Αθήνα, 2 Μαΐου 2014

Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου,  Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, 

στο The Toc.gr  και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη

Ε. Στάη: Είμαστε εδώ με καλεσμένο μας τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, τον κ. Βαγγέλη Βενιζέλο. Κύριε Βενιζέλο καλώς ήρθατε.

Ευ. Βενιζέλος: Καλώς σας βρήκα. Εύχομαι καλή επιτυχία στην προσπάθεια που είναι σχετικά καινούργια.

Ε. Στάη: Είναι πολύ νέα. Τριών μηνών.

Ευ. Βενιζέλος: Και ελπίζω να υπάρξει ανταπόκριση. Κάθε νέα προσπάθεια χρειάζεται στήριξη.

Ε. Στάη: Υπάρχει ήδη ανταπόκριση και εσείς που έρχεστε εδώ δείχνετε ότι η ανταπόκριση αυτή έχει και τη βάση της. Σας ευχαριστούμε που ήρθατε και βεβαίως είμαστε ήδη φουλ στην προεκλογική περίοδο και τι άλλο θα είναι το ξεκίνημά μας, παρά οι εκλογές οι οποίες είναι ενόψει.

Ευ. Βενιζέλος: Υπάρχουν κι άλλα πράγματα βέβαια. Η χώρα λειτουργεί κανονικά. Είναι μέσα σε ευρωπαϊκή και παγκόσμια κρίση. Έχουμε πολλά ανοιχτά θέματα πέραν από τις εκλογές, αλλά εσείς ρωτήστε ό,τι θέλετε.

Ε. Στάη: Οι εκλογές θα δημιουργήσουν και το πλαίσιο για το τι θα γίνει μετά σε αυτή την υπόθεση της χώρας. Έτσι δεν είναι; Και της Ευρώπης γενικότερα.  Πάμε να δούμε ποιο είναι το στοιχείο που θα πάρουμε με τα αποτελέσματα των εκλογών. Δηλαδή, τι περιμένουμε κ. Βενιζέλο μετά τις εκλογές; Τι είναι αυτό το οποίο θα αλλάξει μετά τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές;

Ευ. Βενιζέλος: Πριν από 2–3 μήνες υπήρχε πολύ μεγάλος ενθουσιασμός στο χώρο της αντιπολίτευσης και ιδιαιτέρως του ΣΥΡΙΖΑ. Θα θυμάστε ότι γινόταν λόγος για εκλογές δημοψήφισμα. Τώρα αυτές ξεχαστήκανε. Νομίζω ότι έχουμε όλοι συνειδητοποιήσει ότι οι τριπλές εκλογές στις 18 και 25 Μαΐου, δηλαδή δημοτικές, περιφερειακές και ευρωπαϊκές, έχουν ειδικούς σκοπούς. Θα βγάλουμε δημάρχους, θα βγάλουμε περιφερειάρχες, θα εκλέξουμε ευρωβουλευτές, θα μετάσχουμε σε ένα πανευρωπαϊκό συσχετισμό μεταξύ των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά χωρίς καμία αμφιβολία θα υπάρξει ένα συνδυαστικό αποτέλεσμα από τη συνολική εντύπωση που θα δημιουργηθεί. Θα υπάρξει μια εντύπωση που θα την προσλάβει η κοινή γνώμη, που θα την προσλάβουν τα κόμματα, οι πολίτες.

Ε. Στάη: Και για το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

Ευ. Βενιζέλος: Προφανώς

Ε. Στάη: Συμφωνείτε δηλαδή με αυτό το οποίο ειπώθηκε από την πλευρά του κ. Σαμαρά ότι πάμε για σταθερότητα ή περιπέτεια; Είναι τόσο μεγάλο το διακύβευμα;

Ευ. Βενιζέλος: Το έχω πει κατ’ επανάληψη. Αυτό το συνδυαστικό αποτέλεσμα πρέπει να μη θέτει σε αμφιβολία την κυβερνητική σταθερότητα και τη στρατηγική σταθερότητα της χώρας, γιατί δεν αρκεί να υπάρχει μια κυβέρνηση. Υπάρχει μια κυβέρνηση γιατί υπηρετεί μια συγκεκριμένη στρατηγική και το εντυπωσιακό είναι ότι παρ’ ό,τι έχουμε ένα συσχετισμό δυνάμεων, σύμφωνα με τις έρευνες και από την εμπειρία που έχουμε από τον κόσμο, η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών δεν θέλει να διασαλευθεί η σταθερότητα, δεν θέλει πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Δεν θέλει να αλλάξει ο προσανατολισμός της χώρας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Υπάρχουν πολίτες που θα ψηφίσουν κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά θέλουν σταθερότητα της κυβέρνησης και της κυβερνητικής πολιτικής. Κανείς δεν θέλει να θέσει υπό κίνδυνο τις θυσίες και τα επιτεύγματα, γιατί καταλαβαίνουν ότι είμαστε κοντά στην έξοδο από την κρίση.

Ε. Στάη: Τότε γιατί θα ψηφίσουν αντιπολίτευση; Για να παραμείνει η κυβέρνηση;

Ευ. Βενιζέλος: Γιατί νομίζουν ότι ασκούν πίεση. Υπάρχουν και πολίτες, αλλά υπάρχουν και κόμματα, ολόκληρα κόμματα, που δεν έχουν ένα συγκροτημένο πρόγραμμα για την κυβέρνηση του τόπου, για το μέλλον. Θέλουν να καταγραφούν και θέλουν να ασκήσουν πίεση. Νομίζουν ότι ούτως ή άλλως θα υπάρχει σταθερότητα. Ούτως ή άλλως θα υπάρχει κυβέρνηση που υπάρχει, την άλλη μέρα θα ξημερώσει και θα κάνουμε τις δουλειές μας ο καθένας από τη θέση του και μπορούμε να εκφραστούμε ασκώντας πίεση το βράδυ των εκλογών. Δεν είναι έτσι. Γιατί μπορεί να παραχθεί μια αμφιβολία για το εάν πατάμε γερά, ή δεν πατάμε γερά και για το εάν συνεχίζουμε την προσπάθεια ή εκμηδενίζουμε τις δραματικές θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός και γυρίζουμε όχι στο μηδέν, υπό το μηδέν.

Ε. Στάη: Σε αυτό βάζετε τον άξονα ότι το αποτέλεσμα των διπλών εκλογών, θα είναι αμιγώς πολιτικό.

Ευ. Βενιζέλος: Μιλάω για ένα συνδυασμό δεδομένων και για μια συνολική εντύπωση.

Ε. Στάη: Ξέρετε γιατί σας ρωτάω; Γιατί εάν το πάμε ανάποδα, εάν το αποτέλεσμα δώσει ένα χαστούκι στις κυβερνητικές δυνάμεις, εάν είναι τα ποσοστά των δυο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση χαμηλότερα των προσδοκιών, αυτό σημαίνει ότι είναι πρόκριμμα για γενικότερες πολιτικές εξελίξεις; Έτσι όπως το λέτε πάει και ανάποδα.

Ευ. Βενιζέλος: Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι η αντιπολίτευση παρουσία στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές δεν έχει. Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λύσεις. Δεν έχει αναφορά. Βλέπουμε τι γίνεται στις εκλογές στα επιμελητήρια, τους επιστημονικούς συλλόγους, στα συνδικάτα, στις ομοσπονδίες. Υπάρχει η δημοκρατική παράταξη, υπάρχει το ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι οι τοπικές κοινωνίες διαλέγουν πεπειραμένους και καλούς ει δυνατόν δημάρχους και περιφερειάρχες και είναι εξαιρετικά πιθανό να μην έχει η αντιπολίτευση κανένα μεγάλο δήμο και καμία περιφέρεια απολύτως. Ούτε μία από τις 13. Στις ευρωεκλογές νομίζουν κάποιοι ότι κάνουμε μια διαδικασία η οποία θυμίζει λίγο παιδική εκδρομή. Δηλαδή ψηφίζουμε χωρίς λόγο.

Ε. Στάη: Οπότε λέτε ότι θα υπάρχουν συνέπειες πολιτικού περιεχομένου, ανάλογα με το αποτέλεσμα.

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ θέλω να μην αμφισβητηθεί η κυβερνητική σταθερότητα. Έρχονται λοιπόν κάποιοι και λένε «α, ναι αυτό είναι πολύ σωστό. Το στοίχημα ποιο είναι; Το στοίχημα είναι ποιος θα είναι πρώτος μεταξύ της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ». Άρα πάμε σε ένα μικρό, τεχνητό διπολισμό, πάμε να μετρήσουμε τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ για την πρώτη θέση. Δεν είναι αυτό το θέμα. Το θέμα είναι η σταθερότητα συνολικά και όσο κι αν αυτό σας φαίνεται λίγο υπερβολικό, ο κρίσιμος κρίκος για τα πάντα είναι το ΠΑΣΟΚ και η Ελιά. Η Ελιά μέσα στην οποία αγωνίζεται και μάχεται το ΠΑΣΟΚ. Διότι εάν δεν διατηρηθούν οι ισορροπίες, εάν δεν υπάρξουν οι εσωτερικές αντοχές, εάν δεν υπάρχει το πρόσημο το συγκεκριμένο της κυβέρνησης και δεν μπορούμε να παίξουμε το ρόλο μας, τότε υπάρχει πρόβλημα στρατηγικής.

Ε. Στάη: Θα το δούμε κι αυτό συγκεκριμένα.Απλά εγώ σας είπα ότι ή υπάρχει ο άξονας σταθερότητα ή περιπέτεια,  ή δεν υπάρχει.

Ευ. Βενιζέλος: Υπάρχει απολύτως.

Ε. Στάη: Οπότε υπάρχει και στη μία του εκδοχή και στην άλλη του εκδοχή. Είτε υπερψηφιστούν οι κυβερνητικές δυνάμεις, είτε καταψηφιστούν. 

Ευ. Βενιζέλος: Μα, προφανέστατα. Θα σας πω το εξής. Ακούστε ένα παράδειγμα από το Ηνωμένο Βασίλειο. Στη Μεγάλη Βρετανία τώρα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το ευρωσκεπτικιστικό, συντηρητικό κόμμα, το οποίο αμφισβητεί τη συμμετοχή ουσιαστικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σαρώνει. Είναι πρώτο με απόσταση. Δεύτερο είναι το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα. Το Συντηρητικό Κόμμα που είναι το πρώτο κυβερνητικό κόμμα κινείται στα επίπεδα του 18% και το Φιλελεύθερο που είναι το δεύτερο κυβερνητικό κόμμα, σε χαμηλότερα επίπεδα. Δεν θα ξημερώσει στη Μεγάλη Βρετανία η επομένη των ευρωεκλογών με αμφισβήτηση της κυβερνητικής σταθερότητας.

Ε. Στάη: Θεωρείτε ότι είμαστε το ακριβώς ίδιο παράδειγμα;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, το αντίθετο. Είμαστε το αντίστροφο παράδειγμα.

Ε. Στάη: Ακριβώς. Είμαστε το αντίστροφο.

Ευ. Βενιζέλος: Σας λέω λοιπόν ότι εδώ τα πράγματα πάντα έχουν μια αβεβαιότητα και μια αστάθεια. Έχουμε κάνει τεράστια προσπάθεια να σταθεροποιήσουμε τη χώρα και αυτό αποδίδει καρπούς οικονομικούς, αποδίδει καρπούς τώρα σε σχέση με την προοπτική της χώρας και του κάθε Έλληνα. Αυτό θέλουμε να διαφυλάξουμε.

Ε. Στάη: Ωραία, θα το δούμε αυτό. Είδαμε το διακύβευμα, που έχουμε συνηθίσει να λέμε, του αποτελέσματος. Οπότε και στη μία και στην άλλη περίπτωση θα έχουμε αντίκτυπο στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις απ’ ό,τι λέτε. Να σας θέσω μια τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, χθεσινή, η οποία ομολογώ ότι κι εμένα με προβλημάτισε, αλλά και άλλους πολλούς. Ο κ. Κωνσταντινόπουλος είπε ότι το άθροισμα των ποσοστών που θα έχουν τα δυο συγκυβερνώντα κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, θα είναι πρόκριμμα για το εάν η κυβέρνηση μπορεί απρόσκοπτα να συνεχίζει το έργο της. Εκεί έβαλε τη σταθερότητα ή την περιπέτεια. Συμφωνείτε με αυτό;

Ευ. Βενιζέλος: Προφανώς εννοούσε ότι πρέπει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία να φανεί ότι είναι πράγματι πλειοψηφία, ότι κατέχει την πρώτη θέση. Ξέρετε, εμείς δεν κυβερνάμε τώρα ερήμην του ελληνικού λαού. Εμείς βρισκόμαστε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας για λόγους εθνικής ανάγκης επειδή έγιναν δυο φορές εκλογές τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012 και ο ελληνικός λαός εν γνώσει των προβλημάτων και των συνεπειών, έκανε μια επιλογή. Οι δυνάμεις που πιστεύουν στο φιλοευρωπαϊκό και υπεύθυνο δρόμο που είναι δύσκολος, πήρανε μαζί με τη ΔΗΜΑΡ 48%, χωρίς τη ΔΗΜΑΡ 42%. Άρα, αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση εκπροσωπείται το 42% του εκλογικού σώματος. Λίγες κυβερνήσεις στην Ευρώπη έχουν εκλογική πλειοψηφία 42%. Έτσι υπάρχουμε και κυβερνάμε.

Γιατί κάποιοι έχουν ξεχάσει τις εκλογές του 2012. Πιστεύουν ότι οι εκλογές έγιναν το 2009. Δεν είπαμε στον κόσμο ότι υπάρχει κρίση και επιβάλλαμε μέτρα. Όχι. Πήγαμε δυο χρόνια μετά και είπαμε ότι κοιτάξτε αυτή είναι η κατάσταση, αυτές είναι οι επιλογές, αυτές είναι οι δυσκολίες, αυτό είναι το πρόγραμμα προσαρμογής και εμείς μάλιστα λέγαμε κυβέρνηση συνεργασίας των φιλοευρωπαϊκών υπεύθυνων δυνάμεων, γιατί η ΝΔ έλεγε θα κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ε. Στάη: Μην πάμε τόσο πίσω.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν είναι τόσο πίσω. Μην έχουμε βραχεία μνήμη.

Ε. Στάη: Δηλαδή, λέτε ότι στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ποσοστό χαμηλότερο από το άθροισμα των δυο κυβερνητικών κομμάτων θα  υπάρξει πρόβλημα για την κυβέρνηση; Και μάλιστα το είπε συγκεκριμένα: «Θα υπάρξει ζήτημα νομιμοποίησης σταθερότητας της κυβέρνησης».

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό που λέμε έχει δυο αναγνώσεις πάντα. Το λέμε γιατί φοβούμαστε το κακό, ή επειδή ελπίζουμε στο καλό. Εμείς το λέμε επειδή ελπίζουμε και αγωνιζόμαστε για το καλό. Όλοι λέτε «θα υπάρχει πρόβλημα στην κυβέρνηση, θα υπάρχει πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ».

Ε. Στάη: Δεν το λένε όλοι. Ο εκπρόσωπός σας το είπε. Γι’ αυτό και σας το ρωτάω.

Ευ. Βενιζέλος: Οι δημοσιογραφικές αναλύσεις είναι «τι θα γίνει με την κυβέρνηση και ιδιαίτερα με το ΠΑΣΟΚ και την Ελιά». Σας λέω το εξής.

Ε. Στάη: Εγώ θέλω να μου το διευκρινίσετε αυτό. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγαλύτερα ποσοστά από τα δυο κόμματα, θα υπάρξει πρόβλημα;

Ευ. Βενιζέλος: Αν αρχίσουμε τα αθροίσματα θα πει και ο Τσίπρας «αθροίζω και τον κ. Καμμένο». Άντε να αθροίσω και τον κ. Πολύδωρα.

Ε. Στάη: Δεν ξέρω εάν θα το πει. Ο κ. Κωνσταντινόπουλος, ο εκπρόσωπός σας, το έκανε το άθροισμα.

Ευ. Βενιζέλος: Εμείς έχουμε μια συνεργασία ανάγκης με τη ΝΔ που την ξεκινήσαμε από το Νοέμβριο του 2011 και ο κ. Παπανδρέου την έψαχνε από τον Ιούνιο του 2011, ενώ ο κ. Τσίπρας έχει πει ευθέως ότι ο στρατηγικός του σύμμαχος είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και -γιατί όχι;- και ο κ. Πολύδωρας με τον κ. Ζώη. Δηλαδή η εθνικιστική ακροδεξιά.

Ε. Στάη: Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε δηλώσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ παρεμφερείς. Εγώ θέλω μια διευκρίνιση σε αυτές τις δηλώσεις.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν αθροίζονται οι δυνάμεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εκλογικά. Αθροίζονται μετά οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις για να κάνουμε μεγάλες συνεργατικές κυβερνήσεις ει δυνατόν οικουμενικές. Γιατί εμείς δεν θέλαμε να κάνουμε κυβέρνηση με τη ΝΔ μόνο. Θέλαμε και τη ΔΗΜΑΡ και το ΣΥΡΙΖΑ. Και εάν μετά από δυο χρόνια που λήγει η θητεία της Βουλής πάμε σε βουλευτικές εκλογές, δεν θα μας λέτε πάλι εσείς -πρώτα ο Θεός- «ποια κυβέρνηση»; Η απάντηση θα είναι «μια κυβέρνηση όσο γίνεται ευρύτερη, όσο γίνεται πιο ενωτική και εθνική. Ει δυνατόν με όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις». Είναι όμως φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις; Είναι δυνάμεις σταθερότητας, σοβαρότητας και ευθύνης;

Ε. Στάη: Να έρθουμε κ. Βενιζέλο τώρα στο ΠΑΣΟΚ και στην Ελιά;

Ευ. Βενιζέλος: Σας λέω γράψτε και στο διαδίκτυο, στο site, στο TheTOC, ότι «το πρόβλημα την επομένη των εκλογών θα είναι η ενότητα και η υπόσταση του ΣΥΡΙΖΑ».

Ε. Στάη: Γιατί να το γράψουμε; «Τάδε έφη Βενιζέλος» θα γράψουμε.

Ευ. Βενιζέλος: Τάδε έφη οποιοσδήποτε. Δεν θα υπάρχει ούτε ένας μεγάλος δήμος, ούτε μια περιφέρεια στα χέρια της αντιπολίτευσης και θα υπάρξει πλήρης αποτυχία της στρατηγικής της εδώ η οποία ήδη έχει παγώσει λόγω των τεραστίων εσωτερικών προβλημάτων που προέκυψαν, κοιτάξτε με ποια αφορμή, με το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Εμείς κάναμε ευρωψηφοδέλτιο της Ελιάς. Άψογο με 42 νέα πρόσωπα, ανανεωτικό, ενωτικό. Δεν άνοιξε ρουθούνι εδώ και δυο μήνες κοντά. Και αυτοί για να κάνουν ένα ψηφοδέλτιο έβγαλαν στην επιφάνεια αντιθέσεις, προβλήματα, τα πάντα. Μπλέξανε τη Θράκη, μπλέξανε τα εθνικά θέματα, μπλέξανε τον κ. Λαφαζάνη με τον κ. Τσίπρα, το ευρώ.

Ε. Στάη: Κύριε Βενιζέλο όλα αυτά που λέτε έχουν συμβεί. Δεν έχω εδώ μαζί μου τον κ. Τσίπρα. Μόλις θα έρθει θα τον ρωτήσω για όλα αυτά. Πέστε μου όμως κάτι τώρα, γιατί πραγματικά το ΠΑΣΟΚ πρέπει κάπου να βάλει κι αυτό τον πήχη, γιατί οι δημοσκοπήσεις σας πάνε χαμηλά, το όλον ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε μια κατάσταση που το όλον έχει μικρύνει και το ξέρετε  κι εσείς καλύτερα από εμένα. Κι εγώ θέλω να σας ρωτήσω, ο πήχης του ΠΑΣΟΚ και της Ελιάς μαζί πού είναι;

Ευ. Βενιζέλος: Αυτά όλα θα ξεπεραστούν με το πραγματικό αποτέλεσμα το οποίο θα είναι εντυπωσιακά καλύτερο από οποιαδήποτε πρόβλεψη και θα σας πω γιατί. Το Μάιο του 2012 η ΝΔ που διεκδικούσε αυτοδυναμία πήρε 18%. Είχε περάσει στην αντιμνημονιακή της φάση με χίλιους κόπους, σύρθηκε στην πολιτική μας, εντάξει. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η δύναμη διαμαρτυρίας η ανερχόμενη, αντιμνημονιακή πήρε 16,5%. Το ΠΑΣΟΚ το ταλαιπωρημένο, το ακρωτηριασμένο, το αποδεκατισμένο που του είχαν βγάλει τα πάντα στον αέρα, που συνέπεφτε η εκλογική περίοδος με την υπόθεση Τσοχατζόπουλου η οποία τότε αποκαλυπτόταν σε όλες της τις διαστάσεις, πήρε 13,5%. Η Διαφορά μεταξύ του τρίτου κόμματος του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. ήταν κοντά 5 μονάδες. Δηλαδή 2,5% αν άλλαζαν οι συμπεριφορές. Δεν θεωρώ ότι επαναλαμβάνεται τίποτα. Θεωρώ ότι εμείς κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια. Ότι ο κόσμος τώρα βγαίνει και μας λέει….

Ε. Στάη: Δεν δίνετε βάση στις δημοσκοπήσεις δηλαδή.

Ευ. Βενιζέλος: Σε όλα δίνω βάση, αλλά με παλιά εργαλεία μια νέα κοινωνία η οποία….

Ε. Στάη: Παλιό εργαλείο είναι ποιο; Πέστε το μου, αυτό έχει ενδιαφέρον.

Ευ. Βενιζέλος: Ο τρόπος με τον οποίο διαρθρώνεις τα δείγματα και γενικά η αδυναμία του κόσμου, η άρνηση του κόσμου να απαντήσει, να μετάσχει.

Ε. Στάη: Ή θεωρείτε ότι ο κόσμος είναι ακόμη σε αμηχανία και δεν έχει φτάσει στο σημείο της απόφασης; Εκτός εάν θεωρείτε αυτό.

Ευ. Βενιζέλος: Τώρα, μην σας πω στερεότυπα και χιλιοειπωμένα πράγματα. Αλλά εάν είχαμε τις δημοσκοπήσεις και δεν χρειαζόμαστε τις εκλογές δεν θα κάναμε εκλογές. Αφήστε να κάνουμε τις εκλογές.

Ε. Στάη: Βεβαίως το αποτέλεσμα των εκλογών θα δώσει τις απαντήσεις σε όλα.

Ευ. Βενιζέλος: Γιατί σε τελική ανάλυση εάν κάποιοι πιστεύουν σε αυτή την εθνική στρατηγική και νομίζουν ότι ψηφίζοντας ΝΔ και κανιβαλίζοντας το ΠΑΣΟΚ, υπηρετούν μια εθνική στρατηγική, τους λέω ότι κάνουν δραματικό λάθος. Αν κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ θα αποκτήσουν καταστάσεις και κεκτημένα πριν το 2010 τους λέω ότι κάνουν μεγάλο λάθος. Πάρα πολύ μεγάλο λάθος.

Ε. Στάη: Έτσι όπως το λέτε είναι σαν να θέλετε να μας δώσετε να καταλάβουμε ότι η ΝΔ παίζει ένα παιχνίδι εις βάρος του ΠΑΣΟΚ; Ποιοι είναι αυτοί που κανιβαλίζουν και θέλουν να ψηφιστεί η ΝΔ κανιβαλίζοντας εις βάρος του ΠΑΣΟΚ;

Ευ. Βενιζέλος: Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να πάρουμε ψήφους από τη ΝΔ.

Ε. Στάη: Αλλά;

Ευ. Βενιζέλος: Εν πάση περιπτώσει κάποιοι κάνονυ τη σκέψη και λένε ότι «εάν είναι να στηρίξω την κυβέρνηση, ας στηρίξω το μεγάλο εκλογικά πόλο, τον συντηρητικό». Μα, ο προοδευτικός πόλος είναι αυτός που βάζει το πρόσημο στην κυβέρνηση που έχει χαράξει τη στρατηγική, που έχει σηκώσει το βάρος, που σέρνει το κάρο.

Ε. Στάη: Λέτε ότι αυτός είναι ο προοδευτικός πόλος. Και τώρα θα έρθω σε κάτι το οποίο είπε ο κ. Παπανδρέου ….

Ευ. Βενιζέλος: Υπάρχουν και κόμματα που κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές και δεν μας έχουν βοηθήσει έως τώρα να καταλάβουμε τι ακριβώς προτείνουν, θέλουν ή δεν θέλουν να μείνει η κυβέρνηση, θέλουν ή δεν θέλουν να ολοκληρώσουν την προσπάθεια.

Ε. Στάη: Για ποιον μιλάτε;

Ευ. Βενιζέλος: Για όλους. Και για το Ποτάμι και για ορισμένα κόμματα τα οποία είναι στο χώρο της ευρύτερης  κεντροαριστεράς.

Ε. Στάη: Θα τα πούμε και για τη ΔΗΜΑΡ και για το Ποτάμι. Θα μιλήσουμε.

Ευ. Βενιζέλος: Αμφιβάλω εάν θα μας πούνε κάποια στιγμή εάν είναι υπέρ ή κατά.

Ε. Στάη: Είπατε ότι το ΠΑΣΟΚ από τα δυο συγκυβερνώντα κόμματα έχει το προοδευτικό πρόσημο. Ο κ. Παπανδρέου προχθές είπε ότι χρειάζονται κυβερνήσεις οι οποίες θα έχουν συνεργασία με προοδευτικό πρόσημο.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν είπε αυτό.

Ε. Στάη: Αυτό είπε. Εμμέσως πλην σαφώς, άφησε να φανεί ότι αυτή η συνεργασία που υπάρχει τώρα δεν έχει προοδευτικό πρόσημο.

Ευ. Βενιζέλος: Ο κ. Παπανδρέου είναι ο αρχιτέκτονας της συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ. Ο κ. Παπανδρέου προσέφερε την πρωθυπουργία στον κ. Σαμαρά, πάντως προσεφέρθη να αποχωρήσει ήδη από τον Ιούνιο του 2011 για να επιτευχθεί η συνεργασία η οποία τελικώς επετεύχθη το Νοέμβριο του 2011, με την κυβέρνηση Παπαδήμου και με τη συμμετοχή και του κ. Καρατζαφέρη.

Ε. Στάη: Όταν λέτε «προσεφέρθη», εννοείτε ότι ξύπνησε ένα πρωί και το σκέφτηκε;

Ευ. Βενιζέλος: Για πρώτη φορά για λόγους εθνικούς -και αυτό τον τιμά- είπε ότι εάν είναι να γίνει συνεργασία...

Ε. Στάη: Όταν δεν το αποδέχτηκε ο κ. Σαμαράς. Μιλάτε για το καλοκαίρι, τον Ιούνιο του 2011.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, για το καλοκαίρι, πριν τον ανασχηματισμό με τον οποίο βρέθηκα να είμαι εγώ Υπουργός Οικονομικών για να καλυφθεί μια ανάγκη.

Ε. Στάη: Το Νοέμβριο όμως του 2011 δεν προσεφέρθη ο κ. Παπανδρέου.

Ευ. Βενιζέλος: Ήταν άλλος ο συσχετισμός.

Ε. Στάη: Ναι, ήταν άλλος ο συσχετισμός, αλλά εν πάση περιπτώσει τώρα το είπε στην παρουσίαση του βιβλίου της κας Κοππά όπου εκεί υπήρξε μια τεράστια διαμάχη

Ευ. Βενιζέλος: Καμία διαμάχη δεν υπήρξε γι' αυτά που είπε, με συγχωρείτε. Είπε και νομίζω σωστά..

Ε. Στάη: Εσείς δεν αντιδράσατε γιατί ήταν παρών μαζί με τον κ. Κουβέλη;

Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό, μην τα μπερδεύουμε τώρα, όπως λέγαμε παλιά τα παιδιά, τα μήλα με τα πορτοκάλια.

Ε. Στάη: Ποια είναι τα μήλα και τα πορτοκάλια;

Ευ. Βενιζέλος: Είπε ο κ. Παπανδρέου λοιπόν ότι «δεν πρέπει το ΠΑΣΟΚ να είναι ουρά ούτε συντηρητικών, ούτε δήθεν προοδευτικών». Πράγματι, αλλά αυτό είναι καλό να το καταλάβουν -συμφωνώ μαζί του- αυτοί που φλερτάρουν με τη λύση του ΣΥΡΙΖΑ. Ουρά της ΝΔ το ΠΑΣΟΚ δεν είναι, αν κάποιος είναι ουρά του άλλου είναι η ΝΔ που προσχώρησε στις θέσεις μας.  Δε θα το έλεγα ποτέ αυτό, δεν είναι ακριβές, δεν είναι ευγενικό, αλλά αν μιλάμε με τους όρους αυτούς έτσι είναι η αλήθεια.

Ε. Στάη: Κύριε Βενιζέλο δεν ξέρω πόσο προσχώρησε η ΝΔ στις θέσεις σας αλλά η υπόθεση Μπαλτάκου έδειξε ότι δεν είναι κάποια προσχώρηση στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και θέλω να σας ρωτήσω πόσο σας προβλημάτισε αυτό. 

Ευ. Βενιζέλος: Ο κ. Μπαλτάκος με προβλημάτιζε πολύ πριν, είχα προειδοποιήσει και τον κ. Σαμαρά.

Ε. Στάη: Ναι αλλά συνυπήρχατε όμως.

Ευ. Βενιζέλος: Συνυπήρχαμε υπό ποία έννοια; Ένα διοικητικό στέλεχος ήταν ο κ. Μπαλτάκος. Εσείς θυμάστε κανέναν άλλον Γενικό Γραμματέα Υπουργικού Συμβουλίου, το όνομά του ή το ρόλο του; Ήταν μία θεσμική παρέκβαση να παίρνει πολιτικές πρωτοβουλίες ο κ. Μπαλτάκος.

Ε. Στάη: Θυμόμαστε αρκετούς κ. Βενιζέλο.

Ευ. Βενιζέλος: Και είχα προειδοποιήσει τον κ. Σαμαρά από την άποψη αυτή.

Ε. Στάη: Ναι, αλλά με συγχωρείτε, αν δε γινόταν «η στραβή», που λέμε, δηλαδή ο ίδιος ο Κασιδιάρης να κάνει την αποκάλυψη, θα συνεχίζατε να συνυπάρχετε και θα μιλάγατε για προοδευτικό πρόσημο.

Ευ. Βενιζέλος: Κυρία Στάη όχι, δεν συνυπήρχαμε καθόλου, δεν έχω καμία πολιτική σχέση με τον κ. Μπαλτάκο. Με τον κ. Σαμαρά συνεννοούμαστε και με τον κ. Σαμαρά εγγυόμεθα ως Αρχηγοί των δύο κομμάτων την προγραμματική συμφωνία. Τι είναι ο κ. Μπαλτάκος και ο οποιοσδήποτε στη θέση του; Τίποτα απολύτως και κακώς είχε το θάρρος να κάνει αυτά που έκανε, κάκιστα, πρόκειται για θεσμική παρέκβαση.

Αλλά θα σας πω και κάτι το οποίο είναι ακόμη σημαντικότερο. Με τη ΝΔ διαπραγματευόμαστε συνεχώς, με μια σκληρή διαπραγμάτευση. Έτσι γίνεται και με την κα Μέρκελ και τους σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία, με όλους, σε 25 χώρες της Ευρώπης υπάρχουν συμμαχικές Κυβερνήσεις. Το κακό είναι ότι η κρίσιμη διαπραγμάτευση δεν είναι η διαπραγμάτευση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, είναι η διαπραγμάτευση Ελλάδος-τρόικας. Τώρα το αλλάζουμε αυτό που διαμορφώνουμε τις προϋποθέσεις εξόδου.

Ε. Στάη: Τη συζήτηση αυτή, αυτό το κεφάλαιο της κουβέντας, το ξεκινήσαμε μιλώντας για το προοδευτικό πρόσημο που πρέπει να έχει μία συνεργασία κυβερνητική, πράγμα στο οποίο ποντάρετε πάρα πολύ.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι ξέρετε, δώσαμε στη δημοσιότητα χθες έναν τεράστιο κατάλογο παρεμβάσεων του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία δύο χρόνια, για να καταλάβει ο κόσμος τι έχει γίνει χάρη στο ΠΑΣΟΚ και τι απετράπη. Λοιπόν να πάρουμε τα τελευταία παραδείγματα; Θα υπήρξε λύση για το γάλα, χωρίς το ΠΑΣΟΚ; Όχι. Θα υπήρχε λύση για τους πλειστηριασμούς; Όχι. Θα υπήρχε Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης και ολοκληρωμένη πολιτική του ΑΕΠ για την απασχόληση; Όχι. Θα υπήρχε το πρόγραμμα για τους ανέργους ή για τους αστέγους; Όχι. Θα υπήρχε η πλήρης ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλου του πληθυσμού και των ανασφάλιστων, ανέργων και επαγγελματιών; Όχι. Και μπορώ να σας πω ένα κάρο άλλα παραδείγματα, αλλά βλέπετε αυτά δεν τα μαθαίνει ο κόσμος ή δεν τα συγκρατεί μέσα από τη ροή των ειδησεογραφικών εξελίξεων κάθε μέρα.

Ε. Στάη: Κύριε Βενιζέλο να γυρίσω λίγο στο θέμα του όλου ΠΑΣΟΚ και βλέπω μία φράση σας που ήταν και πολύ ποιητική. Αντλήσατε στίχο του Νίκου Εγγονόπουλου και είπατε «τι γύρευες εσύ ένας Υδραίος στη Λάρισα». Και αυτό το είπατε για τον κ. Παπανδρέου επειδή πήγε και συνυπήρχε..

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, αυτό είναι μια ερμηνεία αυτού που είπα.

Ε. Στάη: Γιατί το είπατε; Πέστε μου.

Ευ. Βενιζέλος: Το είπα κατ' αρχάς γιατί πρέπει να έχουμε λίγη ποίηση στη ζωή μας. Δεύτερον, δεν αναρωτιέστε μήπως το είπα αναφερόμενος σε αυτά που υφίσταμαι όλο αυτόν τον καιρό, στις πιέσεις που δέχομαι, στην υπομονή που κάνω. Μήπως είμαι εγώ ο Υδραίος σε ένα πολιτικό σύστημα το οποίο ξεπερνά πια το πλαίσιο στο οποίο είχαμε συνηθίσει, ενός πολιτικού πολιτισμού, μιας δημοκρατίας, μίας ηπιότητας, μίας ευπρέπειας;

Ε. Στάη: Για πέστε μου, αισθάνεστε εσείς «Υδραίος στη Λάρισα» ως Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης;

Ευ. Βενιζέλος: Ναι γιατί τι είναι ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης; Τι σημαίνει Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών ή τι σημαίνει να είσαι αρχηγός κόμματος υπό τις συνθήκες αυτές; Είναι μια συνεχής δοκιμασία. Γιατί έγινε αυτό; Δηλαδή, τι λέτε; Ότι ξεκινήσαμε μια μέρα και είπαμε «να πάρουμε την εξουσία, να είμαστε και σκληροί, να μας μισήσει ο κόσμος». Αυτό είπαμε;

Ε. Στάη: Ωραία, δεν το είπατε λοιπόν για τον κ. Παπανδρέου.

Ευ. Βενιζέλος: Το είπα για όποιον καταλαβαίνει από ποίηση και για όποιον μπορεί να κάνει τις συμπαραδηλώσεις και τους συνειρμούς που απαιτούνται. Γιατί, ξέρετε, την ποίηση όταν τη ερμηνεύεις -ποια ποίηση τώρα, την υπερεαλιστική ποίηση- εάν την αναλύεις την ξεπαστρεύεις. Ή την προσλαμβάνεις και την αισθάνεσαι ή καλύτερα παράτα τα.

Ε. Στάη: Ωραία, οπότε μπορώ τον σουρεαλισμό του Εγγονόπουλου να τον ερμηνεύσω κι εγώ ότι το είπατε και για σας, αλλά το είπατε και για τον κ. Παπανδρέου, ότι ήταν ως Υδραίος στη Λάρισα δίπλα στον κ. Κουβέλη. Και ξέρετε γιατί το λέω αυτό; Γιατί αμέσως μετά είπατε "παρασιτική" την πολιτική του κ. Κουβέλη.

Ευ. Βενιζέλος: Γιατί ο κ. Κουβέλης είναι από τα Τρίκαλα. Δεν είναι από τη Λάρισα.

Ε. Στάη: Δίπλα είναι, Θεσσαλία είναι, θεσσαλικός κάμπος.

Ευ. Βενιζέλος: Το λέω φιλικά, έτσι; Μην παρεξηγηθούμε πάλι. Τώρα δε, μιλάμε σοβαρά πολιτικά.

Ε. Στάη: Όχι, δε νομίζω να παρεξηγεί κανείς κανέναν. Όχι σοβαρά πολιτικά μιλάμε, γιατί θέλω να μου πείτε πώς βλέπετε το ρόλο του κ. Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ σήμερα. 

Ευ. Βενιζέλος: Μα έχω απαντήσει εκατό φορές.

Ε. Στάη: Ναι, απαντήστε εκατόν μία.

Ευ. Βενιζέλος: Ο κ. Παπανδρέου είναι πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Και το κυριότερο, είναι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, είναι ένας από τους βουλευτές τους μετρημένους που στηρίζουν την Κυβέρνηση κι είναι κρίσιμος για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.  

Ε. Στάη: Όχι πάντα. Στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν στήριξε την Κυβέρνηση.

Ευ. Βενιζέλος: Θα το πούμε κι αυτό. Είναι λοιπόν ο βουλευτής της παρούσας Βουλής και ο Έλληνας που νομίζω ότι έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από όλους τους βουλευτές κι από όλους τους πολίτες να πετύχει η κυβέρνηση αυτή, γιατί αυτό θα είναι και μία δικαίωση της κρίσιμης επιλογής να ενταχθούμε στο πρόγραμμα προσαρμογής.

Ε. Στάη: Οπότε, θεωρείτε ότι και οι όποιες αντιρρήσεις έχει, όπως στο συγκεκριμένο θέμα, όπου δεν ψήφισε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θεωρείτε ότι το έκανε για το συμφέρον της χώρας.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, κακώς διαφοροποιήθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία είχε συζητήσει το θέμα και είχε αποφασίσει ομόφωνα να ψηφίσει θετικά, όπως και ψήφισε. Δηλαδή, ψήφισαν θετικά ο Σαλτούρος, ο Τριαντάφυλλος και διάφορα νέα παιδιά τα οποία δεν είχαν καμία συμμετοχή στην όλη υπόθεση και προβληματίζεται κάποιος άλλος. Εντάξει, δεν θέλω να μπω σε αυτή τη συζήτηση τώρα, αυτό το έχουμε ξεπεράσει.

Ε. Στάη: Τώρα, για τον κ. Κουβέλη, γιατί είπατε ότι ασκεί η ΔΗΜΑΡ παρασιτική πολιτική; Κι αυτό το ερώτημα δε σας το κάνω για να κουτσομπολέψουμε λίγο ακόμα. 

Ευ. Βενιζέλος: Μα δεν είναι κουτσομπολιό, αυτό είναι πολιτική παρατήρηση, θεμελιώδης.

Ε. Στάη: Πολιτική παρατήρηση, ναι. Και ξέρετε γιατί σας την κάνω αυτή την ερώτηση; Για το ερώτημα των κυβερνητικών συνεργασιών μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές, οι οποίες μπορεί να έρθουν και γρήγορα -θα μου πείτε εσείς τη δικιά σας άποψη. Γιατί θα σας πω τι μας είπε εδώ ο κ. Κουβέλης. Προς τα πού θα πάει η δικιά σας διάθεση συνεργασίας; Είναι μονόδρομος με τη ΝΔ;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι βέβαια.

Ε. Στάη: Μα αν υπάρχει το κλίμα αυτό όπως υπάρχει με κόμματα όπως είναι η ΔΗΜΑΡ και θα μου πείτε και για το Ποτάμι, με ποιους θα συνεργαστείτε;

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε κα Στάη. Εμείς προτείναμε το Μάιο του 2012 να κάνουμε από τότε κυβέρνηση, χωρίς τις επαναληπτικές εκλογές τις εκβιαστικές του Ιουνίου του 2012, να κάνουμε από τότε κυβέρνηση με τη ΔΗΜΑΡ, με τη ΝΔ και με το ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ φτάναμε να κάνουμε κυβέρνηση και η δύναμη που θα είχαμε ως ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα ήταν απολύτως συγκρίσιμη με τη δύναμη της ΝΔ. Ο προοδευτικός πόλος θα ήταν πολύ ισχυρότερος. 

Ε. Στάη: Τώρα είμαστε σε άλλο πολιτικό χρόνο όμως και το ερώτημα μπαίνει ξανά από την αρχή.

Ευ. Βενιζέλος: Μα η ΔΗΜΑΡ κακώς έφυγε από την κυβέρνηση και πρέπει να μας αποσαφηνίσει κάποια στιγμή την επιλογή της, αλλά δεν είναι το θέμα μας τώρα η ΔΗΜΑΡ.

Ε. Στάη: Όχι, μα σας είπα ότι δε σας θέτω το θέμα μονοσήμαντα. Σας θέτω θέμα συνεργασιών προοδευτικών, όπως είπατε.

Ευ. Βενιζέλος: Είμαστε απολύτως ανοικτοί, αλλά για να φτάνουν οι προοδευτικές δυνάμεις μόνες τους, πρέπει να υπάρχουν οι αριθμητικές προϋποθέσεις. Φτάνουν οι προοδευτικές δυνάμεις μόνες τους;

Ε. Στάη: Όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ευ. Βενιζέλος: Και να σας κάνω μια ερώτηση; Εσείς που είστε τόσο πεπειραμένη. Ποιο είναι πιο προοδευτικό σχήμα: η συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ή η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξαρτήτων Ελλήνων του κ. Καμμένου;

Ε. Στάη: Μα δεν ξέρω αν έχουν καμία κοινοβουλευτική συνεργασία, πώς θα σας δώσω απάντηση;

Ευ. Βενιζέλος: Βεβαίως, είναι μια πρόταση.

Ε. Στάη: Είναι μια πρόταση που τη θέτετε εσείς στο τραπέζι;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, τη θέτουν αυτοί.

Ε. Στάη: Έχουν πει ότι θα κάνουν συνεργασία; Δεν έχει ειπωθεί κάτι τέτοιο, δεν το ξέρω, αλλά έχει ειπωθεί κάτι τέτοιο;

Ευ. Βενιζέλος: Μια χαρά έχει ειπωθεί, βεβαίως έχει ειπωθεί κι απορώ πώς δεν το έχετε υπογραμμίσει.

Ε. Στάη: Θα το ρωτήσω εάν το έχει υπόψη του ο κ. Τσίπρας.

Ευ. Βενιζέλος: Βεβαίως και το έχει υπόψη του. Ποια είναι τα άλλα λογικά ενδεχόμενα; Το ΚΚΕ δε συμπράττει, το ΚΚΕ κρατάει την αυτονομία του και τις αποστάσεις του. Όταν ο κ. Τσίπρας, σας επαναλαμβάνω, κάνει πρόταση μομφής, σύμφωνα με το Σύνταγμα, ξέρει ότι η πρόταση μομφής χρειάζεται 151 ψήφους για να γίνει δεκτή. Και ξέρετε ποιες ψήφους υπολογίζει θεωρητικά στην πρότασή του; Και του ΚΚΕ που δεν συμπράττει και της Χρυσής Αυγής.

Ε. Στάη: Μπορεί να έχει αυτό στο μυαλό του.

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, έχουν μιλήσει για το ενδεχόμενο συνεργασίας ανοιχτά εδώ και πολύ καιρό.

Ε. Στάη: Δεν έχω ακούσει μια τέτοια επίσημη τοποθέτηση, εάν υπάρχει να με διορθώσουν οι συνάδελφοι. Να μας φέρουν τις επίσημες τοποθετήσεις, δεν τις ξέρω.

Ευ. Βενιζέλος: Μα δεν έχετε δει τις συναντήσεις Τσίπρα–Καμμένου; Δεν τις έχετε δει τις επίσημες;

Ε. Στάη: Δεν ξέρω εάν από τις συναντήσεις αυτές βγαίνει μια επίσημη πρόταση συνεργασίας.

Ευ. Βενιζέλος: Απολύτως. Και σύμπραξη στη βουλή συνεχώς.

Ε. Στάη: Εντάξει για να το λέτε εσείς…

Ευ. Βενιζέλος: Αλλιώς δεν υπάρχει καμιά προοπτική και πρόταση εξουσίας για τίποτα. 

Ε. Στάη: Πείτε μου κάτι τώρα. Εγώ δεν σας το ρώτησα έτσι για να δούμε πώς είναι η σχέση σας με την ΔΗΜΑΡ. Εμένα δεν μ’ αφορά αυτό αυτή τη στιγμή. Τα ερωτήματα πραγματικά θα πάνε στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί βρισκόμαστε με βεβαιότητα στον αστερισμό των κυβερνήσεων συνεργασίας.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτή όμως είναι «η κουζίνα» των πολιτικών κομμάτων. Εδώ ο κόσμος ενδιαφέρεται τι γίνεται με την οικονομία, βγαίνουμε δεν βγαίνουμε από την ύφεση, η βιωσιμότητα.

Ε. Στάη: Κύριε Βενιζέλο, η κουζίνα των πολιτικών κομμάτων είναι το φαγητό το οποίο σερβίρεται. Δηλαδή τι κάνει η χώρα.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν είναι έτσι, γιατί η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας δεν εκφράζεται απ’ αυτά.

Ε. Στάη: Πείτε μου τώρα, μπορείτε να πάτε και με ποιες δυνάμεις συνεργασίας;

Ευ. Βενιζέλος: Με όλες τις προοδευτικές φιλοευρωπαϊκές.

Ε. Στάη: Με ποιες δηλαδή;

Ευ. Βενιζέλος: Όποιες αυτοχαρακτηρίζονται και αποδεικνύονται ως τέτοιες.

Ε. Στάη: Οπότε η ΔΗΜΑΡ είναι μια.

Ευ. Βενιζέλος: Αλλά εάν δεν φθάνουν αριθμητικά οι δυνάμεις αυτές…

Ε. Στάη: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι άλλη μια;

Ευ. Βενιζέλος: Του έχουμε προτείνει του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μας βάλει φυλακή κα Στάη. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει ν’ ακυρώσει όλες τις αποφάσεις, ν’ αμφισβητήσει την ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος, ν’ αμφισβητήσει τις ιδιωτικοποιήσεις, το πρόγραμμα προσαρμογής. Κλαίει και οδύρεται επειδή η χώρα βγήκε στις αγορές, επειδή ξαναγυρίζουμε στην ομαλότητα. Έχουν πάθει νευρική κρίση επειδή βγαίνουμε από το μνημόνιο και θέλουν ν’ ακυρώσουν τις πράξεις και να μας πάνε φυλακή. Αυτά είπε και χθες  ο κ. Τσίπρας στον συνάδελφό σας τον κ. Σρόιτερ σε ένα εργοστάσιο στο Λαύριο.

Ε. Στάη: Στο Λαύριο έγινε η συνέντευξη αυτή.  Εσάς σας έχουν κάνει πρόταση για μια τέτοια συνέντευξη;

Ευ. Βενιζέλος: Προφανώς αναφερόντουσαν στα Λαυρεωτικά, στο Συγγρό, γιατί στη σημερινή εποχή δεν μπορεί ν’ αναφέρονται.

Ε. Στάη: Οπότε λέμε ότι είστε ανοιχτοί σε όλους από το ΣΥΡΙΖΑ…

Ευ. Βενιζέλος: Αυτοί είναι ανοιχτοί σε τίποτα;

Ε. Στάη: Για σας μιλάω κ. Βενιζέλο.

Ευ. Βενιζέλος: Εμείς ήμασταν ανοιχτοί από παλιά.

Ε. Στάη: Μιλάω για τώρα για τον τωρινό πολιτικό χρόνο.

Ευ. Βενιζέλος: Κυρία Στάη, αγαπητή μου Έλλη, στο όνομα της τόσο μακράς φιλίας μας και τόσο δημιουργικής πάντα, έχουμε κάνει τόσο ωραίες συζητήσεις. Ακούστε, εμείς κατεβήκαμε στις εκλογές -επί τη βάσει των εκλογών αυτών λειτουργεί τώρα η χώρα δημοκρατικά- και είπαμε: «κυβέρνηση συνεργασίας όλων των προοδευτικών–φιλοευρωπαϊκών και υπεύθυνων δυνάμεων». Η προτίμησή μας φυσικά ήταν μια προοδευτική κυβέρνηση χωρίς την ΝΔ.  Αλλά χωρίς την ΝΔ δεν βγαίνανε οι αριθμοί.

Ε. Στάη: Με το Ποτάμι θα μπορούσατε να έχετε πεδίο συνεργασίας;

Ευ. Βενιζέλος: Μα το Ποτάμι να μας πει τι θέλει.

Ε. Στάη: Αν δεν κάνω λάθος, είπαν ότι είναι ανοιχτοί και προς την αριστερά και προς την δεξιά.

Ευ. Βενιζέλος: Αφήστε το Ποτάμι. Εγώ αναφέρομαι σε ανθρώπους που λένε, «είμαι με το Ποτάμι το ψηφίζω είμαι υποψήφιος». Σεβαστό. Ακαδημαϊκά στελέχη, πανεπιστημιακοί, νέοι άνθρωποι, και εμείς έχουμε πάρα πολλούς τέτοιους στο ψηφοδέλτιό μας. Αν δείτε το ψηφοδέλτιό μας θα μπορούσαν να είναι κάλλιστα όλοι αυτοί στο Ποτάμι. Αλλά έκαναν την επιλογή να είναι με την Ελιά, να σηκώνουν ένα βάρος, γιατί κάτι θεωρούν ότι κρίνεται. Κάτι είναι  κρίσιμο…

Ε. Στάη: Με συγχωρείτε τώρα, αλλά γιατί αυτοί που πάνε στην Ελιά σηκώνουν βάρος και οι άλλοι που πάνε στο Ποτάμι δεν σηκώνουν βάρος; Όλοι σηκώνουν ένα βάρος.

Ευ. Βενιζέλος: Γιατί είναι άνετοι, γιατί δεν απολογούνται για τίποτα, γιατί δεν μας λένε πού θα πάει η χώρα.

Ε. Στάη: Θα απολογηθούν σύντομα, μετά τις εκλογές θα απολογηθούν κι αυτοί.

Ευ. Βενιζέλος: Κυρία Στάη, δεν έχουν βουλευτές. Δεν κρίνονται απ’ αυτούς οι πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό. Η παρούσα Βουλή είναι εξαιρετικά κρίσιμη.

Ε. Στάη: Σ αυτό έχετε δίκιο.

Ευ. Βενιζέλος: Ο προοδευτικός πόλος στην κυβέρνηση είναι οι 30 βουλευτές που έχει το ΠΑΣΟΚ και η Ελιά. Οι 28 του ΠΑΣΟΚ και οι 2 ο κ. Λοβέρδος και ο κ. Αηδόνης, 30 είμαστε.

Ε. Στάη: Να δούμε ποια είναι η προοπτική της χώρας;

Ευ. Βενιζέλος: Αν θέλουμε να μείνει η χώρα σταθερή,  πρέπει να μπορεί να μείνει σταθερή. Αν θέλουν μια κυβέρνηση με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο, ας το πουν και στην πράξη…αλλά ένα από τα δυο…

Ε. Στάη: Κύριε Βενιζέλο είμαστε πράγματι σε αλλαγή σελίδας; Γιατί αυτό το success story το πρωτογενές πλεόνασμα και η έξοδος στις αγορές, δεν ξέρουμε ακόμα ποια θα είναι η επόμενη μέρα; Για παράδειγμα, ξέρετε να μας πείτε τι θα γίνει με το χρέος; Γιατί ο κ. Κουβέλης με τον οποίον συζητούσαμε με την ΔΗΜΑΡ ότι είναι μια πιθανή πολιτική δύναμη πιθανής επόμενης συνεργασίας μας είπε ότι το χρέος δεν θ’ αντιμετωπιστεί και κατά το φθινόπωρο, αρχές φθινοπώρου, περίπου τον Οκτώβρη, θα βρεθεί η ίδια η κυβέρνηση στην οποία μετέχετε και εσείς στην ανάγκη να θέσει το ζήτημα σε εκλογές και στην ψήφο του λαού, γιατί δεν θα μπορεί να κριθεί το χρέος και θα πρέπει να πάρουμε καινούργια μέτρα.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτά τα λέει ο κ. Τσίπρας που δεν δίνει ελπίδες.

Ε. Στάη: Αυτά τα είπε ο κ. Κουβέλης εδώ και θέλω την δική σας γνώμη.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτή είναι η κρυφή ελπίδα και η αγωνία των δήθεν αντιμνημονιακών. Το ακούω με έκπληξη ότι το είπε ο κ. Κουβέλης, πιστεύω τα λόγια σας, δεν θα το υπέθετα ότι τα είπε αυτά.

Ε. Στάη: Είναι έτσι ακριβώς.

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ ξέρω τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και τι λένε και άλλοι αντιμνημονιακοί…

Ε. Στάη: Εγώ σας τα θέτω ως λόγια του κ. Κουβέλη, ακριβώς επειδή τα είπε σε μένα.

Ευ. Βενιζέλος: Φαντάζομαι ότι το θέτω ως δικό σας ερώτημα έτσι;

Ε. Στάη: Δικό μου ερώτημα, αναφερόμενη σ’ αυτό που σε μένα είπε ο κ. Κουβέλης.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτά είναι οι απόψεις αυτών που στενοχωριούνται επειδή βγαίνουμε από το μνημόνιο  και την κρίση και γυρίζουμε στην ομαλότητα και λένε «όχι, μην ακούτε τι έγινε με τις αγορές, μην βλέπετε πρωτογενές πλεόνασμα, σε αδιέξοδο είμαστε, θα χτυπήσουμε πάνω στον τοίχο, αν όχι τώρα, το φθινόπωρο, θα πρέπει η κυβέρνηση να πάρει μέτρα, θα πάει σε εκλογές». Και άρα τι θα γίνει από τις εκλογές; Θα έρθουν θριαμβευτές οι αντιμνημονιακοί να «πάρουν τα ρέστα τους» και να οδηγήσουν την χώρα πού; Εκτός Ευρώπης, εκτός ευρώ, εκεί που λέει  ο κ. Λαφαζάνης, ότι δεν είναι φετίχ το ευρώ…

Ε. Στάη: Σ’ αυτούς βάζετε και τον κ. Κουβέλη τώρα.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, ο κ. Κουβέλης ας τοποθετηθεί μόνος του, εγώ θα τον τοποθετήσω; Εγώ σχολιάζω εξ αντικειμένου… αφήστε την άποψή μου, μη με βάζετε απέναντι στον κ. Κουβέλη, το θεωρώ πολύ μικρό αυτό. Εγώ μιλάω με απόψεις που αφορούν την χώρα και τους πολίτες.

Ε. Στάη: Γιατί ένας πολιτικός αρχηγός δεν μπορεί να τοποθετηθεί σ’ αυτά που λέει ένας άλλος πολιτικός αρχηγός; Είναι μικρό αυτό;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν τον άκουσα, όταν τον ακούσω με τ’ αυτιά μου και τον δω με τα μάτια μου και είμαι εκεί θα του απαντήσω. Μην τρώμε το χρόνο μας επί της διαδικασίας. Να εστιάσουμε στο ουσιαστικό πρόβλημα της χώρας και όχι στο μικρό πρόβλημα ΠΑΣΟΚ–ΔΗΜΑΡ, Κουβέλης–Βενιζέλος. Τα θεωρώ αυτά πραγματικά τριτεύοντα. Πάμε στην ουσία. Η ουσία είναι λοιπόν ότι η χώρα δεν πρόκειται να βρεθεί στην κατάσταση αυτή.

Ε. Στάη: Με το χρέος τι θα κάνουμε;

Ευ. Βενιζέλος: Το χρέος είναι απολύτως βιώσιμο.

Ε. Στάη: Δεν το λένε όλοι αυτό.

Ευ. Βενιζέλος: Όλοι όσοι ξέρουν. Κυρία Στάη, ξεκινάμε απ’ αυτό.  Όπως εξηγώ σε μια συνέντευξη που έχω δώσει για αύριο στα ΝΕΑ, τώρα που βγήκαμε στις αγορές με επιτόκιο που ουρλιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι μεγάλο, (είναι ίσο με το επιτόκιο το οποίο μας δανείζει το ΔΝΤ), μπορούμε ν’ αντλήσουμε από τις αγορές τα 25 δισ. ευρώ που χρωστάμε στο ΔΝΤ -γιατί από τα 240 δισ. ευρώ του δανείου αυτή τη στιγμή τα ενεργά δάνεια του ΔΝΤ είναι μόνο 25 δισ. ευρώ- και να φύγει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα. Και έτσι να μην υπάρχει λόγος ύπαρξης της τρόικας. Διότι, λένε οι φίλοι μας του ΣΥΡΙΖΑ, «μα είναι δυνατόν να βγαίνετε στις αγορές με 4,75 επιτόκιο όταν μας δανείζει η Ευρωπαϊκή Ένωση με 2%»;

Ε. Στάη: Κύριε Βενιζέλο, ξέρετε τι θέλει ν’ ακούσει ο κόσμος;

Ευ. Βενιζέλος: Ο κόσμος θέλει ν’ ακούσει τους αριθμούς, ο κόσμος θέλει ν’ ακούσει την αλήθεια…

Ε. Στάη: Ο κόσμος δεν θέλει ν’ ακούσει τους αριθμούς, εδώ δεν θα συμφωνήσω μαζί σας. Ο κόσμος μας θέλει ν’ ακούσει με αγωνία, εάν θα υπάρξει πιθανότητα νέων μέτρων. Αυτό λένε οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις.

Ευ. Βενιζέλος: Σας λέω ότι, αυτό είναι στο όνειρό τους. Πόσο καιρό περιμένουν τα νέα μέτρα και τα μέτρα δεν έρχονται;

Ε. Στάη: Το αποκλείουμε κατηγορηματικά.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι μόνο το αποκλείω, αλλά τους λέω να ψηφίσουν και να καταλάβουν μερικά απλά πράγματα. Επανέρχομαι λοιπόν και λέω: Λένε «βγήκατε στις αγορές με ένα πενταετές ομόλογο και πήρατε 4,75 επιτόκιο, ενώ το μέσο επιτόκιο του δανείου είναι, ας πούμε, 2%». Εγώ το διαπραγματεύθηκα το επιτόκιο και τους ευχαριστώ πολύ που με επαινούν για το πολύ μικρό επιτόκιο.

Ε. Στάη: Εντάξει ξέρουμε όλοι ότι είναι διαφορετικό αυτό γιατί βρισκόμαστε σε μνημόνια γι’ αυτό το χαμηλό επιτόκιο.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι κα Στάη δεν είναι έτσι, ακούστε λίγο, σας παρακαλώ πολύ. Δεν είναι έτσι, αφήστε να σας τα πω με μια στοιχειώδη σειρά. Το δάνειο που παίρνουμε από το ΔΝΤ και ανακυκλώνεται -τώρα χρωστάμε 25 δισ. ευρώ- μας το δίνει με ένα επιτόκιο το οποίο πολλές φορές ξεπερνάει και το 4% μαζί με το κόστος εξυπηρέτησης. Μπορούμε λοιπόν όχι απλά θεωρητικά αλλά πρακτικά να πάρουμε από τις αγορές και να ξεπληρώσουμε το ΔΝΤ και να πάψει να υπάρχει  τρόικα.

Πάμε τώρα στο χρέος. Το χρέος κατά 80% βρίσκεται στα χέρια των θεσμών που μας έχουν δανείσει. Όχι επιθετικών κερδοσκόπων. Και σας λέω το εξής τώρα, επειδή όλοι σκέφτεστε με όρους χρέος προς ΑΕΠ, με το κλάσμα αυτό. Και λένε ότι, το χρέος είναι μεγάλο ως ΑΕΠ. Εάν θέλουμε να κάνουμε σύγκριση ανάμεσα στην Αργεντινή και την Ιαπωνία, ποια είναι πιο βιώσιμη χώρα από πλευράς χρέους κατά την γνώμη σας;

Ε. Στάη: Γιατί πρέπει να την κάνουμε αυτή την σύγκριση;

Ευ. Βενιζέλος: Έτσι, για να βοηθήσουμε τη συζήτησή μας, για να καταλάβει ο κόσμος. Κατά την γνώμη σας κα Στάη ποια είναι πιο σταθερή χώρα, η Αργεντινή ή η Ιαπωνία;

Ε. Στάη: Ως χώρα και σταθερότητα είναι προφανές ότι πρέπει να είναι η Ιαπωνία.

Ευ. Βενιζέλος: Να σας πω πόσο δημόσιο χρέος έχει η Ιαπωνία;

Ε. Στάη: Έχει μεγαλύτερο από την Αργεντινή.

Ευ. Βενιζέλος: Ακο΄στε με λίγο. Μη βιάζεστε για να καταλάβει ο κόσμος τι εννοούμε.

Ε. Στάη: Δεν νομίζω ότι θα καταλάβει ακριβώς.

Ευ. Βενιζέλος: Η Ιαπωνία λοιπόν έχει 200% του ΑΕΠ δημόσιο χρέος. Είναι βιώσιμη και σταθερή. Η Αργεντινή που έκανε κούρεμα και είναι στα δικαστήρια και στην ταλαιπωρία 20 χρόνια -γιατί σε μας δεν άνοιξε ρουθούνι στο τεράστιο κούρεμα που κάναμε το μεγαλύτερο παγκοσμίως- έχει 60% δημόσιο χρέος προς ΑΕΠ. Άρα δεν σημαίνει τίποτα το χρέος προς ΑΕΠ. Γιατί; Ακούστε λίγο είναι μια ευκαιρία ν’ ακούσει και ο κόσμος, οι άνθρωποι από τα γραφεία τους, από τα σπίτια τους να μπορούν ν’ ακούσουν.

Ε. Στάη: Τον καθηγητή Βενιζέλο.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι  δεν είναι ο καθηγητής Βενιζέλος είναι ο άνθρωπος που αγωνιά και που έχει διαπραγματευθεί και που διαπραγματεύεται και που θέλει ν’ απελευθερώσει την χώρα από τον  ζυγό του χρέους.

Ε. Στάη: Δεν τα διαπραγματεύεται ο κ. Στουρνάρας αυτά;

Ευ. Βενιζέλος: Και ο κ. Στουρνάρας, αλλά δεν ήμουν Υπουργός Οικονομικών, δεν είμαι Αντιπρόεδρος, δεν είμαι Υπουργός Εξωτερικών; Δηλαδή ο κ. Σαμαράς, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης δεν ασχολούνται; Ασχολείται μόνο ο Υπουργός Οικονομικών;

Ε. Στάη: Φαντάζομαι ότι ασχολείστε όλοι, απλά την συγκεκριμένη διαχείριση έχει ο Υπουργός Οικονομικών. Πείτε μου, θα συνεχίζουμε να βγαίνουμε σταθερά στις αγορές; Γιατί αυτό ήταν μια δοκιμαστική έξοδος.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, θα βγαίνουμε σταθερά στις αγορές. Η υποδοχή ήταν εξαιρετική, όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βγαίνουν με πολύ καλύτερους όρους. Οι αγορές ξέρουν τι συμβαίνει και οι αγορές δεν είναι ούτε ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ΠΑΣΟΚ, ούτε ΝΔ. Οι αγορές έχουν την οσμή του κέρδους και ξέρουν ότι η Ελλάδα είναι βιώσιμη και άρα αγοράζουν ομόλογα Ελλάδος.

Είχαμε μέσο επιτόκιο πριν την αναδιάρθρωση, τη ριζική αναδιάρθρωση που κάναμε το 2012, 5%. Και τώρα έχουμε μέσο επιτόκιο 2%. Ξέρετε πόσο επηρεάζει τον συνολικό όγκο του χρέους το επιτόκιο; Σε κολοσσιαίο βαθμό. Διότι είναι διαφορετικό να υπολογίζεις το χρέος σου με πέντε και διαφορετικό με δυο. Για το χρέος λοιπόν, λέει σε όλους αυτός που μας δάνεισε, ο Ρέγκλιν, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας: «μην ασχολείστε με το ελληνικό χρέος, είναι βιώσιμο». Το λέει ο Ρέγκλιν που δάνεισε την Ελλάδα».

Ε. Στάη: Ακούστε κάτι, από την στιγμή που το λέτε εσείς ως υπεύθυνος Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης είναι μια θέση σας την οποία οφείλουμε να την δεχθούμε. Λέτε ότι το χρέος είναι βιώσιμο, ως θέση σας, την δεχόμαστε απολύτως. Λέτε ότι είναι βιώσιμο, λέτε ότι θα συνεχίσουμε την απρόσκοπτη έξοδο στις αγορές, οπότε πια θα δανειζόμαστε από τις αγορές.

Ευ. Βενιζέλος: Και δεν υπάρχει νέο μνημόνιο και δεν υπάρχουν νέα μέτρα.

Ε. Στάη: Οπότε βγαίνουμε από το μνημόνιο και είστε κατηγορηματικός ότι δεν πρόκειται να παρθούν νέα μέτρα. Εγώ δεν θα σας αμφισβητήσω σ’ αυτό.

Ευ. Βενιζέλος: Και θα μείνουν στα κρύα του λουτρού, όλοι αυτοί που κλαίνε και οδύρονται επειδή η χώρα βγαίνει από την κρίση.

Ε. Στάη: Για να δούμε δυο–τρία πράγματα ακόμα που μας τα στέλνουν στο twitter όσοι μας ακούνε. Αυτά τα ερωτήματα έρχονται από το twitter και ένα απ’ αυτά αφορά τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ.  Είναι πάρα πολλά τα ερωτήματα. Τι γίνεται με τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ; Γιατί είχατε προκαλέσει μια έρευνα με ορκωτούς λογιστές. Η έρευνα αυτή υπάρχει και ποια είναι τ’ αποτελέσματα; Γιατί τότε είχαμε δεχθεί ερωτήματα για κακοδιαχείριση επί προεδρίας του κ. Παπανδρέου.

Ευ. Βενιζέλος: Ακούστε κα Στάη και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ είναι υπερχρεωμένα κόμματα.

Ε. Στάη: Υπάρχει αυτό;

Ευ. Βενιζέλος: Βεβαίως υπάρχει.

Ε. Στάη: Και τι λέει αυτό το πόρισμα;

Ευ. Βενιζέλος: Και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ αλλά και μικρότερα κόμματα είναι υπερχρεωμένα, γιατί είχαν πάρει πολλά δάνεια με εκχώρηση της κρατικής επιχορήγησης των επομένων πολλών ετών. Άρα τώρα εμείς δεν παίρνουμε στην πραγματικότητα καμία κρατική επιχορήγηση. Τα κόμματα ελέγχονται από ένα ειδικό όργανο που προβλέπει το Σύνταγμα στο οποίο μετέχουν και δικαστές και βουλευτές και καθηγητές και ελέγχονται μέσω ορκωτών λογιστών. Άρα ο έλεγχος αυτός γίνεται για όλα τα κόμματα από ορκωτούς λογιστές.

Ε. Στάη: Θα μας το δώσετε το πόρισμα για το ΠΑΣΟΚ;

Ευ. Βενιζέλος: Εσάς όχι, δεν είναι φέιγ βολάν το πόρισμα.

Ε. Στάη: Στην δημοσιότητα εννοώ, δεν εννοώ προσωπικά σε μας.

Ευ. Βενιζέλος: Εμείς λοιπόν, επιπλέον ζητήσαμε από τις ελεγκτικές εταιρίες τις μεγάλες να κάνουν μια μελέτη για να μας βοηθήσουν στην διαχείριση του κόμματος. Αυτή η μελέτη είναι ιδιωτική, επιπρόσθετη και συμβουλευτική. Όποιος επισήμως την ζητά θα την δώσουμε, αλλά καλό είναι στη περίπτωση αυτή να ζητηθεί από όλα τα κόμματα, να ζητήσουν παρόμοια μελέτη από τις μεγάλες ελεγκτικές εταιρίες και όλα τα κόμματα να τη δώσουν τη μελέτη.

Ε. Στάη: Ευχής έργον, αλλά εάν οι άλλοι δεν το κάνουν σημαίνει ότι εσείς δεν θα τη δώσετε;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, γιατί εμείς έχουμε απόλυτη διαφάνεια.

Ε. Στάη: Όχι γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πόρισμα που δεν το έχετε δώσει.

Ευ. Βενιζέλος: Κυρία Στάη, δεν βγάζουμε πορίσματα για να τροφοδοτούμε κουτσομπολιά, αλλά για να κάνουμε τη δουλειά μας.

Ε. Στάη: Μα πρέπει να είναι ενημερωμένος ο πολίτης τώρα, να ξέρει...

Ευ. Βενιζέλος: Αυτά όλα ήταν υπονόμευση της ενότητας του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με το ρόλο του κ. Παπανδρέου.

Ε. Στάη: Μα εσείς δεν θέλετε να ξέρετε για τα άλλα κόμματα;

Ευ. Βενιζέλος: Εφόσον τα άλλα κόμματα το θέτουν, κάθε κόμμα που το θέτει να κάνει το ίδιο και να τα δώσουμε όλοι μαζί.

Ε. Στάη: Εδώ έχω την εξής ερώτηση. Μου γράφουν στο twitter που γίνεται χαμός: «Σε ποια άλλη χώρα της Ευρώπης, ο Πρωθυπουργός έκλεισε σε ένα βράδυ τη δημόσια τηλεόραση»;

Ευ. Βενιζέλος: Τα έχουμε απαντήσει αυτά. Μα, δεν συμφωνούσα, δεν ήταν η γραμμή μου αυτό που έγινε στην ΕΡΤ.

Ε. Στάη: Ναι, αλλά μείνατε στην κυβέρνηση...

Ευ. Βενιζέλος: Τι, δηλαδή, να καταστρέψουμε τη χώρα;

Ε. Στάη: Και στην επόμενη στροφή πέσατε πάνω στον Μπαλτάκο.

Ευ. Βενιζέλος: Για τον κ. Μπαλτάκο, εγώ είχα πει ότι είναι παλιό πρόβλημα πολύ νωρίς. Και είχα ζητήσει από τον Πρωθυπουργό να επιληφθεί. Με έχει διαβεβαιώσει ότι είχε επιληφθεί. Και ο ίδιος εβρέθη προ απροόπτου υβριζόμενος και λοιδορούμενος από τον κ. Μπαλτάκο. Γιατί ο Μπαλτάκος τον κ. Σαμαρά έβριζε και λοιδορούσε.

Ε. Στάη: Εσείς είχατε διαφωνήσει στο θέμα της δημόσιας τηλεόρασης, όμως δεν έχουμε ακόμα δημόσια ραδιοτηλεόραση:

Ευ. Βενιζέλος: Υπάρχει μια καθυστέρηση η οποία κι εμένα με προβληματίζει πάρα πολύ. Η Δημόσια Τηλεόραση όμως αρχίζει να λειτουργεί από την Κυριακή.

Ε. Στάη: Σας ρωτάω γιατί είχατε αναλάβει εσείς να τη λειτουργήσετε με πρόσωπο της υπόδειξής σας, με τον κ. Καψή.

Ευ. Βενιζέλος: Είχατε κάποιον πιο κατάλληλο;

Ε. Στάη: Τον είχατε υποδείξει εσείς θέλω να πω και η ΝΔ τον είχε αποδεχτεί.

Ευ. Βενιζέλος: Μα, δεν ήθελα να αφήσω κάποιον της ΝΔ, εφόσον η ΝΔ είχε κάνει την προηγούμενη κίνηση.

Ε. Στάη: Δηλαδή, θα ξεκινήσει την Κυριακή με μεγάλη καθυστέρηση αλλά θα ξεκινήσει. Μάλιστα, ωραία.

Ευ. Βενιζέλος: Χωρίς εσάς δυστυχώς.

Ε. Στάη: Εμείς δεν έχουμε τώρα σχέση με την Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Για να δούμε κάποια ακόμα ερωτήματα. Προφανώς είναι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ εδώ γιατί το ερώτημα είναι, ποια ήταν και αν ήταν αρκετή η εσωκομματική διαδικασία που νομιμοποίησε τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην Ελιά;

Ευ. Βενιζέλος: Απολύτως και στο συνέδριο το είπαμε και στην Κεντρική Επιτροπή και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, παντού. Πολυτελώς. Ποτέ άλλοτε δεν έγιναν τόσες πολλές διαδικασίες. Κάποιοι δεν παρακολουθούν.

Ε. Στάη: Εντάξει, οπαδοί του κόμματός σας είναι.

Ευ. Βενιζέλος: Μακρινοί ίσως οπαδοί.

Ε. Στάη: Ένα άλλο ερώτημα τώρα. Δεν θα σας αρέσει ούτε αυτό, αλλά θα σας το κάνω. Εάν το ΠΑΣΟΚ, η Ελιά, δεν πάει καθόλου καλά σ’ αυτές τις εκλογές, στις ευρωεκλογές, εσείς τι θα κάνετε; Και σας το βάζω αυτό το ερώτημα συνδυαστικά με το ότι ο κ. Σαμαράς σκοπεύει να ανοίξει τη ΝΔ, να την μεταλλάξει.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν μεταλλάσσονται οι παρατάξεις. Ηρεμήστε. Αυτά τα σενάρια τώρα είναι σενάρια παιδαριώδη. Και υπάρχουν και εισηγήσεις αυτών που σκυλιάζουν επειδή η ΝΔ συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ και θέλουν να συνεργαστεί με την Χρυσή Αυγή, έτσι δεν είναι; Γιατί μου λέτε μόνο τον κ. Μπαλτάκο; Δεν υπάρχουν εφημερίδες ολόκληρες, οι οποίες αγωνίζονται να μας πείσουν ότι κακώς συνεργάζεται η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ και έπρεπε να συνεργαστεί με την ακροδεξιά;

Ε. Στάη: Υπάρχουν. Πείτε μου εσείς την άποψή σας σ’ αυτό το ενδεχόμενο;

Ευ. Βενιζέλος: Εμείς αγωνιζόμαστε να πάμε καλά και αυτό το αποτέλεσμα θα είναι καλό για τη χώρα, γιατί οι πολίτες είναι σοφοί. Τώρα σ’ ό,τι με αφορά ξέρετε ότι εγώ προτάσσω το συμφέρον της χώρας και της παράταξης, έτσι; Δεν βρίσκομαι εδώ γιατί απολαμβάνω τίποτα. Είμαι εδώ για να κάνω κάτι το οποίο θεωρώ ότι είναι ιστορική και εθνική υποχρέωση.

Ε. Στάη: Ξέρετε τι θέλω να πω; Ότι εάν δεν πάει καλά το ΠΑΣΟΚ…

Ευ. Βενιζέλος: Θα με αμφισβητήσουν και θα με ρίξουν από Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές να πάει το ΠΑΣΟΚ ασύντακτα σε εκλογές, για να καταστραφεί η παράταξη, η χώρα, η οικονομία, ο ελληνικός λαός και όλα αυτά για να φύγω εγώ. Πρέπει να έχει κανείς τον απίθανο συνδυασμό ανοησίας, κυνισμού και αμετροέπειας για να σκεφθεί κάτι τέτοιο και να βρει και οπαδούς.

Ε. Στάη: Θα σας το πω αλλιώς, ότι οι ανησυχίες από τον κυβερνητικό σας εταίρο -έτσι όπως μεταφέρονται στους δημοσιογράφους- είναι ότι δεν θα μπορέσετε να ελέγξετε σε μια τέτοια περίπτωση των δυναμικών των βουλευτών που έχει το ΠΑΣΟΚ και οπότε προκύπτει ζήτημα τι θα γίνεται σε κρίσιμες ψηφοφορίες;

Ευ. Βενιζέλος: Εάν σας το είπε κάποιος ο οποίος δεν έχει μυαλό στο κεφάλι του, ισχυριζόμενος ότι εφάπτεται με τη ΝΔ ή με το Μέγαρο Μαξίμου, να του πείτε: «Και εάν παιδί μου συμβεί να είναι μισό πόντο πάνω ο ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ τι θα γίνει μετά; Θ’ αμφισβητήσετε τον κ. Σαμαρά, την κυβέρνηση, θα ευνουχιστείτε, θα χτυπάτε το κεφάλι σας στον τοίχο»;

Ε. Στάη: Υπάρχει και αυτό το ερώτημα, υπάρχουν όλα αυτά τα ερωτήματα.

Ευ. Βενιζέλος: Απάντηση δεν υπάρχει.

Ε. Στάη: Απαντήσεις υπάρχουν και τις δίνει όπως ξέρετε καλύτερα από μένα η ζωή.

Ευ. Βενιζέλος: Σας την έδωσα και εγώ. Η οποία ζωή, σημειωτέον, τραβάει την ανηφόρα, όπως λέει ο στίχος.

Ε. Στάη: Με ποιον στίχο θέλετε να κλείσουμε;

Ευ. Βενιζέλος: Μ’ αυτόν.

Ε. Στάη: Ότι η ζωή τραβάει την ανηφόρα με σημαίες και με ταμπούρλα;

Ευ. Βενιζέλος: Βέβαια.

Ε. Στάη: Ωραία. Να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ που ήσασταν εδώ μαζί μας.

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ σας ευχαριστώ για την ωραία αυτή συζήτηση.

Ε. Στάη: Κάνουμε πάντα ζωηρές συζητήσεις.

Ευ. Βενιζέλος: Να σας ευχηθώ καλή συνέχεια και να ευχαριστήσω τους ακροατές μας, θεατές μας και χρήστες του internet  για την υπομονή τους.

Ε. Στάη: Ευχαριστούμε και εμείς και ευχαριστούμε όσους μας παρακολουθήσατε τώρα και θα μας παρακολουθήσετε και στη συνέχεια πατώντας το «κλικ» στο βίντεο με την συνέντευξη του κ. Βενιζέλου. 

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΠΑ.ΣΟ.ΚΣυνεντεύξεις 2014