Αθήνα, 11 Απριλίου 2014

Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ,
στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ
και τη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη  (10.4.2014)

Σ. Κοσιώνη: Στο σημείο αυτό κυρίες και κύριοι θα καλωσορίσουμε στο δελτίο μας τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία σας στο δελτίο μας κ. Πρόεδρε.

Ευ. Βενιζέλος: Καλησπέρα. Εγώ ευχαριστώ για την πρόσκληση.

Σ. Κοσιώνη: Φυσικά θα ξεκινήσουμε από την έκρηξη προσφορών που είχαμε σήμερα κ. Πρόεδρε για το ελληνικό ομόλογο. Η Ελλάδα το τόλμησε μετά από τέσσερα χρόνια απομόνωσης και βγήκε στις αγορές με τις εξαιρετικές επιδόσεις που είδαμε. Είναι σίγουρα μια σημαντική μέρα για τη χώρα μας. Αυτό δεν νομίζω ότι το αμφισβητεί κανείς. Όμως παρουσιάζεται, θα έλεγα, από την κυβέρνηση, η εικόνα ότι μιλάμε για την αρχή του τέλους της κρίσης. Είναι έτσι τα πράγματα;

Ευ. Βενιζέλος: Είναι έτσι τα πράγματα ακριβώς όπως τα λέτε. Δηλαδή είναι η αρχή της εξόδου, της οριστικής εξόδου από την κρίση και το μνημόνιο, γιατί οι αγορές σήμερα πιστοποίησαν πανηγυρικά με τον δικό τους τρόπο την αλλαγή που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα. Οι αγορές δεν κάνουν χάρες. Οι αγορές δεν λειτουργούν πολιτικά. Οι αγορές κινούνται με βάση την οσμή του κέρδους.

Με πολύ πρακτικό και σκληρό τρόπο. Βλέπουν τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας. Μπορούν να αξιολογήσουν και να συγκρίνουν και σε σχέση με το 2009–2010 και σε σχέση με άλλες χώρες. Ό,τι και να πούμε εμείς, ό,τι και να πει η τρόικα, ό,τι και να πούνε οι άλλες κυβερνήσεις ….

Σ. Κοσιώνη: Είστε δηλαδή σήμερα σε θέση να πείτε στον κόσμο κ. Βενιζέλο ότι τελειώνουν οι θυσίες του για τις οποίες μάλιστα τον ευχαριστήσατε και εσείς και ο Πρωθυπουργός;

Ευ. Βενιζέλος: Θα σας πω. Οι θυσίες είναι πολλές και σκληρές και κρατούν τέσσερα χρόνια. Εμείς είχαμε πει πολύ πριν τη σημερινή έξοδο στις αγορές, ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα, νέες περικοπές.

Άρα έχουμε φύγει από τη δύσκολη περιοχή των περικοπών εδώ και αρκετό καιρό. Γι’ αυτό είδατε και στα τελευταία μέτρα που ψήφισε η Βουλή δεν περιλαμβάνονται μέτρα λιτότητας, μέτρα περικοπών, μισθών, εισοδημάτων, συντάξεων. Αυτό έχει οριστικά τελειώσει. Τώρα αρχίζει η ανταπόδοση. Τώρα μέσω του πρωτογενούς πλεονάσματος μπορούμε να καλύψουμε κάποιες από τις αδικίες, κάποια από τα κενά του κοινωνικού κράτους, να βοηθήσουμε αδύναμες ομάδες.

Αλλά αυτό το οποίο γίνεται σήμερα δεν αφορά μόνο ορισμένες κοινωνικές ομάδες. Αφορά συνολικά την ελληνική οικονομία. Αφορά τις τράπεζες, αφορά το ύψος των επιτοκίων και τις επιχειρήσεις, τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις, να αλλάξει η ατμόσφαιρα η οικονομική και αυτό τελικά ,θα μου επιτρέψετε να πω ,βοηθάει την απασχόληση, χτυπάει την ανεργία, η ανεργία χτυπιέται έτσι.

Σ. Κοσιώνη: Θέλω να έρθουμε εδώ γιατί ο κόσμος που μας παρακολουθεί αντιλαμβάνεται φαντάζομαι πλήρως το συμβολισμό του σημερινού εγχειρήματος. Αυτό που ίσως δυσκολεύεται να αντιληφθεί είναι εάν και σε ποιο βαθμό μπορεί να τον ανακουφίσει αυτό που συνέβη σήμερα. Λέτε λοιπόν ότι θα έχει αντίκτυπο αυτό στην καθημερινότητά μας, στα προβλήματά μας, στην ανεργία και στα πιεσμένα εισοδήματα;

Ευ. Βενιζέλος: Ας απαντήσουμε στο συγκεκριμένο ερώτημα. Το ερώτημα είναι οι πρακτικές και άμεσες επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών, στις επιχειρήσεις, ιδίως στις μικρές επιχειρήσεις, στους εργαζόμενους, στους ανέργους, σε όλα τα νοικοκυριά. Ναι. Αυτό που έγινε σήμερα στην πραγματικότητα έρχεται να επιβεβαιώσει το πρωτογενές πλεόνασμα, τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, το οποίο χρειάζεται πολύ λίγες παρεμβάσεις σε παραμέτρους του, προκειμένου να είναι βιώσιμο όχι σε επίπεδο 10ετίας, αλλά σε επίπεδο 30ετίας, γιατί εάν δεν ήταν βιώσιμο το χρέος δεν θα μας έδιναν σήμερα τα λεφτά που μας έδωσαν οι αγορές.

Σ. Κοσιώνη: Μισό λεπτό. Τι εννοείτε; Ότι δεν χρειάζεται μείωση του χρέους;

Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό, εάν μου δώσετε την ευκαιρία θα τα εξηγήσουμε όλα.

Σ. Κοσιώνη: Παρακαλώ, ολοκληρώστε και θα συζητήσουμε για το χρέος.

Ευ. Βενιζέλος: Ας απαντήσουμε στο πόσο επηρεάζεται πρακτικά ο πολίτης, η οικογένεια, ο εργαζόμενος, ο άνεργος, η επιχείρηση. Αυτό που έγινε σήμερα πιστοποιεί την αλλαγή στην οικονομία συνολικά. Στην ελληνική εθνική οικονομία. Ερχεται να προστεθεί στο πρωτογενές πλεόνασμα, έρχεται να προστεθεί στις διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτό επηρεάζει τις τράπεζες, το πώς λειτουργούν οι τράπεζες σε σχέση με την οικονομία. Επηρεάζει την δική μας επιχειρηματολογία. Μας κάνει πολύ ισχυρούς στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους σε σχέση με το τι πρέπει να κάνουμε τώρα για να βοηθήσουμε τους φτωχότερους, τους πιο αδύνατους. Αλλάζει το κλίμα.

Μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα κατανάλωσης. Προσελκύει επενδυτές. Αυτό όλο είναι η σταδιακή αλλαγή της πραγματικής οικονομίας, γιατί εάν δεν αλλάξει η συμπεριφορά όλων των υποκειμένων που διαμορφώνουν την οικονομία και στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, δεν θα πάρουμε αυτό που έχουμε ως βασικό όφελος, το θετικό ρυθμό ανάπτυξης.

Σ. Κοσιώνη: Είναι σαφές αυτό που λέτε.

Ευ. Βενιζέλος: Άρα τι έχουμε τώρα; Έχουμε επάνοδο στις αγορές, πρωτογενές πλεόνασμα, αποδοχή ότι το χρέος είναι βιώσιμο και θετικό ρυθμό ανάπτυξης για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια, γιατί είμαστε σε ύφεση από το 2007. Άρα λοιπόν η αλλαγή σελίδας είναι σημαντική για τις ζωές των πολιτών.

Σ. Κοσιώνη: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ άνω τελεία, γιατί νιώθω ότι εδώ πρέπει να κάνουμε μια σημαντική διευκρίνιση. Να σας ζητήσω μια σημαντική διευκρίνιση. Εφόσον οι αγορές μας δανείζουν, θεωρώντας, όπως λέτε, ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, πώς θα πάμε εμείς αύριο-μεθαύριο και θα ζητήσουμε μείωση του ελληνικού χρέους;

Ευ. Βενιζέλος: Εμείς, πρέπει να σας πω κα Κοσιώνη, έχουμε πετύχει τη μεγαλύτερη μείωση του χρέους που έχει γίνει ποτέ στην παγκόσμια οικονομική ιστορία. Έχουμε μειώσει το χρέος κατά 106 δισεκατομμύρια, εάν λάβουμε υπόψη και την επαναγορά ομολόγων που κάναμε, κατά 130 δισεκατομμύρια, πραγματικά σε όρους καθαρά παρούσης αξίας …..

Σ. Κοσιώνη: Σύμφωνοι, αλλά ξέρουμε ότι χρειάζεται περισσότερο και είμαστε κι εμείς αυτοί που το ζητάμε.

Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό. Ας θυμηθούμε κατ’ αρχάς ότι έχουμε μειώσει ώς τώρα το χρέος με όρους καθαράς παρούσης αξίας πάνω από 160 δισεκατομμύρια. Δηλαδή έχουμε βγάλει πάνω από τις πλάτες του ελληνικού λαού 80% του ΑΕΠ χρέους. Τώρα εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, έχουμε καταφέρει να έχουμε ένα χρέος, το οποίο κατά το 80% είναι εκτός αγορών, είναι στα χέρια των θεσμικών μας εταίρων, άρα δεν είναι επιθετικό. Έχει περίοδο χάρητος πολύ μεγάλη, έχει καλές λήξεις και έχει πάρα πολύ μικρό μέσο επιτόκιο.

Το χρέος πριν το 2010 είχε μέσο επιτόκιο περίπου 5%, τώρα έχει μέσο επιτόκιο περίπου 2%. Άρα τι θέλουμε εμείς τώρα; Θέλουμε παραμετρικές αλλαγές. Θέλουμε να γίνει μια μετακύληση λήξεων σε ορισμένα χρονικά σημεία, περίπου μετά από 10 χρόνια θα έρθει αυτό, ώστε να έχουμε χαμηλό κόστος ετησίων τοκοχρεολυσίων, ετήσιας εξυπηρέτησης κυρίως του χρέους, ώστε να έχουμε μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία μαζί με τον θετικό ρυθμό ανάπτυξης έρχονται και μειώνουν γεωμετρικά το χρέος.

Δεν πρόκειται να έρθει κανένα Κοινοβούλιο στην Ολλανδία, στη Φιλανδία, στη Σλοβενία να πει φορτωνόμαστε εμείς οι Σλοβένιοι, ή οι Κύπριοι,  ή οι Πορτογάλοι που μας έχουν δανείσει, φορτωνόμαστε εμείς το ελληνικό χρέος στο δικό μας χρέος ή στο διό μας έλλειμμα, αλλά ευχαρίστως θα αλλάξουν τις λήξεις των ομολόγων και θα μας μειώσουν ακόμη τα επιτόκια ώστε να διατηρηθεί η βιωσιμότητα και ο ρυθμός μείωσης του χρέους.

Σ. Κοσιώνη: Μάλιστα. Καταλαβαίνω. Άρα λέτε δεν αδυνατίζει αυτή η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για την απομείωση του χρέους με τον τρόπο που περιγράφεται η σημερινή διαδικασία, το σημερινό εγχείρημα.

Ευ. Βενιζέλος: Καθόλου.

Σ. Κοσιώνη: Και σας το ρωτώ γιατί το χρησιμοποίησε και ως επιχείρημα και ο κ. Τσίπρας από τις Βρυξέλλες κ. Πρόεδρε αυτό. Είπε ότι πυροβολούμε τα πόδια μας.

Ευ. Βενιζέλος: Ακούστε να σας πω αν μου επιτρέπετε, τι είναι αυτό που έγινε σήμερα. Αυτό που έγινε σήμερα είναι ότι οι αγορές με ένα τρόπο εντυπωσιακά ισχυρό -γιατί είχαμε οκτώ φορές μεγαλύτερη συμμετοχή από αυτή που θέλαμε, ζητούσαμε 2,5 δισεκατομμύρια και μας προσέφεραν 20 με εξαιρετικά καλό επιτόκιο, καλύτερο από το αντίστοιχο της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας- τι μας είπαν οι αγορές σήμερα; «Μπορείτε να πείτε στους εταίρους σας ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο δάνειο και νέο μνημόνιο». Άρα όλοι εκείνοι που λένε, «λέει ψέματα η κυβέρνηση, κάνει προεκλογικά κόλπα, θα χρειαστεί να πάμε σε νέο μνημόνιο, νέα τρόικα, νέο δάνειο», αποδεικνύεται ότι λέγανε ανακρίβειες.

Σ. Κοσιώνη: Επιμένουν πάντως να το λένε και σήμερα κ. Βενιζέλο αυτό οι πολιτικοί σας αντίπαλοι, η αντιπολίτευση, να το πω πιο σωστά. Λένε ότι αυτό είναι ένα προεκλογικό και κοστοβόρο πυροτέχνημα που μειώνει και την ένταση με την οποία μπορεί η κυβέρνηση αυτό που συζητήσαμε πριν, να ζητήσει μείωση του χρέους. Δώστε λοιπόν μια συνολική απάντηση γιατί τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Ευ. Βενιζέλος: Ακούστε να δείτε τώρα τον παραλογισμό ο οποίος εμφανίζεται. Οι ίδιοι άνθρωποι οι οποίοι λέγανε προχθές ´´ η Ελλάδα δεν μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες και θα χρειαστεί να πάει σε νέο μνημόνιο, νέο δάνειο, νέα επιτήρηση ´´, τώρα λένε ´´ δεν χρειαζόταν να πάτε στις αγορές, γιατί είχαμε λεφτά χάρη στο μνημόνιο και χάρη στο δάνειο που μας έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ´´!

Αποδεικνύεται λοιπόν ότι εμείς παρ’ ό,τι δεν έχουμε χρηματοδοτικές ανάγκες, είχαμε τη δυνατότητα τώρα να βγούμε στις αγορές και να τοποθετήσουμε τη χώρα ισότιμα μέσα στην Ευρώπη ξανά. Να κατακτήσουμε τη θεσμική μας ισοτιμία και να δείξουμε τη μεγάλη αλλαγή που έχει γίνει στην ελληνική οικονομία.

Λένε τώρα: «το μνημόνιο σας δίνει πολύ χαμηλό επιτόκιο». Τους λέω ευχαριστώ. Εμείς διαπραγματευτήκαμε το μνημόνιο και το δάνειο και πήραμε πράγματι από τους εταίρους μας πολύ χαμηλά επιτόκια. 1,2% επιτόκιο έχουμε πάρει στο δεύτερο δάνειο. Το συνολικό επιτόκιο του δημοσίου χρέους είναι τώρα 2,1%. Οι αντίπαλοι του μνημονίου λένε: «δείτε τι ωραία χαμηλά επιτόκια έχει το δάνειο και το μνημόνιο». Όμως αυτά είναι επιτόκια μεταξύ κρατών, μεταξύ διεθνών οργανισμών. Δεν είναι επιτόκια αγοράς. Όποιος γνωρίζει τα δεδομένα της αγοράς ξέρει ότι το 4,75% για 5ετές ομόλογο είναι ένα εξαιρετικό επιτόκιο έναρξης, γιατί έτσι μπαίνει στις αγορές η Ελλάδα. Η αποκλιμάκωση θα είναι γρήγορη και εντυπωσιακή.

Σ. Κοσιώνη: Λέτε ότι και η κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σε ένα πλαίσιο κομματικής σκοπιμότητας.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι μόνο κομματικής σκοπιμότητας, αλλά θα έλεγα και προσβολής.

Σ. Κοσιώνη: Αυτό ακριβώς. Ότι εσείς στήνετε ένα πανηγυρικό κλίμα ενόψει των εκλογών, τη στιγμή που η ανεργία κλπ.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, κα Κοσιώνη. Δεν συνωμοτεί η διεθνής αγορά ούτε με τη ΝΔ, ούτε με το ΠΑΣΟΚ, ούτε με την ελληνική κυβέρνηση. Η διεθνής αγορά, οι τράπεζες, οι θεσμικοί επενδυτές, γιατί αυτοί που μπήκαν σήμερα στην ελληνική έκδοση ομολόγου, είναι οι καλύτεροι θεσμικοί επενδυτές διεθνώς- δεν έχει μπει καθόλου ύποπτος κόσμος μέσα, ούτε μπήκαν οι Έλληνες, μόνο 7% είναι η ελληνική συμμετοχή ,το υπόλοιπο όλο, το 93% είναι διεθνής συμμετοχή, η οποία είναι υψηλοτάτου επιπέδου . Κανείς λοιπόν δεν συνωμοτεί.

Αντί λοιπόν να βγούμε να χαρούμε με εθνική ενότητα, με κοινωνική συναίνεση, με πολιτική υπευθυνότητα και να πούμε «ρε παιδιά, να η Ελλάδα ξαναμπαίνει στον διεθνή χάρτη, ξαναγίνεται ισότιμη και κυρίαρχη, κάνει ένα σημαντικό βήμα και αυτό το βήμα είναι χρήσιμο για τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά, τους ανέργους, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης», εκδηλώνουν μια μιζέρια, μια θλίψη, γιατί πολιτικά ζουν ως παράσιτα του μνημονίου. Εάν δεν υπάρχει η κρίση, εάν δεν υπάρχει το μνημόνιο, δεν έχουν πολιτικό λόγο ύπαρξης. Και τώρα για να στηρίξουν την επιχειρηματολογία τους, επαινούν το μνημόνιο και το θέλουν.

Σ. Κοσιώνη: Κύριε Πρόεδρε, είπατε βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου το πρωί, ότι μετά τα σημερινά γινόμαστε και πάλι αυτεξούσιοι. Σας ρωτώ το εξής: Για να γίνουμε και πάλι αυτεξούσιοι, δεν πρέπει να απαλλαγούμε και από το βραχνά της τρόικας; Και σας ρωτώ εάν μετά από αυτή την εξέλιξη βλέπετε να αλλάζει ο ρόλος των εκπροσώπων των δανειστών μας στη χώρα; Και σας το λέω αυτό σε μια μέρα που ναι μεν είχαμε αυτή την επιτυχία, παράλληλα όμως με αυτή, μας ήρθε και ένα μπιλιετάκι από την τρόικα που λέει ότι στο πολυνομοσχέδιο δεν έχετε κάνει σωστά ή δεν έχετε κάνει όπως συμφωνήσαμε αυτό κι αυτό κι αυτό και αλλάξτε τα.

Ευ. Βενιζέλος: Κατ’ αρχάς να σας πω ότι το πολυνομοσχέδιο είχε μέσα άπειρες ρυθμίσεις. Αυτές οι παρατηρήσεις που κάνει η τρόικα είναι ελάχιστες και ήσσονος σημασίας. Ναι, αλλάζουν τα δεδομένα διότι ό,τι και να λένε τώρα οι θεσμοί της τρόικας, έχουμε το μεγάλο επιχείρημα της στάσης των αγορών. Κανείς δεν μπορεί να πει πιο έγκυρα πώς αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα την ελληνική οικονομία απ’ ό,τι οι ίδιες οι αγορές.

Άρα λοιπόν ενισχύεται εντυπωσιακά η επιχειρηματολογία της χώρας στη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Και όταν λέω τρόικα, δεν εννοώ ένα όργανο υπηρεσιακό, ή ένα όργανο που εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ. Εννοώ ένα όργανο που λειτουργεί ως εντολοδόχος των κυβερνήσεων. Των κυβερνήσεων της ευρωζώνης, γιατί αυτός είναι ο πραγματικός ρόλος της τρόικας.

Άρα λοιπόν τώρα μπορούμε με πολύ μεγαλύτερη ισχύ και πειστικότητα να συνεχίσουμε τις συζητήσεις. Και βεβαίως αυτό εμάς μας επιτρέπει να απευθυνθούμε στο επενδυτικό κοινό, να απευθυνθούμε στον ιδιωτικό τομέα παγκοσμίως για να βοηθήσουμε την παρουσία ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα. Κυρίως όμως αλλάζει την ψυχολογία στους Έλληνες επιχειρηματίες κάθε κλίμακας, ιδίως στους μικρούς και μεσαίους. Κι αυτό είναι εντυπωσιακό ατού για τον Έλληνα πολίτη.

Σ. Κοσιώνη: Το κάνατε νομίζω απολύτως σαφές. Ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην Πρωθυπουργός της χώρας, ο κ. Παπανδρέου, εξέδωσε μια ανακοίνωση, φαντάζομαι τη γνωρίζετε, που μεταξύ άλλων λέει ότι είναι σημαντικά τα όσα έγιναν σήμερα, όμως η χώρα έχασε δύο πολύτιμα χρόνια. Θα μπορούσε δηλαδή να έχει υπάρξει η σημερινή εξέλιξη δύο χρόνια πριν, εάν δεν είχε διακοπεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια που έκανε η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα δεν είχε αποδομηθεί, όπως είπε χαρακτηριστικά. Άσκησε κριτική στη Ν.Δ. που άλλα έλεγε και άλλα λέει κλπ. Εσείς συμπλέετε με αυτή την άποψη;

Ευ. Βενιζέλος: Υπάρχει πράγματι ένα κενό. Η χώρα δεν είχε λόγο να οδηγηθεί σε εκλογές το Μάιο του 2012 και μάλιστα σε διπλές εκλογές τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Σ. Κοσιώνη: Δεν νομίζω ότι αναφέρεται στο 2012 ο κ. Παπανδρέου.

Ευ. Βενιζέλος: Προφανώς στο 2012 αναφέρεται. Αυτά είναι τα δύο χρόνια. Είναι τα δυο χρόνια από τις εκλογές. Εμείς ποτέ δεν θέλαμε εκλογές ως ΠΑΣΟΚ.

Σ. Κοσιώνη: Λέω ότι δεν νομίζω ότι αναφέρεται στις εκλογές του Μαΐου, αλλά στην διακοπή με τον τρόπο που διεκόπη τότε η διακυβέρνηση του τόπου από τον Γιώργο Παπανδρέου και το πέρασμά μας στην κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.

Ευ. Βενιζέλος: Προφανώς δεν εννοεί την κυβέρνηση Παπαδήμου, διότι όταν αποχώρησε ο κ. Παπανδρέου το Νοέμβριο του 2011, το ΠΑΣΟΚ παρέμεινε στην κυβέρνηση, ήταν η πλειοψηφία, προσχώρησαν στην κυβέρνηση ώς τότε αντίπαλοι της πολιτικής μας, η ΝΔ και ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, και συνεχίσαμε με τον κ. Παπαδήμο. Ήμουν και στις δυο κυβερνήσεις Αντιπρόεδρος και Υπουργός Οικονομικών. Ολοκληρώσαμε μια πολιτική η οποία κάλλιστα θα μπορούσε να συνεχιστεί, αλλά πράγματι η Ν.Δ. για να μπει μέσα στη συνεργασία ήθελε εκλογές το ταχύτερο δυνατό και πήγαμε στις εκλογές και πράγματι χάθηκε χρόνος.

Σ. Κοσιώνη: Σύμφωνοι.

Ευ. Βενιζέλος: Αλλά σημασία έχει ότι ως έθνος ανακτήσαμε το χαμένο χρόνο και τώρα μακάρι να ήμασταν ενωμένοι, να μην είχαμε την αντιπολιτευτική μιζέρια, να μην είχαμε αυτό τον οιονεί  εμφύλιο πόλεμο ο οποίος υπάρχει με τόσο σκληρή αντιπολίτευση, για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε αυτή την εθνική προσπάθεια.

Σ. Κοσιώνη: Συμμερίζεστε όμως -δεν μου απαντήσατε- την άποψη του κ. Παπανδρέου ότι από πρωτεργάτης του αντιμνημονιακού αγώνα τότε η ΝΔ με την οποία συγκυβερνάτε σήμερα, έχει γίνει τιμητής των επιλογών του ΠΑΣΟΚ;

Ευ. Βενιζέλος: Η ΝΔ έχει αλλάξει στρατηγική. Πέρασε μια αντιμνημονιακή φάση. Αλλά από την άλλη πλευρά ξέρετε ότι ήμουν αυτός που το Μάιο του 2010 είχα παρακαλέσει και επιμείνει να εφαρμόσουμε διαδικασία ψήφισης του πρώτου μνημονίου με 180 ψήφους, ώστε να αναγκαστεί και η ΝΔ και κάθε άλλη φιλοευρωπαϊκή δύναμη στη χώρα, να συμπράξει εξ αρχής, αλλά αυτό δυστυχώς δεν έγινε δεκτό.

Για μένα σημασία έχει ότι γνωρίζοντας τι έχει συμβεί και γνωρίζοντας ποιος έχει ενιαία στάση, ή ποιος έχει αλλάξει τη στάση του, τώρα βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την έξοδο και πρέπει εθνικά ενωμένοι ,με κοινωνική συναίνεση και συστράτευση, με ένα εθνικό σύμφωνο ανάκαμψης στο οποίο πρέπει να συμπράξει και ο ιδιωτικός τομέας και η κοινωνία, να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια αυτή.

Δεν είναι σήμερα η μέρα για αντιδικίες μεταξύ κομμάτων ή για κατάτμηση περιόδων. Σήμερα είναι η μέρα μιας εθνικά θετικής εξέλιξης, την οποία την πιστώνονται οι Έλληνες και οι Ελληνίδες και πρέπει η Αντιπολίτευση να κάνει μια ψυχολογική προσπάθεια να ξεπεράσει τη λύπη της γιατί κινδυνεύει να χάσει το παιχνιδάκι του μνημονίου, για να μπορέσουμε να κάνουμε το εθνικό άλμα.

Σ. Κοσιώνη: Ναι, πάντως αυτή η κριτική έρχεται από τον κ. Παπανδρέου η συγκεκριμένη, δεν έρχεται από την Αντιπολίτευση, την οποία καταλαβαίνω θεωρείτε άκαιρη.

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, ο κ. Παπανδρέου έχει κάνει τεράστια προσπάθεια ο ίδιος και είναι αυτός ο οποίος δικαιούται μαζί με όλο το ΠΑΣΟΚ, με όλη την παράταξη, να δει να πετυχαίνουμε τον εθνικό μας στόχο.

Αυτό το δικαιούνται και οι Βουλευτές μας που έχουν σηκώσει ηρωικά ένα δυσανάλογο βάρος και οι υποψήφιοί μας της Ελιάς τι να πουν που είναι νέοι άνθρωποι και στρατεύονται μαζί μας για να βοηθήσουν τη χώρα, ενώ θα μπορούσαν να έχουν μείνει σπίτι τους ή να έχουν πάει αλλού και να μην έχουν μπει στα βάρη της κρίσης και της διαχείρισης της κρίσης.

Αλλά αυτά θα τα συζητήσουμε, είναι μία ιστορική συζήτηση, σημασία έχει τώρα να έχουμε καθαρούς εθνικούς στόχους και κυρίως εθνική ενότητα. Ο κ. Παπανδρέου είπε και δικαιούται να πει την άποψή του, αυτό όμως που κάνει ο κ. Τσίπρας και οι ηγεσίες των άλλων κομμάτων της Αντιπολίτευσης, είναι υπονομευτικό μιας εθνικής προσπάθειας και είναι πραγματικά κρίμα.

Σ. Κοσιώνη: Πολλοί κ. Βενιζέλο είπαν πως «με τον τρόπο που λειτουργεί τις τελευταίες εβδομάδες ο κ. Παπανδρέου είναι αυτός που υπονομεύει την Κυβέρνηση, τραβώντας το χαλί»..

Ευ. Βενιζέλος: Δε θα σας απαντήσω κα Κοσιώνη, δεν είναι το θέμα μου αυτό, το θέμα μου είναι η χώρα, το έθνος.

Σ. Κοσιώνη: Γιατί να μην απαντήσετε; Και σας το ρωτώ αυτό με ένα συγκεκριμένο background. Μισό λεπτό κ. Πρόεδρε, γιατί έχουν αναπτυχθεί πάρα πολλά σενάρια τον τελευταίο καιρό και το backgroundείναι η κυβερνητική σταθερότητα.

Ευ. Βενιζέλος: Γιατί πρέπει να αξιολογούμε τα θέματα με ένα κριτήριο το οποίο είναι εθνικό, ιστορικό και πρακτικό, γιατί μας ενδιαφέρει ο λαός, οι ανάγκες του και οι αγωνίες του και όχι μία ενδοσκόπηση των κομμάτων ένα-ένα ή όλα μαζί. Δεν ενδιαφέρει το λαό αυτό, το λαό τον ενδιαφέρει η ζωή του, η καθημερινότητά του.

Σ. Κοσιώνη: Γι΄ αυτό λοιπόν σας περιγράφω το πλαίσιο μέσα στο οποίο σας απευθύνω αυτή την ερώτηση κ. Πρόεδρε και είναι η κυβερνητική σταθερότητα. Λέτε λοιπόν ότι η οικονομία μας, η χώρα, έχει μπει σε ράγες σωστές, είναι στο σωστό δρόμο. Έχουμε μπροστά μας μία εκλογική αναμέτρηση, πολλοί λοιπόν είναι εκείνοι, σας το λέω ανοιχτά, που προεξοφλούν ότι αν τα πράγματα δεν πάνε καλά στις εκλογές για το ΠΑΣΟΚ, τότε μπορεί να αμφισβητηθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος ως ηγέτης του κόμματος, τότε μπορεί να δούμε το Γιώργο Παπανδρέου να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και άρα «πάπαλα» η Κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν σας ρωτώ.

Ευ. Βενιζέλος: Να σας πω κάτι; Το «πάπαλα η Κυβέρνηση» εν πάση περιπτώσει δε θα το έλεγα, γιατί είναι πολύ σοβαρό το πράγμα η Κυβέρνηση για να το χαρακτηρίσουμε έτσι, αλλά εν πάση περιπτώσει θα σας πω το εξής. Η μεγάλη δοκιμασία των εκλογών των δημοτικών, των περιφερειακών και των ευρωπαϊκών, είναι αυτή που αφορά κυρίως την Αντιπολίτευση και το ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία παρουσία στους Δήμους και τις Περιφέρειες, θα βρεθεί χωρίς να έχει κανέναν μεγάλο Δήμο και κατά πάσα πιθανότητα καμία από τις 13 Περιφέρειες και αποδεικνύεται ότι έχει μία ανυπέρβλητη οροφή στις ευρωπαϊκές εκλογές που είναι κάθε άλλο παρά οροφή εφόδου και πλειοψηφίας. Άρα ποιο είναι το σχήμα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Σ. Κοσιώνη: Η δική σας οροφή ποια είναι γι΄ αυτές τις εκλογές;

Ευ. Βενιζέλος: Η δική μας οροφή είναι η καλύτερη δυνατή, είναι η διατήρηση της νομιμοποίησης της Κυβέρνησης, είναι η αντοχή της Κυβέρνησης, μέσα από την ερμηνεία τη συνδυαστική των δημοτικών, των περιφερειακών και των ευρωπαϊκών εκλογών.

Σ. Κοσιώνη: Πού την τοποθετείτε;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν την τοποθετώ αριθμητικά, υπάρχει μία αίσθηση, κανείς δε θέλει εκλογές. Αν δείτε τις δημοσκοπήσεις όλοι θέλουν να συνεχιστεί η πορεία της χώρας, κανείς δεν θέτει θέμα εκλογών, τρέμουν με την ιδέα των εκλογών.

Δε λέμε στους Έλληνες πολίτες να μας τιμήσουν για μια πολύ δύσκολη προσπάθεια που τους λύπησε και τους δυσαρέστησε, γιατί αλλιώς είχαν μάθει από ένα ΠΑΣΟΚ των μεγάλων μέτρων, των μεγάλων παροχών, των μεγάλων αλλαγών της μεταπολίτευσης. Τους καλούμε να σκεφτούν ψύχραιμα, να δουν τι έχουμε κερδίσει και τι διακινδυνεύσαμε, γιατί γλιτώσαμε την ασύντακτη χρεοκοπία, η χώρα δεν έγινε ούτε Αργεντινή, ούτε Βενεζουέλα.

Σ. Κοσιώνη: Κι αν η Ελιά δεν τα πάει έτσι όπως υπολογίζετε κ. Πρόεδρε;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν γίναμε ούτε Αργεντινή, ούτε Βενεζουέλα, μείναμε μία ευρωπαϊκή χώρα με θυσίες, με περικοπές, αλλά συντεταγμένη. Τώρα κερδίζουμε το χαμένο έδαφος και ο κάθε πολίτης σκέφτεται ώριμα σε ποιον εμπιστεύεται τη συνέχιση και ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας. Η Ελιά θα πάει καλύτερα από ό,τι περιμένετε..

Σ. Κοσιώνη: Δε μου απαντάτε όμως. Λέω και αν με την Ελιά δεν πετύχετε αυτά, πιστεύετε ότι θα προκύψει κάποιο θέμα; Αν δεν πετύχετε τα επιθυμητά ποσοστά, γιατί όλα αυτά τα σενάρια που σας είπα πριν, σε αυτό εδράζονται.

Ευ. Βενιζέλος: Να σας πω κάτι κα Κοσιώνη; Αυτά είναι δημοσιογραφικές συζητήσεις αυτοτροφοδοτούμενες. Δεν απασχολεί τον κόσμο αυτό, τον κόσμο τον απασχολεί τι θα γίνει με την οικονομία ,με τις δουλειές, με την ανεργία.

Σ. Κοσιώνη: Είναι και πολιτικές συζητήσεις.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, σας διαβεβαιώ όχι. Αν ήμασταν στο 2009, στο 2005, θα είχαν νόημα οι συζητήσεις αυτές. Τώρα τι σημαίνει είναι κάποιος Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, τι σημαίνει είμαι Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ή Πρωθυπουργός; Κουβαλάμε ένα τεράστιο βάρος, φθειρόμεθα, δημιουργούμε αντιπάθειες, για να επιτελέσουμε ένα ιστορικό καθήκον. Θα μου πείτε «ερήμην του λαού»; Όχι ερήμην του λαού δε γίνεται τίποτα. Άρα λοιπόν ο λαός θα κρίνει τι θέλει, αν θέλει να κατοχυρώσει κατακτήσεις που βασίζονται στις θυσίες του ή αν θέλει να τις θέσει σε κίνδυνο. Ο λαός θα σκεφτεί με ωριμότητα και θα δώσει την απάντησή του με την ψήφο του.

Σ. Κοσιώνη: Δύο τελευταία ερωτήματα κ. Πρόεδρε. Οι εξελίξεις με τον κ. Μπαλτάκο ήθελα να σας ρωτήσω σε ποιο βαθμό δημιουργούν νέα δεδομένα για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση και νέα δεδομένα ως προς την κατεύθυνση των πολιτικών της Κυβέρνησης.

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε ο κ. Μπαλτάκος δεν επηρεάζει τις πολιτικές της Κυβέρνησης, τις πολιτικές της Κυβέρνησης τις διαμορφώνουν τα δύο κόμματα, οι Αρχηγοί των δύο κομμάτων, η προγραμματική σύμβαση.

Ο κ. Μπαλτάκος υπερέβη τα καθήκοντά του και το ρόλο του, δεν υπάρχει στο παρελθόν παράδειγμα Γενικού Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου ο οποίος ασχολείται με πολιτικά θέματα και κάνει παρασκηνιακές κινήσεις τέτοιου επιπέδου, τέτοιου κακού επιπέδου, αντιθεσμικού, αντιδημοκρατικού, που προσβάλλουν τη δικαιοσύνη και προσβάλλουν τα αιρετικά όργανα της Πολιτείας.

Το φαινόμενο Μπαλτάκου αναδεικνύει τη σημασία του ΠΑΣΟΚ, του προοδευτικού πόλου μέσα στην Κυβέρνηση. Εμείς συνεργαζόμαστε με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά δεν ταυτιζόμαστε .Εχει πολύ μεγάλη σημασία να καταλάβει ο κόσμος τι ρόλο παίζει το ΠΑΣΟΚ, για την εθνική στρατηγική, για το σεβασμό των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου, για την προστασία δικαιωμάτων, για μέτρα κοινωνικής ευαισθησίας τα οποία έχουν πολύ μεγάλη σημασία.

Σ. Κοσιώνη: Υπάρχουν άλλα πρόσωπα μέσα στη ΝΔ ή την Κυβέρνηση που σας ενοχλούν;

Ευ. Βενιζέλος: Είναι ένας αγώνας η συγκυβέρνηση, μία διαρκής διαπραγμάτευση, όχι μόνο μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, κυρίως με την τρόικα. Γιατί δυστυχώς δεν αποφασίζουμε ώς τώρα μόνοι μας, υπάρχει και ο τρίτος παράγων, ο οποίος είναι καθοριστικός.

Σ. Κοσιώνη: Υπάρχουν άλλα πρόσωπα μέσα στην Κυβέρνηση ή στη ΝΔ τα οποία θεωρείτε πρόβλημα; «Πρόβλημα» είχατε χαρακτηρίσει και τον κ. Μπαλτάκο κ. Βενιζέλο.

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, εμείς δεν ελέγχουμε ιδεολογικά τα στελέχη της ΝΔ, εμάς μας ενδιαφέρει η Κυβέρνηση, μας ενδιαφέρουν οι Υπουργοί, οι Υφυπουργοί, οι Γενικοί Γραμματείς, τα στελέχη του κυβερνητικού μηχανισμού. Εκεί όποιος δεν υπακούει στην εθνική στρατηγική, στην κυβερνητική πολιτική, στην προγραμματική συμφωνία, δεν έχει θέση στην Κυβέρνηση και το είπε αυτό πολύ καθαρά ο κ. Σαμαράς στη δήλωση που έκανε για την υπόθεση Μπαλτάκου. Άρα έχει σημασία όχι μόνον η σταθερότητα της Κυβέρνησης, έχει σημασία και η ενίσχυση του προοδευτικού πόλου μέσα στην Κυβέρνηση.

Σ. Κοσιώνη: Μάλιστα. Και μιας που είπατε "Υπουργοί" κ. Πρόεδρε κι αυτή είναι η τελευταία μου ερώτηση, παρότι το διαψεύδετε διαρκώς, οι πληροφορίες λένε ότι με τον κ. Στουρνάρα είχατε εξ αρχής μία ηλεκτρισμένη σχέση ή να το πω διαφορετικά η σχέση σας δεν ήταν πάντοτε ανέφελη. Θεωρείτε σήμερα που έχουμε κι αυτό το θετικό γεγονός τελικά ότι ο κ. Στουρνάρας ήταν, είναι ένας καλός Υπουργός Οικονομικών, τον παραδέχεστε;

Ευ. Βενιζέλος: Ο κ. Στουρνάρας έχει κάνει τη δουλειά του όσο μπορούσε καλύτερα και το βασικό προσόν κάθε Υπουργού Οικονομικών είναι να εφαρμόζει μια δύσκολη κυβερνητική πολιτική συμφωνημένη από τα δύο κόμματα, από τους δύο Αρχηγούς, από τον κ. Σαμαρά και εμένα που είμαι αυτή την περίοδο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και εκφράζω τον προοδευτικό πόλο σε αυτή την ανοιχτή διαπραγμάτευση που γίνεται για λόγους ανάγκης και πιστεύω ότι θα μας οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο.

Σ. Κοσιώνη: Κύριε Πρόεδρε σας ευχαριστώ θερμά γι΄ αυτή τη συζήτηση που είχαμε, καλό σας βράδυ.

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ ευχαριστώ.

 

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΠΑ.ΣΟ.ΚΣυνεντεύξεις 2014