Πέμπτη, 22 Μαΐου 2014

Συνέντευξη Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη

Σ. Κοσιώνη: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ξεκινήσουμε τη συνέντευξή μας από κάτι που αποκαλύφθηκε σήμερα και έχει προκαλέσει πάρα πολλές συζητήσεις. Μια δήλωση που φαίνεται να έχει κάνει ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών ότι «ένας Έλληνας πολιτικός για του οποίου τα δημοκρατικά αισθήματα ευθύνης αμφιβάλλω, μου πρότεινε έξοδο από το ευρώ πριν από το δημοψήφισμα» και συμπληρώνει «δεν είναι δική μου υπόθεση να αποκαλύψω το όνομά του». Τι έχετε να σχολιάσετε γι αυτή τη δήλωση;

Ευ. Βενιζέλος: Εντυπωσιακό. Γιατί ο κ. Σόιμπλε είναι πάντα πολύ προσεκτικός στις δηλώσεις του. Η εμπειρία μου από τη συνεργασία που είχα μαζί του σε μια πολύ δύσκολη περίοδο μου έχει αφήσει την εικόνα ενός ανθρώπου, σκληρού διαπραγματευτή αλλά έντιμου και ειλικρινούς, άρα κάτι θα ξέρει που δεν το ξέρω εγώ βέβαια γιατί αυτό προφανώς θα είναι πριν αναλάβω τα καθήκοντα του Υπουργού Οικονομικών. Γιατί κατά τη διάρκεια των εννέα δύσκολων μηνών που ήμουν Υπουργός Οικονομικών, δώσαμε πολλές φορές τη μάχη να μείνει η χώρα στο ευρώ, με πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις στις οποίες μετείχε και ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε.

Σ. Κοσιώνη: Πιθανολογείτε δηλαδή ότι μπορεί αυτό να έχει γίνει;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν το ξέρω, θα μας το πει ο ίδιος. Αλλά μπορεί κάποιος να του είχε πει κάτι ενδεχομένως θεωρώντας ότι έτσι ασκεί πίεση υπέρ των ελληνικών απόψεων. Αλλά ξέρετε τέτοιου είδους πιέσεις-μπλόφες, τέτοιου είδους προσεγγίσεις δεν οδηγούν σε αποτελέσματα. Πρέπει να σας πω εδώ ότι πολλές φορές έζησα την εμπειρία των πιέσεων για λύσεις ριζοσπαστικές, οι οποίες βεβαίως θα ήταν αντίθετες με τα δικά μας συμφέροντα.

Σ. Κοσιώνη: Πάντως, εάν αυτό έχει συμβεί -φαντάζομαι συμφωνείτε μαζί μου- είναι κάτι παραπάνω από βόμβα. Δηλαδή όταν εσείς μας λέτε ότι υπήρχαν σχέδια Β -και λέει σήμερα ο Σόιμπλε και Γ και Δ, συμπληρώνει- για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, εάν υπήρχε κάποιος Έλληνας πολιτικός που αυτό το χρησιμοποιούσε ως διαπραγματευτικό όπλο, τότε αντιστρέφεται η εικόνα που έχουμε για την κατάσταση.

Ευ. Βενιζέλος: Κυρία Κοσιώνη, κατ' αρχάς να διευκρινίσω, επειδή το έχει πει αυτό ο κ. Σόιμπλε, ότι οι προσωπικές του απόψεις μπορεί να ήταν πάντα φιλικές και θετικές, αλλά ότι έπρεπε να αντιμετωπίσει κι αυτός εξ αντικειμένου προβλήματα τα οποία υπήρχαν. Από την άλλη μεριά, οι Έλληνες ποτέ δεν έμαθαν και ποτέ δεν θα μάθουν τι είναι αυτό από το οποίο γλιτώσαμε έως χώρα.

Σ. Κοσιώνη: Γιατί λέτε δεν θα μάθουν;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν θα μάθουν γιατί ξέρετε το να διηγούμεθα ιστορικά κάποια πράγματα δεν έχει την επίδραση που έχει το βίωμα, που έχει η καθημερινότητα μιας δύσκολης ζωής. Ο κόσμος ξέρει ότι έχασε εισόδημα, ο κόσμος ξέρει ότι κόπηκαν συντάξεις και μισθοί, ο κόσμος ξέρει ότι αυξήθηκε η ανεργία, ο κόσμος ξέρει ότι έκλεισαν οι επιχειρήσεις...

Σ. Κοσιώνη: Πρέπει να ξέρει όμως και γιατί συνέβη αυτό.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν ξέρει ο κόσμος τι θα συνέβαινε αν δεν ακολουθούσαμε αυτό το δύσκολο, τον τόσο σκληρό δρόμο τον οποίο εμείς πληρώσαμε πανάκριβα από πλευράς πολιτικού κόστους. Η άλλη λύση δεν υπήρχε. Η άλλη λύση ήταν η απόλυτη κατάρρευση, η ασύντακτη χρεοκοπία. Αν λοιπόν ο πολίτης μπορούσε να πληροφορηθεί ποια ήταν τα σχέδια εκτάκτου ανάγκης εάν δεν παίρναμε τη δόση, εάν δεν συμφωνούσαμε στο δεύτερο δάνειο, εάν δεν πετυχαίναμε το κούρεμα του χρέους στις 9 Μαρτίου του 2012, εάν δεν συμπληρώναμε το αναγκαίο ποσοστό συμμετοχής, τι θα συνέβαινε; Πώς θα έκλειναν οι Τράπεζες, πώς θα μπορούσε να παίρνει μόνο 100 ευρώ την εβδομάδα από τα μηχανήματα των τραπεζών, πώς θα πάγωναν οι καταθέσεις, τότε ενδεχομένως για λόγους ιστορικούς, για λόγους δικαιοσύνης ιστορικής, να σκεφτούν κάποιοι πιο ψύχραιμα γιατί εμείς κάναμε αυτή την επιλογή η οποία δεν είναι μια παράλογη επιλογή. Δηλαδή, εμείς σκεφτήκαμε ότι θα γίνουμε αντιδημοφιλείς, αντιπαθείς, ότι θα χάσουμε ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων μας και οι άλλοι θα έχουν την ευκολία της δημαγωγίας, του λαϊκισμού, του λαθρεμπορίου ελπίδας δεν κάναμε μια παράλογη επιλογή. Κάναμε μια αναγκαία, δύσκολη επιλογή. Την καλύτερη για τον τόπο.

Σ. Κοσιώνη: Κύριε Πρόεδρε, επειδή χτες φιλοξενήσαμε στο δελτίο μας και τον κ. Τσίπρα, ο οποίος επέμενε στα περί «μπλόφας», λέγοντας πως αυτοί που συνέτασαν τα σχέδια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, στο τέλος διαπίστωναν ότι κάτι τέτοιο θα ενείχε υπερβολικό ρίσκο, άρα και τα απέρριπταν.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτή είναι η λογική της μπλόφας. Δηλαδή, ξέρετε τι λέει ο κ. Τσίπρας; Ο κ. Τσίπρας λέει: «ψηφίστε με και εγώ θα κάνω μια άλλου τύπου διαπραγμάτευση, θα απειλήσω ότι αν δεν μου δώσετε αυτά που θέλω, θα παύσω μονομερώς τις πληρωμές, θα οδηγήσω τη χώρα σε χρεοκοπία, σε γεγονός πιστωτικό δηλαδή, θα την κρεμάσω στα μανταλάκια διότι η Ευρώπη έχει να χάσει πάρα πολλά σε σχέση με την Ελλάδα, εάν η Ελλάδα βγει από το ευρώ».

Σ. Κοσιώνη: Πιστεύετε ότι δεν θα συνέβαινε αυτό;

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, πότε; Πριν το δάνειο ή μετά το δάνειο; Τώρα που έχουμε καταφέρει φυσικά να πάρουμε 240 δισ. ευρώ δάνειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τώρα που έχουμε κάνει ένα κούρεμα του χρέους μας κατά 180 δισ. ευρώ, 80% του ΑΕΠ, με τη βοήθεια των εταίρων μας, γιατί μας στήριξαν να το κάνουμε αυτό. Τώρα, που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επί πέντε χρόνια στηρίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με κατά μέσο όρο 60 με 120 δισ. ευρώ την ημέρα για να μπορεί να λειτουργεί όλος ο μηχανισμός, φυσικά τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Αλλά, κάποια στιγμή που τα πράγματα ήταν κρίσιμα μέσα στην σκληρή και δύσκολη φάση της διαπραγμάτευσης, φυσικά για να σωθεί η Ιταλία, για να σωθεί η Ισπανία, για να μην υπάρχει επέκταση του προβλήματος σε τεράστιες χώρες, όπως είναι η Γαλλία, θα μπορούσε η Ελλάδα, να κοπεί και να πεταχτεί όπως ακριβώς κόβεται, δυστυχώς, ένα άρρωστο μέλος για να μην πάθει γάγγραινα το υπόλοιπο σώμα.

Μου κάνατε δυο ερωτήσεις οι οποίες είναι χαρακτηριστικές. Λέτε «ο Σόιμπλε είπε “κάποιος Έλληνας πολιτικός έλεγε θα βγούμε από το ευρώ”» και αυτό είναι ανευθυνότητα και είναι βόμβα. Και έρχεται ο κ. Τσίπρας και λέει τώρα, μετά από χρόνια το ίδιο πράγμα. Αυτό, που ο Σόιμπλε καταγγέλλει.

Σ. Κοσιώνη: Κύριε Πρόεδρε, μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε μια πού βαριά έκφραση χτες για εσάς και για τον Πρωθυπουργό.

Ευ. Βενιζέλος: Καλά, το συνηθίζει.

Σ. Κοσιώνη: Σας χαρακτήρισε «συνωμότες» που εν αγνοία των υπόλοιπων στελεχών των κομμάτων σας συνωμοτήσατε με κάποιους εκείνη τη νύχτα στις Κάννες για να ανατρέψετε τον κ. Παπανδρέου και να φέρετε τον Λουκά Παπαδήμο.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό είναι η μία από τις μικρότερες χυδαιότητες που έχει πει ο κ. Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας κουνάει το χέρι, απειλεί, εκβιάζει, χυδαιολογεί, δημιουργεί συνθήκες συμβολικού εμφυλίου πολέμου. Διώχνει τους επενδυτές, απειλεί κάθε επενδυτή που θέλει να δώσει δουλειά σε Έλληνες ανέργους.

Έχουμε πει κατ’ επανάληψη τα πραγματικά περιστατικά: Η Ελλάδα πήγε στις Κάννες επειδή εξαγγέλθηκε ένα δημοψήφισμα για το οποίο δεν ήταν ενημερωμένοι οι υπόλοιποι εταίροι μας. Εκλήθημεν εκεί από τον Πρόεδρο Σαρκοζί και την Καγκελάριο Μέρκελ σε διακυβερνητικό επίπεδο. Η συζήτηση έγινε μεταξύ των τριών κυβερνήσεων. Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ στην πραγματικότητα παρακολουθούσαν σιωπηλοί. Η κοινή πεποίθηση ήταν ότι δεν μπορεί να γίνει δημοψήφισμα για το ευρώ.

Έκανα τη δήλωση αυτή στις 5 το πρωί όταν επιστρέψαμε, ξημέρωμα της 3ης Νοεμβρίου, και ο κ. Παπανδρέου ερχόμενος στο Υπουργικό Συμβούλιο το μεσημέρι της ίδιας μέρας συμφώνησε μαζί μου.

Σ. Κοσιώνη: Γιατί το είχατε υποστηρίξει τότε προηγουμένως κ. Πρόεδρε;

Σ. Κοσιώνη: Εάν διαβάσετε την εισαγωγική ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο της 3ης Νοεμβρίου θα δείτε ότι λέει πολύ καθαρά «όπως είπε νωρίτερα -με τη δήλωση μου αυτή- ο κ. Βενιζέλος, δεν μπορεί να γίνει δημοψήφισμα για το ευρώ».

Σ. Κοσιώνη: Εσείς γιατί είχατε υποστηρίξει τη σκέψη τους δημοψηφίσματος αρχικά;

Ευ. Βενιζέλος: Είχα υποστηρίξει τη σταθερότητα της χώρας, του τραπεζικού συστήματος και είχα υπερασπιστεί τις καταθέσεις και το βιός των Ελλήνων.

Σ. Κοσιώνη: Για το δημοψήφισμα λέω.

Ευ. Βενιζέλος: Για το δημοψήφισμα. Διότι κατελήφθην εξ απίνης -το έχω πει πολλές φορές- από μια αναγγελία για την οποία δεν είχα προειδοποιηθεί και έπρεπε να αντιδράσω ακαριαία, τοποθετώντας το πιθανό δημοψήφισμα μετά την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών: του νέου δανείου, του κουρέματος του χρέους και της έναρξης του νέου προγράμματος.

Αλλά να σας πω κάτι; Προβάλλετε αυτά που μου λέτε σήμερα. Σήμερα ποια είναι η υπεύθυνη επιλογή για τον Έλληνα πολίτη; Η ασφαλής επιλογή, η σίγουρη επιλογή, αυτή που του δίνει προοπτική, ιδίως τον άνεργο; Αυτό που λέμε εμείς όχι αυτό που λέει ο κ. Τσίπρας ο οποίος πάει να καβαλήσει τώρα στο ρεύμα του δημοψηφίσματος. Τώρα έχει γίνει παπανδρεϊκός, τώρα είναι υπέρ του δημοψηφίσματος, το οποίο όταν το εξήγγειλε ο κ. Παπανδρέου, ο κ. Τσίπρας το κατήγγειλε με τον πιο σκληρό τρόπο.

Σ. Κοσιώνη: Το χαρακτήρισε «επικοινωνιακό τρικ».

Ευ. Βενιζέλος: Το χαρακτήρισε «επικοινωνιακό τρικ και δημοκρατικά επικίνδυνο». Άρα εσείς βλέπετε να έχει καμία λογική αυτό και καμία εντιμότητα; Υπάρχει καμία δημοκρατική και ιστορική εντιμότητα σε αυτό; Πρόκειται για ένα φαινόμενο ακραίου πολιτικού τυχοδιωκτισμού.

Σ. Κοσιώνη: Θέλω πριν έρθουμε στο διακύβευμα των εκλογών, γιατί εκεί πάει η συζήτηση, να κάνω ένα τελευταίο ερώτημα για τις Κάννες για να κλείσουμε αυτό το κεφάλαειο

Ευ. Βενιζέλος: Η ιστορική γνώση έχει μεγάλη σημασία.

Σ. Κοσιώνη: Ακριβώς επειδή η ιστορική γνώση έχει πολύ μεγάλη σημασία, είπατε πριν από λίγο…

Ευ. Βενιζέλος: Δηλαδή το να λέει κάποιος, κα Κοσιώνη, αν μου επιτρέπετε, «ο Μπαρόζο έπιασε και επέβαλλε το Λουκά Παπαδήμο ως Πρωθυπουργό», είναι μια αστειότητα. Ο κ. Παπανδρέου από τον Ιούνιο του 2011 επιδίωξε να συμφωνήσει με τον κ. Σαμαρά κυβέρνηση συνεργασίας των δύο κομμάτων με άλλο Πρωθυπουργό, στις 15 Ιουνίου. Στις 16 Ιουνίου το βράδυ, 17 ξημερώματα, έγινε ο ανασχηματισμός και αναγκάστηκα εγώ να δεχτώ τη θέση του Υπουργού Οικονομικών επειδή δεν τη δέχτηκε ο κ. Παπαδήμος. Ο κ. Παπανδρέου μετά τις Κάννες συμφώνησε με τον κ. Σαμαρά και πανηγύρισε -και σωστά- την εθνική ενότητα και τη συνεργασία. Κάλεσαν και τον κ. Καρατζαφέρη. Πήγαν και οι τρεις τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι προτείνουν και οι τρεις αρχηγοί τον κ. Παπαδήμο. Είχε προηγηθεί η πρόταση για τον κ. Κακλαμάνη, η πρόταση για τον κ. Πετσάλνικο. Τον κ. Παπαδήμο τον διάλεξε ο κ. Παπανδρέου και οι άλλοι δύο αρχηγοί.

Ο κ. Τσίπρας όμως δείχνει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διεκδικεί τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως Ευρωπαϊκή Αριστερά γιατί θεωρεί ότι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -ο κ. Μπαρόζο τώρα, αύριο κάποιος άλλος- έχει τέτοιες δυνατότητες; Δεν ξέρει τι συμβαίνει στην Ευρώπη. Δεν ξέρει τι δυνατότητες έχει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπροστά στον Γάλλο Πρόεδρο και τη Γερμανίδα Καγκελάριο.

Σ. Κοσιώνη: Να διατυπώσω το ερώτημά μου για να έρθουμε και στο θέμα των εκλογών και να κλείσουμε αυτό κεφάλαιο Κάννες. Και επειδή, όπως κι εσείς είπατε, έχει πολύ μεγάλη σημασία να γνωρίζουμε τα ιστορικά γεγονότα, έχετε αφήσει πολλούς αστερίσκους για εκείνη τη νύχτα στις Κάννες. Είπατε πολύ πρόσφατα ότι «μια μέρα θα πω, θα αποκαλύψω όλα όσα έγιναν» και επειδή αντιλαμβάνομαι ότι προφανώς αυτή δεν είναι η στιγμή για να σας ρωτήσω τι είναι αυτό που έχετε να πείτε, θα ήθελα παρ' όλα αυτά να σας ρωτήσω να μας περιγράψετε τι είναι αυτό που δεν ξέρουμε. Γιατί αφήνετε να εννοηθεί ότι κάποια στιγμή κάτι θα δείτε που θα μας αφήσει άφωνους.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν είναι η στιγμή κα Κοσιώνη. Δεν υπάρχουν λαγοί που βγαίνουν από κανένα καπέλο ταχυδακτυλουργού. Υπάρχει μια αλήθεια.

Σ. Κοσιώνη: Ναι αλλά μπορούμε να καταλάβουμε αν μιλάτε για το ρόλο κάποιων ανθρώπων, για γεγονότα που δεν ξέρουμε; Τι είναι αυτό που δεν ξέρουμε;

Ευ. Βενιζέλος: Πρέπει να καταλάβετε ότι η χώρα πέρασε κατ’ επανάληψη ξυστά από την απόλυτη καταστροφή. Και είναι αγώνας τεράστιος, αλλά και ικανοποίηση τελικά, μια εθνική ικανοποίηση, να λες ότι «κοιτάξτε αναδρομικά ξεφύγαμε από τον κίνδυνο, κρατηθήκαμε όρθιοι, γλιτώσαμε την καταστροφή». Δεν κάνω αυτή τη στιγμή τα απομνημονεύματά μου, αγωνίζομαι για το μέλλον της χώρας.

Σ. Κοσιώνη: Να μου επιβεβαιώσετε τουλάχιστον ότι ο Βενιζέλος έχει να πει πράγματα και μια μέρα θα τα πει.

Ευ. Βενιζέλος: Απίστευτα πολλά.

Σ. Κοσιώνη: Μάλιστα. Να έρθουμε τώρα στις εκλογές. Σας ρωτώ ευθέως αν το δίλημμα που θέσατε πριν περίπου 20 μέρες, ένα μήνα, εξακολουθεί να ισχύει κ. Πρόεδρε ή αν είναι μια μπλόφα για να πετύχει το ΠΑΣΟΚ και η Ελιά συσπείρωση ενόψει της κάλπης.

Ευ. Βενιζέλος: Κυρία Κοσιώνη, εάν δεν μεσολαβούσε η δήλωση, η προκλητική κατά τη γνώμη μου, του κ. Τσίπρα το βράδυ της προηγούμενης Κυριακής, θα είχε νόημα να απαντήσω στο ερώτημά σας. Αλλά αυτό που εννοούσα και αυτό που εννοώ, είναι αυτό που έκανε για πολλοστή φορά ο κ. Τσίπρας την προηγούμενη Κυριακή. Είπε «πάμε για εκλογές-δημοψήφισμα». Στην πραγματικότητα πάμε τώρα…

Σ. Κοσιώνη: Το οποίο επικρίνετε όμως εσείς κ. Πρόεδρε...

Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό, όταν έρχεται ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, ο οποίος είναι επηρεασμένος από τα λανθασμένα exit polls, έχει εγκλωβιστεί στην λανθασμένη εντύπωση, πρέπει να υπερκαλύψει την πραγματικότητα που λέει ότι το κόμμα του, ενώ έκανε την επέλαση προς την εξουσία, βρέθηκε να είναι εκτός δεύτερου γύρου σε όλους τους μεγάλους Δήμους, πλην Αθηνών, και σε όλες τις Περιφέρειες ουσιαστικά, πλην Αττικής και λέει: «κάνουμε εκλογές–δημοψήφισμα για την κυβέρνηση και την κυβερνητική πολιτική». Τι λέω εγώ; Λέω: «προσέξτε, φίλοι μου, Ελληνίδες και Έλληνες, αγαπητοί συμπολίτες και συμπατριώτες, εδώ το βράδυ της Κυριακής κάποιοι θα ερμηνεύουν την ψήφο σας. Την ψήφο σας στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και στις ευρωεκλογές».

Σ. Κοσιώνη: Άρα θέτετε το ίδιο δίλημμα από άλλη θέση.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν θέτω το ίδιο δίλημμα. Εγώ το θέτω για να απαντηθεί σωστά. Ο κ. Τσίπρας το θέτει για να εκβιάσει μια λανθασμένη και επικίνδυνη απάντηση.

Σ. Κοσιώνη: Άρα κ. Πρόεδρε αν είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες έχουν επιλέξει να πάμε για εκλογές;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, δεν είναι το θέμα ποιος θα είναι πρώτος. Έχω μιλήσει, κα Κοσιώνη, κατ’ επανάληψη για μια συνολική συνδυαστική αίσθηση για το πώς εσείς στο σταθμό σας θα σχολιάσετε μαζί με τους καλεσμένους σας την εικόνα που έχει διαμορφωθεί. Και αυτό θα γίνει σε όλη τη δημόσια συζήτηση.

Σ. Κοσιώνη: Μπορείτε να γίνετε λίγο πιο συγκεκριμένος σε αυτό;

Ευ. Βενιζέλος: Εάν ο κ. Τσίπρας μπορεί να ισχυριστεί -και οι συν αυτώ μπορούν να ισχυριστούν- ότι η χώρα μπει σε κρίση, ότι αντί να κάνουμε όλοι μαζί ενωμένοι οι Έλληνες τα τελευταία βήματα προς την έξοδο από την κρίση και το Μνημόνιο, ξαναγυρίζουμε πίσω, μπαίνουμε σε περιδίνηση, αντί να δούμε τους μεγάλους οικονομικούς στόχους τώρα που αφορούν τον κάθε άνθρωπο πάμε ξανά σε μία ομφαλοσκόπηση στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, αυτό είναι λάθος. Δεν πρέπει να γίνει. Τόσο απλά.

Σ. Κοσιώνη: Εγώ επιμένω, γιατί εγώ πρέπει να επιμένω.

Ευ. Βενιζέλος: Εσείς επιμένετε, και εγώ επιμένω, το έχω απαντήσει κατ’ επανάληψη! Αλλά επειδή η επανάληψη είναι μήτηρ μαθήσεως…

Σ. Κοσιώνη: Κύριε Πρόεδρε, αυτό αφορά τελικά ή δεν αφορά τα ποσοστά της Ελιάς;

Ευ. Βενιζέλος: Αφορά και τα ποσοστά της Ελιάς, βεβαίως. Αλλά όχι μόνο. Κανείς δεν έχει δεσμευτεί σε ποσοστά, ευρωεκλογές είναι. Θα λάβουμε υπόψη και τα ποσοστά, θα λάβουμε υπόψη και τη σύγκριση με τα άλλα κόμματα, θα λάβουμε υπόψη και τη γενική αίσθηση, θα λάβουμε υπόψη και τις αυτοδιοικητικές εκλογές τις οποίες υπερπολιτικοποίησε, δηλαδή κομματικοποίησε ωμά, ο κ. Τσίπρας. Όχι. Εμείς είχαμε ψηφοδέλτια αυτοδιοικητικά...

Σ. Κοσιώνη: Κι εσείς κάνατε ανάγνωση του αποτελέσματος με βάση τις προηγούμενες εκλογές;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι. Ανάγνωση του αποτελέσματος επί τη βάση αντιλήψεων αυτοδιοικητικών. Εμείς αρνηθήκαμε στο Υπουργείο Εσωτερικών και στη Singular να βάλει χρώμα σε Παρατάξεις που εμείς στηρίζουμε αλλά δεν είναι δικές μας, δεν τις καπελώνουμε, ούτε τις χρίζουμε καν. Με βάση τις παλιές αντιλήψεις.

Σ. Κοσιώνη: Με όλο το θάρρος, ήσασταν σε θέση να το κάνετε;

Ευ. Βενιζέλος: Βεβαίως, απολύτως.

Σ. Κοσιώνη: Θα το δέχονταν οι υποψήφιοι;

Ευ. Βενιζέλος: Γιατί; Τι εννοείτε; Δηλαδή μπορεί να το κάνει το ΚΚΕ, μπορεί να το κάνει η ΔΗΜΑΡ και δεν μπορούμε να το κάνουμε εμείς;

Σ. Κοσιώνη: Εννοώ ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει την ισχύ που είχε κάποτε.

Ευ. Βενιζέλος: Έχει τεράστια ισχύ και ρίζες αφάνταστα βαθιές, οι οποίες φάνηκαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σ. Κοσιώνη: Και είδαμε πολλούς υποψηφίους που κατέβηκαν ως ανεξάρτητοι και προέρχονται είτε από το ΠΑΣΟΚ είτε από τη ΝΔ και κάποιος μπορεί να πει πολύ εύκολα ότι δεν ήθελαν να κουβαλήσουν τη σημαία των κομμάτων σε αυτή τη συγκυρία.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι δεν είναι έτσι. Κυρία Κοσιώνη κάνετε μια ανάγνωση, θα μου επιτρέψετε να πω, αθηνοκεντρική. Κάθε Περιφέρεια και κάθε Δήμος γνωρίζει πάρα πολύ καλά ποιος είναι ποιος. Άρα λοιπόν ο καθένας ξέρει με ποιον έχει να κάνει. Εμείς τιμάμε τους ανθρώπους μας, αγωνίζονται μέσα στην Αυτοδιοίκηση επειδή τους θέλει η κοινωνία, επειδή προσφέρουν υπηρεσίες σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Φυσικά είναι άνθρωποι οι οποίοι ανήκουν στο χώρο μας. Η παρουσία μας είναι πολύ σημαντική, αλλά δεν βγήκαμε να την καπελώσουμε κομματικά.

Σ. Κοσιώνη: Εάν η αίσθηση που λέτε ότι θα διαμορφωθεί την Κυριακή το βράδυ είναι αυτή που θέλει ο κ. Τσίπρας…

Ευ. Βενιζέλος: Ε, καλά, γι' αυτό αγωνιζόμαστε κα Κοσιώνη.

Σ. Κοσιώνη: Εάν είναι αυτή που θέλει ο κ. Τσίπρας και όχι αυτή που θέλετε εσείς. Εάν είναι λοιπόν μια αίσθηση που μπορεί να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων...

Ευ. Βενιζέλος: Μετά τις 9:30. Δεν θα ξαναγίνει αυτό που έγινε με τα exit polls. Και είδα και πολύ συγκρατημένες τις δημοσκοπήσεις την εβδομάδα αυτή. Ήταν πολλαπλά διδακτικό αυτό που έγινε.

Σ. Κοσιώνη: Ρωτώ το εξής: Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να θέλει εκλογές. Να τις επιβάλει όμως δεν μπορεί. Υπάρχουν συγκεκριμένα εργαλεία, υπάρχει η προεδρική εκλογή. Εσείς τι θα κάνετε; Αν δείτε ότι δημιουργείται αυτή η αίσθηση και αντιλαμβανόμενοι την αναντιστοιχία που μπορεί να υπάρξει στην κοινωνία με το πολιτικό κλίμα, θα πείτε μόνοι σας «πάμε σε εκλογές γιατί δεν μας θέλουν»;

Ευ. Βενιζέλος: Κυρία Κοσιώνη να το επαναλάβω, ίσως γιατί δεν έγινα αντιληπτός. Εμείς αναφερόμαστε σε μια αίσθηση, σε μια ερμηνεία, σε μια εντύπωση, σε ένα κλίμα. Εάν ανέβουν στα κεραμίδια κάποιοι και λένε ότι η χώρα περνάει σε κρίση, ότι η χώρα δεν έχει νομιμοποιημένη κυβέρνηση, αυτό είναι κάτι που πρέπει να το εκτιμήσουμε. Οι Έλληνες πρέπει να το εκτιμήσουν προληπτικά και να το αποφύγουν αυτό. Δεν συζητώ τα κακά σενάρια. Αγωνίζομαι να διαμορφώσω τα καλά. Τώρα αγωνιζόμαστε να διαμορφώσουμε τα καλά αποτελέσματα. Και η αίσθησή μου είναι πως τα αποτελέσματα θα είναι καλά. Έχουμε και μια πάρα πολύ καλή αφετηρία από την προηγούμενη Κυριακή.

Σ. Κοσιώνη: Τρεις μέρες πριν τις ευρωεκλογές ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει κάνει δήλωση στήριξης της Ελιάς. Σας ενοχλεί αυτό; Σας στενοχωρεί;

Ευ. Βενιζέλος: Νομίζω ότι θα κάνει ό,τι πρέπει ως πρώην Πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να στηρίξει την παράταξη που τον τίμησε στο έπακρο αναδεικνύοντάς τον ως Πρωθυπουργό.

Σ. Κοσιώνη: Τι είναι αυτό που πρέπει;

Ευ. Βενιζέλος: Να πει ξεκάθαρα αυτό το οποίο έχει πει ο άνθρωπος ότι στηρίζει τη δημοκρατική παράταξη.

Σ. Κοσιώνη: Είστε συνολικά ικανοποιημένος κ. Πρόεδρε από τον τρόπο με τον οποίο τα στελέχη σας -και εννοώ όλα τα στελέχη σας- έχουν δώσει αυτή την εκλογική μάχη;

Ευ. Βενιζέλος: Τα μάχιμα στελέχη, τα ενεργά στελέχη, αυτά που είναι στη Βουλή, αυτά που είναι στα κομματικά όργανα και αυτά που έχουν στην καρδιά τους και στη συνείδησή τους την Παράταξη, αγωνίζονται με πάθος.

Σ. Κοσιώνη: Όλα τα στελέχη;

Ευ. Βενιζέλος: Ποια όλα; Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ του 48%; Έχουμε στελέχη τα οποία έχουν αδρανοποιηθεί...

Σ. Κοσιώνη: Αναφέρομαι στα σημερινά σας στελέχη.

Ευ. Βενιζέλος: Ακούστε. Υπάρχουν στελέχη που έχουν αδρανοποιηθεί, στελέχη τα οποία έχουν εγκαταλείψει την ενεργό πολιτική και δυστυχώς ο χώρος έχει αναδείξει και φαινόμενα παρασιτισιμού, τυχοδιωκτισμού και αγνωμοσύνης, γιατί κάποιοι τρέχουν να βρουν τη λύση σε αντίπαλους πολιτικούς χώρους. Τέτοια φαινόμενα τα οποία είναι φαινόμενα ηθικού χαρακτήρα δεν χρειάζεται να τα αξιολογήσω, υπάρχουν σε όλους τους πολιτικούς χώρους.

Σ. Κοσιώνη: Εγώ αναφέρομαι σε αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Ευ. Βενιζέλος: Αλλά εδώ έχουμε κάνει ένα κάλεσμα πανστρατιάς. Στην εκδήλωσή μας χθες στο Μουσείο Μπενάκη ήταν όλο το ΠΑΣΟΚ, όλη η Παράταξη, όλες οι γενεές, όλες οι εκδοχές, όλες οι αντιλήψεις. Ήταν μια εκδήλωση δυναμικής ενότητας και αυτό θα το δείτε και στο αποτέλεσμα των εκλογών.

Σ. Κοσιώνη: Κύριε Πρόεδρε, ο κ. Σκανδαλίδης, πάλι στο δελτίο μας πριν λίγο καιρό, είπε πως ό,τι και να γίνει την Κυριακή των εκλογών, θα πρέπει να κάνετε ένα συνέδριο και να τεθεί και θέμα ηγεσίας. Εσείς πώς το βλέπετε;

Ευ. Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα το οποίο χρησιμοποιεί όλες τις διαδικασίες και όλους τους θεσμούς πολιτικής συμμετοχής. Δεν είπε βέβαια αυτό που λέτε ο κ. Σκανδαλίδης. Τον ερμηνεύετε με έναν, θα μου επιτρέψετε να πω, απλουστευτικό τρόπο, γιατί συζητάω καθημερινά μαζί του. Αλλά εν πάση περιπτώσει το τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ... το ΠΑΣΟΚ πάντα τα κάνει όλα με διαφάνεια και με δημοκρατικότητα. Πάμε να δούμε τι θα κάνει η χώρα τώρα.

Σ. Κοσιώνη: Σκέφτεστε ένα συνέδριο;

Ευ. Βενιζέλος: Σκέφτομαι πολλά πράγματα, τα οποία αφορούν πρωτίστως τη χώρα, την ενότητα του έθνους.

Σ. Κοσιώνη: Μου ξεγλιστράτε τώρα.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν σας ξεγλιστράω. Τα βάζω σε μια σειρά. Δεν μπορώ να θεωρώ ότι το πρόταγμά μου, η πρώτη μου προτεραιότητα είναι το κόμμα, ή ο ρόλος των προσώπων.

Σ. Κοσιώνη: Ναι αλλά δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν έχετε στο μυαλό σας την επόμενη μέρα.

Ευ. Βενιζέλος: Η πρώτη μας προτεραιότητα -μπορεί να εκπλήσσει αυτό που λέω, μπορεί να έχουμε μια διαφορά αντιλήψεων- για μένα η πρώτη μου προτεραιότητα είναι ο τόπος. Αν μου λέγατε ποια είναι η πρώτη προτεραιότητα στις 26 Μαϊου, η πρώτη προτεραιότητα είναι να ενώσουμε το έθνος και την κοινωνία...

Σ. Κοσιώνη: Η δεύτερη προτεραιότητα;

Ευ. Βενιζέλος: ...που είναι διχασμένη σε λάθος βάση. Στο δήθεν δίπολο «μνημόνιο-αντιμνημόνιο», δηλαδή στις πλάτες της δικής μας υπευθυνότητας έγινε αυτό το φεστιβάλ δημαγωγίας, λαϊκισμού, ανευθυνότητας από την ετερόκλητη αντιπολίτευση. Δηλαδή από τον κ. Τσίπρα μέχρι τον κ. Καμμένο, ριζοσπάστες, εθνικιστές, συνωμοσιολόγοι και από πίσω αυτόκλητοι οι χρυσαυγίτες με τις ιαχές τους.

Σ. Κοσιώνη: Τώρα μου ξεγλιστρήσατε τελείως γιατί αυτή θα ήταν η επόμενη ερώτηση. Δεν θέλετε να απαντήσετε προφανώς...

Ευ. Βενιζέλος: Τι να κάνω; Λυπάμαι πολύ εάν σας έκλεψα μια ερώτηση και προέταξα μια απάντηση, αλλά αυτή είναι η προτεραιότητα.

Σ. Κοσιώνη: Κύριε Πρόεδρε, αυτή ήταν η επόμενη ερώτησή μου, αλλά θα ήθελα να σας πιέσω να απαντήσετε σε αυτό, γιατί είστε ένας άνθρωπος πολυσχιδής και φαντάζομαι ότι δεν περιορίζεστε στο...

Ευ. Βενιζέλος: Έχω απαντήσει στην ερώτηση αυτή πριν από πολλά χρόνια με αφορμή τη λέξη «πολυσχιδής» σε μια συνάδελφός σας. Είπα ότι είμαι «πολυσχιδής, αλλά πειθαρχημένος». Δηλαδή δεν φεύγω από τη γραμμή μου.

Σ. Κοσιώνη: Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι δεν έχετε καθόλου στο μυαλό σας τι θα γίνει την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ.

Ευ. Βενιζέλος: Έχω τα πάντα στο μυαλό μου και θα γίνουν όλα όσα πρέπει για να ανασυγκροτηθεί η παράταξη και να παίξει το σημαντικότερο δυνατό ρόλο για την ένωση του έθνους. Γιατί το έθνος είναι διχασμένο και όλοι έχουμε την εντύπωση ότι ζούμε σε συνθήκες συμβολικού εμφυλίου πολέμου, ενώ πρέπει τώρα να κάνουμε τη συστράτευση των δημιουργικών δυνάμεων, το ντου δηλαδή το τελικό, για να βγούμε από την κρίση και να ξανακερδίσουμε το χαμένο έδαφος. Και μπορούμε. Θα είναι γεωμετρική η εξέλιξη η θετική. Αυτό τους κάνει και σκυλιάζουν τους αντιπάλους μας.

Σ. Κοσιώνη: Κύριε Πρόεδρε, με εσάς πάντα παρόντα;

Ευ. Βενιζέλος: Τι νόημα έχει; Πιστεύετε ότι έχουμε τόση μεγάλη σημασία;

Σ. Κοσιώνη: Σας το λέω ανοιχτά. Κάποιοι λένε ότι είναι ο Βενιζέλος το πρόβλημα.

Ευ. Βενιζέλος: Κυρία Κοσιώνη, εάν προέτασσα την δική μου αντίληψη για τον εαυτό μου και τη σταδιοδρομία μου, δεν θα ήμουνα εδώ να παιδεύομαι. Δεν θα είχα γίνει Υπουργός Οικονομικών υπό δύσκολες συνθήκες, δεν θα είχα αναλάβει το ΠΑΣΟΚ λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές και δεν θα είχα μείνει στο ΠΑΣΟΚ το 2007. Έχω κάνει επιλογές ευθύνης με τεράστιο προσωπικό κόστος.

Σ. Κοσιώνη: Κλείνουμε τη συνέντευξή μας ζητώντας την άποψή σας για το θέμα της Χρυσής Αυγής….

Ευ. Βενιζέλος: Πριν κλείσουμε τη συνέντευξή μας, θα μου επιτρέψετε να προτάξω κάτι. Το μεγάλο στοίχημα της επόμενης περιόδου είναι το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, η ανεργία. Το μεγάλο στοίχημα είναι πώς θα μπορέσουμε μέσα από τα σπλάχνα της οικονομίας και της παραγωγής, αξιοποιώντας τις δυνάμεις του τόπου, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας.

Και είχαμε την ευκαιρία στη Θεσσαλονίκη στις 11 Μαϊου να παρουσιάσουμε το πρόγραμμά μας με συγκεκριμένες θέσεις. Έχουμε 300.000 θέσεις στήριξης των ανέργων και της προσωρινής απασχόλησης με τους δήμους, με την κοινωφελή εργασία, με την αυτεπιστασία, με τον ΟΑΕΔ, με τα προγράμματα των επιχειρήσεων, αλλά έχουμε άλλες 700.000 μέσα από τα σπλάχνα της οικονομίας και της ανάπτυξης: 45.000 θέσεις στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, 77.000 θέσεις στην ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος, 260.000 θέσεις στον τουρισμό, 240.000 στη μεταποίηση, στο εμπόριο, στα logistics, τις μεταφορές, τις υποδομές. Συγκεκριμένα πράγματα. Αυτό είναι το θέμα τώρα. Όχι τα μικροκομματικά και τα μικροπροσωπικά.

Σ. Κοσιώνη: Τα διατυπώσατε και μακάρι όλα αυτά να ισχύουν. Κύριε Πρόεδρε, τελευταία μου ερώτηση. Οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής είναι παραπλανημένοι ή νεοναζιστές;

Ευ. Βενιζέλος: Υπάρχει αναμφίβολα μια ηγεσία η οποία υπό το σχήμα και το πρόσχημα ενός κόμματος, έχει εμπλοκή σε μια εγκληματική οργάνωση για την οποία έχουν ασκηθεί πολύ βαριές ποινικές διώξεις. Και υπάρχουν οπαδοί επίμονοι οι οποίοι είναι μαχητικοί και οι οποίοι προφανώς υιοθετούν μια φασιστική και ναζιστική ιδεολογία και αποδέχονται πράξεις βίας.

Τώρα υπάρχει και ένας περίγυρος. Δεν θεωρώ δηλαδή ότι το 16% του κ. Κασιδιάρη στο Δήμο Αθηναίων είναι χρυσαυγίτες των βουλευτικών εκλογών. Αλλά το χέρι τους πήγε εκεί και ψήφισαν ένα ψηφοδέλτιο τέτοιο. Αυτό πρέπει να μας ανησυχεί, γιατί σημαίνει έλλειψη δημοκρατικών αντανακλαστικών.

Σ. Κοσιώνη: Άρα, σε αυτούς γιατί να μην κάνει κανείς προσκλητήριο;

Ευ. Βενιζέλος: Το φλερτ τώρα, το άμεσο ή έμμεσο φλερτ με την ηγεσία της Χρυσής Αυγής ή των δημοτικών ή περιφερειακών παρατάξεών της, τύπου Κασιδιάρη-Παναγιώταρου, είναι μια πράξη απεχθής. Το να πείσεις έναν πολίτη ότι πρέπει να αλλάξει άποψη, είναι δημοκρατικό καθήκον. Αλλιώς είναι σαν να λέμε ότι δεν θα κατέβουν ποτέ τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής. Αλλά πρέπει να υπάρξει αλλαγή αντίληψης. Και ιδίως αυτοί οι οποίοι είναι χαλαροί και είναι δεκτικοί μιας ψήφου που είναι φιλική στο ναζισμό και τη βία, αυτοί πρέπει να καταλάβουν ότι έκαναν ένα τεράστιο δημοκρατικό λάθος.

Σ. Κοσιώνη: Αυτό το απευθύνετε στον κ. Τσίπρα, προφανώς.

Ευ. Βενιζέλος: Το απευθύνω στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής και απευθύνω στον κ. Τσίπρα την παρατήρηση ότι κάνει λάθος αυτός και τα στελέχη του όταν φλερτάρουν, άμεσα ή έμμεσα, με την ηγεσία την πολιτική, ή την αυτοδιοικητική του χώρου της Χρυσής Αυγής.

Σ. Κοσιώνη: Εκείνος λέει ότι εσείς συμμετείχατε σε μια κυβέρνηση που είχε ένα Μπαλτάκο που είχε απευθείας διασύνδεση με ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Ευ. Βενιζέλος: Και είχα ζητήσει να φύγει και έφυγε ο κ. Μπαλτάκος κατά τρόπο, θα έλεγα, εντυπωσιακό, θα έλεγα τραγικό θεσμικά, αλλά πάντως έφυγε. Το θέμα είναι να μην υπάρχουν υπόγειες διαδρομές. Και επειδή έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να μιλάω μόνος εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ από το Μάιο του 2012, επί 14 μήνες, ώσπου να κινηθούν οι μηχανισμοί της δικαιοσύνης για το θέμα που λέγεται Χρυσή Αυγή και απειλή του ναζισμού, θα μου επιτρέψετε να πω ότι ιστορικά και ηθικά δικαιούμαι να το λέω αυτό, να μιλάω για την ανάγκη συστράτευσης του συνταγματικού τόξου κατά ενός φαινομένου που μας εκθέτει διεθνώς. Και δεν θέλω να ακούσω ότι αυτό είναι υποπροϊόν της κρίσης, γιατί υπάρχουν χώρες σε κρίση -Πορτογαλία, Κύπρος, Ιρλανδία- που δεν έχουν ναζισμό και υπάρχουν χώρες που δεν έχουν κρίση, ιδιαίτερη κρίση -Γαλλία, Ολλανδία- που έχουν. Άρα πρέπει να αναζητήσουμε το πώς αντιδρά η κοινωνία και πιστεύω ότι σημαντικότερο από την κρίση είναι το γεγονός ότι έχουμε απαξιώσει τους δημοκρατικούς θεσμούς και την πολιτική. Η απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών και της πολιτικής επιτρέπει σε πολλούς ανθρώπους να λένε «εγώ θα στραφώ κατά της πολιτικής και των πολιτικών».

Σ. Κοσιώνη: Ποιος τους απαξίωσε τους δημοκρατικούς θεσμούς;

Ευ. Βενιζέλος: Η συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ, η συμπεριφορά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και του κ. Καμμένου, είναι μια συμπεριφορά η οποία είναι χυδαία, υβριστική, απαξιωτική, συκοφαντική εναντίον μας και εναντίον και των θεσμών.

Σ. Κοσιώνη: Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες φταίνε δηλαδή για τη Χρυσή Αυγή;

Ευ. Βενιζέλος: Φταίει το κλίμα και πολλά σχόλια διαμορφωτών της κοινής γνώμης που επιτρέπουν σε κάποιον άνθρωπο να πει «εντάξει και εγώ θα είμαι αντισυμβατικός, δηλαδή μπορεί να κάνω μια επιλογή φιλοναζιστική». Γιατί αντισυμβατικό δεν είναι μόνο να πεις «ψηφίζω κάτι χαλαρό, κάτι αισθητικά συμπαθητικό, το οποίο γενικά είναι προοδευτικό, αλλά δεν έχει σχέση με τις ευθύνες του τόπου». Αντισυμβατική συμπεριφορά είναι να πεις «αποδέχομαι τις πράξεις βίας, τις στηρίζω και τις χειροκροτώ».

Σ. Κοσιώνη: Τα κόμματα που κυβερνούσαν όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν ευθύνη για την κατάλυση των δημοκρατικών θεσμών;

Ευ. Βενιζέλος: Βεβαίως έχουν. Προφανώς έχουν. Η αντιπολίτευση δεν έχει; Οι διαμορφωτές της κοινή γνώμης δεν έχουν; Οι ακαδημαϊκοί άνθρωποι δεν έχουν; Όλοι έχουν όσοι διατυπώνουν δημόσιο λόγο.

Σ. Κοσιώνη: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ και καλή σας επιτυχία.

Ευ. Βενιζέλος: Κι εγώ σας ευχαριστώ κα Κοσιώνη.

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΕυρωπαϊκή ΈνωσηΠΑ.ΣΟ.ΚΣυνεντεύξεις 2014