Αθήνα, 23 Μαρτίου 2014

 

Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ,

στην Real News και στη δημοσιογράφο Κάτια Μακρή

Real News: Είπατε ότι η συμφωνία με την τρόικα σηματοδοτεί την τελική φάση της πορείας εξόδου από την κρίση και το μνημόνιο. Πρακτικά τι σημαίνει αυτό;

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό σημαίνει, πρώτον, ότι επιβεβαιώθηκε πως δεν υπάρχουν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας. Δεύτερον, επιβεβαιώθηκε η ισχύς του ανακεφαλαιοποιημένου ελληνικού τραπεζικού τομέα, που τώρα πρέπει να στρέψει όλο του το ενδιαφέρον στην πραγματική οικονομία, στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και άρα των θέσεων εργασίας. Και, τρίτον, ότι επιβεβαιώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα που λειτουργεί ως αποστομωτικό επιχείρημα διεθνώς και οφείλεται στις θυσίες του ελληνικού λαού.

Real News: Ο κόσμος, όμως, που έχει χάσει μεγάλο μέρος του εισοδήματός του, δεν αντιλαμβάνεται γιατί πρέπει να χαίρεται για το πρωτογενές πλεόνασμα…

Ευ. Βενιζέλος: Και βέβαια το αντιλαμβάνεται. Γιατί το πρωτογενές πλεόνασμα επιτρέπει να αρχίσει η εφαρμογή μέτρων προστασίας των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και αποκατάστασης αδικιών, αλλά και να ληφθούν μέτρα που τονώνουν την οικονομία, όπως η καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε επιχειρήσεις -οφειλών που πέφτουν στην αγορά είτε ως επενδύσεις είτε ως εισόδημα- και η χρηματοδότηση της μείωσης των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών που σημαίνει διευκόλυνση προσλήψεων και αύξηση εισοδήματος για τους εργαζόμενους.

Real News: Η αντιπολίτευση, ιδίως ο ΣΥΡΙΖΑ, επιμένει ότι μετά τις ευρωεκλογές θα έρθει νέο μνημόνιο, με νέα μέτρα...

Ευ. Βενιζέλος: Είναι πραγματικά θλιβερό να βλέπει κανείς τη λύπη της αντιπολίτευσης μπροστά στην έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο. Πραγματικά αντιλαμβάνομαι την αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί έχει προκύψει πολιτικά ως αποτέλεσμα της κρίσης. Αλλά αυτό είναι συγκυριακό. Αλίμονο αν η χώρα μας θεωρούσε την κρίση ένα μόνιμο διαρθρωτικό χαρακτηριστικό. Τώρα, λοιπόν, αναζητούν τους «βαρβάρους», γιατί χωρίς αυτούς δεν έχουν τι να πουν. Αντίθετα, ταυτίζονται με υπερσυντηρητικούς κύκλους στη Γερμανία και ορισμένες άλλες χώρες που δυσπιστούν απέναντι στην επιτυχία του ελληνικού προγράμματος.

Λέω, λοιπόν, κατηγορηματικά για άλλη μια φορά: Όχι, δεν θα χρειαστεί νέο δάνειο - και ως εκ τούτου νέο μνημόνιο - και σίγουρα δε θα χρειαστούν νέα δημοσιονομικά μέτρα, παρά μόνο μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας και της κοινωνικής συνοχής.

Real News: Η συμφωνία θα ψηφιστεί από τους βουλευτές των κομμάτων της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας; Θα έρθει για ψήφιση σε ένα άρθρο ή σε περισσότερα;

Ευ. Βενιζέλος: Οι βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, και σίγουρα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μετείχαν σε αυτήν την πολύμηνη και δύσκολη διαπραγμάτευση, γιατί είχαν διαμορφώσει το πλαίσιο και τις κόκκινες γραμμές.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να εκβιαστεί διαδικαστικά και νομοτεχνικά η βούληση των βουλευτών με νομοσχέδιο ενός άρθρου. Υπάρχουν θέματα τα οποία πρέπει να έρθουν νομοτεχνικά αυτόνομα, όπως είναι για παράδειγμα το ζήτημα των τραπεζών.

Real News: Βουλευτές τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν τη ρύθμιση για το γάλα…

Ευ. Βενιζέλος: Το θέμα του γάλακτος έχει ιδιαίτερη σημασία επειδή συνδέεται με το μέλλον της ελληνικής κτηνοτροφίας, στην οποία πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας. Βεβαίως, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι η συμφωνία έχει ισορροπίες και είναι συνολική, και πρέπει να δούμε τι είναι αυτό που μας προσφέρει ως χώρα συμπεριλαμβανομένου και του αγροτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης και της κτηνοτροφίας. Σε κάθε περίπτωση, θα γίνει το καλύτερο για τους Έλληνες πολίτες και, επειδή βλέπω το γάλα να γίνεται ένα πολύ μεγάλο θέμα, θα γίνει το καλύτερο για τους Έλληνες κτηνοτρόφους και την προοπτική της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων.

Real News: Έχει ανοίξει έντονα πλέον η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους. Τι θα γίνει τελικά;

Ευ. Βενιζέλος: Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και δεν είναι καθόλου τυχαία η προϋπάρχουσα απόφαση και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup ότι, μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από την Ελλάδα, θα ξεκινήσει η διαδικασία οριστικής επιβεβαίωσης της βιωσιμότητάς του.

Το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο για τους λόγους που έχει εξηγήσει καλύτερα από κάθε άλλον ο επικεφαλής του ESM ο κ. Κλάους Ρέγκλινγκ: Γιατί είναι ένα χρέος που βρίσκεται κατά το 80% εκτός αγοράς, κατέχεται από τους θεσμικούς μας εταίρους, άρα δεν κατέχεται από επιθετικούς κερδοσκόπους-κομιστές. Είναι ένα χρέος που έχει πάρα πολύ καλούς όρους, περίοδο χάριτος, μεγάλη μέση διάρκεια, μικρά επιτόκια, πολύ καλή ταξινόμηση λήξεων. Ως εκ τούτου, πρέπει να αντιμετωπιστεί σε όρους καθαράς παρούσης αξίας, που σημαίνει ότι, αν το προεξοφλούσαμε σήμερα θα ήταν πολύ μικρότερο από το δημόσιο χρέος πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών που δεν υπόκεινται σε κανένα πρόγραμμα προσαρμογής.

Real News: Η αντιπολίτευση, όμως, υποστηρίζει ότι χωρίς «κούρεμα» το χρέος δεν είναι βιώσιμο και το ίδιο λέει και το ΔΝΤ…

Ευ. Βενιζέλος: Σας θυμίζω ότι το ελληνικό χρέος έχει ήδη «κουρευτεί» κατά ένα ποσοστό που φτάνει το εντυπωσιακό 65% του ΑΕΠ! Είναι το μεγαλύτερο «κούρεμα» που έχει γίνει ποτέ στον κόσμο ιστορικά, φτάνει τα 125 δισ. ευρώ. Αυτό θεωρώ ότι είναι μια ιστορική πράξη, που ελαφρύνει τις επόμενες γενιές.

Όταν λέμε τώρα, λοιπόν, ότι θα «κουρευτεί» το χρέος το οποίο κατέχουν οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης, αυτό είναι μία κίνηση επιθετική κατά των εκλογικών σωμάτων και των Κοινοβουλίων αυτών των κρατών, που ανοίγει ένα πολιτικό μέτωπο χωρίς κανέναν πρακτικό λόγο και χωρίς αποτέλεσμα. Είναι πραγματικά θλιβερό κάποιοι εσωτερικοί κύκλοι στην Ελλάδα, για λόγους μικροκομματικούς, να αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, την οποία αποδέχονται οι αρμόδιοι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

Real News: Θα βγει και πότε η χώρα μας ξανά στις αγορές ομολόγων;

Ευ. Βενιζέλος: Κατ’ αρχάς να διευκρινίσουμε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν έφυγε από τις αγορές. Πάντα είναι παρούσα, με συνεχείς εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Επίσης, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι μετά τη συμφωνία με την τρόικα και την εκταμίευση της δόσης η Ελλάδα δεν έχει χρηματοδοτικές ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν μέσα από την αγορά.

Όμως, η επάνοδος στην αγορά, με έναν σταδιακό, οργανωμένο και προστατευμένο τρόπο επιτρέπει στην αγορά να εκφραστεί και η αγορά σε διεθνές επίπεδο μπορεί να αξιολογήσει τα επιτεύγματά μας, μπορεί να ανατοποθετήσει στη σωστή θέση την ελληνική οικονομία - και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Γιατί, σε αντίθεση με μία πολιτική συζήτηση που γίνεται στο εσωτερικό, εξάγεται στο εξωτερικό και επανεισάγεται - δυστυχώς - σε σχέση με το πού βρίσκεται πραγματικά η Ελλάδα, ο διεθνής ιδιωτικός τομέας επενδύει στην Ελλάδα, θεωρεί ότι στην Ελλάδα έχει επιτευχθεί μια τεράστια αλλαγή και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα.

Real News: Ο Αλέξης Τσίπρας, όμως, είπε στην Realnews ότι ετοιμάζεται «εικονική» έξοδος στις αγορές πριν τις ευρωεκλογές για να δημιουργηθεί η εντύπωση της εξόδου από τη κρίση.

Ευ. Βενιζέλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ ζει σε εικονική πραγματικότητα, σε ένα παράλληλο, φαντασιακό σύμπαν. Οτιδήποτε σχετίζεται με την αγορά δεν μπορεί να είναι εικονικό, γιατί η αγορά αντιδρά με βάση το συμφέρον της, δεν αντιδρά για να διευκολύνει οποιοδήποτε κράτος ή οποιονδήποτε άλλο παράγοντα της αγοράς.

Real News: Η Ελιά δεν φαίνεται να στηρίζεται από όλες τις εκδοχές του ΠΑΣΟΚ.

Ευ. Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ ιστορικά ήταν και οφείλει να είναι πάντα εκφραστής της ευρύτερης δημοκρατικής, προοδευτικής παράταξης. Ποτέ δεν εμφανίστηκε ως ένα κόμμα συμβατικό και αποσυνδεδεμένο από τη δυναμική της παράταξης.

Με βάση λοιπόν τις αποφάσεις του συνεδρίου μας και της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, το ΠΑΣΟΚ στο σύνολό του έχει κάνει την επιλογή της συνεργασίας με τις άλλες δυνάμεις της Kεντροαριστεράς της ευθύνης, της ευρύτερης δημοκρατικής, προοδευτικής παράταξης.

Real News: Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου εκδήλωσε όμως τη διαφωνία του...

Ευ. Βενιζέλος: Από τις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου, θα μου επιτρέψετε να επισημάνω αυτές που αφορούν την προσήλωσή του στην ανάγκη να διαφυλαχθούν  η κυβερνητική σταθερότητα και η ολοκλήρωση της εθνικής στρατηγικής που ακολουθούμε.

Real News: Οι 58 τελικά μετέχουν ή δε μετέχουν στην Ελιά;

Ευ. Βενιζέλος: Μα, προφανώς μετέχουν οι 58 ως ρεύμα γνώμης που λειτούργησε καταλυτικά στη διαμόρφωση της Ελιάς.

Real News: Είπατε ήδη καθαρά ότι οι ευρωεκλογές δεν είναι μια «χαλαρή» διαδικασία γιατί η ερμηνεία του αποτελέσματος θα είναι «σκληρή». Τι εννοείτε;

Ευ. Βενιζέλος: Είπα ότι, επειδή η ερμηνεία του αποτελέσματος συνδυαστικά των δημοτικών, περιφερειακών και ευρωπαϊκών εκλογών θα είναι μια ερμηνεία σκληρή, μια ερμηνεία που συνδέεται με την πορεία της χώρας, με τη νομιμοποίηση επιλογών, πρέπει να ξέρουμε ότι δεν υπάρχει καμία χαλαρότητα, ότι κρίνονται ουσιώδη θέματα τον Μάιο.

Η συζήτηση η οποία διεξάγεται τώρα είναι συνέχεια μιας πολύ μεγάλης πολιτικής και επικοινωνιακής συγκάλυψης που γίνεται στον τόπο μας. Κάποιοι έχουν ξεχάσει το γεγονός ότι διεξήχθησαν εκλογές το 2012. Και ισχυρίζονται ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει κληθεί να αποφασίσει για την εθνική στρατηγική και τα μεγάλα διλήμματα.

Όμως, το 2012 -και μάλιστα δυο φορές, υπό συνθήκες ακραίας τεχνητής πόλωσης τον Ιούνιο του 2012- οι Έλληνες πολίτες τοποθετήθηκαν εν γνώσει όλων των δεδομένων και όλων των διλημμάτων και έδωσαν καθαρή, ισχυρή πλειοψηφία στην πολιτική που εφαρμόζουμε τώρα ως κυβέρνηση.

Real News: Εάν το αποτέλεσμα των φετινών εκλογών είναι αρνητικό για την κυβέρνηση συνεργασίας ή για την Ελιά τι θα συμβεί;

Ευ. Βενιζέλος: Το ερώτημά σας υπολαμβάνει ότι η δοκιμασία των σύνθετων φετινών εκλογών του Μαΐου, αφορά τα κόμματα της κυβερνητικής συνεργασίας. Αφορά, όμως, πρωτίστως την αντιπολίτευση και κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι η στρατηγική εφόδου αποτυγχάνει και πάλι ήδη από την αφετηρία.

Real News: Πώς θα αντιδράσετε αν μετά τις εκλογές σας αμφισβητήσουν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ;

Ευ. Βενιζέλος: Όλα αυτά μου φαίνονται πάρα πολύ μικρά και παράταιρα σε σχέση με τη φάση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Δεν ασχολούμαι με τη «σταδιοδρομία» μου, γιατί εάν με απασχολούσε αυτό θα είχα κάνει άλλες επιλογές και θα είχα προστατεύσει τον εαυτό μου. Επίσης, δεν ασχολούμαι με αυτό που λέγεται «συμβατική πολιτική». Το κρίσιμο και τελικό στάδιο της πολιτικής για έθνη, λαούς, αλλά και για τον καθένα μας στο δικό του μικρό – μικρό επίπεδο, είναι η Ιστορία.

Real News: Ποια είναι η στρατηγική σας απέναντι στις κρίσεις που βλέπουμε στην Ουκρανία, τη Συρία κ.ο.κ.;

Ευ. Βενιζέλος: Η Ελλάδα είναι χώρα-μέλος της ΕΕ. Μετέχουμε συνεπώς στο κεντρικό ευρωπαϊκό ρεύμα. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα πρέπει να είναι εκφραστής μιας πολιτικής αξιών και μετριοπάθειας, που στοχεύει πάντα στη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης. Το ύπατο κριτήριό μας πρέπει να είναι η διαμόρφωση και η προστασία του διπλωματικού και πολιτικού κεφαλαίου που χρειαζόμαστε, προκειμένου να είμαστε ισχυροί στα δικά μας εθνικά και περιφερειακά θέματα. Δηλαδή, να είμαστε ισχυροί στα ζητήματα που μας αφορούν στην Κύπρο, στην ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο, στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Κι αυτό έχουμε πετύχει.

 

Real News: Πώς λέτε με τόση βεβαιότητα ότι το πετύχαμε;

Ευ. Βενιζέλος: Μα, η Ελλάδα, που δεν είχε κληθεί ποτέ ώς τώρα στις συσκέψεις για τη Συρία, κλήθηκε. Η Ελλάδα, που δεν είχε κληθεί ως τώρα στις συσκέψεις για τη Λιβύη, κλήθηκε. Οι επισκέψεις μου στην Αίγυπτο, την Ουκρανία, το Ιράν, η περιοδεία μου στις έξι χώρες των δυτικών Βαλκανίων, οι υπουργικές διασκέψεις που ετοιμάζουμε τον Μάιο για τα Βαλκάνια και τον Ιούνιο με τις αραβικές χώρες, είναι χαρακτηριστικές του ρόλου που παίζουμε, παρότι στην εξωτερική πολιτική την προεδρία την ασκεί η ύπατη εκπρόσωπος και όχι η προεδρεύουσα χώρα.

Αυτή η πολιτική μας θωρακίζει στα ανοιχτά εθνικά μας θέματα. Και όλα αυτά χωρίς αστείους μικρομεγαλισμούς και επικοινωνιακά τεχνάσματα.

. - 

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΕξωτερική ΠολιτικήΕλληνική ΠροεδρίαΠροστασία ευπαθών κοινωνικών ομάδωνΣυνεντεύξεις 2014

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)



Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375