Παρασκευή, 23 Μαΐου 2014

Συνέντευξη του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega με τους δημοσιογράφους Δ. Καμπουράκη και Γ. Οικονομέα

Γ. Οικονομέας: Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος εδώ δίπλα μας. Καλημέρα σας.

Δ. Καμπουράκης: Καλημέρα σας.

Ευ. Βενιζέλος: Καλημέρα.

Γ. Οικονομέας: Χθες το απόγευμα είχε γίνει ολόκληρη φασαρία με τη δήλωση του Σόιμπλε στη Γερμανία.

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ νομίζω ότι είναι μια δημοσιογραφική παρεξήγηση, η οποία λύθηκε γιατί ο κ. Σόιμπλε, απ’ ό,τι κατάλαβα κι εγώ εκ των υστέρων, απαντούσε σε μια συγκεκριμένη ερώτηση που αφορούσε στον κ. Τσίπρα.

Δ. Καμπουράκης: Δεν τον κατονόμασε δηλαδή.

Ευ. Βενιζέλος: Εντάξει, αλλά ο δημοσιογράφος προφανώς τον περιέγραψε τον κ. Τσίπρα, οπότε και ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε σε αυτόν. Πράγματι, όταν έχεις ένα κόμμα το οποίο απειλεί ή θέτει υπό αμφισβήτηση την ευρωπαϊκή πορεία και τη συμμετοχή στην Ευρωζώνη, υπάρχει πρόβλημα.

Γ. Οικονομέας: Ναι, αλλά μην υιοθετείτε κι εσείς την επιχειρηματολογία του κ. Σόιμπλε τώρα.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν υιοθετώ τον κ. Σόιμπλε. Δική μας επιχειρηματολογία είναι. Δεν λέμε εμείς ότι πρέπει η χώρα να συνεχίσει σταθερά με ασφάλεια την πορεία προς την έξοδο από την κρίση και να μη μπούμε σε περιδίνηση και σε περιπέτειες; Να σεβαστούμε τις θυσίες των πολιτών; Εδώ το βασικό είναι να πείσουμε τους ανθρώπους που μας παρακολουθούν, ότι δεν είμαστε παράλογοι, δεν μπήκαμε σε μια περιπέτεια την οποία πληρώσαμε πανάκριβα πολιτικά ενώ είχαμε μια άλλη λύση ανώδυνη, εύκολη και δεν την ακολουθήσαμε. Δεν υπήρχε άλλη λύση.

Δ. Καμπουράκης: Ο κ. Τσίπρας και χθες επανέλαβε ότι δεν διαπραγματευτήκατε, δεν διαπραγματευτήκατε, δεν διαπραγματευτήκατε.

Ευ. Βενιζέλος: Έξω από το χορό πολλά τραγούδια ξέρει κανείς. Η διαπραγμάτευση είναι μάχη σώμα με σώμα. Η διαπραγμάτευση ενέχει κινδύνους, γιατί όπως εμείς έχουμε εδώ πολιτικούς καταναγκασμούς, έτσι και οι άλλες χώρες έχουν πολιτικούς καταναγκασμούς. Έχουν την δική τους κοινή γνώμη, τα δικά τους Κοινοβούλια, τις δικές τους αντιπολιτεύσεις και τα δικά τους πάγια εθνικά συμφέροντα και μπορεί να γίνουν παράλογες επιλογές ή τυχαίες επιλογές οι οποίες σε καταστρέφουν ως Ελλάδα, έστω με ευρύτερες ευρωπαϊκές και διεθνείς επιπτώσεις, αλλά σε καταστρέφουν.

Δ. Καμπουράκης: Αν πας να διαπραγματευτείς σκληρά …

Ευ. Βενιζέλος: Η διαπραγμάτευση η δική μας ήταν πάρα πολύ σκληρή κ. Καμπουράκη. Ποιος έδιωξε την τρόικα από το γραφείο του Υπουργού Οικονομικών; Θα μου επιτρέψετε να πω, ήμουνα Υπουργός Οικονομικών στις 30 Αυγούστου όταν έφυγε η τρόικα και διεκόπησαν οι διαπραγματεύσεις. Γιατί; Γιατί ζητούσαν μέτρα και δεν παραδεχόντουσαν ότι έχουν κάνει υπολογιστικά λάθη τα οποία βαθαίνουν την ύφεση και την ανεργία.

Δ. Καμπουράκης: Αλλά μετά παρακαλούσαμε να γυρίσουν.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι. Γύρισαν με τι αντάλλαγμα θυμάστε; Γύρισαν με ένα δεύτερο πρόγραμμα, με ένα δάνειο 240 δισ. ευρώ με εξαιρετικά καλούς όρους, με πολύ μικρά επιτόκια.

Δ. Καμπουράκης: Το χαράτσι.

Ευ. Βενιζέλος: Το χαράτσι ήταν 2 δισ. ευρώ. Τα μέτρα τα οποία πήραμε το Νοέμβριο του 2012 ήταν 14 δισ. ευρώ! Και όταν αρχίσαμε να συζητάμε για το νέο φόρο ακινήτων, τον ενιαίο φόρο ακινήτων, όλοι κατάλαβαν πόσο απλό ήταν το λεγόμενο χαράτσι σε σχέση με τα προβλήματα που δημιουργεί η οποιαδήποτε φορολογία.

Αλλά για θυμηθείτε. Στις 17 Ιουνίου του 2011 έγινε ο ανασχηματισμός και επιστρατεύτηκα στο Υπουργείο Οικονομικών. 29 Ιουνίου ψηφίσαμε το μεσοπρόθεσμο για να μπορέσουμε να ξεμπλοκάρουμε τις δόσεις εκείνης της εποχής. 21 Ιουλίου του 2011, πήραμε το πρώτο κούρεμα, το πρώτο μικρό κούρεμα 21%. Έσπασε όμως η λογική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δεν ήθελε κούρεμα. Και στη συνέχεια κάναμε τη ρήξη στις 30 Αυγούστου και μετά από 40 μέρες, στις 26 Οκτωβρίου πήραμε το δεύτερο πακέτο με εξαιρετικούς όρους και κούρεμα του χρέους. Ξέρετε πόσο; 180 δισ. ευρώ σε πραγματικούς όρους καθαρής αξίας παρούσας. Δηλαδή 80% του ΑΕΠ.

Γ. Οικονομέας: Κύριε Βενιζέλο, λέτε ότι δεν υπήρχε περιθώριο για περισσότερες σκληρές διαπραγματεύσεις;

Ευ. Βενιζέλος: Εάν υπήρχε νομίζετε ότι δεν θα το είχαμε χρησιμοποιήσει;

Γ. Οικονομέας: Αυτό αφορά και τον κ. Παπανδρέου; Και την περίοδο που εκείνος ….

Ευ. Βενιζέλος: Δεν ξέρω πώς διαπραγματεύτηκε ο κ. Παπανδρέου πριν αναλάβω Υπουργός Οικονομικών.

Γ. Οικονομέας: Εκ του αποτελέσματος ρωτάω.

Ευ. Βενιζέλος: Αλλά φαντάζομαι ότι έκανε το καλύτερο. Γιατί πιστεύετε ότι δεν δώσαμε αγώνα με τον Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος εν πάση περιπτώσει δεν ήταν ένας πολιτικός ενεργός για τις εργασιακές σχέσεις, για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Γ. Οικονομέας: Το ίδιο θα πει και ο κ. Τσίπρας ότι θα κάνει το καλύτερο που μπορεί.

Ευ. Βενιζέλος: Ο κ. Τσίπρας ξέρετε τι λέει; Ο κ. Τσίπρας λέει «τώρα που κάνετε τις θυσίες, τώρα που οι θυσίες αποδίδουν, τώρα που έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, που ξαναγυρίσαμε στις αγορές με πολύ καλούς όρους και καλό επιτόκιο, τώρα που έχουμε επενδυτές, τώρα που έχουμε τη δυνατότητα να ξανακινήσει ο τροχός της οικονομίας, τώρα που έχουμε τράπεζες ισχυρές που μπορούν να ξαναδανείσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, άντε ξανά μανά από την αρχή. Πάμε πίσω να τα αμφισβητήσουμε όλα».

Δ. Καμπουράκης: Έχει δημιουργηθεί πελώριο θέμα τις τελευταίες 2–3 μέρες με τις λεγόμενες ψήφους της Χρυσής Αυγής στο δεύτερο γύρο. Υπάρχει ένας ορυμαγδός αλληλοκατηγοριών μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για ποιος χαϊδεύει αυτά.

Ευ. Βενιζέλος: Εδώ έχουμε ένα ηθικό δικαίωμα να θυμίσουμε κάποια πράγματα. Από την άνοιξη του 2012, πριν τις εκλογές, φώναζα μόνος εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας «προσέξτε είναι ναζιστές, είναι πρόβλημα για τη δημοκρατία, ελάτε να συνεργαστούμε όλες οι δυνάμεις του συνταγματικού τόξου». Καθυστερήσαμε μήνες. 14 μήνες. Φτάσαμε στη δολοφονία για να ευαισθητοποιηθούν οι μηχανισμοί οι θεσμικοί και να έχουμε μια απάντηση.

Τώρα λοιπόν δεν μπορεί να φλερτάρει κανείς με τη Χρυσή Αυγή ως πολιτικό φορέα είτε κοινοβουλευτικό, δυστυχώς, είτε αυτοδιοικητικό. Και όταν έχεις ανθρώπους, οι οποίοι επίμονα στηρίζουν και ψηφίζουν Χρυσή Αυγή, αυτοί οι άνθρωποι στην πραγματικότητα στηρίζουν ένα κόμμα και μια εγκληματική οργάνωση σύμφωνα με τις κατηγορίες που έχει απαγγείλει η δικαιοσύνη.

Δεν σημαίνει αυτό ότι αφ’ ης στιγμής πήρε στο Δήμο Αθηναίων για παράδειγμα 16% ο Κασιδιάρης, αυτό το 16% πρέπει να μείνει στη Χρυσή Αυγή και το ψηφοδέλτιό της στο Δήμο Αθηναίων. Πρέπει να τους πείσουμε να αλλάξουν άποψη. Όχι όμως με συναλλαγή του τύπου να λέει ο κ. Παναγιώταρος «εμείς δεν ψηφίζουμε ΝΔ, δεν ψηφίζουμε Ελιά», να αφήνει δηλαδή ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι «ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ», για παράδειγμα.

Γ. Οικονομέας: Καλά εσείς λέτε ότι υπάρχει συναλλαγή;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, όχι. Δεν λέω ότι υπάρχει συναλλαγή. Λέω το εξής: εξ αντικειμένου όταν ο κ. Τσίπρας κάνει μια πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης, σύμφωνα με το Σύνταγμα για να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής χρειάζονται 151 ψήφοι. Δηλαδή πρέπει να αθροιστούν και οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής και των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Υπάρχει μια ετερόκλητη «αντιμνημονιακή», εντός εισαγωγικών, αντιπολίτευση: ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του κ. Καμμένου, δηλαδή μια εκδοχή της δεξιάς η οποία είναι εθνικιστική, συνωμοσιολογική και υπάρχουν οι αυτόκλητες, λέω εγώ, οι αυτόκλητες ιαχές των ναζιστών της Χρυσής Αυγής που συμπληρώνουν την εικόνα. Και όλοι αυτοί στρέφονται έναντι της κυβέρνησης, κατά της κυβέρνησης εθνικής ανάγκης και συνεργασίας και κατά της πολιτικής μας που είναι μια πολιτική καθημερινού αγώνα και αγωνίας να βγούμε από την κρίση. Και τώρα που βλέπουν ότι γυρίζει η σελίδα, βγαίνουμε, ότι μπορούμε κάλλιστα να διώξουμε το ΔΝΤ, γιατί μπορούμε να δανειστούμε από την αγορά τα 25 δισ. ευρώ που έχουμε δανειστεί από το ΔΝΤ και να το ξεπληρώσουμε με ίδιο επιτόκιο, γιατί τα επιτόκια του ΔΝΤ είναι συγκρίσιμα με τις αγορές, τώρα σου λέει, «τι θα γίνουμε χωρίς μνημόνιο; Τι θα γίνουμε χωρίς τρόικα; Τι θα γίνουμε χωρίς κρίση, αφού είμαστε αποτέλεσμα της συγκυρίας αυτής»;

Δ. Καμπουράκης: Όσοι είναι στο δεύτερο γύρο αυτή τη στιγμή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και στηρίζονται από την Ελιά, τι λένε σε αυτούς που ψήφισαν Κασιδιάρη ή Χρυσή Αυγή στο πρώτο γύρο, ή Παναγιώταρο; «Μη μας ψηφίσετε» ή «ψηφίστε μας»; Για να καταλάβω. Γιατί ο Τσίπρας λέει όσοι θέλουν να ψηφίσουν …..

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε. Είναι διαφορετικό πράγμα το πολιτικό φλερτ με τη Χρυσή Αυγή και διαφορετικό πράγμα η φυσιολογική και νόμιμη επιδίωξη του κ. Σγουρού και του κ. Καμίνη να πάρουν την πλειοψηφία και να εκλεγούν.

Γ. Οικονομέας: Άρα είχε δίκιο ο Τσίπρας που έλεγε για παραπλανημένους ψηφοφόρυς και τον κατηγορούν.

Ευ. Βενιζέλος: Παραπλανημένοι ψηφοφόροι μπορεί να υπάρχουν σε κάθε κόμμα. Οι ψηφοφόροι δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Αλλά το πώς φέρεσαι σε σχέση με το φαινόμενο του ναζιστικού αυτού μορφώματος στην Ελλάδα έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία.

Γ. Οικονομέας: Εσείς θεωρείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φλέρταρε με τη Χρυσή Αυγή αυτές τις μέρες;

Ευ. Βενιζέλος: Ε, ναι. Το βλέπετε στην αισθητική του πολιτικού λόγου. Στο κλείσιμο του ματιού.

Δ. Καμπουράκης: Αυτό είναι τώρα λίγο ψυχαναλυτικό.

Ευ. Βενιζέλος: Καλά εντάξει.

Γ. Οικονομέας: Αν καταλαβαίνω καλά ο ΣΥΡΙΖΑ λέει όσοι θέλουν να ψηφίσουν...

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ θα ήθελα μια καθαρή θέση από το ΣΥΡΙΖΑ γιατί θέλω μια καθαρή θέση απ’ όλο το συνταγματικό τόξο.

Δ. Καμπουράκης: Πείτε μας κάτι άλλο. Το δίλημμα που θέσατε, εσείς υποθέτω ότι είναι εν ισχύ ακόμη.

Ευ. Βενιζέλος: Απολύτως. Γιατί είναι η απλή πραγματικότητα. Είναι η περιγραφή της πραγματικότητας.

Γ. Οικονομέας: Μπορείτε να μας πείτε το «ή, ή», το «είτε, είτε»;

Ευ. Βενιζέλος: Το βράδυ της Κυριακής, δημοσιογράφοι, αναλυτές, δημοσκόποι, πολιτικοί, όλοι θα λένε τι έγινε. Η κυβέρνηση άντεξε ή δεν άντεξε; Βγαίνουμε με μια ομαλή και σταθερή κατάσταση, ή μπαίνουμε σε μια περιδίνηση; Ο πολίτης πρέπει να ξέρει ότι η ψήφος του ερμηνεύεται. Δεν μπορεί να την αφήσει να ερμηνεύεται ελεύθερα και αυθαίρετα. Πρέπει να προσδιορίσει ο πολίτης τη συνολική εντύπωση μέσα στην οποία θα πορευτεί η χώρα.

Δ. Καμπουράκης: Για να καταλάβω εσείς λέτε ότι δεν στέλνει μήνυμα;

Ευ. Βενιζέλος: Και τα δύο. Γιατί ο πολίτης δεν ψήφισε το 2012 δυο φορές Μάιο και Ιούνιο εν γνώσει των συνεπειών της κρίσης; Δεν ήταν το 2009. Η κατάσταση το 2009 ήταν διαφορετική. Δεν ξέραμε το μέγεθος της κρίσης. Το 2012, δυο χρόνια αργότερα, όλοι ξέραμε και υπήρξε μια απάντηση. Ο ελληνικός λαός ψήφισε με καθαρή πλειοψηφία αυτούς που είχαν μια υπεύθυνη, ασφαλή, ευρωπαϊκή θέση.

Μετά από όλα αυτά, έρχεται ο κ. Τσίπρας και λέει το βράδυ των εκλογών εγκλωβισμένος στο κλίμα των exit polls και προκειμένου να υπερκαλύψει το γεγονός ότι πήγαινε για επέλαση και βρέθηκε να έχει αποκλειστεί απ’ όλη την ελληνική περιφέρεια, πλην Αττικής. Λέει: «οι εκλογές είναι δημοψήφισμα. Στην πραγματικότητα ναι ή όχι στην κυβέρνηση, υπέρ ή κατά της κυβέρνησης». Αυτό τι σημαίνει;

Γ. Οικονομέας: Με συγχωρείτε, κι εσείς το ίδιο λέτε.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι εγώ δεν λέω το ίδιο. Λέω ότι προσέξτε δεν πρέπει να θέσουμε σε αμφισβήτηση τη σταθερότητα.

Γ. Οικονομέας: Το ίδιο είπατε κι εσείς με άλλα λόγια. Όταν λέτε ότι θα πάω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη Δευτέρα ……

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ θέλω να υπάρξει η σωστή απάντηση, όχι η λάθος απάντηση. Το τελείως αντίστροφο.

Γ. Οικονομέας: Εμείς έχουμε πει πολλές φορές ….

Ευ. Βενιζέλος: Η αλήθεια είναι απλή και είναι μία.

Γ. Οικονομέας: Ποια είναι η αλήθεια;

Ευ. Βενιζέλος: Αυτή που λέω με εντιμότητα.

Γ. Οικονομέας: Εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις τι θα γίνει;

Ευ. Βενιζέλος: Αφήστε τις δημοσκοπήσεις. Οι δημοσκοπήσεις νομίζω ότι τέθηκαν υπό ένα επανέλεγχο μετά από την πορεία των exit polls.

Δ. Καμπουράκης: Δίκιο έχετε. Εάν επιβεβαιωθούν.

Ευ. Βενιζέλος: Και έχουμε περάσει και μια ήρεμη εβδομάδα του δεύτερου γύρου, η οποία νομίζω ότι βοηθάει τη σκέψη και την περίσκεψη. Ο κ. Τσίπρας νομίζω ότι με αυτό που έκανε με το εκλογές-δημοψήφισμα, εξήγησε και δικαίωσε απολύτως τη δική μου στάση.

Δ. Καμπουράκης: Μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί η ψήφος της Κυριακής εκλέγει και Πρόεδρο, ή δεν εκλέγει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που είδα και είπατε;

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό είναι μια ερμηνεία δημοσιογραφική. Θα επηρεαστούν οι συμπεριφορές των κομμάτων από το αποτέλεσμα. Αυτό δεν είναι δημοσιογραφικό. Αυτό είναι μια πολιτική εκτίμηση.

Γ. Οικονομέας: Να δοκιμάσω την τύχη μου λίγο ακόμη; Ένα δίλημμα έχει «ή θα γίνει αυτό, ή θα γίνει το άλλο». Το δίλημμα πού αναφέρετε; Ότι εάν οι δημοσκοπήσεις, εξάλλου έτσι το ξεκινήσατε κι εσείς...

Δ. Καμπουράκης: Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Ευ. Βενιζέλος: Εδώ μιλάμε για κάτι πάρα πολύ απλό. Λέμε με εντιμότητα και με δημοκρατική ευαισθησία ότι ο λαός αποφασίζει. Ο λαός θα αφήσει να δημιουργηθεί η εντύπωση μιας πολιτικής κρίσης τώρα που πάμε να κάνουμε το τελικό ντου για να βγούμε από την οικονομική κρίση και να γυρίσουμε στην ευρωπαϊκή ομαλότητα και να ξανακατακτήσουμε το χαμένο έδαφος;

Δ. Καμπουράκης: Και τι είναι τώρα; Ένα 6% μαζί με κάποιες περιφέρειες και κάποιους δήμους; Πώς πάει;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, όχι.

Γ. Οικονομέας: Δηλαδή εάν δώσει 9% στην Ελιά, θα έχει αποφασίσει ή δεν θα έχει αποφασίσει;

Ευ. Βενιζέλος: Ποτέ δεν μίλησα για ποσοστά γιατί δεν έχουμε βουλευτικές εκλογές. Μίλησα για μια συνολική συνδυαστική εικόνα και όλοι νομίζω γι’ αυτό μιλάνε, αλλά δεν το λένε με ευθύτητα. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι λέμε με ευθύτητα, απλότητα και εντιμότητα, αυτό που συμβαίνει και αυτό που θα συμβεί. Και αυτό το οποίο συνέβη, ως καρικατούρα όμως συνέβη, την προηγούμενη Κυριακή, γιατί άλλα περιμέναμε 7 με 9, άλλα προέκυψαν στις 9.30.

Γ. Οικονομέας: Καταλαβαίνω καλά ότι λέτε ότι εάν δεν σας δώσουν ένα αρκετά καλό ποσοστό, ικανοποιητικό, εσείς δεν θα μπορέσετε να μείνετε στην κυβέρνηση ή όχι;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν είπα ότι δεν θα μπορέσουμε εμείς να μείνουμε στην κυβέρνηση. Δεν θα μπορέσει να κυβερνηθεί ο τόπος. Δεν θα υπάρχουν οι προϋποθέσεις της πολιτικής σταθερότητας, προκειμένου να ολοκληρώσουμε την εθνική προσπάθεια ενωμένοι, γιατί πρέπει να ενώσουμε το έθνος, το οποίο έχει διχαστεί σε λάθος βάση, σε μια ξεπερασμένη βάση τώρα -«μνημόνιο-αντιμνημόνιο»- και δημιουργεί η αντιπολίτευση συνθήκες συμβολικού εμφυλίου πολέμου με απειλές, με εντάσεις, με χυδαιολογίες για να μην επιτρέψει την επανένωση του έθνους και της κοινωνίας.

Δ. Καμπουράκης: Ο κ. Σαμαράς προχθές υποσχέθηκε 800.000 θέσεις εργασίας.

Ευ. Βενιζέλος: Εμείς παρουσιάσαμε μετρημένες θέσεις εργασίας στη δική μας παρουσίαση του Προγράμματος, 11 Μαϊου στη Θεσσαλονίκη -δεν ξέρω εάν έτυχε να το μεταδώσετε- και είπαμε, μετρημένες μία–μία τις θέσεις. Είπαμε 300.000 θέσεις, είναι αυτές οι θέσεις στήριξης των ανέργων, μέσω του ΟΑΕΔ και μέσω των δήμων -τα voucher, η κοινωφελής εργασία. Από τα σπλάχνα της οικονομικής ανάπτυξης, μετρημένα, έχουμε 45.000 θέσεις στον πρωτογενή τομέα -γεωργία και κτηνοτροφία. 77.000 σε ενέργεια, προστασία περιβάλλοντος, πολεοδομικό σχεδιασμό. 260.000 θέσεις στον τουρισμό, που είναι η ατμομηχανή και ευτυχώς αντέχουμε παρά την κρίση με τη Ρωσία και την Ουκρανία. 240.000 θέσεις στον κορμό της οικονομίας που είναι η μεταποίηση, το εμπόριο, τα logistics, οι υποδομές.

Δ. Καμπουράκης: Αυτά μέχρι;

Ευ. Βενιζέλος: Νομίζω ότι οι εξελίξεις θα είναι γεωμετρικές. Δηλαδή όταν έχεις τώρα για πρώτη φορά θετικό ρυθμό ανάπτυξης μετά από 8 χρόνια -από το 2007 είμαστε σε ύφεση και δεν το ξέραμε, το μάθαμε το 2010, τώρα για πρώτη φορά το 2014 γυρίζουμε σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης- αυτό θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά.

Γ. Οικονομέας: Εσείς λέτε ότι οι εξαγγελίες έχουν βάση, είναι ρεαλιστικές και μπορούν να γίνουν.

Ευ. Βενιζέλος: Εάν έχουμε πολιτική σταθερότητα, εάν έχουμε συστράτευση των δημιουργικών δυνάμεων, εάν αφήσουμε να λειτουργήσει η οικονομία, εάν δώσουμε αισιοδοξία στους νέους ανθρώπους, εάν βοηθήσουμε την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, τις μικρές και μεσαίες…

Γ. Οικονομέας: Θέλω να σας κάνω μια δύσκολη ερώτηση που για σας μπορεί να είναι εύκολη η απάντηση. Λένε πολλοί ότι σας περιμένουν στη γωνία, μέσα στο κόμμα, εάν δεν πάει καλά. Και εάν δεν πάει καλά η Ελιά, θα σας αμφισβητήσουν.

Ευ. Βενιζέλος: Το ακούω συνεχώς τώρα. Να αρχίσω από το τέλος. Δεν είναι το μαλακό υπογάστριο του πολιτικού συστήματος το ΠΑΣΟΚ και η Ελιά. Θα δείτε ότι «αλλού τα κακαρίσματα, αλλού γεννούν οι κότες». Το πρόβλημα θα το έχει ο ΣΥΡΙΖΑ διότι για δεύτερη φορά δεν θα αποδώσει η λογική της εφόδου. Είδατε τι έγινε με το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών. Κόντεψαν να τα σπάσουν στο ευρωψηφοδέλτιο.

Γ. Οικονομέας: Δηλαδή, εσείς δεν θα έχετε πρόβλημα;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν με απασχολεί εμένα αυτό. Με συγχωρείτε που το λέω αυτό. δεν θέλω να εκληφθεί ως υποτίμηση της ιδιότητάς μου. Τη θεωρώ εξαιρετικά σημαντική την προεδρία του κόμματος. Την ανέλαβα υπό συνθήκες έκτακτες, δεν ξέρω εάν θα γινόμουνα ποτέ υπό φυσιολογικές συνθήκες. Ανέλαβα το Υπουργείο Οικονομικών υπό συνθήκες τραγικές.

Δ. Καμπουράκης: Δεν το μετανιώσατε αυτό;

Ευ. Βενιζέλος: Τι να μετανιώσω; Σε σχέση με τη σταδιοδρομία μου; Δεν με ενδιαφέρει αυτό. Τώρα να μετριόμαστε με μια ανάγκη εθνική και μια ανάγκη ιστορική. Εδώ λένε κάποιοι, «ναι, βρε παιδιά αλλά δεν μας σώσετε ερήμην μας». Και λέμε, μήπως έχουμε λίγο ξεχαστεί; Δεν έχουν μεσολαβήσει εκλογές τον Ιούνιο του 2012 που ενέκριναν την πολιτική αυτή στην οποία προσχώρησαν εκ των υστέρων η ΝΔ, η ΔΗΜΑΡ για κάποιο διάστημα….

Γ. Οικονομέας: Ναι, αλλά σου λέει εάν έχεις χάσει τη δύναμή σου τώρα, αν, αν, …..

Ευ. Βενιζέλος: Θα το δούμε.

Γ. Οικονομέας: Ο κ. Παπανδρέου έχει υποστηρίξει την κίνηση αυτή; Βλέπω ότι το αποφεύγετε να το απαντήσετε. Συστηματικά το αποφεύγετε.

Ευ. Βενιζέλος: Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης οι κυβερνήσεις έχουν πρόβλημα. Δείτε πού είναι η δημοτικότητα του Προέδρου Ολάντ στη Γαλλία, δείτε τι γίνεται στην Ολλανδία, όπου πρώτο κόμμα είναι η ακροδεξιά. Δείτε τι γίνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου πρώτοι είναι οι ευρωσκεπτικιστές. Άρα λοιπόν πρέπει να δούμε ποια είναι η δημοκρατική πλευρά ….

Δ. Καμπουράκης: Κάτι δεν πάει καλά στην Ευρώπη.

Ευ. Βενιζέλος: Εμείς από την άποψη αυτή μιλάμε με πιο καθαρό τρόπο με τους πολίτες μας. Πιο ειλικρινή, πιο ανοιχτό.

Γ. Οικονομέας: Ο κ. Παπανδρέου, περί του οποίου συστηματικά και πιστεύω ότι για λόγους ευγενείας, ή πολιτικούς, δεν ξέρω τι να πω, αποφεύγετε να δώσετε μια καθαρή απάντηση σε αυτό...

Ευ. Βενιζέλος: Ο κ. Παπανδρέου είναι εν ενεργεία βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Γ. Οικονομέας: Ο κ. Παπανδρέου στηρίζει τις προσπάθειές σας με την Ελιά; Γιατί δεν έχω ακούσει τίποτα.

Ευ. Βενιζέλος: Ο κ. Παπανδρέου είναι πρώην Πρωθυπουργός, πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά είναι εν ενεργεία βουλευτής μας. Είναι χρήσιμος για ό,τι κάνουμε στη Βουλή.

Γ. Οικονομέας: Καλά εντάξει. Σας στηρίζει λέω στις προσπάθειές σας; Έχετε κάνει μια προσπάθεια, την Ελιά...

Ευ. Βενιζέλος: Επικοινώνησε μαζί μου. Μου έστειλε ένα πολύ ευγενικό και φιλικό email προχθές με αφορμή την εκδήλωση που είχαμε στο Μουσείο Μπενάκη και μου είπε «θα βρω τον τρόπο να πω με πολύ καθαρό τρόπο τη στήριξή μου στην παράταξη». Ο πρώην Πρόεδρος της παράταξης δεν τη στηρίζει;

Δ. Καμπουράκης: Ξέρω εγώ, ο Καραμανλής έβγαλε δήλωση πάντως.

Ευ. Βενιζέλος: Εντάξει.

Γ. Οικονομέας: Τώρα εσάς σας στηρίζει με ένα email που σας έστειλε που σας λέει ότι κάποια στιγμή, σε κάποια φάση θα...

Ευ. Βενιζέλος: Ο καθένας όπως μπορεί. Εμάς μας ενδιαφέρει η συστράτευση. Και είδατε στην εκδήλωση που κάναμε την τελική, την παρουσία στελεχών απ’ όλες τις απόψεις, όλες τις εκδοχές, όλες τις αισθητικές προσεγγίσεις που έχουμε μέσα στο ΠΑΣΟΚ και όλες τις γενιές.

Γ. Οικονομέας: Υπάρχει περιθώριο, έχει μείνει κάποια γέφυρα επικοινωνίας μετά τις εκλογές, ό,τι είναι να γίνει τέλος πάντων να τα βρείτε όλοι μαζί κεντροαριστερά, με τον κ. Κουβέλη;

Ευ. Βενιζέλος: Κλείσαμε ποτέ την πόρτα; Εμείς έχουμε κουραστεί και φοβάμαι ότι κουράζουμε και τους άλλους. Έχουμε καλέσει…. Οι ψηφοφόροι τώρα με την ψήφο τους θα ωθήσουν τα πράγματα προς τη συνεργασία της κεντροαριστεράς της ευθύνης. Η ψήφος θα παίξει και αυτό το ρόλο.

Δ. Καμπουράκης: Ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Γ. Οικονομέας: Ευχαριστούμε για την παρουσία σας.

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ ευχαριστώ. Καλή συνέχεια. 

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΑποκέντωση | Τοπική ΑυτοδιοίκησηΕυρωπαϊκή ΈνωσηΠΑ.ΣΟ.ΚΣυνεντεύξεις 2014