Αθήνα, 3 Ιανουαρίου 2015

 Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στην εκπομπή του Alpha TV «Πρωινή Ενημέρωση Alpha» 

και στον δημοσιογράφο Σπύρο Χαριτάτο

Σ. Χαριτάτος: Κύριε Πρόεδρε καλή σας ημέρα.

Ευ. Βενιζέλος: Καλημέρα.

Σ. Χαριτάτος: Χρόνια πολλά και καλή χρονιά.

Ευ. Βενιζέλος: Καλή χρονιά σε εσάς και σε όσους μας βλέπουν.

Σ. Χαριτάτος: Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία.

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ για την πρόσκληση.

Σ. Χαριτάτος: 3 του Γενάρη. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό; Ή το ΠΑΣΟΚ είναι διασπασμένο;

Ευ. Βενιζέλος: Υπάρχει αυτό το θλιβερό συμβάν, κατά τη γνώμη μου. Η πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου να ιδρύσει ένα δικό του ατομικό κόμμα. Δεν θέλω να κάνω κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο. Όλοι γνωριζόμαστε, όλοι έχουμε την ιστορική μας υποχρέωση που πρέπει να φέρουμε σε πέρας. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αποπειράται να διασπάσει την Παράταξη. Υπάρχουν κάποιοι που έχουν πρόσθετες υποχρεώσεις, λόγω της ιστορίας, λόγω της θεσμικής τους θέσης και λόγω του ονόματος που φέρουν. Δεν θέλω να κάνω κάποιο άλλο σχόλιο. Όλοι οι Έλληνες πολίτες είναι νοήμονες, όλοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα και μπορούν να αξιολογήσουν αυτό που συμβαίνει.

 

Σ. Χαριτάτος: Ο κ. Παπανδρέου έχει εκκρεμότητες με το ΠΑΣΟΚ κ. Πρόεδρε; Διαβάζω εδώ αντιδράσεις των φίλων χρηστών του διαδικτύου αμέσως μετά την επιστολή…

Ευ. Βενιζέλος: Δεν θέλω κ. Χαριτάτο να επιμείνω σε αυτό. Έβγαλε μια ανακοίνωση χτες το ΠΑΣΟΚ, την παρουσίασε η εκπρόσωπός μας κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, η κα Καϊλή η ευρωβουλευτής. Δεν θέλω να προσθέσω κάτι άλλο. Το ΠΑΣΟΚ είναι πάρα πολύ στενοχωρημένο από αυτό που συμβαίνει, αλλά και αποφασισμένο, συσπειρωμένο και επίμονο.

Σ. Χαριτάτος: Μιλάει για ένα κόμμα που θα εξυπηρετεί και θα βάζει πάνω απ' όλα την Ελλάδα και τους πολίτες και όχι τα πάσης φύσεως πελατειακά ή άλλα συμφέροντα.

Ευ. Βενιζέλος: Εντάξει, δεν θέλω να κάνω κάποιο σχόλιο.

Σ. Χαριτάτος: Οφείλω όμως, επιτρέψτε μου, να επιμείνω σε αυτό, έχω μια σκέψη χρήστη του διαδικτύου που λέει «τα εκατομμύρια ευρώ που χρωστάει το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, τα οποία δημιούργησε ο ίδιος και η γενιά του, θα τα πάρει μαζί του στο νέο κόμμα;».

Ευ. Βενιζέλος: Κύριε Χαριτάτο δεν θέλω να κάνω κάποιο σχόλιο.

Σ. Χαριτάτος: Είναι μια εκκρεμότητα αυτή για το ΠΑΣΟΚ; Έχει κλείσει αυτή η υπόθεση για το ΠΑΣΟΚ;

Ευ. Βενιζέλος: Όλοι γνωρίζουν τα πάντα στην Ελλάδα. Είμαστε μια χώρα μεσαίου μεγέθους η οποία ασχολείται με την πολιτική, τα πράγματα αυτά είναι όλα νωπά, δεν θέλω να κάνω κανένα περαιτέρω σχόλιο. Οι τέως αρχηγοί κομμάτων και κατά μείζονα λόγο οι τέως Πρωθυπουργοί, φέρονται με ένα συγκεκριμένο τρόπο στην Ελλάδα. Βλέπουμε πώς φέρεται ο κ. Σημίτης, πώς φέρεται ο κ. Καραμανλής, πώς φέρονται όλοι.

Σ. Χαριτάτος: Εδώ λέει ο κ. Παπανδρέου «σας καλώ να οικοδομήσουμε ένα νέο σπίτι». Όταν φτιάχνεις ένα νέο σπίτι χρειάζεσαι χρήματα, να έχεις καθαρά τα οικονομικά σου, στο προηγούμενο σπίτι τα οικονομικά καθάρισαν; Οφείλω να σας ρωτήσω.

Ευ. Βενιζέλος: Έχουμε απαντήσει πολλές φορές πως έχουμε ένα τεράστιο οικονομικό θέμα, το οποίο είχε δημιουργηθεί μέχρι το 2012, μέχρι τη διαδικασία εκλογής μου ως Προέδρου. Αλλά αυτά τα έχουμε σχολιάσει, τα έχουμε συζητήσει δεν θέλω να τα επαναφέρω στην επικαιρότητα. Τώρα ο στόχος μας είναι η πατρίδα, ο στόχος μας είναι η τρίτη θέση στις εκλογές, η τρίτη εντολή. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να παίξει και οφείλει να παίξει τον σταθεροποιητικό και εγγυητικό του ρόλο. Δεν θα μας παρεμποδίσει κανείς, δεν θα αποσπάσει κανείς την προσοχή μας.

Σ. Χαριτάτος: Έχετε όμως ιστορική ευθύνη και υποχρέωση να δώσετε στους φίλους ψηφοφόρους, είτε του ΠΑΣΟΚ, είτε πολίτες που είναι αναποφάσιστοι, τη δυνατότητα να καταλάβουν τι συμβαίνει.

Ευ. Βενιζέλος: Κύριε Χαριτάτο, όλοι καταλαβαίνουν τι συμβαίνει.

Σ. Χαριτάτος: Για ποιο λόγο δημιουργεί κόμμα ο κ. Παπανδρέου;

Ευ. Βενιζέλος: Πείτε μου εσείς.

Σ. Χαριτάτος: Τι δεν βρίσκει στο ΠΑΣΟΚ που θα βρει στο κόμμα που θα δημιουργήσει ο κ. Παπανδρέου;

Ευ. Βενιζέλος: Εκλαμβάνω τις ερωτήσεις σας ως ρητορικές. Οι απαντήσεις είναι προφανείς και αυτονόητες. Εγώ όπως ξέρετε πήρα την πρωτοβουλία να συναντηθώ και να ξανασυναντηθώ και ήμουν και είμαι ανοιχτός σε όλα. Η θέση του κ. Παπανδρέου ήταν και είναι στους συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ, είτε στο ψηφοδέλτιο επικρατείας είτε σε οποιαδήποτε περιφέρεια, και όποιος θέλει να συνεισφέρει στην ανανέωση και την ενότητα του Κινήματος, όποιος θέλει να συνεισφέρει στη συσπείρωση της Κεντροαριστεράς, της Δημοκρατικής Παράταξης, μπορεί να κάνει λίγη υπομονή. Μετά τις εκλογές πηγαίνουμε σε ένα ανοιχτό συνέδριο ριζικής ανανέωσης και ενότητας, όπου μπορούν όλα να συζητηθούν και όλες οι καλές ιδέες να ανθίσουν.

Σ. Χαριτάτος: Επιτρέψτε μου, αλλά ο κ. Παπανδρέου σας έκανε προτάσεις που μάλλον δεν εισακούσατε. Ποιες προτάσεις ήταν αυτές που δεν καταλάβαμε εμείς;

Ευ. Βενιζέλος: Τα έχουμε πει. Δεν υπήρχε καμία πρόταση που δεν τη λάβαμε πάρα πολύ σοβαρά υπόψη και δεν ανταποκριθήκαμε. Σε όλα έχουμε ανταποκριθεί.

Σ. Χαριτάτος: Άρα, μιλάτε για ένα πολιτικό εγωισμό;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν μιλάω για τίποτε. Ό,τι είπε η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ και θα σας παρακαλούσα να μην επιμείνετε σε αυτό γιατί το ζήτημα των εκλογών δεν είναι ο κ. Παπανδρέου. Το ζήτημα των εκλογών είναι η μοίρα της χώρας. Είναι μη συγκρίσιμα μεγέθη.

Σ. Χαριτάτος: Το ζήτημα των εκλογών είναι όμως, κ. Πρόεδρε, να καταλάβουν και οι πολίτες τι ακριβώς συμβαίνει με τα κόμματα και τα νέα κόμματα που δημιουργούνται.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, αλλά το μεγάλο θέμα δεν είναι το ατομικό κόμμα, το προσωπικό κόμμα του ενός ή του άλλου. Το μεγάλο θέμα είναι ποια κυβέρνηση θα σχηματιστεί την επομένη των εκλογών, εάν την απάντηση στα αγωνιώδη ερωτήματα του λαού τη δίνει ο τεχνητός διπολισμός ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, αν το ερώτημα είναι ποιος θα είναι πρώτος, η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ. Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι ένα σημαντικό ερώτημα αλλά δεν είναι το καθοριστικό ερώτημα. Γιατί αυτοδυναμίες δεν υπάρχουν. Όποιος κι αν είναι πρώτος δεν υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση, πάμε αναγκαστικά σε συνεργασίες. Δεν μπορούμε να πάμε σε επανάληψη των εκλογών για να πάρει το πρώτο κόμμα περισσότερους ψήφους. Δεν μπορεί να γίνει αυτό που έγινε το Μάιο και τον Ιούνιο του 2012 γιατί δυστυχώς τρώμε τον Ιανουάριο στην εκλογική διαδικασία δεν μπορούμε να φάμε και τον Φεβρουάριο σε μια δεύτερη εκλογική διαδικασία.

Σ. Χαριτάτος: Δεν έχουμε άλλη ευκαιρία, λέτε.

Ευ. Βενιζέλος: Γιατί είναι ο μόνος μήνας που μας απομένει για να ολοκληρώσουμε τη διαπραγμάτευση, να βγούμε από το Μνημόνιο να πάμε στο νέο πλαίσιο, στη νέα σελίδα, της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, κάτι τελείως διαφορετικό, πολύ πιο άνετο και πολύ πιο αισιόδοξο και παραγωγικό για την Ελλάδα. Και βέβαια μετά έρχεται το ζήτημα της βελτίωσης της βιωσιμότητας του χρέους, η αξιοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει οι εταίροι μας απέναντί μας ήδη από το 2012. Έχουμε μπροστά μας το τεράστιο ζήτημα να έχουμε διαμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο για να μπορεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μετά τις 28 Φεβρουαρίου να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες και την ρευστότητα στην ελληνική αγορά. Άρα, έχουμε μπροστά μας τεράστια θέματα. Επίσης, θέματα εξωτερικής πολιτικής. Έχουμε μεγάλη εκκρεμότητα στην Κύπρο, έχουμε μεγάλη εκκρεμότητα στα ελληνοτουρκικά, έχουμε ανοιχτές κρίσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική και στην περιοχή ανατολικά: Ρωσία–Ουκρανία, Γεωργία, Μολδαβία. Έχουμε τεράστια θέματα και δεν μπορούμε να πάμε σε δεύτερες εκλογές. Άρα, πάμε σε εκλογές, δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία θα υπάρχουν συνεργασίες. Δεν θα υπάρξουν δεύτερες εκλογές, θα ήταν καταστροφικό. Δεν μπορεί να υπάρχουν άλλοθι «ξέρετε, δεν πήρα απόλυτη πλειοψηφία» (λες και θα μπορούσε κανείς να πάρει απόλυτη πλειοψηφία), «άρα ό,τι έλεγα δεν έχει σημασία». Νομίζουν κάποιοι ότι μπορούν να λένε ανεύθυνα πράγματα επειδή δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία. Και εμείς είμαστε αυτοί -φιλοδοξούμε να είμαστε και πρέπει να είμαστε, γιατί δεν υπάρχει άλλος- που θα εγγυηθούν την εθνική στρατηγική και τη συνεργασία. Γιατί αν μου πείτε ποια είναι η ιδεώδης κυβέρνηση για τον τόπο, η κυβέρνηση αυτή είναι η κυβέρνηση της εθνικής ενότητας, της συνευθύνης της συνεργασίας όλων των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου, που πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί. Αλλιώς θα πάμε σε μια συνεργασία η οποία θα έχει μέσα αυτούς που θέλουν να συνεργαστούν και εμείς πρέπει να συνεισφέρουμε και τη σταθερότητα, αλλά και το προοδευτικό πρόσημο. Ό,τι και να μας λένε –και μας λένε πολλά, γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που έφτιαξε τη μεταπολιτευτική Ελλάδα και μετά είχε την κακοτυχία, τη δυστυχία, θα έλεγα, να διαχειριστεί μόνο του την πρώτη πάρα πολύ κρίσιμη και σκληρή φάση της κρίσης. Και έμεινε πιστό πέντε χρόνια. Μόνο το ΠΑΣΟΚ έχει μείνει σταθερό πέντε ολόκληρα χρόνια. Οι άλλοι, πήγαν και ήρθαν! Μόνο του με δυσανάλογο βάρος.

Σ. Χαριτάτος: Εννοείτε μόνο του, χωρίς τον προηγούμενο Πρόεδρό του, επιτρέψτε μου.

Ευ. Βενιζέλος: Τώρα, αφήστε το.

Σ. Χαριτάτος: Όχι θα σας διαβάσω, σας παρακαλώ, όταν στις 19 Μαρτίου πήρατε την αρχηγία του κόμματος δηλώσατε «Εύχομαι στον κ. Παπανδρέου τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία σε όλα τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί». Από το Μάρτιο του ’12 έως το 2015, 3 Γενάρη του ’15, με ποια θέματα έχει ασχοληθεί ο κ. Παπανδρέου, που ήταν προς όφελος του ΠΑΣΟΚ ή της χώρας; Θα ήθελα σας παρακαλώ πάρα πολύ να μου πείτε έστω ένα θέμα.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν θέλω να ασχοληθώ. Όπως ξέρετε ο κ. Παπανδρέου ήταν κατά βάση στο εξωτερικό.

Σ. Χαριτάτος: Πείτε μου ένα θέμα που ήρθε κοντά σας ο κ. Παπανδρέου και ζήτησε να σας στηρίξει.

Ευ. Βενιζέλος: Ήταν κατά βάση στο εξωτερικό, δεν θέλω να κάνω κάποιο σχόλιο.

Σ. Χαριτάτος: Γιατί το κάνετε αυτό Πρόεδρε; Γιατί διαρκώς λειαίνετε τις γωνίες σε ό,τι αφορά το προφίλ του Γιώργου Παπανδρέου; Γιατί το κάνετε αυτό Πρόεδρε;

Ευ. Βενιζέλος: Γιατί εμένα με ενδιαφέρει η ακεραιότητα και η προοπτική της Παράταξης, γιατί νιώθω ότι έχω μια ιστορική υποχρέωση απέναντι στον Ανδρέα Παπανδρέου, γιατί νιώθω ότι έχω μια εθνική υποχρέωση…

Σ. Χαριτάτος: Αγαπητέ Πρόεδρε επιτρέψτε μου. Το ’89 ήσασταν ένας δικηγόρος, ο οποίος πήρε την ευθύνη μόνος του, όταν όλοι «λακίσαν», όπως έλεγε ο λαός τότε και ο λαός του ΠΑΣΟΚ, στη δίκη του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο. Ήσασταν δικηγόρος ποινικολόγος, που τότε έκανε την έκπληξη και στήριξε με όλες του τις δυνάμεις τον Ανδρέα Παπανδρέου, μάλιστα δεχόμενος τότε πυρά, τα οποία δεν θα ήθελε κανείς. Και έρχεται η φυσική ιστορία ενός κόμματος να βλέπει «να κόβονται τα πόδια» του ηγέτη, του αρχηγού του κόμματος από τον προηγούμενο Πρόεδρό του. Τι ιστορική συγκυρία είναι αυτή;

Ευ. Βενιζέλος: Μην επανερχόμεθα.

Σ. Χαριτάτος: Εσείς κάνατε ό,τι μπορούσατε για τον Ανδρέα Παπανδρέου, καλύπτετε και τον Γιώργο Παπανδρέου, κ. Πρόεδρε;

Ευ. Βενιζέλος: Κύριε Χαριτάτο δεν καλύπτω κανέναν. Το ΠΑΣΟΚ δέχεται αυτή τη στιγμή ένα πλήγμα γιατί υπάρχει μια απόπειρα διάσπασης.

Σ. Χαριτάτος: Είστε ιστορικό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ, από τα νιάτα σας.

Ευ. Βενιζέλος: Το 1989 ένιωσα ότι υπάρχει ένα ζήτημα δημοκρατίας στον τόπο και στρατεύτηκα πράγματι στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου όταν τον εγκατέλειπαν όλοι.

Σ. Χαριτάτος: Ήσασταν μόνος ή όχι;

Ευ. Βενιζέλος: Ήμασταν πολύ λίγοι. Αν θέλετε, ήμουν μόνος από τον πανεπιστημιακό χώρο, από το χώρο της κοινωνίας. Γιατί δεν έχω προέλθει μέσα από τον κομματικό σωλήνα, δεν είμαι ένα προϊόν του κομματικού μηχανισμού.

Σ. Χαριτάτος: Ούτε από τζάκι προέρχεστε.

Ευ. Βενιζέλος: Προέρχομαι μέσα από την ακαδημαϊκή κοινότητα, μέσα από την επαγγελματική δραστηριότητα, μέσα από την επιστήμη, μέσα από την κοινωνία των πολιτών. Και αυτό το θεωρώ ένα πλεονέκτημα στη διαδρομή μου. Τώρα, το τι έγινε το 1989 οι παλαιότεροι το θυμούνται και ποιοι ήταν αυτοί που πρόδωσαν τον Ανδρέα και ποιοι ήταν αυτοί που στάθηκαν κοντά του. Όμως δεν είναι αυτό το θέμα μας τώρα. Το θέμα μας τώρα είναι η χώρα να διατηρήσει τα κεκτημένα της, να προστατευτούν οι τεράστιες θυσίες στις οποίες υποβλήθηκε και υποβάλλεται ο ελληνικός λαός, να αποκαταστήσουμε αδικίες, να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος, να αποκτήσουμε ξανά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που ήδη έχουμε, να μπορέσουμε να βρούμε τη θέση που μας αξίζει στην Ευρωζώνη και στην παγκόσμια αγορά και κυρίως να μη θέσουμε σε κίνδυνο όλο αυτό που καταφέραμε με τόσες δυσκολίες και πρέπει τώρα σιγά-σιγά αυτό να φτάσει στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, να ωφελήσει ανέργους, να ωφελήσει απλούς ανθρώπους.

Σ. Χαριτάτος: Γιατί ο άνεργος να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ;

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό είναι ένα πάρα πολύ καλό ερώτημα. Γιατί το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εγγυηθεί αυτή τη σταθερότητα και αυτή τη συνέχεια. Διότι η εθνική στρατηγική, καλώς ή κακώς, είναι η στρατηγική που εμείς διαμορφώσαμε με κόπους και βάσανα. Και είπα σε μια από τις ομιλίες μου «Πάταξον μεν, άκουσον δε». Ξέρω ότι είναι πολλοί αυτοί που δεν μας συμπαθούν, που μας μισούν ακόμη, που μας φτύνουν, που στρέφονται εναντίον μας. Ξέρετε, ανήκω σε αυτούς που είχαν δει τη δημοφιλία τους κάποια εποχή να φτάνει στο 70% και τώρα βλέπουμε ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη μερίδα Ελλήνων και παλιών οπαδών και ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που έχει εχθρικά αισθήματα. Όμως τους παρακαλώ και τους θερμοπαρακαλώ, όπως είπε και ο Θεμιστοκλής στον Ευρυβιάδη στη ναυμαχία της Σαλαμίνας, «Πάταξον μεν, άκουσον δε». Μπορούν να μας χτυπάνε όσο θέλουν και να μας καταψηφίσουν. Ας ακούσουν αυτά που λέμε. Γιατί αυτά που λέμε, είναι αυτά που διασφαλίζουν την ολοκλήρωση της προσπάθειας. Γιατί υπάρχει μια σκέψη που λέει «Μα τι έχω να χάσω; Έχω χάσει το μισθό μου, έχω χάσει τη σύνταξή μου, έχουν περιοριστεί τα εισοδήματά μου, είμαι άνεργος, τι με πειράζει αν καταστραφεί η χώρα, αν πάμε στη δραχμή, αν χάσουμε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αν αντί για το Μνημόνιο πάμε τώρα στο υπερμνημόνιο», σε κάτι, το οποίο είναι ακόμη πιο σκληρό γιατί δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Ενώ εμείς τώρα λέμε πάμε έξω από το Μνημόνιο. Γιατί δυστυχώς ενώ έχουμε τεράστια επιτεύγματα -πρωτογενές πλεόνασμα, θετικός ρυθμός ανάπτυξης, ισχυρό τραπεζικό σύστημα- είναι η σχέση μας με τις αγορές ακόμη πάρα πολύ περίεργη, έντονη. Διότι οι αγορές δεν βλέπουν μόνο την Ελλάδα η οποία είναι περιορισμένης σημασίας, βλέπουν μέσα από την Ελλάδα μέσα από το πρίσμα της Ελλάδας, όλη την Ευρωζώνη. Άρα η κερδοσκοπία, η σπέκουλα, είναι πάρα πολύ μεγάλη. Και από την άλλη μεριά δεν έχουμε πού να καταφύγουμε, έτσι δεν είναι; Διότι εμείς έχουμε καταφέρει το εξής μοναδικό: έχουμε πάρει το χρέος από τους ιδιώτες, τους το κουρέψαμε, το συγκεντρώσαμε το χρέος αυτό και το έχουν οι θεσμοί, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, τα κράτη της Ευρωζώνης και σε ένα μικρό μέρος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτό στην πραγματικότητα είναι ένας τεράστιος θώρακας για τη χώρα. Διότι δεν έχουμε τους κινδύνους που έχουν άλλες χώρες. Όμως, έστω και με αυτό το μικρό χρέος που έχουν στα χέρια τους οι αγορές, μόλις το 10% του χρέους μας, μπορούν να κάνουν αυτά τα παιχνίδια και να μας δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα στις περιουσίες των Ελλήνων. Θα ήταν κρίμα από το Θεό, ο άνεργος που περιμένει να γίνει μια επένδυση, να δημιουργηθεί μια θέση εργασίας για να βρει απασχόληση, να βλέπει τα ξένα κεφάλαια να φεύγουν, γιατί υπάρχει αβεβαιότητα. Η πολιτική αβεβαιότητα είναι αυτή που κάνει σκληρή και τη διαπραγμάτευση. Η τρόικα σκληραίνει, γιατί η αντιπολίτευση λέει «εγώ δεν θα δεσμευτώ από τη συμφωνία της κυβέρνησης και από την υπογραφή της κυβέρνησης». Αν το πεις αυτό διεθνώς γίνεσαι πραγματικά το μαύρο πρόβατο γιατί όλη η λογική της Ευρώπης και όλη η λογική της διεθνούς κοινωνίας, βασίζεται στη συνέχεια των κρατών.

Σ. Χαριτάτος: Θα μπορούσαμε να σας δούμε σε συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ κ. Πρόεδρε;

Ευ. Βενιζέλος: Εμείς περιμένουμε κατ' αρχάς τη βούληση του ελληνικού λαού και εμείς θέτουμε ως ένα κριτήριο την προγραμματική συμφωνία στη βάση της αλήθειας. Πρέπει να πούμε την αλήθεια και να συμφωνήσουμε κάτι που είναι εφικτό και ασφαλές.

Σ. Χαριτάτος: Αυτή την αλήθεια την έχει πει ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι στιγμής;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι. Θεωρώ ότι λέει πράγματα τα οποία είναι ανεπεξέργαστα, πολλές φορές αντιφατικά, αλλά αυτό το έχουμε ζήσει παλαιότερα και με τη Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία από το 2010 έως τέλη του 2011, τον Νοέμβριο που μπήκε στην Κυβέρνηση Παπαδήμου έλεγε τα ίδια που έλεγε μετά;

Σ. Χαριτάτος: Όχι, αλλά είναι σα να μου λέτε ότι εφόσον ο Σαμαράς άλλαξε πρόσωπο, τότε κι αν ο Αλέξης Τσίπρας αλλάξει πρόσωπο όπως έκανε στο παρελθόν ο Σαμαράς, τότε θα πρέπει να ξαναδούμε τα πράγματα από την αρχή.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, μισό λεπτό. Εμείς είμαστε οι εγγυητές και οι θεματοφύλακες μιας στρατηγικής και η στρατηγική αυτή βασίζεται στην ειλικρίνεια, την εντιμότητα και την αλήθεια. Θα μου πείτε «η αλήθεια αποδίδει πολιτικά;». Όχι δεν αποδίδει. Γιατί ο πολίτης λέει «θέλω την αλήθεια, μη μου λες ψέματα, βαρέθηκα τα ψέματα». Του λέμε την αλήθεια. Η αλήθεια είναι πικρή. Μόλις ακούει την αλήθεια, λέει «α, δεν μου αρέσει η αλήθεια. Προτιμώ ένα ψέμα, που μου είναι πιο ευχάριστο». Αλλά ξέρετε, μέχρι το 2009 ο καθένας μπορεί να πει ότι δεν ήξερε, ότι πίστευε αυτά που λένε τα κόμματα και οι αρχηγοί των κομμάτων. Τώρα, ξέρουμε ότι έχουν ειπωθεί στην περίοδο της μεταπολίτευσης πράγματα ανέφικτα, επικίνδυνα, τα οποία διόγκωσαν το χρέος, διόγκωσαν το έλλειμμα, οδήγησαν μια χώρα με τεράστιες δυνατότητες στον τοίχο, να εκλιπαρεί για δάνειο από τους εταίρους της.

Σ. Χαριτάτος: Και ένα τελευταίο ερώτημα γιατί έχουμε περιορισμένο χρόνο, να κλείσουμε όπως ξεκινήσαμε.

Ευ. Βενιζέλος: Παρακαλώ.

Σ. Χαριτάτος: Έχουμε ένα νέο Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου, γρήγορα οι συνάδελφοι είπαν ότι θα είναι ο ρυθμιστής των εκλογών…

Ευ. Βενιζέλος: Σιγά, κόψτε κάτι σε αυτό! Ο ρυθμιστής των εκλογών είναι ο ελληνικός λαός.

Σ. Χαριτάτος: Και επίσης φαίνεται ότι κοντά του βρίσκονται ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, καθόλου. Μιλάμε για ελάχιστους ανθρώπους. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι στρατευμένα στο ΠΑΣΟΚ.

Σ. Χαριτάτος: Μα εδώ μιλάμε για πρόσωπα που προωθήσατε ως συγκυβέρνηση σε θέσεις υπουργικές και σήμερα βρίσκονται κοντά στον κ. Γιώργο Παπανδρέου.

Ευ. Βενιζέλος: Θα μου επιτρέψετε να πω μια μικρή ομάδα ανθρώπων που ήταν κοντά του πάντα, ένας κλειστός κύκλος. Η δική μου θέση είναι αντικειμενική, αξιοκρατική, ουδέτερη και θα έλεγα όσο γίνεται πιο πολυφωνική. Υποχρέωσή μου ήταν και είναι να αξιοποιώ τους πάντες μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Το κριτήριό μου δεν είναι ποιος είναι φίλος του ενός ή του άλλου, το κριτήριό μου είναι η συμμετοχή των πάντων.

Σ. Χαριτάτος: Τότε θα σας ρωτήσω για τελευταία φορά: γιατί είστε τόσο ευγενικός με τον κ. Παπανδρέου;

Ευ. Βενιζέλος: Κατ' αρχάς γιατί είμαι γενικώς ευγενικός. Είμαι, αν θέλετε, σταθερός στις απόψεις μου και τις διατυπώνω με καθαρότητα, αλλά δεν είμαι αγενής.

Σ. Χαριτάτος: Τι άλλο μένει να σας κάνει; Επί δυο χρόνια σας σφυροκοπάει εντός και εκτός συνόρων σε οτιδήποτε κάνετε…

Ευ. Βενιζέλος: Κύριε Χαριτάτο, μπορούμε να θυμηθούμε πολλά.

Σ. Χαριτάτος: Μα δεν τα λέω εγώ, ο πολίτης τα λέει.

Ευ. Βενιζέλος: Έχω κάνει και κάνω τεράστια υπομονή. Καταβάλλω ένα τεράστιο κόστος προσωπικό, ηθικό, συναισθηματικό, οικογενειακό. Δεν το κάνω αυτό για κάποιους λόγους προσωπικούς, δεν το κάνω για κάποιους λόγους οι οποίοι αφορούν την παραμονή μου σε μια θέση εξουσίας. Δεν με ενδιαφέρουν αυτά σας διαβεβαιώ. Νιώθω το βάρος μιας εθνικής ευθύνης. Δεν μπορεί να κινδυνεύει η χώρα να σου σκάσει στα χέρια και εσύ να σφυρίζεις αδιάφορα. Όταν έχεις βρεθεί αντιμέτωπος με διλήμματα που αφορούν εθνικές κρίσεις, ζητήματα εθνικής ασφάλειας, όταν έχεις βρεθεί αντιμέτωπος με το ερώτημα «μέσα ή έξω από το ευρώ» και το «έξω από το ευρώ» σήμαινε καταστροφή οικονομική για τον απλό άνθρωπο, εξουδετέρωση, εκμηδένιση της περιουσίας, των χρημάτων του, των προσδοκιών του, αντιλαμβάνεστε ότι νιώθεις ότι έχεις ένα καθήκον αυτό να το ολοκληρώσεις.

Σ. Χαριτάτος: Σας ευχαριστώ θερμά για τη συνέντευξη.

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ ευχαριστώ.

Σ. Χαριτάτος: Και καλή χρονιά.

Ευ. Βενιζέλος: Καλή χρονιά. 

 

3.01.2015 Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στον Alpha TV from Evangelos Venizelos on Vimeo.

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΠΑ.ΣΟ.ΚΣυνεντεύξεις 2015Εκλογές 2015