Πέμπτη, 22 Μαΐου 2014

Συνέντευξη του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 984 και τον δημοσιογράφο Τ. Καμπύλη


Τ. Καμπύλης: Να καλημερίσουμε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Κύριε Βενιζέλο καλή σας μέρα.

Ευ. Βενιζέλος: Καλημέρα. Καλημέρα στους ακροατές μας.

Τ. Καμπύλης: Σας ευχαριστώ πολύ. Να ξεκινήσουμε από τα χτεσινά. Το όλον ΠΑΣΟΚ ήταν εκεί, έτσι τουλάχιστον γράφτηκε –μιλάω για τη χτεσινή εκδήλωση του Μουσείο Μπενάκη. Διευκρινίζω ότι ο κ. Σημίτης δεν ήρθε διότι είχε προγραμματίσει και σας είχε ειδοποιήσει λόγω και της ονομαστικής του εορτής, όπως τουλάχιστον διαβάζω στα ρεπορτάζ. Στέκομαι στο ότι σας διαμυνήθηκε όπως γράφει το ρεπορτάζ από τον κ. Παπανδρέου ότι δεν θα μπορέσει να έρθει αλλά θα βρει τρόπο να εκφράσει την υποστήριξή του.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτά όλα είναι αλήθεια και είναι και αυτονόητα.

Τ. Καμπύλης: Διερωτώμαι πόσο αυτονόητο είναι ένας πρώην Πρωθυπουργός να λέει ότι θα βρει τρόπο να εκφράσει την υποστήριξή του.

Ευ. Βενιζέλος: Προφανώς εννοούν, όσοι το λένε αυτό, ότι θα κάνει κάποια δημόσια δήλωση, η οποία είναι προφανής.

Τ. Καμπύλης: Πάντως έχω την αίσθηση ότι απουσιάζει ένα μεγάλο ποσοστό του ΠΑΣΟΚ και δεν αναφέρομαι στις προσωπικότητες που οι συσπειρώσεις προσωπικοτήτων έχουν μια μεγάλη σημασία, αλλά εκλογικά το μεγαλύτερο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ έχει πάει στο ΣΥΡΙΖΑ και δείχνει ότι εκλογικά παραμένει εκεί.

Ευ. Βενιζέλος: Πράγματι, η αλήθεια είναι ότι ένα μέρος των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, των ιστορικών ψηφοφόρων διάλεξε στις εκλογές του 2012 το ΣΥΡΙΖΑ -όχι σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό, βέβαια έχουμε διασπορά και αλλού- διότι είχαμε εκπαιδεύσει όλο αυτό τον κόσμο σε μια κατάσταση η οποία ήταν μια κατάσταση θετική. Η χώρα πήγαινε από το καλό στο καλύτερο τα χρόνια της μεταπολίτευσης, οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν κάνει πάρα πολλά πράγματα για να αλλάξει ριζικά η κατάσταση στην ελληνική κοινωνία. Αν σκεφτείτε ότι η έννοια του μη προνομιούχου, η έννοια του μικρομεσαίου, η ίδια η έννοια της αλλαγής και της κοινωνικής δικαιοσύνης προέκυψε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και ιδίως από τον ίδιο τον Ανδρέα Παπανδρέου, θα καταλάβετε σε ποιο περιβάλλον είχε συγκροτηθεί αυτό το μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα.

Δεν πίστευε κανείς, ούτε εμείς οι ίδιοι, ότι θα αναγκαστούμε λόγω της οικονομικής κρίσης να κάνουμε βήματα προς τα πίσω, να επιβάλλουμε θυσίες και περικοπές εκεί που όλοι ήταν συνηθισμένοι κάθε χρόνο κάτι καλύτερο να υπάρχει, κάτι παραπάνω, άλλες φορές περισσότερο, άλλες φορές λιγότερο. Αυτό ήταν ένα σοκ και για μας τους ίδιους, φυσικά για την κοινωνία πολύ περισσότερο. Και έτσι ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων μας, ιδίως αυτοί που εργάζονται στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ, αλλά εμείς τους θεωρούμε πάντα σάρκα εκ της σαρκός του ΠΑΣΟΚ, πάντα θεωρούμε ότι ιδεολογικά, αξιακά, ιστορικά είναι μαζί μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ρίζες, φάνηκε αυτό και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι παρών ο ΣΥΡΙΖΑ ….

Τ. Καμπύλης: Τους υπόσχεται όμως ένα αντίστοιχο περιβάλλον.

Ευ. Βενιζέλος: Θα μου επιτρέψετε να πω ότι βλέπετε ότι δεν υπάρχουν ρίζες, βλέπετε ότι με εξαίρεση την Περιφέρεια Αττικής στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκφράζεται πουθενά στη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Τ. Καμπύλης: Να πάμε στην επόμενη μέρα; Έχω δυο ερωτήσεις για την επόμενη μέρα κ. Πρόεδρε αν μου επιτρέπετε. Περίπου έχει προεξοφληθεί ότι θα αρχίσουν πάλι οι διεργασίες για την Κεντροαριστερά και η πρώτη ερώτηση, είναι μια πολύ απλοϊκή ενδεχομένως απορία μου. Με το ΣΥΡΙΖΑ στο 25-30% πόσος ζωτικός χώρος υπάρχει για την Κεντροαριστερά;

Ευ. Βενιζέλος: Μην βιάζεστε. Κατ' αρχάς να δούμε τα αποτελέσματα …

Τ. Καμπύλης: Λέω περίπου 25-30%.

Ευ. Βενιζέλος: Τα αποτελέσματα διαμορφώνονται τώρα. Διότι βλέπετε ότι η κανονική καταγραφή υπό συνθήκες κρίσης έγινε το Μάιο του 2012 και το Μάιο του 2012 χωρίς τους εκβιασμούς του εκλογικού συστήματος η ΝΔ που διεκδικούσε αυτοδυναμία και είχε πολύ μικρή εμπειρία από τη διαχείριση της κρίσης γιατί είχε ένα αντιμνημονιακό παρελθόν, από το 2010 έως το Νοέμβριο του 2011 πήρε 18%. Ο ΣΥΡΙΖΑ που έκανε την έφοδο προς την εξουσία πήρε 16,5% και το ΠΑΣΟΚ που ήταν ο αμνός ο αίρων τας αμαρτίας του κόσμου πήρε 13,5%. Μην βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι εμείς όταν μιλάμε για Κεντροαριστερά μιλάμε για μια Κεντροαριστερά της ευθύνης, μια Κεντροαριστερά φιλοευρωπαϊκή, μια Κεντροαριστερά η οποία αναλαμβάνει κόστος για να βγει ο τόπος από την κρίση. Δεν είναι όμως αυτό το μεγάλο ζητούμενο της επόμενης μέρας θα μου επιτρέψετε να πω. Το μεγάλο ζητούμενο είναι να υπάρχει σταθερότητα, ασφάλεια, να βγούμε από την κρίση. Δεν είναι οι κομματικοί προβληματισμοί, οι προτεραιότητες των κομμάτων είναι κάτι σημαντικό αλλά δεν είναι το σημαντικότερο. Το σημαντικότερο είναι η οικονομία, η κοινωνία, το τι γίνεται με την κρίση, τι γίνεται με την ανάπτυξη, τι γίνεται με την απασχόληση με την αλλαγή κλίματος στη χώρα μας.

Τ. Καμπύλης: Θα μου επιτρέψετε παρ' όλα αυτά επανερχόμενος στο αρχικό πλαίσιο ότι εν πάση περιπτώσει με ένα αρκετά ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ όποια κι αν είναι τα ποσοστά, ο ζωτικός χώρος για την Κεντροαριστερά δεν είναι πολύ μεγάλος και έχουμε και μια Κεντροαριστερά που είναι μάλλον αυτή τη στιγμή πολυδιασπασμένη σε δυο πόλους.

Ευ. Βενιζέλος: Θα δείτε ότι η Κεντροαριστερά όπως εκφράζεται από την Ελιά είναι αυτή η οποία για παράδειγμα βγαίνει δεύτερη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, είναι δεύτερη σε οκτώ Περιφέρειες, είναι δεύτερη ή πρώτη η δική μας έκφραση σε πολλές πρώτη, σε έξι από αυτές έχουμε αντίπαλο τη ΝΔ, ένα ψηφοδέλτιο το οποίο είναι κατά βάση συντηρητικό ας το πούμε έτσι. Λοιπόν αντιλαμβάνεστε ότι τα πράγματα είναι αρκετά ρευστά και αυτό το βλέπετε και στα συνδικάτα, στις ομοσπονδίες, στα επιμελητήρια, στους συλλόγους, σε όλη την κοινωνία των πολιτών.

Τ. Καμπύλης: Από τα αποτελέσματα των εκλογών, στις αυτοδιοικητικές η Ελιά φαίνεται ότι όντως τα πήγε καλά, στις ευρωεκλογές τουλάχιστον με βάση τις δημοσκοπήσεις δεν φαίνεται να πηγαίνει τόσο καλά. Το ερώτημα είναι: Συνολικά από το αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές πόσο συναρτάτε εσείς την προσωπική σας συμμετοχή στις νέες διεργασίες για την Κεντροαριστερά;

Ευ. Βενιζέλος: Αφήστε να δούμε πως θα πάνε τα πράγματα στην πραγματική εκλογική διαδικασία, γιατί ένα μάθημα του πρώτου γύρου ήταν πως δεν μπορεί να εμπιστεύεται κανείς τα exit polls και διάφορες υποθέσεις και νομίζω ότι όλοι έχουν γίνει πιο συγκρατημένοι και πιο υπεύθυνοι αυτές τις μέρες μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου.

Επίσης πρέπει να σας πω ότι το ερώτημα για την προσωπική μου συμμετοχή είναι και λίγο παράταιρο, διότι εγώ έχω κληθεί να βοηθήσω κι έχω αναλάβει δύσκολα καθήκοντα υπό δύσκολες συνθήκες, άρα λοιπόν δεν έχω κάνει ποτέ επιλογές οι οποίες έχουν κάποιο προσωπικό ενδιαφέρον.

Αν ήταν να κάνω προσωπικές επιλογές, το 2007 δε θα υπήρχε ενιαία παράταξη γιατί είχε φθάσει στα όρια του διχασμού το ΠΑΣΟΚ, αλλά το κράτησα ενωμένο με πολύ μεγάλο προσωπικό κόστος και το 2011 δε θα δεχόμουνα να γίνω Υπουργός Οικονομικών χωρίς να έχω συμμετοχή στην προηγούμενη διαχείριση της κρίσης ώστε να επωμισθώ ένα τεράστιο βάρος για να μην οδηγηθούμε στην ανεξέλεγκτη καταστροφή.

Τ. Καμπύλης: Παρόλα αυτά γνωρίζετε ότι είναι ένα θέμα που τίθεται από τον άλλο πόλο.

Ευ. Βενιζέλος: Ποιον πόλο;

Τ. Καμπύλης: Από τη ΔΗΜΑΡ, δεν τίθεται αυτό το θέμα;

Ευ. Βενιζέλος: Και τι με νοιάζει εμένα αυτό;

Τ. Καμπύλης: Η ΔΗΜΑΡ είναι εκτός διεργασιών;

Ευ. Βενιζέλος: Η ΔΗΜΑΡ υφίσταται μια μεγάλη δοκιμασία των πολιτικών της τώρα. Η ΔΗΜΑΡ έπρεπε να είχε σκεφθεί πολλά πράγματα, έχουμε κουραστεί κι έχουμε κουράσει να κάνουμε προτάσεις συνεργασίας. Αυτά πρέπει να τα εντοπίσει ο κ. Κουβέλης με τους συνεργάτες του και τους συντρόφους του σε μία ενδοκομματική συζήτηση, δεν με αφορά εμένα αυτό το θέμα.

Τ. Καμπύλης: Χτες ήσασταν κάθετος κ. Πρόεδρε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ψαρεύει στα θολά νερά». «Δεν το χαρίζουμε το 16% στον Κασιδιάρη» λένε τουλάχιστον ημιεπίσημα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, δεν είπε κανείς ότι ο κάθε ψηφοφόρος του Κασιδιάρη είναι ένας φασίστας, ναζιστής χρυσαυγίτης, έτσι; Αλλά το ότι ένας άνθρωπος πήγε και με το χέρι του ψήφισε ένα ψηφοδέλτιο το οποίο έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, κάτι σημαίνει, σημαίνει μία χαλαρότητα, μία δεκτικότητα και πρέπει να μας απασχολήσει αυτό. Πρέπει να είμαστε καθαροί απέναντι στους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι έκαναν την επιλογή στις δημοτικές εκλογές και πρέπει να τους εξηγήσουμε ότι αυτή είναι μία αντιδημοκρατική επιλογή, ότι ενθαρρύνουν μία συμπεριφορά φασιστική, βίαιη, ότι αυτή τη στιγμή είμαστε δακτυλοδεικτούμενοι σε όλη την Ευρώπη γιατί έχουμε ένα από τα ισχυρότερα ακροδεξιά κόμματα στην ήπειρο.

Τ. Καμπύλης: Χρειάζεται να τους το εξηγήσουμε πιστεύετε περισσότερο, δηλαδή η δικαστική «διαδικασία», όλα αυτά που έχουν προκύψει, οι δολοφονίες..

Ευ. Βενιζέλος: Θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν πιστεύω σε αυτήν την ανάλυση που λέει «έχουμε οικονομική κρίση, έχουμε ανεργία, έχουμε Χρυσή Αυγή», όχι.

Τ. Καμπύλης: Προφανώς.

Ευ. Βενιζέλος: Και η Πορτογαλία έχει κρίση και η Ιρλανδία έχει κρίση.

Τ. Καμπύλης: Και η Ισπανία έχει κρίση.

Ευ. ΒενιζέλοςΚαι η Κύπρος έχει κρίση και η Ισπανία έχει κρίση, δεν έχει ακροδεξιά. Η Γαλλία δεν έχει τέτοια κρίση κι έχει ακροδεξιά, η Ολλανδία έχει ακροδεξιά που δεν έχει τέτοια κρίση. Άρα πρέπει να δούμε και άλλα θέματα, πρέπει να δούμε ζητήματα κοινωνικών αντανακλαστικών, ζητήματα ανθρωπολογικά όπως λέω, δηλαδή πρέπει να έχεις και μία ανεκτικότητα απέναντι σε ορισμένα φαινόμενα βίας. Η ελληνική κοινωνία δεν είναι μια τέτοια κοινωνία, πρέπει να ξαναεξετάσουμε όλοι μαζί την ταυτότητά μας και τα κριτήριά μας.

Τ. Καμπύλης: Και ίσως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε παρελθόν πολιτικής βίας πολύ έντονο και πολύ πρόσφατο.

Ευ. Βενιζέλος: Αν μιλήσετε για όλη την περίοδο από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, προφανώς.

Τ. ΚαμπύληςΔιατυπώσατε πρόσφατα την πεποίθηση ότι «δε χρειάζεται νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους».

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, δεν χρειάζεται νέο ονομαστικό κούρεμα, που το διατυμπανίζουμε έτσι όπως το διατυμπανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ νομίζοντας ότι αυτά είναι αστεία πράγματα.

Τ. Καμπύλης: Αυτό θα ήθελα να μας εξηγήσετε λίγο.

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, κατ΄ αρχάς το ελληνικό χρέος έχει κουρευτεί όσο δεν έχει κουρευτεί ποτέ χρέος ιστορικά σε όλη την παγκόσμια οικονομία, έτσι; Έχουμε κουρέψει το χρέος μας κατά 180 δισεκατομμύρια ευρώ σε πραγματική αξία σε όρους καθαράς παρούσης αξίας, δηλαδή έχουμε κουρέψει το χρέος κατά 80 μονάδες του ΑΕΠ.

Δηλαδή ένα ολόκληρο χρέος μιας φυσιολογικής χώρας το έχουμε πετάξει από πάνω μας και το έχουμε αναδιαρθρώσει το χρέος μας κατά έναν τρόπο μοναδικό, είναι ένα χρέος το οποίο ανήκει σε δημόσιους φορείς σε άλλα κράτη στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και λοιπά, άρα όχι σε επιθετικούς κερδοσκόπους, με πολύ μεγάλη διάρκεια, με περίοδο χάριτος, με εντυπωσιακά μικρά επιτόκια και με πάρα πολύ καλές λήξεις.

Έχω εξηγήσει πάρα πολλές φορές ότι ορισμένοι κύκλοι θέλουν να μας βάλουν στη σκέψη ότι το μόνο που μετράει είναι το κλάσμα χρέος προς ΑΕΠ, ενώ η Ιαπωνία που είναι μια μεγάλη χώρα οικονομικά έχει 200% χρέος προς ΑΕΠ και η Αργεντινή η οποία είναι σε μια συνεχή κρίση έχει 46% χρέος και μπορείτε να καταλάβετε ποια είναι η πιο καλή χώρα οικονομικά.

Άρα αυτό που εμείς έχουμε να κάνουμε τώρα είναι να κάνουμε κάτι που θα μας βοηθήσει χωρίς να μας φέρει πάλι σε αντίθεση με τους πάντες και να μας διώξει από την αγορά και την ομαλότητα. Δηλαδή αν αυτή τη στιγμή η Ελλάδα εκεί που λέει βγαίνω από την κρίση πάει και ξαναμπεί μόνη της στην κρίση επειδή θα ζητάει να αναλάβουν το χρέος της άλλοι λαοί, δηλαδή οι Κύπριοι, οι Πορτογάλοι, οι Σλοβάκοι, οι Σλοβένοι, οι Φιλανδοί, γιατί αυτοί μας έχουν δανείσει ή αυτοί εγγυώνται τα δάνειά μας, απλώς θα προκαλέσουμε μία πολιτική κρίση εις βάρος μας.

Λοιπόν, άρα υπάρχουν οι λεγόμενες παραμετρικές αλλαγές, αυτές που αφορούν τα επιτόκια και τους χρόνους λήξης του δανείου, που συνεπάγονται πολύ σημαντική ελάφρυνση του χρέους, αλλά αυτό θα γίνει με έναν τρόπο που έχει υποδειχθεί από τους πλέον γνωρίζοντες τα πράγματα, που είναι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας ο οποίος και μας έχει δανείσει τα πολλά χρήματα και θα γίνει με έναν τρόπο ήπιο και φυσιολογικό χωρίς κανένα πρόβλημα.

Όπως ακριβώς χωρίς κανένα πρόβλημα βγήκαμε στις αγορές και πήραμε επιτόκια αντίστοιχα με τα επιτόκια με τα οποία μας δανείζει το ΔΝΤ, γιατί λένε πολλοί "μα τα επιτόκια του δανείου είναι μικρότερα". Ευχαριστούμε πολύ, εμείς τα πήραμε τα μικρότερα επιτόκια, αυτά όμως είναι τα ευρωπαϊκά επιτόκια, το επιτόκιο του ΔΝΤ είναι απολύτως συγκρίσιμο με το επιτόκιο της αγοράς.

Άρα πρακτικά, αυτό που έχουμε να κάνουμε τώρα, είναι να βρούμε τρόπο να δανειστούμε τα 25 μόλις δισ. ευρώ που χρωστάμε στο ΔΝΤ, για να πάψει να υπάρχει η βάση της τρόικας, ο λόγος ύπαρξής της.

Τ. Καμπύλης: Αν μου επιτρέπετε και μια τελευταία ερώτηση: Μέσα σε τρία χρόνια κάναμε ένα μικρό θαύμα, ας το δεχτούμε αυτό, αλλά διερωτώμαι, είναι τόσο δύσκολο να αλλάξουν μερικά πράγματα στην καθημερινότητά μας; Το χάος, η αναξιοπρέπεια και οι εντάσεις στην καθημερινή μας επαφή με το κράτος, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί; Όχι παντού, κάπου.

Ευ. Βενιζέλος: Προφανώς, αλλά ξέρετε, υπάρχει πολύ μεγάλη νευρικότητα και στην κοινωνία και στο εσωτερικό της Δημόσιας Διοίκησης. Διότι όλες οι αλλαγές δημιουργούν αναστάτωση, κανείς δε θέλει αλλαγές. Και ανασφάλειες δημιουργούν.

Τ. Καμπύλης: Την είδαμε όμως και στη ραθυμία της κι όταν υπήρχαν λεφτά, την ίδια Δημόσια Διοίκηση, τα ίδια πανεπιστήμια, τις ίδιες Εφορίες.

Ευ. Βενιζέλος: Εντάξει αυτά ξέρετε τα λέμε πάντα και τα λένε σε όλες τις χώρες. Αν παρακολουθήσετε συζητήσεις τηλεοπτικές ή ραδιοφωνικές στη Γαλλία και στην Ιταλία, θα δείτε την ίδια συζήτηση και το κράτος και τη Δημόσια Διοίκηση.

Τ. Καμπύλης: Δεν έχουν τα ίδια πανεπιστήμια όμως, είναι πιο ψηλά ο πήχης εκεί.

Ευ. ΒενιζέλοςΝαι, αλλά ποιος είναι Δημόσια Διοίκηση τελικά; Ο Υπουργός; Δεν είναι Δημόσια Διοίκηση ο καθένας εργαζόμενος σε αυτήν; Λοιπόν; Υπάρχει η κοινωνία και από την άλλη υπάρχει ένα κράτος απρόσωπο, στο οποίο είναι μόνον τα πολιτικά στελέχη;

Τ. Καμπύλης: Όχι, αλλά πώς να λειτουργήσει μια Εφορία, όταν έχει 45 φορολογικά νομοσχέδια μέσα σε ένα χρόνο;

Ευ. Βενιζέλος: Εντάξει, αυτό είναι σωστό που λέτε, όταν όμως έχεις μια χώρα υπό κρίση, υπό πίεση, υπό εκβιασμό, έχεις μία τρόικα η οποία υπαγορεύει διάφορες ας το πούμε έτσι ανάγκες, εντός ή εκτός εισαγωγικών, αυτό είναι δυστυχώς ένα φαινόμενο που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Αλλά από την άλλη μεριά, εντάξει, τώρα δε θα μιλήσουμε μέσα στα χρόνια της κρίσης για το ποια είναι η φορολογική συνείδηση του Έλληνα πολίτη. Είναι δυστυχώς πολύ μικρή η συνείδηση. Αυτά θα τα συζητήσουμε με ηρεμία όταν νοιώσουμε όλοι ότι βγαίνουμε από την ιστορία της κρίσης.

Τ. Καμπύλης: Κύριε Πρόεδρε από τις αυτοδιοικητικές εκλογές νομίζω ότι είστε ευχαριστημένος, θα μας λέγατε που είναι ο πήχης για τις ευρωεκλογές για την Ελιά;

Ευ. Βενιζέλος: Εμείς πάντα λέμε ότι μας ενδιαφέρει ένα συνολικό συνδυαστικό αποτέλεσμα, μια αίσθηση ώστε κανείς να μην μπορεί να πει ότι έχει δημιουργηθεί πρόβλημα νομιμοποίησης και αντοχής της χώρας την επομένη των εκλογών. Δηλαδή θα προχωρήσουμε ομαλά και ενωμένοι οι Έλληνες ή θα μιλάμε για μία κρίση και θα οξύνουμε την αντιδικία; Αυτό είναι το θέμα.

Τ. Καμπύλης: Κύριε Πρόεδρε σας ευχαριστώ πολύ για τη συζήτηση και θέλω να σας ευχηθώ καλή επιτυχία.

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ ευχαριστώ, καλημέρα σας.

Tags: ΠΑ.ΣΟ.ΚΣυνεντεύξεις 2014