεργία βρίσκονται πολύ ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων σας. Ποιες είναι οι προθέσεις σας σχετικά με αυτά τα θέματα;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η αποκατάσταση της κοινωνικής διάστασης της ΕΕ, είναι προφανείς, πανευρωπαϊκές προτεραιότητες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί όμως η Ελληνική Προεδρία να κάνει τη διαφορά;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Πρέπει να κάνουμε μια διάκριση μεταξύ των ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας και των εθνικών προτεραιοτήτων της κυβέρνησής μας και του έθνους μας. Για εμάς, προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να παρουσιάσει, πρώτα από όλα, μια νέα ευρωπαϊκή αφήγηση για το μέλλον, μια κοινή ευρωπαϊκή αφήγηση, πιο ελκυστική. Σε εθνικό επίπεδο, η προφανής προτεραιότητα είναι να οργανώσει τη ζωή μετά την κρίση και το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι η οριστικοποίηση και η επίσημη επιβεβαίωση της φυσικής προσαρμογής και της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. Το πραγματικό πρόβλημα, όμως, είναι η αναδιοργάνωση, η λεγόμενη εθνική ελπίδα για το μέλλον. Αυτό είναι το πιο σημαντικό σημείο για εμάς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα διαθέσετε 50 εκατομμύρια ευρώ για τη διοργάνωση μιας Ευρωπαϊκής Προεδρίας που αποκαλείται «σπαρτιατική». Έχετε τους οικονομικούς πόρους για να γίνει αυτό;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ναι, φυσικά. Είναι υποχρέωσή μας να οργανώσουμε την Ευρωπαϊκή Προεδρία. Από την άλλη πλευρά, για μια χώρα σε κρίση, είναι υποχρεωτικό να οργανώσουμε την Προεδρία με τρόπο πολύ πρακτικό και προσανατολισμένο στα αποτελέσματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκλησή σας.

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΕλληνική ΠροεδρίαΣυνεντεύξεις 2014