Σάββατο, 24 Μαΐου 2014

Τρεις ερωτήσεις της Real News στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο

Τι εξελίξεις και τι μηνύματα εκτιμάτε ότι θα φέρουν οι κάλπες πρωτίστως των ευρωεκλογών, αλλά και του β' γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών;

 Το οριστικό και συνδυαστικό αποτέλεσμα των δημοτικών, περιφερειακών και ευρωπαϊκών εκλογών, διαμορφώνεται τώρα και αγωνιζόμαστε να είναι ένα καθαρό μήνυμα προοδευτικής σταθερότητας. Προοδευτική σταθερότητα σημαίνει δυναμική κίνηση προς την ολοκλήρωση της εξόδου από την κρίση, με ασφάλεια. Έτσι ώστε να αποκατασταθούν αδικίες, να προστατευθούν ευπαθείς ομάδες, να κινηθεί ο μοχλός της πραγματικής οικονομίας και της ανάπτυξης, να δημιουργηθούν επιχειρηματικές ευκαιρίες και κυρίως νέες θέσεις εργασίας. Γιατί το μεγάλο ζητούμενο είναι να καταπολεμήσουμε την ανεργία, να βρούμε νέα κοιτάσματα απασχόλησης.

Τι είδους πρωτοβουλίες θα αναλάβετε την επόμενη μέρα;

 Η βασική μας πρωτοβουλία είναι να ενώσουμε ξανά το έθνος και την κοινωνία που έχουν διχαστεί στη λανθασμένη και ξεπερασμένη βάση του δήθεν διπόλου «μνημόνιο-αντιμνημόνιο». Τώρα που το μνημόνιο καταργείται, τώρα που βγαίνουμε από την κρίση, έχουν βγει στην επιφάνεια οι όψιμοι οπαδοί του μνημονίου, αυτοί που είναι υποτίθεται ορκισμένοι αντίπαλοί του, γιατί βλέπουν ότι χωρίς αυτό δεν υπάρχουν πολιτικά. Άρα, πρέπει στο πλαίσιο μιας μεγάλης εθνικής κοινωνικής συμφωνίας να συσπειρώσουμε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις, προκειμένου να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος. Να ξανακάνουμε την Ελλάδα ουσιαστικά ισότιμη μέσα στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη, να της δώσουμε τη θέση που της αξίζει μέσα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και τη διεθνή αγορά. Η πρωτοβουλία που ήδη έχουμε αναλάβει και είναι πρώτη μας προτεραιότητα, είναι η εφαρμογή του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης που παρουσιάσαμε. Αυτό βασίζεται στη γη, στους ενδογενείς εθνικούς πόρους. Έχει δε ως άξονα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας: 260.000 στο τουρισμό, 44.000 στον πρωτογενή τομέα, 77.000 στην ενέργεια και το περιβάλλον, 240.000 σε μεταποίηση, εμπόριο, μεταφορές, υποδομές κ.ο.κ., ενώ 300.000 θέσεις υποστηρίζονται από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ και την κοινωφελή εργασία στους ΟΤΑ.

 

Τι ακριβώς πρέπει να διεκδικήσει η χώρα για την απομείωση του χρέους;

 Κατ' αρχάς πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιούμε και να τονίζουμε ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος έχει κουρευτεί κατά 125 δισ.ευρώ ονομαστικά, κατά 180 δισ.ευρώ πραγματικά, σε όρους καθαρής παρούσης αξίας, δηλαδή κατά 80% του ΑΕΠ. Και όπως ο κατεξοχήν αρμόδιος, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, τονίζει το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Το ίδιο είπαν και οι αγορές που υποδέχτηκαν θετικά το νέο ελληνικό ομόλογο με επιτόκια συγκρίσιμα με αυτά που μας δανείζει το ΔΝΤ.

Στόχος είναι τώρα να ξεπληρώσουμε τα μόλις 25 δισ.ευρώ που χρωστάμε στο ΔΝΤ, ώστε να απελευθερωθούμε από τα δεσμά της τρόικας. Και να επιβεβαιώσουν οι εταίροι μας, όπως έχουν ήδη δεσμευτεί, πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο με παραμετρικές αλλαγές που μπορούν να γίνουν εύκολα δεκτές από τα κοινοβούλια και τους λαούς των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, σε σχέση με τα επιτόκια και τους χρόνους λήξης των ομολόγων και των δόσεων του δανείου. Όλο αυτό το σχήμα που πρακτικά ισοδυναμεί με πρόσθετη μείωση χρέους είναι ασφαλές, εύκολα εφαρμόσιμο και επιτρέπει στην Ελλάδα να βρει τη θέση της στη διεθνή αγορά και τον διεθνή ανταγωνισμό. Όποιοι εγκλωβίζονται μόνον στο ποσοστό του δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ, δεν καταλαβαίνουν ότι η Ιαπωνία είναι μια οικονομικά ισχυρή χώρα με χρέος 200% του ΑΕΠ, ενώ η Αργεντινή ταλαιπωρείται μέσα σε διαρκή περιδίνηση με μόλις 46% του ΑΕΠ δημοσιο χρέος.

Οποίοι εμφανίζονται ως «λεβέντες» να συμφωνούν με τους πιο ακραίους κύκλους του ΔΝΤ και της Γερμανίας και να «απειλούν» με μονομερή παύση πληρωμών, οδηγούν την Ελλάδα ξανά στα πρόθυρα της πτώχευσης. Δεν σέβονται και δεν λυπούνται τις θυσίες του ελληνικού λαού που πιάνουν τόπο.

Tags: Αποκέντωση | Τοπική ΑυτοδιοίκησηΕυρωπαϊκή ΈνωσηΠΑ.ΣΟ.ΚΣυνεντεύξεις 2014

Save the Date: 5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος - Μαθήματα εμβάθυνσης στο Συνταγματικό Δίκαιο, Εκδόσεις Σάκκουλα, 2022Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375