Αθήνα, 23 Μαΐου 2014

Συνέντευξη του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου στο Βήμα FM και τους δημοσιογράφους Β. Χιώτη και Ν. Παπαδόπουλο

Δημοσιογράφος: Και καλημερίζουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής, θα μου επιτραπεί, της Ελιάς, τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Καλή σας μέρα κ. Πρόεδρε.

Ευ. Βενιζέλος: Καλημέρα και στους ακροατές μας.

Δημοσιογράφος: Θα ξεκινήσουμε λίγο διαφορετικά, με ένα ερώτημα που νομίζω ότι θα σας έκαναν πολλοί από τους ακροατές μας σήμερα που θα σας ακούσουν. Ας πούμε ότι εγώ είμαι ένας αναποφάσιστος ψηφοφόρος. Έχω ψηφίσει στη ζωή μου και ΠΑΣΟΚ, έχω ψηφίσει και ΝΔ, ταλαντεύομαι εάν θα πρέπει να ψηφίσω αντικυβερνητικά ή φιλοκυβερνητικά στις ευρωεκλογές, γιατί ξέρω ότι η ψήφος μου θα εκπέμψει ένα μήνυμα. Το ζήτημα είναι ότι εάν ψηφίσω αντικυβερνητικά έχω πολλές επιλογές, εάν ψηφίσω κυβερνητικά, γιατί να ψηφίσω Ελιά και όχι ΝΔ που είναι ο μεγαλύτερος πόλος μέσα στην κυβέρνηση;

Ευ. Βενιζέλος: Εξαρτάται από το πώς νιώθει κανείς και σε ποιον πολιτικό χώρο είναι. Εμείς δεν απευθυνόμαστε γενικά σε καθέναν ο οποίος είναι υπέρ της κυβερνητικής πολιτικής που εφαρμόζεται υπό συνθήκες εθνικής ανάγκης. Εμείς απευθυνόμαστε, πρωτίστως, στους ψηφοφόρους που ανήκουν στη δημοκρατική προοδευτική παράταξη, που νιώθουν ότι ανήκουν σε ένα χώρο ευρωπαϊκό, σοσιαλδημοκρατικό. Εμείς θέλουμε να λειτουργούμε υπεύθυνα ως ο προοδευτικός πόλος της κυβέρνησης. Με τη ΝΔ το ΠΑΣΟΚ είναι ο ιστορικός αντίπαλος των 40 ετών της μεταπολίτευσης. Το γεγονός ότι συμπράττουμε σε μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης, δεν σημαίνει ότι ταυτιζόμαστε ιδεολογικά και αξιακά. Εμείς θα θέλαμε στην κυβέρνηση αυτή, όπως θυμάστε από τις προτάσεις μας τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012, να είναι μέσα και η ΔΗΜΑΡ και ο ΣΥΡΙΖΑ και όλες οι υπεύθυνες, ευρωπαϊκού προσανατολισμού, δυνάμεις, αν είναι πράγματι τέτοιες.  

Βρεθήκαμε κάποια στιγμή να είμαστε τρία κόμματα. Δυστυχώς  η ΔΗΜΑΡ αποχώρησε για μια αιτία η οποία είναι σημαντική, αλλά όχι τόσο σημαντική όσο η σταθερότητα της χώρας και η ολοκλήρωση της εξόδου από την κρίση. Μείναμε με τη ΝΔ και έχουμε βρει ένα τρόπο να διαπραγματευόμαστε και να αναζητούμε κοινούς παρονομαστές. Αλλά από εκεί και πέρα βεβαίως μετέχουμε στις ευρωεκλογές με δυο διαφορετικά ευρωπαϊκά κόμματα. Η ΝΔ με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, εμείς με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Έχουμε διαφορετικούς υποψηφίους για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εν πάση περιπτώσει αυτό που εμείς λέμε είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να έχει σταθερότητα, πρέπει να έχει και προοδευτικό πρόσημο. Και εκείνο που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι να μην γίνουν επιλογές οι οποίες δεν έχουν αντίκρισμα, επιλογές οι οποίες είναι «τζάμπα». Δηλαδή μπορεί κάποιος στις πλάτες της δικής μας υπευθυνότητας και του δικού μας πολιτικού κόστους, το οποίο είναι τραγικά υψηλό, να κάνει την εύκολη δημαγωγία, τον εύκολο λαϊκισμό, να υπόσχεται την επιστροφή στο πουθενά δηλαδή την επιστροφή στο μηδέν. Να καταστρέψουμε τις θυσίες των πολιτών όλα αυτά τα χρόνια και να ζήσουμε την εμπειρία της απόλυτης καταστροφής που αποφύγαμε το 2010.

Δημοσιογράφος: Ποιο θα είναι όμως το όφελος για τον πολίτη εάν ενισχυθεί ο προοδευτικός πόλος της Ελιάς;

Ευ. Βενιζέλος: Ότι θα έχει ένα πλαίσιο σταθερό για να ολοκληρωθεί η έξοδος από την κρίση και ταυτόχρονα θα έχει στο εσωτερικό της κυβέρνησης εκφραστές, κοινοβουλευτικούς και πολιτικούς, μιας άποψης η οποία τον ενισχύει και από πλευράς ανάπτυξης και από πλευράς κοινωνικής ευαισθησίας. Γιατί εάν δείτε τι είναι αυτό το οποίο έγινε στην περίοδο που πέρασε, θα δείτε ότι για όλα τα μεγάλα θέματα τα οποία αφορούσαν τη διαπραγμάτευση και την κοινωνική ευαισθησία, τους μεγάλους αγώνες τους έδωσε το ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή σας θυμίζω ότι εμείς λέγαμε τον Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο του 2012, μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης «ελάτε να κάνουμε μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και ελάτε να επιβεβαιώσουμε το μακροοικονομικό πλαίσιο πριν μιλήσουμε για επιμέρους μέτρα».

Και αυτό σε μεγάλο βαθμό έγινε, θα θέλαμε να έχει γίνει πολύ καλύτερα, γιατί χάναμε χρόνο, ενώ θα έπρεπε να επιβεβαιώσουμε αυτά που είχαμε συμφωνήσει πριν από τις εκλογές, όταν κάναμε τη μεγάλη διαπραγμάτευση, τη συμφωνία για το νέο δάνειο και το κούρεμα του χρέους. Και μετά δείτε τι έγινε τους τελευταίους μήνες, για να μην σας κουράζω. Θα  υπήρχε λύση για την κατανομή του κοινωνικού μερίσματος, εάν δεν είχαμε παρέμβει εμείς να προσδιορίσουμε τα κριτήρια; Θα  υπήρχε λύση για το περιβόητο ζήτημα του γάλακτος; Θα υπήρχε λύση για τα θέματα τα οποία αφορούν την προστασία των ευπαθών ομάδων, όπως είναι οι ανασφάλιστοι; Έχει καταλάβει κανείς ότι έχουμε τώρα αποφασίσει και δεσμευτεί να μην υπάρχει κανείς ανασφάλιστος στον κλάδο υγείας;

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, όλα αυτά που λέτε είναι πολύ σωστά και έχετε δίκιο. Όμως, το πρόβλημα για την Ελιά σε αυτή εδώ την εκλογική αναμέτρηση είναι το εξής: ότι το μήνυμα για το εάν θα επικροτήσει ο ελληνικός λαός, ή εάν θα αποδοκιμάσει την κυβερνητική πολιτική, όπως ασκείται, αναγκαστικά το βράδυ των εκλογών θα φανεί από τη διαφορά Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι. Αυτό είναι το κόλπο της τεχνητής πόλωσης.

Δημοσιογράφος: Γι’ αυτό σας ρωτώ.

Ευ. Βενιζέλος: Μου επαναλαμβάνετε την αστεία επιχειρηματολογία της ΝΔ: «Είστε ωραίοι του ΠΑΣΟΚ, λεβέντες, ήρωες, εσείς σηκώσατε το βάρος, αλλά ξέρετε σημασία έχει ποιος θα είναι πρώτος». Όχι. Εάν η ΝΔ είναι πρώτη και δεν εκφράζεται η δύναμη της δημοκρατικής παράταξης, δεν εκφράζεται η Ελιά, δεν εκφράζεται το ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις σταθερότητας.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Τώρα πάμε στο δεύτερο...

Ευ. Βενιζέλος: Διότι για σκεφτείτε λιγάκι, πώς εκβιάστηκαν τα πράγματα. Το Μάιο του 2012 η ΝΔ ζητούσε αυτοδυναμία. Δεν είχε καταλάβει τι συμβαίνει στον τόπο. Είχε περάσει μια αντιμνημονιακή φάση και από το Νοέμβριο του 2011 και μετά μπήκε στη λογική της υπευθυνότητας. Ζητούσε αυτοδυναμία και πήρε 18%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε την «έφιππη επέλαση» προς την εξουσία ως εκφραστής του αντιμνημονιακού αγώνα, του εύκολου και πήρε 16,5%. Και το ΠΑΣΟΚ, μόνο του, αποδεκατισμένο, μέσα από μια πίεση δυόμισι ετών τραγική, πήρε 13,5%. Δηλαδή η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ήταν πέντε μονάδες, 2,5 μονάδες εάν κάναμε τη γεφύρωση και την αλλαγή των αντιλήψεων.

Δημοσιογράφος: Τώρα επειδή κι αυτό δεν το έχω καταλάβει, εσείς με τι ποσοστό θα είστε ικανοποιημένος;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν μιλάμε για ποσοστά. Δεν έχουμε βουλευτικές εκλογές. Έχω πει κατ’ επανάληψη ότι με ενδιαφέρει η συνολική συνδυαστική αίσθηση από τις περιφερειακές, δημοτικές και ευρωπαϊκές εκλογές. Δεν θέλουμε να βγει ο κ. Τσίπρας και να πει αυτό που είπε. Για όλα αυτά είχαμε προειδοποιήσει, ότι «κοιτάξτε, οι εκλογές είναι δημοψήφισμα “ναι ή όχι” στην κυβέρνηση, υπέρ ή κατά της κυβερνητικής πολιτικής». Και να πει ότι «κοιτάξτε εδώ υπάρχει πρόβλημα νομιμοποίησης, πρόβλημα πολιτικής σταθερότητας. Η κυβέρνηση δεν δικαιούται να διευθύνει πολιτικά τη χώρα». Και αντί να κάνουμε όλοι μαζί, ενωμένοι ως Έθνος και ως κοινωνία τα τελευταία βήματα για να βγούμε από την κρίση και να ξανακατακτήσουμε τη θέση που μας αξίζει διεθνώς, να γυρίσουμε στο μηδέν για να κάνει ένα πολιτικό παιχνίδι, ένα μικροκομματικό παιχνίδι ο ΣΥΡΙΖΑ, υπό τη στήριξη του κ. Καμμένου και υπό τις αυτόκλητες ιαχές του κ. Μιχαλολιάκου της Χρυσής Αυγής. Ε, όχι.

Δημοσιογράφος: Ουσιαστικά δηλαδή λέτε ότι η χαλαρή ψήφος, δηλαδή ψήφος αποδοκιμασίας στο ΠΑΣΟΚ, θα οδηγήσει στην αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης;

Ευ. Βενιζέλος: Κάθε χαλαρή ψήφος δεν είναι ψήφος αποδοκιμασίας στο ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι το μαλακό υπογάστριο το ΠΑΣΟΚ. Το μαλακό υπογάστριο θα αποδειχθεί ότι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν θέλω να θέτω τώρα τέτοιου τώρα στοιχήματα. Είδατε ότι απογοήτευσε και απογοητεύτηκε σε όλη την Ελλάδα, πλην του Δήμου Αθηναίων και της Περιφέρειας Αττικής. Δεν  υπάρχει σε άλλους μεγάλους δήμους, δεν υπάρχει σε καμία άλλη περιφέρεια, πραγματικά, υπό πραγματικούς όρους. Το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη, η Ελιά είναι παρούσα σε 8 περιφέρειες, σε 6 περιφέρειες είμαστε κόντρα σε ψηφοδέλτια της ΝΔ και σε δυο κόντρα σε ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι το πολιτικό μήνυμα θα δοθεί κυρίως από την κάλπη των ευρωεκλογών.

Ευ. Βενιζέλος: Θα δούμε. Μη βιάζεστε. Βλέπετε ότι υπάρχει μια αυτοσυγκράτηση τώρα.

Δημοσιογράφος: Όχι δεν βιαζόμαστε.

Ευ. Βενιζέλος: Ήταν και η αποτυχία των exit polls που νομίζω ότι έκανε σοφότερους τους πάντες, από πλευράς ερευνών. Ας περιμένουμε πραγματικά αποτελέσματα τα οποία διαμορφώνουμε τώρα. Άρα έχει πολύ μεγάλη σημασία να καταλάβουμε ότι υπάρχουν δύο συμπεριφορές, δύο τύποι στάσεων πολιτικών, που είναι, κατά τη γνώμη μου, άδικες και αδιανόητες.

Η μία είναι αυτή που σας περιέγραψα, που λέει «καταλαβαίνω ότι το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό το οποίο έχει βάλει την εθνική στρατηγική, δίνει αγώνα, μπράβο, αλλά ας ψηφίσουμε ΝΔ». Και αυτό δεν εκφράζει τον δημοκράτη πολίτη, δεν εκφράζει τον πολίτη που ανήκει στο χώρο της δημοκρατικής παράταξης ιστορικά, στο χώρο του ευρωπαϊκού δημοκρατικού σοσιαλισμού, με όρους, ας το πούμε έτσι, σύγχρονους. Και η άλλη στάση είναι «ναι βρε παιδιά, εγώ είμαι προοδευτικός, είμαι εκσυγχρονιστής, είμαι ανοιχτός στα νέα ρεύματα σκέψης, αλλά δε θέλω τώρα να ψηφίζω πράγματα τα οποία είναι δύσκολα κι έχουν βάρος και συνεπάγονται κόστος, Ας κάνω μια επιλογή πιο χαλαρή, πιο εύκολη αισθητικά, χωρίς να σημαίνει τίποτα, χωρίς να υπάρχουν βουλευτές να στηρίξουν στη Βουλή και να ψηφίσουν τα δύσκολα νομοσχέδια». Κι αυτό είναι μία στάση η οποία δε σημαίνει τίποτα για τη χώρα, είναι δηλαδή μία στάση η οποία έχει ένα στοιχείο το οποίο είναι αυτάρεσκο, μιας αυταρέσκειας πολιτικής, χωρίς λόγο, χωρίς περιεχόμενο.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε κάνοντας κριτική ουσιαστικά στο ΣΥΡΙΖΑ είπατε χθες ότι «όσοι ψηφίζουν Χρυσή Αυγή δεν είναι αθώοι». Δε θέλετε αυτοί να φύγουν από κει και να ψηφίσουν Ελιά;

Ευ. Βενιζέλος: Προφανώς. Μα, η μετάνοια ποτέ δεν αποκλείεται. Αυτό που απαγορεύεται είναι το πολιτικό φλερτ με τη Χρυσή Αυγή και τις αυτοδιοικητικές εκφράσεις της, ως παραταξιακές εκφράσεις ενός μορφώματος που είναι ναζιστικό. Αλίμονο αν θέλουμε να μείνει σε ποσοστά υψηλά η Χρυσή Αυγή, αλλά ο ψηφοφόρος δεν είναι αθώος, ψήφισε κάτι ξέροντας τις επιπτώσεις.

Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά έτσι όπως διαμορφώθηκε ο διάλογος για τη Χρυσή Αυγή, έχετε μπερδέψει νομίζω και τα δημοκρατικά κόμματα και τα κόμματα της Κεντροαριστεράς έχετε μπερδέψει..

Ευ. Βενιζέλος: Όχι με συγχωρείτε, τα δημοκρατικά κόμματα να μη μπερδεύονται μόνα τους. Δικαιούμαι να σας πω ότι επί 14 μήνες, από το Μάιο του 2012 έως τη δολοφονία του Φύσσα, που ο άνθρωπος πήγε άδικα ως θύμα πολιτικής βίας, μόνοι μας λέγαμε εμείς στο ΠΑΣΟΚ, προσωπικά έλεγα ότι πρέπει να συσπειρωθεί το συνταγματικό τόξο εναντίον της Χρυσής Αυγής. Μόνος μου τα έλεγα, μόνος μου τα άκουγα, δεν υπήρχε ανταπόκριση. 

Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά δεν μπορείτε να τους εμφανίζετε κι εσείς ως παραπλανημένους ψηφοφόρους που, για δεύτερη φορά, και μετά τα γεγονότα που αποκαλύφθηκαν, επέλεξαν και πάλι να ψηφίσουν Χρυσή Αυγή στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ευ. Βενιζέλος: Μα δεν είπα ότι είναι παραπλανημένοι. Ποιος είπε ότι είναι παραπλανημένοι; Είπα ότι κάποιος που έβαλε το χέρι του και ψήφισε όχι Χρυσή Αυγή, έστω το δημοτικό ψηφοδέλτιο, κάνει μία επιλογή στήριξης ενός ναζιστικού μορφώματος, ανεξαρτήτως του πως νοιώθει ο ίδιος, πως αυτοχαρακτηρίζεται.

Δημοσιογράφος: Άρα δεν μπορείτε να λέτε ότι αυτούς τους ψηφοφόρους τους θέλετε.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι δεν είπα ότι θέλω τους ψηφοφόρους.

Δημοσιογράφος: Γιατί χτες δημιουργήθηκε μια παρανόηση με μια συνέντευξή σας στον 984.

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, είπα ότι δε θα χαρίσω κανέναν πολίτη μέχρι τέλους στη Χρυσή Αυγή, πρέπει να ανανήψουν, πρέπει να υπάρχει το στοιχείο της ανάνηψης, έτσι δεν είναι;

Δημοσιογράφος: Τώρα λέτε εσείς για σταθεροποίηση της οικονομίας, αλλά έχουμε..

Ευ. Βενιζέλος: Δηλαδή για φανταστείτε, ο κ. Τσίπρας κάνει πρόταση μομφής εναντίον της Κυβέρνησης και κατά το Σύνταγμα πρέπει να συγκεντρώσει 151 ψήφους. Δηλαδή κάνει μία πρόταση την οποία καλεί να ψηφίσουν οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής εναντίον της Κυβέρνησης. Αντιλαμβάνεστε τι έχει συμβεί; Πόσο βαθύ είναι το πρόβλημα; Και τώρα λέτε αν εμείς θέλουμε να έχει η Αθήνα 16% οπαδούς του ναζισμού; Όχι, δε θέλουμε. Θέλουμε οι άνθρωποι αυτοί να σκεφτούν και να ενεργήσουν μόνοι τους, κατά συνείδηση, δεν επιτρέπεται το κλείσιμο του ματιού του κ. Σακελλαρίδη, της κας Δούρου, του κ. Τσίπρα προς τον κ. Μιχαλολιάκο και τον κ. Κασιδιάρη και τον κ. Παναγιώταρο, αυτό δεν επιτρέπεται. Όταν βγαίνει ο Παναγιώταρος και λέει «δεν ψηφίζουμε σίγουρα ΝΔ και Ελιά» τι εννοεί;

Δημοσιογράφος: Είστε σαφής. Πάμε παρακάτω, μιλάτε υπέρ της σταθερότητας της Κυβέρνησης και της σταθεροποίησης της οικονομίας, ο κόσμος πότε θα δει στην τσέπη του μία διαφορά; Έχουμε 1,5 εκατομμύριο ανέργους.

Ευ. Βενιζέλος: Φυσικά το μεγάλο θέμα είναι η ανεργία, αλλά η ανεργία αντιμετωπίζεται μόνο μέσα από την ανάπτυξη, μέσα από την κίνηση του τροχού της πραγματικής οικονομίας κι αυτό συμβαίνει ευτυχώς, μετά από οχτώ χρόνια ύφεσης. Η ύφεση άρχισε το 2007 και τη συνειδητοποίησαν οι Έλληνες το 2010. Τρία χρόνια υπήρχε ύφεση και δεν το ξέραμε στη χώρα μας, δεν το είχαμε συνειδητοποιήσει και η ύφεση παράγει ανεργία.

Δημοσιογράφος: Επειδή η ανεργία είναι το δυσκολότερο κ. Πρόεδρε..

Ευ. Βενιζέλος: Λοιπόν τώρα έχουμε παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με κριτήριο την απασχόληση. Έχουμε 300.000 θέσεις στήριξης των ανέργων μέσα από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, μέσα από τα προγράμματα των Δήμων, αυτεπιστασία, κοινωφελής εργασία, voucher για τους νέους. Αλλά κυρίως, τώρα που κινείται ο τροχός της οικονομίας, τώρα που έχουμε τράπεζες που μπορούν να δανείσουν, έχουμε το ΕΣΠΑ, έχουμε το Ινστιτούτο Ανάπτυξης, το νέο ΤΕΜΠΜΕ για τις μικρές επιχειρήσεις, έχουμε πει:  45.000 θέσεις στην πρωτογενή παραγωγή κτηνοτροφία, γεωργία, αλιεία, 77.000 θέσεις στην ενέργεια και το περιβάλλον μετρημένες μία-μία. 260.000 θέσεις στον τουρισμό, που είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας,  240.000 θέσεις στη μεταποίηση, το εμπόριο, τα logistics, τις υποδομές, τις μεταφορές. Κοιτάξτε, μόνον το Ελληνικό θα δώσει 50.000 θέσεις εργασίας, μόνο στα εργοτάξια των οδικών αξόνων δουλεύουν 15.000 άνθρωποι. Αν πεις ότι γίνονται 25.000 νέες επιχειρήσεις που μπορούν εύκολα να γίνουν, μικρές επιχειρήσεις, εάν πεις ότι θα έχουν τρεις εργαζόμενους κατά μέσο όρο μετά από 5-6 μήνες λειτουργίας, ένα χρόνο, 100.000 είναι μόνον αυτοί, μαζί με τον επιχειρηματία.

Δημοσιογράφος: Την έκτακτη εισφορά θα την καταργήσετε;

Ευ. Βενιζέλος: Θα καταργηθεί η έκτακτη εισφορά, η έκτακτη εισφορά είναι έκτακτη.

Δημοσιογράφος: Ναι αλλά έκτακτη που προς το παρόν μόνιμη τη βλέπουμε.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, όχι δεν είναι.

Δημοσιογράφος: Ακούσαμε τον Υπουργό Οικονομικών να λέει ότι "ίσως το 2015"..

Ευ. Βενιζέλος: Τώρα, ούτως ή άλλως, ο στόχος είναι η σταδιακή φορολογική ελάφρυνση.

Δημοσιογράφος: Αυτό είναι σημαντικό και είναι ευκολότερο νομίζω, από το να καταπολεμηθεί αμέσως η ανεργία.

Ευ. Βενιζέλος: Μα με συγχωρείτε, όλα αυτά τα μέτρα τα οποία αφορούν τη στήριξη των επιχειρήσεων, είναι μέτρα ασφαλιστικά και φορολογικά. Δεν έχετε σημειώσει, ίσως πρέπει να το τονίσουμε, ότι ένα μεγάλο μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος χρηματοδοτεί, όχι μόνον το κοινωνικό μέρισμα που πάει στις ευπαθείς ομάδες, χρηματοδοτεί τη μείωση των εργατικών και εργοδοτικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό διευκολύνει τις επιχειρήσεις να κρατήσουν ή να προσλάβουν εργαζόμενους και αυξάνει κατά 1,2%, λίγο, αλλά αυξάνει τις καθαρές αποδοχές των εργαζομένων, γιατί μειώνεται η εισφορά τους.

Δημοσιογράφος: Έτσι, διότι ασθενείς ομάδες είναι και οι μισθωτοί.

Ευ. Βενιζέλος: Μα προφανώς.

Δημοσιογράφος: Αλλά οι μισθωτοί περιμένουν μια ελάφρυνση, έστω με την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς.

Ευ. Βενιζέλος: Εξαρτάται πώς το ορίζεις. Είδατε ότι έχουμε μείωση των εργοδοτικών αλλά και των εργατικών εισφορών και έχουμε ταυτόχρονα νέες συλλογικές συμβάσεις. Στον τουρισμό έχουμε συλλογική σύμβαση που δίνει μία μικρή αύξηση, επειδή ο κλάδος πηγαίνει καλά. Οι κλάδοι θα πάνε καλά, έχει διατηρηθεί ο παραγωγικός ιστός. Αν ακολουθούσαμε τον άφρονα δρόμο της ασύντακτης χρεοκοπίας και της καταστροφής, θα είχαμε καταστρέψει τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Τώρα η Ελλάδα μπορεί γρήγορα να καλύψει το χαμένο έδαφος και να ξαναβρεί την ανταγωνιστική της θέση μέσα στην Ευρώπη και μέσα στη διεθνή οικονομία.

Δημοσιογράφος: Τώρα να σας ρωτήσω και κάτι άλλο. Σας άκουγα νωρίτερα στο MEGA να λέτε ότι είχατε κάποιο ηλεκτρονικό μήνυμα από τον κ. Παπανδρέου, είναι αλήθεια αυτό;

Ευ. Βενιζέλος: Ναι φυσικά, ο κ. Παπανδρέου είναι πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργός, βουλευτής μας εν ενεργεία και προφανώς θα κάνει ότι πρέπει για να στηρίξει την παράταξη. 

Δημοσιογράφος: Πότε θα το κάνει; Παρασκευή είναι.

Ευ. Βενιζέλος: Καλά εντάξει το κάνει, δε χρειάζεται κάτι. Και το γεγονός ότι μου έστειλε το μήνυμα αυτό σημαίνει πολλά.

Δημοσιογράφος: Δε θα ήταν πιο σημαντικό να εκδώσει ένα δημόσιο μήνυμα κι όχι ένα προσωπικό σε σας;

Ευ. Βενιζέλος: Εντάξει, νομίζω ότι όλα είναι αυτονόητα και προφανή στον τόπο μας, τώρα μην ψάχνουμε να διυλίσουμε τον κώνωπα.

Δημοσιογράφος: Πάντως χρειάζεστε ένα μήνυμα συστράτευσης, αντιλαμβάνομαι στο ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ είναι 40% κανονικά..  

Ευ. Βενιζέλος: Το μήνυμα συστράτευσης το δώσανε όλοι προχθές στη συγκέντρωσή μας την κεντρική, θα είδατε φαντάζομαι ότι ήταν εκεί όλα τα στελέχη, όλες οι εκδοχές του ΠΑΣΟΚ.

Δημοσιογράφος: Ναι πράγματι.

Ευ. Βενιζέλος: Όλες οι «φυλές» της παράταξης, υπάρχει μεγάλη συσπείρωση και μεγάλη αισιοδοξία και πάρα πολύ καλή αφετηρία από την προηγούμενη Κυριακή.

Δημοσιογράφος: Τώρα πείτε μας και κάτι άλλο κ. Πρόεδρε, γιατί δεν έχουμε και πολύ χρόνο ακόμα, εάν η ψήφος των εκλογών την Κυριακή δεν είναι ψήφος ανατροπής και η κυβέρνηση συνεχίσει κανονικά τη δουλειά της από Δευτέρα, πιστεύετε ότι χρειάζονται αλλαγές και στην κυβέρνηση; Γιατί έχουμε δει διάφορες αρρυθμίες κι έχετε πει κι εσείς ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές επί τω προοδευτικότερον.

Ευ. Βενιζέλος: Μα προφανώς, η κυβέρνηση θα πρέπει πάντα να βελτιώνεται, να γίνεται αποδοτικότερη και η κυβέρνηση αυτή κακώς εκλαμβάνεται ως μια κυβέρνηση δικομματική. Είναι μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης, που εκφράζει όμως το σύνολό του τόπου. Και πρέπει φυσικά να αξιοποιούνται όλες οι δημιουργικές δυνάμεις και δεν αναφέρομαι μόνο σε κόμματα, αναφέρομαι και σε κοινωνικές δυνάμεις και σε πρόσωπα.

Δημοσιογράφος: Έχετε συζητήσει ένα σχέδιο, συνεπώς, με τον κ. Σαμαρά αναδιάρθρωσης της κυβέρνησης μετά τις εκλογές;

Ευ. Βενιζέλος: Θα τα πούμε αυτά, δεν έχουμε συζητήσει τίποτα, σημασία έχει ποιες είναι οι δικές μας προτάσεις. Οι δικές μας προτάσεις είναι πάντα πολύ συγκεκριμένες κι έχουν και μία δυναμική, θα μου επιτρέψετε να πω.

Δημοσιογράφος: Ναι, αντιλαμβάνομαι πάντως ότι η θέση σας είναι ότι πρέπει να υπάρξουν κάποιες διορθώσεις, έτσι δεν είναι;

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό δεν είναι κάτι το φυσικό, το αυτονόητο;

Δημοσιογράφος: Εντάξει αυτονόητο είναι, αλλά μέχρι να γίνει..

Ευ. Βενιζέλος: Θα μου πείτε τίποτα δεν είναι πιο επαναστατικό από το αυτονόητο.

Δημοσιογράφος: Έτσι ακριβώς.

Ευ. Βενιζέλος: Σωστό.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε κλείνοντας τη συνέντευξη, επειδή έχει γίνει πολύ μεγάλη συζήτηση για τις Κάννες.

Ευ. Βενιζέλος: Τώρα κοιτάξτε, όταν ήμασταν στο σχολείο διαβάζαμε για τη μάχη των Καννών, τώρα οι νέες γενιές θα διαβάζουν για το δείπνο των Καννών.

Δημοσιογράφος: Έτσι είναι.

Ευ. Βενιζέλος: Τα είπαμε όλα τώρα, φτάνει, μην επανερχόμαστε.

Δημοσιογράφος: Όχι, εγώ ήθελα να ρωτήσω, επειδή λέει διάφορα ο ΣΥΡΙΖΑ, πόσες φορές εσείς έχετε ακούσει τον κ. Σόιμπλε να σας λέει ότι "να σας δώσουμε μερικά δισεκατομμύρια να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ";

Ευ. Βενιζέλος: Τώρα τα έχουμε αφηγηθεί αυτά, έχουμε δώσει αγώνα, η διαπραγμάτευση είναι μάχη σώμα με σώμα. Έχουμε περάσει ξυστά από την απόλυτη καταστροφή. Και έπρεπε να αντισταθούμε να διαπραγματευτούμε να επιμείνουμε, για να κερδίσουμε τη θέση μας μέσα στην Ευρώπη. Γιατί εάν χαλαρώναμε και λέγαμε «δεν πειράζει, άντε, ας πάει το παλιάμπελο, πάμε να δούμε τι θα κάνουμε με τη δραχμούλα», τώρα αντί να ψάχνουμε πως θα κερδίσουμε το εισόδημα που χάσαμε, ας πούμε το 25%, να σας πω εγώ κατά μέσο όρο, θα ψάχναμε να βρούμε το 25% να το διασώσουμε, θα είχαμε χάσει το 75% ή 80%.

Δημοσιογράφος: Το Ποτάμι κ. Πρόεδρε είναι απειλή για την Ελιά;

Ευ. Βενιζέλος: Η Ελιά είναι ένα δέντρο με πολύ βαθιές ρίζες, το οποίο κρατάει χρόνια, είναι η ιστορικότητα της δημοκρατικής παράταξης, έχει μεσογειακά χαρακτηριστικά τα οποία είναι παραγωγικά, ειρηνικά, φιλικά. Το Ποτάμι πρέπει να προσδιοριστεί κάποια στιγμή, δεν ένοιωσα ότι έχει τοποθετηθεί στα δύσκολα και στα μεγάλα, δεν έχει μιλήσει με ακρίβεια, δεν έχει μιλήσει συγκροτημένα.  Και εν πάση περιπτώσει, άκουσα να λένε οι φίλοι μας από κει ότι «εδώ έχουμε το Σύνταγμα που λέει η Κυβέρνηση εκλέγεται για τέσσερα χρόνια, να συνεχίσει το έργο της, εδώ έχουμε απλώς ευρωεκλογές». Δηλαδή δεν μετέχει στη Βουλή, δεν έχει Βουλευτές, θέλει να συνεχίσουμε, αλλά θέλει να μας αμφισβητήσει στις ευρωεκλογές. Δεν μετέχει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν έχει Δημάρχους, δεν έχει Περιφερειάρχες, αλλά γενικώς είμαστε όλοι μέσα σε ένα σύστημα όπου λέμε τις απόψεις μας.

Εντάξει, υπάρχουν δύο διαφορετικές εκδοχές περί πολιτικής: υπάρχει η πολιτική της πράξης και των δυσκολιών και του κόστους και υπάρχει μία πολιτική όπου όλα είναι εύκολα, λέμε τις απόψεις μας, είμαστε συμπαθητικοί. Κι εγώ θα ήθελα να κινούμαι έτσι γενικά και νομίζω ότι όλοι μας έχουμε τη δυνατότητα να φερόμεθα ως διανοούμενοι, ως άνθρωποι που ασχολούνται με τα κοινά, που έχουν άποψη για τον κόσμο, για το περιβάλλον, για την ιστορία. Εντάξει όλα αυτά πάρα πολύ καλά, έτσι; Εγώ προέρχομαι από τον ακαδημαϊκό χώρο κι έχω μία εμπειρία σε αυτά. H πράξη είναι δύσκολη.

Δημοσιογράφος: Για την πρόσκληση που είχατε απευθύνει για την Κεντροαριστερά την επόμενη μέρα;

Ευ. Βενιζέλος: Ισχύει η πρόσκληση, πάντα ισχύει η πρόσκληση.

Δημοσιογράφος: Και στον κ. Κουβέλη και στο Ποτάμι;

Ευ. Βενιζέλος: Και πρέπει η ψήφος της Κυριακής να είναι ταυτόχρονα, πέρα από τα εθνικά ζητήματα, τα μεγάλα θέματα της οικονομίας και της κοινωνίας, να είναι και μία πίεση προς όσους δεν έχουν καταλάβει ότι πρέπει να υπάρχει συσπείρωση και συστράτευση της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης, της ευρύτατης, δηλαδή της Κεντροαριστεράς της ευθύνης.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε να σας ευχαριστήσουμε πολύ.

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ ευχαριστώ.

Δημοσιογράφος: Να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία και θα τα πούμε από εβδομάδα.

Δημοσιογράφος: Καλή συνέχεια, ευχαριστούμε πολύ.

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΑποκέντωση | Τοπική ΑυτοδιοίκησηΕκφασισμός | ΝεοναζισμόςΕυρωπαϊκή ΈνωσηΠΑ.ΣΟ.ΚΣυνεντεύξεις 2014